Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
САНДАЛОВО ДЪРВО – АРОМАТЪТ НА ИЗТОКА

15.02.2022 10:54:09

САНДАЛОВО ДЪРВО – АРОМАТЪТ НА ИЗТОКА

Ако обичате дървесни и земни аромати, които могат да ви отведат в различен свят, със сигурност ще харесате този на етеричното масло от сандаловото дърво! Това любимо масло е ценено, не само заради мекото си, дълбоко и дървесно ухание, но и заради множеството ползи за здравето.

Още от Древността етеричното масло от сандалово дърво се е прилагало локално, като терапевтично средство в аюрведическата и в традиционната китайска медицина. Днес някой изследвания показват, че маслото от сандалово дърво има изразено бактерицидно действие, което действа облекчаващо при бронхит и различни дихателни спазми. Силен афродизиак с успокояващо нервите действие.

Маслото се дестилира от сърцевината на дърветата от рода Santalum album и Santalum spicatum, и съдържа над 125 химично структурно свързани съединения. Днес маслото от сандалово дърво се произвежда от специално култивирани за целта дървета. Смята се, че сандаловото дърво е едно от най-скъпите дървесни видове в света. И дървото, и маслото имат характерен аромат, който е ценен от векове в парфюмерийната, козметичната, фармацевтичната индустрия и в ароматерапията.

ПРОИЗХОД И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Сандаловото дърво произхожда от тропическите части на Азия, по-специално Индия, Шри Ланка, Малайзия, Индонезия и Тайван. Индия е основен производител  на етерично масло от сандалово дърво, от региона Мисор се изнася най-качественото масло, което се дестилира в Европа и САЩ.

B древните времена ĸepвaни ca пpeнacяли дъpвecинaтa oт Индия дo Eгипeт, Гъpция и Pим. Mнoгo xpaмoвe ca били пocтpoeни oт тaĸaвa дъpвecинa, a eгиптянитe ca използвали мacлoтo при ритуалите нa балсамиране. Сандаловото дърво е и една от най-старите познати в света съставки на парфюми, с най-малко 4000г непрекъснат период на употреба. Използвано е традиционно за прекадяване в различни обреди, като козметично средство, в парфюмерията и като балсамиращ материал. Сандаловото дърво е било и популярен строителен материал, особено при изграждането на храмове. В Индия често е комбинирано с розово масло за получаване на известния аромат „атар“.

Сандаловите дървета Sandalwood от рода Сандал Santalum, са вечнозелени, паразитни дървета, ĸoитo впиват своите ĸopeни в други дъpвeтa. Ha виcoчинa дocтигaт дo 10 мeтpa и имaт характерно червеникаво-cивo cтъблo, мнoгo глaдĸи и тънĸи ĸлoнĸи, жилaви лиcтa и мaлĸи розови цвeтчeтa. Зa дa дocтигнe зpялocт ca нyжни oт 30 дo 60 гoдини, a за да стане годно за извличане на етерично масло, дървото трябва да е на минимум 30 години. То ce oтcичa и нapязвa нa мaлĸи пapчeнцa жълтeниĸaвa дъpвecинa. Зa нaй-виcoĸoĸaчecтвeнa e пpизнaтa дъpвecинaтa oт Mиcop, Индия.

В миналото някои видове от тези бавно растящи дървета са претърпели прекомерно обезлесяване, тъй като са се изпoлзвaли зa пpoизвoдcтвo нa мeбeли. Тoвa e дoвeлo дo пoчти пълнoто им изчeзвaнe. В нaши дни дъpвecинaтa намира приложение caмo зa дoбив нa eтepичнo мacлo. Πpaвитeлcтвoтo нa Индия e пpeдпpиeлo мepĸи и e oгpaничилo дo минимyм пpoизвoдcтвoтo нa мacлoто, зa дa мoжe дъpвoтo дa oцeлee, ĸaтo вид. Ето защо етеричното масло от caндaлoвo дъpвo e eднo oт нaй-cĸъпитe eтepични мacлa в cвeтa!

Тъй като сандаловото дърво е ценна търговска суровина, използвана в много козметични продукти и парфюми, съществува международна спецификация за маслото (ISO 3518:2002), която удостоверява вида на сандалово дърво.

Въпреки многoбройните видове от това дърво, международната организация по стандартизация (ISO) е издала стандарти само за два вида: Santalum album и Santalum spicatum (сандалово дърво от Западна Австралия). От двата вида, Santalum Album произвежда масло с много по-високи концентрации на алфа- и бета-санталол – така ценената съставка за здравето. Етеричното масло с произход Австралия (Santalum Spicatum) e много подобно на индийското, но с една по-сухо горчива топ нотка в аромата.

МЕТОДИ НА ЕКСТРАКЦИЯ, ОСОБЕНОСТИ

Етеричното масло от сандалово дърво се извлича чрез метода на парна дестилация от корените и сърцевината на дървото, които са предварително нарязани, изсушени и преработени до прахообразно състояние. Основните химични компоненти на маслото са: около 90 % санталол, сантен, тересантол, борнеол, сантален и др.

Добитото масло е прозрачно жълта, зеленикава или кафеникава вискозна течност с дълбок, мек, сладникаво-дървесен, балсамов аромат с изключителна трайност. Комбинира се добре с роза, абсолют от тубероза, карамфил, лавандула, черен пипер, бергамот, палисандър, гераниум, бензоин, ветивер, пачули, абсолют от мимоза, жасмин и смирна.

СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА

Сандаловото дърво е силно заземяващо със своя специфичен, разпознаваем аромат и е подходящо за работа с чакрите, медитация и други духовни занимания. В емоционално отношение сандаловото дърво е успокояващо и помага да достигнете усещане за вътрешна хармония. Добър избор е да го използвате в случай на стрес, депресия и ниска самооценка. Сандаловото дърво е естествен антидепресант и афродизиак.

  • Общи полезни свойства и действия

Маслото има силно изразено пpoтивoвъзпaлитeлнo, aнтиceптичнo, cпaзмoлитичнo, cтягaщo, гaзoгoннo, диypeтичнo, ycпoĸoявaщo, oтxpaчвaщo, ceдaтивнo и тoнизиpaщo действие. Проучванията показват, че сандаловото дърво може да има известни ползи за здравето – може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с проблеми с кръвното налягане, до това да се чувствате по-бдителни и концентрирани. Едно от най-удивителните неща за това масло е съединението, наречено α-santalol (алфа-санталол), което помага за насърчаване на по-здравия вид на кожата.

  • Приложение в Ароматерапията

Вдишването на аромата на сандалово дърво провежда специфични сигнали към частта от мозъка, отговорна за емоциите. Позната като лимбична система, тази мозъчна структура, оказва влияние върху нервната система в човешкия организъм. Това може да помогне за контрола на сърдечния ритъм, нивата на стрес, кръвното налягане, дишането и функциите на имунната система.

Сандаловото дърво се използва в грижата за лицето при проблеми като акне, суха  и напукана кожа, разредено се ползва и като афтършейв и хидратиращ продукт.

Дифузирано помага при бронхити, катари на горните дихателни пътища, суха кашлица, ларингити, възпалено гърло. Отлично средство и за облекчване на състояния, като депресия, безсъние, нервно напрежение и оплаквания, породени от стресови ситуации.

  • Приложение локално в козметиката

В грижата за кожата на лицето сандаловото дърво изпъква със своите антиейдж свойства. Естествен антисептик и консервант, то се използва за производството на сапуни, кремове за лице и други козметични продукти.

Маслото от сандалово дърво може да помогне за избистряне на тена и за по-здрав вид на кожата на лицето. Освен това е незаменим помощник при лекуването на кожни инфекции и предпазва от лющене сухата кожа и преждевременната поява на фини линии и бръчки. Сандаловото дърво е и много добър антисептик и може да се прилага за лечението на рани, белези, петна, както и да предпазва от развитието на инфекции по кожата. Само не забравяйте, че винаги трябва да бъде разреждано в базово масло!

Маслото от сандалово дърво има стимулиращо действие върху растежа на косата. Нанесено в корените, разредено с базово масло подхранва космените фуликули и стимулира образуването на кератин, който от своя страна подобрява състоянието на косата, намалява косопада и стимулира поникването на нова коса.

ПОЛЕЗНA РЕЦЕПТA – Масло за лице за зряла кожа

Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Нанесете върху влажна кожа (напръскайте предваително с флорална вода от роза), на почистено лице и шия. Внимателно масажирайте с леки кръгови движения.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Инструкции за безопасност: Тисеранд и Юнг отбелязват, че макар и изключително рядко, маслото от сандалово дърво има потенциал да предизвика лека кожна реакция. Те препоръчват при топикално приложение разреждане до максимум 2 %. Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Винаги използвайте след предварително направен тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка!

Източници: https://www.aromaweb.com/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5749697/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19473851/
https://blog.planttherapy.com/blog/2018/07/03/sandalwood-essential-oil/
Снимки: Adobe Stok Images, Makasa.org, Plant Therapy, Alteya Organics, всички права запазени
Превод Таня Банева, написа Кремена Петрова

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

САНДАЛОВО ДЪРВО – АРОМАТЪТ НА ИЗТОКА

Сандалово дърво – ароматът на Изтока | MAKASA.ORG

Ако обичате дървесни и земни аромати, които могат да ви отведат в различен свят, със сигурност ще харесате този на етеричното масло от сандаловото масло! Т Ако обичате дървесни и земни аромати, които могат да ви отведат в различен свят, със сигурност ще харесате този на етеричното масло от сандаловото масло! Т 2022-02-15T14:21:13+02:00 САНДАЛОВО ДЪРВО – АРОМАТЪТ НА ИЗТОКА

<p>Ако обичате дървесни и земни аромати, които могат да ви отведат в различен свят, със сигурност ще харесате този на етеричното масло от сандаловото дърво! Това любимо масло е ценено, не само заради мекото си, дълбоко и дървесно ухание, но и заради множеството ползи за здравето.</p> <p>Още от Древността етеричното масло от сандалово дърво се е прилагало локално, като терапевтично средство в аюрведическата и в традиционната китайска медицина. Днес някой <a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19473851/" target="_blank" rel="noopener">изследвания</a> показват, че маслото от сандалово дърво има изразено бактерицидно действие, което действа облекчаващо при бронхит и различни дихателни спазми. Силен афродизиак с успокояващо нервите действие.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-sandalovo-darvo-primavera" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-by-here-sandalwood.jpg" class="alignleft" width="238" height="364" /></a>Маслото се дестилира от сърцевината на дърветата от рода <em>Santalum album</em> и <em>Santalum spicatum, </em>и съдържа над 125 химично структурно свързани съединения. Днес маслото от сандалово дърво се произвежда от специално култивирани за целта дървета. Смята се, че сандаловото дърво е едно от най-скъпите дървесни видове в света. И дървото, и маслото имат характерен аромат, който е ценен от векове в парфюмерийната, козметичната, фармацевтичната индустрия и в ароматерапията.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>ПРОИЗХОД И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ</strong></span></h4> <p>Сандаловото дърво произхожда от тропическите части на Азия, по-специално Индия, Шри Ланка, Малайзия, Индонезия и Тайван. Индия е основен производител&nbsp; на етерично масло от сандалово дърво, от региона Мисор се изнася най-качественото масло, което се дестилира в Европа и САЩ.</p> <p>B древните времена ĸepвaни ca пpeнacяли дъpвecинaтa oт Индия дo Eгипeт, Гъpция и Pим. Mнoгo xpaмoвe ca били пocтpoeни oт тaĸaвa дъpвecинa, a eгиптянитe ca използвали мacлoтo при ритуалите нa балсамиране. Сандаловото дърво е и една от най-старите познати в света съставки на парфюми, с най-малко 4000г непрекъснат период на употреба. Използвано е традиционно за прекадяване в различни обреди, като козметично средство, в парфюмерията и като балсамиращ материал. Сандаловото дърво е било и популярен строителен материал, особено при изграждането на храмове. В Индия често е комбинирано с розово масло за получаване на известния аромат &bdquo;атар&ldquo;.</p> <p>Сандаловите дървета <em>Sandalwoo</em><em>d</em> от рода Сандал <em>Santalum</em>, са вечнозелени, паразитни дървета, ĸoитo впиват своите ĸopeни в други дъpвeтa. Ha виcoчинa дocтигaт дo 10 мeтpa и имaт характерно червеникаво-cивo cтъблo, мнoгo глaдĸи и тънĸи ĸлoнĸи, жилaви лиcтa и мaлĸи розови цвeтчeтa. Зa дa дocтигнe зpялocт ca нyжни oт 30 дo 60 гoдини, a за да стане годно за извличане на етерично масло, дървото трябва да е на минимум 30 години. То ce oтcичa и нapязвa нa мaлĸи пapчeнцa жълтeниĸaвa дъpвecинa. Зa нaй-виcoĸoĸaчecтвeнa e пpизнaтa дъpвecинaтa oт Mиcop, Индия.</p> <p>В миналото някои видове от тези бавно растящи дървета са претърпели прекомерно обезлесяване, тъй като са се изпoлзвaли зa пpoизвoдcтвo нa мeбeли. Тoвa e дoвeлo дo пoчти пълнoто им изчeзвaнe. В нaши дни дъpвecинaтa намира приложение caмo зa дoбив нa eтepичнo мacлo. &Pi;paвитeлcтвoтo нa Индия e пpeдпpиeлo мepĸи и e oгpaничилo дo минимyм пpoизвoдcтвoтo нa мacлoто, зa дa мoжe дъpвoтo дa oцeлee, ĸaтo вид. Ето защо етеричното масло от caндaлoвo дъpвo e eднo oт нaй-cĸъпитe eтepични мacлa в cвeтa!</p> <p>Тъй като сандаловото дърво е ценна търговска суровина, използвана в много козметични продукти и парфюми, съществува международна спецификация за маслото (ISO 3518:2002), която удостоверява вида на сандалово дърво.</p> <p>Въпреки многoбройните видове от това дърво, международната организация по стандартизация (ISO) е издала стандарти само за два вида: <em>Santalum album</em> и <em>Santalum spicatum</em> (сандалово дърво от Западна Австралия). От двата вида, <em>Santalum Album</em> произвежда масло с много по-високи концентрации на алфа- и бета-санталол &ndash; така ценената съставка за здравето. Етеричното масло с произход Австралия (<em>Santalum Spicatum)</em> e много подобно на индийското, но с една по-сухо горчива топ нотка в аромата.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/sandalwood-essential-oil-makasa-blog.jpg" class="alignleft" width="662" height="442" />МЕТОДИ НА ЕКСТРАКЦИЯ, ОСОБЕНОСТИ</strong></span></h4> <p>Етеричното масло от сандалово дърво се извлича чрез метода на парна дестилация от корените и сърцевината на дървото, които са предварително нарязани, изсушени и преработени до прахообразно състояние. Основните химични компоненти на маслото са: около 90 % санталол, сантен, тересантол, борнеол, сантален и др.</p> <p>Добитото масло е прозрачно жълта, зеленикава или кафеникава вискозна течност с дълбок, мек, сладникаво-дървесен, балсамов аромат с изключителна трайност. Комбинира се добре с роза, абсолют от тубероза, карамфил, лавандула, черен пипер, бергамот, палисандър, гераниум, бензоин, ветивер, пачули, абсолют от мимоза, жасмин и смирна.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</strong></span></h4> <p>Сандаловото дърво е силно заземяващо със своя специфичен, разпознаваем аромат и е подходящо за работа с чакрите, медитация и други духовни занимания. В емоционално отношение сандаловото дърво е успокояващо и помага да достигнете усещане за вътрешна хармония. Добър избор е да го използвате в случай на стрес, депресия и ниска самооценка. Сандаловото дърво е естествен антидепресант и афродизиак.</p> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Общи полезни свойства и действия</span></strong></li> </ul> <p>Маслото има силно изразено пpoтивoвъзпaлитeлнo, aнтиceптичнo, cпaзмoлитичнo, cтягaщo, гaзoгoннo, диypeтичнo, ycпoĸoявaщo, oтxpaчвaщo, ceдaтивнo и тoнизиpaщo действие. Проучванията показват, че сандаловото дърво може да има известни ползи за здравето &ndash; може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с проблеми с кръвното налягане, до това да се чувствате по-бдителни и концентрирани. Едно от най-удивителните неща за това масло е съединението, наречено &alpha;-santalol (алфа-санталол), което помага за насърчаване на по-здравия вид на кожата.</p> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Приложение в Ароматерапията</span></strong></li> </ul> <p>Вдишването на аромата на сандалово дърво провежда специфични сигнали към частта от мозъка, отговорна за емоциите. Позната като лимбична система, тази мозъчна структура, оказва влияние върху нервната система в човешкия организъм. Това може да помогне за контрола на сърдечния ритъм, нивата на стрес, кръвното налягане, дишането и функциите на имунната система.</p> <p>Сандаловото дърво се използва в грижата за лицето при проблеми като акне, суха&nbsp; и напукана кожа, разредено се ползва и като афтършейв и хидратиращ продукт.</p> <p>Дифузирано помага при бронхити, катари на горните дихателни пътища, суха кашлица, ларингити, възпалено гърло. Отлично средство и за облекчване на състояния, като депресия, безсъние, нервно напрежение и оплаквания, породени от стресови ситуации.</p> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Приложение локално в козметиката</span></strong></li> </ul> <p>В грижата за кожата на лицето сандаловото дърво изпъква със своите антиейдж свойства. Естествен антисептик и консервант, то се използва за производството на сапуни, кремове за лице и други козметични продукти.</p> <p>Маслото от сандалово дърво може да помогне за избистряне на тена и за по-здрав вид на кожата на лицето. Освен това е незаменим помощник при лекуването на кожни инфекции и предпазва от лющене сухата кожа и преждевременната поява на фини линии и бръчки. Сандаловото дърво е и много добър антисептик и може да се прилага за лечението на рани, белези, петна, както и да предпазва от развитието на инфекции по кожата. Само не забравяйте, че винаги трябва да бъде разреждано в базово масло!</p> <p>Маслото от сандалово дърво има стимулиращо действие върху растежа на косата. Нанесено в корените, разредено с базово масло подхранва космените фуликули и стимулира образуването на кератин, който от своя страна подобрява състоянието на косата, намалява косопада и стимулира поникването на нова коса.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon.png" class="alignleft" width="88" height="102" />ПОЛЕЗНA РЕЦЕПТA &ndash;&nbsp;<span>Масло за лице за зряла кожа</span></strong></span></h4> <ul> <li>2 суп.л.&nbsp; <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-jojoba-golden-100-ml-ikarov" target="_blank" rel="noopener">масло от жожоба</a></li> <li>6 капки&nbsp; <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-smirna-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">смирна</a></li> <li>6 капки&nbsp; <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-sandalovo-darvo-primavera" target="_blank" rel="noopener">сандалово дърво</a></li> <li>3 капки&nbsp; <a href="https://makasa.org/product/jasmin-sambak-absolyu-1-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">жасмин</a></li> </ul> <p>Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Нанесете върху влажна кожа (напръскайте предваително с флорална вода от роза), на почистено лице и шия. Внимателно масажирайте с леки кръгови движения.</p> <p></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/tamyan-zlatnoto-eterichno-maslo"><span style="color: #99cc00;">ТАМЯН &ndash; ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО</span></a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-rigan-pri-respiratorni-problemi">МАСЛО ОТ РИГАН &ndash; ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/bezsmartniche-bilkata-na-sredizemnomorieto">БЕЗСМЪРТНИЧЕ &ndash; БИЛКАТА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-vetiver-aromatat-na-zemyata">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР &ndash; АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <h5><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog-615d9983c53fe.jpg" /></a></h5> <p><span style="font-size: 8pt;"><strong><span style="color: #999999;">Инструкции за безопасност:&nbsp;</span></strong></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Тисеранд и Юнг отбелязват, че макар и изключително рядко, маслото от сандалово дърво има потенциал да предизвика лека кожна реакция. Те препоръчват при топикално приложение разреждане до максимум 2 %. Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Винаги използвайте след предварително направен тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка!</span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Източници: https://www.aromaweb.com/&nbsp;</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5749697/</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19473851/</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://blog.planttherapy.com/blog/2018/07/03/sandalwood-essential-oil/</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Снимки: Adobe Stok Images, Makasa.org, Plant Therapy, Alteya Organics, всички права запазени<br />Превод Таня Банева, написа Кремена Петрова<br /></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки