Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ТУБЕРОЗА АБСОЛЮ: ТОП ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ НА ЧУВСТВЕНОТО МАСЛО

12.02.2022 11:34:15

ТУБЕРОЗА АБСОЛЮ: ТОП ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ НА ЧУВСТВЕНОТО МАСЛО

Господарка на нощта или Кралицата на нощта, така е било известно това дълбоко ароматно и чувствено растение с ботаническо наименование Polianthes tuberosa. В тази статия ще ви разкажем малко повече за приложенията и ползите на абсолю от тубероза в ароматерапията и натуралната козметика.

КРАТКА ИСТОРИЯ И КАК СЕ ДОБИВА АБСОЛЮ ОТ ТУБЕРОЗА

Polianthes tuberosa е красиво, бяло, силно ароматно растение и е едно от най-декоративните луковични цъфтящи растения в Индия, и други страни. Разцъфва само нощем, оттук идва и причудливото му име (Raat Ki Rani, Raat Rani, Raatrani на индийски) и се опрашва от нощните пеперуди. Името си растението получава заради подобните на тръби корени, които има. Въпреки името си, наподобяващо роза, това цвете няма много общо с розата, освен приятния аромат и красивия външен вид. Туберозата по-скоро е близка до рода на нарциса. Родом от Централна Америка и Мексико, но се среща и на Хаваите, отглежда се масово в Китай, Египет, Франция и Мароко.

В ароматерапията, туберозата обикновено се среща, като абсолю. Разликата между етеричните масла и абсолютите с прости думи е, че етеричните масла обикновено се извличат, чрез парна дестилация. Цветовете на някой растения обаче са твърде крехки, за да преминат през процеса на парна дестилация, затова техния флорален аромат се извлича чрез метода екстракция с разтворител. Такива растения са жасмин, роза, мимоза, османтус, франджипани, горска теменуга и др.

Екстракция с разтворител се прилага в случаите, когато растителният материал (цветовете на растението) дава много нисък добив на етерично масло и крайния резултат е масло с влошено качество. Високата температура при метода парна дестилация унищожава ароматните молекули. В ароматерапията този разтворител обикновено е етилов алкохол. Разтворителят трябва да бъде без мирис, да не образува токсични вещества и да не модифицира аромата на растението.

Още интересни факти за абсолютите, можете да прочетете в нашата статия В света на абсолютите - флоралната магия.

Най-често абсолютите намират приложение в направата на чувствени парфюми и тоалетни води. Абсолюто на туберозата се получава, чрез екстракция с разтворител и представлява оранжево до тъмно кафяво пастообразно вещество. Съчетава се прекрасно с други флорални абсолюти и етерични масла, смесва се добре с етерични масла от семействата на дървесните и цитрусовите семейства, както и с подправките, смолистите и земните етерични масла.

КАК МОЖЕМ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТУБЕРОЗА АБСОЛЮ У ДОМА?

Да си направим собствен парфюм

Поради силният си, концентриран аромат туберозата се използва главно в направата на парфюмни композиции. Често срещана съставка във флоралните парфюми от много висок клас. Дълбокият и цветен аромат на туберозата добавя много женствена средна нотка.

За да добавите лек сладък и пикантен, цветен среден тон, препоръчваме комбинация с етерично масло от карамфил (Dianthus caryophyllus) или абсолю от жасмин (Jasminum grandiflorum). Kакто казахме по-горе абсолю от тубероза се съчетава прекрасно с флоралните аромати, изпробвайте да смесите с по-земния Ирис (Iris pallida) или със сладкия Иланг Иланг (Cananga odorata var. Genuina). Съчетва се също много добре с етерични масла от бергамот, кардамон, карамфил, грейпфрут, жасмин, лавандула, лимон, нероли, роза, сандалово дърво, ванилия и горска теменуга.

Най-лесно можете да смесим маслата в рол-он шише, като към тях трябва да добавите базово масло по избор – фракционно кокосово, жожоба, арган, някое което е универсално и няма ядков мирис. Нужна са ви не повече от 10–12 капки етерични масла в тази смес. Когато добавяте абсолю имайте предвид че е много силно концентрирано и имате нужда не повече от 1 капка за парфюма си. всички изброени етерични и базови масла, можете да намерите в онлайн магазин МаКаСа или във физическия ни магазин в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Нашите колеги ще ви дадат още ценни съвети, как да прилагате абсолютите и етеричните масла у дома.

Ако искате да прочетете още за смесването на етеричните масла, предлагаме ви да надникнете в нашата статия Смесване на етеричните масла – теория и практика.

Пасивна дифузия у дома

Както сме казвали не веднъж, абсолютите не е препоръчително да се използват в дифузер, тъй като съдържат съединения, които могат да навредят на уреда. Още повече че обикновено са разредени с алкохол в процентно отношение, често за да бъдат по-достъпни в ценово отношение. Но можете да ги използвате по метода на пасивната дифузия – капнете капка на арома камък или памучен тампон и се насладете на дълбокия флорален аромат. Можете да си направите собствен арома бленд и така да се насладите на чувствената комбинация.

Още любопитни факти за пасивната дифузия и затова какво представлява, можете да прочетете в нашата статия Пасивна дифузия, що е то?

Успокояващ масаж

Масажът с арома смес, която включва и абсолю от тубероза, може да бъде много успокояващ за целият ни организъм. Туберозата има спазмолитични свойства, действа добре при мускулни напрежения. Туберозата също има лек наркотичен ефект с успокояващо действие, което спомага за отпускане на напрегнатите мисли и съзнание. Би било изключително приятно и за успокоение при силен стрес или помощ при безсъние. Направете си масажен бленд, като разтворите абсолю от тубероза и друго масло то семейство дървесни или цитрусови (по ваш избор) в подходящо базово масло за масаж - бадемово, арганово, авокадо и др. 

ПОЛЗИ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА АБОСЛЮ ОТ ТУБЕРОЗА

Абсолю от тубероза е отличен афродизиак с успокоителни, спазмолитични и антидепресантни свойства. Повишава емоционалната сила на човек и се споменава в Аюрведа, заради отличните си ползи за здравето. 

Силен афродизиак

Интензивният, силен и опияняващ флорален аромат създава страхотната атмосфера. Помага за облекчение при загубата на либидо. Стимулира мозъчните части, които са отговорни за сексуалните чувства, възбудата и либидото. Отпуска ума от стреса и напрежението. Засилва кръвообращението, поради затоплящия си ефект. Абсолю от тубероза създава неповторимо романтично настроение, особено ако е съчетано с иланг-иланг.

Облекчава депресията и стреса

Абсолюто от тубероза е силен антидепресант, който действа успокояващо и носи облекчение при стресови ситуации. Хипнотично и успокояващо масло, което може да помогне при безпокойството, нервност и физическо напрежение. Осигурява страхотно облекчение от напрежението, силният стрес, депресия, тревожност, гняв и силни емоции. 

Затоплящ ефект, засилва циркулацията

Абсолюто от тубероза подпомага циркулацията на кръвта в тялото чрез затоплящия си ефект. Увеличаването  на циркулацията на кръвта е полезна за нашия организъм. Здравословната циркулация на кръвта спомага за елиминирането на токсините от тялото и органите, а също така снабдява с кислород цялото ни тяло. 

ИЗСЛЕДВАНИЯ, ФАКТИ И ПРОУЧВАНИЯ ЗА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ТУБЕРОЗА

Туберозата не е толкова известна и не се използва често в домашната ароматерапия. Това отчасти се дължи на нейната рядкост, по-високата цена и честото фалшифициране в търговската мрежа. Туберозата е и сред по-рядко изследваните масла. Въпреки това са проведени някои интересни проучвания за летливите масла на Polianthes tuberosa.

Антибактериална активност

Изследвани са флорални екстракти, за да се определят действията им срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. Цветята, изследвани освен тубероза са вечерна иглика (Primula rosea), лавандула (Lavandula angustifolia) и палмароза (Cymbopogon martini).

Изследователите са започнали с 10% концентрации и са работили до 100%. Проучването от 2009 г. заключава, че летливото масло на всяко растение има инхибиращи ефекти върху бактериите. Колкото по-висока е концентрацията, толкова повече инхибиране се наблюдава. [1]

Тревожност 

В традиционната медицина на Иран, тревожността се причинява от сърдечни и мозъчни заболявания. Те вярват, че най-доброто лекарство за това е ароматерапията или употребата на ароматни вещества.

В проучване през 2016 г. изследователите извършват експеримент, включващ 54 ученици от седми клас, разделени в две групи. Всички ученици попълват въпросници и групите са напълно произволни. Едната група вдишва етерично масло от тубероза върху кърпичка за 15-20 минути, докато се явява на изпит. След това изследователите карат двете групи да попълнят отново тестовете въпросници. Така откриват, че учениците, които вдишват маслото от туберозата, имат значително намаляване на тревожността. [2]

Още любопитни факти за туберозата

Може да срещнете  различни разговорни имена на туберозата, където и да расте по света. Например името ѝ на хинди е Rajnigandha, което означава „нощен аромат“. Легендата за тубероза предупреждава младите индийски момичета да не вдишват нейния чувствен аромат след настъпване на нощта, защото така ще ги пренесе в романтичен транс. Бенгалското име на тубероза е  Rojoni-Gondha, което означава „аромат на нощта“, а в Китай туберозата е известна като Wan Xiang Yu, което се превежда като „нощен аромат“.

Древните ацтекски лечители наричали туберозата Омиксохилт, което означава „костно растение“ поради восъчния си бяло-сив цвят. Те са го използвали в традиционната медицина, като отлично са се възползвали от неговите антисептични, аналгетични, противовъзпалителни и антиспазматични свойства. Била е използвана, като афродизиак и наркотик.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Източници: Wikipedia, aromaweb.com
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2839398/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5103518/
Написа: Кремена Петрова

Препоръки за безопасност. Не е препоръчително абсолюто да се използва самостоятелно или в големи количества, тъй като при предозиране може да причини странични ефекти, предимно при чувствителни хора, като главоболие. Ако това се случи, прекратете употребата и вземете малко свеж въздух. За локално приложение, препоръчваме да се тества предварително за алергичност, тъй като може да предизвика и реакция при по-чувствителна кожа. Ако сте бременна или кърмите, е разумно да стоите далеч от абсолю от тубероза.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ТУБЕРОЗА АБСОЛЮ: ТОП ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ НА ЧУВСТВЕНОТО МАСЛО

Тубероза абсолю: Топ приложения и ползи | MAKASA

Господарка на нощта или Кралицата на нощта, така е било известно това дълбоко ароматно и чувствено растение с ботаническо наименование Polianthes tuberosa. Господарка на нощта или Кралицата на нощта, така е било известно това дълбоко ароматно и чувствено растение с ботаническо наименование Polianthes tuberosa. 2022-02-12T16:34:19+02:00 ТУБЕРОЗА АБСОЛЮ: ТОП ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ НА ЧУВСТВЕНОТО МАСЛО

<p><span style="font-weight: 400;">Господарка на нощта или Кралицата на нощта, така е било известно това дълбоко ароматно и чувствено растение с ботаническо наименование <span style="color: #99cc00;"><em>Polianthes tuberosa.</em></span> В тази статия ще ви разкажем малко повече за <strong><span style="color: #99cc00;">приложенията и ползите на абсолю от тубероза в ароматерапията и натуралната козметика.</span></strong></span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;"><span style="font-weight: 400;">КРАТКА ИСТОРИЯ И КАК СЕ ДОБИВА АБСОЛЮ ОТ ТУБЕРОЗА</span></span></h4> <p><span style="color: #99cc00;"><b><i>Polianthes tuberosa</i></b></span><span style="font-weight: 400;"> е красиво, бяло, силно ароматно растение и е едно от най-декоративните луковични цъфтящи растения в Индия, и други страни. Разцъфва само нощем, оттук идва и причудливото му име (Raat Ki Rani, Raat Rani, Raatrani на индийски) и се опрашва от нощните пеперуди. Името си растението получава заради подобните на тръби корени, които има. Въпреки името си, наподобяващо роза, това цвете няма много общо с розата, освен приятния аромат и красивия външен вид. Туберозата по-скоро е близка до рода на нарциса. Родом от Централна Америка и Мексико, но се среща и на Хаваите, отглежда се масово в Китай, Египет, Франция и Мароко.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В ароматерапията, туберозата обикновено се среща, като абсолю. Разликата между етеричните масла и абсолютите с прости думи е, че етеричните масла обикновено се извличат, чрез парна дестилация. Цветовете на някой растения обаче са твърде крехки, за да преминат през процеса на парна дестилация, затова техния флорален аромат се извлича чрез метода екстракция с разтворител. Такива растения са жасмин, роза, мимоза, османтус, франджипани, горска теменуга и др.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Екстракция с разтворител се прилага в случаите, когато растителният материал (цветовете на растението) дава много нисък добив на етерично масло и крайния резултат е масло с влошено качество. Високата температура при метода парна дестилация унищожава ароматните молекули. В ароматерапията този разтворител обикновено е етилов алкохол. Разтворителят трябва да бъде без мирис, да не образува токсични вещества и да не модифицира аромата на растението.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Още интересни факти за абсолютите, можете да прочетете в нашата статия </span><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/v-sveta-na-absolyutite-floralnata-magiya"><span style="font-weight: 400;">В света на абсолютите - флоралната магия.</span></a></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-често абсолютите намират приложение в направата на чувствени парфюми и тоалетни води. Абсолюто на туберозата се получава, чрез екстракция с разтворител и представлява оранжево до тъмно кафяво пастообразно вещество. Съчетава се прекрасно с други флорални абсолюти и етерични масла, смесва се добре с етерични масла от семействата на дървесните и цитрусовите семейства, както и с подправките, смолистите и земните етерични масла.</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">КАК МОЖЕМ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ <a href="https://makasa.org/product/absolyu-ot-tuberoza-5-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">ТУБЕРОЗА АБСОЛЮ</a> У ДОМА?</span></h4> <h5><span style="color: #99cc00;"><strong></strong></span></h5> <h5><span style="color: #99cc00;"><strong>Да си направим собствен парфюм</strong></span></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Поради силният си, концентриран аромат туберозата се използва главно в направата на парфюмни композиции. Често срещана съставка във флоралните парфюми от много висок клас. Дълбокият и цветен аромат на туберозата добавя много женствена средна нотка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><a href="https://makasa.org/product/absolyu-ot-tuberoza-5-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Тубероза Абсолю 5% 5 мл Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/tuberose-absolu-by-here.jpg" class="alignleft" width="176" height="269" /></a>За да добавите лек сладък и пикантен, цветен среден тон, препоръчваме комбинация с етерично масло от карамфил (Dianthus caryophyllus) или абсолю от жасмин (Jasminum grandiflorum). Kакто казахме по-горе абсолю от тубероза се съчетава прекрасно с флоралните аромати, изпробвайте да смесите с по-земния Ирис (Iris pallida) или със сладкия Иланг Иланг (Cananga odorata var. Genuina). Съчетва се също много добре с етерични масла от&nbsp;бергамот, кардамон, карамфил, грейпфрут, жасмин, лавандула, лимон, нероли, роза, сандалово дърво, ванилия и горска теменуга.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-лесно можете да смесим маслата в рол-он шише, като към тях трябва да добавите базово масло по избор &ndash; фракционно кокосово, жожоба, арган, някое което е универсално и няма ядков мирис. Нужна са ви не повече от 10&ndash;12 капки етерични масла в тази смес. Когато добавяте абсолю имайте предвид че е много силно концентрирано и имате нужда не повече от 1 капка за парфюма си. всички изброени етерични и <a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla">базови масла</a>, можете да намерите в онлайн магазин МаКаСа или във физическия ни магазин в гр. Бургас, бул. &bdquo;Алеко Богориди&ldquo; 22. Нашите колеги ще ви дадат още ценни съвети, как да прилагате абсолютите и етеричните масла у дома.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако искате да прочетете още за смесването на етеричните масла, предлагаме ви да надникнете в нашата статия&nbsp;<a href="https://makasa.org/article/smesvane-na-eterichnite-masla-teoriya-i-praktika">Смесване на етеричните масла &ndash; теория и практика</a>.</span></p> <h5><strong><span style="color: #99cc00;">Пасивна дифузия у дома</span></strong></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Както сме казвали не веднъж, абсолютите не е препоръчително да се използват в дифузер, тъй като съдържат съединения, които могат да навредят на уреда. Още повече че обикновено са разредени с алкохол в процентно отношение, често за да бъдат по-достъпни в ценово отношение.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Но можете да ги използвате по метода на пасивната дифузия &ndash; капнете капка на <a href="https://makasa.org/product/aroma-kamak-lotus-za-pasivna-difuziya-primavera">арома камък</a> или памучен тампон и се насладете на дълбокия флорален аромат. Можете да си направите собствен арома бленд и така да се насладите на чувствената комбинация.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Още любопитни факти за пасивната дифузия и затова какво представлява, можете да прочетете в нашата статия </span><a href="https://makasa.org/article/pasivna-difuziya-shto-e-to"><span style="font-weight: 400;">Пасивна дифузия, що е то?</span></a></p> <h5><strong><span style="color: #99cc00;">Успокояващ масаж</span></strong></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Масажът с арома смес, която включва и абсолю от тубероза, може да бъде много успокояващ за целият ни организъм. Туберозата има спазмолитични свойства, действа добре при мускулни напрежения. Туберозата също има лек наркотичен ефект с успокояващо действие, което спомага за отпускане на напрегнатите мисли и съзнание. Би било изключително приятно и за успокоение при силен стрес или помощ при безсъние. Направете си масажен бленд, като разтворите абсолю от тубероза и друго масло то семейство дървесни или цитрусови (по ваш избор) в подходящо базово масло за масаж - бадемово, арганово, авокадо и др.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/massage-essential-oils.jpg" class="alignleft" width="452" height="301" />ПОЛЗИ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА АБОСЛЮ ОТ ТУБЕРОЗА</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Абсолю от тубероза е отличен афродизиак с успокоителни, спазмолитични и антидепресантни свойства. Повишава емоционалната сила на човек и се споменава в Аюрведа, заради отличните си ползи за здравето.&nbsp;</span></p> <h5><strong><span style="color: #99cc00;">Силен афродизиак</span></strong></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Интензивният, силен и опияняващ флорален аромат създава страхотната атмосфера. Помага за облекчение при загубата на либидо. Стимулира мозъчните части, които са отговорни за сексуалните чувства, възбудата и либидото. Отпуска ума от стреса и напрежението. Засилва кръвообращението, поради затоплящия си ефект. Абсолю от тубероза създава неповторимо романтично настроение, особено ако е съчетано с иланг-иланг.</span></p> <h5><strong><span style="color: #99cc00;">Облекчава депресията и стреса</span></strong></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Абсолюто от тубероза е силен антидепресант, който действа успокояващо и носи облекчение при стресови ситуации. Хипнотично и успокояващо масло, което може да помогне при безпокойството, нервност и физическо напрежение. Осигурява страхотно облекчение от напрежението, силният стрес, депресия, тревожност, гняв и силни емоции.&nbsp;</span></p> <h5><strong><span style="color: #99cc00;">Затоплящ ефект, засилва циркулацията</span></strong></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Абсолюто от тубероза подпомага циркулацията на кръвта в тялото чрез затоплящия си ефект. Увеличаването&nbsp; на циркулацията на кръвта е полезна за нашия организъм. Здравословната циркулация на кръвта спомага за елиминирането на токсините от тялото и органите, а също така снабдява с кислород цялото ни тяло.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">ИЗСЛЕДВАНИЯ, ФАКТИ И ПРОУЧВАНИЯ ЗА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ТУБЕРОЗА</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Туберозата не е толкова известна и не се използва често в домашната ароматерапия. Това отчасти се дължи на нейната рядкост, по-високата цена и честото фалшифициране в търговската мрежа. Туберозата е и сред по-рядко изследваните масла. Въпреки това са проведени някои интересни проучвания за летливите масла на </span><i><span style="font-weight: 400;">Polianthes tuberosa</span></i><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h5><strong><span style="color: #99cc00;">Антибактериална активност</span></strong></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Изследвани са флорални екстракти, за да се определят действията им срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. Цветята, изследвани освен тубероза са вечерна иглика (Primula rosea), лавандула (Lavandula angustifolia) и палмароза (Cymbopogon martini).</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Изследователите са започнали с 10% концентрации и са работили до 100%. Проучването от 2009 г. заключава, че летливото масло на всяко растение има инхибиращи ефекти върху бактериите. Колкото по-висока е концентрацията, толкова повече инхибиране се наблюдава. </span><span style="font-weight: 400;">[1]</span></p> <h5><strong><span style="color: #99cc00;">Тревожност&nbsp;</span></strong></h5> <p><span style="font-weight: 400;">В традиционната медицина на Иран, тревожността се причинява от сърдечни и мозъчни заболявания. Те вярват, че най-доброто лекарство за това е ароматерапията или употребата на ароматни вещества.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В проучване през 2016 г. изследователите извършват експеримент, включващ 54 ученици от седми клас, разделени в две групи. Всички ученици попълват въпросници и групите са напълно произволни.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Едната група вдишва етерично масло от тубероза върху кърпичка за 15-20 минути, докато се явява на изпит. След това изследователите карат двете групи да попълнят отново тестовете въпросници. Така откриват, че учениците, които вдишват маслото от туберозата, имат значително намаляване на тревожността.</span><span style="font-weight: 400;"> [2]</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Още любопитни факти за туберозата</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Може да срещнете&nbsp; различни разговорни имена на туберозата, където и да расте по света. Например името ѝ на хинди е </span><span style="color: #99cc00;"><i>Rajnigandha</i></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">,</span> което означава </span><i><span style="font-weight: 400;">&bdquo;нощен аромат&ldquo;</span></i><span style="font-weight: 400;">. Легендата за тубероза предупреждава младите индийски момичета да не вдишват нейния чувствен аромат след настъпване на нощта, защото така ще ги пренесе в романтичен транс.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Бенгалското име на тубероза е&nbsp; </span><span style="color: #99cc00;"><i>Rojoni-Gondha</i></span><span style="font-weight: 400;">, което означава </span><i><span style="font-weight: 400;">&bdquo;аромат на нощта&ldquo;</span></i><span style="font-weight: 400;">, а в Китай туберозата е известна като </span><span style="color: #99cc00;"><i>Wan Xiang Yu</i></span><span style="font-weight: 400;">, което се превежда като </span><i><span style="font-weight: 400;">&bdquo;нощен аромат&ldquo;</span></i><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Древните ацтекски лечители наричали туберозата </span><span style="color: #99cc00;"><i>Омиксохилт</i></span><span style="font-weight: 400;">, което означава </span><i><span style="font-weight: 400;">&bdquo;костно растение&ldquo;</span></i><span style="font-weight: 400;"> поради восъчния си бяло-сив цвят. Те са го използвали в традиционната медицина, като отлично са се възползвали от неговите антисептични, аналгетични, противовъзпалителни и антиспазматични свойства. Била е използвана, като афродизиак и наркотик.</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span></span></p> <ul> <li><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/gorska-temenuga-absolyu">ГОРСКА ТЕМЕНУГА АБСОЛЮ &ndash; НЕЖНАТА ВИОЛЕТОВА МАГИЯ</a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/ekzotichniyat-aromat-na-jasmin">ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН</a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta">ЛАВАНДУЛА &ndash; ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА</a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-lavdan-skalnata-roza-na-sredizemnomorieto">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН &ndash; СКАЛНАТА РОЗА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"><span style="font-size: 10pt;">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</span></a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span></span></h4> <h3><span><strong><span color="#99cc00"><span style="color: #99cc00;">КАТЕГОРИИ</span><br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life" title="PRIMAVERA LIFE"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog-2.jpg" /></a></p> <p><span style="color: #999999;"><span style="font-size: 8pt;">Източници: Wikipedia, aromaweb.com<br />[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2839398/<br /></span><span style="font-size: 8pt;">[2]&nbsp;https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5103518/<br />Написа: Кремена Петрова</span></span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><span style="font-weight: 400;"><strong>Препоръки за безопасност.</strong> Не е препоръчително абсолюто да се използва самостоятелно или в големи количества, тъй като при предозиране може да причини странични ефекти, предимно при чувствителни хора, като главоболие. Ако това се случи, прекратете употребата и вземете малко свеж въздух.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">За локално приложение, препоръчваме да се тества предварително за алергичност, тъй като може да предизвика и реакция при по-чувствителна кожа. Ако сте бременна или кърмите, е разумно да стоите далеч от абсолю от тубероза.</span></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки