Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЗА КАЧЕСТВОТО НА АРОМА ПРОДУКТИТЕ PRIMAVERA

13.09.2021 21:36:24

ЗА КАЧЕСТВОТО НА АРОМА ПРОДУКТИТЕ PRIMAVERA

Когато купуваме и използваме етерични масла или готови за употреба ароматизиращи смеси (блендове, синергии), можем ли да разберем от пръв поглед, дали наистина притежават претендираното качество? Дали цената им определя това или има други индикатори, на които трябва да обърнем внимание? Можем ли сами да оценим стойността на едно етерично масло или готова за употреба ароматна смес?

Тъй като много често срещаме клиенти, които не са наясно, какво всъщност гарантира високото качество на едно етерично масло, в тази статия ще обърнем повече внимание на продуктите на PRIMAVERA и техния висок клас. И защо се гордеем да бъдем техни дистрибутори за България.

ЗАЩО ИЗБРАХМЕ PRIMAVERA

 1. Ароматерапевтичен бранд номер 1 в Германия, както за начинаещи, така и за професионалисти в областта. Продуктите за ароматерапия PRIMAVERA са неразделна част от ежедневна работа в холистичните болници и здравни заведения в Германия. Провеждат обучения за професионалисти, които се доверяват на експертите на PRIMAVERA.
 2. Пионери в органичната ароматерапия – преди повече от 30 години, чистите и органични растителни и етерични масла бяха трудни за намиране на пазара. Но основателите на PRIMAVERA разбират, че холистичното изцеление, се корени само в най-чистите и с най-високо качество продукти от натурални съставки.
 3. Органично качество – Използват най-голямото количество сертифицирани органични съставки. 72% от техните основни масла в момента се добиват чрез биологично земеделие.
 4. 100% чисти и натурални Етеричните масла PRIMAVERA винаги са неподправени и се произвеждат от изброеното в състава растение. Никога няма да използват синтетика или идентични с природата добавки.
 5. Органични ферми и партньорство – Със световна общност от биологични фермери, с които поддържат дългосрочни взаимоотношения, основани на почтеност и уважение. От семена в почвата до рафта в магазина, нашите партньорства ни позволяват да участваме във всяка стъпка.
 6. Качествен контрол –  Вътрешният контрол на качеството PRIMAVERA гарантира, че се спазват най-високите и строги стандарти.
 7. Съществено експертно мнение – Обменят познанията си за лечебните растения с терапевти и други професионалисти в областта, които споделят практически познания за холистичното благополучие.
 8. Гаранция за безопасност – Гарантират безопасното използване въз основа на декларация, отговаряща на изискванията на закона и стриктна оценка на безопасността в Германия и Еропейски съюз.
 9. Продажбите са въпрос на доверие – Когато продаваме техните продукти, разчитаме на квалифицирани терапевти, професионалисти, обучени от PRIMAVERA.
 10. Сертификати за гарантирано качество – Качеството на PRIMAVERA се проверява от независими сертификационни организации, на които клиенти ни по целия свят могат да се доверят.
 11. PRIMAVERA произвежда над 300 висококачествени растителни съставки от повече от 44 страни.
 12. Над 400 ефективни ароматерапевтични продукти, дистрибутирани в 32 страни, една от която е и България!
 13. Централата на PRIMAVERA един истински рай – с повече от 62 000 хил. ароматни и лечебни растения и 600 различни сорта рози, 5 естествени езера, хотели за различни насекоми, обогатяващи естествената среда, пчелни кошери и басейни на Кнайп (басейни с последователно редуване на топла и студена вода), името казва всичко.
 14. От основаването си през 1986 г. PRIMAVERA предлага активна гама от семинари за отговорно използване на етерични масла. Всяка година се обучават над 7500 клиенти.

ЦЕННИ И ЧИСТИ СУРОВИНИ С ОРГАНИК КАЧЕСТВО

Напълно натурален продукт с пълната сила на растението.

Едно ястие е толкова добро, колкото и съставките, които са използвани за направата му. Това важи не само в кулинарията, но и в производството на етерични масла и арома продукти. Семената, климатът, но също така и различните методи на отглеждане, времето на прибиране на реколтата, имат голямо влияние върху качеството на етеричните масла. Растението винаги ще предпочете най-добрите условия, ако е в естествената си среда, ще развие специалната си сила, поради идеалните климатични условия, перфектното качество на почвата и биологичното му отглеждане.

Характерът на почвата също е определящ за развитието на ароматите. Например, лавандулата се чувства най-комфортно на слънчеви места с добре дренирани, бедни на хранителни вещества и каменисти почви. Киселите почви (глинести или торфени), не са подходящи за отглеждане на лавандула. Тъй като защитеното био земеделие поддържа биологичното разнообразие и забранява използването на генетично модифицирани семена, суровините на PRIMAVERA са само от семена с органик качество.

КАКВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА МАРКИРОВКА НА ЕТИКЕТА НА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО

Като потребители, често е трудно да разберем, защо някои продукти се рекламират само за конкретно приложение, въпреки че могат да се използват по различни начини. Причината за това са различните регламенти и декларации на Европейски Съюз – в зависимост от приложението, за което е предназначен даден продукт, се прилагат различни закони. Регламентите в рамките на ЕС предвиждат, че потребителят трябва да вземе информирано решение за покупка, спрямо информацията на етикета, когато производителят е посочил цялата информация ясно и точно. Тази информация гарантира прозрачността и чистотата на самия продукт и се оценява, като част от добрите търговски практики.
 

Когато закупувате етерично масло на даден производител, на етикета трябва да намерите следната информация:

 • Страна на произход на суровината
 • Ботаническо име на растението от което е добито маслото
 • Име на растението на английски (или на конкретния език на производителя)
 • Съставки (INCI)
 • Метод на екстракция
 • Част от растението, от което е получено маслото
 • Място на производство и производител
 • Лого на сертифициращия орган по качество (напр. Bio/Organic, Demeter, NaTrue)
 • Милилитри
 • Срок на годност след отваряне
 • Партиден номер
 • Фармацевтичен централен номер (PZN) (според законодателството на страната на производство) – това е стандартизиран идентификационен ключ за лекарства, помощни средства и други аптечни продукти.
 • Инструкции за употреба и дозиране
 • Ароматен профил и ароматен ефект (не е задължително, но производителите с по-висококачествени продукти описват и тази информация)
 • Инструкции за безопасност

Освен това, според българското законодателство, продуктите трябва да имат и етикет на български, с посочен дистрибутор и контакти. Винаги се отнасяйте със съмение към продукти, които нямат етикет на български и не е посочен дистрибутора.

Разбира се, големият брой лога на сертифициращи органи, не винаги улесняват потребителите да се ориентират в света на органичната козметика. PRIMAVERA работят с няколко избрани, независими сертифициращи асоциации, които редовно проверяват спазването на указанията за производство, посредством одити. Това включва и сертификацията на ЕС за биологично производство, което се дава само на продукти, чиито съставки произхождат от най-малко 95% биологично земеделие

        

ПРОДУКТИТЕ НА PRIMAVERA ПРИТЕЖАВАТ СЕРТИФИКАТИ Demeter и NaTrue

 • NaTrue е международна асоциация с нестопанска цел за защита и популяризиране на естествената козметика в цял свят. Като независим стандарт, NaTrue признава само натурални козметични продукти по целия свят, които отговарят на най-високите стандарти по отношение на естественост, прозрачност и достоверност.
 • Demeter е един от най-строгите сертифициращи стандарти в био земеделието! Demeter e стандартизация на суровини от биодинамично земеделие. Производителите на този сертифициращ орган са членове на отделни регионални общности. Всеки член на такава общност има договор Demeter, чрез който се задължава да работи за по-нататъшното усъвършенстване на качеството. От 1992 предприятията се контролират допълнително според наредба на ЕС. По този начин се гарантират такива продукти на екологичното земеделие из цяла Европа, които са произведени според изискванията на строго определени стандарти.

ВНИМАТЕЛНО И ФИНО ИЗВЛИЧАНЕ, И ОБРАБОТКА

Извличането на висококачествени етерични масла е голямо изкуство. Има много неща, които трябва да имате предвид, за да постигнете възможно най-добрия резултат. В допълнение към вече споменатите критерии, определящи са времето на прибиране на реколтата, времето на обработка, вида на растителния материал, продължителността на дестилацията, опитът и компетентността на фермерите, дестилаторите, и много други .

Няма да навлизаме дълбоко в тези производствени подробности. Това, което си струва да се отбележи, е че производителността при маслата, които се добиват от цветната част на растението и тези, който се добиват от листата му е много различна. Например, за получаването на един литър етерично розово масло, са необходими около 4000 килограма цветя. За сревнение за извличането на един литър етерично масло от каяпут, са достатъчни около 100 килограма листа.

Както знаем, има съществена разлика между методите на дестилация чрез пара, дестилация с вода, студено пресоване и екстракция. По-голямата част от всички етерични масла се произвеждат с помощта на парна дестилация. Кондензната вода, която се образува по време на дестилационния процес, съдържа следи от етерично масло и други топлоустойчиви и водоразтворими компоненти на растението. Това е така нареченият хидролат (флорална вода), който поради други съставки, понякога има и напълно различен аромат от етеричното масло.

ДОВЕРИЕ И ПО-ДОБЪР КОНТРОЛ

Абсолютно безупречен, висококачествен продукт, без никакви примеси и остатъци.

За да се гарантира постоянно високо качество, етеричните и базови/растителни масла трябва редовно да се подлагат на строг лабораторен контрол за качество. В лабораториите на PRIMAVERA, всяка входяща суровина е с различни стойности. За тази цел свойствата на всяко отделно етерично или базово масло, първо преминават т. нар. сензорен анализ. Продуктите се проверяват за техния характерен аромат, вид и ефект.

Следват различни допълнителни етапи на тестване, които включват измерване на плътността, определяне на пероксидната стойност (определя свежестта) и определяне на съставките на етеричните масла с помощта на газов хроматограф с интегриран масспектрометър. Суровините се проверяват за примеси и фалшификации.

Ако отделът по качеството на PRIMAVERA открие дефект в поръчаната суровина, продуктът ще бъде подложен на рекламация и върнат обратно към производителя. Благодарение на този сложен аналитичен метод, смесите, които имат евентуални синтетични компоненти, могат бързо да бъдат идентифицирани.

Суровините могат да бъдат пуснати за по-нататъшна обработка, само след по-задълбочен преглед. Това гарантира, че потребителите получават безупречното качество на PRIMAVERA.

ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО PRIMAVERA

 • Защита от окисление
  За да ги предпазят от окисляване, повреме на пълнене, всички етерични и базови масла са „обвити“ в среда със слой благороден газ (аргон). По този начин може да се гарантира оптималният срок на годност на продуктите.
 • Предпазна капачка
  Всички етерични масла са снабдени с капачка защитена от деца.
 • Малки количества
  Маслата се предлагат основно от 5 мл, тъй като малките количества остават свежи по-лесно. Това намалява риска от нетрайност и следователно от алергични реакции.
 • UV защита
  Продуктите за ароматерапия са в кафяви или зелени стъклени бутилки, някои от които допълнително се обработват с екологично чист, UV защитен лак на водна основа. По този начин PRIMAVERA гарантира 100% UV слънчева защита (UVC, UVB и UVA – от 200 до 325 Nm).

СРОК НА ГОДНОСТ И ТРАЙНОСТ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Срокът на годност на етеричните масла, зависи от състава и условията на съхранение. Цитрусовите масла и иглолистните масла имат срок на годност около една година, а другите етерични масла имат среден срок на годност между 2 и 3 години. На някои етерични масла, като сандалово дърво, ветивер или пачули, ароматът се развива все по-добре с по-дълго съхранение от поне 3 години. За по-добро съхранение и запазване свежестта при бутилирането, етеричните масла са покрити с аргон – вид газ, без цвят и мирис, който се използва широко за премахване на кислорода при производство (изпозлва се широко и във винопроизводството). Оптималните условия за съхранение са в добре затворени шишенца, защитени от светлина и при стайна температура (между 20° C и 22° C).

ЗАЩО НЯКОЙ МАСЛА И АРОМАТНИ СМЕСИ ИМАТ СИМВОЛИ ЗА ОПАСНОСТ?

Като потребител често е трудно да се разбере защо някои продукти се рекламират само за конкретно приложение, въпреки че могат да се използват по различни начини. Причината за това е задължението за деклариране на Европейски съюз: в зависимост от приложението, за което е предназначен даден продукт, се прилагат различни закони (регламенти на ЕС). Например, регламентите в рамките на ЕС предвиждат производителят да вземе решение за конкретна форма на приложение и да посочи това ясно в етикета. Всеки един продукт, който се предлага на Европейския пазар, се класифицира със спецификата си за определено ползване и попада под различни законови регламенти на Европейския парламент.

Етеричните масла са концентрати, произведени от растения, които имат разнообразни съставки. Някои от съставките са индивидуално класифицирани, като опасни вещества съгласно Наредбата за опасните вещества на Европейски съюз (например като корозивни, силно запалими, опасни за околната среда)...

Законът не прави разлика, дали съответната съставка е синтетично произведена или се среща естествено в етеричното масло. По същия начин регламентът не прави разлика при етикетиране, дали етеричното масло се бутилира в 5 мл или се доставя в 50 кг барел.

Това означава, че дори малки количества, като 5 мл, трябва да бъдат маркирани със символи за опасни вещества и фрази за опасност, дори ако тези количества не са вредни.

Ароматните смеси (блендове), спрейове за стая и смесите за сауни на Примавера, са предназначени за ароматизиране на помещения и следователно са предмет на Регламент (EC) № 1272/2008 (Класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси). Затова имат и предупредителни знаци и символи на своя етикет – те са законово изискуеми и попадат в задължително съдържание при етикетиране. В зависимост от състава на етеричното масло, съществува определена класификация, която описва безопасната работа с продукта, чрез поставяне на специални предупредителни символи.

Етеричните масла, попадат под директивата за козметични продукти (Регламент (ЕО) № 1223/2009) на Европейския парламент и поради това, тяхното съдържание на информация на етикетите е различно.

Етеричните масла, които са предназначени и за вътрешен прием, се класифицират, като хранителна добавка. Законите за хранителните добавки са съвсем различни, от тези за продуктите за козметични цели и тези етерични масла, попадат под различни регулации. Въпреки това, винаги съветваме нашите клиенти да бъдат изключително внимателни и всеки прием на етерично масло вътрешно, да бъде съгласуван с професионален ароматерапевт или поне да бъде под наблюдението на клиничен арома специалист. 

ЯСНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ДОЗИРАНЕ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА

Тъй като етеричните масла са силно концентрирани вещества, важно е да ги използвате в правилното количество за безопасна употреба. Знаем, че етеричните масла никога не трябва да се използват неразредени върху кожата. 

Ето препоръките на PRIMAVERA за правилно разреждане на етеричните масла в базовите основи.

МаКаСа има честта да е официален представител на продуктите на PRIMAVERA за България. Съвсем скоро цялата продуктова линия ще бъде налична във физическия ни магазин в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22, както и в нашия сайт www.makasa.org.

Щастливи сме, че можем да споделим качеството и професионализма на този бранд и да предоставим на всички наши клиенти удоволствието от техните магични арома продукти!

 • Подробна информация за продуктите на марката, можете да намерите на страница Primavera Life.
 • Повече информация за търговци на едро – моля, свържете се с нас на [email protected].

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Ароматерапия

Статии за Ароматерапия | MAKASA.ORG

ЗА КАЧЕСТВОТО НА АРОМА ПРОДУКТИТЕ PRIMAVERA

За качеството на арома продуктите на PRIMAVERA

Ароматерапевтичен бранд номер 1 в Германия, както за начинаещи, така и за професионалисти в областта. Ароматерапевтичен бранд номер 1 в Германия, както за начинаещи, така и за професионалисти в областта. 2023-03-08T10:24:01+02:00 ЗА КАЧЕСТВОТО НА АРОМА ПРОДУКТИТЕ PRIMAVERA

<p>Когато купуваме и използваме<span>&nbsp;</span><span>етерични масла</span><span>&nbsp;</span>или готови за употреба ароматизиращи смеси<span>&nbsp;</span><span>(блендове, синергии),</span><span>&nbsp;</span>можем ли да разберем от пръв поглед, дали наистина притежават претендираното качество? Дали цената им определя това или има други индикатори, на които трябва да обърнем внимание? Можем ли сами да оценим стойността на едно етерично масло или готова за употреба ароматна смес?</p> <p>Тъй като много често срещаме клиенти, които не са наясно, какво всъщност гарантира високото качество на едно етерично масло, в тази статия ще обърнем повече внимание на продуктите на<span>&nbsp;</span><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><strong>PRIMAVERA</strong></span><span>&nbsp;</span></a>и техния висок клас. И защо се гордеем да бъдем техни дистрибутори за България.</p> <h4><strong><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-aromatheraphy.jpg" class="alignleft" width="497" height="307" /></span></strong></h4> <h4><strong><span style="color: #99cc00;"></span></strong></h4> <h3><span style="color: #99cc00;">ЗАЩО ИЗБРАХМЕ PRIMAVERA</span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ol> <li><span><strong><span style="color: #99cc00;">Ароматерапевтичен бранд номер 1 в Германия,</span>&nbsp;</strong>както за начинаещи, така и за професионалисти в областта. Продуктите за ароматерапия PRIMAVERA са неразделна част от ежедневна работа в холистичните болници и здравни заведения в Германия. Провеждат обучения за професионалисти, които се доверяват на експертите на PRIMAVERA.</span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Пионери в органичната ароматерапия</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; преди повече от 30 години, чистите и органични растителни и етерични масла бяха трудни за намиране на пазара. Но основателите на PRIMAVERA разбират, че холистичното изцеление, се корени само в най-чистите и с най-високо качество продукти от натурални съставки.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Органично качество</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; Използват най-голямото количество сертифицирани органични съставки. 72% от техните основни масла в момента се добиват чрез биологично земеделие.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>100% чисти и натурални</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">Етеричните масла</a> PRIMAVERA винаги са неподправени и се произвеждат от изброеното в състава растение. Никога няма да използват синтетика или идентични с природата добавки.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Органични ферми и партньорство</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; Със световна общност от биологични фермери, с които поддържат дългосрочни взаимоотношения, основани на почтеност и уважение. От семена в почвата до рафта в магазина, нашите партньорства ни позволяват да участваме във всяка стъпка.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Качествен контрол</strong>&nbsp;</span>&ndash;&nbsp; Вътрешният контрол на качеството PRIMAVERA гарантира, че се спазват най-високите и строги стандарти.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Съществено експертно мнение</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; Обменят познанията си за лечебните растения с терапевти и други професионалисти в областта, които споделят практически познания за холистичното благополучие.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Гаранция за безопасност</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; Гарантират безопасното използване въз основа на декларация, отговаряща на изискванията на закона и стриктна оценка на безопасността в Германия и Еропейски съюз.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Продажбите са въпрос на доверие</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; Когато продаваме техните продукти, разчитаме на квалифицирани терапевти, професионалисти, обучени от PRIMAVERA.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Сертификати за гарантирано качество</strong></span><span>&nbsp;</span>&ndash; Качеството на PRIMAVERA се проверява от независими сертификационни организации, на които клиенти ни по целия свят могат да се доверят.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>PRIMAVERA произвежда над 300 висококачествени растителни съставки от повече от 44 страни.</strong></span></li> <li>Над 400 ефективни ароматерапевтични продукти, дистрибутирани в 32 страни, една от която е и България!</li> <li>Централата на PRIMAVERA един истински рай &ndash; с повече от 62 000 хил. ароматни и лечебни растения и 600 различни сорта рози, 5 естествени езера, хотели за различни насекоми, обогатяващи естествената среда, пчелни кошери и басейни на Кнайп (басейни с последователно редуване на топла и студена вода), името казва всичко.</li> <li>От основаването си през 1986 г. PRIMAVERA предлага активна гама от семинари за отговорно използване на етерични масла. Всяка година се обучават над 7500 клиенти.</li> </ol> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-essential-oils-quality-bottles.jpg" class="alignleft" width="524" height="324" />ЦЕННИ И ЧИСТИ СУРОВИНИ С ОРГАНИК КАЧЕСТВО</span></h4> <p><em>Напълно натурален продукт с пълната сила на растението.