Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН

06.10.2021 15:57:03

ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН

От векове жасминът е популярен със своя сладък, флорално хипнотичен и романтичен аромат, използван като средна нотка, част от състава на някои от най-известните парфюми в света. Абсолюто от жасмин попада в категорията на опияняващите ароматни материали, поради своя мощен и завладяващ аромат. Жасминът има особено чувствена синергия с други високо ценени, луксозни масла, като сандалово дърво и иланг-иланг. Освен царствения му аромат, има и други причини, поради които ще заобичате да прилагате абсолю от жасмин в ароматерапията у дома. За тях и други интересни факти разказваме в тази статия.

Кратка история и интересни факти

Жасминът има богата история на употреба, датираща още от античността. Прилаган е на различни ритуали и религиозни церемонии в множество части на света. Родом от Арабския полуостров, тропическа Африка и Азия, жасминът пътува по пътя на коприната в търговията, за да затвърди репутацията си на уникално и изящно растение. 

Известен със свойството си, като силен афродизиак, жасминът има множество романтични асоциации в различни култури и религии. Символ на любовта и верността във Филипините, на божествената надежда в Индия, където често се използва и за украса в брачните церемонии. Едва в началото на XVII век, жасминът си проправя път към Европа. По-късно става неразделна част от традиционната френска парфюмерия. Производството на жасминово масло започва около средата на XVX век в района на Грас, за който някога се е смятало, че е най-големият производител в света. Този регион все още произвежда жасминово абсолю, но производството значително е намаляло от своя връх през 20-те и 30-те години на миналия век.

Какво е абсолю от жасмин и с какво се различава от етеричното масло

Абсолютът е силно концентрирано, силно ароматно масло, което се добива от ароматните цветове на жасмина. Подобно е на етеричното масло, но се извлича от конкрет (виж речник на термините), чрез разтворител етанол (алкохол). За направата на абсолю от жасмин се използват основно два вида: 

 • Дневно цъфтящ Кралски жасмин (Jasminum grandiflorum)
 • Нощно цъфтящ арабски жасмин (Jasminum sambac)

Суровината на абсолюта от жасмин е твърде деликатна, за да бъде дестилирана на пара. Висококачественото масло от жасмин разгръща аромата си само чрез екстракция с разтворител. Този метод е подходящ за деликатен растителен материал, който трудно се дестилира. Жасминовите цветя са изключително крехки и се събират на ръка. Събраните цветове трябва да се обработят възможно най-бързо, тъй като с увяхването си, губят наситеността на аромата.

Jasmine-Essential-oil-4procent-PrimaveraВ миналото, абсолю от жасмин се е добивало чрез „анфльораж“. Анфльоражът е техника, която извлича уханието на растението посредством животинска мазнина. Процесът е продължавам повече от две седмици. Не се е използвало нагряване, но това е и най-древния начин за извличане на фин флорален аромат. Методът е много остарял и в днешни времена не се прилага, тъй като отнема изключително много време. Всяко едно венчелистче на растението се подрежда върху тънък слой мазнина, разпределена върху парче стъкло. След това се изваждат и заменят с нови свежи цветове. Процесът се повтаря до насищането на мазнината с ароматния парфюм. За цветовете на жасмина са необходими 24 часа, за да се извлече деликатното му ухание. 

Повечето суровини от жасмин в днешно време идват от Египет, Индия и Мароко. Абсолю от жасмин се използва главно в парфюмерията – това не е етерично масло, макар в състава си да съдържа компоненти от него. 

5 ПОЛЗИ ОТ УПОТРЕБАТА НА АБСОЛЮ ОТ ЖАСМИН

 • Ефективен антидепресант – Доказано (1) е, че ароматерапията прилагана у дома, може ефективно да намали симптомите на депресивни и нервни състояния. Изследванията сочат, че се наблюдава значително повишаване на насищането с кислород в кръвта, честотата на дишане и кръвното налягане. Изследователите заключават, че стимулиращият и активиращ ефект на жасминовия аромат може да бъде полезен за облекчаване на депресията и подобряване на настроението. Установено е, че маслото от жасмин, използвано при ароматерапевтичен масаж, е особено ефективно.

Друго проучване, публикувано в Journal of Health Research, изследва ефектите от вдишването на масло от жасмин върху централната нервна система и настроението. При вдишване жасминовото масло повлиява мозъчната активност и състоянието на настроението. Участниците в проучването  съобщават, че се чувстват по-позитивни, енергични и романтично настроени.

 • Антибактериално действие – Установено е, че абсолюто от жасмин, има антибактериални свойства. Неговите антисептични ефекти се борят с различни бактерии, като E.coli. Разредено в базово масло, абсолю от жасмин може да бъде ефективно при профилактика на различни кожни инфекции.
 • Успокояващо действие –  Въпреки, че е доказано, че абсолюто от жасмин може да повиши бдителността и енергийните нива, изследванията също показват, че може да има и успокояващ ефект. Необходимо е ароматът да е ​​при най-ниска концентрация, за да има седативен ефект върху настроението и нервната активност.
 • Облекчава симптоми на менопауза – Ароматерапевтичният масаж, включващ абсолю от жасмин, веднъж седмично, може значително да намали симптомите на менопаузата. Известни комбинации са с етерични масла от салвия, палмароза, лавандула, роза и здравец, които спомагат за намляване на усещането за горещи вълни и честа смяна на настроенията, депресивни състояния и нервност;
 • Афродизиак – Въпреки, че няма достатъчно проузчвания които да подкрепят ефектите му, се вярва, че че романтичният аромат на жасмина има афродизиачен ефект. За създаване на настроение за романтика в някои части на Индия цветята от жасмин често са част от сватбената украса в спалнята на младоженците.

Вдишването на аромата на жасмин или използването му в ароматерапевтичен масаж значително подобрява настроението, повишава романтичните и положителни чувства, а също и енергийните нива. Можете също да добавите няколко капки върху спално бельо, към соли за топла вана, или да нанесете малко разредено масло на врата си.

Как можете да използвате абсолю от жасмин

 • Парфюмна композиция – За любителите на натуралните парфюми, можете да експериментирате у дома с различни парфюмни композиции. В малко стъклено рол-он шише добавете към 1 супена лъжица базово масло капка абсолю от жасмин. Не забравяйте, че абсолютите са много по-концентрирани в аромата си, не прекалявайте с наситеността. Може да комбинирате с капка етерично масло от бергамот или лавандула, пачули, тамян, ветивер, сандалово дърво и иланг-иланг. Съчетайте любимите си аромати, играйте с въображението си!
 • Ароматна вана – Към 100 г морска сол добавете капка абсолю или екстракт от жасмин. Разбъркайте добре и добавете към ароматната си вана. За по-наситен флорален аромат добавете етерично масла от роза, лавандула, гераниум или комбинация от трите. 
 • Пасивна дифузия – Активната дифузия, обикновено се прилага чрез ултразвуков дифузер, който разпръсква в стаята молекулите на етерични масла. Пасивната дифузия действа много по-различно, тъй като няма нищо, което да изтласква маслата във въздуха. Те се изпаряват сами и леко ароматизират въздуха около вас, докато ароматът се разсее напълно. Пасивни дифузери са ароматните керамични мини дифузери в различна форма. Това е едно прекрасно ароматно изживяване, подходящо за офиса, за нощното шкафче на хотелската стая или на бюрото у дома.
 • Успокояващ ароматерапевтичен масаж – Смесете в 30 мл масло от сладък бадем, 3 капки абсолю от жасмин с 3 капки етерично масло от лайка и 4 капки етерично масло Петитгрейн. Получената смес, масажирайте на гърба, врата и раменете, за да предизвика усещане за спокойствие и релаксация.
 • Ароматно крем/масло за тяло – В купа смесете равни количества масло от карите, какаово и кокосово масло. Добавете капка жасмин и разбийте с миксер до получаване на пухкава смес. Към сместа добавете и чаена лъжица витамин Е, за повече трайност на продукта. Дръжте в хладилник и използвайте не повече от 6 месеца. Нанасяйте след баня, кожата на тялото ви ще стане бебешко мека и уханна!


Jasmine-Essential-oil-Absolute-uses

 

Няколко съвета от нас

Препоръчваме ви да използвате абсолютите локално, добавени към базово/растително масло за парфюмни композиции, масажи, ароматни вани, козметични продукти, като скраб за тяло, да добавите капка към крема си за лице (когато не е силно парфюмиран). Съдържанието на разтворители, восъци или други компоненти в абсолюта, могат да повредят вашия домашен арома дифузер.

Пасивната дифузия също е един чудесен вариант, в който да се насладите на аромата на абсолютите. Още повече че можете да я прилагате навсякъде. Винаги следвайте инструкциите за употреба от производителите и се доверявайте на компании с доказани ароматерапевтични продукти, като например немския бранд Primavera Life.ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

-----------------------

Източници
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-jasmine-absolute.html
https://www.healthline.com/health/jasmine-essential-oil#benefits-and-uses
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/5869315/
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20184043/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15976995/
Wikipedia
Написа и преведе: Кремена Петрова
Снимки: Depositphotos, Primavera Life, всички права запазени

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН

Екзотичният аромат на Жасмин | MAKASA.ORG

От векове жасминът е популярен със своя сладък, флорално хипнотичен и романтичен аромат, използван като средна нотка в състава на парфюмите. От векове жасминът е популярен със своя сладък, флорално хипнотичен и романтичен аромат, използван като средна нотка в състава на парфюмите. 2022-02-07T14:27:13+02:00 ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН

<p><span>От векове жасминът е популярен със своя сладък, флорално хипнотичен и романтичен аромат, използван като средна нотка, част от състава на някои от най-известните парфюми в света.&nbsp;</span><span>Абсолюто от жасмин попада в категорията на опияняващите ароматни материали, поради своя мощен и завладяващ аромат. Жасминът има особено чувствена синергия с други високо ценени, луксозни масла, като сандалово дърво и иланг-иланг.&nbsp;</span><span>Освен царствения му аромат, има и други причини, поради които ще заобичате да прилагате абсолю от жасмин в ароматерапията у дома. За тях и други интересни факти разказваме в тази статия.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">Кратка история и интересни факти</span></h4> <p><span>Жасминът има богата история на употреба, датираща още от античността. Прилаган е на различни ритуали и религиозни церемонии в множество части на света. Родом от Арабския полуостров, тропическа Африка и Азия, жасминът пътува по пътя на коприната в търговията, за да затвърди репутацията си на уникално и изящно растение.&nbsp;</span></p> <p><span>Известен със свойството си, като силен афродизиак, жасминът има множество романтични асоциации в различни култури и религии. Символ на любовта и верността във Филипините, на божествената надежда в Индия, където често се използва и за украса в брачните церемонии.&nbsp;</span><span>Едва в началото на XVII век, жасминът си проправя път към Европа. По-късно става неразделна част от традиционната френска парфюмерия. Производството на жасминово масло започва около средата на XVX век в района на Грас, за който някога се е смятало, че е най-големият производител в света. Този регион все още произвежда жасминово абсолю, но производството значително е намаляло от своя връх през 20-те и 30-те години на миналия век.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">Какво е абсолю от жасмин и с какво се различава от етеричното масло</span></h4> <p><span>Абсолютът е силно концентрирано, силно ароматно масло, което се добива от ароматните цветове на жасмина. Подобно е на етеричното масло, но се извлича от конкрет (<a href="https://makasa.org/admin/blog/article/edit/КРАТЪК%20РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА" target="_blank" rel="noopener">виж речник на термините</a>), чрез разтворител етанол (алкохол).&nbsp;</span><span>За направата на абсолю от жасмин се използват основно два вида:&nbsp;</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span>Дневно цъфтящ Кралски жасмин </span><em><span>(Jasminum grandiflorum)</span></em></li> <li aria-level="1"><span>Нощно цъфтящ арабски жасмин </span><em><span>(Jasminum sambac)</span></em></li> </ul> <p><span>Суровината на абсолюта от жасмин е твърде деликатна, за да бъде дестилирана на пара. Висококачественото масло от жасмин разгръща аромата си само чрез екстракция с разтворител. Този метод е подходящ за деликатен растителен материал, който трудно се дестилира.&nbsp;</span><span>Жасминовите цветя са изключително крехки и се събират на ръка. Събраните цветове трябва да се обработят възможно най-бързо, тъй като с увяхването си, губят наситеността на аромата.</span></p> <p><span><a href="https://makasa.org/product/absolyu-ot-jasmin-4-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Жасмин Абсолю 4%, 5 мл Primavera"><img src="https://i.ibb.co/PrH9Fmx/Jasmine-Essential-oil-4procent-Primavera.jpg" alt="Jasmine-Essential-oil-4procent-Primavera" class="alignleft" width="450" /></a>В миналото, <a href="https://makasa.org/product/absolyu-ot-jasmin-4-5-ml-primavera">абсолю от жасмин</a> се е добивало чрез &bdquo;анфльораж&ldquo;. Анфльоражът е техника, която извлича уханието на растението посредством животинска мазнина. Процесът е продължавам повече от две седмици. Не се е използвало нагряване, но това е и най-древния начин за извличане на фин флорален аромат.&nbsp;</span><span>Методът е много остарял и в днешни времена не се прилага, тъй като отнема изключително много време. Всяко едно венчелистче на растението се подрежда върху тънък слой мазнина, разпределена върху парче стъкло. След това се изваждат и заменят с нови свежи цветове. Процесът се повтаря до насищането на мазнината с ароматния парфюм. За цветовете на жасмина са необходими 24 часа, за да се извлече деликатното му ухание.&nbsp;</span></p> <p><span>Повечето суровини от жасмин в днешно време идват от Египет, Индия и Мароко. Абсолю от жасмин се използва главно в парфюмерията &ndash; това не е етерично масло, макар в състава си да съдържа компоненти от него.&nbsp;</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">5 ПОЛЗИ ОТ УПОТРЕБАТА НА АБСОЛЮ ОТ ЖАСМИН</span></h4> <ul> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Ефективен антидепресант</strong></span><span> &ndash; Доказано (1) е, че ароматерапията прилагана у дома, може ефективно да намали симптомите на депресивни и нервни състояния. Изследванията сочат, че се наблюдава значително повишаване на насищането с кислород в кръвта, честотата на дишане и кръвното налягане. Изследователите заключават, че стимулиращият и активиращ ефект на жасминовия аромат може да бъде полезен за облекчаване на депресията и подобряване на настроението. Установено е, че маслото от жасмин, използвано при ароматерапевтичен масаж, е особено ефективно.</span></li> </ul> <p><span>Друго проучване, публикувано в </span><em><span>Journal of Health Research</span></em><span>, изследва ефектите от вдишването на масло от жасмин върху централната нервна система и настроението. При вдишване жасминовото масло повлиява мозъчната активност и състоянието на настроението. Участниците в проучването&nbsp; съобщават, че се чувстват по-позитивни, енергични и романтично настроени.</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Антибактериално действие</strong></span><span> &ndash; Установено е, че абсолюто от жасмин, има антибактериални свойства. Неговите антисептични ефекти се борят с различни бактерии, като </span><em><span>E.coli. </span></em><span>Разредено в базово масло, абсолю от жасмин може да бъде ефективно при профилактика на различни кожни инфекции.</span></li> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Успокояващо действие</strong></span><span> &ndash;&nbsp; Въпреки, че е доказано, че абсолюто от жасмин може да повиши бдителността и енергийните нива, изследванията също показват, че може да има и успокояващ ефект. Необходимо е ароматът да е ​​при най-ниска концентрация, за да има седативен ефект върху настроението и нервната активност.</span></li> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Облекчава симптоми на менопауза</strong></span><span> &ndash; Ароматерапевтичният масаж, включващ абсолю от жасмин, веднъж седмично, може значително да намали симптомите на менопаузата. Известни комбинации са с <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a> от салвия, палмароза, лавандула, роза и здравец, които спомагат за намляване на усещането за горещи вълни и честа смяна на настроенията, депресивни състояния и нервност;</span></li> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Афродизиак</strong></span><span> &ndash; Въпреки, че няма достатъчно проузчвания които да подкрепят ефектите му, се вярва, че че романтичният аромат на жасмина има афродизиачен ефект. За създаване на настроение за романтика в някои части на Индия цветята от жасмин често са част от сватбената украса в спалнята на младоженците.</span></li> </ul> <p><span>Вдишването на аромата на жасмин или използването му в ароматерапевтичен масаж значително подобрява настроението, повишава романтичните и положителни чувства, а също и енергийните нива. Можете също да добавите няколко капки върху спално бельо, към соли за топла вана, или да нанесете малко разредено масло на врата си.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">Как можете да използвате абсолю от жасмин</span></h4> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Парфюмна композиция</strong></span><span> &ndash; За любителите на натуралните парфюми, можете да експериментирате у дома с различни парфюмни композиции. В малко стъклено рол-он шише добавете към 1 супена лъжица базово масло капка абсолю от жасмин. Не забравяйте, че абсолютите са много по-концентрирани в аромата си, не прекалявайте с наситеността. Може да комбинирате с капка етерично масло от бергамот или лавандула, пачули, тамян, ветивер, сандалово дърво и иланг-иланг. Съчетайте любимите си аромати, играйте с въображението си!</span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Ароматна вана</strong></span><span> &ndash; Към 100 г морска сол добавете капка абсолю или екстракт от жасмин. Разбъркайте добре и добавете към ароматната си вана. За по-наситен флорален аромат добавете етерично масла от роза, лавандула, гераниум или комбинация от трите.&nbsp;</span><strong><span><br /></span></strong></li> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Пасивна дифузия </strong></span><span>&ndash; Активната дифузия, обикновено се прилага чрез ултразвуков дифузер, който разпръсква в стаята молекулите на етерични масла. Пасивната дифузия действа много по-различно, тъй като няма нищо, което да изтласква маслата във въздуха. Те се изпаряват сами и леко ароматизират въздуха около вас, докато ароматът се разсее напълно. Пасивни дифузери са ароматните керамични мини дифузери в различна форма. Това е едно прекрасно ароматно изживяване, подходящо за офиса, за нощното шкафче на хотелската стая или на бюрото у дома.</span></li> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Успокояващ ароматерапевтичен масаж</strong></span><span> &ndash; Смесете в 30 мл масло от сладък бадем, 3 капки абсолю от жасмин с 3 капки етерично масло от лайка и 4 капки етерично масло Петитгрейн. Получената смес, масажирайте на гърба, врата и раменете, за да предизвика усещане за спокойствие и релаксация.</span></li> <li aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><strong>Ароматно крем/масло за тяло</strong></span><span> &ndash; В купа смесете равни количества масло от карите, какаово и кокосово масло. Добавете капка жасмин и разбийте с миксер до получаване на пухкава смес. Към сместа добавете и чаена лъжица витамин Е, за повече трайност на продукта. Дръжте в хладилник и използвайте не повече от 6 месеца. Нанасяйте след баня, кожата на тялото ви ще стане бебешко мека и уханна!</span></li> </ul> <p><br /><img src="https://i.ibb.co/tQwtP5L/Jasmine-Essential-oil-Absolute-uses.jpg" alt="Jasmine-Essential-oil-Absolute-uses" width="1114" height="346" /></p> <h2>&nbsp;</h2> <h2><span style="color: #99cc00;">Няколко съвета от нас</span></h2> <p><span>Препоръчваме ви да използвате абсолютите локално, добавени към базово/растително масло за парфюмни композиции, масажи, ароматни вани, козметични продукти, като скраб за тяло, да добавите капка към крема си за лице (когато не е силно парфюмиран).&nbsp;</span><span>Съдържанието на разтворители, восъци или други компоненти в абсолюта, могат да повредят вашия домашен <a href="https://makasa.org/category/difuzeri" target="_blank" rel="noopener">арома дифузер</a>.</span></p> <p><span>Пасивната дифузия също е един чудесен вариант, в който да се насладите на аромата на абсолютите. Още повече че можете да я прилагате навсякъде.&nbsp;</span><span>Винаги следвайте инструкциите за употреба от производителите и се доверявайте на компании с доказани ароматерапевтични продукти, като например немския бранд <a href="https://makasa.org/page/primavera-life" target="_blank" rel="noopener">Primavera Life</a>.</span></p> <p><br /><br /></p> <p><em></em></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-geranium-sladkoto-dahavo-mushkato"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ ГЕРАНИУМ &ndash; СЛАДКОТО ДЪХАВО МУШКАТО</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/gorska-temenuga-absolyu"><span style="color: #99cc00;">ГОРСКА ТЕМЕНУГА АБСОЛЮ &ndash; НЕЖНАТА ВИОЛЕТОВА МАГИЯ</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"><span style="color: #99cc00;">ЛАВАНДУЛА &ndash; ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-lavdan-skalnata-roza-na-sredizemnomorieto"><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН &ndash; СКАЛНАТА РОЗА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"><span style="color: #99cc00;">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</span></a></span></p> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>-----------------------</em></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Източници<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-jasmine-absolute.html<br /></em><em>https://www.healthline.com/health/jasmine-essential-oil#benefits-and-uses<br /></em><em>https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/5869315/<br /></em><em>(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20184043/<br /></em><em>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15976995/ <br />Wikipedia<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Написа и преведе: Кремена Петрова<br />Снимки: Depositphotos, Primavera Life, всички права запазени<br /></em></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">&nbsp;</span></p>

,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки