Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ БАЗОВИ МАСЛА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА

04.10.2021 19:37:19

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ БАЗОВИ МАСЛА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА

От възстановяваща терапия за коса и серум за лице, до масажни лосиони и продукти против стареене, базовите масла са в основата на всеки козметичен продукт. Ако сега навлизате в познанията си за етеричните масла и започвате да търсите начини да създадете свои собствени великолепни козметични продукти, тогава има вероятност да сте се сблъскали с изразите „носещо масло“ и „база“ повече от няколко пъти. Но какво представляват те? Защо имаме нужда от тях и кои са подходящи за нашата кожа? Ще отговорим на всички тези въпроси в това изчерпателно ръководство за едни от най-популярните базови масла.

Базовите масла са от растителен произход (ядката или семената), и се използват за основа в смес, крем или лосион, която разрежда етеричните масла, за да се осигури по-добра консистенция за масаж или ароматерапия. Такива са например масла от кокос, бадем, масло от авокадо или арганово масло. Терминът „носител“ означава, че маслото се смесва с етерично масло, осигурявайки функцията за пренасяне на етеричното масло през кожата. Трябва да знаем, че етеричните масла са летливи и се изпаряват бързо след нанасянето им. Но когато се смеси с растително масло, кожата може да ги абсорбира по-добре, а техните ползи да не се загубят.

Както знаем, етеричните масла трябва винаги да се разреждат с масла носители (бази). Изборът на подходящо базово масло е също толкова важен, колкото и изборът на етерично масло, тъй като носещите масла имат свои собствени характеристики и терапевтични ползи, които влияят върху тена и здравето на кожата. Трябва да знаете също, че за правилната употреба на базово масло за вашата кожа, е нужно винаги да го нанасяте на влажна основа. Никога не нанасяйте базово масло на суха кожа, тъй като може да постигнете обратния ефект на пресушаване.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ БАЗОВО МАСЛО НА КОЖАТА

Масажните масла за тяло се получават чрез комбиниране на етерични масла с едно или повече носещи масла. Важно е да следвате указанията за подходящото съотношение на етеричните масла към базовите масла. Подоробно описание на методите за разреждане, можете да прочетете в нашата статия за безопасно разреждане тук.

Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) препоръчва при създаването на масажни масла за тяло, разреждане на етерични масла от 2,5% до 10%. При процедури и други продукти за лице, направени в домашни условия, съотношението на разреждане на етеричните масла спрямо базовите е по-ниско. Тези от вас, които са с чувствителна кожа трябва да използват от 0,5% до 1% етерични масла в процедури за лице, докато тези с нормална чувствителност могат да използват 1% до 2,5%.

В тази статия обръщаме внимание на профилите на някой от най-популярните базови масла и техните полезни свойства. 

МАСЛО ОТ КАРИТЕ

Комедогенен индекс 0-2 | Суха, много напукана кожа, чувствителна кожа, зряла кожа | Умерена абсорбация от кожата

Името му означава „живот“ и се смята за свещено. Маслото от ший, известно също като масло от Карите, може да расте само в диво състояние и не може да се култивира. Добива се от ореховите ядки на дървото Vitellaria paradoxa, което расте в районите на Западна и Централна Африка. Употребява се и като хранителна мазнина в готварството на много африкански страни. Съставът му от олеинова киселина, (която е 40–60%), стеаринова, линолова, и други видове наситени мастни киселини, го превръща в един от най-добрите естествени продукти за грижа за кожата. Именно недостига на тези вещества, са причина за сухотата на кожата и косата.

Маслото от Карите е едно от най-силните подхранващи масла. Действието му, е не само на повърхността, но и в дълбочина, като регулира липидния синтез. Способства и за задържане на влагата и така комплексно подобрява цялостния хидробаланс. Подхранва изключително суха и груба кожа, напукани устни, ръце и стъпала, намира широко приложение за облекчение на различни кожни заболявания, включително екзема, дерматит, псориазис. Може да се използва и за предотвратяване появата на стрии по кожата по време на бременност или при бързо напълняване и отслабване. 

В грижата за косата маслото от карите може да се използва при суха коса, сух скалп или пърхот. Маслото от карите се топи при телесна температура и попива бързо в кожата, без да оставя мазен филм. 

 

КОКОСОВО МАСЛО

Комедогенен индекс 4 | Суха, много напукана кожа, чувствителна кожа, зряла кожа | Бавна абсорбация от кожата

Най-популярната база за домашна козметика. Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от копрата – ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Има различни начини, по които се извлича кокосовата мазнина, но методът на студеното пресоване е по-щадящ, което позволява да се запазят всички му полезни свойства. Кокосовото масло има и широка употреба в производството на сапуни поради силните си антибактериални и противогъбични качества.

В течната си форма е познато, като фракционно кокосово маслов магазин МаКаСа можете да намерите на американската марка Plant Therapy. То е безцветно, без мирис и запазва течната си форма при всякакви температури. Абсорбира се много бързо от кожата, което го прави идеално за употреба с всяко етерично масло или друга козметична смес. Това чудесно базово масло хидратира дълбоко кожата, може да се използва за премахване на грим или за поддържане на косата лъскава и гладка. 

Поради високия си комедогенен индекс, кокосвото масло не е подходящо за самостоятелна употреба на кожата. Ето защо тези от вас, които са с мазна и склонна към акне кожа не трябва да го изпозлват в рутината си, както и да измиват лицето, ако почистват грима си с кокосово масло. Може да го съчетаете с карите или арганово масло в съотношение 30 към 70%. Маслото е лесно е за употреба, чудесна основа за масаж с любимите ви етерични масла!

МАСЛО ОТ МАНГО

Комедогенен индекс 2 | Нормална, суха и чувствителна кожа, зряла кожа | Умерена абсорбация от кожата

Произвежда се от семената на мангото. Маслото от манго е универсален продукт. То подхранва сухата кожа и активно я възстановява. Осигурява оптимална грижа за различни кожни проблеми като екзема, дерматит, слънчево изгаряне. Неговите уникални свойства са особено ценени от хора, страдащи от алергии. Маслото облекчава сърбежа след ухапване от насекоми и ефективно предотвратява образуването на стрии по време на бременност.

Благодарение на изобилието на хранителни вещества, този изключителен природен продукт също е отлична анти ейдж грижа, подходяща и при малки ранички и като регенериращо масло за масаж при мускулни натоварвания. Разкошно, кремаво и меко. Продуктът разполага с деликатен, кремав цвят и лек, свеж и сладък аромат. Маслото от манго е не само богато на стеаринова киселина, но също така прави кожата много мека и я хидратира дълбоко. Възстановява кожата и поддържа еластичността ѝ.

Маслото от манго от Biopark, е чист натурален продукт, така че е възможно неговата текстура да изглежда „ронлива“. Това понякога се случва по време на процеса на охлаждане и се дължи на кристализацията на стеариновата киселина, съдържаща се в него. Това е същият естествен процес, установени при меда. Важно е да се отбележи, че това не е индикация за качеството на продукта! С топене (на водна баня) и бавно охлаждане при стайна температура, тази ситуация може да бъде разрешена. Разбъркайте нежно по време на охлаждането. Подходящо е за всеки тип кожа, за раздразнена, за зряла, чувствителна или суха.

КАКАОВО МАСЛО

Комедогенен индекс 4 | Нормална, суха, зряла кожа | Бавна абсорбация от кожата

Какаовото масло има много приложения, но едно от най-популярното му е невероятния слънчев загар, с който се сдобиваме лятото, когато го прилагаме на кожата на тялото си. Био какаовото масло е страничен продукт от процеса на производство на какао и се извлича от мазнините, отделящи се при пресоването на смлените парченца какаови ядки. Маслото е с осезаем ядков аромат на какао и с бледо жълт цвят. Използва не само в производството на сладък шоколад, но също така и в козметиката и медицината. Ефективно е за превенция от появата на стрии. Какаовото масло е популярна съставка при лечението на целулит. Лосионите и маслата съдържащи какаово масло, често се използват в ароматерапевтичните масажи, за да създадат чувство на релаксация и добро настроение.

Консистенцията на какаовото масло е естествено твърда. За по-лесно нанасяне, можете да разтопите на водна баня и да използвайте върху леко влажна кожа. Помага за изглаждането и редуцирането на стриите. Подхранва дълбоко и оставя кожата мека и гладка. Неговите лечебни свойства включват омекотяване на кожата и поддържане на нейната еластичност. Поради високия си комедогенен индекс, какаовото масло не е подходящо за нанасяне на кожата на лицето. Идеално е за подхранване, овлажняване и тонизиране на кожата на тялото. Подходящо за използване, както самостоятелно така и в комбинация с етерични и растителни масла, като арганово, рициново, жожоба и др.

 

ПОПУЛЯРНИ МАСЛА С ТЕЧНА КОНСИСТЕНЦИЯ

АРГАНОВО МАСЛО

Комедогенен индекс 0 | Нормална, мазна, комбинирана, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата

Течното злато на Мароко! Блестящо за грижа за кожата, аргановото масло предлага множество възстановителни ползи, включително помага за избледняване на белези, облекчение на акне и изглаждане и омекотяване на кожата. Арганово масло е пълно с полезни мастни киселини, витамини и минерали, страхотен овлажнител, който няма да запуши порите ви и който се абсорбира лесно.

Аргановото масло е популярно в гастрономията заради богатия си вкус, прекрасния аромат и много ползи за здравето. Кулинарната версия обикновено е леко препечена и подобна на други орехови масла, като сусам и лешник. Козметичната версия обикновено е по-светла на цвят с по-мек аромат и се използва от векове за натурална грижа за кожата и косата. Аргановото масло е пълно с витамини А, Е и С, антиоксиданти и омега-6 мастни киселини, които са от съществено значение за здравата кожа и коса и се използват за защита от увреждане на околната среда и преждевременно стареене.

Аргановото масло се произвежда от ядките, които растат на аргановите дървета. Aнтиоксидантната активност в аргановото масло помага за защита на кожата срещу увреждане от свободните радикали, причинено от слънцето. Предотвратява изгаряния и хиперпигментация. Притежава изключителни противовъзпалителни свойства, едно прекрасно масло за всички, които искат да овлажнят своята кожа склонна към омазняване. Но помнете, винаги нанасяйте, което и да е базово масло на влажна кожа! Някой от най-популярните му полезни свойства

  • Изключително овлажняващо масло – до голяма степен се дължи на изобилието от витамин Е , който е мастноразтворим антиоксидант, който може да помогне за подобряване на задържането на вода в кожата.
  • Успокоява атопичен дерматит – атопичният дерматит е често срещано кожно заболяване със симптоми на сърбяща, зачервена кожа. Изследванията[1] са установили, че локалното прилагане на арганово масло върху засегнатата област може да помогне за лечение на симптомите. Витамин Е и естествените възпалителни свойства, открити в аргановото масло, могат да доведат до този успокояващ ефект.
  • Успокоява акне, има противовъзпалителни свойства 
  • Подобрява зарастването на рани и лекува кожни инфекции – маслото има както антибактериални и фунгицидни свойства. Това му дава възможност да помага за лечение и предотвратяване както на бактериални, така и на гъбични кожни инфекции. Силната комбинация от антиоксиданти и витамин Е, помагат за по-бързото зарастване на рани и порязвания.
  • Регулира отделянето на себум – помога за намаляване на себума и намалява общото омазняване на кожата. Винаги нанасяйте аргановото масло на влажна кожа, след баня или предварително напръскана с флорална вода (например от лавандула)

С лек, ядков аромат, аргановото масло намира приложение във всичко – от кремове против стареене, до шампоани и лосиони след бръснене, чудесно универсално масло с дълъг срок на годност.

 

БАДЕМОВО МАСЛО

Комедогенен индекс 2 | Нормална, мазна, комбинирана, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата

Произвежда се без загряване, чрез смилане на бадемите на кремообразна, гладка паста. Маслото е хипоалергенно, овлажнява дълбоко, омекотява кожата и е богато на минерали, антиоксиданти и витамини. Липсата на топлина при производството му, запазва всички хранителни вещества на бадемите. Бадемовото масло образува защитна бариера върху кожата и е подходящо, и за груба и напукана кожа. Богато е на мононенаситени мазнини, калций, калий, желязо и манган. Съдържа витамин В, фосфор и мед и осигурява отличен източник на витамин Е. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други продукти. Няколко капки етерично масло му придават прекрасен аромат. Бадемовото масло попива бързо и има изключителни успокояващи и омекотяващи свойства. Хидратира в дълбочина, изравнява тена, коригира пигментацията, премахва тъмните кръгове под очите и предпазва от вредните слънчеви лъчи.

Високото съдържание на витамини А и Е насърчава овлажняването на кожата и помага за почистване на порите.  Ако имате проблемна кожа и използвате бадемовото масло в своята домашна козметика със сигурност ще подобрите обото състояние на кожата си с по-малко петна, черни точки и пъпки. Подходящо е за всеки тип кожа, тъй като подпомага клетъчното обновяване и премахва мъртвите клетки.

Маслото има сгряващо действие и е предпочитано за масаж на тялото. Когато се позлва за масажни цели пoмaгa пpи влoшeнo кpъвooбpaщeниe и paзтягaнe нa мycкyлите от тpeниpoвки. Масажите с бадемово масло се препоръчват и при бременност, след раждане, при рязко напълняване или отслабване, срещу стрии и целулит.

В магазин МаКаСа можем да ви предложим много варианти от течната му форма, според вашия бюджет, предпочитания или просто защото обожавате всички продукти на дадената марка:

  • Масло от био сладък бадем Primavera Life – сладкият бадем е много популярно, универсално основно масло. Добавете от любимите си етерични масла, за да направите собствено масажно масло.
  • Био бадемово масло на Alteya Cosmetics – извлича се, чрез студено пресоване на ядката на плода на растението Prunus Dulcis. Растителното масло на бадема се добива от два вида бадемово дърво – сладкия и горчивия бадем, като само първия се използва за терапия. Ядките съдържат около 50% масло. Маслото е прозрачно, бледо жълто, почти без аромат.
  • Органично масло от бадем Ikarov – натурален емолиент, който задържа влагата в кожата и я прави мека и нежна. Попива бързо, без да оставя следа. Подходящо e и за чувствителна кожа. Подхранва корените на косата, стимулира растежа, засилва блясъка и гъвкавостта на косъма.
  • Бадемово масло Zoya Goes Pretty – действа благоприятно както на кожата, така и на косата. Омекотява и е много подходящо за дълги масажи на цялото тяло. Стимулира растежа, придава плътност и блясък на косъма и хидратира в дълбочина сухата коса.
  • Масло от сладък бадем Plant Therapy – луксозна грижа за кожата, подходяща и като базово масло за ароматерапевтични смеси с етерични масла. Също така полезно за вана или масаж; отлично допълнение към лосиони, захарни пилинги или солни ексфолианти и балсами.
  • Масло от Сладък Бадем на TISSERAND – попива лесно и е идеално за деликатна кожа. Препоръчва се всеки тип кожа, особено суха, за масаж и като ежедневно хидратиращо средство.

 

МАСЛО ОТ ЖОЖОБА

Комедогенен индекс 2 | Нормална, суха, чувствителна, зряла кожа | Умерено абсорбация от кожата

Жожоба (златисто) е любимо базово „масло“ на много от нас. Всъщност в своята си структура, не е точно масло, а течен восък. Прилича много на естествения себум, който кожа ни произвежда. Изключително богато е на витамин Е. Тъй като е с високо съдържание на антиоксиданти, когато се добави към други базови масла, може да помогне за забавяне на на окисляването. Маслото е много популярна съставка в козметичната и ароматерапевтичната индустрия, заради отличните си свойства за грижа за кожата. Всички масла на Икаров са 100% натурални, обогатени с натурални антиоксиданти. Подходящи са за дневна и нощна грижа, като ароматите в тях се дължат на естествените етерични масла.

Няколко съвета, как да изпозлвате в домашни условия:

  • Като овлажнител на кожата, сутрин на влжна кожа, разнесете капка две по цялото лице. След пълната му абсорбация, може да нанесете и крем/серум за лице.
  • Може да премахвате грима с масло от жожоба, за да насърчите цялостната здравина на кожата. Освен това, маслото е с нисък комедогенен индекс, и няма опасност да запуши порите. Но имайте предвид, че не е подходящо за мазна и комбинирана кожа.
  • Използвайте няколко капки за овлажняване и подхранване на косата.
  • Помага за възстановяване на косата и сухия скалп, просто добавете към продуктите си за грижа за коса.
  • Използвайте за успокояване на кожата, след като сте прекалили със слънцето. Облекчава зачервяването.
  • Потупвайте нежно в областта около очите, за да намалите появата на фини линии и бръчки.

МАСЛО ОТ ШИПКА

Комедогенен индекс 1 | Нормална, суха, чувствителна, зряла кожа | Умерено абсорбация от кожата

За много хора маслото от шипка е най-любимото базово масло, защото е невероятно за суха и зряла кожа – овлажнява, възстановява и изсветлява тена. Маслото от шипкови семена е богато на линолова и алфа-линоленова киселина, както и витамини А и Е, което го прави чудесно допълнение към кремовете и други локални лечения срещу екзема, стрии и най-вече в продукти против стареене на кожата. Маслото от шипка съдържа високо количество витамин Е, витамин А и есенциални мастни киселини, които насърчават нивата на колаген и еластин, и подпомагат регенерацията на клетките. Ключова съставка в кремове, лосиони, масажни масла, серуми за лице. Най-добре се съчетава с други базови масла в концентрация от 5 до 10%. Има ярко оранжево-червен цвят, който може да обезцвети смесите, които приготвяте. В големи концентрации маслото от шипка може да влоши състоянието на мазната кожа, така че бъдете внимателни, когато приготвяте домашната козметика против стареене.

Маслото от шипка е чудесна натурална алтернатива на овлажнител за кожата. Богато е на подхранващи мастни киселини, които заедно с водата са основната съставка в повечето кремове. Съставките в маслото позволяват да се третират признаците на стареене и пигментацията, да се хидратира кожата и да възстанови увредената кожа, да се осигури силен, защитаващ, антиоксидантен тласък. Стягащите свойства на шипковото масло спомагат за затягането на порите и озаряват кожата ви. Започнете с малко количество в ежедневието си: потупвайте няколко капки върху почистена кожа, вечер, преди лягане.

Препоръчваме ви комбинация с капка, две етерично масло от безсмъртниче, прекрасен антиейдж маслен серум за вечерна грижа за кожата. Нанасяйте винаги на влажна кожа, с леки потупващи движения. Маслото от шипка е с високо съдържание на витамин А, така че бъдете внимателни, ако използвате продукти с ретиноиди.

МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА КАМЕЛИЯ

Комедогенен индекс 1 | Суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата

Маслото от камелия (наричано още „масло от чаени семена“) е родом от Япония и използвано в миналото, както за грижа за кожата, така и за косата. Маслото на неостаряващите гейши в японската култура, скритата тайна за красота. Извлича се от семената на цветовете на камелията или цветето цубаки, както го наричат ​​в Япония. Коко Шанел е била голям почитател на цветето камелия и го е използвала в много от своите дизайни, тъй като е символ на дълголетие и чистота.

Маслото от семена на Камелия предпазва кожата от увреждане от свободните радикали, има анти страреещи свойства полезни при зряла кожа и помага за подхранване на тена. Лесно се абсорбира, оставяйки кожата копринено гладка, без мазен филм, което прави маслото от семена на камелия една от най-добре пазените тайни в козметичната индустрия. Базовото масло може да се използва самостоятелно, но често е в комбинация и с други масла носители. Съдържа много антиоксиданти, които помагат за съживяване и подмладяване на косата и кожата.

Едно от най-забележителните предимства на маслото от семена на камелия е свързано с изключителните му овлажняващи свойства. Това масло изобилства от витамини А, В, С, D и Е, които подхранват кожата ви, за да се сдобиете с кадифена мекота. Маслото от семена на камелия има молекулярен вид, подобен на себума, естествено отделящото се масло на кожата, осигурявайки значително по-добро и по-бързо усвояване в по-дълбоките слоеве на епидермиса. Друго предимство на маслото от семена на камелия е, че е заредено с усъвършенстващи кожата хранителни вещества, които спомагат за запазването на младежкия блясък на кожата. Борят се с първите признаци на стареене. Съдържа много висок процент полезни мастни киселини, като Омега-3 и 6, олеинова киселина (подобна на тази от зехтина). Също така е важен източник на растителен колаген и сквален, който хидратира и защитава кожата. Производството на сквален има тенденция да намалява с напредване на възрастта, което ни прави по-склонни към хиперпигментация, дразнене и други досадни кожни състояния.

Когато се прилага външно, маслото от семена на камелия помага за образуването на бариера, която блокира влагата, поддържайки кожата ви гладка и хидратирана през целия ден. Чудесно масло за запазване и възвръщане на сияйния блясък на косата!

МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ

Комедогенен индекс 1-2 | Нормална, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата

Маслото от гроздови семена е едно от най-леките и лесно нанасящи се базови масла, освен това няма и никакъв аромат. Универсалното масло има множество есенциални мастни киселини и богата, копринена текстура, която е идеална за успокоение на сухота и дразнене. Маслото от гроздови семки има леки антисептични свойства, което го прави чудесно също и за комбинираната кожа. 

Маслото от гроздови семки е богато на много други превъзходни съединения: бета-каротин, витамини D, C, E и полифеноли. Тези съединения имат мощни антиоксидантни способности, които могат да попречат на кожата ви да абсорбира пълното увреждане на UV лъчите или други агресори на околната среда. Съдържа мощна антиоксидантна съставка, наречена проантоцианидин. При регулярна употреба този антиоксидант може да изравни тена на кожата. Маслото от гроздови семки прониква бързо в кожата и не оставя мазни следи. За да използвате масло от гроздови семки върху лицето си, масажирайте вечерно време няколко капки на чиста и влажна кожа. Можете да повторите процеса сутрин, ако желаете. 

Смесете поравно по 1 суп. лъжица масло от гроздови семки и масло от шипка, добавете 1 капка етерично масло от гераниум и се насладете на своя антиейдж серум. Може да използвате и като естествен овлажняващ серум за лице.

МАСЛО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ/КОНОП

Комедогенен индекс 0 | Нормална, мазна, комбинирана, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата

Страхотно базово масло, подходящо за всички видове кожа! Конопеното масло може да се прилага локално, като овлажнител или да се използва, като база за смеси с етерични масла. Съдържа уникална комбинация от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са много важни за здравата кожа, коса и скалп. Освен това е богато на витамин D, протеини и други витамини. Отличен овлажнител за кожата, тъй като се абсорбира лесно и допринася значително за предотвратяването на загубата на влага. Конопеното масло е перфектна храна за кожата, защото е богата на полезни вещества, незаменими мастни киселини и антиоксиданти, което го прави идеално базово масло за масажни и лечебни процедури. Редовната му употреба значително ще подобри вида на кожата.

Конопеното масло се произвежда чрез студено пресоване на узрелите семена от промишлено отгледани растения коноп от вида Cannabis stativa. Тези растения съдържат под 0,3% от веществото тетрахидроканабинол (THC), психоактивното съединение, което присъства в големи количества в марихуаната. Ползите за здравето на маслото от конопено семе са широки. Доказано е, че е изключително полезно за кожата, ноктите и косата, както и помага при възпаления, сърдечносъдово здраве, облекчаване на болката и мускулно напрежение.

Конопеното масло може да помогне за облекчение и лечение на кожни проблеми, като възпаление, акне, розацея, псориазис, различни дерматити и екземи. Това се дължи главно на основните му полиненаситени мастни киселини (PUFA) , включително в съотношение 1:3 Омега-3 и Омега-6. Не трябва обаче да се бърка конопеното масло с маслото CBD, което притежава пълния спектър на растителната материя с допълнителни полезни съединения. Маслото също укрепва кожата и повишава способността ѝ да се противопоставя на вирусни, гъбични и бактериални инфекции.

Конопеното масло съдържа гама-линолова киселина (GLA), която е необходима за синтезиране на простагландините – съединения, идентични на хормоните, които допринасят за много функции на тялото. Както учените са установили, допълването с GLA може да подобри здравето на хормоните и да намали симптомите, свързани с ПМС, като менструални спазми.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Източници: Wikipedia
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/
https://www.healthline.com/health/argan-oil-for-skin#benefits-of-argan-oil-for-skin
https://www.freshskin.co.uk/blog/a-complete-guide-to-carrier-oils/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Базови масла

Статии за Базови масла | MAKASA.ORG

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ БАЗОВИ МАСЛА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА

Най-популярните базови масла | MAKASA.ORG

От възстановяваща терапия за коса и серум за лице, до масажни лосиони и продукти против стареене, базовите масла са в основата на всеки козметичен продукт. От възстановяваща терапия за коса и серум за лице, до масажни лосиони и продукти против стареене, базовите масла са в основата на всеки козметичен продукт. 2023-10-16T14:53:13+03:00 НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ БАЗОВИ МАСЛА И ТЕХНИТЕ СВОЙСТВА

<p>От възстановяваща терапия за коса и серум за лице, до масажни лосиони и продукти против стареене, базовите масла са в основата на всеки козметичен продукт.&nbsp;Ако сега навлизате в познанията си за етеричните масла и започвате да търсите начини да създадете свои собствени великолепни козметични продукти, тогава има вероятност да сте се сблъскали с изразите &bdquo;носещо масло&ldquo; и &bdquo;база&ldquo; повече от няколко пъти. Но какво представляват те? Защо имаме нужда от тях и кои са подходящи за нашата кожа? Ще отговорим на всички тези въпроси в това изчерпателно ръководство за едни от <a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" target="_blank" rel="noopener">най-популярните базови масла.</a></p> <h4><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-web.jpg" class="alignleft" width="531" height="476" /></span></h4> <p>Базовите масла са от растителен произход (ядката или семената), и се използват за основа в смес, крем или лосион, която разрежда етеричните масла, за да се осигури по-добра консистенция за масаж или ароматерапия. Такива са например масла от кокос, бадем, масло от авокадо или арганово масло.&nbsp;Терминът &bdquo;носител&ldquo; означава, че маслото се смесва с етерично масло, осигурявайки функцията за пренасяне на етеричното масло през кожата. Трябва да знаем, че етеричните масла са летливи и се изпаряват бързо след нанасянето им. Но когато се смеси с растително масло, кожата може да ги абсорбира по-добре, а техните ползи да не се загубят.</p> <p>Както знаем, етеричните масла трябва&nbsp;винаги да се разреждат с масла носители (бази). Изборът на подходящо базово масло е също толкова важен, колкото и изборът на етерично масло, тъй като носещите масла имат свои собствени характеристики и терапевтични ползи, които влияят върху тена и здравето на кожата. Трябва да знаете също, че за правилната употреба на базово масло за вашата кожа, е нужно винаги да го нанасяте на влажна основа. Никога не нанасяйте базово масло на суха кожа, тъй като може да постигнете обратния ефект на пресушаване.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ БАЗОВО МАСЛО НА КОЖАТА</span></h4> <p>Масажните масла за тяло се получават чрез комбиниране на <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a> с едно или повече носещи масла. Важно е да следвате указанията за подходящото съотношение на етеричните масла към базовите масла. Подоробно описание на методите за разреждане, можете да прочетете в нашата статия за безопасно разреждане тук.</p> <p>Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) препоръчва при създаването на масажни масла за тяло, разреждане на етерични масла от 2,5% до 10%.&nbsp;При процедури и други продукти за лице, направени в домашни условия, съотношението на разреждане на етеричните масла спрямо базовите е по-ниско. Тези от вас, които са с чувствителна кожа трябва да използват от 0,5% до 1% етерични масла в процедури за лице, докато тези с нормална чувствителност могат да използват 1% до 2,5%.</p> <p>В тази статия обръщаме внимание на профилите на някой от най-популярните базови масла и техните полезни свойства.&nbsp;</p> <h2><span></span></h2> <h3><a href="https://makasa.org/product/bio-nerafinirano-maslo-ot-karite" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/shea-butter-primavera.jpg" width="426" height="426" class="alignleft" />МАСЛО ОТ КАРИТЕ</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 0-2 | Суха, много напукана кожа, чувствителна кожа, зряла кожа | Умерена абсорбация от кожата</em></p> <p>Името му означава &bdquo;живот&ldquo; и се смята за свещено. Маслото от ший, известно също като масло от Карите, може да расте само в диво състояние и не може да се култивира. Добива се от ореховите ядки на дървото <em>Vitellaria paradoxa,</em> което расте в районите на Западна и Централна Африка. Употребява се и като хранителна мазнина в готварството на много африкански страни. Съставът му от олеинова киселина, (която е 40&ndash;60%), стеаринова, линолова, и други видове наситени мастни киселини, го превръща в един от най-добрите естествени продукти за грижа за кожата. Именно недостига на тези вещества, са причина за сухотата на кожата и косата.</p> <p>Маслото от Карите е едно от най-силните подхранващи масла. Действието му, е не само на повърхността, но и в дълбочина, като регулира липидния синтез. Способства и за задържане на влагата и така комплексно подобрява цялостния хидробаланс. Подхранва изключително суха и груба кожа, напукани устни, ръце и стъпала, намира широко приложение за облекчение на различни кожни заболявания, включително екзема, дерматит, псориазис. Може да се използва и за предотвратяване появата на стрии по кожата по време на бременност или при бързо напълняване и отслабване.&nbsp;</p> <p>В грижата за косата маслото от карите може да се използва при суха коса, сух скалп или пърхот. Маслото от карите се топи при телесна температура и попива бързо в кожата, без да оставя мазен филм.&nbsp;</p> <h4>&nbsp;</h4> <h3><a href="https://makasa.org/product/kokosovo-maslo-100-ml-ikarov" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">КОКОСОВО МАСЛО</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 4 | Суха, много напукана кожа, чувствителна кожа, зряла кожа | Бавна абсорбация от кожата</em></p> <p>Най-популярната база за домашна козметика.&nbsp;Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от копрата &ndash; ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Има различни начини, по които се извлича кокосовата мазнина, но методът на студеното пресоване е по-щадящ, което позволява да се запазят всички му полезни свойства. Кокосовото масло има и широка употреба в производството на сапуни поради силните си антибактериални и противогъбични качества.</p> <p><strong><span style="color: #99cc00;">В течната си форма е познато, като фракционно кокосово масло</span> &ndash; </strong>в магазин МаКаСа можете да намерите на американската марка <em>Plant Therapy.</em> То е безцветно, без мирис и запазва течната си форма при всякакви температури. Абсорбира се много бързо от кожата, което го прави идеално за употреба с всяко етерично масло или друга козметична смес. Това чудесно базово масло хидратира дълбоко кожата, може да се използва за премахване на грим или за поддържане на косата лъскава и гладка.&nbsp;</p> <p>Поради високия си комедогенен индекс, кокосвото масло не е подходящо за самостоятелна употреба на кожата. Ето защо тези от вас, които са с мазна и склонна към акне кожа не трябва да го изпозлват в рутината си, както и да измиват лицето, ако почистват грима си с кокосово масло. Може да го съчетаете с карите или арганово масло в съотношение 30 към 70%. Маслото е лесно е за употреба, чудесна основа за масаж с любимите ви етерични масла!</p> <p><strong></strong></p> <h3><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-mango-100-ml-alteya-organics" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ МАНГО</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 2 | Нормална, суха и чувствителна кожа, зряла кожа | Умерена абсорбация от кожата</em></p> <p>Произвежда се от семената на мангото. Маслото от манго е универсален продукт. То подхранва сухата кожа и активно я възстановява. Осигурява оптимална грижа за различни кожни проблеми като екзема, дерматит, слънчево изгаряне. <span style="color: #99cc00;"><strong>Неговите уникални свойства са особено ценени от хора, страдащи от алергии. </strong></span>Маслото облекчава сърбежа след ухапване от насекоми и ефективно предотвратява образуването на стрии по време на бременност.</p> <p>Благодарение на изобилието на хранителни вещества, този изключителен природен продукт също е отлична анти ейдж грижа, подходяща и при малки ранички и като регенериращо масло за масаж при мускулни натоварвания. Разкошно, кремаво и меко. Продуктът разполага с деликатен, кремав цвят и лек, свеж и сладък аромат. Маслото от манго е не само богато на стеаринова киселина, но също така прави кожата много мека и я хидратира дълбоко. Възстановява кожата и поддържа еластичността ѝ.</p> <p>Маслото от манго от Biopark, е чист натурален продукт, така че е възможно неговата текстура да изглежда &bdquo;ронлива&ldquo;. Това понякога се случва по време на процеса на охлаждане и се дължи на кристализацията на стеариновата киселина, съдържаща се в него. Това е същият естествен процес, установени при меда. Важно е да се отбележи, че това не е индикация за качеството на продукта! С топене (на водна баня) и бавно охлаждане при стайна температура, тази ситуация може да бъде разрешена. Разбъркайте нежно по време на охлаждането. Подходящо е за всеки тип кожа, за раздразнена, за зряла, чувствителна или суха.</p> <p></p> <h3><a href="https://makasa.org/product/bio-kakaovo-maslo-100-ml-ikarov" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">КАКАОВО МАСЛО</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 4 | Нормална, суха, зряла кожа | Бавна абсорбация от кожата</em></p> <p>Какаовото масло има много приложения, но едно от най-популярното му е невероятния слънчев загар, с който се сдобиваме лятото, когато го прилагаме на кожата на тялото си. Био какаовото масло е страничен продукт от процеса на производство на какао и се извлича от мазнините, отделящи се при пресоването на смлените парченца какаови ядки. Маслото е с осезаем ядков аромат на какао и с бледо жълт цвят. Използва не само в производството на сладък шоколад, но също така и в козметиката и медицината. Ефективно е за превенция от появата на стрии. Какаовото масло е популярна съставка при лечението на целулит. Лосионите и маслата съдържащи какаово масло, често се използват в ароматерапевтичните масажи, за да създадат чувство на релаксация и добро настроение.</p> <p>Консистенцията на какаовото масло е естествено твърда. За по-лесно нанасяне, можете да разтопите на водна баня и да използвайте върху леко влажна кожа. Помага за изглаждането и редуцирането на стриите. Подхранва дълбоко и оставя кожата мека и гладка. Неговите лечебни свойства включват омекотяване на кожата и поддържане на нейната еластичност. Поради високия си комедогенен индекс, какаовото масло не е подходящо за нанасяне на кожата на лицето. Идеално е за подхранване, овлажняване и тонизиране на кожата на тялото. Подходящо за използване, както самостоятелно така и в комбинация с етерични и растителни масла, като арганово, рициново, жожоба и др.</p> <h4>&nbsp;</h4> <h2><span style="color: #99cc00;"><strong>ПОПУЛЯРНИ МАСЛА С ТЕЧНА КОНСИСТЕНЦИЯ</strong></span></h2> <p></p> <p></p> <h3><a href="https://makasa.org/product/bio-arganovo-maslo" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/argan-oil-primavera-633c3e3fb3929.jpg" width="387" height="387" class="alignleft" />АРГАНОВО МАСЛО</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 0 | Нормална, мазна, комбинирана, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата</em></p> <p>Течното злато на Мароко! Блестящо за грижа за кожата, аргановото масло предлага множество възстановителни ползи, включително помага за избледняване на белези, облекчение на акне и изглаждане и омекотяване на кожата. Арганово масло е пълно с полезни мастни киселини, витамини и минерали, страхотен овлажнител, който няма да запуши порите ви и който се абсорбира лесно.</p> <p>Аргановото масло е популярно в гастрономията заради богатия си вкус, прекрасния аромат и много ползи за здравето. Кулинарната версия обикновено е леко препечена и подобна на други орехови масла, като сусам и лешник. Козметичната версия обикновено е по-светла на цвят с по-мек аромат и се използва от векове за натурална грижа за кожата и косата. Аргановото масло е пълно с витамини А, Е и С, антиоксиданти и омега-6 мастни киселини, които са от съществено значение за здравата кожа и коса и се използват за защита от увреждане на околната среда и преждевременно стареене.</p> <p>Аргановото масло се произвежда от ядките, които растат на аргановите дървета. Aнтиоксидантната активност в аргановото масло помага за защита на кожата срещу увреждане от свободните радикали, причинено от слънцето. Предотвратява изгаряния и хиперпигментация. Притежава изключителни противовъзпалителни свойства, едно прекрасно масло за всички, които искат да овлажнят своята кожа склонна към омазняване. Но помнете, винаги нанасяйте, което и да е базово масло на влажна кожа! Някой от най-популярните му полезни свойства</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;">Изключително овлажняващо масло</span> &ndash;&nbsp;до голяма степен се дължи на изобилието от витамин Е , който е мастноразтворим антиоксидант, който може да помогне за подобряване на задържането на вода в кожата.</li> <li><span style="color: #99cc00;">Успокоява атопичен дерматит</span> &ndash;&nbsp;атопичният дерматит е често срещано кожно заболяване със симптоми на сърбяща, зачервена кожа. Изследванията<span style="font-size: 8pt;"><span style="color: #999999;">[1]</span></span> са установили, че локалното прилагане на арганово масло върху засегнатата област може да помогне за лечение на симптомите. Витамин Е и естествените възпалителни свойства, открити в аргановото масло, могат да доведат до този успокояващ ефект.</li> <li><span style="color: #99cc00;">Успокоява акне, има противовъзпалителни свойства&nbsp;</span></li> <li><span style="color: #99cc00;">Подобрява зарастването на рани и лекува кожни инфекции</span> &ndash; маслото има както антибактериални и фунгицидни свойства. Това му дава възможност да помага за лечение и предотвратяване както на бактериални, така и на гъбични кожни инфекции.&nbsp;Силната комбинация от антиоксиданти и витамин Е, помагат за по-бързото зарастване на рани и порязвания.</li> <li><span style="color: #99cc00;">Регулира отделянето на себум</span> &ndash;&nbsp;помога за намаляване на себума и намалява общото омазняване на кожата. Винаги нанасяйте аргановото масло на влажна кожа, след баня или предварително напръскана с флорална вода (например от лавандула)</li> </ul> <p>С лек, ядков аромат, аргановото масло намира приложение във всичко &ndash; от кремове против стареене, до шампоани и лосиони след бръснене, чудесно универсално масло с дълъг срок на годност.</p> <h4>&nbsp;</h4> <h3><a href="https://makasa.org/product/bio-bademovo-maslo" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">БАДЕМОВО МАСЛО</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 2 | Нормална, мазна, комбинирана, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата</em></p> <p>Произвежда се без загряване, чрез смилане на бадемите на кремообразна, гладка паста. Маслото е хипоалергенно, овлажнява дълбоко, омекотява кожата и е богато на минерали, антиоксиданти и витамини. Липсата на топлина при производството му, запазва всички хранителни вещества на бадемите. Бадемовото масло образува защитна бариера върху кожата и е подходящо, и за груба и напукана кожа. Богато е на мононенаситени мазнини, калций, калий, желязо и манган. Съдържа витамин В, фосфор и мед и осигурява отличен източник на витамин Е. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други продукти. Няколко капки етерично масло му придават прекрасен аромат. Бадемовото масло попива бързо и има изключителни успокояващи и омекотяващи свойства. Хидратира в дълбочина, изравнява тена, коригира пигментацията, премахва тъмните кръгове под очите и предпазва от вредните слънчеви лъчи.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/bio-bademovo-maslo"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/sweet-almond-oil-shop-now.jpg" class="alignleft" width="244" height="373" /></a>Високото съдържание на витамини А и Е насърчава овлажняването на кожата и помага за почистване на порите.&nbsp; Ако имате проблемна кожа и използвате бадемовото масло в своята домашна козметика със сигурност ще подобрите обото състояние на кожата си с по-малко петна, черни точки и пъпки. Подходящо е за всеки тип кожа, тъй като подпомага клетъчното обновяване и премахва мъртвите клетки.</p> <p>Маслото има сгряващо действие и е предпочитано за масаж на тялото. Когато се позлва за масажни цели пoмaгa пpи влoшeнo кpъвooбpaщeниe и paзтягaнe нa мycкyлите от тpeниpoвки. Масажите с бадемово масло се препоръчват и при бременност, след раждане, при рязко напълняване или отслабване, срещу стрии и целулит.</p> <p>В магазин МаКаСа можем да ви предложим много варианти от течната му форма, според вашия бюджет, предпочитания или просто защото обожавате всички продукти на дадената марка:</p> <ul> <li>Масло от био сладък бадем Primavera Life &ndash; сладкият бадем е много популярно, универсално основно масло. Добавете от любимите си етерични масла, за да направите собствено масажно масло.</li> <li>Био бадемово масло на Alteya Cosmetics &ndash; извлича се, чрез студено пресоване на ядката на плода на растението Prunus Dulcis. Растителното масло на бадема се добива от два вида бадемово дърво &ndash; сладкия и горчивия бадем, като само първия се използва за терапия. Ядките съдържат около 50% масло. Маслото е прозрачно, бледо жълто, почти без аромат.</li> <li>Органично масло от бадем Ikarov &ndash; натурален емолиент, който задържа влагата в кожата и я прави мека и нежна. Попива бързо, без да оставя следа. Подходящо e и за чувствителна кожа. Подхранва корените на косата, стимулира растежа, засилва блясъка и гъвкавостта на косъма.</li> <li>Бадемово масло Zoya Goes Pretty &ndash; действа благоприятно както на кожата, така и на косата. Омекотява и е много подходящо за дълги масажи на цялото тяло. Стимулира растежа, придава плътност и блясък на косъма и хидратира в дълбочина сухата коса.</li> <li>Масло от сладък бадем Plant Therapy &ndash; луксозна грижа за кожата, подходяща и като базово масло за ароматерапевтични смеси с етерични масла. Също така полезно за вана или масаж; отлично допълнение към лосиони, захарни пилинги или солни ексфолианти и балсами.</li> <li>Масло от Сладък Бадем на TISSERAND &ndash; попива лесно и е идеално за деликатна кожа. Препоръчва се всеки тип кожа, особено суха, за масаж и като ежедневно хидратиращо средство.</li> </ul> <h4>&nbsp;</h4> <h3><a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jojoba" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ ЖОЖОБА</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 2 | Нормална, суха, чувствителна, зряла кожа | Умерено абсорбация от кожата</em></p> <p>Жожоба (златисто) е любимо базово &bdquo;масло&ldquo; на много от нас. Всъщност в своята си структура, не е точно масло, а течен восък. Прилича много на естествения себум, който кожа ни произвежда. Изключително богато е на витамин Е. Тъй като е с високо съдържание на антиоксиданти, когато се добави към други базови масла, може да помогне за забавяне на на окисляването. Маслото е много популярна съставка в козметичната и ароматерапевтичната индустрия, заради отличните си свойства за грижа за кожата. Всички масла на Икаров са 100% натурални, обогатени с натурални антиоксиданти. Подходящи са за дневна и нощна грижа, като ароматите в тях се дължат на естествените етерични масла.</p> <p>Няколко съвета, как да изпозлвате в домашни условия:</p> <ul> <li>Като овлажнител на кожата, сутрин на влжна кожа, разнесете капка две по цялото лице. След пълната му абсорбация, може да нанесете и крем/серум за лице.</li> <li>Може да премахвате грима с масло от жожоба, за да насърчите цялостната здравина на кожата. Освен това, маслото е с нисък комедогенен индекс, и няма опасност да запуши порите. Но имайте предвид, че не е подходящо за мазна и комбинирана кожа.</li> <li>Използвайте няколко капки за овлажняване и подхранване на косата.</li> <li>Помага за възстановяване на косата и сухия скалп, просто добавете към продуктите си за грижа за коса.</li> <li>Използвайте за успокояване на кожата, след като сте прекалили със слънцето. Облекчава зачервяването.</li> <li>Потупвайте нежно в областта около очите, за да намалите появата на фини линии и бръчки.</li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></p> <h3><a href="https://makasa.org/product/jojoba-simmondsia-chinensis-50100-ml-alteya-organics" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ ШИПКА</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 1 | Нормална, суха, чувствителна, зряла кожа | Умерено абсорбация от кожата</em></p> <p>За много хора маслото от шипка е най-любимото базово масло, защото е невероятно за суха и зряла кожа &ndash; овлажнява, възстановява и изсветлява тена. Маслото от шипкови семена е богато на линолова и алфа-линоленова киселина, както и витамини А и Е, което го прави чудесно допълнение към кремовете и други локални лечения срещу екзема, стрии и най-вече в продукти против стареене на кожата. Маслото от шипка съдържа високо количество витамин Е, витамин А и есенциални мастни киселини, които насърчават нивата на колаген и еластин, и подпомагат регенерацията на клетките. Ключова съставка в кремове, лосиони, масажни масла, серуми за лице. Най-добре се съчетава с други базови масла в концентрация от 5 до 10%. Има ярко оранжево-червен цвят, който може да обезцвети смесите, които приготвяте. В големи концентрации маслото от шипка може да влоши състоянието на мазната кожа, така че бъдете внимателни, когато приготвяте домашната козметика против стареене.</p> <p>Маслото от шипка е чудесна натурална алтернатива на овлажнител за кожата. Богато е на подхранващи мастни киселини, които заедно с водата са основната съставка в повечето кремове. Съставките в маслото&nbsp;позволяват да се третират признаците на стареене и пигментацията, да се хидратира кожата и да възстанови увредената кожа, да се осигури силен, защитаващ, антиоксидантен тласък.&nbsp;Стягащите свойства на шипковото масло спомагат за затягането на порите и озаряват кожата ви.&nbsp;Започнете с малко количество в ежедневието си: потупвайте няколко капки върху почистена кожа, вечер, преди лягане.</p> <p>Препоръчваме ви комбинация с капка, две етерично масло от безсмъртниче,&nbsp;прекрасен антиейдж маслен серум за вечерна грижа за кожата. Нанасяйте винаги на влажна кожа, с леки потупващи движения. Маслото от шипка е с високо съдържание на витамин А, така че бъдете внимателни, ако използвате продукти с ретиноиди.</p> <p></p> <p></p> <h3><a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-kameliya" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА КАМЕЛИЯ</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 1 | Суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата</em></p> <p>Маслото от камелия (наричано още &bdquo;масло от чаени семена&ldquo;) е родом от Япония и използвано в миналото, както за грижа за кожата, така и за косата. Маслото на неостаряващите гейши в японската култура, скритата тайна за красота. Извлича се от семената на цветовете на камелията или цветето цубаки, както го наричат ​​в Япония. Коко Шанел е била голям почитател на цветето камелия и го е използвала в много от своите дизайни, тъй като е символ на дълголетие и чистота.</p> <p>Маслото от семена на Камелия&nbsp;предпазва кожата от увреждане от свободните радикали, има анти страреещи свойства полезни при зряла кожа и помага за подхранване на тена. Лесно се абсорбира, оставяйки кожата копринено гладка, без мазен филм, което прави маслото от семена на камелия една от най-добре пазените тайни в козметичната индустрия. Базовото масло може да се използва самостоятелно, но често е в комбинация и с други масла носители. Съдържа много антиоксиданти, които помагат за съживяване и подмладяване на косата и кожата.</p> <p>Едно от най-забележителните предимства на маслото от семена на камелия е свързано с изключителните му овлажняващи свойства. Това масло изобилства от витамини А, В, С, D и Е, които подхранват кожата ви, за да се сдобиете с кадифена мекота. Маслото от семена на камелия има молекулярен вид, подобен на себума, естествено отделящото се масло на кожата, осигурявайки значително по-добро и по-бързо усвояване в по-дълбоките слоеве на епидермиса.&nbsp;Друго предимство на маслото от семена на камелия е, че е заредено с усъвършенстващи кожата хранителни вещества, които спомагат за запазването на младежкия блясък на кожата. Борят се с първите признаци на стареене. Съдържа много висок процент полезни мастни киселини, като Омега-3 и 6, олеинова киселина (подобна на тази от зехтина). Също така е важен източник на растителен колаген и сквален, който хидратира и защитава кожата. Производството на сквален има тенденция да намалява с напредване на възрастта, което ни прави по-склонни към хиперпигментация, дразнене и други досадни кожни състояния.</p> <p>Когато се прилага външно, маслото от семена на камелия помага за образуването на бариера, която блокира влагата, поддържайки кожата ви гладка и хидратирана през целия ден. Чудесно масло за запазване и възвръщане на сияйния блясък на косата!</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></h4> <p><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></p> <h3><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-grozdovi-semena-plant-therapy" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 1-2 | Нормална, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата</em></p> <p>Маслото от гроздови семена е едно от най-леките и лесно нанасящи се базови масла, освен това няма и никакъв аромат. Универсалното масло има множество есенциални мастни киселини и богата, копринена текстура, която е идеална за успокоение на сухота и дразнене.&nbsp;Маслото от гроздови семки има леки антисептични свойства, което го прави чудесно също и за комбинираната кожа.&nbsp;</p> <p>Маслото от гроздови семки е богато на много други превъзходни съединения: бета-каротин, витамини D, C, E и полифеноли. Тези съединения имат мощни антиоксидантни способности, които могат да попречат на кожата ви да абсорбира пълното увреждане на UV лъчите или други агресори на околната среда.&nbsp;Съдържа мощна антиоксидантна съставка, наречена проантоцианидин. При регулярна употреба този антиоксидант може да изравни тена на кожата.&nbsp;Маслото от гроздови семки прониква бързо в кожата и не оставя мазни следи. За да използвате масло от гроздови семки върху лицето си, масажирайте вечерно време няколко капки на чиста и влажна кожа. Можете да повторите процеса сутрин, ако желаете.&nbsp;</p> <p>Смесете поравно по 1 суп. лъжица масло от гроздови семки и масло от шипка, добавете 1 капка етерично масло от гераниум и се насладете на своя антиейдж серум.&nbsp;Може да използвате и като естествен овлажняващ серум за лице.</p> <p></p> <p></p> <h3><a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-konop-50-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ/КОНОП</span></a></h3> <p><em>Комедогенен индекс 0 | Нормална, мазна, комбинирана, суха, чувствителна, зряла кожа | Бърза абсорбация от кожата</em></p> <p><span style="color: #99cc00;">Страхотно базово масло, подходящо за всички видове кожа!</span> Конопеното масло може да се прилага локално, като овлажнител или да се използва, като база за смеси с етерични масла. Съдържа уникална комбинация от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са много важни за здравата кожа, коса и скалп. Освен това е богато на витамин D, протеини и други витамини.&nbsp;Отличен овлажнител за кожата, тъй като се абсорбира лесно и допринася значително за предотвратяването на загубата на влага. Конопеното масло е перфектна храна за кожата, защото е богата на полезни вещества, незаменими мастни киселини и антиоксиданти, което го прави идеално базово масло за масажни и лечебни процедури. Редовната му употреба значително ще подобри вида на кожата.</p> <p>Конопеното масло се произвежда чрез студено пресоване на узрелите семена от промишлено отгледани растения коноп от вида&nbsp;<em>Cannabis stativa</em>. Тези растения съдържат под 0,3% от веществото тетрахидроканабинол (THC), психоактивното съединение, което присъства в големи количества в марихуаната. Ползите за здравето на маслото от конопено семе са широки. Доказано е, че е изключително полезно за кожата, ноктите и косата, както и помага при възпаления, сърдечносъдово здраве, облекчаване на болката и мускулно напрежение.</p> <p>Конопеното масло може да помогне за облекчение и лечение на кожни проблеми, като възпаление, акне, розацея, псориазис, различни дерматити и екземи. Това се дължи главно на основните му полиненаситени мастни киселини (PUFA) , включително в съотношение 1:3 Омега-3 и Омега-6. Не трябва обаче да се бърка конопеното масло с маслото CBD, което притежава пълния спектър на растителната материя с допълнителни полезни съединения.&nbsp;Маслото също укрепва кожата и повишава способността ѝ да се противопоставя на вирусни, гъбични и бактериални инфекции.</p> <p>Конопеното масло съдържа гама-линолова киселина (GLA), която е необходима за синтезиране на простагландините &ndash; съединения, идентични на хормоните, които допринасят за много функции на тялото. Както учените са установили, допълването с GLA може да подобри здравето на хормоните и да намали симптомите, свързани с ПМС, като менструални спазми.</p> <p></p> <h3><span style="color: #627531;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-nar-plodat-na-jivota">МАСЛО ОТ НАР &ndash; ПЛОДЪТ НА ЖИВОТА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/ricinovo-maslo-polzi-i-upotreba">РИЦИНОВО МАСЛО &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-kameliya-eliksirat-za-krasota-ot-iztoka">МАСЛО ОТ КАМЕЛИЯ &ndash; ЕЛИКСИРЪТ ЗА КРАСОТА ОТ ИЗТОКА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/bazovi-masla-spored-tipa-koja">БАЗОВИ МАСЛА СПОРЕД ТИПА КОЖА</a><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichni-masla-pri-deca"></a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image"></span></a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"><span style="color: #627531;">КАТЕГОРИИ</span><br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/recepti-s-eterichni-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image">РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</span></a></span></li> </ul> <p></p> </div> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-aloe-vera-banner-blog.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници:&nbsp;</em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Wikipedia</em></span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>[1]&nbsp;https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/<br />https://www.healthline.com/health/argan-oil-for-skin#benefits-of-argan-oil-for-skin<br />https://www.freshskin.co.uk/blog/a-complete-guide-to-carrier-oils/</em></span></p>

Сравнение на продукти