</em></p> <p>Едно ястие е толкова добро, колкото и съставките, които са използвани за направата му. Това важи не само в кулинарията, но и в производството на етерични масла и арома продукти. Семената, климатът, но също така и различните методи на отглеждане, времето на прибиране на реколтата, имат голямо влияние върху качеството на етеричните масла. Растението винаги ще предпочете най-добрите условия, ако е в естествената си среда, ще развие специалната си сила, поради идеалните климатични условия, перфектното качество на почвата и биологичното му отглеждане.</p> <p>Характерът на почвата също е определящ за развитието на ароматите. Например, лавандулата се чувства най-комфортно на слънчеви места с добре дренирани, бедни на хранителни вещества и каменисти почви. Киселите почви (глинести или торфени), не са подходящи за отглеждане на лавандула. Тъй като защитеното био земеделие поддържа биологичното разнообразие и забранява използването на генетично модифицирани семена, суровините на PRIMAVERA са само от семена с органик качество.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">КАКВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА МАРКИРОВКА НА ЕТИКЕТА НА ВИСОКОКАЧЕСТВЕНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО</span></h4> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-quality-banner-blog-makasa2.jpg" class="alignleft" />Като потребители, често е трудно да разберем, защо някои продукти се рекламират само за конкретно приложение, въпреки че могат да се използват по различни начини. Причината за това са различните регламенти и декларации на Европейски Съюз &ndash; в зависимост от приложението, за което е предназначен даден продукт, се прилагат различни закони. Регламентите в рамките на ЕС предвиждат, че потребителят трябва да вземе информирано решение за покупка, спрямо информацията на етикета, когато производителят е посочил цялата информация ясно и точно. <span style="color: #99cc00;">Тази информация гарантира прозрачността и чистотата на самия продукт и се оценява, като част от добрите търговски практики.</span><br />&nbsp;</p> <p>Когато закупувате етерично масло на даден производител, на етикета трябва да намерите следната информация:</p> <ul> <li>Страна на произход на суровината</li> <li>Ботаническо име на растението от което е добито маслото</li> <li>Име на растението на английски (или на конкретния език на производителя)</li> <li>Съставки (INCI)</li> <li>Метод на екстракция</li> <li>Част от растението, от което е получено маслото</li> <li>Място на производство и производител</li> <li>Лого на сертифициращия орган по качество (напр. Bio/Organic, Demeter, NaTrue)</li> <li>Милилитри</li> <li>Срок на годност след отваряне</li> <li>Партиден номер</li> <li>Фармацевтичен централен номер (PZN) (според законодателството на страната на производство) &ndash; това е стандартизиран идентификационен ключ за лекарства, помощни средства и други аптечни продукти.</li> <li>Инструкции за употреба и дозиране</li> <li>Ароматен профил и ароматен ефект (не е задължително, но производителите с по-висококачествени продукти описват и тази информация)</li> <li>Инструкции за безопасност</li> </ul> <p>Освен това, според българското законодателство, продуктите трябва да имат и етикет на български, с посочен дистрибутор и контакти. Винаги се отнасяйте със съмение към продукти, които нямат етикет на български и не е посочен дистрибутора.</p> <p>Разбира се, големият брой лога на сертифициращи органи, не винаги улесняват потребителите да се ориентират в света на органичната козметика. PRIMAVERA работят с няколко избрани, независими сертифициращи асоциации, които редовно проверяват спазването на указанията за производство, посредством одити. Това включва и сертификацията на ЕС за биологично производство, което се дава само на продукти, чиито съставки произхождат от най-малко 95% биологично земеделие</p> <p></p> <h4><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/natrue.png" />&nbsp;&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/bio.png" />&nbsp;&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/ihtk-tierversuchsfrei.png" />&nbsp;&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/demeter.png" />&nbsp;&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/vegan.png" /></h4> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ПРОДУКТИТЕ НА PRIMAVERA ПРИТЕЖАВАТ СЕРТИФИКАТИ Demeter и NaTrue</span></h4> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">NaTrue е международна асоциация с нестопанска цел</span></strong> за защита и популяризиране на естествената козметика в цял свят. Като независим стандарт, NaTrue признава само натурални козметични продукти по целия свят, които отговарят на най-високите стандарти по отношение на естественост, прозрачност и достоверност.</li> <li><span><strong><span style="color: #99cc00;">Demeter е един от най-строгите сертифициращи стандарти в био земеделието!</span>&nbsp;</strong>Demeter e стандартизация на с</span>уровини от биодинамично земеделие. Производителите на този сертифициращ орган са членове на отделни регионални общности. Всеки член на такава общност има договор<span>&nbsp;</span><em>Demeter,</em><span>&nbsp;</span>чрез който се задължава да работи за по-нататъшното усъвършенстване на качеството. От 1992 предприятията се контролират допълнително според наредба на ЕС. По този начин се гарантират такива продукти на екологичното земеделие из цяла Европа, които са произведени според изискванията на строго определени стандарти.</li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-dillute.jpg" class="alignleft" width="484" height="300" />ВНИМАТЕЛНО И ФИНО ИЗВЛИЧАНЕ, И ОБРАБОТКА</span></h4> <p>Извличането на висококачествени етерични масла е голямо изкуство. Има много неща, които трябва да имате предвид, за да постигнете възможно най-добрия резултат. В допълнение към вече споменатите критерии, определящи са времето на прибиране на реколтата, времето на обработка, вида на растителния материал, продължителността на дестилацията, опитът и компетентността на фермерите, дестилаторите, и много други .</p> <p>Няма да навлизаме дълбоко в тези производствени подробности. Това, което си струва да се отбележи, е че производителността при маслата, които се добиват от цветната част на растението и тези, който се добиват от листата му е много различна. Например, за получаването на един литър етерично розово масло, са необходими около 4000 килограма цветя. За сревнение за извличането на един литър етерично масло от каяпут, са достатъчни около 100 килограма листа.</p> <p>Както знаем, има съществена разлика между методите на дестилация чрез пара, дестилация с вода, студено пресоване и екстракция. По-голямата част от всички етерични масла се произвеждат с помощта на парна дестилация. Кондензната вода, която се образува по време на дестилационния процес, съдържа следи от етерично масло и други топлоустойчиви и водоразтворими компоненти на растението. Това е така нареченият хидролат (флорална вода), който поради други съставки, понякога има и напълно различен аромат от етеричното масло.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">ДОВЕРИЕ И ПО-ДОБЪР КОНТРОЛ</span></h4> <p><em>Абсолютно безупречен, висококачествен продукт, без никакви примеси и остатъци.</em></p> <p>За да се гарантира постоянно високо качество, етеричните и базови/растителни масла трябва редовно да се подлагат на строг лабораторен контрол за качество. В лабораториите на PRIMAVERA, всяка входяща суровина е с различни стойности. За тази цел свойствата на всяко отделно етерично или базово масло, първо преминават т. нар. сензорен анализ. Продуктите се проверяват за техния характерен аромат, вид и ефект.</p> <p>Следват различни допълнителни етапи на тестване, които включват измерване на плътността, определяне на пероксидната стойност (определя свежестта) и определяне на съставките на етеричните масла с помощта на газов хроматограф с интегриран масспектрометър. Суровините се проверяват за примеси и фалшификации.</p> <p>Ако отделът по качеството на PRIMAVERA открие дефект в поръчаната суровина, продуктът ще бъде подложен на рекламация и върнат обратно към производителя. Благодарение на този сложен аналитичен метод, смесите, които имат евентуални синтетични компоненти, могат бързо да бъдат идентифицирани.</p> <p>Суровините могат да бъдат пуснати за по-нататъшна обработка, само след по-задълбочен преглед.<span>&nbsp;</span><span>Това гарантира, че потребителите получават безупречното качество на PRIMAVERA.</span></p> <h4 id="green-stone"><span style="color: #99cc00;">ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО PRIMAVERA</span></h4> <ul class="mylist"> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Защита от окисление</strong></span><br />За да ги предпазят от окисляване, повреме на пълнене, всички етерични и базови масла са &bdquo;обвити&ldquo; в среда със слой благороден газ (аргон). По този начин може да се гарантира оптималният срок на годност на продуктите.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Предпазна капачка</strong></span><br />Всички етерични масла са снабдени с капачка защитена от деца.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Малки количества</strong></span><br />Маслата се предлагат основно от 5 мл, тъй като малките количества остават свежи по-лесно. Това намалява риска от нетрайност и следователно от алергични реакции.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>UV защита</strong></span><br />Продуктите за ароматерапия са в кафяви или зелени стъклени бутилки, някои от които допълнително се обработват с екологично чист, UV защитен лак на водна основа. По този начин PRIMAVERA гарантира 100% UV слънчева защита (UVC, UVB и UVA &ndash; от 200 до 325 Nm).</li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-quality-blog-makasa3.jpg" class="alignleft" />СРОК НА ГОДНОСТ И ТРАЙНОСТ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА</span></h4> <p><span>Срокът на годност на етеричните масла, зависи от състава и условията на съхранение. Цитрусовите масла и иглолистните масла имат срок на годност около една година, а другите етерични масла имат среден срок на годност между 2 и 3 години. На някои етерични масла, като&nbsp;сандалово дърво, ветивер или пачули, ароматът се развива все по-добре с по-дълго съхранение от поне 3 години.&nbsp;За по-добро съхранение и запазване свежестта при бутилирането, етеричните масла са покрити с аргон &ndash; вид газ, без цвят и мирис, който се използва широко за премахване на кислорода при производство (изпозлва се широко и във винопроизводството). Оптималните условия за съхранение са в добре затворени шишенца, защитени от светлина и при стайна температура (между 20&deg; C и 22&deg; C).</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ЗАЩО НЯКОЙ МАСЛА И АРОМАТНИ СМЕСИ ИМАТ СИМВОЛИ ЗА ОПАСНОСТ?</span></h4> <p><span>Като потребител често е трудно да се разбере защо някои продукти се рекламират само за конкретно приложение, въпреки че могат да се използват по различни начини.&nbsp;Причината за това е задължението за деклариране на Европейски съюз: в зависимост от приложението, за което е предназначен даден продукт, се прилагат различни закони (регламенти на ЕС).&nbsp;Например, регламентите в рамките на ЕС предвиждат производителят да вземе решение за конкретна форма на приложение и да посочи това ясно в етикета.&nbsp;</span>Всеки един продукт, който се предлага на Европейския пазар, се класифицира със спецификата си за определено ползване и попада под различни законови регламенти на Европейския парламент.</p> <p>Етеричните масла са концентрати, произведени от растения, които имат разнообразни съставки. Някои от съставките са индивидуално класифицирани, като опасни вещества съгласно Наредбата за опасните вещества на Европейски съюз (например като корозивни, силно запалими, опасни за околната среда)...</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/gefahren-symbole.jpg" class="alignleft" width="406" height="80" /></p> <p><strong>Законът не прави разлика, дали съответната съставка е синтетично произведена или се среща естествено в етеричното масло. По същия начин регламентът не прави разлика при етикетиране, дали етеричното масло се бутилира в 5 мл или се доставя в 50 кг барел.</strong></p> <p><strong>Това означава, че дори малки количества, като 5 мл, трябва да бъдат маркирани със символи за опасни вещества и фрази за опасност, дори ако тези количества не са вредни.</strong></p> <p><strong><span>Ароматните смеси (блендове), спрейове за стая и смесите за сауни на Примавера,</span></strong><span>&nbsp;</span>са предназначени за ароматизиране на помещения и следователно са предмет на Регламент (EC) № 1272/2008 (Класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси). Затова имат и предупредителни знаци и символи на своя етикет &ndash; те са законово изискуеми и попадат в задължително съдържание при етикетиране. В зависимост от състава на етеричното масло, съществува определена класификация, която описва безопасната работа с продукта, чрез поставяне на специални предупредителни символи.</p> <p>Етеричните масла, попадат под директивата за козметични продукти (Регламент (ЕО) № 1223/2009) на Европейския парламент и поради това, тяхното съдържание на информация на етикетите е различно.</p> <p>Етеричните масла, които са предназначени и за вътрешен прием, се класифицират, като хранителна добавка. Законите за хранителните добавки са съвсем различни, от тези за продуктите за козметични цели и тези етерични масла, попадат под различни регулации. Въпреки това, винаги съветваме нашите клиенти да бъдат изключително внимателни и всеки прием на етерично масло вътрешно, да бъде съгласуван с професионален ароматерапевт или поне да бъде под наблюдението на клиничен арома специалист.&nbsp;</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-web.jpg" class="alignleft" width="513" height="460" />ЯСНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ДОЗИРАНЕ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА</span></h4> <p>Тъй като етеричните масла са силно концентрирани вещества, важно е да ги използвате в правилното количество за безопасна употреба. Знаем, че етеричните масла никога не трябва да се използват неразредени върху кожата.&nbsp;</p> <p>Ето препоръките на PRIMAVERA за правилно разреждане на етеричните масла в базовите основи.</p> <div> <p>МаКаСа има честта да е официален представител на продуктите на PRIMAVERA за България. Съвсем скоро цялата продуктова линия ще бъде налична във физическия ни магазин в гр. Бургас, бул. &bdquo;Алеко Богориди&ldquo; 22, както и в нашия сайт<span>&nbsp;</span>www.makasa.org.</p> <p>Щастливи сме, че можем да споделим качеството и професионализма на този бранд и да предоставим на всички наши клиенти удоволствието от техните магични арома продукти!</p> <p></p> <ul> <li>Подробна информация за продуктите на марката, можете да<span>&nbsp;</span><strong><span>намерите на страница <a href="https://makasa.org/page/primavera-life" target="_blank" rel="noopener">Primavera Life</a>.</span></strong></li> <li>Повече информация за търговци на едро &ndash;<span>&nbsp;</span><span style="color: #99cc00;"><strong>моля, свържете се с нас на [email protected].</strong></span></li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <div>&nbsp; <div> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva">ЧАЕНО ДЪРВО &ndash; МАСЛОТО С НАТУРАЛНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/smesvane-na-eterichnite-masla-teoriya-i-praktika">СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА &ndash; ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/difuzer-za-eterichni-masla">КАК ДА ИЗБЕРЕМ ДИФУЗЕР ЗА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/recepti-za-pochistvane-i-dezinfekciya-na-doma">РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДОМА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">АРОМАТЕРАПИЯ - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ</a> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">&nbsp;</span></strong></h3> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> </div> </div> <p><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/bio-anbaupartner_jpg.webp" /></strong></span></p> </div>

, ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки