Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

05.10.2021 20:40:37

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

В света на ароматерапията съществуват няколко етерични масла, които са първенци по популярност и многофункционалност. Заедно с лавандулата и маслото от мента е едно от най-универсалните, заради множеството си приложения.

Известно със своите антисептични и болкоуспокояващи качества, маслото от мента намира широко приложение при облекчение на горните дихателните пътища, помага за по-добро храносмилане, успокоява и балансира емоциите. Ароматът на ментата е познат – освежаващ и остър, шитроко използван в козметичната, кулинарната и фармацевтичната индустрия.

 

Една от основните съставки на етеричното масло е ментолът – аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления. Известно е, че ментонът – друга съставка на маслото и неговите ободряващи свойства, придават на маслото енергизиращите му ефекти.

Фамилията на ментата наброява много видове, но най-използваната в ароматерапията е лютивата мента Mentha Piperita. За получаване на етерично масло, се използва също лимонова мента, а също и сладка мента (Mentha spicata), която познаваме, като нашия незаменим български джоджен.

 

Време е за глътка ментов чай и да продължим с интересните факти за това толкова любимо етерично масло!

ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Приложението на тази съкровена билка и ползите от нея са описани още в китайската и японската народната медицина.

Дори в гробниците на пирамидите на Древен Египет, са открити изсушени листа от мента.

 

Доказано е, че ментата се е използвала за кулинарни цели и в билколечението от 1500 г. пр. Н. Е.

Споменава се и в гръцката митология в историята на нимфата Minthe (Минта), която е прелъстена от Хадес, но ревността на Персефона, неговата съпруга, я трансформира в растение. Нейното злостно отмъщение е хората непрекъснато да я стъпкват.

Разгневен от постъпката на съпругата си, Хадес дарява Минта с величествен, силен и завладяващ аромат, така че всеки път, когато човек се размине с нея, да оставя трайна следа от дълготрайно сладко билково ухание.

 

Според древните медици ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията. Римляните пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата засилва мозъчните функции.

До 17 век тя се е използвала като ароматна подправка, както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18 век потъва в забвение, като дори липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята.

СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА

Когато се дифузира, етеричното масло от мента помага за прочистване на горните дихателни пътища, облекчава напрежението в синусите. Просто капнете няколко капки в своя любим арома дифузер и се насладете на прекрасния освежаващ аромат.

 

Смята се, че етеричното масло намалява нервното напрежение, успокоява чувството на раздразнителност, повишава енергията, балансира хормоните и подобрява концентрацията. 

Ароматът на това обезболяващо масло, помага и за облекчаване на главоболието. И нещо много полезно – ментовото ухание спомага за потискане на апетита и насърчаване на чувството за ситост.

Действа, като успокояващо и подпомагащо храносмилането средство, помага и за други остри стомашно-чревни спазми по време на заболяване. Разредено във фракционно кокосово масло и втрито в малки количества зад ухото, облекчава чувството за гадене.

 

Нанесено локално, етеричното масло от мента има охлаждащ ефект, успокоява зачервявания и различни възпаления, а със стягащото си свойство за кожата, свива и порите.

Масажът на гърдите с масло от мента, разредено в базово масло, има охлаждащ и успокояващ кашлицата ефект, облекчава дишането.

Добавено в съставките на шампоана, стимулира заздравяването на кожата на скалпа, като същевременно премахва и пърхота.

 

Поради своите антимикробни свойства, маслото от мента може да се използва и като съставка в препарат за хигиенизиране или ароматизиране на помещенията. 

Маслото не само дезинфекцира повърхностите, но и премахва вредните бактерии у дома.

Действа ефективно, като естествен репелент срещу насекоми.

МЕТОД НА ЕКСТРАКЦИЯ

Етеричното масло от мента се намира в клетките от долната страна на листата и се дестилира, чрез парна екстракция на пресните или частично изсушени листа.

Както при всички други етерични масла, ментата ще запази стабилността си и ще има удължен срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място далеч от пряка слънчева светлина, с добре затворена капачка на бутилката.

ВИДОВЕ МЕНТА И СЪСТАВ

В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда Mentha Piperita – люта/черна мента и сладка мента/джоджен – Mentha spicata. 

Можем да открием и голямо разнообразие от диворастяща мента, например от рода Mentha Arvensis, покрай големите реки, но за разлика от култивираната лютива мента Mentha piperita, повечето от тях съдържат по-малко ментол и нямат толкова силно изразен аромат.

 

В магазин МаКаСа, можете да намерите много голямо разнообразие от марки и видове етерични масла от мента – Biopark Cosmetics предлагат мента от сорт Mentha Arvensis, българската марка Alteya Organics, предлагат мента от сорт Mentha Piperita в два различни грамажа 5 и 10 мл.

От българските компании можете да намерите още и от Ecomaat, Zoya Goes Pretty. 

Топ ароматерапевтичните световни брандове, като немската Primavera, предлага мента и от двата най-разпрострени вида – Piperita и Spicata.

В онлайн магазин МаКаСа можете да намерите масла и на италианската марка Apiarium, американските висококачествени брандове Plant Therapy и dōTERRA. 

 

Ментата съдържа от 1 до 3% етерично масло с твърде различен състав в зависимост от сорта и климатичните условия, при които се отглежда. Качествените ментови масла съдържат 50–60% ментол.

За качеството на маслото има голямо значение и наличието на други съставки, като кетона жасмон. В ментовото масло се съдържа и кетонът ментон (около 10-15%), който е с ясно изразена приятна миризма.

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

Етерично масло от Мента - приложения и ползи | MAKASA

Етеричното масло от мента е едно от най-универсалните масла, заради множеството си приложения. Етеричното масло от мента е едно от най-универсалните масла, заради множеството си приложения. 2022-03-15T10:24:20+02:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ

<p>В света на ароматерапията съществуват няколко <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a>, които са първенци по популярност и многофункционалност. Заедно с лавандулата и маслото от мента е&nbsp;едно от най-универсалните, заради множеството си приложения.</p> <p></p> <p>Известно със своите&nbsp;антисептични и болкоуспокояващи качества, маслото от мента намира широко приложение при&nbsp;облекчение на горните дихателните пътища,&nbsp;помага за&nbsp;по-добро храносмилане, успокоява и балансира емоциите. Ароматът на ментата е познат &ndash; освежаващ и остър, шитроко използван в козметичната, кулинарната и фармацевтичната индустрия.</p> <div> <div>&nbsp;</div> <p><a href="https://makasa.org/maslo-ot-liutiva-menta-demeter-5-ml-primavera.html" target="_blank" rel="noopener"></a>Една от основните съставки на етеричното масло е&nbsp;ментолът&nbsp;&ndash; аналгетик, който&nbsp;облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления. Известно е, че&nbsp;ментонът&nbsp;&ndash; друга съставка на маслото и неговите&nbsp;ободряващи свойства,&nbsp;придават на маслото енергизиращите му ефекти.</p> <p></p> <p>Фамилията на ментата наброява много видове, но най-използваната в ароматерапията е&nbsp;лютивата мента&nbsp;<i>Mentha Piperita.</i>&nbsp;За получаване на етерично масло, се използва също лимонова мента, а също и сладка мента&nbsp;<em>(Mentha spicata)</em>, която познаваме, като нашия незаменим български джоджен.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Време е за глътка ментов чай и да продължим с интересните факти за това толкова любимо етерично масло!</p> <h5></h5> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-peppermint-ambiente-diffuser.jpg" class="alignleft" width="551" height="367" />ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ</span></h4> Приложението на тази съкровена билка и ползите от нея са описани още в китайската и японската народната медицина.</div> <div></div> <p>Дори в гробниците на пирамидите на Древен Египет, са открити изсушени листа от мента.</p> <div>&nbsp;</div> <p>Доказано е, че ментата се е използвала за кулинарни цели и в билколечението от 1500 г. пр. Н. Е.</p> <p></p> <p>Споменава се и в гръцката митология в историята на нимфата Minthe (Минта), която е прелъстена от Хадес, но ревността на Персефона, неговата съпруга, я трансформира в растение. Нейното злостно отмъщение е хората непрекъснато да я стъпкват.</p> <p></p> <p>Разгневен от постъпката на съпругата си, Хадес дарява Минта с величествен, силен и завладяващ аромат, така че всеки път, когато човек се размине с нея, да оставя трайна следа от дълготрайно сладко билково ухание.</p> <div>&nbsp;</div> <p>Според древните медици&nbsp;ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията.&nbsp;Римляните пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата засилва мозъчните функции.</p> <p></p> <p>До 17 век тя се е използвала като ароматна подправка, както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18 век потъва в забвение, като дори липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята.</p> <h5></h5> <h4><span style="color: #99cc00;">СВОЙСТВА И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></h4> <p>Когато се дифузира, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">етеричното масло от мента</a> помага за прочистване на горните дихателни пътища, облекчава напрежението в синусите. Просто капнете няколко капки в своя любим <a href="https://makasa.org/category/difuzeri" target="_blank" rel="noopener">арома дифузер</a> и се насладете на прекрасния освежаващ аромат.</p> <div>&nbsp;</div> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Лютива Мента Demeter, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-essentail-oil-peppermint-makasa.jpg" class="alignleft" width="543" height="362" /></a>Смята се, че етеричното масло&nbsp;намалява нервното напрежение, успокоява чувството на раздразнителност, повишава енергията, балансира хормоните и подобрява концентрацията.&nbsp;</p> <div></div> <p>Ароматът на това обезболяващо масло, помага и за&nbsp;облекчаване на главоболието.&nbsp;И нещо много полезно &ndash; ментовото ухание спомага за потискане на апетита и насърчаване на чувството за ситост.</p> <div></div> <p>Действа, като успокояващо и подпомагащо храносмилането средство, помага и за други остри стомашно-чревни спазми по време на заболяване. Разредено във фракционно кокосово масло и втрито в малки количества зад ухото, облекчава чувството за гадене.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Нанесено локално,&nbsp;етеричното масло от мента има охлаждащ ефект, успокоява зачервявания и различни възпаления, а със стягащото си свойство за кожата, свива и порите.</p> <div></div> <p>Масажът на гърдите с масло от мента, разредено в базово масло, има охлаждащ и успокояващ кашлицата ефект, облекчава дишането.</p> <div></div> <p>Добавено в съставките на шампоана, стимулира заздравяването на кожата на скалпа, като същевременно премахва и пърхота.</p> <div>&nbsp;</div> <p>Поради своите&nbsp;антимикробни свойства, маслото от мента може да се използва и като съставка в препарат за хигиенизиране или ароматизиране на помещенията.&nbsp;</p> <p></p> <p>Маслото не само дезинфекцира повърхностите, но и премахва вредните бактерии у дома.</p> <p></p> <p>Действа ефективно, като естествен репелент срещу насекоми.</p> <h5></h5> <h4><span style="color: #99cc00;">МЕТОД НА ЕКСТРАКЦИЯ</span></h4> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <p>Етеричното масло от мента се намира в клетките от долната страна на листата и се дестилира, чрез парна екстракция на пресните или частично изсушени листа.</p> <div></div> <p>Както при всички други етерични масла, ментата ще запази стабилността си и ще има удължен срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място далеч от пряка слънчева светлина, с добре затворена капачка на бутилката.</p> <p></p> <h2><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Лютива Мента Demeter, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/essentail-oil-peppermint-makasa-shop.jpg" class="alignleft" width="288" height="342" /></a><span style="font-size: 12pt;">ВИДОВЕ МЕНТА И СЪСТАВ</span></span></h2> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <p>В България се срещат около&nbsp;9 вида с многобройни вариации,&nbsp;от които се отглежда&nbsp;<em>Mentha Piperita</em>&nbsp;&ndash; люта/черна мента и сладка мента/джоджен &ndash;&nbsp;<em>Mentha spicata.</em>&nbsp;</p> <div></div> <p>Можем да открием и голямо разнообразие от диворастяща мента, например от рода&nbsp;<em>Mentha Arvensis,</em>&nbsp;покрай големите реки, но за разлика от култивираната лютива мента&nbsp;<em>Mentha piperita,</em>&nbsp;повечето от тях съдържат по-малко ментол и нямат толкова силно изразен аромат.</p> <div>&nbsp;</div> <p>В магазин МаКаСа, можете да намерите много голямо разнообразие от марки и видове етерични масла от мента &ndash;&nbsp;<em>Biopark Cosmetics</em>&nbsp;предлагат мента от сорт&nbsp;<em>Mentha Arvensis,</em>&nbsp;българската марка&nbsp;<em>Alteya Organics,</em>&nbsp;предлагат мента от сорт&nbsp;<em>Mentha Piperita</em>&nbsp;в два различни грамажа 5 и 10 мл.</p> <div></div> <p>От българските компании можете да намерите още и от&nbsp;<em>Ecomaat,</em>&nbsp;<em>Zoya Goes Pretty.&nbsp;</em></p> <div></div> <p>Топ ароматерапевтичните световни брандове, като немската Primavera, предлага мента и от двата най-разпрострени вида &ndash;&nbsp;<em>Piperita</em>&nbsp;и&nbsp;<em>Spicata</em>.</p> <div></div> <p>В онлайн магазин МаКаСа можете да намерите масла и на италианската марка&nbsp;<em>Apiarium</em>, американските висококачествени брандове<em>&nbsp;Plant Therapy</em>&nbsp;и&nbsp;<em>dōTERRA.&nbsp;</em></p> <div>&nbsp;</div> <div> <p>Ментата съдържа от 1 до 3% етерично масло с твърде различен състав в зависимост от сорта и климатичните условия, при които се отглежда. Качествените ментови масла съдържат 50&ndash;60% ментол.</p> <div></div> <p>За качеството на маслото има голямо значение и наличието на други съставки, като кетона жасмон. В ментовото масло се съдържа и кетонът ментон (около 10-15%), който е с ясно изразена приятна миризма.</p> <div></div> <div></div> <div> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"></span></strong></span></h3> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px 0px 20px; padding: 0px; text-decoration: none; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="box-sizing: border-box; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"></span></p> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px 0px 20px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/masloto-ot-kamfor-i-protivovazpalitelnite-mu-svoystva" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">МАСЛОТО ОТ КАМФОР И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ МУ СВОЙСТВА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-evkalipt-vidove-polzi-i-nachin-na-upotreba" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ &ndash; ВИДОВЕ И ПОЛЗИ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-bor-drevnoto-lechebno-rastenie" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">МАСЛО ОТ БОР &ndash; ДРЕВНОТО ЛЕЧЕБНО РАСТЕНИЕ</a><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"></a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">ЧАЕНО ДЪРВО &ndash; МАСЛОТО С НАТУРАЛНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></a> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 10pt; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"></span></a></span></p> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: -20px; padding: 20px; position: relative; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"> <h4 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.2; color: #617335; margin: 0px 0px 5px; font-size: 14px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 20px 0px 0px; text-decoration: none; font-style: normal; text-transform: uppercase;"><span style="box-sizing: border-box; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"></span></h4> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal;"><span style="box-sizing: border-box; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;">КАТЕГОРИИ<br style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;" /></span></strong></span></h3> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="font-family: verdana, geneva, sans-serif;">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</span></a></li> </ul> </div> </div> <div></div> <div></div> <div><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog.jpg" /></em></div> <div><em></em></div> <div><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span></div> </div>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки