Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
БЕЗСМЪРТНИЧЕ – МАСЛО В ПОЛЗА ЗА КОЖАТА

01.10.2021 15:20:27

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – МАСЛО В ПОЛЗА ЗА КОЖАТА

Безсмъртничето (Helichrysum Italicum) е растение от рода Сложноцветни. Етеричното масло от безсмъртниче, се счита за едно от най-ценните масла в ароматерапията. Истинското Helichrysum Italicum, известно още и като Immortelle, се отглежда само на няколко места по света, предимно в Средиземноморието и е ненадминато в способността си да подмладява кожата. Притежава силно антиейдж действие и подпомага естествената регенерация на епидермиса. Прави кожата стегната, гладка и сияйна. 

Макар и това да е едно от най-популярното му свойство, невероятните ползи от неговото приложение в ароматерапията, със сигурност не спират дотук. Известен с екзотичния си, пикантен аромат, много производители на парфюми използват безсмъртниче в своите продукти. Цветовете и листата на растенията от безсмъртниче имат допълнителни приложения в традиционната медицина в Европа, особено в Италия, Испания, Португалия и Босна и Херцеговина.

В последните няколко десетилетия са проведени множество научни изследвания, в стремежа да се опознаят свойствата на безсмъртничето и защо е толкова полезно в ароматерапията. Фокусът на много от тези проучвания е, да се разбере, как точно действат естествените антимикробни и противовъзпалителни агенти. Съвременната наука помага да се потвърди това, което хората знаят от векове: етеричното масло от безсмъртниче съдържа специални свойства, които го правят отличен антиоксидант, има високи антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. 

Поради високото си съдържание на полезни химически компоненти, това етерично масло може да се използва по много различни начини, за да помогне за укрепване на здравето. Някои от най-популярните му приложения са за лечение на рани, инфекции, храносмилателни проблеми, подпомагане на нервната система и здравето на сърцето, за помощ при респираторни проблеми.

Кратка история и произход на името

Растението безсмъртниче Helichrysum Italicum е многогодишно растение от семейство Сложноцветни, познато още и като жълт смил ( в България се среща друга негова разновидност: Helichrysium arenarium), хелихрисум, имортел (от фр. – immortelle).

Етимологията на латинското име е неясна. Едната версия е, че името идва от гръцки  ιλιξ (спирала) – усукана и χρυσός (chrysos) – злато; според друга, от ιλιος (хелиос) – слънцето и χρυσός – златото. И двете имена сочат често срещаните златисто оцветени обвивки. 

Съществуват различни видове Helichrysum, които растат в различни части от света, но в ароматерапията се използва главно растението от вида Italicum, поради специфичните си полезни качества. От древни времена до наши дни това растение играе важна роля в традиционната медицина на средиземноморските страни – особено Италия , остров Корсика, Испания, Португалия, Босна и Херцеговина.  

Свойства и ползи на маслото от безсмърниче в ароматерапията

Етеричното масло се добива, чрез парна дестилация на цветовете. Има златисто жълт до червеникав цвят и интензивен, пикантно-дървесен аромат, наподобяващ аромата на къри, тъй като листата му имат силна миризма, подобна на подправката.

Съставът на маслото включва компоненти, които не се срещат в други масла (дикетони) или се съдържат в малки количества (нерил ацетат). Това обуславя специалните свойства на маслото от безсмъртниче и търсенето му сред ароматерапевтите.

Съчетава се добре с етерично масло от бергамот, пипер, лайка, всички цитрусови масла, градински чай, кипарис, здравец, хвойна, лавандула, нероли, риган, палмароза, роза, розмарин, мащерка, ветивер и иланг-иланг.

Проучванията сочат, че етеричното масло от безсмъртниче може да помогне в борбата с инфекциите и за намаляване на възпалението. Безсмъртничето също се използва за облекчаване на алергии, простуда и кашлица, проблеми на черния дроб и жлъчката, възпалителни, инфекциозни разстройства и безсъние. 

Някой от най-популярните му полезни свойства в ароматерапията или за локално приложение разредено с базово масло или вода.

  • За здрава и сияйна кожа –  едно научно изследване установява, че флавоноидите и терпеновите съединения на безсмъртничето са ефективни в борбата срещу опасни бактерии, които могат да причинят проблеми, вариращи от незначителни кожни обриви до много по-сериозни проблеми. Благодарение на противовъзпалителните свойства на безсмъртничето, това етерично масло често се използва и  върху белези, за да попречи на възпалени процеси, да помогне за бързото заздравяне и да поддържа кожата здрава.
  • При алергии – съществуват научни доказателства, че противовъзпалителните свойства на безсмъртничето могат да намалят алергичните симптоми, по-специално контактен дерматит – вид алергичен обрив, причинен от контакт с алерген. Освен това симптомите на алергия често са резултат от възпаление, което се случва, когато имунната система реагира на алерген. 
  • Настинки и кашлица – притежава антимикробни свойства, които помагат в борбата с настинките и кашлицата. Освен това, те могат да причинят възпаление в дихателните пътища и на носната лигавица. Най-добрият начин за облекчване на настинки и кашлица с етерично масло от безсмъртниче е използването му в арома дифузер.
  • Възпаление на кожатамаслото от безсмъртниче се свързва и с третиране на възпаления на кожата, отново заради противовъзпалителните му свойства. Задължително винаги разреждайте етеричните масла в базово масло - препоръчваме базовите масла на Preimavera!
  • Заздравяване на рани – известно е, че може да помогне на раните да заздравеят по-бързо, въпреки че механизмите са неясни. Кожните инфекции са също често срещани, когато раната не заздравява правилно. Антимикробните свойства на безсмъртничето могат да помогнат за предотвратяване на инфекция.
  • Храносмилателни разстройства – етеричното масло от безсмъртниче, може да помогне за стимулиране на стомашни сокове, които са необходими за разграждането на храната и предотвратяване на лошо храносмилане. В продължение на хиляди години в турската народна медицина, маслото се използва като диуретик, спомага да се избегне чувството за подуване, като изтегля излишната вода от тялото и облекчава болките в стомаха.
  • Възпаление на мускулите и ставитеможе да бъде в състояние да намали възпалението на мускулите и ставите, когато се втрие разредено с базово масло в засегнатата област.
  • Инфекцииантибактериалните свойства  на безсмъртничето са най-изследвани от научната общност. При повечето от тях, направени в лаборатория, се наблюдава, че етеричното масло от безсмъртниче може да бъде в състояние да забави или спре растежа на редица бактерии, включително тези, които причиняват стафилококови инфекции.
  • Кандида – вид гъбички, които могат да причинят гнойна инфекция, млечница и други инфекции в цялото тяло. При анализиране на състава на етеричното масло от безсмъртниче, както в течна, така и в дифузирана форма, лабораторните тестове направени през 2018 г. сочат, че това масло може да забави или спре растежа на кандида.
  • Успокояващо стресапрез 2013 г. изследователи са направили проучване, дали комбинация от етерични масла може да помогне за намаляване на психическото изтощение и прегаряне на организма (бърнаут). Използвана е смес от етерични масла от босилек, мента и безсмъртниче. Резултатите са много добри.

Етерично масло от Безсмъртниче Primavera – слънчевата магия на Корсика

Вярва се, че слънцето се съхранява в златистожълтата корона на растението, чиято енергия се предава и на хората. Укрепва нервите, оуспокоява, възстановява и ни дава невиждана за духа подкрепа.

"Щом слънцето изсуши нощната роса над Корсика, е настанало времето за събиране на безсмъртничето. Това интензивно ухаещо растение цъфти по целия остров между маковете и с чийто аромат някога Наполеон е разпознал дома си. Пред нас лежи поле със златистожълти цветя, които се полюшват на сутрешната светлина. Тръпчиви, пикантни, леко сладки аромати, които напомнят на къри, преминават през и без това топлия въздух.
С предпазни ръкавици, жетварите от Gut Bordeo се разхождат из редовете. Отрязват със сърп дебелите снопчета от билката. Не твърде дълбоко, около 20 сантиметра под цветните глави, за да не се повредят основата на стъблата, за да могат растенията да поникнат отново. Immortelle е ценна и търсена билка – в парфюмерийната индустрия, в ароматерапията и ароматните грижи."

Това разказва в блога си Клаудия Решофт за отглеждането и култивирането на безсмъртниче във ферма Gut Bordeo, имението на семейство von Keyserlingk, базирано в Корсика. Култивирането и преработката на Helichrysum italicum се извършват съгласно указанията на сертифициращия биодиманичен орган Demeter за базираната в Алгой компания за ароматерапия Primavera Life.

"Около обяд, пъргав мини-камион трака в двора, връща се в производствената зала и така събира сутрешната реколта от безсмъртниче. Слънчева, топла ароматна вълна се разнася из залата. Служителите бързо разстилат купищата безсмъртниче с вили. Ароматната билка трябва да се дестилира, преди да започне процесът на ферментация.

Ароматните чували се изсипват в голям цилиндричен резервоар. Тонове от билката безсмъртниче се притиска многократно с тежки камъни, за да се компресира максимално. След това растителният материал се запарва с 800 литра вода, за да се извлекат фитохимичните съединения. Само след десетина минути 80% от маслото се разтваря, но дестилацията в Gut Bordeo отнема общо около три часа. Само тогава особено ценните, високоефективни съставки могат да се извлекат.
От 1,2 тона растителен материал могат да се получат само около два литра концентрирано и ароматно етерично масло. Твърде малък добив, изискващ толкова много работа!"

Как правилно да прилагаме етеричното масло от Безсмъртниче

Винаги при използване на етерични масла върху кожата, те трябва да са разредени в базово масло (например бадемово или фракционно кокосово масло). Можете също така да използвате ултразвуков дифузер, с който по безопасен начин да усетите въздействието на маслото от безсмъртниче.

За да използвате етеричното масло от безсмъртниче за успокоение или за заздравяване на кожата, комбинирайте 2-3 капки с любимото си базово масло (бадемово масло или масло от жожоба) и разтрийте сместа върху проблемната зона. Чудесно е за употреба при раздразнена кожа, зачервяване, белези, петна, обриви и раздразнение след бръснене. И ако имате обрив, прилагането на Helichrysum, смесено с етерично масло от лавандула, може да помогне за охлаждане и успокояване на сърбежа.

Когато вдишвате етерични масла, е разумно да правите почивки и да държите децата, бременните жени и домашните любимци извън стаята, докато дифузирате масла, тъй като изпаренията могат да бъдат вредни за тях. И помнете, доверете се на професионалните ароматерапевти, както и на Международната федерация на професионалналистите ароматерапевти (IFPA), която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! 

Други продукти от магазин МаКаСа, които задължително да изпробвате

Маслото от безсмъртниче е силно концентрирано и високо ефективно. Но растителната вода, наречена хидролат, също намира широко приложение в ароматерапията. От дълго време изследователите в Primavera работят върху стабилизирането на растителната вода от Безсмъртниче, без да се налага добавяне на алкохол, за да може да се съхранява за по-дълъг период от време и да не съдържа микроби в продължение на повече от 26 месеца.

"Използваме ферментационен продукт, направен от млечнокисели бактерии, който освен това има полезни свойства и помага да се поддържа здравословния баланс на кожата. Водата от безсмъртниче успокоява и отпуска емоциите, използва се за зряла кожа и при белези от акне, но също така и при натъртвания и леки наранявания. Ароматът може да помогне за успокояване на емоциите ни, когато изпадаме в трудни моменти."

В магазин „МаКаСа“ можете да откриете масло от безсмъртниче и от други производители. Винаги проверявайте, дали купувате 100% чисто масло. Важно е да проверите и латинското наименование описано на етикета на шишето, дали отговаря на търсения продукт – масло от Helichrysum italicum гарантира, че суровината използвана за направата му е от правилното растение. 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

КАТЕГОРИИ

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.


-------------

Източници
https://www.healthline.com/health/helichrysum-essential-oil
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324934#summary
https://www.primaveralife.com/ueber-uns/bio-anbaupartner/korsika
https://www.strandkorb-gefluester.de/2020/07/27/primavera-die-bio-pionierin-aus-dem-allgaeu/
https://www.strandkorb-gefluester.de/tag/gut-bordeo/
https://essences-naturelles-corses.fr/fr/content/4-qui-sommes-nous




Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла - ползи

Статии за ползите от Етеричните масла | MAKASA.ORG

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – МАСЛО В ПОЛЗА ЗА КОЖАТА

Безсмъртниче - масло в полза за кожата | MAKASA.ORG

Етеричното масло от безсмъртниче, се счита за едно от най-ценните масла в ароматерапията. Прочетете повече за начина на употреба и свойттвата му. Етеричното масло от безсмъртниче, се счита за едно от най-ценните масла в ароматерапията. Прочетете повече за начина на употреба и свойттвата му. 2023-12-23T22:00:41+02:00 БЕЗСМЪРТНИЧЕ – МАСЛО В ПОЛЗА ЗА КОЖАТА

<p><a href="https://makasa.cloudcart.net/product/eterichno-maslo-ot-bezsmartniche-demeter-1-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично масло от Безсмъртниче"></a>Безсмъртничето&nbsp;<em>(Helichrysum Italicum)</em> е растение от рода Сложноцветни. Етеричното масло от безсмъртниче, се счита за едно от най-ценните масла в ароматерапията. Истинското&nbsp;<em>Helichrysum Italicum,</em> известно още и като <em>Immortelle</em>, се отглежда само на няколко места по света, предимно в Средиземноморието и е ненадминато в способността си да подмладява кожата.&nbsp;Притежава силно антиейдж действие и подпомага естествената регенерация на епидермиса. Прави кожата стегната, гладка и сияйна.&nbsp;</p> <p>Макар и това да е едно от най-популярното му свойство, невероятните ползи от неговото приложение в ароматерапията, със сигурност не спират дотук. Известен с екзотичния си, пикантен аромат, много производители на парфюми използват безсмъртниче в своите продукти. Цветовете и листата на растенията от безсмъртниче имат допълнителни приложения в традиционната медицина в Европа, особено в Италия, Испания, Португалия и Босна и Херцеговина.</p> <p>В последните няколко десетилетия са проведени множество научни изследвания, в стремежа да се опознаят свойствата на безсмъртничето и защо е толкова полезно в ароматерапията. Фокусът на много от тези проучвания е, да се разбере, как точно действат естествените антимикробни и противовъзпалителни агенти.&nbsp;Съвременната наука помага да се потвърди това, което хората знаят от векове: етеричното масло от безсмъртниче съдържа специални свойства, които го правят отличен антиоксидант, има високи антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства.&nbsp;</p> <p>Поради високото си съдържание на полезни химически компоненти, това етерично масло може да се използва по много различни начини, за да помогне за укрепване на здравето. Някои от най-популярните му приложения са за лечение на рани, инфекции, храносмилателни проблеми, подпомагане на нервната система и здравето на сърцето, за помощ при респираторни проблеми.</p> <h2><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/aromatherapy-essentail-oil-helichrysum-meloncello.jpg" class="alignleft" width="522" height="348" /></span><span style="font-size: 12pt;"><strong>Кратка история и произход на името</strong></span></h2> <p><span>Растението безсмъртниче </span><em><span>Helichrysum Italicum&nbsp;</span></em><span>е многогодишно растение от семейство Сложноцвет</span><span>ни, познато още и като жълт смил ( в България се среща друга негова разновидност: <em>Helichrysium arenarium</em>), хелихрисум, имортел (от фр. &ndash; immortelle).</span></p> <p><span>Етимологията на латинското име е неясна. Едната версия е, че името идва от гръцки&nbsp; &iota;&lambda;&iota;&xi; (спирала) &ndash; усукана и &chi;&rho;&upsilon;&sigma;ό&sigmaf; (chrysos) &ndash; злато; според друга, от &iota;&lambda;&iota;&omicron;&sigmaf; (хелиос) &ndash; слънцето и &chi;&rho;&upsilon;&sigma;ό&sigmaf; &ndash; златото. И двете имена сочат често срещаните златисто оцветени обвивки.&nbsp;</span></p> <p>Съществуват различни видове <em>Helichrysum</em>, които растат в различни части от света, но в ароматерапията се използва главно растението от вида <em>Italicum,</em> поради специфичните си полезни качества. От древни времена до наши дни това растение играе важна роля в традиционната медицина на средиземноморските страни &ndash; особено Италия , остров Корсика, Испания, Португалия, Босна и Херцеговина.&nbsp;&nbsp;</p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong>Свойства и ползи на маслото от безсмърниче в ароматерапията</strong></span></h2> <p>Етеричното масло се добива, чрез парна дестилация на цветовете<em>.</em> Има златисто жълт до червеникав цвят и интензивен, пикантно-дървесен аромат, наподобяващ аромата на къри, тъй като листата му имат силна миризма, подобна на подправката.</p> <p>Съставът на маслото включва компоненти, които не се срещат в други масла (дикетони) или се съдържат в малки количества (нерил ацетат). Това обуславя специалните свойства на маслото от безсмъртниче и търсенето му сред ароматерапевтите.</p> <p><span>Съчетава се добре с етерично масло от бергамот, пипер, лайка, всички цитрусови масла, градински чай, кипарис, здравец, хвойна, лавандула, нероли, риган, палмароза, роза, розмарин, мащерка, ветивер и иланг-иланг.</span></p> <p><span>Проучванията сочат, че етеричното масло от безсмъртниче може да помогне в борбата с инфекциите и за намаляване на възпалението. </span><span>Безсмъртничето също се използва за облекчаване на</span><span>&nbsp;алергии, простуда и кашлица, проблеми на черния дроб и жлъчката, възпалителни, инфекциозни разстройства и безсъние.&nbsp;</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/immortelle-collage_jpg.webp" /></strong></span><span style="font-size: 12pt;"><strong>Някой от най-популярните му полезни свойства в ароматерапията или за локално приложение разредено с базово масло или вода.</strong></span></h3> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">За здрава и сияйна кожа</span> &ndash;&nbsp; </strong>едно научно изследване установява, че флавоноидите и терпеновите съединения на безсмъртничето са ефективни в борбата срещу опасни бактерии, които могат да причинят проблеми, вариращи от незначителни кожни обриви до много по-сериозни проблеми. Благодарение на противовъзпалителните свойства на безсмъртничето, това етерично масло често се използва и&nbsp; върху белези, за да попречи на възпалени процеси, да помогне за бързото заздравяне и да поддържа кожата здрава.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">При алергии</span> &ndash;&nbsp;</strong>съществуват научни доказателства, че противовъзпалителните свойства на безсмъртничето могат да намалят алергичните симптоми, по-специално контактен дерматит &ndash; вид алергичен обрив, причинен от контакт с алерген. Освен това симптомите на алергия често са резултат от възпаление, което се случва, когато имунната система реагира на алерген.&nbsp;</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Настинки и кашлица</span> &ndash;&nbsp;</strong>притежава антимикробни свойства, които помагат в борбата с настинките и кашлицата. Освен това, те могат да причинят възпаление в дихателните пътища и на носната лигавица. Най-добрият начин за облекчване на настинки и кашлица с етерично масло от безсмъртниче е използването му в арома дифузер.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Възпаление на кожата</span> &ndash; </strong>маслото от безсмъртниче се свързва и с третиране на възпаления на кожата, отново заради противовъзпалителните му свойства. Задължително винаги разреждайте етеричните масла в базово масло - <a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla?vendors=primavera-life" target="_blank" rel="noopener">препоръчваме базовите масла на Preimavera</a>!</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Заздравяване на рани</span> &ndash;&nbsp;</strong>известно е, че може да помогне на раните да заздравеят по-бързо, въпреки че механизмите са неясни. Кожните инфекции са също често срещани, когато раната не заздравява правилно. Антимикробните свойства на безсмъртничето могат да помогнат за предотвратяване на инфекция.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Храносмилателни разстройства</span> &ndash;&nbsp;</strong>етеричното масло от<strong>&nbsp;</strong>безсмъртниче, може да помогне за стимулиране на стомашни сокове, които са необходими за разграждането на храната и предотвратяване на лошо храносмилане. В продължение на хиляди години в турската народна медицина, маслото се използва като диуретик, спомага да се избегне чувството за подуване, като изтегля излишната вода от тялото и облекчава болките в стомаха.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Възпаление на мускулите и ставите</span> &ndash; </strong>може да бъде в състояние да намали възпалението на мускулите и ставите, когато се втрие разредено с базово масло в засегнатата област.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Инфекции</span> &ndash; </strong>антибактериалните свойства&nbsp; на безсмъртничето са най-изследвани от научната общност. При повечето от тях, направени в лаборатория, се наблюдава, че етеричното масло от безсмъртниче може да бъде в състояние да забави или спре растежа на редица бактерии, включително тези, които причиняват стафилококови инфекции.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Кандида</span> &ndash;&nbsp;</strong>вид гъбички, които могат да причинят гнойна инфекция, млечница и други инфекции в цялото тяло. При анализиране на състава на етеричното масло от безсмъртниче, както в течна, така и в дифузирана форма,&nbsp;лабораторните тестове направени през 2018 г. сочат, че това масло може да забави или спре растежа на кандида.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Успокояващо стреса</span> &ndash; </strong>през 2013 г. изследователи са направили проучване, дали комбинация от етерични масла може да помогне за намаляване на психическото изтощение и прегаряне на организма (бърнаут).&nbsp;Използвана е смес от <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a> от босилек, мента и безсмъртниче. Резултатите са много добри.</li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h4><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bezsmartniche-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Безсмъртниче Primavera</a> &ndash; слънчевата магия на Корсика</span></h4> <p><span>Вярва се, че слънцето се съхранява в златистожълтата корона на растението, чиято енергия се предава и на хората. Укрепва нервите, оуспокоява, възстановява и ни дава невиждана за духа подкрепа.</span></p> <p>"Щом слънцето изсуши нощната роса над Корсика, е настанало времето за събиране на безсмъртничето. Това интензивно ухаещо растение цъфти по целия остров между маковете и с чийто аромат някога Наполеон е разпознал дома си. Пред нас лежи поле със златистожълти цветя, които се полюшват на сутрешната светлина. Тръпчиви, пикантни, леко сладки аромати, които напомнят на къри, преминават през и без това топлия въздух.<br />С предпазни ръкавици, жетварите от Gut Bordeo се разхождат из редовете. Отрязват със сърп дебелите снопчета от билката. Не твърде дълбоко, около 20 сантиметра под цветните глави, за да не се повредят основата на стъблата, за да&nbsp;могат&nbsp;растенията да поникнат отново. Immortelle е ценна и търсена билка &ndash; в парфюмерийната индустрия, в ароматерапията и ароматните грижи."</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/le-geste-de-la-faucille-immortelle-1200x839.jpg" width="485" height="339" class="alignleft" />Това разказва в блога си Клаудия Решофт за отглеждането и култивирането на безсмъртниче във ферма Gut Bordeo, имението на семейство von Keyserlingk, базирано в Корсика.&nbsp;Култивирането и преработката на Helichrysum italicum&nbsp;се извършват съгласно указанията на сертифициращия биодиманичен орган Demeter за базираната в Алгой компания за ароматерапия Primavera Life.</p> <p class="text-alignleft">"Около обяд, пъргав мини-камион трака в двора, връща се в производствената зала и така събира сутрешната реколта от безсмъртниче. Слънчева, топла ароматна&nbsp;вълна се разнася из залата. Служителите бързо разстилат купищата безсмъртниче с вили. Ароматната билка трябва да се дестилира, преди да започне процесът на ферментация.</p> <p>Ароматните чували се изсипват в голям цилиндричен резервоар. Тонове от билката безсмъртниче се притиска многократно с тежки камъни, за да се компресира максимално. След това растителният материал се запарва с 800 литра вода, за да се извлекат фитохимичните съединения.&nbsp;Само след десетина минути 80% от маслото се разтваря, но дестилацията в Gut Bordeo отнема общо около три часа.&nbsp;Само тогава особено ценните, високоефективни съставки могат да се извлекат.<br /> От 1,2 тона растителен материал могат да се получат само около два литра концентрирано и ароматно етерично масло. Твърде малък добив, изискващ толкова много работа!"</p> <h2><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bezsmartniche-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Безсмъртниче Demeter 1 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/helicrisium-primavera-essentail-oil-makasa-blog.jpg" width="645" height="430" class="alignleft" /></a><span style="font-size: 12pt;"><strong>Как правилно да прилагаме етеричното масло от Безсмъртниче</strong></span></h2> <p class="text-alignleft"><span>Винаги при използване на етерични масла върху кожата, те трябва да са разредени в базово масло (например бадемово или фракционно кокосово масло). Можете също така да използвате ултразвуков дифузер, с който по безопасен начин да усетите въздействието на маслото от безсмъртниче.</span></p> <p><span>За да използвате етеричното масло от безсмъртниче за успокоение или за заздравяване на кожата, комбинирайте 2-3 капки с любимото си базово масло (<a href="https://makasa.org/product/bio-bademovo-maslo" target="_blank" rel="noopener">бадемово масло</a> или <a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jojoba" target="_blank" rel="noopener">масло от жожоба</a>) и разтрийте сместа върху проблемната зона. Чудесно е за употреба при раздразнена кожа, зачервяване, белези, петна, обриви и раздразнение след бръснене. И ако имате обрив, прилагането на <em>Helichrysum</em>, смесено с етерично масло от лавандула, може да помогне за охлаждане и успокояване на сърбежа.</span></p> <p><span>Когато вдишвате етерични масла, е разумно да правите почивки и да държите децата, бременните жени и домашните любимци извън стаята, докато дифузирате масла, тъй като изпаренията могат да бъдат вредни за тях. И помнете, доверете се на професионалните ароматерапевти, както и на&nbsp;</span><span>Международната федерация на професионалналистите ароматерапевти (IFPA), която&nbsp;<strong>не препоръчва</strong> етеричните масла да се приемат вътрешно,&nbsp;освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;</span></p> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bezsmartniche-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/ot-makasa.jpg" width="302" height="39" class="aligncenter" /></span></a></p> <h4><span style="color: #99cc00;">Други продукти от магазин МаКаСа, които задължително да изпробвате</span></h4> <p><a href="https://makasa.org/product/floralna-voda-bezsmartniche-organik-100-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Флорална вода Безсмъртниче органик 100 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/imortelle.jpg" class="alignleft" width="674" height="449" /></a>Маслото от безсмъртниче е силно концентрирано и високо ефективно. Но растителната вода, наречена хидролат, също намира широко приложение в ароматерапията. От дълго време изследователите в Primavera работят върху стабилизирането на растителната <a href="https://makasa.org/product/floralna-voda-bezsmartniche-organik-100-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">вода от Безсмъртниче</a>, без да се налага добавяне на алкохол, за да може да се съхранява за по-дълъг период от време и да не съдържа микроби в продължение на повече от 26 месеца.</p> <p>"Използваме ферментационен продукт, направен от млечнокисели бактерии, който освен това има полезни свойства и помага да се поддържа здравословния баланс на кожата. Водата от безсмъртниче успокоява и отпуска емоциите, използва се за зряла кожа и при белези от акне, но също така и при натъртвания и леки наранявания. Ароматът може да помогне за успокояване на емоциите ни, когато изпадаме в трудни моменти."</p> <p><a href="https://makasa.org/product/floralna-voda-bezsmartniche-organik-100-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Флорална вода Безсмъртниче органик 100 мл Primavera"></a><a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla?populyarni-eterichni-masla=bezsmartniche" target="_blank" rel="noopener">В магазин &bdquo;МаКаСа&ldquo; можете да откриете масло от безсмъртниче и от други производители</a><span style="color: #99cc00;">.</span> Винаги проверявайте, дали купувате 100% чисто масло. Важно е да проверите и латинското наименование описано на етикета на шишето, дали отговаря на търсения продукт &ndash; масло от <em>Helichrysum italicum</em> гарантира, че суровината използвана за направата му е от правилното растение.&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em></em></span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em><a href="https://makasa.org/category/samostoyatelni-masla?populyarni-eterichni-masla=bezsmartniche" target="_blank" rel="noopener"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/ot-makasa.jpg" width="302" height="39" class="aligncenter" /></span></a></em></span></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/tamyan-zlatnoto-eterichno-maslo">ТАМЯН &ndash; ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-rigan-pri-respiratorni-problemi">МАСЛО ОТ РИГАН &ndash; ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-vetiver-aromatat-na-zemyata">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР &ndash; АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-smirna-taynstvata-na-drevnostta">МАСЛО ОТ СМИРНА &ndash; ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА</a></li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">АРОМАТЕРАПИЯ - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ</a></p> </li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/recepti-s-eterichni-masla">РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА<span class="_blog-category-name _blog-category-name-image"></span></a></li> </ul> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/immortelle-header_jpg.webp" /></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span><br /><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">-------------</span></p> <p><span style="color: #99cc00; font-size: 8pt;"><span style="color: #999999;">Източници</span><br /></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://www.healthline.com/health/helichrysum-essential-oil<br /></em></span><span style="color: #99cc00; font-size: 8pt;"><em><span style="color: #999999;">https://www.medicalnewstoday.com/articles/324934#summary</span><br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.primaveralife.com/ueber-uns/bio-anbaupartner/korsika</em></span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.strandkorb-gefluester.de/2020/07/27/primavera-die-bio-pionierin-aus-dem-allgaeu/</em></span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.strandkorb-gefluester.de/tag/gut-bordeo/</em></span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://essences-naturelles-corses.fr/fr/content/4-qui-sommes-nous</em></span><br /><br /></p> <p><br /><br /><br /></p>

Сравнение на продукти