Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

26.04.2022 12:05:40

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Всички сме запознати с употребата на мащерката, като билка и подправка в кулинарията. Но освен че придава неповторим вкус на храната ни, от растението мащерка (Thymus vulgaris) се извлича и етерично масло от мащерка.

Етеричното масло от мащерка е популярно със своите противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Има отлични облекчаващи свойства при респираторни проблеми. Често се се среща и като консервант в храните, козметиката и тоалетните принадлежности.

Съществуват няколко проучвания, които потвърждават способността на етеричното масло от мащерка да намалява или елиминира бактериите, да поддържа здравето на сърцето и да облекчава възпаленията в организма.

В продължение на векове мащерката се използва от различни народи и култури за кадене в свещени храмове, в древните практики за балсамиране, както и против кошмари. Точно както историята на мащерката е богата на разнообразни приложения, така и множеството ползи и употреби на етеричното масло продължават и до днес.

ВИДОВЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ОТ МАЩЕРКА

Мащерката е дребно цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Lamiaceae и рода Thymus. Произлиза от средиземноморието и има малки сиво-зелени листа и малки розово-лилави или бели цветчета, които цъфтят обикновено в началото на лятото. Поради лекотата, с която се опрашва, мащерката има доста различни видове, като около 300 от тях съдържат варианти на силно ароматното му етерично масло. Популярните видове мащерка включват:

 • Thymus vulgaris – Обикновена (градинска) мащерка.
 • Thymus zygis – Испанска (бяла) мащерка
 • Thymus citriodorus – Лимонена мащерка
 • Thymus serpyllum – Дива мащерка
 • Thymus satureioides – Мароканска мащерка

Мащерката се отличава от повечето етерични масла, с това че едо и също растение от вид, може да даде различни хемотипове. Хемотипът е специфична разновидност, която принадлежи към един и същи вид растение, но все пак показва значителни разлики в химическия състав на етеричното масло.

Накратко: хемотип е начин да се каже, че едно и също растение може да има различни видове химични съставки. Повечето етерични масла нямат различни хемотипове, но е важно да отбележим, че хeмотипът определя техните терапевтични свойства. Тези вариации обикновено се появяват, когато едно и също растение се отглежда в различни среди. Например, общодостъпните хемотипове на обикновената мащерка (Thymus vulgaris) включват:

 • Thymus vulgaris ct. thymol – Най-известният и широко достъпен сорт мащерка, богат на фенолното съединение тимол и се слави като отличен естествен антисептик, мощен както в аромата, така и в терапевтичното си действие. Етерично масло от мащерка, хемотип тимол ще намерите в магазин МаКаСа на немската марка PRIMAVERA.
 • Thymus vulgaris ct. linalool – По-рядко срещан, този сорт е богат на линалол, с по-мек, по-сладък, тревист аромат. Известно е, че е по-нежен в действията си и се използва особено при локални приложения. От този сорт, магазин МаКаСа предлага на немската марка PRIMAVERA Етерично масло от мащерка, хемотип линалоол.
 • Thymus vulgaris ct. geraniol – Още по-рядко срещан, този сорт е богат на гераниол, с по-мек, по-флорален аромат. За него също е известно, че има по-нежно въздействие.

Разнообразието на мащерката е истинско отражение на нейната здравина и адаптивност към околната среда. Като едно от най-мощните и ценни масла в ароматерапията, важно е да знаете латинското наименование и хемотипа (ако има такъв) на определено масло от мащерка преди употребата или закупуването му. Неговите терапевтични свойства, препоръчани приложения и профил на безопасност ще се различават в зависимост от характеристиките му.

ИСТОРИЯ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА

От Средновековието до днешни времена мащерката е била възприемана като мощна духовна, лечебна и кулинарна билка. Изгарянето на това силно ароматно растение отдавна символизира изчистването и пречистването на всичко негативно и нежелано, независимо дали са вредители, патогени, несигурност, страхове или кошмари. Именно Плиний Стари, известният римски философ и автор, уместно обобщава това чувство: „Мащерката прогонва всички отровни създания“. Съответно се смята, че думата „мащерка“ произлиза от гръцката дума „тимон“ (което означава „опушвам“ или пречиствам). 

Известно е, че римляните добавят мащерка в своите билкови бани, за да подпомогнат прочистването; техните войници използвали билката като средство за внушаване на смелост и храброст, преди да влязат в битка. Гърците са използвали мащерка, за да имат спокоен сън и да преодоляват всякакви страхове, които биха се проявили като кошмари. Египтяните са пазили мащерката за починалия, използвайки я в свещени ритуали за балсамиране, за да съхранят тялото и да подпомогнат духовното му преминаване в отвъдното.

Мащерката често се е горяла в домовете и на местата за поклонение, за да се прочистят помещенията от неприятни миризми и да се предотврати появата на болести. Нейните пречистващи и защитни свойства са били добре известни още в онези дни. Използвана е от обществеността, билкарите, традиционните лечители и медицинските заведения за предпазване от смъртоносни болести и инфекции чрез почистване на рани, дезинфекциране на болници, пречистване на месото преди консумация и опушване на въздуха.

ПРЕДИМСТВА И СЪСТАВ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА

Богатият химичен състав на етеричното масло от мащерка, допринася за известните му пречистващи и терапевтични свойства. Една от най-известните му съставки е тимол, съединение със силни антибактериални и противогъбични действия. Други активни съединения, съставляващи маслото, включват карвакрол, p-Cymene и гама-терпинен. Имайте предвид, че точният химичен състав и следователно неговите употреби и терапевтични дейности, могат да се различават в зависимост от сорта или хемотипа на етеричното масло от мащерка. 

Тимолът е силно ароматен монотерпенов фенол, който е подробно изследван за неговите антимикробни свойства. Доказано е, че се бори с различни щамове бактерии и гъбички, вируси, паразити и насекоми. Поради своята интригуваща антисептична природа, тимол се използва като съставка във водата за уста, различни дезинфектанти, както и за контрол на вредителите.

Карвакролът, също монотерпенов фенол, излъчва топла и остра миризма. Подобно на тимола, той проявява противогъбични и антибактериални свойства. Наблюдавано е, че и тимолът, и карвакролът имат антиоксидантни и антитусивни (подтискащи кашлицата) ефекти. Етеричното масло от мащерка е популярно с това, че облекчава респираторни проблеми.

p-Cymene е монотерпеново съединение със свеж мирис на цитрусови плодове. Показва антимикробни ползи наред с аналгетични и противовъзпалителни свойства. Гама-терпиненът присъства естествено в много цитрусови плодове и показва силни антиоксидантни качества. Излъчва освежаваща, сладка, остра миризма.

Маслото от мащерка също е известно с факта, че укрепва имунната система и допринася за цялостното ни здраве и благополучие. Улеснява функцията на храносмилателната система, премахва излишните газове и помага за облекчаване на подуването на стомаха. Благодарение на успокояващия си ефект, маслото от мащерка осигурява естествено облекчаване на болката за тези, които страдат от физическа умора, както и от мускулна болка, напрежение и скованост. Отхрачващите качества на маслото от мащерка улесняват възстановяването на дихателните пътища и могат да облекчат лекия дихателен дискомфорт, като същевременно потискат кашлицата.

В ароматерапията, етеричното маслото от мащерка служи като тоник и има укрепващо действие, както върху тялото, така и върху ума. Вдишването на проникващия му аромат може да бъде полезно по време на стрес, умора, страх или при чуство на дълбока скръб. Маслото е чудесно за придобиване на повече увереност и самочувствие, за повече кураж при важни решения или времена на несигурност. Етеричното масло насърчава по-спокойния сън, защитава тялото по време на често срещани сезонни заболявания, като грип, облекчава главоболието и други общи неразположения.

Широко използвано и в козметиката, маслото от мащерка е идеално за хора с мазна кожа или акне. Неговите антимикробни свойства помагат за изчистване на кожата, намаляване на проблемите с текстурата и постигане на по-равномерен тен. 

РЕЦЕПТА ЗА МАСЛЕН СЕРУМ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА ПРИ КОСОПАД

 • За основа изберете базово масло, като масло от жожоба или масло от гроздови семки.
 • В 200 мл базово масло разтворете по 3 капки от етерично масло от мащерка, лавандула, розмарин вербенон и кедър. Всяко от тези масла има свойства, които са полезни за растежа на косата и здравето на скалпа.
 • Масажирайте малко количество в скалпа дневно за около 5 минути. Оставете, като маска за около един час или за една нощ.
 • След това изплакнете с мек шампоан (без сулфати и изсушаващи съставки) и подходящ балсам.

Нанасяйте серума няколко месеца и ще видите резултати в съживяването на косата ви. Все пак преди да предприемете каквито и да е домашни лечения, е добре да установите, каква е причината за косопада – хормонални проблеми, стрес и др. Прекратете приложението, ако почувствате дразнене на скалпа.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА

Етеричното масло от мащерка съдържа голямо количество феноли, които са силни дразнители за кожата и лигавиците. Маслото мащерка никога не трябва да бъде нанасяно върху кожата неразредено. Препоръчваме ви да използвате по-нежното масло с хемотип линалоол, а преди употреба да направите тест с кожни пластири.

Поради силата на етеричното масло от мащерка, тези от вас със специфични здравословни проблеми и под лекарско наблюдение, трябва да избягват употребата на масло от мащерка. Бременните и кърмещи жени не трябва да прилагат етерично масло от мащерка, под каквато и да е форма. Етеричното масло от мащерка никога не трябва да се използва около очите, вътрешната част на носа или други чувствителни зони на кожата. 

В случай на алергична реакция, преустановете употребата на продуктите и незабавно потърсете съвет от лекар, фармацевт или алерголог. За да предотвратите нежелани реакции, консултирайте се с медицински специалист преди употреба. Това масло винаги трябва да се съхранява на място, което е недостъпно за деца.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

 

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.

Източници: https://www.aromaweb.com, Wikipedia, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28214817/, https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme#acne
Превод: Надежда Георгиева, написа и оформи Кремена Петрова
Снимки: Depositphotos, Primavera life, makasa.org, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Етерично масло от мащерка – ползи и употреба

Всички сме запознати с употребата на мащерката, като билка и подправка в кулинарията, затова в тази статия ще ви запознаем с ароматерапевтичните и свойства. Всички сме запознати с употребата на мащерката, като билка и подправка в кулинарията, затова в тази статия ще ви запознаем с ароматерапевтичните и свойства. 2022-04-26T12:21:54+03:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

<p>Всички сме запознати с употребата на мащерката, като билка и подправка в кулинарията. Но освен че придава неповторим вкус на храната ни, от растението мащерка (Thymus vulgaris) се извлича и <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-turska-bio-5-ml-primavera">етерично масло от мащерка</a>.</p> <p>Етеричното масло от мащерка е популярно със своите противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Има отлични облекчаващи свойства при респираторни проблеми. Често се се среща и като консервант в храните, козметиката и тоалетните принадлежности.</p> <p>Съществуват няколко проучвания, които потвърждават способността на етеричното масло от мащерка да намалява или елиминира бактериите, да поддържа здравето на сърцето и да облекчава възпаленията в организма.</p> <p>В продължение на векове мащерката се използва от различни народи и култури за кадене в свещени храмове, в древните практики за балсамиране, както и против кошмари. Точно както историята на мащерката е богата на разнообразни приложения, така и множеството ползи и употреби на етеричното масло продължават и до днес.</p> <h2><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;"><b>ВИДОВЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ОТ МАЩЕРКА</b></span></h2> <p>Мащерката е дребно цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Lamiaceae и рода Thymus. Произлиза от средиземноморието и има малки сиво-зелени листа и малки розово-лилави или бели цветчета, които цъфтят обикновено в началото на лятото. Поради лекотата, с която се опрашва, мащерката има доста различни видове, като около 300 от тях съдържат варианти на силно ароматното му етерично масло. Популярните видове мащерка включват:</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus vulgaris</strong></span> &ndash; Обикновена (градинска) мащерка.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus zygis</strong></span> &ndash; Испанска (бяла) мащерка</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus citriodorus</strong></span> &ndash; Лимонена мащерка</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-mashterka-10-ml-ecomaat"><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus serpyllum</strong></span></a> &ndash; Дива мащерка</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus satureioides</strong></span> &ndash; Мароканска мащерка</li> </ul> <p>Мащерката се отличава от повечето етерични масла, с това че едо и също растение от вид, може да даде различни хемотипове.&nbsp;Хемотипът е специфична разновидност, която принадлежи към един и същи вид растение, но все пак показва значителни разлики в химическия състав на етеричното масло.</p> <p><span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-linalool-primavera" title="Етерично масло от Мащерка Линалоол, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/thyme-linalool-oil-primavera.jpg" class="alignleft" width="193" height="296" /></a>Накратко: хемотип е начин да се каже, че едно и също растение може да има различни видове химични съставки. Повечето етерични масла нямат различни хемотипове, но е важно да отбележим, че хeмотипът определя техните терапевтични свойства. Тези вариации обикновено се появяват, когато едно и също растение се отглежда в различни среди.&nbsp;</span>Например, общодостъпните хемотипове на обикновената мащерка (Thymus vulgaris) включват:</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus vulgaris ct. thymol</strong></span> &ndash; Най-известният и широко достъпен сорт мащерка, богат на фенолното съединение тимол и се слави като отличен естествен антисептик, мощен както в аромата, така и в терапевтичното си действие. <span style="color: #99cc00;"><strong><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-timol-primavera">Етерично масло от мащерка, хемотип тимол</a></strong></span>&nbsp;ще намерите в магазин МаКаСа на немската марка PRIMAVERA.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus vulgaris ct. linalool</strong></span> &ndash; По-рядко срещан, този сорт е богат на линалол, с по-мек, по-сладък, тревист аромат. Известно е, че е по-нежен в действията си и се използва особено при локални приложения. От този сорт, магазин МаКаСа предлага на немската марка PRIMAVERA <span style="color: #99cc00;"><strong><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-linalool-primavera">Етерично масло от мащерка, хемотип линалоол.</a></strong></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Thymus vulgaris ct. geraniol</strong></span> &ndash; Още по-рядко срещан, този сорт е богат на гераниол, с по-мек, по-флорален аромат. За него също е известно, че има по-нежно въздействие.</li> </ul> <p>Разнообразието на мащерката е истинско отражение на нейната здравина и адаптивност към околната среда. Като едно от най-мощните и ценни масла в ароматерапията, важно е да знаете латинското наименование и хемотипа (ако има такъв) на определено масло от мащерка преди употребата или закупуването му. Неговите терапевтични свойства, препоръчани приложения и профил на безопасност ще се различават в зависимост от характеристиките му.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><b><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-timol-primavera" title="Етерично масло от Мащерка Тимол, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/thyme-tymoll-oil-primavera.jpg" class="alignleft" width="194" height="297" /></a><span style="font-size: 12pt;">ИСТОРИЯ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА</span></b></span></h4> <p>От Средновековието до днешни времена мащерката е била възприемана като мощна духовна, лечебна и кулинарна билка. Изгарянето на това силно ароматно растение отдавна символизира изчистването и пречистването на всичко негативно и нежелано, независимо дали са вредители, патогени, несигурност, страхове или кошмари. Именно Плиний Стари, известният римски философ и автор, уместно обобщава това чувство: &bdquo;Мащерката прогонва всички отровни създания&ldquo;. Съответно се смята, че думата &bdquo;мащерка&ldquo; произлиза от гръцката дума &bdquo;тимон&ldquo; (което означава &bdquo;опушвам&ldquo; или пречиствам).&nbsp;</p> <p>Известно е, че римляните добавят мащерка в своите билкови бани, за да подпомогнат прочистването; техните войници използвали билката като средство за внушаване на смелост и храброст, преди да влязат в битка. Гърците са използвали мащерка, за да имат спокоен сън и да преодоляват всякакви страхове, които биха се проявили като кошмари. Египтяните са пазили мащерката за починалия, използвайки я в свещени ритуали за балсамиране, за да съхранят тялото и да подпомогнат духовното му преминаване в отвъдното.</p> <p>Мащерката често се е горяла в домовете и на местата за поклонение, за да се прочистят помещенията от неприятни миризми и да се предотврати появата на болести. Нейните пречистващи и защитни свойства са били добре известни още в онези дни. Използвана е от обществеността, билкарите, традиционните лечители и медицинските заведения за предпазване от смъртоносни болести и инфекции чрез почистване на рани, дезинфекциране на болници, пречистване на месото преди консумация и опушване на въздуха.</p> <h2><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;"><b>ПРЕДИМСТВА И СЪСТАВ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА</b></span></h2> <p>Богатият химичен състав на етеричното масло от мащерка, допринася за известните му пречистващи и терапевтични свойства. Една от най-известните му съставки е тимол, съединение със силни антибактериални и противогъбични действия. Други активни съединения, съставляващи маслото, включват карвакрол, p-Cymene и гама-терпинен. Имайте предвид, че точният химичен състав и следователно неговите употреби и терапевтични дейности, могат да се различават в зависимост от сорта или хемотипа на етеричното масло от мащерка.&nbsp;</p> <p>Тимолът е силно ароматен монотерпенов фенол, който е <a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28214817/">подробно изследван</a> за неговите антимикробни свойства. Доказано е, че се бори с различни щамове бактерии и гъбички, вируси, паразити и насекоми. Поради своята интригуваща антисептична природа, тимол се използва като съставка във водата за уста, различни дезинфектанти, както и за контрол на вредителите.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-turska-bio-5-ml-primavera" title="Етерично Масло от Мащерка турска Био, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/thyme-turkish-oil-primavera.jpg" class="alignleft" width="193" height="295" /></a>Карвакролът, също монотерпенов фенол, излъчва топла и остра миризма. Подобно на тимола, той проявява противогъбични и антибактериални свойства. Наблюдавано е, че и тимолът, и карвакролът имат антиоксидантни и антитусивни (подтискащи кашлицата) ефекти. Етеричното масло от мащерка е популярно с това, че&nbsp;облекчава респираторни проблеми.</p> <p>p-Cymene е монотерпеново съединение със свеж мирис на цитрусови плодове. Показва антимикробни ползи наред с аналгетични и противовъзпалителни свойства. Гама-терпиненът присъства естествено в много цитрусови плодове и показва силни антиоксидантни качества. Излъчва освежаваща, сладка, остра миризма.</p> <p>Маслото от мащерка също е известно с факта, че укрепва имунната система и допринася за цялостното ни здраве и благополучие. Улеснява функцията на храносмилателната система, премахва излишните газове и помага за облекчаване на подуването на стомаха. Благодарение на успокояващия си ефект, маслото от мащерка осигурява естествено облекчаване на болката за тези, които страдат от физическа умора, както и от мускулна болка, напрежение и скованост. Отхрачващите качества на маслото от мащерка улесняват възстановяването на дихателните пътища и могат да облекчат лекия дихателен дискомфорт, като същевременно потискат кашлицата.</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>В ароматерапията, етеричното маслото от мащерка</strong></span> служи като тоник и има укрепващо действие, както върху тялото, така и върху ума. Вдишването на проникващия му аромат може да бъде полезно по време на стрес, умора, страх или при чуство на дълбока скръб. Маслото е чудесно за придобиване на повече увереност и самочувствие, за повече кураж при важни решения или времена на несигурност. Етеричното масло насърчава по-спокойния сън, защитава тялото по време на често срещани сезонни заболявания, като грип, облекчава главоболието и други общи неразположения.</p> <p>Широко използвано и в козметиката, маслото от мащерка е идеално за хора с мазна кожа или акне. Неговите антимикробни свойства помагат за изчистване на кожата, намаляване на проблемите с текстурата и постигане на по-равномерен тен.&nbsp;</p> <h2><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;"><strong>РЕЦЕПТА ЗА МАСЛЕН СЕРУМ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА ПРИ КОСОПАД</strong></span></h2> <ul> <li>За основа изберете базово масло, като <a href="https://makasa.org/article/10-polzi-na-masloto-ot-jojoba">масло от жожоба</a> или масло от гроздови семки.</li> <li>В 200 мл базово масло разтворете по 3 капки от етерично масло от <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mashterka-linalool-primavera">мащерка</a>, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera">лавандула,</a> <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-verbenon-bio-5-ml-primavera">розмарин вербенон</a> и <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-kedar-bio-5-ml-primavera">кедър</a>. Всяко от тези масла има свойства, които са полезни за растежа на косата и здравето на скалпа.</li> <li>Масажирайте малко количество в скалпа дневно за около 5 минути. Оставете, като маска за около един час или за една нощ.</li> <li>След това изплакнете с мек шампоан (без сулфати и изсушаващи съставки) и подходящ балсам.</li> </ul> <p>Нанасяйте серума няколко месеца и ще видите резултати в съживяването на косата ви. Все пак преди да предприемете каквито и да е домашни лечения, е добре да установите, каква е причината за косопада &ndash; хормонални проблеми, стрес и др. Прекратете приложението, ако почувствате дразнене на скалпа.</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-blog-thyme.jpg" /></strong></span></p> <h5><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;"><strong>ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА</strong></span></h5> <p>Етеричното масло от мащерка съдържа голямо количество феноли, които са силни дразнители за кожата и лигавиците. Маслото мащерка никога не трябва да бъде нанасяно върху кожата неразредено. Препоръчваме ви да използвате по-нежното масло с хемотип линалоол, а&nbsp;преди употреба да направите тест с кожни пластири.</p> <p>Поради силата на етеричното масло от мащерка, тези от вас със специфични здравословни проблеми и под лекарско наблюдение, трябва да избягват употребата на масло от мащерка. Бременните и кърмещи жени не трябва да прилагат етерично масло от мащерка, под каквато и да е форма. Етеричното масло от мащерка никога не трябва да се използва около очите, вътрешната част на носа или други чувствителни зони на кожата.&nbsp;</p> <p>В случай на алергична реакция, преустановете употребата на продуктите и незабавно потърсете съвет от лекар, фармацевт или алерголог. За да предотвратите нежелани реакции, консултирайте се с медицински специалист преди употреба. Това масло винаги трябва да се съхранява на място, което е недостъпно за деца.</p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-rigan-pri-respiratorni-problemi">МАСЛО ОТ РИГАН &ndash; ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ПРОБЛЕМИ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/tamyan-zlatnoto-eterichno-maslo">ТАМЯН &ndash; ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/bezsmartniche-bilkata-na-sredizemnomorieto">БЕЗСМЪРТНИЧЕ &ndash; БИЛКАТА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-vetiver-aromatat-na-zemyata">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР &ndash; АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p>&nbsp;</p> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog-615d9983c53fe.jpg" /></a></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br /><br /><span>Източници:&nbsp;https://www.aromaweb.com, Wikipedia,&nbsp;https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28214817/,&nbsp;https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme#acne<br /></span></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em><span>Превод: Надежда Георгиева, написа и оформи Кремена Петрова<br /></span><span>Снимки: Depositphotos, Primavera life, makasa.org, всички права запазени</span><br /></em></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки