Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ – ВИДОВЕ И ПОЛЗИ

05.10.2021 19:58:57

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ – ВИДОВЕ И ПОЛЗИ

Едно от най-популярните етерични масла – евкалиптът, е добре познат със своите прекрасни ползи и приложения при респираторни проблеми, включително за облекчаване на запушен нос при хрема, при простудни неразположения, треска и дори бронхит. Чудесно етерично масло за масаж или други локални смеси за облекчаване на мускулна болка и артрит.

В тази статия ще разкажем малко повече за видовете, ползите от неговата употреба и как можем да го прилагаме в своето ежедневие. Евкалиптовото дърво често се свързва с мечките коали, тъй като листата му са основният им източник на храна. Повечето от 700-е сорта евкалипт растат като дървета, докато други растат и като храсти. Въпреки множеството сортове евкалипт, всички те споделят общи характеристики, включително свежите им, чисти камфорови аромати, които понякога се описват и като нотки на лимон, мента или дървесни нюанси. Изключителните му качества са добре познати на аборигенския народ на Австралия, които го използват за заздравяване при различни наранявания.

Днес евкалиптът продължава да бъде популярно етерично масло, което се прилага в различни козметични продукти, като кремове, мехлеми, както и в стоматологичните хигиенни продукти за подпомагане на дихателната система, за подобряване на здравето на устната кухина и за успокояване на различни здравни дискомфорти. 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Английска легенда разказва за първото използване на листата на евкалиптовите дървета за медицински цели: Когато палецът на ранен английски заселник е бил случайно отрязан от брадва, баща му го е посъветвал да наложи превръзка, направена от вързани листа от евкалипт, около зашития разрез – нещо, което е научил от изучаване на аборигенска народна медицина.

Хирург, който по-късно е изследвал раната, е впечатлен от скоростта на зарастване и отсъствието на инфекция в пръста. Тъй като истории, като тази се разпространяват из цяла Австралия, фармацевтите започнали да разработват план за комерсиално производство на евкалиптово масло. Малко след това листата от вида Eucalyptus Radiata започват да се дестилират.

ПРОИЗХОД И ВИДОВЕ

Въпреки че Австралия е водещият източник на евкалиптово масло, производството му е разпространено и в други части на света, включително Бразилия, Европа, Китай и Индия. От 700 вида евкалипт в целия свят, приблизително 500 от тях произвеждат етерично масло, а световното производство на евкалиптово масло е основно от вида Eucalyptus globulus.

Разликата между Eucalyptus globulus и Eucalyptus radiata се свежда до леки вариации в терапевтичните свойства и аромата им, като Eucalyptus globulus е по-силният от двата и по двата показателя. Въпреки тoва Eucalyptus radiata има изключителни лечебни качества и много потребители, за които етеричните масла са нова материя, го предпочитат заради по-мекият му и по-сладък аромат.

Eucalyptus Citriodora – известно още, като етеричното масло от лимонов евкалипт, се получава чрез парна дестилация на листата и клоните на растението Eucalyptus citriodora. Въпреки че принадлежи към семейството на евкалиптите, етеричното масло от лимонов евкалипт не притежава отличителния аромат на цинеол (подобен на камфор), както е при Eucalyptus globulus и Eucalyptus radiata. Вместо това тази разновидност има прекрасен, сладък аромат на лимон.
 
Етеричното масло от лимонов евкалипт съдържа цитронелол, алдехид, който е отговорен за неговия  аромат, антимикробните му свойства и способноста му да отблъсква насекоми.
 
Eucalyptus Dives – добива се чрез парна дестилация на листата на ментовото дърво. Има силен билков, дървесен, ментов аромат, който стимулира и повдига настроението.
 
Евкалиптът от подвид Dives има невероятни терапевтични свойства. Прилагайте го, за да спрете хремата и кихането. Освежаващите му свойства могат да помогнат да третирате уморените крака в релаксираща вана след изморителен ден. Стимулиращия аромат може да помогне за повдигане на мотивацията ви, когато ви липсва нужното желание.

Етеричното масло от евкалипт е едно от любимите масла за използване в домакинството, като добавка или основна съставка в препарати за почистване. След използването на препарат с евкалиптово масло, домът ви ще ухае на свежест и чистота. Ефективно премахва мазнините и замърсяванията, което го прави отличен почистващ продукт и за кухнята. Може да се смесва и с домашно приготвени сапуни за ръце и препарати за пране.

Добавен към естествените домашни спрейове, може да се използва за измиване на тоалетни чинии, подове, плотове и прозорци. Свежият му аромат го прави ефективен освежител за тъкани и може да се смеси с етерични масла от лимон или чаено дърво, разредени с вода, след което да се напръскат вътрешността на обувките. Освен това евкалиптовото масло е ефективно и за премахване на мухъл в банята.

Друго приложение е в козметиката за лице – може да изравни тена и тонизира кожата, особено тази предразположена към образуване на пъпки.
 

ПОЛЗИ ОТ ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО

Активните химически компоненти на етеричното масло от евкалипт допринасят за неговата репутация, като пречистващо и повишаващо имунитета масло, което е идеално, както за локална употреба, така и за ароматерапия. Известно е със способността си да намалява и елиминира вредните бактерии, както и инфекциите при контакт. Сред другите му предимства са: улеснява дишането, засилва чувството за релаксация, създава освежаващо усещане, когато се използва при масажи, успокоява нервното напрежение. Тези полезни лечебни ползи се дължат на противовъзпалителните, антиспазматични,  антисептични, антибактериални и стимулиращи качества на маслото, наред с други ценни свойства.
 

СВОЙСТВА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ МАСЛА ОТ ЕВКАЛИПТ

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ

Течен сапун за ръце за дълбоко почистване от бактерии

Смесете водата и течния сапун в стъклено шише с помпа, добавете витамин Е, маслото от сладък бадем и етеричните масла. Затворете и разклатете добре.

Инхалатор за енергия и фокус

Поставяте тампона в тръбичката на инхалатора, накапете етеричните масла директно върху тампона. Отворете инхалатора и вдишайте дълбоко пет пъти, когато имате нужда от бърз, фокусиран приток на енергия и яснота на ума.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГАИнформацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

-------------
Източници
https://www.aromaweb.com/essential-oils/eucalyptus-oil.asp
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-eucalyptus-oil.html
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, Издателство Вдъхновение, 2019, книгата може да се закупи от магазин МаКаСа

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ – ВИДОВЕ И ПОЛЗИ

Етерично масло от Евкалипт - видове и ползи | MAKASA

Едно от най-популярните етерични масла – евкалиптът, е добре познат със своите прекрасни ползи и приложения при респираторни проблеми. Едно от най-популярните етерични масла – евкалиптът, е добре познат със своите прекрасни ползи и приложения при респираторни проблеми. 2023-03-04T09:26:04+02:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ – ВИДОВЕ И ПОЛЗИ

<p>Едно от най-популярните етерични масла &ndash; евкалиптът, е добре познат със своите прекрасни ползи и приложения при респираторни проблеми, включително за облекчаване на запушен нос при хрема, при простудни неразположения, треска и дори бронхит. Чудесно етерично масло за масаж или други локални смеси за облекчаване на мускулна болка и артрит.</p> <p>В тази статия ще разкажем малко повече за видовете, ползите от неговата употреба и как можем да го прилагаме в своето ежедневие. Евкалиптовото дърво често се свързва с мечките коали, тъй като листата му са основният им източник на храна. Повечето от 700-е сорта евкалипт растат като дървета, докато други растат и като храсти. Въпреки множеството сортове евкалипт, всички те споделят общи характеристики, включително свежите им, чисти камфорови аромати, които понякога се описват и като нотки на лимон, мента или дървесни нюанси. Изключителните му качества са добре познати на аборигенския народ на Австралия, които го използват за заздравяване при различни наранявания.</p> <p>Днес евкалиптът продължава да бъде популярно етерично масло, което се прилага в различни козметични продукти, като кремове, мехлеми, както и в стоматологичните хигиенни продукти за подпомагане на дихателната система, за подобряване на здравето на устната кухина и за успокояване на различни здравни дискомфорти.&nbsp;</p> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h4><span style="color: #99cc00;">ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ</span></h4> <p>Английска легенда разказва за първото използване на листата на евкалиптовите дървета за медицински цели: Когато палецът на ранен английски заселник е бил случайно отрязан от брадва, баща му го е посъветвал да наложи превръзка, направена от вързани листа от евкалипт, около зашития разрез &ndash; нещо, което е научил от изучаване на аборигенска народна медицина.</p> <p>Хирург, който по-късно е изследвал раната, е впечатлен от скоростта на зарастване и отсъствието на инфекция в пръста. Тъй като истории, като тази се разпространяват из цяла Австралия, фармацевтите започнали да разработват план за комерсиално производство на евкалиптово масло. Малко след това листата от вида <em>Eucalyptus Radiat</em>a започват да се дестилират.</p> <p></p> <div> <h4><span style="color: #99cc00;">ПРОИЗХОД И ВИДОВЕ</span></h4> <div>Въпреки че Австралия е водещият източник на евкалиптово масло, производството му е разпространено и в други части на света, включително Бразилия, Европа, Китай и Индия. От 700 вида евкалипт в целия свят, приблизително 500 от тях произвеждат етерично масло, а световното производство на евкалиптово масло е основно от вида<em>&nbsp;Eucalyptus globulus.</em></div> <div> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Евкалипт Глобулус Био, 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/etericno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-5-ml-primavera-image_61447e3863fc5_600x600.jpeg" class="alignleft" width="197" height="227" /></a>Разликата между&nbsp;<a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><em>Eucalyptus globulus</em></span></a>&nbsp;и<strong>&nbsp;</strong><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-radiata-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><em>Eucalyptus radiata</em></span></a>&nbsp;се свежда до леки вариации в терапевтичните свойства и аромата им, като&nbsp;<span style="color: #99cc00;"><em>Eucalyptus g</em><em>lobulus</em>&nbsp;е по-силният от двата и по двата показателя.</span>&nbsp;Въпреки тoва&nbsp;<em>Eucalyptus radiata</em>&nbsp;има изключителни лечебни качества и много потребители, за които етеричните масла са нова материя, го<strong>&nbsp;</strong><span style="color: #99cc00;">предпочитат заради по-мекият му и по-сладък аромат.</span></p> </div> <div> <div class="text-alignleft"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limonov-evkalipt-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><em>Eucalyptus Citriodora</em></span></a>&nbsp;&ndash; известно още, като етеричното масло от&nbsp;<span style="color: #99cc00;">лимонов евкалипт</span><strong><span style="color: #99cc00;">,</span></strong>&nbsp;се получава чрез парна дестилация на листата и клоните на растението&nbsp;<em>Eucalyptus citriodora.</em>&nbsp;Въпреки че принадлежи към семейството на евкалиптите, етеричното масло от лимонов евкалипт не притежава отличителния аромат на цинеол (подобен на камфор), както е при&nbsp;<em>Eucalyptus globulus</em>&nbsp;и&nbsp;<em>Eucalyptus radiata.</em>&nbsp;Вместо това тази разновидност има прекрасен, сладък аромат на лимон.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Етеричното масло от лимонов евкалипт съдържа цитронелол, алдехид, който е отговорен за неговия&nbsp; аромат, антимикробните му свойства и способноста му да отблъсква насекоми.</div> </div> <div> <div>&nbsp;</div> <div><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-evkalipt-dives-plant-therapy" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><em>Eucalyptus Dives</em></span></a>&nbsp;&ndash; добива се чрез парна дестилация на листата на ментовото дърво. Има силен билков, дървесен, ментов аромат, който стимулира и повдига настроението.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Евкалиптът от подвид&nbsp;<em>Dives</em>&nbsp;има&nbsp;<span style="color: #99cc00;">невероятни терапевтични свойства. Прилагайте го, за да спрете хремата и кихането.</span>&nbsp;Освежаващите му свойства могат да помогнат да третирате уморените крака в релаксираща вана след изморителен ден. Стимулиращия аромат може да помогне за повдигане на мотивацията ви, когато ви липсва нужното желание.</div> <div></div> </div> <div> <p><a href="https://makasa.org/product/evkalipt-biopark-cosmetics" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично масло от Евкалипт 10 мл Biopark Cosmetics"></a>Етеричното масло от евкалипт е едно от любимите масла за използване в домакинството, като добавка или&nbsp;<span style="color: #99cc00;">основна съставка в препарати за почистване.</span>&nbsp;След използването на препарат с евкалиптово масло, домът ви ще ухае на свежест и чистота.&nbsp;<span><span style="color: #99cc00;">Ефективно премахва мазнините и замърсяванията,</span>&nbsp;</span>което го прави отличен почистващ продукт и за кухнята. Може да се смесва и с домашно приготвени сапуни за ръце и препарати за пране.</p> <p>Добавен към естествените домашни спрейове, може да се използва за измиване на тоалетни чинии, подове, плотове и прозорци. Свежият му аромат го прави ефективен освежител за тъкани и може да се смеси с&nbsp;етерични масла от лимон или чаено дърво,&nbsp;разредени с вода, след което да се напръскат вътрешността на обувките. Освен това евкалиптовото масло е&nbsp;<span style="color: #99cc00;">ефективно и за премахване на мухъл в банята.</span></p> </div> <div>Друго приложение е в&nbsp;козметиката за лице &ndash; може да изравни тена&nbsp;и тонизира кожата, особено тази предразположена към образуване на пъпки.</div> <div> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">ПОЛЗИ ОТ ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО</span></h4> <div>Активните химически компоненти на етеричното масло от евкалипт допринасят за неговата репутация, като пречистващо и повишаващо имунитета масло, което е идеално, както за локална употреба, така и за ароматерапия. Известно е със способността си да&nbsp;намалява и елиминира вредните бактерии, както и инфекциите при контакт. Сред другите му предимства са:&nbsp;улеснява дишането, засилва чувството за релаксация, създава освежаващо усещане,&nbsp;когато се използва при масажи,&nbsp;успокоява нервното напрежение.&nbsp;Тези полезни лечебни ползи се дължат на противовъзпалителните, антиспазматични,&nbsp; антисептични, антибактериални и стимулиращи качества на маслото, наред с други ценни свойства.</div> <div> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">СВОЙСТВА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ МАСЛА ОТ ЕВКАЛИПТ</span></h4> <div> <h5><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/lista.jpg" class="alignleft" width="427" height="280" /></h5> <h4 class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;">НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ</span></h4> <div class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;"><strong>Течен сапун за ръце за дълбоко почистване от бактерии</strong></span></div> </div> </div> </div> <ul> <li class="text-alignleft">&frac14; чаша дестилирана вода</li> <li class="text-alignleft">&frac14; чаша течен кастилски сапун Dr Bronner&rsquo;s</li> <li class="text-alignleft">1 &frac12; чаени лъжички витамин Е</li> <li class="text-alignleft">1 &frac12; чаени лъжички масло от сладък бадем или жожоба</li> <li class="text-alignleft">10 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично от масло евкалипт</a></li> <li class="text-alignleft">5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от чаено дърво</a></li> <li class="text-alignleft">5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limon-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от лимон</a></li> </ul> <p>Смесете водата и течния сапун в стъклено шише с помпа, добавете витамин Е, маслото от сладък бадем и етеричните масла. Затворете и разклатете добре.</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Инхалатор за енергия и фокус</strong></span></p> <ul> <li>4 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от евкалипт</a></li> <li>4 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-arabski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от тамян</a></li> <li>4 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от мента</a></li> <li>4 капки <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-kamfor-bio-5-ml-primavera">етерично масло от розмарин</a></li> <li>4 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-sandalovo-darvo-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от сандалово дърво</a></li> <li>Материали: Предварително отрязан памучен тампон</li> </ul> <p>Поставяте тампона в тръбичката на инхалатора, накапете етеричните масла директно върху тампона. Отворете инхалатора и вдишайте дълбоко пет пъти, когато имате нужда от бърз, фокусиран приток на енергия и яснота на ума.</p> <p></p> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px 0px 20px; padding: 0px; text-decoration: none; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"></span></p> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px 0px 20px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/masloto-ot-kamfor-i-protivovazpalitelnite-mu-svoystva" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">МАСЛОТО ОТ КАМФОР И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ МУ СВОЙСТВА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-size: 10pt;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-evkalipt-vidove-polzi-i-nachin-na-upotreba" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"></a></span></span><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-menta-vechnata-bilka-na-svejestta" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ</a></span><span style="box-sizing: border-box; font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"></span></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-bor-drevnoto-lechebno-rastenie" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">МАСЛО ОТ БОР &ndash; ДРЕВНОТО ЛЕЧЕБНО РАСТЕНИЕ</a><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"></a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">ЧАЕНО ДЪРВО &ndash; МАСЛОТО С НАТУРАЛНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></a></span> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-size: 10pt; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"></span></a></span></p> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: -20px; padding: 20px; position: relative; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; background-color: #ffffff;"> <h4 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.2; color: #617335; margin: 0px 0px 5px; font-size: 14px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 20px 0px 0px; text-decoration: none; font-style: normal; text-transform: uppercase;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"></span></h4> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;">КАТЕГОРИИ<br style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;" /></span></strong></span></h3> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</span></a></li> </ul> </div> <p><br /><br /></p> <p></p> <p></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span></p> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>-------------</em></span></div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници</em></span></div> <div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.aromaweb.com/essential-oils/eucalyptus-oil.asp</em></span></div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-eucalyptus-oil.html</em></span></div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Лечебната сила на етеричните масла &ndash; Ерик Зелински, Издателство Вдъхновение, 2019, книгата може да се закупи от магазин МаКаСа</em></span></div> </div> </div>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки