Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
МАСЛО ОТ СМИРНА – ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА

24.01.2022 11:20:35

МАСЛО ОТ СМИРНА – ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА

Известно с успокоителния си аромат, етеричното масло от Смирна носи със себе си тайнствата на древността, насърчава усещането за спокойствие, хармония и духовно пробуждане. Смирната (Commiphora myrrha, Commiphora molmol), е дърво от семейство Бурсерови (Burseraceae), от който сок, подобно на добива на тамян, се получава смола, от която се извлича и етеричното масло. Интересно е, че в миналите времена, смирната е намирала широко приложение, като парфюм, като тамян за различни духовни ритуали, както и за медицински цели. Смирната е една от съставките на т.нар. мирово масло, което е част от тайнството на миропомазването в християнския свят.

В ароматерапията, маслото от смирна е популярно с множеството си терапевтични свойства, при възпаления на кожата, както и за облекчение на различни респираторни проблеми. Използвано локално, етеричното масло успокоява сърбеж и намалява симптомите на екзема. Ефективно почиства, овлажнява и стяга кожата. Масло богато на противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, етеричното масло от смирна укрепва цялостното здраве на организма, чрез масаж, дифузиране или като част от различни ритуали за красота.

ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ

Смирната, заедно с тамяна, се споменава сред даровете на влъхвите и се среща повече от веднъж на страниците на Библията, но за разлика от тамяна има малко по-различно символично значение. Смирната също е смола и е близка, и като добив, и като вид до тамяна, тъй като и двата вида се извличат от сходни дървета (тамян от Boswwellia, смирна от Commiphora). Дървото на смирната е малко и бодливо, достигащо до 4 м височина. От векове това растение е било използвано от много култури в традиционната медицина, пречиствателни ритуали и парфюмерия. Родината на смирната е Египет, но тя е изключително разпространена в Африка и Близкия изток. Името идва от арабската дума „murr“, която означава „горчив“, заради специфичния си горчив аромат.

За смирната се разказват много легенди. Една такава сирийска и гръцка легенда е, как дървото е получило името си. Легендата разказва за дъщерята на кипарския цал Кинирас – Мира (Смирна). Заради греховете си (убийството на баща ѝ), боговете я превръщат в благовонно дърво, чиято смола са всъщност нейните сълзи.

През 5 век пр.Н.Е. Херодот отбелязва, че смирната била използвана от египтяните за балсамиране. Египетските жени изгаряли смирна, за да изчистят домовете си от досадните насекоми. Използвали са благовонната смес „кифа“, чиито състав включвал вино, мед и смоли, сред които и смирна. В Китай, смирната е наречена „мо яо“ и е била използвана за лекуване на рани, поне от времето на династията Танг. Поради противовъзпалителните и анти-септични свойства маслото от смирна станало неразделна част от бойните съоръжения за гръцки войници, които го използвали да почистят и дезинфекцират раните си. През 1540 г., когато етеричното масло от смирна е дестилирано, Конрад Гезър и Валериус Кордий го класифицират, като подходящо за външно приложение, установявайки начини, по които смолата може да се използва за приготвяне на мехлеми. В християнските времена смирната се е използвала и в качеството си на една от многочислените съставки на богослужебните благовония (например тамяна и мирото). Едновременно с църковната употреба на смирната, тя е била и светски аромат, но не толкова разпространен.

КАК СЕ ИЗВЛИЧА МАСЛОТО ОТ СМИРНА?

Етеричното масло от смирна се добива чрез парна дестилация на сурова или изсъхнала смола от смирна (Commiphora). Областта, в която расте дървото на смирната и начинът на добиване на благовонната смола, в много неща съвпадат с територията на растеж и методите на обработка на тамяновото дърво (още повече, че растенията са родственици), но смирната коренно се отличава по своето горене и „меланхоличност“ на аромата, който в древните култури и от древни времена се е асоциирал със скръб.

Полученото масло има гъста консистенция, варираща в цвят: от жълт кехлибар до тъмнокафяв. Неговият аромат е горчиво специфичен, дървесен, тревист и опушен. Маслото от смирна често се използва като базова съставка в парфюмерията, тъй като се смесва добре с аромата  на цитрусови, пикантни и флорални масла. Заради своите антисептични и аналгетични качества, тя е обща съставка в продуктите на фармацията, които включват: пасти за зъби, вода за уста и други подобни.

УПОТРЕБА И ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО

Основните ползи на маслото от смирна, можем да обобщим така:

 • Силни антисептични действия поради високото си съдържание на sesquiterpene
 • Аромат, който е богат и топъл и по този начин идеален за балансиране на емоции и освобождаване на стреса и безпокойство
 • Има противовъзпалителни свойства, които помагат при артрит, подагра и ревматизъм
 • Антисептични, стягащи, почистващи и успокояващи ползи за кожата, което го прави идеално за употреба в овлажнители, балсами за устни и продукти за грижа за косата
 • Справя се с кожни проблеми като акне, възпаление и обриви
 • Използва се за заздравяване на рани
 • Силни антибактериални свойства, които успокояват симптомите на настинки, астма и бронхит
 • Повишава респираторната функция
 • Функция като дезинфектант
 • Увеличава съпротивлението на тялото към инфекцията
 • Повишава спокойствието, емоционално прозрение и концентрация

Маслото намира приложение и при медитация и молитви, понякога в съчетание и с тамян. Смирната успешно се комбинира и с по-леките аромати на цитрусовите етерични масла, които са известни, че вдъхновяват и стимулират емоционалното възприятие и разбиране. Използва се, като фиксираща съставка при производството на аромати, като съставка на козметични продукти против стареене на кожата, като средство за защита срещу насекоми и като дезинфектант за рани. Смирната е известна със своите стимулиращи действия за кръвообращението, като по този начин успокоява болката и облекчава дискомфорта при подуване, рани, натъртвания, коремна болка, артрит, болка в гърдите и други проблеми, улеснява възстановяването на кожата. Използва се най-вече в козметиката, поради възможността да почиства, освежава, успокоява и подмладява. 

В ароматерапията има отхрачващи свойства, които намаляват дискомфорта на различни респираторни проблеми, облекчава симптомите при настинка и бронхит. Вдишването на аромата на маслото е полезно, тъй като стабилизира емоциите, премахва негативните настроения, насърчава усещането за спокойствие и на чувството за духовно пробуждане. Маслото от смирна е често срещана съставка в лекарства за астма, кашлица, настинка и лошо храносмилане. Ароматът на маслото е известен с това, че може да намали напрежението и отрицателното настроение, което от своя страна подкрепя емоционалното и физическото благосъстояние. Добавянето на няколко капки от маслото към арома дифузер, ще поддържа дихателната система чрез успокояване на кашлицата и други симптоми на настинка. Този метод също подкрепя общия имунитет и храносмилането.

Ароматът на маслото е изключително въздействащ и може да се използва у дома, за да се създаде спокойна среда, особено по време на ваканционни сезони. Маслото от смирна може да се комбинира и да се разпръсне с едно или повече от следните етерични масла: чаено дърво, мента, мандарина, кипарис, сандалово дърво, тамян, хвойна, здравец, лавандула, пачули, бор, роза и мащерка. За да намалите чувството на тревожност и да подобрите енергията, релаксацията и благосъстоянието, смесете 12 капки масло от смирна и 8 капки масло от сладък портокал или мандарина. Налейте 7 капки от тази смес в дифузер и го оставяйте да действа за максимум 30 минути в зона с подходяща вентилация. Никога не превишавайте 60 минути ароматерапия, когато използвате масло от смирна.

Маслото от смирна работи и като мощен антиоксидант, който поддържа здравето на кожата, като улеснява избледняването на нежеланите дефекти. Успокоява дискомфортите на кожата, като сърбеж и симптоми на екзема. Придава приятен аромат в козметичните средства. За козметични цели: маслото може да се използва върху кожата (разредено с базово масло, например жожоба) при различни кожни раздразнения, рани, акне и кожа, страдаща от сухота. Известно е, че стягащите свойства на смирната укрепват клетките на кожата и по този начин предотвратяват или намаляват кървенето. Антиоксидантните свойства на етеричното масло от смирна го правят подмладяващ и успокояващ овлажнител за кожата.

Маслото намира приложение и за укрепване на косата, като намалява или предотвратява косопада. Известно е също така, че маслото от смирна се бори с пърхота.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн от www.makasa.org

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

МАСЛО ОТ СМИРНА – ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА

Етерично масло от смирна – ползи и употреба | MAKASA

Известно с успокоителния си аромат, етеричното масло от Смирна носи със себе си тайнствата на древността, насърчава усещането за спокойствие и хармония Известно с успокоителния си аромат, етеричното масло от Смирна носи със себе си тайнствата на древността, насърчава усещането за спокойствие и хармония 2022-11-21T14:11:08+02:00 МАСЛО ОТ СМИРНА – ТАЙНСТВАТА НА ДРЕВНОСТТА

<p><span>Известно с успокоителния си аромат,<span style="color: #99cc00;">&nbsp;</span></span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-smirna-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><strong>етеричното масло от Смирна</strong></span></a><span>&nbsp;носи със себе си тайнствата на древността, насърчава усещането за спокойствие, хармония и духовно пробуждане. Смирната&nbsp;</span><em>(Commiphora myrrha, Commiphora molmol)</em><span>, е дърво от семейство Бурсерови&nbsp;</span><em>(Burseraceae),</em><span>&nbsp;от който сок, подобно на добива на тамян, се получава смола, от която се извлича и етеричното масло. Интересно е, че в миналите времена, смирната е намирала широко приложение, като парфюм, като тамян за различни духовни ритуали, както и за медицински цели. Смирната е една от съставките на т.нар. мирово масло, което е част от тайнството на миропомазването в християнския свят.</span></p> <p><span>В ароматерапията, маслото от смирна е популярно с множеството си терапевтични свойства, при възпаления на кожата, както и за облекчение на различни респираторни проблеми. Използвано локално, етеричното масло успокоява сърбеж и намалява симптомите на екзема. Ефективно почиства, овлажнява и стяга кожата. Масло богато на противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, етеричното масло от смирна укрепва цялостното здраве на организма, чрез масаж, дифузиране или като част от различни ритуали за красота.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ</span></h4> <p><span>Смирната, заедно с тамяна, се споменава сред даровете на влъхвите и се среща повече от веднъж на страниците на Библията, но за разлика от тамяна има малко по-различно символично значение. Смирната също е смола и е близка, и като добив, и като вид до тамяна, тъй като и двата вида се извличат от сходни дървета (тамян от&nbsp;<em>Boswwellia,</em>&nbsp;смирна от&nbsp;<em>Commiphora).&nbsp;</em>Дървото на смирната е малко и бодливо, достигащо до 4 м височина. От векове това растение е било използвано от много култури в традиционната медицина, пречиствателни ритуали и парфюмерия. Родината на смирната е Египет, но тя е изключително разпространена в Африка и Близкия изток. Името идва от арабската дума &bdquo;murr&ldquo;, която означава &bdquo;горчив&ldquo;, заради специфичния си горчив аромат. </span></p> <p><span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-smirna-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/myrhh-resin-essentail-oil-primavera-5ml.jpg" class="alignleft" width="513" height="280" /></a>За смирната се разказват много легенди. Една такава сирийска и гръцка легенда е, как дървото е получило името си. Легендата разказва за дъщерята на кипарския цал Кинирас &ndash; Мира (Смирна). Заради греховете си (убийството на баща ѝ), боговете я превръщат в благовонно дърво, чиято смола са всъщност нейните сълзи. </span></p> <p><span>През 5 век пр.Н.Е. Херодот отбелязва, че смирната била използвана от египтяните за балсамиране. Египетските жени изгаряли смирна, за да изчистят домовете си от досадните насекоми. Използвали са благовонната смес &bdquo;кифа&ldquo;, чиито състав включвал вино, мед и смоли, сред които и смирна. В Китай, смирната е наречена &bdquo;мо яо&ldquo; и е била използвана за лекуване на рани, поне от времето на династията Танг. Поради противовъзпалителните и анти-септични свойства маслото от смирна станало неразделна част от бойните съоръжения за гръцки войници, които го използвали да почистят и дезинфекцират раните си. През 1540 г., когато етеричното масло от смирна е дестилирано, Конрад Гезър и Валериус Кордий го класифицират, като подходящо за външно приложение, установявайки начини, по които смолата може да се използва за приготвяне на мехлеми. В християнските времена смирната се е използвала и в качеството си на една от многочислените съставки на богослужебните благовония (например тамяна и мирото). Едновременно с църковната употреба на смирната, тя е била и светски аромат, но не толкова разпространен.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">КАК СЕ ИЗВЛИЧА МАСЛОТО ОТ СМИРНА?</span></h4> <p><span>Етеричното масло от смирна се добива чрез парна дестилация на сурова или изсъхнала смола от смирна&nbsp;<em>(Commiphora).&nbsp;</em>Областта, в която расте дървото на смирната и начинът на добиване на благовонната смола, в много неща съвпадат с територията на растеж и методите на обработка на тамяновото дърво (още повече, че растенията са родственици), но смирната коренно се отличава по своето горене и &bdquo;меланхоличност&ldquo; на аромата, който в древните култури и от древни времена се е асоциирал със скръб.</span></p> <p><span>Полученото масло има гъста консистенция, варираща в цвят: от жълт кехлибар до тъмнокафяв. Неговият аромат е горчиво специфичен, дървесен, тревист и опушен. Маслото от смирна често се използва като базова съставка в парфюмерията, тъй като се смесва добре с аромата &nbsp;на цитрусови, пикантни и флорални масла. Заради своите антисептични и аналгетични качества, тя е обща съставка в продуктите на фармацията, които включват: пасти за зъби, вода за уста и други подобни.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">УПОТРЕБА И ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО</span></h4> <p><span>Основните ползи на маслото от смирна, можем да обобщим така:</span></p> <ul> <li>Силни антисептични действия поради високото си съдържание на sesquiterpene</li> <li>Аромат, който е богат и топъл и по този начин идеален за балансиране на емоции и освобождаване на стреса и безпокойство</li> <li>Има противовъзпалителни свойства, които помагат при артрит, подагра и ревматизъм</li> <li>Антисептични, стягащи, почистващи и успокояващи ползи за кожата, което го прави идеално за употреба в овлажнители, балсами за устни и продукти за грижа за косата</li> <li>Справя се с кожни проблеми като акне, възпаление и обриви</li> <li>Използва се за заздравяване на рани</li> <li>Силни антибактериални свойства, които успокояват симптомите на настинки, астма и бронхит</li> <li>Повишава респираторната функция</li> <li>Функция като дезинфектант</li> <li>Увеличава съпротивлението на тялото към инфекцията</li> <li>Повишава спокойствието, емоционално прозрение и концентрация</li> </ul> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/myrhh-tree-aromatherapy-essentail-oil-makasa-blog.jpg" class="alignleft" width="549" height="366" />Маслото намира приложение и при медитация и молитви, понякога в съчетание и с тамян. Смирната успешно се комбинира и с по-леките аромати на цитрусовите <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a>, които са известни, че вдъхновяват и стимулират емоционалното възприятие и разбиране. Използва се, като фиксираща съставка при производството на аромати, като съставка на козметични продукти против стареене на кожата, като средство за защита срещу насекоми и като дезинфектант за рани. Смирната е известна със своите стимулиращи действия за кръвообращението, като по този начин успокоява болката и облекчава дискомфорта при подуване, рани, натъртвания, коремна болка, артрит, болка в гърдите и други проблеми, улеснява възстановяването на кожата.&nbsp;Използва се най-вече в козметиката, поради възможността да почиства, освежава, успокоява и подмладява.&nbsp;</span></p> <p><strong><span style="color: #99cc00;">В ароматерапията</span></strong><span><strong><span style="color: #99cc00;">&nbsp;има отхрачващи свойства,</span> </strong>които намаляват дискомфорта на различни респираторни проблеми, облекчава симптомите при настинка и бронхит. Вдишването на аромата на маслото е полезно, тъй като стабилизира емоциите, премахва негативните настроения, насърчава усещането за спокойствие и на чувството за духовно пробуждане. Маслото от смирна е често срещана съставка в лекарства за астма, кашлица, настинка и лошо храносмилане. Ароматът на маслото е известен с това, че може да намали напрежението и отрицателното настроение, което от своя страна подкрепя емоционалното и физическото благосъстояние. Добавянето на няколко капки от маслото към арома дифузер, ще поддържа дихателната система чрез успокояване на кашлицата и други симптоми на настинка. Този метод също подкрепя общия имунитет и храносмилането. </span></p> <p><span>Ароматът на маслото е изключително въздействащ и може да се използва у дома, за да се създаде спокойна среда, особено по време на ваканционни сезони. Маслото от смирна може да се комбинира и да се разпръсне с едно или повече от следните етерични масла: чаено дърво, мента, мандарина, кипарис, сандалово дърво, тамян, хвойна, здравец, лавандула, пачули, бор, роза и мащерка. За да намалите чувството на тревожност и да подобрите енергията, релаксацията и благосъстоянието, смесете 12 капки масло от смирна и 8 капки масло от сладък портокал или мандарина. Налейте 7 капки от тази смес в дифузер и го оставяйте да действа за максимум 30 минути в зона с подходяща вентилация. Никога не превишавайте 60 минути ароматерапия, когато използвате масло от смирна. </span></p> <p><span>Маслото от смирна работи и като мощен антиоксидант, който поддържа здравето на кожата, като улеснява избледняването на нежеланите дефекти. Успокоява дискомфортите на кожата, като сърбеж и симптоми на екзема. Придава приятен аромат в козметичните средства.&nbsp;</span><span style="color: #99cc00;"><strong>За козметични цели:</strong></span><span><span style="color: #99cc00;">&nbsp;</span>маслото може да се използва върху кожата (разредено с базово масло, например жожоба) при различни кожни раздразнения, рани, акне и кожа, страдаща от сухота. Известно е, че стягащите свойства на смирната укрепват клетките на кожата и по този начин предотвратяват или намаляват кървенето. Антиоксидантните свойства на етеричното масло от смирна го правят подмладяващ и успокояващ овлажнител за кожата. </span></p> <p><span>Маслото намира приложение и за укрепване на косата, като намалява или предотвратява косопада. Известно е също така, че маслото от смирна се бори с пърхота.</span></p> <p><span></span></p> <p></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/tamyan-zlatnoto-eterichno-maslo"><span style="color: #99cc00;">ТАМЯН &ndash; ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-rigan-pri-respiratorni-problemi"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ РИГАН &ndash; ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/bezsmartniche-bilkata-na-sredizemnomorieto"><span style="color: #99cc00;">БЕЗСМЪРТНИЧЕ &ndash; БИЛКАТА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-vetiver-aromatat-na-zemyata"><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР &ndash; АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА</span></a></span></li> <li><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"></span></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"><span style="color: #99cc00;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></span><span style="font-size: 12pt;"></span><span style="color: #99cc00;"></span></a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p><span></span></p> <div><a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog-615d9983c53fe.jpg" /></a></div> <div></div> <div><span style="color: #999999;">Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!</span></div> <div></div> <p><span style="color: #999999;">Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. &bdquo;Алеко Богориди&ldquo; 22. Както и да поръчате онлайн от&nbsp;<a href="http://www.makasa.org/" target="_blank" rel="noopener">www.makasa.org</a></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки