Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДОМА

05.10.2021 19:51:01

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДОМА

Използването на етерични масла, като съставка в домашно приготвени препарати за почистване, е чудесен начин да поддържаме здравословен и екологично чист дом. Продуктите разпространени из търговските мрежи, често са пълни с химикали, които не бихме искали да присъстват в дома ни. Разбира се, всички желаем да премахнем вредните бактерии и микроби, но без това да вреди на нас и околните. Чист дом без токсини, без опасни вещества за природата! Установено е, че етеричните масла могат да дезинфекцират, да убиват плесените, да премахват мухъла и да предотвратяват развитието на бактерии. Освен това ухаят страхотно, ароматизират дълготрайно помещенията и не вредят на околната среда.
 
Предвид голямото разнообразие на етерични масла от различни марки, които предлагаме в магазин МаКаСа, разполагате с голям избор и възможности! За щастие основните етерични масла подходящи за почистване и дезинфекция, често са и част от много стартови комплекти. Ако имате набор от масла у дома, ще ви помогнем да се ориентирате по-лесно, кои от тях са подходящи за направата на домашни препарати. Ако за първи пък се докосвате до магията на етеричните масла, то тази статия е подходяща и за вас. Ще разберем, кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

БАКТЕРИИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ В ДОМА НИ

Според статия, публикувана в TIMES, домът ни е малка екосистема от бактериален живот. Съдържа поне няколко милиарда бактерии, гъбички и вируси. „Някои от тях са безвредни, а други са полезни.“ Всъщност етеричните масла имат способността да убиват вредните бактерии и да не вредят на бактериите, от които се нуждаем. Предимствата да използваме етерични масла за почистване у дома са, че унищожават наличието на вредни бактерии, гъбички и вируси, без това да вреди на околната среда. Етеричните масла от цитрусовите семейства, помагат за разграждането на мазнините и мръсотията. Освен това ухаят невероятно!

Да се насладим на прекрасните естествени аромати, които ще обгърнат дома ни!

ОТ КАКВО ИМАМЕ НУЖДА ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕМ 

Преди да започнем е добре да се снабдим с някой необходими продукти. Ето и един кратък списък:
 • Стъклено шише с пулверизатор. Най-добре е да бъде от тъмно амбър стъкло, тъй като е важно етеричните масла да се съхраняват на тъмно, с оглед на тяхната трайност. Не препоръчваме да смесвате домашни препарати в пластмасови бутилки.
 • Керамичен съд за смесване и съхранение. Или друг непластмасов съд с добро и сигурно затваряне на капачката.
 • Сода за хляб.
 • Кислородна вода.
 • Спирт, минимум 70%.
 • Кастилски сапун без аромат.
 • Ябълков оцет.
 • Дестилирана вода или преварена.
 • Меки памучни кърпи.
 • Подходящи четки за почистване. Наблегнете на естествените материали, например с дървени четки с кокосови влакна.

Ако искате да използвате някое от маслата по-долу, като ароматизиращ спрей, препоръчваме да добавите 3-5 капки към минимум 30 мл дестилирана или преварена вода. Рецептите са предназначени за приблизително 475 мл течност, за това може да смесите в по-голямо шише препарата и след това да го прехвърлите в по-малко с пулверизатор.

Рецептите, които ви предоставяме по-долу, включват допълнителни съставки за повече изчистваща сила, но повечето от тези етерични масла действат добре и самостоятелно. Използвайте дестилирана или преварена вода, за да сте сигурни, че не „почиствате“ с токсини или други вредни отпадъци, които могат да се намират в чешмяната вода.

 

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА

 • Добавете етеричното масло последно, след като първо сте смесили останалите продукти в бутилката с пулверизатор.
 • Преди да използвате получената смес, разклатете добре бутилката, тъй като етеричните масла не се разтварят във вода, но киселинните и спиртни основи действат, като разтворители.
 • Съхранявайте направените продукти в тъмни шишета. Най-добре в стъклено шише или буркан с капачка, която се затваря добре. Надпишете на етикет, какви съставки сте добавили и кога. Имайте предвид, че трайността е максимум 6 месеца. В противен случай маслото може да се окисли и да има точно обратния ефект.

Сега, когато сме подготвени с необходимите съставки, да пристъпим към забавната част.

7 ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ДОМА 

Изборът, кое масло да използвате за почистване, зависи и от предпочитанията ви за аромати. Всички масла, представени в този списък, имат антибактериални качества, някои имат и противогъбични, други имат и двете. Списъкът по-долу разяснява качествата на всяко етерично масло, защо е подходящо за почистване и как можете бързо да приготвите рецептата.
 
 

1. ЧАЕНО ДЪРВО

Чаеното дърво (Melaleuca alternifolia) логично е първият ни избор за почистващо етерично масло. Силно антибактериално и противогъбично, способно да се бори с бактерии, вируси, микроби и вредни насекоми. Освен това може да почиства и предотвратява появата на мухъл и плесен в дома. Ако имате зона, която мирише неприятно – банята, кухнята, мокрото помещение – задължително трябва да имате това масло! Този домашен препарат е чудесен за дезинфекция на банята, кошчетата за боклук, под мивката или пода.

УНИВЕРСАЛЕН ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Напълнете съставките в спрей бутилка. Разклатете добре, преди всяка употреба. Може да добавите или заместите с масла от евкалипт, мента.
 
 

2. ЛИМОН

Етеричното масло от лимон (Citrus limon) ни дава този свеж аромат на цитрусови плодове. Ако започнете да използвате често маслото, веднага ще различите неприятните изкуствени, синтетични аромати и бързо ще ви станат изключително неприятни. Едно от любимите ни масла за почистване! Бори се ефективно с бактериите и гъбичките, има изсветляващ ефект за повърхностите и ухае невероятно. Цитрусовите масла имат способността да премахват ефикасно и мазните упорити участъци (например около абсорбатора и кухненския плот).

Маслото е силен антимикробен агент и премахва ефикасно замърсяванията от дома. Може да го използвате и като универсален спрей за почистване на кухнята или банята.
 

ПОЧИСТВАЩА ГЕЛ ПАСТА С ЛИМОН

Смесете съставките в керамичен съд, до образуване на гъста паста. Използвайте върху плотове, за почистване на фурни, кухненски мивки (но не върху керамиката в банята, тъй като могат да се надраскат) и упорити замърсявания. След употреба изплакнете и избършете с топла вода.
Може да заместите с: лимонена трева, лайм или грейпфрут
 
 

3. ЛАВАНДУЛА

Лавандулата (Lavandula Officinalis) е едно от най-универсалните масла. Ухае невероятно и има успокояващи и балансиращи свойства. Наслаждавайте се на аромата, докато почиствате дома си. Лавандулата има противогъбични, антибактериални и антимикробни свойства. Помага за премахването на мухъл и плесен и предотвратява повторното образуване на бактерии и гъбички. Смятаме, че това е едно супер универсално масло, което всеки дом трябва да има под ръка. Може да използвате успокояващите свойства на лавандуловото масло и като спрей в спалнята, за спокоен сън и лек, ненатрапчив флорален аромат.
 
ДЕЗИНФЕКЦИРАЩ СПРЕЙ С ЛАВАНДУЛА
Смесете съставките в бутилката и разклатете добре, преди всяка употреба. Напръскайте върху обувките, плачето пред вратата, в спалнята на матрака, на вътрешността на възглавниците, коша за пране. Може да заместите с розмарин.
 
 

4. ПОРТОКАЛ

Портокаловото масло помага за разграждането на мазнините и натрупването на нечистотии по мивката, плотовете и дори на ваната. Фантастично масло за почистване на керамика. Подобно на лимона, портокаловото масло се бори с бактериите и гъбичките. Всъщност всички цитрусови масла го правят. Портокаловото масло олекотява и озарява повърхностите и има приятна, чиста миризма. Можете да използвате и двата вида – сладък или див портокал.
 
ОБЕЗМАСЛИТЕЛ С ЕМ. ОТ ПОРТОКАЛ
Напълнете спрей бутилката с вода и добавете етерични масла. Разклатете добре преди употреба. Заместващи масла: лимон, лайм, лимонена трева
 

5. МЕНТА

Ментата е силно етерично масло. Нейните антибактериални свойства се борят с микробите и вредителите в дома. Освен това е чудесно средство против насекоми (кърлежи, комари, паяци, мравки и хлебарки). Насладете му се, защото е чудодейно, ако страдате от главоболие и общо неразположение. Добавете 10–15 капки в спрей бутилка и пръскайте в ъглите и пукнатините на помещението, където насекомите са склонни да се събират.
ПРЕПАРАТ ЗА СТЪКЛЕНИ ПОВЪРХНОСТИ, ПРОЗОРЦИ И ОГЛЕДАЛА
 • Стъклено шише 475 мл
 • 1,5 чаши дестилирана вода
 • 1 с. лъжица ябълков оцет
 • 1 с. лъжица спирт 70% или повече
 • 25 капки етерично масло от мента

Смесете всички съставки и добавете етеричното масло. Разклатете добре преди употреба. За най-добри резултати, когато почиствате прозорците, използвайте старата изпитана рецепта да ги забършете с вестник/хартия.

 

6. ЕВКАЛИПТ

Евкалиптът има не само антисептични и антимикробни свойства, той притежава и противовъзпалителни качества. Използван у дома, всъщност може да помогне за предотвратяване на сезонните алергии. Също така е мощен в борбата с мухъла и плесента. Проучванията показват, че евкалиптът се бори и с бактерии, причиняващи грип, пневмония, стафилококи и стрептококи.
Евкалиптът е чудесен универсален почистващ препарат, особено срещу плесен, срещу алергии и отблъскване на различни вредители.
 
ПОЧИСТВАЩА ПИЛИНГ ПАСТА ПРОТИВ МУХЪЛ
Смесете съставките в купа и добавете етеричното масло от евкалипт. Нанесете върху чиста четка за тоалетна, на душа или други мръсни повърхности, фуги и пукнатини в банята. Разтъркайте сместа добре и оставете да престои около 20 минути. Изплакнете обилно с вода.
 
 

7. БОР

Неслучайно, борът е често срещана съставка в много от домакинските почистващи препарати. Той е чудесен срещу микроби, като спорите на дрождите и дори срещу Escherichia coli (Ешерихия коли). Действа пречистващо и срещу мухъл и плесен. Много хора предпочитат аромата на бор, вместо този на лимон.
 
Маслото от бор е подходящо за почистване на дома от бактерии, гъбички, патогени и дрожди. Също така помага срещу неприятни миризми и е прекрасен освежител на въздуха. Използвайте го върху големи повърхности, като стени и подове.
Подобни масла: кипарис, кедрово дърво, бергамот, сандалово дърво
 
УНИВЕРСАЛЕН ПОЧИСТВАЩ ПРЕПАРАТ ЗА ПОВЪРХНОСТИ
Комбинирайте съставките в бутилка със спрей и разклатете добре. Леко напръскайте засегнатите участъци например на мръсните врати и избършете с чиста, влажна гъба. Изплакнете с вода и подсушете.
 
 
ОЩЕ НЯКОЛКО ЛЮБИМИ СЪЧЕТАНИЯ, които можете да използвате и за ароматизиращ спрей у дома.
 • Бергамот, лимон, мента.
 • Розмарин, лимон, ванилия.
 • Босилек, лимон, лайм.
 • Лайм, лавандула.
 • Лавандула, розмарин евкалипт.
 • Евкалипт, мента, чаено дърво.
 • Здравец, сандалово дърво и мандарина.
 • Ванилия, лавандула.
 • Ванилия, мента.
 • Канела, карамфил, портокал. 

Ако пък не желаете да ангажирате времето си в приготвяне на домашен препарат, винаги можете да се доверите и на препаратите на Greenatural, нашето семейство изпозлва само тях у дома!

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ
Винаги дръжте домашните препарати далче от деца. Съхранявайте на тъмно, хладно и сухо място. Работете с ръкавици, за да избегнете всякакви евентуални раздразнения по ръцете. Задължително е смесите, които сте подготвили, да са добре затворени, да са надписани, за да знаете кога и какво точно сте смесили.
Не препоръчваме използването на един препарат с етерични масла след 5-тия месец. Ако това се случи, изхвърлете го и направете нов. Трайността на маслата не е повече от 6 месеца, при правилно съхранение.
 Ако сте бременна, не препоръчваме използването на етерични масла. Можете да наблегнете на смеси с кастилски сапун и такива със сода и ябълков оцет, спирт и лимон.
 Обръщаме внимание, че трябва да използвате внимателно препаратите около домашни любимци; дори малки количества могат да бъдат токсични за организма на нашите космати приятели. Аромат, който мирише леко за нас, може да бъде доста силен за домашните любимци и да засегне техните органи и лигавици (в някои случаи дори може да причини чернодробни заболявания). Ако етеричното масло докосне кожата на вашия домашен любимец, това може да предизвика дразнене. Освен това, пазете препаратите далеч от любопитните домашни любимци, които може да искат да оближат бутилката; поглъщането може да бъде изключително вредно за домашните любимци. Не забравяйте, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите каквото и да е неразположение! Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. 
Важно е етеричните масла да се съхраняват на тъмно и сухо място, за да се избегне тяхното окисление. Не използвайте етерични масла, ако страдате от епилепсия, ако сте бременна или кърмите, на деца до 6 години и хора с индивидуална непоносимост към маслото. Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран специалист по ароматерапия, преди да използвате масла върху деца, възрастни хора или ако имате медицински проблеми или приемате лекарства.
Източници:
https://www.essentialoilhaven.com/cleaning-with-essential-oils/
https://blog.planttherapy.com/blog/2019/02/18/essential-oil-sets/
Снимки: Makasa.org, Unsplash, Primavera life, всички права запазени

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Ароматерапия

Статии за Ароматерапия | MAKASA.ORG

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДОМА

Рецепти за почистване и дезинфекция на дома | MAKASA

Използването на етерични масла, като съставка в домашно приготвени препарати за почистване, е чудесен начин да поддържаме чист дом. Използването на етерични масла, като съставка в домашно приготвени препарати за почистване, е чудесен начин да поддържаме чист дом. 2023-03-04T07:49:11+02:00 РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДОМА

<div>Използването на етерични масла, като съставка в домашно приготвени препарати за почистване, е чудесен начин да поддържаме здравословен и екологично чист дом. Продуктите разпространени из търговските мрежи, често са пълни с химикали, които не бихме искали да присъстват в дома ни. Разбира се, всички желаем да премахнем вредните бактерии и микроби, но без това да вреди на нас и околните.&nbsp;Чист дом без токсини, без опасни вещества за природата! Установено е, че етеричните масла&nbsp;могат да дезинфекцират, да убиват плесените, да премахват мухъла и да предотвратяват развитието на бактерии.&nbsp;Освен това ухаят страхотно, ароматизират дълготрайно помещенията и не вредят на околната среда.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Предвид голямото разнообразие на <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a> от различни марки, които предлагаме в магазин МаКаСа,&nbsp;разполагате с голям избор и възможности! За щастие основните етерични масла подходящи за почистване и дезинфекция, често са и част от много&nbsp;стартови комплекти.&nbsp;Ако имате набор от масла у дома, ще ви помогнем да се ориентирате по-лесно, кои от тях са подходящи за направата на домашни препарати. Ако за първи пък се докосвате до магията на етеричните масла, то тази статия е подходяща и за вас. Ще разберем, кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.</div> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/daiga-ellaby-uoomllxe6ge-unsplash.jpg" class="alignleft" width="431" height="647" />БАКТЕРИИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ В ДОМА НИ</span></h4> <div>Според&nbsp;статия, публикувана в TIMES, домът ни е малка екосистема от бактериален живот. Съдържа поне няколко милиарда бактерии, гъбички и вируси. &bdquo;Някои от тях са безвредни, а други са полезни.&ldquo; Всъщност етеричните масла имат способността да убиват вредните бактерии и да не вредят на бактериите, от които се нуждаем. Предимствата да използваме етерични масла за почистване у дома са, че унищожават наличието на вредни бактерии, гъбички и вируси, без това да вреди на околната среда. Етеричните масла от цитрусовите семейства, помагат за разграждането на мазнините и мръсотията. Освен това ухаят невероятно!</div> <div> <p>Да се насладим на прекрасните естествени аромати, които ще обгърнат дома ни!<br /><br /></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ОТ КАКВО ИМАМЕ НУЖДА ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕМ</span>&nbsp;</h4> <div>Преди да започнем е добре да се снабдим с някой необходими продукти. Ето и един кратък списък:</div> <div> <ul> <li>Стъклено шише с пулверизатор. Най-добре е да бъде от тъмно амбър стъкло, тъй като е важно етеричните масла да се съхраняват на тъмно, с оглед на тяхната трайност. Не препоръчваме да смесвате домашни препарати в пластмасови бутилки.</li> <li>Керамичен съд за смесване и съхранение. Или друг непластмасов съд с добро и сигурно затваряне на капачката.</li> <li>Сода за хляб.</li> <li>Кислородна вода.</li> <li>Спирт, минимум 70%.</li> <li>Кастилски сапун без аромат.</li> <li>Ябълков оцет.</li> <li>Дестилирана вода или преварена.</li> <li>Меки памучни кърпи.</li> <li>Подходящи четки за почистване. Наблегнете на естествените материали, например с дървени четки с кокосови влакна.</li> </ul> </div> <div> <p>Ако искате да използвате някое от маслата по-долу, като ароматизиращ спрей, препоръчваме да добавите 3-5 капки към минимум 30 мл дестилирана или преварена вода. Рецептите са предназначени за приблизително 475 мл течност, за това може да смесите в по-голямо шише препарата и след това да го прехвърлите в по-малко с пулверизатор.</p> <p>Рецептите, които ви предоставяме по-долу, включват допълнителни съставки за повече изчистваща сила, но повечето от тези етерични масла действат добре и самостоятелно. Използвайте дестилирана или преварена вода, за да сте сигурни, че не &bdquo;почиствате&ldquo; с токсини или други вредни отпадъци, които могат да се намират в чешмяната вода.</p> </div> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА</span></h4> <div> <ul> <li>Добавете етеричното масло последно, след като първо сте смесили останалите продукти в бутилката с пулверизатор.</li> <li>Преди да използвате получената смес, разклатете добре бутилката, тъй като етеричните масла не се разтварят във вода, но киселинните и спиртни основи действат, като разтворители.</li> <li>Съхранявайте направените продукти в тъмни шишета. Най-добре в стъклено шише или буркан с капачка, която се затваря добре. Надпишете на етикет, какви съставки сте добавили и кога. Имайте предвид, че трайността е максимум 6 месеца. В противен случай маслото може да се окисли и да има точно обратния ефект.</li> </ul> <p>Сега, когато сме подготвени с необходимите съставки, да пристъпим към забавната част.</p> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">7 ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ДОМА&nbsp;</span></h4> </div> <div>Изборът, кое масло да използвате за почистване, зависи и от предпочитанията ви за аромати. Всички масла, представени в този списък, имат антибактериални качества, някои имат и противогъбични, други имат и двете. Списъкът по-долу разяснява качествата на всяко етерично масло, защо е подходящо за почистване и как можете бързо да приготвите рецептата.</div> <div>&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div> <h4><span style="color: #99cc00;">1. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">ЧАЕНО ДЪРВО</a></span></h4> <div> <p>Чаеното дърво (Melaleuca alternifolia) логично е първият ни избор за почистващо етерично масло. Силно антибактериално и противогъбично, способно да се бори с бактерии, вируси, микроби и вредни насекоми. Освен това може да почиства и предотвратява появата на мухъл и плесен в дома. Ако имате зона, която мирише неприятно &ndash; банята, кухнята, мокрото помещение &ndash; задължително трябва да имате това масло! Този домашен препарат е чудесен за дезинфекция на банята, кошчетата за боклук, под мивката или пода.</p> </div> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>УНИВЕРСАЛЕН ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ</strong></span></p> <div> <ul> <li><span style="color: #000000;">Бутилка с пулверизатор 475 мл</span></li> <li><span style="color: #000000;">1 ч. чаша ябълков оцет</span></li> <li><span style="color: #000000;">1 ч. чаша преварена/дестилирана вода</span></li> <li><span style="color: #000000;">25 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от чаено дърво</a></span></li> </ul> </div> <div>Напълнете съставките в спрей бутилка. Разклатете добре, преди всяка употреба. Може да добавите или заместите с масла от евкалипт, мента.</div> <div>&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div> <h4><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/crema-joe-n5qirfae6rq-unsplash.jpg" class="alignleft" width="548" height="411" /><span style="color: #99cc00;">2. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limon-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">ЛИМОН</a></span></span></h4> <div> <p>Етеричното масло от лимон (Citrus limon) ни дава този свеж аромат на цитрусови плодове. Ако започнете да използвате често маслото, веднага ще различите неприятните изкуствени, синтетични аромати и бързо ще ви станат изключително неприятни. Едно от любимите ни масла за почистване! Бори се ефективно с бактериите и гъбичките, има изсветляващ ефект за повърхностите и ухае невероятно. Цитрусовите масла имат способността да премахват ефикасно и мазните упорити участъци (например около абсорбатора и кухненския плот).</p> </div> <div>Маслото е силен антимикробен агент и премахва ефикасно замърсяванията от дома. Може да го използвате и като универсален спрей за почистване на кухнята или банята.</div> <div>&nbsp;</div> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>ПОЧИСТВАЩА ГЕЛ ПАСТА С ЛИМОН</strong></span></p> <div> <ul> <li><span style="color: #000000;">1 ч. чаша сода за хляб</span></li> <li><span style="color: #000000;">&frac14; ч.чаша&nbsp;кастилски сапун без аромат</span></li> <li><span style="color: #000000;">30 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limon-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от лимон</a></span></li> </ul> </div> <div>Смесете съставките в керамичен съд, до образуване на гъста паста. Използвайте върху плотове, за почистване на фурни, кухненски мивки (но не върху керамиката в банята, тъй като могат да се надраскат) и упорити замърсявания. След употреба изплакнете и избършете с топла вода.</div> <div>Може да заместите с: лимонена трева, лайм или грейпфрут</div> <div>&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div> <h4><span><span style="color: #99cc00;">3. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">ЛАВАНДУЛА</a></span></span></h4> <div>Лавандулата (Lavandula Officinalis) е едно от най-универсалните масла. Ухае невероятно и има успокояващи и балансиращи свойства. Наслаждавайте се на аромата, докато почиствате дома си. Лавандулата има противогъбични, антибактериални и антимикробни свойства. Помага за премахването на мухъл и плесен и предотвратява повторното образуване на бактерии и гъбички. Смятаме, че това е едно супер универсално масло, което всеки дом трябва да има под ръка. Може да използвате успокояващите свойства на лавандуловото масло и като спрей в спалнята, за спокоен сън и лек, ненатрапчив флорален аромат.</div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="color: #99cc00;"><strong>ДЕЗИНФЕКЦИРАЩ СПРЕЙ С ЛАВАНДУЛА</strong></span></div> <div><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></div> <div> <ul> <li>Стъклена бутилка 120 мл</li> <li>50 мл дестилирана вода</li> <li>2 супени лъжици спирт 70% или повече</li> <li>30 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от лавандула</a></li> </ul> </div> <div>Смесете съставките в бутилката и разклатете добре, преди всяка употреба. Напръскайте върху обувките, плачето пред вратата, в спалнята на матрака, на вътрешността на възглавниците, коша за пране. Може да заместите с розмарин.</div> <div>&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div> <h4><span><span style="color: #99cc00;">4. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">ПОРТОКАЛ</a></span></span></h4> <div>Портокаловото масло помага за разграждането на мазнините и натрупването на нечистотии по мивката, плотовете и дори на ваната. Фантастично масло за почистване на керамика. Подобно на лимона, портокаловото масло се бори с бактериите и гъбичките. Всъщност всички цитрусови масла го правят. Портокаловото масло олекотява и озарява повърхностите и има приятна, чиста миризма. Можете да използвате и двата вида &ndash;&nbsp;сладък&nbsp;или&nbsp;див портокал.</div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="color: #99cc00;"><strong>ОБЕЗМАСЛИТЕЛ С ЕМ. ОТ ПОРТОКАЛ</strong></span></div> <div><span><strong></strong></span></div> <div> <ul> <li>Бутилка с пулверизатор 475 мл</li> <li>2 ч. чаши дестилирана/преварена вода</li> <li>30 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от портокал</a></li> <li>20 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-greypfrut-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от грейпфрут</a></li> </ul> </div> <div>Напълнете спрей бутилката с вода и добавете етерични масла. Разклатете добре преди употреба. Заместващи масла: лимон, лайм, лимонена трева</div> <div>&nbsp;</div> <div></div> <h4><span><span style="color: #99cc00;">5. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">МЕНТА</a></span></span></h4> <div>Ментата е силно етерично масло. Нейните антибактериални свойства се борят с микробите и вредителите в дома. Освен това е чудесно средство против насекоми (кърлежи, комари, паяци, мравки и хлебарки). Насладете му се, защото е чудодейно, ако страдате от главоболие и общо неразположение. Добавете 10&ndash;15 капки в спрей бутилка и пръскайте в ъглите и пукнатините на помещението, където насекомите са склонни да се събират.</div> <div></div> <div><span style="color: #99cc00;"><strong>ПРЕПАРАТ ЗА СТЪКЛЕНИ ПОВЪРХНОСТИ, ПРОЗОРЦИ И ОГЛЕДАЛА</strong></span></div> <div><span><strong></strong></span></div> <div> <ul> <li>Стъклено шише 475 мл</li> <li>1,5 чаши дестилирана вода</li> <li>1 с. лъжица ябълков оцет</li> <li>1 с. лъжица спирт 70% или повече</li> <li>25 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от мента</a></li> </ul> <p>Смесете всички съставки и добавете етеричното масло. Разклатете добре преди употреба. За най-добри резултати, когато почиствате прозорците, използвайте старата изпитана рецепта да ги забършете с вестник/хартия.</p> </div> <div>&nbsp;</div> <h4><span style="color: #99cc00;">6. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">ЕВКАЛИПТ</a></span></h4> <div>Евкалиптът има не само антисептични и антимикробни свойства, той притежава и противовъзпалителни качества. Използван у дома, всъщност може да помогне за предотвратяване на сезонните алергии. Също така е мощен в борбата с мухъла и плесента. Проучванията показват, че евкалиптът се бори и с бактерии, причиняващи грип, пневмония, стафилококи и стрептококи.</div> <div>Евкалиптът е чудесен универсален почистващ препарат, особено срещу плесен, срещу алергии и отблъскване на различни вредители.</div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="color: #99cc00;"><strong>ПОЧИСТВАЩА ПИЛИНГ ПАСТА ПРОТИВ МУХЪЛ</strong></span></div> <div><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></div> <div> <ul> <li>1/2 ч. чаша сода за хляб</li> <li>1/3 ч. чаша кастилски сапун</li> <li>1/4 ч. чаша кислородна вода</li> <li>3/4 чаша дестилирана вода</li> <li>30 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от евкалипт</a></li> </ul> </div> <div>Смесете съставките в купа и добавете етеричното масло от евкалипт. Нанесете върху чиста четка за тоалетна, на душа или други мръсни повърхности, фуги и пукнатини в банята. Разтъркайте сместа добре и оставете да престои около 20 минути. Изплакнете обилно с вода.</div> <div>&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div> <h4><span style="color: #99cc00;">7. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-byal-bor-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">БОР</a></span></h4> <div>Неслучайно, борът е често срещана съставка в много от домакинските почистващи препарати. Той е чудесен срещу микроби, като спорите на дрождите и дори срещу Escherichia coli (Ешерихия коли). Действа пречистващо и срещу мухъл и плесен. Много хора предпочитат аромата на бор, вместо този на лимон.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Маслото от бор е подходящо за почистване на дома от бактерии, гъбички, патогени и дрожди. Също така помага срещу неприятни миризми и е прекрасен освежител на въздуха. Използвайте го върху големи повърхности, като стени и подове.</div> <div>Подобни масла: кипарис, кедрово дърво, бергамот, сандалово дърво</div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="color: #99cc00;"><strong>УНИВЕРСАЛЕН ПОЧИСТВАЩ ПРЕПАРАТ ЗА ПОВЪРХНОСТИ</strong></span></div> <div><span><strong></strong></span></div> <div> <ul> <li>Спрей бутилка 475 мл</li> <li>1 ч. чаша дестилирана вода</li> <li>1 ч. чаша ябълков оцет</li> <li>10 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от чаено дърво</a></li> <li>10 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-byal-bor-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от бял бор</a></li> </ul> </div> <div>Комбинирайте съставките в бутилка със спрей и разклатете добре. Леко напръскайте засегнатите участъци например на мръсните врати и избършете с чиста, влажна гъба. Изплакнете с вода и подсушете.</div> <div>&nbsp;</div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="color: #99cc00;">ОЩЕ НЯКОЛКО ЛЮБИМИ СЪЧЕТАНИЯ,</span>&nbsp;които можете да използвате и за ароматизиращ спрей у дома.</div> <div> <ul> <li>Бергамот, лимон, мента.</li> <li>Розмарин, лимон, ванилия.</li> <li>Босилек, лимон, лайм.</li> <li>Лайм, лавандула.</li> <li>Лавандула, розмарин евкалипт.</li> <li>Евкалипт, мента, чаено дърво.</li> <li>Здравец, сандалово дърво и мандарина.</li> <li>Ванилия, лавандула.</li> <li>Ванилия, мента.</li> <li>Канела, карамфил, портокал.&nbsp;</li> </ul> </div> <p></p> <p>Ако пък не желаете да ангажирате времето си в приготвяне на домашен препарат, винаги можете да се доверите и на <a href="https://makasa.org/vendor/greenatural" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">препаратите на Greenatural</span></a>, нашето семейство изпозлва само тях у дома!</p> <h5></h5> <h5><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ</span></h5> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Винаги дръжте домашните препарати далче от деца. Съхранявайте на тъмно, хладно и сухо място. Работете с ръкавици, за да избегнете всякакви евентуални раздразнения по ръцете. Задължително е смесите, които сте подготвили, да са добре затворени, да са надписани, за да знаете кога и какво точно сте смесили.</span></div> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Не препоръчваме използването на един препарат с етерични масла след 5-тия месец. Ако това се случи, изхвърлете го и направете нов. Трайността на маслата не е повече от 6 месеца, при правилно съхранение.</span></div> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">&nbsp;</span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Ако сте бременна, не препоръчваме използването на етерични масла. Можете да наблегнете на смеси с кастилски сапун и такива със сода и ябълков оцет, спирт и лимон.</span></div> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">&nbsp;</span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Обръщаме внимание, че трябва да използвате внимателно препаратите около домашни любимци; дори малки количества могат да бъдат токсични за организма на нашите космати приятели. Аромат, който мирише леко за нас, може да бъде доста силен за домашните любимци и да засегне техните органи и лигавици (в някои случаи дори може да причини чернодробни заболявания). Ако етеричното масло докосне кожата на вашия домашен любимец, това може да предизвика дразнене. Освен това, пазете препаратите далеч от любопитните домашни любимци, които може да искат да оближат бутилката; поглъщането може да бъде изключително вредно за домашните любимци. Не забравяйте, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите каквото и да е неразположение!&nbsp;</span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. &bdquo;Алеко Богориди&ldquo; 22.&nbsp;</span></div> <div> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Важно е етеричните масла да се съхраняват на тъмно и сухо място, за да се избегне тяхното окисление. Не използвайте етерични масла, ако страдате от епилепсия, ако сте бременна или кърмите, на деца до 6 години и хора с индивидуална непоносимост към маслото. Препоръчваме ви да се консултирате с квалифициран специалист по ароматерапия, преди да използвате масла върху деца, възрастни хора или ако имате медицински проблеми или приемате лекарства.</span></div> <div><span></span></div> <div>&nbsp; <div> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> </div> <div> <div>&nbsp;</div> <div> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva">ЧАЕНО ДЪРВО &ndash; МАСЛОТО С НАТУРАЛНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/smesvane-na-eterichnite-masla-teoriya-i-praktika">СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА &ndash; ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/difuzer-za-eterichni-masla-da-izberem-podhodyasht-model">ДИФУЗЕР ЗА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА &ndash; ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ МОДЕЛ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/da-podsilim-imunnata-sistema-s-eterichni-masla">ДА ПОДСИЛИМ ИМУННАТА СИСТЕМА С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">&nbsp;</span></strong></h3> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> </div> </div> </div> <div></div> <div><a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" title="100% чисти етерични масла"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog.jpg" /></a></div> <div></div> </div> <div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници:</em></span></div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.essentialoilhaven.com/cleaning-with-essential-oils/</em></span></div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://blog.planttherapy.com/blog/2019/02/18/essential-oil-sets/</em></span></div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимки: Makasa.org, Unsplash, Primavera life, всички права запазени</em></span></div> </div> </div> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>

, ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки