Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ТАМЯН – ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО

01.10.2021 19:32:06

ТАМЯН – ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО

Известен, като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите терапевтични масла в света на ароматерапията. Етеричното масло притежава мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо и имуностимулиращо действие и се използва много успешно за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната и имунната система, при респираторни смущения, стрес и тревожност.

Погрижили сме в магазин МаКаСа да намерите голямо разнообразие от видове тамян, от различни производители – Primavera Life (Boswellia carteri, Boswellia Serrata)TISSERAND (Boswellia Carterii)Plant Therapy (Boswellia Carterii, Boswellia Frereana)Alteya Organics (Boswellia Serrata, Boswellia Carterii).

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ТАМЯН

В миналото е било ценено повече от златото. Още в древен Вавилон при провеждането на  традиционните ритуали са били изгаряни почти 60 000 кг тамян годишно. По-късно е документирано, че влъхвите са носили, като дар за раждането на малкия Исус наред с даровете от злато и масла от смирна и тамян. В Библията тамянът е споменаван, като краля на маслата. 

В древни времена индусите, вавилонците, персите, римляните, китайците и гърците, както и представителите на старите американски цивилизации използвали естествени смоли, какъвто е тамяна, предимно за балсамиране и за обредни ритуали. Те твърдо вярвали, че когато тези материали влязат в контакт с огъня, димът и ароматът, които те произвеждат, не само успокоявали душите им, но и отдавали почит на техните богове. Изгарянето на тези естествени смоли се е превърнало във важен компонент на техния културен живот. Те ги изгаряли по време на жертвоприношения и ежедневни ритуали, за да предотвратят влиянието на злите духове върху душите им или да почитат мъртвите.

В традиционната китайска медицина смолата от тамян се използва за синини, подуване, язви и болка от травматични наранявания. В древен Египет е използван за направата на регенериращи маски за лице, в козметиката и парфюмерията. С медицинска цел е използван по целия свят за широк кръг от състояния, включващи сифилис, ревматизъм, респираторни и уринарни инфекции, кожни проблеми, както и храносмилателни и оплаквания от страна на нервната система.

Днес много култури все още го употребяват, както в древността, а именно сомалийска, етиопска, арабска и индийска култура. Смята се, че ароматът му ще донесе добро здраве, ще почисти дома и ще пречисти дрехите от натрупаното зло.

КАК СЕ ИЗВЛИЧА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ТАМЯН

Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Изключително голям дял от добиваната сурова смола се обработва, чрез водно-парна дестилация. Така се извлича високо цененото етерично масло Frankincense. Добива се, чрез внимателно набраздяване с нож на кората на дървото. Това се нарича „вадене на сок“ и позволява на смолата да потече навън и да се втвърди от слънчевите лъчи. Тези втвърдени парченца растителна смола се наричат сълзи. Съществуват няколко вида и сортове дървета, всяко произвеждащо малко по-различен вид смола. Вътре в самите видове разликите в почвата и климата създават още по-голямо разнообразие от растителни смоли. 

Дърветата започват да произвеждат смола, когато станат на 10 години. Ваденето на сока се прави два до три пъти годишно, като последните нарези произвеждат най-добрите сълзи, заради тяхното високо ароматно терпеново, сесквитерпеново и дитерпеново съдържание. Най-общо казано, по-непрозрачните смоли са с най-доброто качество. 

В дестилериите суровите „кристали“ на тамяна се натрошават на прах и се поставят в маслена баня. След  което се подлага на парна дестилация или на екстракция, чрез въглероден диоксид CO2, то произвежда приятно ароматно етерично масло със земен и дървесен аромат. В Европа най-големите дестилерии за преработка на суров тамян се намират в България и Великобритания. В Азия съответно те са в Индия и Китай.

Както при всички други етерични масла и тамянът ще запази своите качества и ще има по-дълъг срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина, с плътно затворена капачка.

ДЕЙСТВИЕ И ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ТАМЯНА

Основните химични съставки на етеричното масло са Лимонен (Limonene), Пинен (Pinene), Борнеол (Borneol), Фарнезол (Farnesol), Феландрен (Phellandrene), Мирсен (Myrcene) и други. Limonene –  има антиоксидантни, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Смята се, че намалява чувството на безпокойство и стимулира имунната система.  Pinene –  известно е, че укрепва и ободрява дихателната система и че има диуретични свойства. Borneol – допринася за тонизиращи, анестетични, седативни и антиспазматични свойства на това масло. Farnesol е компонентът, който позволява на това масло да намали признаците на стареене, като изглади бръчките и повиши еластичността на кожата. 

Някои изследвания показват обнадеждителни резултати от действието на Boswellia Serrata и при борбата с рак, както и в превенцията срещу него. Тази хипотеза все още е в процес на доказване. 

Тамянът представлява бледо жълта или леко зеленикава течност със свежи терпенови върхови нотки и топъл, богат, сладко-балсамов основен аромат. Добре се съчетава със сандалово дърво, игли от бяла ела, бор, ветивер, гераниум, лавандула, нероли, портокал, бергамот, камфор, босилек, черен пипер, канела. Тамянът променя сладостта на цитрусовите масла по интригуващ начин. Не е токсичен и не предизвиква раздразнения.

Как влияе етеричното масло от тамян при различните приложения?

 • Локално и козметично – има стягащи и цитофилактични качества, които въздействат  върху общото състояние и против стареенето на клетките. Намалява появата на бръчки и несъвършенства на кожата, като промяна на тена. Стимулира растежа на нови клетки, насърчава по-бързото заздравяване.
 • В ароматерапията, тамянът действа, като отхрачващо средство за прочистване на носния канал, облекчава затрудненото дишане. Сладкият,  дървесен аромат действа успокоително на дихателната система и подобрява настроението,  намалява чувството на стрес и тревожност. Подобрява концентрацията и паметта.
 • Локално, лечебно – известно с противовъзпалителните си качества, успокоява възпалената кожа, като намалява зачервявания, подуване и сърбеж. Помага за по-бързото зарастване на рани и белези. Стимулира растежа на нови кожни клетки, влияе добре и на по-доброто кръвообращение.

ВИДОВЕ ТАМЯН И ТЯХНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ

Съществуват четири основни вида Boswellia, от които се добива качествен материал – Boswellia Carterii (така наречения Арабски тамян), Boswellia Serrata (Индийски тамян) и Boswellia Frereana, както и по-малко разпространения вид Boswellia Sacra. Все още съществуват и неизучени, рядко срещани видове. Въпреки че четирите основни вида тамян на пазара се различават по химичен състав, много професионални ароматерапевти са на мнение, че терапевтичните им свойства до голяма степен се препокриват. Най-често, освен ако няма категорични проучвания, които да твърдят друго, е въпрос на личните ви предпочитания, кой от видовете да използвате в рецептите си.

Етерично масло от тамян – FRANKINCENSE CARTERII

Най-разпространения вид етерично масло, така нареченото традиционно или често срещано като арабски тамян. Добива се от Обединени арабски емирства, Оман, Йемен, Етиопия, Сомалия, Судан. Изключително ценна и скъпа суровина! Ароматният му профил е със зелени и балсамови нотки, с дълбоко смолисто ухание. Накратко можем да обобщим неговото действие така:

 • Използва се широко в за намаляване признаците на стареене, възстановява клетките на кожата, намалява появата на бръчки.
 • Засилва концентрацията.
 • Успокоява, облекчава чувството за безпокойство.
 • Има противовъзпалителни свойства на кожата.
 • Стимулира и защитава имунната система.
 • Стимулират растежа на нови клетки.

В магазин МаКаСа предлагаме от марките Primavera Life, Alteya Organics, TISSERAND, Plant Therapy, Zoya Goes Pretty

Етерично масло от Тамян – FRANKINCENSE SERRATA

Най-добрият избор за подпомагане на облекчаване на болки или подути стави. Популярен е с полезните си ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми – за регулиране на менструацията, пречистване на отлагания в матката, подобряване на кръвообращението в репродуктивните органи. Силен афродизиак. Комбинирайте с масла, като лавандула, евкалипт и игли от ела за облекчение на дишането. Ароматният му профил е дървесен, балсамов с терпентинови нотки. 

 • Ароматизира и пречиства въздуха, като елиминира вредните бактерии.
 • Облекчава дискомфорт от възпаления, като зачервяване, сърбеж и подуване.
 • Регулира менструацията, подпомага пречистванията на матката.
 • Засилва концентрацията и духовните преживявания.
 • Успокоява физическите и емоционални неприятни усещания, като главоболие, тревожност.

Етерично масло от тамян от този вид, ще намерите от българската марка Alteya Organics и немската Primavera Life

Етерично масло от тамян – FRANKINCENSE FREREANA

Този сорт е добре известен със своите подмладяващи качества, когато се добавя към рутината ви за грижа за кожата. Добива се предимно от Сомалия[1]. Може да помогне и за изглаждане на бръчки, белези, при суха и увредена кожа. По-долу ще намерите рецепта за антиейдж серум с тамян и лавандула. Ароматният му профил е дървесно-пикантен, с много привлекателно смолисто ухание. Неговите свойства се припокриват с и другите сортове:

 • Изглажда бръчките, обновява клетъчния обмен.
 • Намалява уврежданията, нанасяни на тялото ни от свободните радикали.
 • Има полезни ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми.
 • Ефективен и срещу възпалителните реакции, атакуващи мозъка.

Добре се съчетава с етерично масло от: босилек, бергамот, кардамон, кедър, лайка, канела, градински чай, кориандър, здравец, джинджифил. От този сорт в магазин МаКаСа предлагаме от словенската марка Plant Therapy

Който от видовете тамян да изберете за вашата ароматерапия, трябва да знаете, че всеки е полезен и има  широко поле на действие:

 • Грижа за лицето – при суха и зряла кожа, белези, рани, в борба с бръчките
 • Респираторната система – при астма, бронхити, катарални възпаления, кашлица, ларингити
 • Имунна система – настинки и грип
 • Нервна система – тревожност, нервно напрежение и състояния предизвикани от стресови ситуации – тамянът има свойството да успокоява и да задълбочава дъха, което е много благоприятно при молитви и медитация.

Други полезни приложения:

 • Смолата и маслото се използват като фиксиращи и ароматни компоненти в производството на сапуни, козметика и парфюми, особено в ориенталските и мъжките аромати.
 • Използва се и във фармацевтичната индустрия при производството на пастили за гърло и различни мехлеми.
 • Маслото от тамян се използва в минимални количества при обработката на някои храни, като месни продукти например.

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ 

Предлагаме ви и няколко рецепти с етерично масло от тамян, които биха ви помогнали в различни ситуации.

БЛЕНД ПРИ ТРЕВОЖНОСТ

В подходящ стъклен или керамичен съд, смесете етеричните масла.

 • За вана – смесете 2-3 капки от комбинацията по-горе с две супени лъжици морска сол (тя се ратваря във вода и действа като емулгатор) и добавете във водата.
 • За масаж – смесете 2-3 капки с една супена лъжица базово масло (5 мл) и използвайте, колкото е необходимо.

Както вече знаем, етеричното масло от тамян се използва много широко в грижата за кожата за предотвратяване появата на бръчки, тъй като запазва младежкия ѝ тонус. Изключително подходящо е за отпусната кожа, то има тонизиращо, успокояващо и антисептично действие.

АНТИЕЙДЖ СЕРУМ С ТАМЯН И ЛАВАНДУЛА

Капнете необходимия брой капки от маслата в стъклено шише с пипета. Добавете (около 6-7 суп. лъжици) фракционно кокосово масло или масло от жожоба. Разклатете добре енергично. Нанасяйте сутрин и вечер върху почистената кожа на лицето с леки масажни движения.

При други неразположения:

 • Масажно масло пpи астма, бpoнxит, ĸaшлицa, нacтинĸи, грип и ларингити, изпoлзвaйтe 2-3 ĸaпĸи в 2 суп. лъжици базово масло. Paзтpийтe с леки масажни движения въpxy гъpдитe. Moжe дa ce използвайте 2-3 ĸaпĸи в дифyзep и дa вдишвaтe пapaтa.
 • При paни и наранявания – може да използвайте 2-3 ĸaпĸи, разтворени в 100 мл вода, наложени на cтyдeн ĸoмпpec. Пpилoжeтe го въpxy зaceгнaтият paйoн.
 • При ревматизъм и болки в ставите – 2-3 ĸaпĸи в 2 суп. лъжици базово масло и нaнeceтe диpeĸтнo въpxy зaceгнaтитe paйoни. Moжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo затоплящ ĸoмпpec.


Искаме само да напомним на всички начинаещи любители на етеричните масла, че Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

-------------

Източници: Уикипедия
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения
Тhe Encyclopedia of Essential oils – Julia Lawless, Harper Thorsons Publishers
https://blog.planttherapy.com/blog/2018/11/22/frankincense-essential-oil-uses/
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-frankincense-oil.html
https://ekaterinaminkova.com

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ТАМЯН – ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО

Тамян - златното етерично масло | MAKASA.ORG

Известен, като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите терапевтични масла в ароматерапията Известен, като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите терапевтични масла в ароматерапията 2022-09-17T12:47:52+03:00 ТАМЯН – ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО

<p><span>Известен, като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите терапевтични масла в света на ароматерапията. Етеричното масло притежава мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо и имуностимулиращо действие и се използва много успешно за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната и имунната система, при респираторни смущения, стрес и тревожност. </span></p> <p><span>Погрижили сме в магазин МаКаСа да намерите голямо <a href="https://makasa.org/category/samostoyatelni-masla?populyarni-eterichni-masla=tamyan" target="_blank" rel="noopener">разнообразие от видове тамян</a>, от различни производители &ndash; <span style="color: #99cc00;"><strong>Primavera Lif</strong>e <em>(Boswellia carteri, Boswellia Serrata)</em>,&nbsp;<strong>TISSERAND&nbsp;</strong><em>(Boswellia Carterii)</em>,&nbsp;<strong>Plant Therapy </strong><em>(Boswellia Carterii, Boswellia Frereana)</em>,&nbsp;<strong>Alteya Organics&nbsp;</strong></span><em><span style="color: #99cc00;">(Boswellia Serrata, Boswellia Carterii)</span>.</em></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/frankincense-essential-oil-blog-meloncello.jpg" class="alignleft" width="428" height="285" />КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ТАМЯН</span></h4> <p><span>В миналото е било ценено повече от златото. Още в древен Вавилон при провеждането на&nbsp; традиционните ритуали са били изгаряни почти 60 000 кг тамян годишно. По-късно е документирано, че влъхвите са носили, като дар за раждането на малкия Исус наред с даровете от злато и масла от смирна и тамян. В Библията тамянът е споменаван, като краля на маслата.&nbsp;</span></p> <p><span>В древни времена индусите, вавилонците, персите, римляните, китайците и гърците, както и представителите на старите американски цивилизации използвали естествени смоли, какъвто е тамяна, предимно за балсамиране и за обредни ритуали. Те твърдо вярвали, че когато тези материали влязат в контакт с огъня, димът и ароматът, които те произвеждат, не само успокоявали душите им, но и отдавали почит на техните богове. Изгарянето на тези естествени смоли се е превърнало във важен компонент на техния културен живот. Те ги изгаряли по време на жертвоприношения и ежедневни ритуали, за да предотвратят влиянието на злите духове върху душите им или да почитат мъртвите.</span></p> <p><span>В традиционната китайска медицина смолата от тамян се използва за синини, подуване, язви и болка от травматични наранявания. В древен Египет е използван за направата на регенериращи маски за лице, в козметиката и парфюмерията. С медицинска цел е използван по целия свят за широк кръг от състояния, включващи сифилис, ревматизъм, респираторни и уринарни инфекции, кожни проблеми, както и храносмилателни и оплаквания от страна на нервната система.</span></p> <p><span>Днес много култури все още го употребяват, както в древността, а именно сомалийска, етиопска, арабска и индийска култура. Смята се, че ароматът му ще донесе добро здраве, ще почисти дома и ще пречисти дрехите от натрупаното зло.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/frankinsense-aromatherapy-essentail-oil-makasa-blog.jpg" class="alignleft" width="444" height="296" />КАК СЕ ИЗВЛИЧА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ТАМЯН</span></h4> <p><span>Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род <em>Boswellia</em>. Изключително голям дял от добиваната сурова смола се обработва, чрез водно-парна дестилация. Така се извлича високо цененото етерично масло <span style="color: #99cc00;"><strong><em>Frankincense.</em></strong></span> Добива се, чрез внимателно набраздяване с нож на кората на дървото. Това се нарича &bdquo;вадене на сок&ldquo; и позволява на смолата да потече навън и да се втвърди от слънчевите лъчи. Тези втвърдени парченца растителна смола се наричат сълзи. Съществуват няколко вида и сортове дървета, всяко произвеждащо малко по-различен вид смола. Вътре в самите видове разликите в почвата и климата създават още по-голямо разнообразие от растителни смоли.&nbsp;</span></p> <p><span>Дърветата започват да произвеждат смола, когато станат на 10 години. Ваденето на сока се прави два до три пъти годишно, като последните нарези произвеждат най-добрите сълзи, заради тяхното високо ароматно терпеново, сесквитерпеново и дитерпеново съдържание. Най-общо казано, по-непрозрачните смоли са с най-доброто качество.&nbsp;</span></p> <p><span>В дестилериите суровите &bdquo;кристали&ldquo; на тамяна се натрошават на прах и се поставят в маслена баня. След&nbsp; което се подлага на парна дестилация или на екстракция, чрез въглероден диоксид CO2, то произвежда приятно ароматно етерично масло със земен и дървесен аромат.&nbsp;В Европа най-големите дестилерии за преработка на суров тамян се намират в България и Великобритания. В Азия съответно те са в Индия и Китай.</span></p> <p><span>Както при всички други <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a> и тамянът ще запази своите качества и ще има по-дълъг срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина, с плътно затворена капачка.</span></p> <h4><strong><span style="color: #99cc00;">ДЕЙСТВИЕ И ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ТАМЯНА</span></strong></h4> <p><span>Основните химични съставки на етеричното масло са Лимонен (Limonene), Пинен (Pinene), Борнеол (Borneol), Фарнезол (Farnesol), Феландрен (Phellandrene), Мирсен (Myrcene) и други. <em>Limonene</em> &ndash;&nbsp; има антиоксидантни, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Смята се, че намалява чувството на безпокойство и стимулира имунната система.&nbsp; <em>Pinene</em> &ndash;&nbsp; известно е, че укрепва и ободрява дихателната система и че има диуретични свойства. <em>Borneol</em> &ndash; допринася за тонизиращи, анестетични, седативни и антиспазматични свойства на това масло. Farnesol е компонентът, който позволява на това масло да намали признаците на стареене, като изглади бръчките и повиши еластичността на кожата.&nbsp;</span></p> <p><span>Някои изследвания показват обнадеждителни резултати от действието на <em>Boswellia Serrata</em> и при борбата с рак, както и в превенцията срещу него. Тази хипотеза все още е в процес на доказване.&nbsp;</span></p> <p><span>Тамянът представлява бледо жълта или леко зеленикава течност със свежи терпенови върхови нотки и топъл, богат, сладко-балсамов основен аромат. Добре се съчетава със сандалово дърво, игли от бяла ела, бор, ветивер, гераниум, лавандула, нероли, портокал, бергамот, камфор, босилек, черен пипер, канела. Тамянът променя сладостта на цитрусовите масла по интригуващ начин. Не е токсичен и не предизвиква раздразнения.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;">Как&nbsp;<span>влияе</span> етеричното масло от тамян при различните приложения?</span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Локално и козметично</strong></span><span> &ndash; има стягащи и цитофилактични качества, които въздействат&nbsp; върху общото състояние и против стареенето на клетките. Намалява появата на бръчки и несъвършенства на кожата, като промяна на тена. Стимулира растежа на нови клетки, насърчава по-бързото заздравяване.</span></li> </ul> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>В ароматерапията,</strong></span><span> тамянът действа, като отхрачващо средство за прочистване на носния канал, облекчава затрудненото дишане. Сладкият,&nbsp; дървесен аромат действа успокоително на дихателната система и подобрява настроението,&nbsp; намалява чувството на стрес и тревожност. Подобрява концентрацията и паметта.</span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Локално, лечебно </strong></span><span>&ndash; известно с противовъзпалителните си качества, успокоява възпалената кожа, като намалява зачервявания, подуване и сърбеж. Помага за по-бързото зарастване на рани и белези. Стимулира растежа на нови кожни клетки, влияе добре и на по-доброто кръвообращение.</span></li> </ul> <h4><strong><span style="color: #99cc00;">ВИДОВЕ ТАМЯН И ТЯХНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ</span></strong></h4> <p><span>Съществуват </span><span style="color: #99cc00;"><strong>четири основни вида Boswellia</strong></span><span><span style="color: #99cc00;">,</span> от които се добива качествен материал &ndash;<em> Boswellia Carterii (така наречения Арабски тамян), Boswellia Serrata (Индийски тамян) и Boswellia Frereana,</em> както и по-малко разпространения вид <em>Boswellia Sacra</em>. Все още съществуват и неизучени, рядко срещани видове.&nbsp;</span><span>Въпреки че четирите основни вида тамян на пазара се различават по химичен състав, много професионални ароматерапевти са на мнение, че терапевтичните им свойства до голяма степен се препокриват. Най-често, освен ако няма категорични проучвания, които да твърдят друго, е въпрос на личните ви предпочитания, кой от видовете да използвате в рецептите си.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-arabski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Тамян Арабски, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/frankinssence-arab-shop-here.jpg" class="alignleft" width="204" height="313" /></a><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-arabski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от тамян &ndash; FRANKINCENSE CARTERII</a></strong></span></p> <p><span>Най-разпространения вид етерично масло, така нареченото традиционно или често срещано като арабски тамян. Добива се от Обединени арабски емирства, Оман, Йемен, Етиопия, Сомалия, Судан. Изключително ценна и скъпа суровина!&nbsp;</span><span>Ароматният му профил е със зелени и балсамови нотки, с дълбоко смолисто ухание. Накратко можем да обобщим неговото действие така:</span></p> <ul> <li><span>Използва се широко в за намаляване признаците на стареене, възстановява клетките на кожата, намалява появата на бръчки.</span></li> <li><span>Засилва концентрацията.</span></li> <li><span>Успокоява, облекчава чувството за безпокойство.</span></li> <li><span>Има противовъзпалителни свойства на кожата.</span></li> <li><span>Стимулира и защитава имунната система.</span></li> <li><span>Стимулират растежа на нови клетки.</span></li> </ul> <p><span>В магазин МаКаСа предлагаме от марките <span style="color: #99cc00;">Primavera Life,&nbsp;Alteya Organics, TISSERAND,</span></span><span style="color: #99cc00;">&nbsp;Plant Therapy, Zoya Goes Pretty</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-indiyski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Тамян Индийски, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/frankinssence-shop-here.jpg" class="alignleft" width="201" height="307" /></a><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-indiyski-5-ml-primavera">Етерично масло от Тамян &ndash; FRANKINCENSE SERRATA</a></strong></span></p> <p><span>Най-добрият избор за подпомагане на облекчаване на болки или подути стави. Популярен е с полезните си ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми &ndash; за регулиране на менструацията, пречистване на отлагания в матката, подобряване на кръвообращението в репродуктивните органи. Силен афродизиак.&nbsp;</span><span>Комбинирайте с масла, като лавандула, евкалипт и игли от ела за облекчение на дишането.&nbsp;</span><span>Ароматният му профил е</span>&nbsp;дървесен, балсамов с терпентинови нотки.&nbsp;</p> <ul> <li>Ароматизира и пречиства въздуха, като елиминира вредните бактерии.</li> <li>Облекчава дискомфорт от възпаления, като зачервяване, сърбеж и подуване.</li> <li>Регулира менструацията, подпомага пречистванията на матката.</li> <li>Засилва концентрацията и духовните преживявания.</li> <li>Успокоява физическите и емоционални неприятни усещания, като главоболие, тревожност.</li> </ul> <p>Етерично масло от тамян от този вид, ще намерите от българската марка <span><strong>Alteya Organics </strong></span>и немската <span><strong>Primavera Life</strong></span></p> <p><a href="https://makasa.org/product/boswellia-frereana-organic-plant-therapy" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><strong>Етерично масло от тамян &ndash; FRANKINCENSE FREREANA</strong></span></a></p> <p><span>Този сорт е добре известен със своите подмладяващи качества, когато се добавя към рутината ви за грижа за кожата. Добива се предимно от Сомалия[<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Boswellia_frereana" target="_blank" rel="noopener">1</a>]. Може да помогне и за изглаждане на бръчки, белези, при суха и увредена кожа. По-долу ще намерите рецепта за антиейдж серум с тамян и лавандула.&nbsp;</span><span>Ароматният му профил е дървесно-пикантен, с много привлекателно смолисто ухание. Неговите свойства се припокриват с и другите сортове:</span></p> <ul> <li><span>Изглажда бръчките, обновява клетъчния обмен.</span></li> <li><span>Намалява уврежданията, нанасяни на тялото ни от свободните радикали.</span></li> <li><span>Има полезни ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми.</span></li> <li><span>Ефективен и срещу възпалителните реакции, атакуващи мозъка.</span></li> </ul> <p>Добре се съчетава с етерично масло от: босилек, бергамот, кардамон, кедър, лайка, канела, градински чай, кориандър, здравец, джинджифил. От този сорт в<span>&nbsp;магазин МаКаСа предлагаме от словенската марка <strong>Plant Therapy</strong> </span></p> <p><span>Който от видовете тамян да изберете за вашата ароматерапия, трябва да знаете, че всеки е полезен и има&nbsp; широко поле на действие:</span></p> <ul> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Грижа за лицето</strong></span> &ndash; при суха и зряла кожа, белези, рани, в борба с бръчките</span></li> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Респираторната система</strong></span> &ndash; при астма, бронхити, катарални възпаления, кашлица, ларингити</span></li> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Имунна система</strong></span> &ndash; настинки и грип</span></li> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Нервна система</strong></span> &ndash; тревожност, нервно напрежение и състояния предизвикани от стресови ситуации &ndash; тамянът има свойството да успокоява и да задълбочава дъха, което е много благоприятно при молитви и медитация.</span></li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Други полезни приложения:</strong></span></p> <ul> <li><span>Смолата и маслото се използват като фиксиращи и ароматни компоненти в производството на сапуни, козметика и парфюми, особено в ориенталските и мъжките аромати.</span></li> <li><span>Използва се и във фармацевтичната индустрия при производството на пастили за гърло и различни мехлеми.</span></li> <li><span>Маслото от тамян се използва в минимални количества при обработката на някои храни, като месни продукти например.</span></li> </ul> <h4></h4> <h4><strong><span style="color: #99cc00;">НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ&nbsp;</span></strong></h4> <p><span>Предлагаме ви и няколко рецепти с етерично масло от тамян, които биха ви помогнали в различни ситуации.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>БЛЕНД ПРИ ТРЕВОЖНОСТ</strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;">3 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-arabski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от тамян</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;">8 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-sandalovo-darvo-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от сандалово дърво</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;">5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-mandarina-demeter-5-ml" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от мандарина</a></span></li> </ul> <p><span>В подходящ стъклен или керамичен съд, смесете етеричните масла.</span></p> <ul> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>За вана</strong></span> &ndash; смесете 2-3 капки от комбинацията по-горе с две супени лъжици морска сол (тя се ратваря във вода и действа като емулгатор) и добавете във водата.</span></li> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>За масаж</strong></span> &ndash; смесете 2-3 капки с една супена лъжица базово масло (5 мл) и използвайте, колкото е необходимо.</span></li> </ul> <p><span>Както вече знаем, етеричното масло от тамян се използва много широко в грижата за кожата за предотвратяване появата на бръчки, тъй като запазва младежкия ѝ тонус. Изключително подходящо е за отпусната кожа, то има тонизиращо, успокояващо и антисептично действие.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>АНТИЕЙДЖ СЕРУМ С ТАМЯН И ЛАВАНДУЛА</strong></span></p> <ul> <li><span>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-indiyski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от тамян</a></span></li> <li><span>3 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bezsmartniche-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от безсмъртниче</a></span></li> <li><span>3 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от лавандула</a></span></li> <li><span>100 мл <a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" target="_blank" rel="noopener">базово масло по избор</a></span></li> </ul> <p><span>Капнете необходимия брой капки от маслата в стъклено шише с пипета. Добавете (около 6-7 суп. лъжици) фракционно кокосово масло или масло от жожоба. Разклатете добре енергично. Нанасяйте сутрин и вечер върху почистената кожа на лицето с леки масажни движения.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>При други неразположения:</strong></span></p> <ul> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Масажно масло пpи астма, бpoнxит, ĸaшлицa, нacтинĸи, грип и ларингити</strong>,</span> изпoлзвaйтe 2-3 ĸaпĸи в 2 суп. лъжици базово масло. Paзтpийтe с леки масажни движения въpxy гъpдитe. Moжe дa ce използвайте 2-3 ĸaпĸи в дифyзep и дa вдишвaтe пapaтa.</span></li> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>При paни и наранявания</strong></span> &ndash; може да използвайте 2-3 ĸaпĸи, разтворени в 100 мл вода, наложени на cтyдeн ĸoмпpec. Пpилoжeтe го въpxy зaceгнaтият paйoн.</span></li> <li><span><span style="color: #99cc00;"><strong>При <span style="color: #99cc00;">ревматизъм </span>и болки в ставите</strong></span> &ndash; 2-3 ĸaпĸи в 2 суп. лъжици базово масло и нaнeceтe диpeĸтнo въpxy зaceгнaтитe paйoни. Moжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo затоплящ ĸoмпpec.</span></li> </ul> <p><br /><em>Искаме само да напомним на всички начинаещи любители на етеричните масла, че Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!<br /></em></p> <p><em></em></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-smirna-taynstvata-na-drevnostta"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ СМИРНА &ndash; ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-rigan-pri-respiratorni-problemi"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ РИГАН &ndash; ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/bezsmartniche-bilkata-na-sredizemnomorieto"><span style="color: #99cc00;">БЕЗСМЪРТНИЧЕ &ndash; БИЛКАТА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-vetiver-aromatat-na-zemyata"><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР &ndash; АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА</span></a></span></li> <li><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"></span></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"><span style="color: #99cc00;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></span><span style="font-size: 12pt;"></span><span style="color: #99cc00;"></span></a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p></p> <p></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-aromatheraphy.jpg" /></em></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><span>-------------</span></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Източници:&nbsp;</span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Уикипедия<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Лечебната сила на етеричните масла &ndash; Ерик Зелински, издателство Вдъхновения<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Тhe Encyclopedia of Essential oils &ndash; Julia Lawless, Harper Thorsons Publishers<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://blog.planttherapy.com/blog/2018/11/22/frankincense-essential-oil-uses/<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-frankincense-oil.html<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://ekaterinaminkova.com</em></span></p> <p><span>&nbsp;</span></p> <p>&nbsp;</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки