Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
МАСЛО ОТ РИГАН – ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ

05.10.2021 21:39:23

МАСЛО ОТ РИГАН – ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ

Етеричното масло от Риган Origanum vulgare е силно масло, притежаващо множество полезни свойства и към него трябва да подхождаме винаги с голямо внимание. Популярно е с облекчаващото си действие срещу болка и възпаление, а също така укрепва имунната система. Маслото има изключително благоприятен ефект върху дихателната система. Използва се и в козметични продукти срещу гъбички по ноктите, акне и язви в устата. Силен антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Маслото от риган е имуностимулатор с мощен противовъзпалителен ефект. Силното му антибактериално действие се дължи на способността да прониква през клетъчните мембрани и да нарушава тяхната цялост. 

Риганът се среща в диво състояние почти навсякъде в България и е добре позната подправка на всяко домакинство. Риганът спада към така наречените „горещи масла“ и трябва задължително да се разрежда максимално в базово масло, когато се прилага върху кожата, тъй като може да прични алергична кожна реакция. Ароматът му е силен с подчертан, пикантен билково-топъл аромат, а цветът му е бледо жълт.

Етерично масло от Риган PrimaveraИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Риганът е бил прилаган за медицински цели още преди 4000 години от древните китайски, гръцки и римски лекари и лечители. Използван е като традиционно лечебно средство за храносмилателни неразположения, респираторни проблеми (астма, бронхити, кашлица и др), настинки, грипоподобни състояния, както и възпаления на устната кухина и гърлото.

Името му означава „планинска радост“ и произхожда от древна Гърция. Използвал се е още по времето на Хипократ. В Гръцката митология риганът е създаден от богинята Афродита, като символ на щастието. В Китай е използван, като средство срещу висока температура, повръщане, диария и кожни раздразнения от различен произход. Етеричното масло се е използвало външно за облекчаване на главоболие, ревматизъм, болки от различен произход и е прилагано след ухапвания и ужилвания от насекоми.

Преди Втората световна война риганът е бил съвсем дефицитен в Америка. Американските войници, изпратени в Италия го харесали, като подправка и го пренесли в Америка.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

Действие: Аналгетично, антиревматично, антисептично, антиспазмолитично, антитоксично, антивирусно, бактерицидно, газогонно, цитофилактично, диуретично, отхрачващо, стимулиращо, тонизиращо.

В АРОМАТЕРАПИЯТА

Както казахме в началото, риганът е много мощно етерично масло и към използването му трябва да се подхожда внимателно. Може да се използва в почистващи продукти за дезинфекция на повърхности, особено в есенно-зимния период и при грипни епидемии.

Когато се разрежда много добре, в състава на масажни смеси, помага срещу болки в ставите, свързани с износването им при възрастните хора. Също така действа, като отхрачващо средство, когато чувствате белите си дробове и носа задръстени. Има противогъбични свойства, които могат да помогнат при кожни дефекти или други проблеми.

ЛОКАЛНО В КОЗМЕТИКАТА

  • Инструкции за разреждане при използване върху кожата: Разредете до максимум 1% в любимото ви базово масло за локално приложение. Използвайте го при пигментация на кожата или при гъбични проблеми.
  • Инструкции за дифузия: Добавете капка или две към вашата дифузионна смес за интензивен зелен, билков аромат.

Комбинира се добре с каяпут, лайка римска, цитронела, копър, лимонов евкалипт, здравец, майоран сладък, ниаули 1,8-цинеол, бял бор, розмарин 1,8-цинеол и мащерка.

МЕТОДИ НА ЕКСТРАКЦИЯ, ОСОБЕНОСТИ

Риганът е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Расте из храсталаци и сечища, по каменливи места и в редки гори, предимно в предпланините. Образува туфа, в която може да израснат около 80–100 стъбла, а на височина достига до 80 см. Цъфтежът му започва обикновено от началото на юни и продължава до края на август.

Етеричното масло се извлича чрез метода на парна дестилация от цветовете на изсушената билка. За получаване на 450-900 грама масло са необходими около 450-680 килограма листа. Представлява бистра жълтеникава течност (потъмняваща във времето), с топъл, билков, камфоров и леко лютив аромат. Смесва се добре с лавандин, бор, лавандула, цитронела, розмарин, камфор и кедър. Активната съставка на маслото от риган е карвакрол, като съдържанието му варира между 75-80%.

Изследване на базата данни на „PubMed“ (една от най-големите бази-данни за медицинска и фармацевтична информация в света) е направило повече от 1200 проучвания върху карвакрола – фенол, действащ по много интересен начин срещу бактериите. Той прониква през външната им клетъчна мембрана, като тези промени в бактериалните структури дават възможност на имунната система да разпознае и да унищожи нашествениците.

В същото време карвакролът е безвреден за здравите тъкани. Наред с карвакрола, етеричното масло от риган съдържа тимол (thymol), гама-терпинен (gamma-terpinene), пара-симен (para-cymene), бета-кариофилен (beta-caryophyllene), розмаринова киселина (rosmarinic acid) и мирцен (myrcene), както и много други съставки. Също както е и при зеленият чай, риганът съдържа високи количества полифеноли, танини, антоцианини и флавоноиди – правещи го отлично противотуморно и противосъстаряващо средство. Всъщност риганът е по-богат на феноли от множество други обичайно използвани билки.

В МаКаСа можете да откриете етерично масло от риган на марките Primavera, Biopark, dōTERRA, Plant Therapy и на българската Alteya organics. Всички са от вида Origanum vulgare.

ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ

Многофункционален рол-он за борба с инфекции

Ако се окажете с отслабена имунна система и получите инфекция (бактериална, гъбична или вирусна), опитайте този многофункционален рол-он:

Изсипете етеричните масла в шишенцето. Допълнете с базово масло и разклатете внимателно, за да се смесят. Нанасяйте на стъпалата на краката и корема два пъти дневно, докато се борите с инфекцията. Не използвайте за повече от три седмици без прекъсване.

ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Поради високото съдържание на феноли, маслото от риган е много силно. Използвайте го внимателно! Винаги разреждайте маслото от риган с неутрално носещо органично масло (бадемово, кокосово, зехтин и др.) преди употреба, тъй като може да раздразни кожата или носната лигавица. Никога не прилагайте етеричните масла близо до очите, в слуховия канал и по чувствителните части на тялото.

Не използвайте маслото от риган при бебета и малки деца под 5 години, както и на домашни любимци. Бременните жени и кърмачките също трябва да избягват маслото от риган, тъй като може да премине през плацентата в плода или в майчината кърма. Възможно е да предизвика спонтанен аборт.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

 

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.


Източници: https://www.aromaweb.com/essential-oils/oregano-oil.asp
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения, книгата може да бъде закупена от магазин МаКаСа
Снимки: Depositphotos, Primavera life, makasa.org, всички права запазени

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

МАСЛО ОТ РИГАН – ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ

Масло от Риган - при респираторни проблеми | MAKASA

Етеричното масло от Риган Origanum vulgare е силно масло, притежаващо множество полезни свойства и към него трябва да подхождаме винаги с голямо внимание. Етеричното масло от Риган Origanum vulgare е силно масло, притежаващо множество полезни свойства и към него трябва да подхождаме винаги с голямо внимание. 2022-02-25T13:03:44+02:00 МАСЛО ОТ РИГАН – ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ

<p>Етеричното масло от Риган&nbsp;<em>Origanum vulgare</em>&nbsp;е силно масло, притежаващо множество полезни свойства и към него трябва да подхождаме винаги с голямо внимание. Популярно е с облекчаващото си действие срещу болка и възпаление, а също така укрепва имунната система. Маслото има&nbsp;<span style="color: #99cc00;">изключително благоприятен ефект върху дихателната система.&nbsp;</span>Използва се и в козметични продукти срещу гъбички по ноктите, акне и язви в устата.<strong>&nbsp;</strong><span><span style="color: #99cc00;">Силен антиоксидант, който помага срещу свободните радикали.&nbsp;Маслото от риган е имуностимулатор с мощен противовъзпалителен ефект.</span>&nbsp;</span>Силното му антибактериално действие се дължи на способността да прониква през клетъчните мембрани и да нарушава тяхната цялост.&nbsp;</p> <p>Риганът се среща в диво състояние почти навсякъде в България и е добре позната подправка на всяко домакинство. Риганът спада към така наречените &bdquo;горещи масла&ldquo; и трябва задължително да се разрежда максимално в базово масло, когато се прилага върху кожата, тъй като може да прични алергична кожна реакция. Ароматът му е силен с подчертан, пикантен билково-топъл аромат, а цветът му е бледо жълт.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-rigan-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично масло от Риган Primavera"><img alt="Етерично масло от Риган Primavera" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/oregano-essential-oils-aromatherapy-primavera-2.jpg" class="alignleft" width="601" height="401" /></a>ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ</span></h4> <p>Риганът е бил прилаган за медицински цели още преди 4000 години от древните китайски, гръцки и римски лекари и лечители. Използван е като традиционно лечебно средство за храносмилателни неразположения, респираторни проблеми (астма, бронхити, кашлица и др), настинки, грипоподобни състояния, както и възпаления на устната кухина и гърлото.</p> <p>Името му означава &bdquo;планинска радост&ldquo; и произхожда от древна Гърция.&nbsp;Използвал се е още по времето на Хипократ. В Гръцката митология риганът е създаден от богинята Афродита, като символ на щастието. В Китай е използван, като средство срещу висока температура, повръщане, диария и кожни раздразнения от различен произход. Етеричното масло се е използвало външно за облекчаване на главоболие, ревматизъм, болки от различен произход и е прилагано след ухапвания и ужилвания от насекоми.</p> <p>Преди Втората световна война риганът е бил съвсем дефицитен в Америка. Американските войници, изпратени в Италия го харесали, като подправка и го пренесли в Америка.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА</span></h4> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Действие:</strong></span>&nbsp;Аналгетично, антиревматично, антисептично, антиспазмолитично, антитоксично, антивирусно, бактерицидно, газогонно, цитофилактично, диуретично, отхрачващо, стимулиращо, тонизиращо.</p> <h5></h5> <h4><span style="color: #99cc00;">В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></h4> <p>Както казахме в началото,<strong>&nbsp;</strong><span style="color: #99cc00;">риганът е много мощно етерично масло и към използването му трябва да се подхожда внимателно.</span> Може да се използва в почистващи продукти за дезинфекция на повърхности, особено в есенно-зимния период и при грипни епидемии.</p> <p>Когато се разрежда много добре, в състава на масажни смеси, помага срещу болки в ставите, свързани с износването им при възрастните хора. Също така действа, като отхрачващо средство, когато чувствате белите си дробове и носа задръстени. Има противогъбични свойства, които могат да помогнат при кожни дефекти или други проблеми.</p> <h5></h5> <h4><span style="color: #99cc00;">ЛОКАЛНО В КОЗМЕТИКАТА</span></h4> <ul> <li>Инструкции за разреждане при използване върху кожата:&nbsp;Разредете<span style="color: #99cc00;">&nbsp;<strong>до максимум 1%</strong></span>&nbsp;в любимото ви базово масло за локално приложение. Използвайте го при пигментация на кожата или при гъбични проблеми.</li> <li>Инструкции за дифузия:&nbsp;Добавете&nbsp;капка или две&nbsp;към вашата дифузионна смес за интензивен зелен, билков аромат.</li> </ul> <p>Комбинира се добре с каяпут, лайка римска, цитронела, копър, лимонов евкалипт, здравец, майоран сладък, ниаули 1,8-цинеол, бял бор, розмарин 1,8-цинеол и мащерка.</p> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">МЕТОДИ НА ЕКСТРАКЦИЯ, ОСОБЕНОСТИ</span></h4> <p>Риганът е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Расте из храсталаци и сечища, по каменливи места и в редки гори, предимно в предпланините. Образува туфа, в която може да израснат около 80&ndash;100 стъбла, а на височина достига до 80 см. Цъфтежът му започва обикновено от началото на юни и продължава до края на август.</p> <p>Етеричното масло се извлича чрез метода на парна дестилация от цветовете на изсушената билка. За получаване на 450-900 грама масло са необходими около 450-680 килограма листа. Представлява бистра жълтеникава течност (потъмняваща във времето), с топъл, билков, камфоров и леко лютив аромат. Смесва се добре с лавандин, бор, лавандула, цитронела, розмарин, камфор и кедър. Активната съставка на маслото от риган е карвакрол, като съдържанието му варира между 75-80%.</p> <p>Изследване на базата данни на &bdquo;PubMed&ldquo; (една от най-големите бази-данни за медицинска и фармацевтична информация в света) е направило повече от 1200 проучвания върху карвакрола &ndash; фенол, действащ по много интересен начин срещу бактериите. Той прониква през външната им клетъчна мембрана, като тези промени в бактериалните структури дават възможност на имунната система да разпознае и да унищожи нашествениците.</p> <p>В същото време карвакролът е безвреден за здравите тъкани. Наред с карвакрола, етеричното масло от риган съдържа тимол (thymol), гама-терпинен (gamma-terpinene), пара-симен (para-cymene), бета-кариофилен (beta-caryophyllene), розмаринова киселина (rosmarinic acid) и мирцен (myrcene), както и много други съставки. Също както е и при зеленият чай, риганът съдържа&nbsp;<span><span style="color: #99cc00;">високи количества полифеноли, танини, антоцианини и</span> <span style="color: #99cc00;">флавоноиди</span></span>&nbsp;&ndash; правещи го отлично противотуморно и противосъстаряващо средство. Всъщност риганът е по-богат на феноли от множество други обичайно използвани билки.</p> <p>В МаКаСа можете да откриете етерично масло от риган на марките&nbsp;Primavera,&nbsp;Biopark,&nbsp;dōTERRA,&nbsp;Plant Therapy&nbsp;и на българската&nbsp;Alteya organics.&nbsp;Всички са от вида&nbsp;<em>Origanum vulgare.</em></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ</span></h4> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Многофункционален рол-он за борба с инфекции</strong></span></p> <p>Ако се окажете с отслабена имунна система и получите инфекция (бактериална, гъбична или вирусна), опитайте този многофункционален рол-он:</p> <ul> <li>2 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limonena-treva-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от лимонова трева</a></li> <li>2 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от с портокал</a></li> <li>2 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-rigan-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от риган</a></li> <li>2 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от чаено дърво</a></li> <li>2 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-turska-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от мащерка</a></li> <li><a href="https://makasa.org/product/frakcionno-kokosovo-maslo-plant-therapy" target="_blank" rel="noopener">Фракционно кокосово масло</a> (може да използвате също масло от сладък бадем или жожоба)</li> <li><a href="https://makasa.org/product/doterra-stakleno-shishe-rol-on-10-ml" target="_blank" rel="noopener">Стъклено рол-он шишенце от 10 мл</a></li> </ul> <p>Изсипете етеричните масла в шишенцето. Допълнете с базово масло и разклатете внимателно, за да се смесят. Нанасяйте на стъпалата на краката и корема два пъти дневно, докато се борите с инфекцията. Не използвайте за повече от три седмици без прекъсване.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ</strong></span></h4> <p><span>Поради високото съдържание на феноли, маслото от риган е много силно. Използвайте го внимателно! Винаги разреждайте маслото от риган с неутрално носещо органично масло (бадемово, кокосово, зехтин и др.) преди употреба, тъй като може да раздразни кожата или носната лигавица. Никога не прилагайте етеричните масла близо до очите, в слуховия канал и по чувствителните части на тялото.</span></p> <p><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Не използвайте маслото от риган при бебета и малки деца под 5 години, както и на домашни любимци.</strong></span>&nbsp;Бременните жени и кърмачките също трябва да избягват маслото от риган, тъй като може да премине през плацентата в плода или в майчината кърма. Възможно е да предизвика спонтанен аборт.</span></p> <p><span></span></p> <p><em></em></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-smirna-taynstvata-na-drevnostta"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ СМИРНА &ndash; ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/tamyan-zlatnoto-eterichno-maslo">ТАМЯН &ndash; ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО</a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/bezsmartniche-bilkata-na-sredizemnomorieto"><span style="color: #99cc00;">БЕЗСМЪРТНИЧЕ &ndash; БИЛКАТА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-vetiver-aromatat-na-zemyata"><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР &ndash; АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА</span></a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"><span style="font-size: 10pt;"></span></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata" style="box-sizing: border-box; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: currentcolor none 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;"><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></span><span style="font-size: 12pt;"></span></a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p>&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-aromatheraphy.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span></p> <hr /> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници: </em><em>https://www.aromaweb.com/essential-oils/oregano-oil.asp</em></span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Лечебната сила на етеричните масла &ndash; Ерик Зелински, издателство Вдъхновения, книгата може да бъде закупена от магазин МаКаСа<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимки: Depositphotos, Primavera life, makasa.org, всички права запазени</em></span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">&nbsp;</span></p> <p>&nbsp;</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки