Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЕ

02.06.2022 11:48:10

МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Днес ще се фокусираме върху едно базово масло, което придобива все по-голяма популярност – могъщото масло от семена на черен кимион. Твърди се, че за първи път е използвано от асирийците в древен Египет за разкрасителните процедури на прочути кралски особи, като Клеопатра и Нефертити.

Маслото е известно с антибактериалните, противовъзпалителни и противостареещи свойства, полезно както за косата, така и за кожата. Въпреки че е било извличано в продължение на векове, днес маслото от черен кимион придобива нова популярност в областта на натуралната и органична козметика, ароматерапията, както и в хранително-вкусовата индустрия.

Когато става въпрос за грижа на кожата, в МаКаСа харесваме органичните, безопасни и богати на хранителни вещества съставки. Защо? Защото кожата е най-големият орган на нашето тяло и вярваме, че като такъв заслужава да се храни само с най-добрите естествени, подхранващи съставки. Но какво е помогнало на маслото от черен кимион да запази своята сила във времето, особено в наситения с различни растителни масла свят на ароматерапията? В тази статия ще се опитаме да разкажем малко по-подробно за чудните му свойства.

БОГАТО НА ПОЛЕЗНИ СЪСТАВКИ ЗА КОЖАТА

Маслото от семена на черен кимион (латинското му наименование Nigella Sativa), е истински спасител на кожата, съкровище от съставки. Произхожда от Югоизточна Азия, Средиземноморието и Африка и се отглежда заради ароматните си и вкусни семена, използвани най-вече в индийската кухня. Терапевтичните му способности са популярни с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства. Това се дължи на богатото му съдържание на есенциални мастни киселини, витамини, аминокиселини и флаваноиди, които заедно осигуряват на кожата чудесен овлажняващ, подхранващ и противостареещ ефект. Проведени са над 600 научни изследвания върху семената, а в арабския свят се наричат habbatul barakah, което означава „благословено семе“.

Маслото от семена на черен кимион винаги се прилага на предварително овлажнена кожа с флорална вода или подходящ тоник  полезно за сухата, раздразнена и зачервена кожа. Осигурява подхранваща влага, която лесно се абсорбира. Тимохинонът, химическо съединение, открито в растението, действа като силен антиоксидант с противовъзпалително действие. Кимионът се счита за изключително безопасен и като цяло нетоксичен, дори в по-големи дози.

Ползи от маслото от семена на черен кимион за кожата и как то може да бъде адаптирано, за да отговори на конкретните нужди?

Екзема и псориазис

За тези, които се сблъскват с дискомфорта на екзема или псориазис, маслото от черни семена може да предложи облекчение. То помага за хидратиране на кожата, намаляване на възпалението и облекчаване на сърбежа.
Противовъзпалителните свойства на маслото могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тези кожни заболявания.

Много суха кожа

Ако кожата ви е склонна към сухота и липса на влага, маслото от семена на черен кимион може да бъде естествен овлажнител. То помага за задържане на хидратацията и предотвратява загубата на вода, като оставя кожата ви мека и еластична. Хидратиращите свойства на маслото могат да възстановят баланса на влагата в кожата ви.

Против стареене и бръчки

Маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и допринасят за младежкия вид на лицето. Редовната му употреба може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки.
Антиоксидантите в маслото могат да помогнат за предпазване на кожата ви от преждевременно стареене и за поддържане на младежкия ѝ вид.

Други състояния на кожата

Доказано е, че маслото от семена на черен кимион подобрява различни кожни състояния, включително витилиго и белези от акне. Регенериращите свойства на маслото могат да помогнат за намаляване на видимостта на белезите с течение на времето.

Алергии и чувствителна кожа

Преди да нанесете масло от черни семена върху чувствителна или склонна към алергии кожа, е необходимо да направите тест, за да се уверите, че няма нежелани реакции. Нанесете няколко капки на  сгъвката на лакътя, ако до 24 часа не получите алергична реакция можете спокойно да го използвате.
Противовъзпалителните свойства на маслото могат да помогнат за успокояване на кожните раздразнения.

КОИ СА ПОЛЕЗНИТЕ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ В МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН

Доказано е, че помага за намаляване на зачервяването на кожата и я подхранва с витамини и минерали, като особено подпомага оздравителния ѝ процес. Маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти, подхранва кожата и помага за предотвратяване на възпаленията. Известно е, че неговите стягащи и регенериращи свойства намаляват вероятността от поява на белези от стрии.

В семената на черния кимион се съдържат шест полезни витамина и минерала, които са от полза за кожата по редица начини, включително:

  • Калций: Калцият работи с епидермиса за производството на себум - естествено вещество за покриване на кожата, което ѝ помага да задържа влагата. Мислете за калция като за главен защитник на кожата. Неговата задача е да хидратира, защитава и обновява кожата.
  • Фолиева киселина: Известна още като витамин В9, който играе жизненоважна роля в поддържането на естествената красота на кожата. Фолиевата киселина притежава концентрация на антиоксиданти, които работят за намаляване на нивата на оксидативен стрес в кожата, както и за неутрализиране на вредните свободни радикали, които присъстват в околната среда. Свойствата на фолиевата киселина за грижа за кожата могат също така да осигурят повишена хидратация, като подсилват функцията на кожната бариера. Това може да подобри задържането на влага и да облекчи сухотата на кожата.
  • Ниацин: Действа благоприятно на кожата, като стимулира производството на колаген и еластин, а освен това спомага за намаляване на зачервяването, неравностите и дразненето, като същевременно изглажда досадните фини линии и бръчки.
  • Витамин А: Помага за ускоряване на заздравяването, предотвратява появата на петна и поддържа имунната система на кожата. Насърчава естественото овлажняване, което означава, че помага за ефективното хидратиране на кожата, придавайки ѝ сияен блясък. Също така подпомага насърчаването и поддържането на здрави дермис и епидермис - горните два слоя на кожата.
  • Витамин В3: Една от най-добрите форми на витамините от група В за вашата кожа, известна също като ниацин, витамин В3 може да помогне за подобряване на състоянието на кожата, като спомага за облекчението на розацея, акне, екзема, дерматит, хиперпигментация, увреждане от слънцето, стареене и суха кожа.
  • Витамин D: Допринася за растежа, възстановяването и метаболизма на кожните клетки. Оптимизира имунната система на кожата и спомага за унищожаването на свободните радикали, които могат да причинят преждевременно стареене.

3 ПОЛЗИ ОТ МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН ПРИ ГРИЖА ЗА КОСАТА

Маслото от семена на черен кимион е една от най-добрите съставки, които можете да използвате, ако страдате от косопад. То съдържа над 100 различни хранителни вещества, които подхранват косата и помагат за възстановяване на фоликулите. Благодарение на богатото съдържание на мастни аминокиселини свойствата в маслото от семена на черен кимион, спомагат за овлажняване на космения ствол.

Можете да използвате маслото самостоятелно, а също и да го разреждате с други базови масла, например арган или рициново масло. С такъв силен маслен серум можете да правите маски за коса ежедневно, вечерно време преди лягане. Добавянето на капка-две етерично масло от розмарин, гарантира подхранването в дълбочина и възстановяването на здравината на косата.

  • Успокоява състоянието на скалпа. Противовъзпалителното действие на маслото от семена на черен кимион е чудесно, особено когато се разреди с базово масло за успокояване на състояния на скалпа, които са причинени от възпаление, лющене и чувствителност. Маслото елиминира вирусите и гъбичките, причинители на пърхот или други кожни състояния.
  • Стимулира растежа на косата. Маслото от семена на черен кимион по естествен начин възстановява растежа на косата. Поради високата му концентрация на веществото тимохинон, който е мощен антихистамин, .
  • Подхранва и омекотява косата. Мастните киселини в маслото от семена на черен кимион укрепват, омекотяват и овлажняват всеки косъм. Спомага за нормализиране на производството на мазнини в скалпа на косата, което гарантира, че косата ви остава добре подхранена и омекотена.

ПРИЛОЖЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ

Маслото от семена на черен кимион, използвано козметично или локално има репутацията на ефективно средство за борба с гъбични инфекции благодарение на своите противогъбични свойства. Известно е, че антиоксидантната му активност подпомага елиминирането на вредните свободни радикали в кожата, като по този начин намалява появата на бръчки, фини линии, тъмни петна и други дефекти, благодарение на подмладяващия и ревитализиращ ефект.

Физическо приложение:

Белези и рани, акне, екзема, псориазис, ревматизъм, стимулира растежа на косата, бронхит астма, стомашни разтройства, гъбични инфекции, бръчки, фини линии, тъмни петна

Физическо действие:

Антиоксидантно, хидратиращо, ароматичен, дезодорант, стимулиращо, олкоуспокояващо, антибактериално, противовъзпалително, противогъбично, диуретично, спазмолитично, антивирусно, имуноукрепващо, стимулиращо метаболизма, антихистаминово, антикоагулантно, отхрачващо


КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН

Уверете се, че лицето ви е добре почистено, преди да нанесете базово масло. Винаги нанасяйте базовите масла на предварително овлажнена кожа – например с флорална вода или подходящ натурален тоник. Така запчетвате влагата и рискът да пресушите кожата си е минимален. Ако имате суха кожа, масажирайте няколко капки два пъти дневно, сутрин и вечер, оставяйки я да проникне за няколко минути, преди да нанесете други продукти от рутината ви.

  • Как можете да използвате масло от семена от черен кимион за суха коса? Нанесете няколко капки масло от семена от черен кимион върху краищата на косата си за допълнително подхранване. Направете си маслен серум 50/50 концетрация с масло от черен кимион и рициново масло. Добавете две капки максимум етерично масло от розмарин – така ще получите силен серум за подхранване, влажняване и възвръщане на блясъка на косата.
  • Как трябва да нанесете масло от семена от черен кимион върху лицето? За да извлечете максимума от маслото за лице, избягвайте да го втривате. Вместо това опитайте да затоплите маслото между пръстите си и да го нанесете върху кожата с потупващо движение. Помнете, винаги нанасяйте базовите масла на предварително овлажнена кожа – например с флорална вода или подходящ натурален тоник. Така запчетвате влагата и рискът да пресушите кожата си е минимален.
  • Може ли маслото от семена от черен кимион да помогне при пъпки? Въпреки, че маслото от семена от кимион е антиоксидантна и противовъзпалителна съставка, не препоръчваме използването на маслото върху проблемна кожа и такава с акне. По природа растиелните масла са оклузивни, тоест те предимно омекотяват и подхранват. За изчистване на проблемна кожа, най-добре действат киселините. Посъветвайте се с дерматолог, преди да предприемете самолечение. 

РЕЦЕПТИ С МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН


СИЛНО ХИДРАТИРАЩО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ

Смесете маслата в бутилка с капкомер от 100 мл. Затворете бутилката и я разклатете леко, за да се уверите, че всички масла са се смесили добре. Преди да нанесете този бленд, почистете лицето и го подсушете, като го оставите леко влажно на допир. След това загрейте 6-8 капки, като разтриете това количество между дланите, след което нежно го масажирайте в лицето и шията с леки движения. Избягвайте да нанасяте сместа около зоната на очите. Поради липсата на консерванти трябва да се използва в рамките на 6 месеца от деня на приготвянето му.

ЕКСФОЛИРАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ

Използвайте върховете на пръстите си, за да нанесете маската, като внимателно разнесете 1 с. л. от сместа (по тази рецепта се получават около 7 с. л.) върху лицето и шията с кръгови движения. След като маската попие в кожата в продължение на 10 минути я изплакнете с топла вода. Подсушете кожата, след което я хидратирайте с 1-2 капки масло от семена на черен кимион. Тази маска е известна с това, че пречиства кожата, намалява появата на петна и изглажда бръчките, за да допринесе за равномерен тен със здравословен блясък.

В заключение

Маслото от семена на черен кимион е универсално и естествено решение за различни кожни проблеми. Независимо дали имате кожа, склонна към акне, страдате от кожни заболявания или просто искате да поддържате млада и здрава кожа, маслото от черен кимион може да бъде адресирано да отговори на вашите уникални нужди. Винаги обаче не забравяйте да направите тест, за да се уверите, че кожата ви понася маслото, и да се консултирате с дерматолог или медицински специалист за специфични кожни състояния. Включването на маслото от черен кимион в рутинната ви грижа за кожата може да е ключът към отключване на по-здрава и сияйна кожа.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Написа и преведе: Кремена Петрова
Източници: Wikipedia, https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-black-cumin-seed-oil.html, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/black-seed-oil-benefits#1.-May-reduce-acne, https://guardian.ng/life/six-healthy-benefits-of-black-seed-oil-on-your-hair/
Снимки: Depositphotos, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Базови масла

Статии за Базови масла | MAKASA.ORG

МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Масло от черен кимион | Ползи и приложение | MAKASA.ORG

Известно с антибактериалните, противовъзпалителни и противостареещи свойства, полезно както за косата, така и за кожата. Известно с антибактериалните, противовъзпалителни и противостареещи свойства, полезно както за косата, така и за кожата. 2023-10-22T20:45:24+03:00 МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЕ

<p>Днес ще се фокусираме върху едно базово масло, което придобива все по-голяма популярност &ndash; могъщото <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-cheren-kimion" target="_blank" rel="noopener">масло от семена на черен кимион. </a>Твърди се, че за първи път е използвано от асирийците в древен Египет за разкрасителните процедури на прочути кралски особи, като Клеопатра и Нефертити.</p> <p><strong><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-cheren-kimion" target="_blank" rel="noopener" title="100% чисто студено пресовано масло от черен кимион"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/bio-maslo-ot-ceren-kimion-100-ml-primavera-6321a1b7923d5_800x800.jpeg" class="alignleft" width="349" height="349" /></a>Маслото е известно с антибактериалните, противовъзпалителни и противостареещи свойства, полезно както за косата, така и за кожата.</span></strong> Въпреки че е било извличано в продължение на векове, днес маслото от черен кимион придобива нова популярност в областта на натуралната и органична козметика, ароматерапията, както и в хранително-вкусовата индустрия.</p> <p>Когато става въпрос за грижа на кожата, в МаКаСа харесваме органичните, безопасни и богати на хранителни вещества съставки. Защо? Защото кожата е най-големият орган на нашето тяло и вярваме, че като такъв заслужава да се храни само с най-добрите естествени, подхранващи съставки. Но какво е помогнало на маслото от черен кимион да запази своята сила във времето, особено в наситения с различни растителни масла свят на ароматерапията? В тази статия ще се опитаме да разкажем малко по-подробно за чудните му свойства.</p> <h2><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-cheren-kimion"></a><strong>БОГАТО НА ПОЛЕЗНИ СЪСТАВКИ ЗА КОЖАТА</strong></span></h2> <p>Маслото от семена на черен кимион (латинското му наименование<em> Nigella Sativa</em>), е истински спасител на кожата, съкровище от съставки. Произхожда от Югоизточна Азия, Средиземноморието и Африка и се отглежда заради ароматните си и вкусни семена, използвани най-вече в индийската кухня. Терапевтичните му способности са популярни с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства. Това се дължи на богатото му съдържание на есенциални мастни киселини, витамини, аминокиселини и флаваноиди, които заедно осигуряват на кожата чудесен овлажняващ, подхранващ и противостареещ ефект. Проведени са над 600 научни изследвания върху семената, а в арабския свят се наричат <em>habbatul barakah,</em> което означава &bdquo;благословено семе&ldquo;.</p> <p>Маслото от семена на черен кимион винаги се прилага на предварително овлажнена кожа с <a href="https://makasa.org/category/floralni-vodi" target="_blank" rel="noopener">флорална вода</a> или подходящ <a href="https://makasa.org/category/tonik-za-lice" target="_blank" rel="noopener">тоник</a> &nbsp;полезно за сухата, раздразнена и зачервена кожа. Осигурява подхранваща влага, която лесно се абсорбира. Тимохинонът, химическо съединение, открито в растението, действа като силен антиоксидант с противовъзпалително действие. Кимионът се счита за изключително безопасен и като цяло нетоксичен, дори в по-големи дози.</p> <h2><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-cheren-kimion"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/wooden-spoon-black-seed-oil.jpg" class="alignright" width="310" height="447" /></a></span></h2> <h2><span style="font-size: 14pt;"><strong>Ползи от маслото от семена на черен кимион за кожата и как то може да бъде адаптирано, за да отговори на конкретните нужди?</strong></span></h2> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong></strong></span></p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Екзема и псориазис</strong></span></h3> <p>За тези, които се сблъскват с дискомфорта на екзема или псориазис, маслото от черни семена може да предложи облекчение. То помага за хидратиране на кожата, намаляване на възпалението и облекчаване на сърбежа. <br />Противовъзпалителните свойства на маслото могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тези кожни заболявания.</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Много суха кожа</strong></span></h3> <p>Ако кожата ви е склонна към сухота и липса на влага, маслото от семена на черен кимион може да бъде естествен овлажнител. То помага за задържане на хидратацията и предотвратява загубата на вода, като оставя кожата ви мека и еластична. Хидратиращите свойства на маслото могат да възстановят баланса на влагата в кожата ви.</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Против стареене и бръчки</strong></span></h3> <p>Маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и допринасят за младежкия вид на лицето. Редовната му употреба може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки. <br />Антиоксидантите в маслото могат да помогнат за предпазване на кожата ви от преждевременно стареене и за поддържане на младежкия ѝ вид.</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Други състояния на кожата</strong></span></h3> <p>Доказано е, че маслото от семена на черен кимион подобрява различни кожни състояния, включително витилиго и белези от акне. Регенериращите свойства на маслото могат да помогнат за намаляване на видимостта на белезите с течение на времето.</p> <h3><span style="font-size: 12pt;"><strong>Алергии и чувствителна кожа</strong></span></h3> <p>Преди да нанесете масло от черни семена върху чувствителна или склонна към алергии кожа, е необходимо да направите тест, за да се уверите, че няма нежелани реакции. Нанесете няколко капки на&nbsp; сгъвката на лакътя, ако до 24 часа не получите алергична реакция можете спокойно да го използвате.<br />Противовъзпалителните свойства на маслото могат да помогнат за успокояване на кожните раздразнения.</p> <p></p> <h2><span style="font-size: 14pt;"><strong>КОИ СА ПОЛЕЗНИТЕ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ В МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН</strong></span><span style="color: #99cc00;"><br /></span></h2> <p></p> <p>Доказано е, че помага за намаляване на зачервяването на кожата и я подхранва с витамини и минерали, като особено подпомага оздравителния ѝ процес. Маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти, подхранва кожата и помага за предотвратяване на възпаленията. Известно е, че неговите стягащи и регенериращи свойства намаляват вероятността от поява на белези от стрии.</p> <p>В семената на черния кимион се съдържат шест полезни витамина и минерала, които са от полза за кожата по редица начини, включително:</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Калций:</strong></span> Калцият работи с епидермиса за производството на себум - естествено вещество за покриване на кожата, което ѝ помага да задържа влагата. Мислете за калция като за главен защитник на кожата. Неговата задача е да хидратира, защитава и обновява кожата.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Фолиева киселина:</strong> </span>Известна още като витамин В9, който играе жизненоважна роля в поддържането на естествената красота на кожата. Фолиевата киселина притежава концентрация на антиоксиданти, които работят за намаляване на нивата на оксидативен стрес в кожата, както и за неутрализиране на вредните свободни радикали, които присъстват в околната среда. Свойствата на фолиевата киселина за грижа за кожата могат също така да осигурят повишена хидратация, като подсилват функцията на кожната бариера. Това може да подобри задържането на влага и да облекчи сухотата на кожата.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Ниацин:</strong></span> Действа благоприятно на кожата, като стимулира производството на колаген и еластин, а освен това спомага за намаляване на зачервяването, неравностите и дразненето, като същевременно изглажда досадните фини линии и бръчки.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Витамин А:</strong> </span>Помага за ускоряване на заздравяването, предотвратява появата на петна и поддържа имунната система на кожата. Насърчава естественото овлажняване, което означава, че помага за ефективното хидратиране на кожата, придавайки ѝ сияен блясък. Също така подпомага насърчаването и поддържането на здрави дермис и епидермис - горните два слоя на кожата.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Витамин В3:</strong></span> Една от най-добрите форми на витамините от група В за вашата кожа, известна също като ниацин, витамин В3 може да помогне за подобряване на състоянието на кожата, като спомага за облекчението на розацея, акне, екзема, дерматит, хиперпигментация, увреждане от слънцето, стареене и суха кожа.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Витамин D:</strong> </span>Допринася за растежа, възстановяването и метаболизма на кожните клетки. Оптимизира имунната система на кожата и спомага за унищожаването на свободните радикали, които могат да причинят преждевременно стареене.</li> </ul> <h2><span style="font-size: 14pt;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/black_cumin-collage_jpg.jpg" />3 ПОЛЗИ ОТ МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН ПРИ ГРИЖА ЗА КОСАТА</strong></span></h2> <p>Маслото от семена на черен кимион е една от най-добрите съставки, които можете да използвате, <span style="color: #99cc00;"><strong>ако страдате от&nbsp;косопад.</strong></span> То съдържа над 100 различни хранителни вещества, които подхранват косата и помагат за възстановяване на фоликулите. Благодарение на богатото съдържание на мастни аминокиселини свойствата в маслото от семена на черен кимион, спомагат за овлажняване на космения ствол.</p> <p>Можете да използвате маслото самостоятелно, а също и да го разреждате с други базови масла, например арган или рициново масло. С такъв силен маслен серум можете да правите маски за коса ежедневно, вечерно време преди лягане. Добавянето на капка-две <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-verbenon-bio-5-ml-primavera">етерично масло от розмарин,</a> гарантира подхранването в дълбочина и възстановяването на здравината на косата.</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Успокоява състоянието на скалпа.</strong></span> Противовъзпалителното действие на маслото от семена на черен кимион е чудесно, особено когато се разреди с базово масло за успокояване на състояния на скалпа, които са причинени от възпаление, лющене и чувствителност. Маслото елиминира вирусите и гъбичките, причинители на пърхот или други кожни състояния.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Стимулира растежа на косата.</strong></span> Маслото от семена на черен кимион по естествен начин възстановява растежа на косата. Поради високата му концентрация на веществото тимохинон, който е мощен антихистамин, .</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Подхранва и омекотява косата.</strong> </span>Мастните киселини в маслото от семена на черен кимион укрепват, омекотяват и овлажняват всеки косъм. Спомага за нормализиране на производството на мазнини в скалпа на косата, което гарантира, че косата ви остава добре подхранена и омекотена.</li> </ul> <p></p> <p></p> <h2 class="text-aligncenter"><strong><span style="color: #99cc00;"></span></strong></h2> <h2 class="text-aligncenter"><strong><span style="color: #99cc00;">ПРИЛОЖЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ</span></strong></h2> <p>Маслото от семена на черен кимион, използвано козметично или локално има репутацията на ефективно средство за борба с гъбични инфекции благодарение на своите противогъбични свойства. Известно е, че антиоксидантната му активност подпомага елиминирането на вредните свободни радикали в кожата, като по този начин намалява появата на бръчки, фини линии, тъмни петна и други дефекти, благодарение на подмладяващия и ревитализиращ ефект.</p> <p></p> <table width="1040" height="246"> <tbody> <tr> <td style="width: 511.85px; border-color: #99cc00; background-color: #ede8e8;"> <p><strong>Физическо приложение:</strong></p> Белези и рани, акне, екзема, псориазис, ревматизъм, стимулира растежа на косата, бронхит астма, стомашни разтройства, гъбични инфекции, бръчки, фини линии, тъмни петна<br /> <p></p> </td> <td style="width: 512.15px; background-color: #ede8e8; border-color: #99cc00;"> <p><strong>Физическо действие:</strong></p> <p>Антиоксидантно, хидратиращо, ароматичен, дезодорант, стимулиращо, олкоуспокояващо, антибактериално, противовъзпалително, противогъбично, диуретично, спазмолитично, антивирусно, имуноукрепващо, стимулиращо метаболизма, антихистаминово, антикоагулантно, отхрачващо</p> </td> </tr> </tbody> </table> <hr /> <h2><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;"></span></h2> <h2><span style="font-size: 14pt;"><strong>КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН</strong></span></h2> <p>Уверете се, че лицето ви е добре почистено, преди да нанесете базово масло.&nbsp;Винаги нанасяйте базовите масла на предварително овлажнена кожа &ndash; например с флорална вода или подходящ натурален тоник. Така запчетвате влагата и рискът да пресушите кожата си е минимален. Ако имате суха кожа, масажирайте няколко капки два пъти дневно, сутрин и вечер, оставяйки я да проникне за няколко минути, преди да нанесете други продукти от рутината ви.</p> <ul id="mntl-sc-block-faq__content_1-0" class="comp mntl-sc-block-faq__content mntl-accordion"> <li class="accordion__item js-accordion-item is-active"> <div class="accordion__header js-accordion-trigger" id="mntl-sc-block-faq__content_1-section-0"><strong><span class="accordion__title"><span style="color: #99cc00;">Как можете да използвате масло от семена от черен кимион за суха коса?</span>&nbsp;</span></strong>Нанесете няколко капки масло от семена от черен кимион върху краищата на косата си за допълнително подхранване. Направете си маслен серум 50/50 концетрация с масло от черен кимион и рициново масло. Добавете две капки максимум етерично масло от розмарин &ndash; така ще получите силен серум за подхранване, влажняване и възвръщане на блясъка на косата.</div> </li> <li class="accordion__item js-accordion-item is-active"> <div class="accordion__header js-accordion-trigger" id="mntl-sc-block-faq__content_1-section-1"><span class="accordion__title"><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Как трябва да нанесете масло от семена от черен кимион върху лицето?</strong></span>&nbsp;</span></span>За да извлечете максимума от маслото за лице, избягвайте да го втривате. Вместо това опитайте да затоплите маслото между пръстите си и да го нанесете върху кожата с потупващо движение. Помнете, винаги нанасяйте базовите масла на предварително овлажнена кожа &ndash; например с флорална вода или подходящ натурален тоник. Така запчетвате влагата и рискът да пресушите кожата си е минимален.</div> </li> <li class="accordion__item js-accordion-item is-active"> <div class="accordion__header js-accordion-trigger" id="mntl-sc-block-faq__content_1-section-2"><span style="color: #99cc00;"><strong><span class="accordion__title">Може ли маслото от семена от черен кимион да помогне при пъпки?&nbsp;</span></strong></span>Въпреки, че маслото от семена от кимион е антиоксидантна и противовъзпалителна съставка, не препоръчваме използването на маслото върху проблемна кожа и такава с акне. По природа растиелните масла са оклузивни, тоест те предимно омекотяват и подхранват. За изчистване на проблемна кожа, най-добре действат киселините. Посъветвайте се с дерматолог, преди да предприемете самолечение.&nbsp;</div> </li> </ul> <hr /> <h2 class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><strong><span style="color: #99cc00;"></span></strong></span></h2> <h2 class="text-aligncenter"><strong><span style="color: #99cc00;">РЕЦЕПТИ С МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН<br /></span></strong></h2> <p><strong><span style="color: #99cc00;"></span></strong></p> <hr /> <p><strong><span style="color: #99cc00;"></span></strong></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/pflanzenglossar-rezepte_jpg.webp" /></p> <p></p> <p></p> <table style="width: 1036px;" height="43"> <tbody> <tr> <td style="width: 645px;"> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="color: #99cc00;"><strong>СИЛНО ХИДРАТИРАЩО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ<br /></strong></span></span></p> <ul> <li>30 мл&nbsp;<a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jojoba" target="_blank" rel="noopener">базово масло от жожоба </a></li> <li>30 мл <a href="https://makasa.org/product/bio-bademovo-maslo" target="_blank" rel="noopener">базово масло от сладък бадем </a></li> <li>20 мл <a href="https://makasa.org/product/porech" target="_blank" rel="noopener">базово масло от пореч </a></li> <li>15 мл <a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-shipka-primavera" target="_blank" rel="noopener">базово масло от шипка </a></li> <li>9 мл <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-cheren-kimion" target="_blank" rel="noopener">базово масло от семена на черен кимион </a></li> <li>6 мл <a href="https://makasa.org/product/vitamin-e" target="_blank" rel="noopener">Течен витамин Е</a></li> </ul> </td> <td style="width: 375px;"><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/beauty_png.webp" class="aligncenter" width="150" height="150" /></strong></span></td> </tr> </tbody> </table> <p>Смесете маслата в бутилка с капкомер от 100 мл. Затворете бутилката и я разклатете леко, за да се уверите, че всички масла са се смесили добре. Преди да нанесете този бленд, почистете лицето и го подсушете, като го оставите леко влажно на допир. След това загрейте 6-8 капки, като разтриете това количество между дланите, след което нежно го масажирайте в лицето и шията с леки движения. Избягвайте да нанасяте сместа около зоната на очите. Поради липсата на консерванти трябва да се използва в рамките на 6 месеца от деня на приготвянето му.</p> <table width="1041" height="141"> <tbody> <tr> <td style="width: 1031px;"> <p><span style="font-size: 12pt; color: #99cc00;"><strong>ЕКСФОЛИРАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ</strong></span></p> <ul> <li>1 с. л. <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-cheren-kimion" target="_blank" rel="noopener">масло от семена на черен кимион </a></li> <li>3 с. л. суров органичен мед</li> <li>3 с. л. фино смлени кайсиеви черупки</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p>Използвайте върховете на пръстите си, за да нанесете маската, като внимателно разнесете 1 с. л. от сместа (по тази рецепта се получават около 7 с. л.) върху лицето и шията с кръгови движения. След като маската попие в кожата в продължение на 10 минути я изплакнете с топла вода. Подсушете кожата, след което я хидратирайте с 1-2 капки масло от семена на черен кимион. Тази маска е известна с това, че пречиства кожата, намалява появата на петна и изглажда бръчките, за да допринесе за равномерен тен със здравословен блясък.</p> <p></p> <p>В заключение</p> <p>Маслото от семена на черен кимион е универсално и естествено решение за различни кожни проблеми. Независимо дали имате кожа, склонна към акне, страдате от кожни заболявания или просто искате да поддържате млада и здрава кожа, маслото от черен кимион може да бъде адресирано да отговори на вашите уникални нужди. Винаги обаче не забравяйте да направите тест, за да се уверите, че кожата ви понася маслото, и да се консултирате с дерматолог или медицински специалист за специфични кожни състояния. Включването на маслото от черен кимион в рутинната ви грижа за кожата може да е ключът към отключване на по-здрава и сияйна кожа.</p> <p></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-nar-plodat-na-jivota">МАСЛО ОТ НАР &ndash; ПЛОДЪТ НА ЖИВОТА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-mango-za-krasiva-koja-i-kosa">МАСЛО ОТ МАНГО &ndash; ЗА КРАСИВА КОЖА И КОСА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/ricinovo-maslo-polzi-i-upotreba"></a><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-shipka-izvorat-na-mladostta">МАСЛО ОТ ШИПКА &ndash; ИЗВОРЪТ НА МЛАДОСТТА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/svoystva-na-bazovite-masla">НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ БАЗОВИ МАСЛА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichni-masla-pri-deca"></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image"></span></a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" title="Базови масла"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/banner-carrier-oils-makasa.jpg" /></a><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Написа и преведе: Кремена Петрова</em></span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници: <a href="https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD" target="_blank" rel="noopener">Wikipedia</a>,&nbsp;https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-black-cumin-seed-oil.html,&nbsp;https://www.healthline.com/health/food-nutrition/black-seed-oil-benefits#1.-May-reduce-acne,&nbsp;https://guardian.ng/life/six-healthy-benefits-of-black-seed-oil-on-your-hair/<br />Снимки: Depositphotos, всички права запазени</em></span></p>

Сравнение на продукти