Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР – АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА

06.10.2021 15:47:30

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР – АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА

В света на ароматерапията, ароматът на етеричното масло от ветивер е известен със своите свежи, земни, но и охлаждащи, и балсамови нотки. Това масло е популярно със свойството си да насърчава чувството за увереност и спокойствие, ефективно намалява раздразнителността, паниката и безпокойството. Укрепващите свойства на маслото от ветивер могат да допринесат за цялостното балансиране на емоциите. Но освен с тези си качества, ветивер притежава и редица други, които са полезни за тялото и ума ни. Тук ще разкажем накратко за това невероятно етерично масло, което заслужено носи името „Ароматът на земята“.

ПРОИЗХОД И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Ветивер е популярно растение, виреещо предимно в Азия  Индия и Шри Ланка. Там е известно с наименованията си кус (khus), „Маслото на спокойствието“ или „Ароматът на земята“, поради своя заземен, чувствен и дълбоко успокояващ аромат. 

Ветивер е висока тропическа трева, целогодишно растение, с дълги тънки и твърди листа, и изразено ароматна коренова система. Повечето тревисти растения образуват хоризонтална коренова мрежа, но ветиверът пуска дълбоко своите корени – до 34 метра дълбочина. Растението помага за стабилизиране на почвата и я предпазва от ерозия.

От древни времена, почти цялото растение Ветивер, е намирало различни приложения, включително за производството на парфюми, сапуни, стоки за бита – рогозки, шапки, колани, въжета и др. 

Интересно е, че в тропическите страни, корените на ветиверa традиционно се използвали за домашно производство на охлаждащи завеси. Изсушените корени на растението се сплитали с кокосово въже, след което получената завеса се е напоявала с вода. Готовата плетка се е окачвала на прозорците и вратите, а когато горещият въздух е преминавал през вече намокрените корени, в помещението навлизал хладен и ароматен въздух, ухаещ с успокояващ, примамлив, земен аромат. Този тип завеси са предпазвали и срещу насекоми.

6 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР

  1. Етеричното масло се получава от ароматните корени на растението Vetiveria zizanioides. Най-качественото масло се добива бавно, от корените събрани между 18-ия месец и 2-та година след култивирането на растението. Корените се изкопават, почистват и след това сушат. Преди да се дестилира, трябва да бъдат накиснати във вода, поне за 24 часа.
  2. Подобно на сандалово дърво и пачули, маслото от ветивер има способността да разгръща величието на своя аромат във времето, – колкото повече отлежава, толкова повече ароматът става по-дълбок и наситен. Обикновено времето нужно за отлежаване е 6 месеца.
  3. Корените на ветивер са силни, сложни и силно ароматни и растат дълбоко в земята. В Индия корените на най-големите ветиверни култури могат да растат по-дълбоко от корените на дърветата.
  4. Ветиверът е невероятно издръжлив вид трева. Способен да процъфтява при температури до 50 ° C и до -10 ° C.
  5. Ветивер се счита за един от най-популярните екстракти в съвременната парфюмерия. Използва се в парфюми, като Guerlain, Coco Mademoiselle от Chanel, Miss Dior от Dior, Opium от Yves Saint Laurent. Ветивер се използва за ароматизиране предимно на мъжката козметика.
  6. Маслото от ветивер насърчава възстановяването на новите кожни клетки, което го прави изключително търсена съставка в дерматологията.

Vetiver-bio-Primavera-5mlВетиверът има ниското ниво на изпарение и добра разтворимост в алкохол, което го прави идеална съставка за парфюмерията. Заради наситеността на аромата, маслото на PRIMAVERA е бутилирано със специална мини шпатула, която предотвратява предозирането при употреба. За локална употреба използвайте максимум 2 капки от био Ветивер на PRIMAVERA в 50 мл базово масло и максимум 1 капка в дифузер.

ПОЛЗИ И ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

Противовъзпалителни свойства. Тъй като маслото е известно със своите успокояващи и охлаждащи ефекти, то помага за успокоението на всякакви възпаления. Благоприятства на кръвоносната и на нервната система. Изключително подходящо е за облекчение на състояния, като слънчев удар или при дехидратирана кожа. Преди да го използвате локално върху тялото и кожата си, винаги го разреждайте с подходящо базово масло, като бадемово или арганово масло. Само 1-2 капки ще бъдат достатъчни за 50 мл растително масло. Масажирайте внимателно, с кръгови движения в мускулите или засегнатите области.

 Антисептични свойства. В тропическите страни, като Индия и нейните съседи, благодарение на благоприятните горещи и влажни условия в тези региони, микробите и бактериите се размножават изключително бързо. Етеричното масло от ветивер предотвратява растежа на бактерията Staphylococcus Aureus, отговорна за причиняването на сепсис. Маслото е най-подходящо да се прилага локално, тъй като помага за зарастване на рани и насърчава растежа на нова тъкан. Можете дори да добавите до 2 капки етерично масло от ветивер към 250 г морска сол и след това да разтворите сместа във ваната. Винаги следвайте инструкциите за безопасна употреба на етерични масла, за които можете да прочетете повече в нашата статия КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?

Подобрява имунитета. Маслото от ветивер е с високо съдържание на антиоксиданти и се бори със свободните радикали. По този начин помага на имунната система, като премахва всички токсини от тялото. Можете да се възползвате от полезните качества на маслото, чрез приятна отпускаща дифузия у дома. Имате ли качествен дифузер – разгледайте нашите предложения в категория „дифузери“.

Помага при акне и укрепва общото здраве на кожата. Маслото от ветивер помага при проблемна кожа и следи от акне. Проявява много силни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Бактериите, причиняващи акне, не намират благоприятни условия за растеж в присъствието на антибактериалните свойства на етеричното масло от ветивер. Добавете капка от етеричното масло към масло от коноп (изключително подходящо за проблемна кожа) и нанасяйте на влажна кожа след баня. 

Успокоява ума. Етеричното масло от ветивер облекчава състояния, като стрес, тревожност и депресия. Това масло с терапевтично свойство, действа върху седемте чакри на човешкото тяло. Можете да го разпръснете във въздуха или да нанесете, разредено в базово масло, няколко капки върху китките, гърдите или врата.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

-----------------------

Източници
https://vetiver.org/
https://www.parkscandles.com/blog
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-vetiver-oil.html
https://www.netmeds.com/health-library/post/5-incredible-beauty-benefits-of-vetiver-oil
https://www.aromaweb.com/essential-oils

Написа и преведе: Кремена Петрова
Снимки: Depositphotos, Primavera Life, Vetiver.org 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР – АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА

Етерично масло от Ветивер - ароматът на земята | MAKASA

В света на ароматерапията, ароматът на етеричното масло от ветивер е известен със своите свежи, земни, но и охлаждащи, и балсамови нотки. В света на ароматерапията, ароматът на етеричното масло от ветивер е известен със своите свежи, земни, но и охлаждащи, и балсамови нотки. 2022-02-07T17:29:09+02:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР – АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА

<p><span>В света на ароматерапията, ароматът на етеричното масло от ветивер е известен със своите свежи, земни, но и охлаждащи, и балсамови нотки. Това масло е популярно със свойството си да насърчава чувството за увереност и спокойствие, ефективно намалява раздразнителността, паниката и безпокойството. Укрепващите свойства на маслото от ветивер могат да допринесат за цялостното балансиране на емоциите.&nbsp;</span><span>Но освен с тези си качества, ветивер притежава и редица други, които са полезни за тялото и ума ни. Тук ще разкажем накратко за това невероятно етерично масло, което заслужено носи името &bdquo;Ароматът на земята&ldquo;.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/vetiver-roots.jpg" class="alignleft" width="390" height="263" />ПРОИЗХОД И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ</span></h4> <p>Ветивер е популярно растение, виреещо предимно в Азия &nbsp;Индия и Шри Ланка. Там е известно с наименованията си <em>кус </em><em>(</em><em>khus</em><em>)</em>, &bdquo;Маслото на спокойствието&ldquo; или &bdquo;Ароматът на земята&ldquo;, поради своя заземен, чувствен и дълбоко успокояващ аромат.&nbsp;</p> <p>Ветивер е висока тропическа трева, целогодишно растение, с дълги тънки и твърди листа, и изразено ароматна коренова система. Повечето тревисти растения образуват хоризонтална коренова мрежа, но ветиверът пуска дълбоко своите корени &ndash; до 34 метра дълбочина. Растението помага за стабилизиране на почвата и я предпазва от ерозия.</p> <p>От древни времена, почти цялото растение Ветивер, е намирало различни приложения, включително за производството на парфюми, сапуни, стоки за бита &ndash; рогозки, шапки, колани, въжета и др.&nbsp;</p> <p>Интересно е, че в тропическите страни, корените на ветиверa традиционно се използвали за домашно производство на охлаждащи завеси. Изсушените корени на растението се сплитали с кокосово въже, след което получената завеса се е напоявала с вода. Готовата плетка се е окачвала на прозорците и вратите, а когато горещият въздух е преминавал през вече намокрените корени, в помещението навлизал хладен и ароматен въздух, ухаещ с успокояващ, примамлив, земен аромат. Този тип завеси са предпазвали и срещу насекоми.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">6 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-vetiver-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР</a></span></h4> <ol> <li>Етеричното масло се получава от ароматните корени на растението <em>Vetiveria zizanioides</em><em>. </em>Най-качественото масло се добива бавно, от корените събрани между 18-ия месец и 2-та година след култивирането на растението. Корените се изкопават, почистват и след това сушат. Преди да се дестилира, трябва да бъдат накиснати във вода, поне за 24 часа.</li> <li>Подобно на сандалово дърво и пачули, маслото от ветивер има способността да разгръща величието на своя аромат във времето, &ndash; колкото повече отлежава, толкова повече ароматът става по-дълбок и наситен. Обикновено времето нужно за отлежаване е 6 месеца.</li> <li>Корените на ветивер са силни, сложни и силно ароматни и растат дълбоко в земята. В Индия корените на най-големите ветиверни култури могат да растат по-дълбоко от корените на дърветата.</li> <li>Ветиверът е невероятно издръжлив вид трева. Способен да процъфтява при температури до 50 &deg; C и до -10 &deg; C.</li> <li>Ветивер се счита за един от най-популярните екстракти в съвременната парфюмерия. Използва се в парфюми, като <em>Guerlain</em>,<em> Coco Mademoiselle</em> от <em>Chanel, Miss Dior</em> от <em>Dior, Opium</em> от <em>Yves Saint Laurent</em>. Ветивер се използва за ароматизиране предимно на мъжката козметика.</li> <li>Маслото от ветивер насърчава възстановяването на новите кожни клетки, което го прави изключително търсена съставка в дерматологията.</li> </ol> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-vetiver-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Ветивер Био 5 мл Primavera"><img src="https://i.ibb.co/fqGk5nN/Vetiver-bio-Primavera-5ml.jpg" alt="Vetiver-bio-Primavera-5ml" class="alignleft" width="450" /></a>Ветиверът има ниското ниво на изпарение и добра разтворимост в алкохол, което го прави идеална съставка за парфюмерията. Заради наситеността на аромата, <span>маслото на PRIMAVERA е бутилирано със специална мини шпатула,</span> която предотвратява предозирането при употреба. За локална употреба използвайте максимум 2 капки от <span>био Ветивер на PRIMAVERA</span> в 50 мл базово масло и максимум 1 капка в дифузер.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">ПОЛЗИ И ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА</span></h4> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Противовъзпалителни свойства.</strong> </span>Тъй като маслото е известно със своите успокояващи и охлаждащи ефекти, то помага за успокоението на всякакви възпаления. Благоприятства на кръвоносната и на нервната система. Изключително подходящо е за облекчение на състояния, като слънчев удар или при дехидратирана кожа. Преди да го използвате локално върху тялото и кожата си, винаги го разреждайте с подходящо базово масло, като бадемово или арганово масло. Само 1-2 капки ще бъдат достатъчни за 50 мл растително масло. Масажирайте внимателно, с кръгови движения в мускулите или засегнатите области.</p> <p><span style="color: #99cc00;">&nbsp;<strong>Антисептични свойства.</strong></span> В тропическите страни, като Индия и нейните съседи, благодарение на благоприятните горещи и влажни условия в тези региони, микробите и бактериите се размножават изключително бързо. Етеричното масло от ветивер предотвратява растежа на бактерията <em>Staphylococcus Aureus</em>, отговорна за причиняването на сепсис. Маслото е най-подходящо да се прилага локално, тъй като помага за зарастване на рани и насърчава растежа на нова тъкан. Можете дори да добавите до 2 капки етерично масло от ветивер към 250 г морска сол и след това да разтворите сместа във ваната. Винаги следвайте инструкциите за безопасна употреба на <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a>, за които можете да прочетете повече в нашата статия <a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"><em>КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</em></a></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Подобрява имунитета</strong>.</span> Маслото от ветивер е с високо съдържание на антиоксиданти и се бори със свободните радикали. По този начин помага на имунната система, като премахва всички токсини от тялото. Можете да се възползвате от полезните качества на маслото, чрез приятна отпускаща дифузия у дома. Имате ли качествен дифузер &ndash; разгледайте нашите предложения в категория &bdquo;дифузери&ldquo;.</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Помага при акне и укрепва общото здраве на кожата</strong>. </span>Маслото от ветивер помага при проблемна кожа и следи от акне. Проявява много силни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Бактериите, причиняващи акне, не намират благоприятни условия за растеж в присъствието на антибактериалните свойства на етеричното масло от ветивер. Добавете капка от етеричното масло към масло от коноп (изключително подходящо за проблемна кожа) и нанасяйте на влажна кожа след баня.<strong>&nbsp;</strong></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Успокоява ума</strong><strong>.</strong> </span>Етеричното масло от ветивер облекчава състояния, като стрес, тревожност и депресия. Това масло с терапевтично свойство, действа върху седемте чакри на човешкото тяло. Можете да го разпръснете във въздуха или да нанесете, разредено в базово масло, няколко капки върху китките, гърдите или врата.</p> <p></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/tamyan-zlatnoto-eterichno-maslo"><span style="color: #99cc00;">ТАМЯН &ndash; ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-rigan-pri-respiratorni-problemi"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ РИГАН &ndash; ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/bezsmartniche-bilkata-na-sredizemnomorieto">БЕЗСМЪРТНИЧЕ &ndash; БИЛКАТА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-smirna-taynstvata-na-drevnostta"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;">МАСЛО ОТ СМИРНА &ndash; ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА</span></a></p> </li> <li><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"></span></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"><span style="color: #99cc00;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></span><span style="font-size: 12pt;"></span><span style="color: #99cc00;"></span></a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p></p> <p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog-615d9983c53fe.jpg" /></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>-----------------------</em></span></p> <p><span><em><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Източници</span><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">https://vetiver.org/</span><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">https://www.parkscandles.com/blog</span><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-vetiver-oil.html</span><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">https://www.netmeds.com/health-library/post/5-incredible-beauty-benefits-of-vetiver-oil</span><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">https://www.aromaweb.com/essential-oils</span><br /><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Написа и преведе: Кремена Петрова</span><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Снимки: Depositphotos, Primavera Life, Vetiver.org&nbsp;</span><br /><br /></em></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки