Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЦИТРОНЕЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

23.03.2022 20:34:51

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЦИТРОНЕЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

Силен, наситен, цитрусово зелен аромат, свежестта му няма как да се сбърка. Това е етеричното масло от цитронела, което е популярно с действието си на естествен репелент срещу комари и насекоми. Употребите и ползите му обаче се простират отвъд предпазването от неприятните буболечки през топлите месеци.

Цитронелата често се бърка с лимонена трева, тъй като имат сходен външен вид, растеж и метод на обработка. Двете растения се считат за „братовчеди“, тъй като принадлежат към едно и също семейство растения - Cymbopogon, което обикновено се нарича просто лимонена трева. Различават се по стъблата – лимонената трева има почти бели стъбла, докато тези на растението Цитронела са червеникави на цвят.

Ароматната трева е получила името си от френската дума, означаваща „лимонов балсам“, поради флоралния си, силно наподобяващ цитрусов аромат. Цитронелата е трева, която расте главно в някои азиатски страни, както и на острови в южната част на Тихия океан.

Етеричното масло от цитронела се извлича от два сорта – цейлонският, чието ботаническо наименование е Cymbopogon nardus, и сорт ЯваCymbopogon winterianus. И двете масла варират по цвят от бледожълт до кафеникав нюанс. Сортът Ява има по-свеж, лимонов аромат, напомнящ на етерично масло от лимон, докато цейлонският сорт може да има по-топъл, дървесен нюанс на цитрусовия си аромат. Двата сорта се различават и по своя състав, като в сорта Ява преобладава съдържанието на гераниол и цитронелол.

Подобно на много етерични масла и маслото от цитронела има разнородни ползи, които не се ограничават само до репелентните му свойства. В тази статия ще разгледаме и другите полезни действия на маслото от цитронела и как можете да го прилагате безопасно у дома.

КРАТКА ИСТОРИЯ 

От векове маслото от цитронела е естествено лечебно средство и хранителна съставка, която се прилага широко в Китай, Шри Ланка и Индонезия. Традиционно се използва, като ароматизант в кулинарията, успокояващо болка, инфекции, обриви и възпаления, нетоксичен агент за отблъскване на насекоми, естествен и ароматен почистващ препарат за домакинство и съставка в парфюмерията, сапуни, почистващи препарати, ароматизирани свещи и козметични продукти.

Маслото от цитронела и днес се цени високо с неговите почистващи, дезинфекционни, освежаващи и дезодориращи свойства. Освен че се използва като ароматизатор за храни и напитки, маслото от цитронела има различни приложения, които ще изброим по-долу.

Естествено срество против насекоми

Това е едно от най-често използваните свойства на етеричното масло от цитронела, тъй като отблъсква насекомите и предотвратява ухапвания. Установено е, че е особено ефективно при вид комар, наречен Aedes aegypti, чието ухапване причинява ужасната жълта треска. Маслото от цитронела е ефективно и при въшки (по тялото и главата) и бълхи (има само отблъскващи свойства!). 

Проучване от 2011 г. в тропическата медицина и международното здраве заключава, че маслото от цитронела, комбинирано с ванилин (съединение, открито във ваниловите зърна) е сред най-ефективните естествени репеленти срещу насекоми, осигуряващи до три часа непрекъсната защита.

Маслото от цитронела е естественият заместител на химичният репелент DEET (diethyl-meta-toluamide, N,N-diethyl-m-toluamide), който е основната съставка в конвенционалните препарати против насекоми.

Според проучване от 2019 г. етеричното масло от цитронела е ефективно между 52 и 85 %  в защитата от ухапвания от комари, което го прави особено подходящо за употреба в продукти за борба с насекомите.

Инхибитор за растежа на бактериите

Според проучване, публикувано в списание Microbios Journal, химични съставки, като метил изоевгенол и няколко други, които се намират в етеричното масло от цитронела, са отговорни за инхибирането на всякакъв вид бактериален растеж. Антибактериалната функция на етеричното масло от цитронела е особено полезна за третиране на инфекции, и подпомагане за по-бързото възстановяване при кожни разранявания. 

Помага при депресивни състояния

Маслото от цитронела се бори с депресията и облекчава тревожността, тъгата и негативните чувства. Дифузирайте у дома, за да предизвикате по-свежи чувства на щастие и надежда. 

Премахва лошата миризма

Яркият, свеж, богат цитрусово-лимонен аромат на етеричното масло от цитронела прогонва неприятната миризма. Етеричното масло от цитронела има цялостен тонизиращ ефект върху тялото. Но внимавайте, както и лимонената трева, маслото е доста силно и не трябва да прекалявате с него.

Действа като стимулант

Стимулиращият ефект на етеричното масло от цитронела ще повиши активността на нервната система. Това етерично масло също стимулира имунните механизми и метаболизма на тялото.

Етеричното масло от цитронела образува фини смеси с етеричните масла от: 

  • кедрово дърво, 
  • градински чай, 
  • евкалипт, 
  • здравец, 
  • лавандула, 
  • лимон, 
  • мента, 
  • розмарин,  
  • чаено дърво.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МАСЛОТО ОТ ЦИТРОНЕЛА

Домашен репелент против насекоми 

Ще ви бъдат необходими:

Разтопете кокосовото масло или може да изпозлвате и фракционно кокосово, което в течна форма. Смесете всички съставки и ги съхранявайте в малко бурканче с капаче за капки за очи. За да използвате, втрийте малко количество върху кожата.
Забележка: Не бива да използвате масло от семена на нийм, ако сте бременна или се опитвате да забременеете.

За концентрация и фокус

Използвано, чрез ароматерапия, маслото от цитронела ще подобри концентрацията и ще насърчи умствената яснота. Дифузирайте 3 капки масло от цитронела в домашния дифузер и се насладете на чувството за фокус и концентрация. Ароматът успокоява тялото и ума, като намалява тежестта от хаотични и противоречиви емоции.

При настинка 

С противовъзпалителните си и антибактериални свойства, маслото от цитронела ще облекчи дразненето на гърлото или синусите, задух, образуване на слуз и симптоматика при бронхиални инфекции. Дифузирайте смес, състояща се от по 2 капки масла от цитронела, лавандула и мента, за да постигнете това облекчение, като същевременно подобрите кръвообращението и намалите стреса и тревожността.

За тялото

Маслото от Цитронела е особено подходящо за направата на нежен и антибактериален спрей за тяло, който може да покрие или премахне неприятните миризми, особено тези, причинени от бактерии под мишниците.

За дезодорант с аромат на лимон и антибактериални ползи, в малка купа смесете добре 2 супени лъжици сода за хляб и 2 с.л. Арарут на прах (маранта). След това добавете 4 супени лъжици базово масло – например арганово масло, 4 капки етерично масло от лимон и 4 капки етерично масло цитронела и старателно смесете отново всички съставки. Добавете сместа в празно рол-он шише или друго, чрез което лесно да нанасяте сместта. 

ВАЖНО ЗА БЕЗОПАСНОСТТА

Етеричното масло от цитронела не трябва да се използва върху кожата на малки деца и трябва да се избягва по време на бременност. При високи концентрации, нанесено локално предизвиква дразнене и чувствителност в кожата. Ако сте направили домашен репелент срещу насекоми, не позволявайте на децата сами да прилагат препарата. Те често лапат ръцете си, за това е най-добре вие да поставите репелента върху ръцете си и да го нанесете по тялото на детето.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

-------------
Източници: Wikipedia
Написа: Кремена Петрова
Снимки: Primavera Life, Makasa.org, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЦИТРОНЕЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

Етерично масло от Цитронела – приложения и ползи

Етеричното масло от цитронела, което е популярно с действието си на естествен репелент срещу комари и насекоми. Етеричното масло от цитронела, което е популярно с действието си на естествен репелент срещу комари и насекоми. 2022-06-13T03:42:11+03:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЦИТРОНЕЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

<p><span style="font-weight: 400;">Силен, наситен, цитрусово зелен аромат, свежестта му няма как да се сбърка. Това е <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-citronela-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етеричното масло от цитронела</a>, което е популярно с действието си на естествен репелент срещу комари и насекоми. Употребите и ползите му обаче се простират отвъд предпазването от неприятните буболечки през топлите месеци.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Цитронелата често се бърка с <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limonena-treva-plant-therapy" target="_blank" rel="noopener">лимонена трева,</a> тъй като имат сходен външен вид, растеж и метод на обработка. Двете растения се считат за &bdquo;братовчеди&ldquo;, тъй като принадлежат към едно и също семейство растения - </span><i><span style="font-weight: 400;">Cymbopogon</span></i><span style="font-weight: 400;">, което обикновено се нарича просто лимонена трева. Различават се по стъблата &ndash; лимонената трева има почти бели </span><span style="font-weight: 400;">стъбла</span><span style="font-weight: 400;">, докато тези на растението Цитронела са червеникави на цвят. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ароматната трева е получила името си от френската дума, означаваща &bdquo;лимонов балсам&ldquo;, поради флоралния си, силно наподобяващ цитрусов аромат. Цитронелата е трева, която расте главно в някои азиатски страни, както и на острови в южната част на Тихия океан.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-blog-citronella-essential-oil-grass.jpg" class="alignleft" width="363" height="646" />Етеричното масло от цитронела се извлича от два сорта &ndash; цейлонският, чието ботаническо наименование е </span><b><i>Cymbopogon nardus</i></b><span style="font-weight: 400;">, и сорт </span><span style="font-weight: 400;">Ява</span><span style="font-weight: 400;"> &ndash; </span><b><i>Cymbopogon winterianus</i></b><span style="font-weight: 400;">. И двете масла варират по цвят от бледожълт до кафеникав нюанс. Сортът Ява има по-свеж, лимонов аромат, напомнящ на етерично масло от лимон, докато цейлонският сорт може да има по-топъл, дървесен нюанс на цитрусовия си аромат. Двата сорта се различават и по своя състав, като в сорта Ява преобладава съдържанието на гераниол и цитронелол.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Подобно на много етерични масла и маслото от цитронела има разнородни ползи, които не се ограничават само до репелентните му свойства. В тази статия ще разгледаме и другите полезни действия на маслото от цитронела и как можете да го прилагате безопасно у дома.</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">КРАТКА ИСТОРИЯ&nbsp;</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">От векове маслото от цитронела е естествено лечебно средство и хранителна съставка, която се прилага широко в Китай, Шри Ланка и Индонезия. Традиционно се използва, като ароматизант в кулинарията, успокояващо болка, инфекции, обриви и възпаления, нетоксичен агент за отблъскване на насекоми, естествен и ароматен почистващ препарат за домакинство и съставка в парфюмерията, сапуни, почистващи препарати, ароматизирани свещи и козметични продукти.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от цитронела и днес се цени високо с неговите почистващи, дезинфекционни, освежаващи и дезодориращи свойства.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Освен че се използва като ароматизатор за храни и напитки, маслото от цитронела има различни приложения, които ще изброим по-долу.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Естествено срество против насекоми</span></strong></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Това е едно от най-често използваните свойства на етеричното масло от цитронела, тъй като отблъсква насекомите и предотвратява ухапвания. Установено е, че е особено ефективно при вид комар, наречен </span><i><span style="font-weight: 400;">Aedes aegypti</span></i><span style="font-weight: 400;">, чието ухапване причинява ужасната жълта треска. Маслото от цитронела е ефективно и при въшки (по тялото и главата) и бълхи (има само отблъскващи свойства!).&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Проучване от 2011 г. в тропическата медицина и международното здраве заключава, че маслото от цитронела, комбинирано с ванилин (съединение, открито във ваниловите зърна) е сред най-ефективните естествени репеленти срещу насекоми, осигуряващи до три часа непрекъсната защита.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от цитронела е естественият заместител на химичният репелент </span>DEET <i>(diethyl-meta-toluamide, N,N-diethyl-m-toluamide)</i><span style="font-weight: 400;">, който е основната съставка в конвенционалните препарати против насекоми.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Според <a href="https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12936-019-3064-8" target="_blank" rel="noopener">проучване от 2019 г.</a> етеричното масло от цитронела е ефективно между 52 и 85 %&nbsp; в защитата от ухапвания от комари, което го прави особено подходящо за употреба в продукти за борба с насекомите.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-citronela-bio-5-ml-primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/citronella-bio-essential-oil-primavera.jpg" class="alignleft" width="182" height="278" /></a>Инхибитор за растежа на бактериите</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Според проучване, публикувано в списание <em>Microbios Journal</em>, химични съставки, като метил изоевгенол и няколко други, които се намират в етеричното масло от цитронела, са отговорни за инхибирането на всякакъв вид бактериален растеж. Антибактериалната функция на етеричното масло от цитронела е особено полезна за третиране на инфекции, и подпомагане за по-бързото възстановяване при кожни разранявания.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Помага при депресивни състояния</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от цитронела се бори с депресията и облекчава тревожността, тъгата и негативните чувства. Дифузирайте у дома, за да предизвикате по-свежи чувства на щастие и надежда.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Премахва лошата миризма</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Яркият</span><span style="font-weight: 400;">, свеж, богат цитрусово-лимонен аромат на етеричното масло от цитронела прогонва неприятната миризма. Етеричното масло от цитронела има цялостен тонизиращ ефект върху тялото. Но внимавайте, както и лимонената трева, маслото е доста силно и не трябва да прекалявате с него.</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Действа като стимулант</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Стимулиращият ефект на етеричното масло от цитронела ще повиши активността на нервната система. Това етерично масло също стимулира имунните механизми и метаболизма на тялото.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от цитронела образува фини смеси с етеричните масла от:&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">кедрово дърво,&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">градински чай,&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">евкалипт,&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">здравец,&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">лавандула,&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">лимон,&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">мента,&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">розмарин,&nbsp;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">чаено дърво.</span></li> </ul> <h3><strong><span style="color: #99cc00;">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МАСЛОТО ОТ ЦИТРОНЕЛА</span></strong></h3> <h4><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;"><span style="font-weight: 400;"></span></span></h4> <h4><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;"><span style="font-weight: 400;">Домашен репелент против насекоми&nbsp;</span></span></h4> <p>Ще ви бъдат необходими:</p> <ul> <li>2 суп. лъжици базово <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-niym-azadirachta-indica-100-ml">масло от от нийм</a></li> <li>1 суп. лъжица <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-maslina-olea-europaea-100-ml">био масло от маслини</a></li> <li>1 суп. лъжица <a href="https://makasa.org/product/frakcionno-kokosovo-maslo-plant-therapy">кокосово масло</a></li> <li>10-15 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-citronela-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от цитронела</a></li> </ul> <p>Разтопете кокосовото масло или може да изпозлвате и фракционно кокосово, което в течна форма. Смесете всички съставки и ги съхранявайте в малко бурканче с капаче за капки за очи. За да използвате, втрийте малко количество върху кожата.<br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Забележка: Не бива да използвате масло от семена на нийм, ако сте бременна или се опитвате да забременеете.</em></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><span style="font-weight: 400;">За концентрация и фокус</span></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Използвано, чрез <a href="https://makasa.org/" target="_blank" rel="noopener">ароматерапия</a>, маслото от цитронела ще подобри концентрацията и ще насърчи умствената яснота. Дифузирайте</span>&nbsp;3 капки масло от цитронела в домашния <a href="https://makasa.org/product/ultrazvukov-aroma-difuzer-feel-happy-primavera">дифузер</a><span style="font-weight: 400;"> и се насладете на чувството за фокус и концентрация. Ароматът успокоява тялото и ума, като намалява тежестта от хаотични и противоречиви емоции.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><span style="font-weight: 400;">При настинка</span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">С противовъзпалителните си и антибактериални свойства, маслото от цитронела ще облекчи дразненето на гърлото или синусите, задух, образуване на слуз и симптоматика при бронхиални инфекции. Дифузирайте</span>&nbsp;смес, състояща се от по 2 капки масла от цитронела, лавандула и мента,<span style="font-weight: 400;"> за да постигнете това облекчение, като същевременно подобрите кръвообращението и намалите стреса и тревожността.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><span style="font-weight: 400;">За тяло</span><span style="font-weight: 400;">то</span></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от Цитронела е особено подходящо за направата на нежен и антибактериален спрей за тяло, който може да покрие или премахне неприятните миризми, особено тези, причинени от бактерии под мишниците.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За дезодорант с аромат на лимон и антибактериални ползи, в малка купа </span>смесете добре 2 супени лъжици сода за хляб и 2 с.л. Арарут на прах (маранта)<span style="font-weight: 400;">. След това добавете </span>4 супени лъжици базово масло &ndash; например арганово масло, 4 капки етерично масло от лимон и 4 капки етерично масло цитронела<span style="font-weight: 400;"> и старателно смесете отново всички съставки. Добавете сместа в празно рол-он шише или друго, чрез което лесно да нанасяте сместта.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">ВАЖНО ЗА БЕЗОПАСНОСТТА</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;"><strong>Етеричното масло от цитронела&nbsp;не трябва да се използва върху кожата на малки деца</strong></span> и трябва да се избягва по време на бременност.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">При високи концентрации, нанесено локално предизвиква дразнене и чувствителност в кожата. Ако сте направили домашен репелент срещу насекоми, не</span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;позволявайте на децата сами да прилагат препарата. Те често лапат ръцете си, за това е най-добре вие да поставите репелента върху ръцете си и да го нанесете по тялото на детето.</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/da-si-napravim-repelent-protiv-nasekomi"><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">КАК ДА СИ НАПРАВИМ РЕПЕЛЕНТ ПРОТИВ НАСЕКОМИ</span></a></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/masloto-ot-kamfor-i-protivovazpalitelnite-mu-svoystva">МАСЛОТО ОТ КАМФОР И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ МУ СВОЙСТВА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-evkalipt-vidove-polzi-i-nachin-na-upotreba"></a><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-menta-vechnata-bilka-na-svejestta">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva">ЧАЕНО ДЪРВО &ndash; МАСЛОТО С НАТУРАЛНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></span> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"></a></span></p> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog-2.jpg" /></a></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. Когато съхранявате <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a>, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</span></p> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">-------------</span></div> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Източници: Wikipedia</span></div> <div> <div><span style="font-size: 8pt;"><a href="https://www.aromaweb.com" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #999999;">https://www.aromaweb.com</span></a></span></div> <div><span style="font-size: 8pt;"><a href="https://www.healthline.com/health/citronella-oil" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #999999;">https://www.healthline.com/health/citronella-oil</span></a></span></div> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">Написа: Кремена Петрова<br />Снимки: Primavera Life, Makasa.org, всички права запазени</span></div> </div>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки