Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ ДЕЦА?

05.10.2021 22:02:53

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ ДЕЦА?

Като родители винаги сме искали най-доброто за своите деца. Никога няма да забравим, облекчението на течащия нос на нашата малка дъщеря, когато преди години вдиша напоен тампон с етерично масло от бор. Ефектът тогава ни порази. В свят, в който има толкова много синтетика, химикали, изкуствени материали и пластмаса, е хубаво, когато имаме възможност да използваме нещо по-естествено и по-близко до природата. Но само защото етеричните масла са добити от натурални източници, не ги прави напълно безопасни.

Тук ще разгледаме една много интересна тема и ще споделим с вас общи насоки, който трябва да следвате при употребата на етерични масла около деца. Как всъщност да ги използваме безопасно и защо това е толкова важно? Могат ли ефикасно да бъдат в помощ при различни неразположения? От каква възраст можем да използваме етеричните масла и по какъв начин? Отговорите на тези и други въпроси, ще дадем в тази статия и се надяваме, че ще бъдем в помощ на всички родители, които се докосват този така ароматен и вълшебен свят.

 

КАТО НАЧАЛО

Вроятно всеки родител, любител на етеричните масла, си задава въпроса: кога мога да използвам етеричните масла на своите деца? За съжаление на този въпрос не можем да дадем прост отговор. Факторите за тяхното приложение са различни и трябва да се съобразим с много особености. Важно е да запомните, че дори етеричните масла предназчени и формулирани специално за деца, са мощни инструменти, които трябва да се прилагат внимателно. Но ако вече сте взели решение, че искате да използвате етерични масла у дома за вашите деца, трябва първо да си отговорите на тези няколко въпроса:

  • С каква цел ще използвам това етерично масло?
  • За колко време възнамерявам да го използвам?
  • Това масло счита ли се безопасно за употреба на деца?

Когато децата са малки (3–6-годишни) най-добре е да използвате етерични масла само при необходимост, при някакво леко неразположение, за успокоение, за по-лесно заспиване и за най-краткото възможно време. Ако няма причина да използвате етерични масла върху вашето дете, най-добре е да не го правите.

Най-хубаво е да прилагате такива масла, които са специално формулирани за деца. Висококачествените производители имат специално разработени серии за деца, в които синергиите са съобразени с всички особености за безопасно използване. Такива са например етеричните масла за деца от сериите Primavera Kids и Plant Therapy KidSafe.

ОТ КАКВА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ МОЖЕМ ДА ПРИЛАГАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Етеричните масла трябва да се използват с повишено внимание около децата независимо от тяхната възраст. Винаги силно разредени – 0,5% съдържание на етерично масло в базово/растително масло, препоръчваме да се използва на деца само, когато са над 2-годишна възраст.

Не препоръчваме употребата на етерични масла при бебета, кърмачета и деца под 2-годишна възраст. Причините за това са много – децата и техният подрастващ организъм са по-чувствителни към ефикасността и съставките в етеричните масла. Малките деца опитват всичко с ръцете си, дори след разреждане с базово, растително масло, това приложение води до риск от поглъщане или попадане в очите, което е абсолютно противопоказно за тази възраст! Тънката, чувствителна кожа е много по-пропусклива на съединенията на етеричните масла, отколкото кожата на по-голямо дете или възрастен. 

И не на последно място – няма достатъчно клинични изследвания, които да доказват положителното влияние на етеричните масла върху организма на малките деца. В България, не съществува контролиращ орган, който да регулира употребата на етеричните масла върху деца. Безопасността е отговорност не само на родителите, а и на дистрибутора, който предлага етерични масла, защото той трябва да съветва, да препоръчва, а не самоцелно да продаде продукта си на всяка цена. Можем още много да говорим по тази така чувствителна тема, за това нашия съвет е да се доверявате само на доказани, сертифицирани и ОПИТНИ арома специалисти и терапевти, които в България за съжаление почти не се срещат!

Съществуват обаче висококачествени готови смеси, синергии и мехлеми от реномирани световни и български арома производители, на които можете да се доверите. Тези продукти със сигурност съдържат безопасно процентно съдържание на съставките от етеричните масла, клинично изпитани са, преминали са през хиляди регулации, за да достигнат до вас. 

Един чудесен такъв продукт е балсамът за бебета и деца от серията „Дишай с удоволствие“ на Primavera. Той доставя истинско удоволствие при вдишване и стимулира спокойния сън. Има положителен ефект върху организма и помага на децата да се чувстват по-комфортно в студените дни. Подходящ за малки деца от 6-месечна възраст.

Най-притеснително е, когато самостоятелното дозираме, разреждаме и дифузираме етерични масла у дома, около по-малки деца и кърмачета. Това винаги крие рискове, когато не сме под наблюдението на арома специалист или клиничен ароматерапевт. Няма да се уморим да повтаряме да бъдете внимателни и да не се доверявате на недоказани твърдения в интернет пространството.

 

ПРАВИЛНО И БЕЗОПАСНО РАЗРЕЖДАНЕ

Изключителна важна стъпка в приложението на етерични масла у дома. За деца на възраст от 1 до 3 години, препоръчваме разреждане от 0,25% до 0.5%. От 4 до 12 години от 0,5% до 2% разреждане на етеритното масло. От 13-годишна възраст 2,5 до максимум 4%. 

Какво представлява степента/процента на разреждане? Това означава, колко количеството етерично масло трябва да имаме добавено в количеството на базовото масло. Например, за да направите 0,5% разтвор за дете на 3 години, добавете 2 капки етерично масло от лавандула към 3 големи супени лъжици базово масло (около 15 милилитра) от кайсиеви ядки или фракционно кокосово масло. За 1% разтвор, капките на етеричното масло трябва да бъдат четири в 15 милилитра базово масло.

Таблицата по-долу, ще ви ориентират по-лесно в пресмятането.

Основните причини, заради които трябва да се спазва правилното разреждане на етеричните масла:

  • За да избегнете появата на нежелани кожни реакции, като обриви, алергии и фототоксичност (тежка слънчева реакция).
  • Децата все още се развиват и телата им не реагират по същия начин, както на възрастните с изградена имунна система и организъм.
  • За да избегнете хронични проблеми, като хепатоксичност или невротоксичност (проявяват се рядко, но все пак могат да се появят).

В зависимост от това колко процента искате да бъде разтвора, добавете съответните капки етерично масло в избраното количество базово масло. За по-малката възрастова група (от 3 до 6 години) това се отнася за локално приложение на малки участъци на кожата. За децата над 6-годишна възраст процентите са за приложения за цялото тяло.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ПРИ ДЕЦА

 
Дифузия

Този метод носи по-малко рискове от нежелани реакции. Когато дифузирате етерични масла при деца, най-важното е да спазвате указанията на самите производители. Както казахме и по-горе, препоръчваме да прилагате блендове и синергии, само от специализираните серии за деца на ароматерапевтични брандове, като Primavera Life или Plant Therapy. Това гарантира, че продуктите са специално разработени и съобразени с безопасността на използване при по-малки деца.

Когато дифузирате, правете задължителни почивки от минимум половин час. Препоръчително е след това да проветрите помещението. Дифузията при по-малки деца под 6 годишна възраст не трябва да надвишава три пъти в деня. Тоест можете да я прилагате сутринта, след като децата са закусили, на обяд и вечер преди лягане. За деца над 6 годишна възраст, дифузирането може да е и по-често.

Любим наш дифузер за деца е „Весели приятели“ на Primavera, не само заради уникалните му и удобни функции. Казваме го така с увереност, защото помага на нашите деца да заспят с нежния си разпръскващ аромат, с прекрасния си, забавен вид и нежна музика.

Разработеният в детски дизайн ултразвуков дифузер предлага многобройни варианти за работа и ароматизира помещения до 30 м2 с нежна ароматна мъглаБлагодарение на тази техника той и овлажнява деликатно въздуха в помещениетоПълни се със 145 мл вода и няколко капки от 100 % натурален бленд от аромати или единично етерично маслоКоличеството образувана мъгла е около 35 мл на час.

Пасивната дифузия е друг фин и по-безопасен метод, който препоръчваме при деца над 6 години, тъй като може да се прилага по време на учене, за повече енергия, концетрация или за мотивация. Какво е пасивна дифузия – когато етеричните масла се изпаряват сами и леко ароматизират въздуха, докато ароматът се разсее напълно.  За целта се използва специален камък, върху който се накапва етеричното масло. Ароматът се отделя без ултразвук, вентиалтор или нагряване. Пасивната дифузия е фина и е идеална за ароматизиране на малки пространства – на бюрото или на нощното шкафче. Такъв вид различни по големина камъни предлагаме в МаКаСа от марката Primavera Life.

Локално/топикално приложение

Друг начин за приложение на етерични масла при деца е чрез разреждане в базово/растително масло и нанесено масажно върху кожата. Разбира се, спазвайки процентите на разреждане в таблицата посочени по-горе. Синергии, предназначени за облекчение на дишането или на лека кашлица, могат да се разреждат във фракционно кокосово масло или друга база – например масло от карите, кайсиеви ядки или сладък бадем. Масажирайте с леки кръгови движения гърдите на детето. При лека хрема, можете да нанесете малко от сместта под нослето.

Тук е много важно да кажем, че етеричните масла НЕ ТРЯБВА да бъдат ползвани за лечение на различни болестни състояния! Те могат да помогнат и да облекчат общото неразположение на детето, но в никакъв случай, особено в сегашните времена, не трябва да лекувате симптоматиката само с тях! При респираторни проблеми, моля, първо се обърнете към вашия личен лекар! Не правете експерименти, не се доверявайте на интернет заблуждаващи маркетингови трикове.

Приложение, чрез Арома Рол-он

Рол-оните са готови смеси и синергии, в който най-често етеричните масла са разредени в базово масло или друг вид емулгатор, добит от естествен източник. Те могат да бъдат нанасяни на пулс точките на тялото на детето на слепоочията, на китките, врата, на стъпалата. Изключително подходящи са и за тийнейджъри. Могат да се употребяват и при деца над 3-годишна възраст, когато предпочитате да не рискувате със смеси, направени у дома. Рол-он арома блендове за деца, разгледайте в онлайн магазина на МаКаСа.

ИМА ЛИ МАСЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАМЕ

Трябва да имате предвид, че някои етерични масла трябва или да се избягват, или да се използват в силно разредена форма (0.1 до 0,2%), но САМО под ръководството на опитен и сертифициран арома специалист или клиничен арома терапевт. Има и няколко съставки, които трябва да избягвате да използвате при деца под 6-годишна възраст. Ето и кратък списък:

  • Масла с високо съдържание на ментол или 1,8-цинеол (като мента, розмарин, евкалипт) трябва да се избягват, тъй като могат да причинят проблеми с дишането при малки деца. Макар че това се случва рядко, моля бъдете внимателни при употребата им.
  • Масло от Бреза (Birch) и Гаултерия (Wintergreen) поради възможността от развитието на синдром на Рей (Reye syndrome). Ако се приема аспирин или други лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се избягва употребата на масло от Гаултерия (Wintergreen). Не използвайте изобщо по време или скоро след вирусна треска. Маслото не трябва да се прилага на деца под 12-годишна възраст. Не използвайте, ако сте бременна или кърмите.[2]

Масла, които причиняват висока чувствителност, алергични реакции и които не препоръчваме да се употребяват самостоятелно, без да бъдат много силно разредени с базово масло.

  • Дафинов лист (Pimentа racemosa), Канела кора или листа (Cinnamomum zeylanicum*), Карамфил (Syzygium aromaticum), Лимонена трева (Cymbopogon citratus), Цитронела (Cymbopogon nardus). Кимион (Cuminum cyminum), Лимон вербена (Lippia citriodora), Риган (Origanum vulgare), Мащерка (Thymus vulgaris) с хемотип тимол (thymol).[3]

Тези масла причиняват неприятна кожна чувствителност, дори и на нас възрастните. Това са така наречените „горещи масла“, употребявайте ги и на себе си силно разредени.

 

ОБЩИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Напомняме отново, че етеричните масла са силно концентрирани, летливи растителни екстракти и трябва да се използват разумно и внимателно. Дръжте етеричните масла на място, където малките деца не могат да ги достигнат и никога не им позволявайте да си играят с шишенцата. Има риск детето да отвори бутилката и да изпие съдържанието, което е много опасно. В този случай, се налага незабавна медицинска помощ. Въпреки че крайният резултат рядко е фатален, всяка година в световен мащаб се наблюдават много подобни случаи. За да се предотвратят подобни инциденти, всички етерични масла трябва да са много добре затворени и както вече споменахме, да се съхраняват на места, които децата не могат да достигнат!

И НАКРАЯ

Фокусът и целта в МаКаСа винаги са били върху удовлетвореността на клиентите ни и безопасността при използването на етерични масла. Ние също сме родители! Информацията в тази статия е само с образователна цел, почерпили сме я само от сигурни и достоверни източници, като Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) на САЩ и др.
Нашите клиенти са доволните клиенти, защото продажбата на даден продукт не е самоцел и винаги сме насреща при нужда от съвет и помощ. Също така не правим компромиси с качеството на етеричните масла, които предлагаме, особено на линиите, които са специално формулирани за деца. Тези масла са по-нежни, но същевременно и ефективни.

Стремим се да дадем разнообразие, с което да направите най-добрия избор за здравето на вашето семейство. Ако имате някакви въпроси, с радост ще отговорим на тях, изпращайте вашите запитвания на [email protected]

 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Източници:

[1] https://tisserandinstitute.org/safety-guidelines/
[2] https://blog.planttherapy.com/blog/2018/11/02/infants-and-toddlers/
[3] https://naha.org/explore-aromatherapy/safety
Преведе и написа: Кремена Петрова, МАКАСА
Снимки: Depositphotos, Primavera Life, Plant Therapy, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Ароматерапия

Статии за Ароматерапия | MAKASA.ORG

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ ДЕЦА?

Как да използваме етеричните масла при деца? | MAKASA

Никога няма да забравим, облекчението на течащия нос на нашата малка дъщеря, когато преди години вдиша напоен тампон с етерично масло от бор. Никога няма да забравим, облекчението на течащия нос на нашата малка дъщеря, когато преди години вдиша напоен тампон с етерично масло от бор. 2023-03-04T08:17:22+02:00 КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ ДЕЦА?

<p>Като родители винаги сме искали най-доброто за своите деца. Никога няма да забравим, облекчението на течащия нос на нашата малка дъщеря, когато преди години вдиша напоен тампон с етерично масло от бор. Ефектът тогава ни порази.&nbsp;В свят, в който има толкова много синтетика, химикали, изкуствени материали и пластмаса, е хубаво, когато имаме възможност да използваме нещо по-естествено и по-близко до природата. Но само защото <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етеричните масла</a> са добити от натурални източници, не ги прави напълно безопасни.</p> <p>Тук ще разгледаме една много интересна тема и ще споделим с вас общи насоки, който трябва да следвате при употребата на етерични масла около деца. Как всъщност да ги използваме безопасно и защо това е толкова важно? Могат ли ефикасно да бъдат в помощ при различни неразположения? От каква възраст можем да използваме етеричните масла и по какъв начин? Отговорите на тези и други въпроси, ще дадем в тази статия и се надяваме, че ще бъдем в помощ на всички родители, които се докосват този така ароматен и вълшебен свят.</p> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">КАТО НАЧАЛО</span></h4> <p>Вроятно всеки родител, любител на етеричните масла, си задава въпроса:&nbsp;<em><a href="https://makasa.org/category/za-deca" target="_blank" rel="noopener">кога мога да използвам етеричните масла на своите деца</a>?</em>&nbsp;За съжаление на този въпрос не можем да дадем прост отговор. Факторите за тяхното приложение са различни и трябва да се съобразим с много особености. Важно е да запомните, че дори етеричните масла предназчени и формулирани специално за деца, са мощни инструменти, които трябва да се прилагат внимателно. Но ако вече сте взели решение, че искате да използвате етерични масла у дома за вашите деца, трябва първо да си отговорите на тези няколко въпроса:</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;">С каква цел ще използвам това етерично масло?</span></li> <li><span style="color: #99cc00;">За колко време възнамерявам да го използвам?</span></li> <li><span style="color: #99cc00;">Това масло счита ли се безопасно за употреба на деца?</span></li> </ul> <p>Когато децата са малки (3&ndash;6-годишни) най-добре е да използвате етерични масла само при необходимост, при някакво леко неразположение, за успокоение, за по-лесно заспиване и за най-краткото възможно време. Ако няма причина да използвате етерични масла върху вашето дете, най-добре е да не го правите.</p> <p>Най-хубаво е да прилагате такива масла, които са специално формулирани за деца. Висококачествените производители имат специално разработени серии за деца, в които синергиите са съобразени с всички особености за безопасно използване. Такива са например етеричните масла за деца от сериите&nbsp;Primavera Kids&nbsp;и&nbsp;Plant Therapy KidSafe.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-kids-aromatherapgy-615dbc432d36d.jpg" class="alignleft" width="608" height="411" /></p> <h4 class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;">ОТ КАКВА ДЕТСКА&nbsp;ВЪЗРАСТ МОЖЕМ ДА ПРИЛАГАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</span></h4> <p class="text-alignleft">Етеричните масла трябва да се използват с повишено внимание около децата независимо от тяхната възраст. Винаги силно разредени &ndash; 0,5% съдържание на етерично масло в базово/растително масло, препоръчваме да се използва на деца само, когато са над 2-годишна възраст.</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Не препоръчваме</strong>&nbsp;<strong>употребата на етерични масла</strong>&nbsp;<strong>при бебета, кърмачета и деца под 2-годишна възраст.</strong></span>&nbsp;Причините за това са много &ndash; децата и техният подрастващ организъм са по-чувствителни към ефикасността и съставките в етеричните масла. Малките деца опитват всичко с ръцете си, дори след разреждане с базово, растително масло, това приложение води до риск от поглъщане или попадане в очите, което е абсолютно противопоказно за тази възраст! Тънката, чувствителна кожа е много по-пропусклива на съединенията на етеричните масла, отколкото кожата на по-голямо дете или възрастен.&nbsp;</p> <p>И не на последно място &ndash; няма достатъчно клинични изследвания, които да доказват положителното влияние на етеричните масла върху организма на малките деца. В България, не съществува контролиращ орган, който да регулира употребата на етеричните масла върху деца. Безопасността е отговорност не само на родителите, а и на дистрибутора, който предлага етерични масла, защото той трябва да съветва, да препоръчва, а не самоцелно да продаде продукта си на всяка цена. Можем още много да говорим по тази така чувствителна тема, за това нашия съвет е да се доверявате само на доказани, сертифицирани и ОПИТНИ арома специалисти и терапевти, които в България за съжаление почти не се срещат!</p> <p>Съществуват обаче висококачествени готови смеси, синергии и мехлеми от реномирани световни и български арома производители, на които можете да се доверите. Тези продукти със сигурност съдържат безопасно процентно съдържание на съставките от етеричните масла, клинично изпитани са, преминали са през хиляди регулации, за да достигнат до вас.&nbsp;</p> <p>Един чудесен такъв продукт е&nbsp;балсамът за бебета и деца&nbsp;от серията &bdquo;Дишай с удоволствие&ldquo; на Primavera. Той доставя истинско удоволствие при вдишване и стимулира спокойния сън. Има положителен ефект върху организма и помага на децата да се чувстват по-комфортно в студените дни. Подходящ&nbsp;<strong>за малки деца от 6-месечна възраст.</strong></p> <p></p> <p class="text-alignleft">Най-притеснително е, когато самостоятелното дозираме, разреждаме и дифузираме етерични масла у дома, около по-малки деца и кърмачета. Това винаги крие рискове, когато не сме под наблюдението на арома специалист или клиничен ароматерапевт. Няма да се уморим да повтаряме да бъдете внимателни и да не се доверявате на недоказани твърдения в интернет пространството.</p> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">ПРАВИЛНО И БЕЗОПАСНО РАЗРЕЖДАНЕ</span></h4> <p>Изключителна важна стъпка в приложението на етерични масла у дома. За деца на възраст от 1 до 3 години, препоръчваме разреждане от 0,25% до 0.5%. От 4 до 12 години от 0,5% до 2% разреждане на етеритното масло. От 13-годишна възраст 2,5 до максимум 4%.&nbsp;<br /><br />Какво представлява степента/процента на разреждане? Това означава, колко количеството етерично масло трябва да имаме добавено в количеството на базовото масло. Например, за да направите 0,5% разтвор за дете на 3 години, добавете 2 капки етерично масло от лавандула към 3 големи супени лъжици базово масло (около 15 милилитра) от кайсиеви ядки или фракционно кокосово масло. За 1% разтвор, капките на етеричното масло трябва да бъдат четири в 15 милилитра базово масло.</p> <p>Таблицата по-долу, ще ви ориентират по-лесно в пресмятането.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/dillute-primavera-children-kids.jpg" class="alignleft" width="606" height="612" />Основните причини, заради които трябва да се спазва правилното разреждане на етеричните масла:</p> <ul> <li>За да избегнете появата на нежелани кожни реакции, като обриви, алергии и фототоксичност (тежка слънчева реакция).</li> <li>Децата все още се развиват и телата им не реагират по същия начин, както на възрастните с изградена имунна система и организъм.</li> <li>За да избегнете хронични проблеми, като хепатоксичност или невротоксичност (проявяват се рядко, но все пак могат да се появят).</li> </ul> <p>В зависимост от това колко процента искате да бъде разтвора, добавете съответните капки етерично масло в избраното количество базово масло. За по-малката възрастова група (от 3 до 6 години) това се отнася за локално приложение на малки участъци на кожата. За децата над 6-годишна възраст процентите са за приложения за цялото тяло.</p> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ПРИ ДЕЦА</span></h4> <h5>&nbsp;</h5> <h5><span style="color: #99cc00;">Дифузия</span></h5> <p>Този метод носи по-малко рискове от нежелани реакции. Когато дифузирате етерични масла при деца, най-важното е да спазвате указанията на самите производители. Както казахме и по-горе, препоръчваме да прилагате блендове и синергии, само от специализираните серии за деца на ароматерапевтични брандове, като Primavera Life или Plant Therapy. Това гарантира, че продуктите са специално разработени и съобразени с безопасността на използване при по-малки деца.</p> <p>Когато дифузирате, правете задължителни почивки от минимум половин час. Препоръчително е след това да проветрите помещението. Дифузията при по-малки деца под 6 годишна възраст не трябва да надвишава три пъти в деня. Тоест можете да я прилагате сутринта, след като децата са закусили, на обяд и вечер преди лягане. За деца над 6 годишна възраст, дифузирането може да е и по-често.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/diffuser-primavera-kids.jpg" class="alignright" width="473" height="315" /></p> <p><a href="https://makasa.org/product/aroma-difuzer-veseli-priyateli-primavera" target="_blank" rel="noopener">Любим наш&nbsp;дифузер за деца е &bdquo;Весели приятели&ldquo;&nbsp;на Primavera</a>, не само заради уникалните му и удобни функции.&nbsp;<span data-language-for-alternatives="bg" data-language-to-translate-into="en" data-phrase-index="11">Казваме го така с увереност, защото помага на нашите деца да заспят с нежния си разпръскващ аромат, с прекрасния си, забавен вид и нежна музика.</span></p> <p><span lang="bg-BG">Разработеният в детски дизайн&nbsp;ултразвуков дифузер<strong>&nbsp;</strong>предлага многобройни варианти за работа и ароматизира&nbsp;помещения до</span><strong>&nbsp;</strong>30 м2&nbsp;<span lang="bg-BG">с нежна ароматна мъгла</span>.&nbsp;<span lang="bg-BG">Благодарение на тази техника той и овлажнява деликатно въздуха в помещението</span>.&nbsp;<span lang="bg-BG">Пълни се със</span>&nbsp;145 мл&nbsp;<span lang="bg-BG">вода&nbsp;и няколко капки от</span>&nbsp;100 %&nbsp;<span lang="bg-BG">натурален бленд от аромати или единично етерично масло</span>.&nbsp;<span lang="bg-BG">Количеството&nbsp;образувана мъгла е около</span>&nbsp;35 мл&nbsp;<span lang="bg-BG">на час</span>.</p> <p>Пасивната дифузия е друг фин и по-безопасен метод, който препоръчваме при деца над 6 години, тъй като може да се прилага по време на учене, за повече енергия, концетрация или за мотивация. Какво е пасивна дифузия &ndash; когато етеричните масла се изпаряват сами и леко ароматизират въздуха, докато ароматът се разсее напълно.&nbsp; За целта се използва&nbsp;специален камък,&nbsp;върху който се накапва етеричното масло. Ароматът се отделя без ултразвук, вентиалтор или нагряване. Пасивната дифузия е фина и е идеална за ароматизиране на малки пространства &ndash; на бюрото или на нощното шкафче. Такъв вид различни по големина камъни предлагаме в МаКаСа от марката Primavera Life.</p> <h5><span style="color: #99cc00;">Локално/топикално приложение</span></h5> <p>Друг начин за приложение на етерични масла при деца е чрез разреждане в базово/растително масло и нанесено масажно върху кожата. Разбира се, спазвайки процентите на разреждане в таблицата посочени по-горе. Синергии, предназначени за облекчение на дишането или на лека кашлица, могат да се разреждат във фракционно кокосово масло или друга база &ndash; например масло от карите, кайсиеви ядки или сладък бадем. Масажирайте с леки кръгови движения гърдите на детето. При лека хрема, можете да нанесете малко от сместта под нослето.</p> <p>Тук е много важно да кажем, че етеричните масла НЕ ТРЯБВА да бъдат ползвани за лечение на различни болестни състояния! Те могат да помогнат и да облекчат общото неразположение на детето, но в никакъв случай, особено в сегашните времена, не трябва да лекувате симптоматиката само с тях! При респираторни проблеми, моля, първо се обърнете към вашия личен лекар! Не правете експерименти, не се доверявайте на интернет заблуждаващи маркетингови трикове.</p> <h5><span style="color: #99cc00;">Приложение, чрез <a href="https://makasa.org/category/rol-on?seriya=doterra-kids,kidsafe-plant-therapy,primavera-kids" target="_blank" rel="noopener">Арома Рол-он</a></span></h5> <p>Рол-оните са готови смеси и синергии, в който най-често етеричните масла са разредени в базово масло или друг вид емулгатор, добит от естествен източник. Те могат да бъдат нанасяни на пулс точките на тялото на детето на слепоочията, на китките, врата, на стъпалата. Изключително подходящи са и за тийнейджъри. Могат да се употребяват и при деца над 3-годишна възраст, когато предпочитате да не рискувате със смеси, направени у дома.&nbsp;Рол-он арома блендове за деца,&nbsp;разгледайте в онлайн магазина на МаКаСа.</p> <h5><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/kids_spiel_mit.jpg" class="alignleft" width="534" height="356" /></h5> <h4 class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;"><strong>ИМА ЛИ МАСЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАМЕ</strong></span></h4> <p class="text-alignleft">Трябва да имате предвид, че някои етерични масла трябва или да се избягват, или да се използват в силно разредена форма (0.1 до 0,2%), но САМО под ръководството на опитен и сертифициран арома специалист или клиничен арома терапевт. Има и няколко съставки, които трябва да избягвате да използвате при деца под 6-годишна възраст. Ето и кратък списък:</p> <ul> <li class="text-alignleft">Масла с високо съдържание на ментол или 1,8-цинеол (като мента, розмарин, евкалипт) трябва да се избягват, тъй като могат да причинят проблеми с дишането при малки деца. Макар че това се случва рядко, моля бъдете внимателни при употребата им.</li> <li class="text-alignleft">Масло от Бреза (Birch) и Гаултерия (Wintergreen) поради възможността от развитието на синдром на Рей&nbsp;<em>(Reye syndrome)</em>. Ако се приема аспирин или други лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се избягва употребата на масло от Гаултерия (Wintergreen).&nbsp;<span style="color: #99cc00;"><strong>Не използвайте изобщо по време или скоро след вирусна треска.</strong></span>&nbsp;Маслото не трябва да се прилага на деца под 12-годишна възраст. Не използвайте, ако сте бременна или кърмите.<span style="color: #999999; font-size: 8pt;">[2]</span></li> </ul> <p>Масла, които причиняват висока чувствителност, алергични реакции и които не препоръчваме да се употребяват самостоятелно, без да бъдат много силно разредени с базово масло.</p> <ul> <li>Дафинов лист (Pimentа racemosa), Канела кора или листа (Cinnamomum zeylanicum*), Карамфил (Syzygium aromaticum), Лимонена трева (Cymbopogon citratus), Цитронела (Cymbopogon nardus). Кимион (Cuminum cyminum), Лимон вербена (Lippia citriodora), Риган (Origanum vulgare), Мащерка (Thymus vulgaris) с хемотип тимол (thymol).<span style="color: #999999; font-size: 8pt;">[3]</span></li> </ul> <p>Тези масла причиняват неприятна кожна чувствителност, дори и на нас възрастните. Това са така наречените &bdquo;горещи масла&ldquo;, употребявайте ги и на себе си силно разредени.</p> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">ОБЩИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ</span></h4> <p>Напомняме отново, че етеричните масла са силно концентрирани, летливи растителни екстракти и трябва да се използват разумно и внимателно. Дръжте етеричните масла на място, където малките деца не могат да ги достигнат и никога не им позволявайте да си играят с шишенцата. Има риск детето да отвори бутилката и да изпие съдържанието, което е много опасно. В този случай, се налага незабавна медицинска помощ. Въпреки че крайният резултат рядко е фатален, всяка година в световен мащаб се наблюдават много подобни случаи. За да се предотвратят подобни инциденти, всички етерични масла трябва да са много добре затворени и както вече споменахме, да се съхраняват на места, които децата не могат да достигнат!</p> <p><a href="https://makasa.org/product/podarachen-komplekt-za-deca-ndash-smeli-hlapeta-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Арома рол-оп за деца"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/75610-drachenmut-duft-roll-on-bio.jpg" class="alignleft" width="300" height="300" /></a></p> <h4 class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;">И НАКРАЯ</span></h4> <p class="text-alignleft"><strong><span style="color: #99cc00;">Фокусът и целта в МаКаСа винаги са били върху удовлетвореността на клиентите ни и безопасността при използването на етерични масла. Ние също сме родители!</span></strong> Информацията в тази статия е само с образователна цел, почерпили сме я само от сигурни и достоверни източници, като Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) на САЩ и др.<br />Нашите клиенти са доволните клиенти, защото продажбата на даден продукт не е самоцел и винаги сме насреща при нужда от съвет и помощ. Също така не правим компромиси с качеството на етеричните масла, които предлагаме, особено на линиите, които са специално формулирани за деца. Тези масла са по-нежни, но същевременно и ефективни.</p> <p class="text-alignleft">Стремим се да дадем разнообразие, с което да направите най-добрия избор за здравето на вашето семейство. Ако имате някакви въпроси, с радост ще отговорим на тях, изпращайте вашите запитвания на&nbsp;<a href="mailto:[email protected]" target="_blank" rel="noopener">[email protected]</a></p> <p>&nbsp;</p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/5-saveta-za-vrashtane-v-uchilishte-sled-vakanciyata">5 СЪВЕТА ЗА ПРИЯТНО ВРЪЩАНЕ В УЧИЛИЩЕ СЛЕД ВАКАНЦИЯТА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/7-eterichni-masla-pri-rani-ojulvaniya-i-belezi">7 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ РАНИ, ОЖУЛВАНИЯ И БЕЛЕЗИ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/5-eterichni-masla-v-pomosht-pri-uhapvaniya-ot-nasekomi">5 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ПОМОЩ ПРИ УХАПВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/magicheski-rol-on-za-deca-bez-bolka">МАГИЧЕСКИ РОЛ ОН ЗА ДЕЦА - БЕЗ БОЛКА</a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници:</em></span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>[1] https://tisserandinstitute.org/safety-guidelines/<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>[2] https://blog.planttherapy.com/blog/2018/11/02/infants-and-toddlers/<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>[3] https://naha.org/explore-aromatherapy/safety<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Преведе и написа: Кремена Петрова, МАКАСА<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимки: Depositphotos, Primavera Life, Plant Therapy, всички права запазени</em></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки