Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН – СКАЛНАТА РОЗА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО

13.09.2021 20:10:59

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН – СКАЛНАТА РОЗА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО

Етеричното масло от лавдан не е често срещано в ароматерпията, но притежава силни терапевтични и богати парфюмни качества. Успокояващите му свойства са чудесни помощници при медитация. Храстовидното разстение цистус е родом от Средиземноморието и отделя лепкава смола, която от хилядолетие се използва в парфюмерията. Това е един от онези архетипни аромати, които някой хора не харесват, защото предизвикват видения за отдалечената ни човешка история. Невъзможно е да опишем аромата му, тъй като не не прилича на никой друг. Притежава богата балсамова, земна, зелена нотка и би се харесал на всеки, който предпочита тези нюанси. 

Подходящо е за използване, като фиксиращо средство в естествени парфюмерийни и ароматизиращи приложения. Смесва се добре с редица други масла, особено с дървесни, тип подправки и с флоралните семейства. Силно заземяващо и балансиращо масло, полезно в моменти на медитация.

Красивото растение лавдан, известно още като скална роза, се използва още от древни времена и заради способността му да заздравява рани. В наши дни се намира приложение, освен в парфюмерийната индустрия, но и в ароматерапията за облекчение на различни наранявания, регулиране на мазна кожа склонна към акне, и за облекчение на респираторни неразположения..

Кратка история и интересни факти

Cistus ladaniferus е малък храст, който развива бели цветя на малки червени петна. Името „cistus“ идва от гръцката дума „kistos“, което означава „вечнозелен храст“. „Ладанифер“ идва от гръцката дума „ledon“–  това е тъмната смола, която се произвежда от растението.

Преди хиляди години овчари откриват първо смолата, като я забелязали в козината на своите овце и кози. Когато се опитвали да изчистят смолата от животните, открили, че тя има и полезни лечеби сили. Древните египтяни са използвали смолата в тамян и парфюми, често в кралски и духовни церемонии. Лавданът се е използвал в Европа от Средновековието за лечение на рани, язви, дизентерия, диария и хрема. 

Скалните рози са важен биологичен вид, който създава силна среда, важна за здравето на почвата. В Корсика за да се защитят от паразити, малките птици, обгръщат гнездата си със симфония от ароматни билки, включително и с лавдан. Етеричното масло от Цистус с най-високо качество, се получава при парна дестилация на цъфтящите върхове и листа на растението Cistus ladaniferus, отгледано в Средиземноморието. 

Lavdan-Cistrose-oil-Primavera

Приложение

Етеричното масло от Лавдан (цистус) може да се използва, както локално, така и чрез дифузиране. Особено полезно е, когато се използва за заздравяване на рани, лечение на кожни проблеми или успокояване на мускулни болки.

Рани и раздразнения

Най-често етерично масло от цистус се използва за лечение на рани и предотвратяване на инфекции. Комбинацията от неговите мощни антисептични и антимикробни свойства помагат да се почисти раната от всякакви вредни микроби, както и да се предотврати заразяването й от други вредни патогени. Има данни, че маслото от лавдан успешно се бори  срещу Staph, Candida и E.Coli. Известен е и със способността си да забавя кървенето от прясна рана.

 • За да ускорите времето за зарастване и да намалите инфекцията при леки наранявания, смесете капка или две масло от лавдан с базово масло и нанесете върху раната, преди да я покриете с превръзка.

Кожни състояния

Стягащите свойства на лавдана помагат за тонизиране на кожата и намаляване на признаците на стареене, като бръчки и фини линии. За склонните към акне или хората с особено мазна кожа, това масло може да помогне за регулиране на производството на себум и изчистване на порите.

Може да се смесва с други лечебни за кожата масла, като абсолю от:

за да намали вида на белези, псориазис, екзема и други кожни заболявания.

 • За да поддържате кожата си млада и здрава, добавете капка – две етерично масло от лавдан към ежедневния си овлажнител. 
 • За облекчение на псориазис, екзема или други, смесете с базово масло и други лечебни етерични масла по ваш избор и внимателно масажирайте върху засегнатата зона.

Болка и възпаление

Обезболяващите и противовъзпалителни свойства на етеричното масло от лавдан работят заедно, за да успокоят възпалените мускули и стави. При болки в мускулите, артрит или други състояния, свързани с възпаление, етерично масло от лавдан може локално да облекчи симптомите. 

 • Просто смесете няколко капки етерично масло от лавдан с базово масло и масажирайте върху възпалените места.

Дихателни неразположения

Етеричното масло от лавдан има както отхрачващо така и муколитично действие, което помага да се освободят белите дробове и синусите от излишната слуз. А антимикробните му свойства помагат да се освободи тялото от вредни патогени, които могат да бъдат основната причина за респираторни симптоми.

За да дишате по-лесно, дифузирайте етеричното масло от лавдан в целия си дом.

 • При задух добавите няколко капки от това етерично масло в купа с гореща  вода, след това покрийте главата си с кърпа и да вдишайте парите.
 • При бронхиални инфекции, кашлица или други проблеми с горните дихателни пътища добавете няколко капки към базово масло и нанесете директно върху областта на гърдите, за да отворите дихателните пътища и да намалите кашлицата.

Медитация

В древността лавданът е бил използван, като тамян в духовните церемонии. Възхитителният аромат и успокояващия му ефект помагат да изчистите ума си и да се отървете от негативните емоции. Това подобрява преживяването от медитацията.

 • За усещане на спокойствие и по-добра медитация, разпръснете етерично масло от цистус в целия си дом. Един от най-приятните за целата методи е чрез дифузиране. 

Още ползи за здравето  

Етеричното масло от лавдан стимулира петте сетива: допир, усещане, слух, зрение и вкус.

 • Подпомагане на кръвообращението, борба с инфекциите на пикочните пътища, намаляване на болката и подуването при артрит и подпомагане на кръвоизливи.
 • От емоционална и психическа гледна точка това етерично масло работи за отпускане на ума, успокояване на нервите и насърчаване на усещането за успокояване и лекота. Етеричното масло от лавдан помага да се променят негативните мисли, да се върнат емоциите на едно спокойствие и да се осигури баланс на хормоните.
 • Етеричното масло от лавдан е полезно за облекчение на болки в корема, причинени от менструация, цистит или други проблеми, когато се комбинира със сладък майоран.
 • За облекчение на симптоми при автоимунни заболявания, добавете няколко капки към дифузера си или към базово масло и нанасяйте локално в долната част на краката всяка вечер преди лягане.
 • Други употреби на етерично масло от цлавдан включват: добавяне към масажна смес с цел подпомагане на лимфния дренаж, предизвикване на забавена менструация или облекчаване на болката при менструални спазми. Може също да се дифузира в стаята, за да успокои ума след травмиращо събитие или да засили имунната система.

Въпреки че етеричното масло от лавдан не е едно от най-често срещаните терапевтични масла, то има много лечебни свойства, които могат да бъдат от полза за всички. 

Ако търсите естествен начин за облекчаване на симптомите, етеричното масло от лавдан е идеалното допълнение към вашата домашна аптечка.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Primavera-life-aromatherapy

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

-----------------

Източници
Wikipediа
https://www.aromaweb.com/essential-oils/cistus-oil.asp
https://www.edenbotanicals.com/cistus-traditional.html
https://perfumenw.blogspot.com/2011/03/labdanum.html
https://www.edenbotanicals.com/eden-botanicals-blog/Spanishoils/
https://monq.com/eo/essential-oils/cistus-rock-rose/

Написа Кремена Петрова, превод Magma-Digital Marketing Agency
Снимки: Depositphotos, Primavera Life, всички права запазени

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН – СКАЛНАТА РОЗА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН | MAKASA.ORG

Етеричното масло от лавдан (Скална роза) не е често срещано в ароматерпията, но притежава силни терапевтични и богати парфюмни качества. Етеричното масло от лавдан (Скална роза) не е често срещано в ароматерпията, но притежава силни терапевтични и богати парфюмни качества. 2022-09-17T09:16:57+03:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН – СКАЛНАТА РОЗА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО

<p><span>Етеричното масло от лавдан не е често срещано в ароматерпията, но притежава силни терапевтични и богати парфюмни качества. Успокояващите му свойства са чудесни помощници при медитация.&nbsp;</span><span>Храстовидното разстение цистус е родом от Средиземноморието и отделя лепкава смола, която от хилядолетие се използва в парфюмерията. Това е един от онези архетипни аромати, които някой хора не харесват, защото предизвикват видения за отдалечената ни човешка история. Невъзможно е да опишем аромата му, тъй като не не прилича на никой друг. Притежава богата балсамова, земна, зелена нотка и би се харесал на всеки, който предпочита тези нюанси.&nbsp;</span></p> <p><span>Подходящо е за използване, като фиксиращо средство в естествени парфюмерийни и ароматизиращи приложения. Смесва се добре с редица други масла, особено с дървесни, тип подправки и с флоралните семейства. Силно заземяващо и балансиращо масло, полезно в моменти на медитация.</span></p> <p><span>Красивото растение лавдан, известно още като скална роза, се използва още от древни времена и заради способността му да заздравява рани. В наши дни се намира приложение, освен в парфюмерийната индустрия, но и в ароматерапията за облекчение на различни наранявания, регулиране на мазна кожа склонна към акне, и за облекчение на респираторни неразположения..</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">Кратка история и интересни факти</span></h4> <p><em><span>Cistus ladaniferus&nbsp;</span></em><span>е малък храст, който развива бели цветя на малки червени петна. Името &bdquo;cistus&ldquo; идва от гръцката дума &bdquo;kistos&ldquo;, което означава &bdquo;вечнозелен храст&ldquo;. &bdquo;Ладанифер&ldquo; идва от гръцката дума &bdquo;ledon&ldquo;&ndash;&nbsp; това е тъмната смола, която се произвежда от растението.</span></p> <p><span>Преди хиляди години овчари откриват първо смолата, като я забелязали в козината на своите овце и кози. Когато се опитвали да изчистят смолата от животните, открили, че тя има и полезни лечеби сили.&nbsp;</span><span>Древните египтяни са използвали смолата в тамян и парфюми, често в кралски и духовни церемонии. Лавданът се е използвал в Европа от Средновековието за лечение на рани, язви, дизентерия, диария и хрема.&nbsp;</span></p> <p><span>Скалните рози са важен биологичен вид, който създава силна среда, важна за здравето на почвата. В Корсика за да се защитят от паразити, малките птици, обгръщат гнездата си със симфония от ароматни билки, включително и с лавдан.&nbsp;</span><span>Етеричното масло от Цистус с най-високо качество, се получава при парна дестилация на цъфтящите върхове и листа на растението&nbsp;</span><em><span>Cistus ladaniferus</span></em><span>, отгледано в Средиземноморието.&nbsp;</span></p> <h1><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavdan-skalna-roza-primavera" target="_blank" rel="noopener" title="Етерично Масло от Лавдан (Скална роза) Био 5 мл Primavera"><span><img src="https://i.ibb.co/546NfrG/Lavdan-Cistrose-oil-Primavera.jpg" alt="Lavdan-Cistrose-oil-Primavera" class="alignleft" width="450" /></span></a></h1> <h4><span style="color: #99cc00;">Приложение</span></h4> <p><span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavdan-skalna-roza-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етеричното масло от Лавдан</a> (цистус) може да се използва, както локално, така и чрез дифузиране. Особено полезно е, когато се използва за заздравяване на рани, лечение на кожни проблеми или успокояване на мускулни болки.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">Рани и раздразнения</span></h4> <p><span>Най-често етерично масло от цистус се използва за лечение на рани и предотвратяване на инфекции. Комбинацията от неговите мощни антисептични и антимикробни свойства помагат да се почисти раната от всякакви вредни микроби, както и да се предотврати заразяването й от други вредни патогени. Има данни, че маслото от лавдан успешно се бори&nbsp; срещу Staph, Candida и E.Coli. Известен е и със способността си да забавя кървенето от прясна рана.</span></p> <ul> <li><span>За да ускорите времето за зарастване и да намалите инфекцията при леки наранявания, смесете капка или две масло от лавдан с базово масло и нанесете върху раната, преди да я покриете с превръзка.</span></li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;">Кожни състояния</span></h4> <p><span>Стягащите свойства на лавдана помагат за тонизиране на кожата и намаляване на признаците на стареене, като бръчки и фини линии. За склонните към акне или хората с особено мазна кожа, това масло може да помогне за регулиране на производството на себум и изчистване на порите.</span></p> <p><span>Може да се смесва с други лечебни за кожата масла, като абсолю от:</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span>роза,</span></li> <li aria-level="1"><span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-rimska-layka-bio" target="_blank" rel="noopener">лайка</a>,&nbsp;</span></li> <li aria-level="1"><span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-neroli-10-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">нероли</a>,&nbsp;</span></li> </ul> <p><span>за да намали вида на белези, псориазис, екзема и други кожни заболявания.</span></p> <ul> <li><span>За да поддържате кожата си млада и здрава, добавете капка &ndash; две етерично масло от лавдан към ежедневния си овлажнител.&nbsp;</span></li> <li><span>За облекчение на псориазис, екзема или други, смесете с базово масло и други лечебни етерични масла по ваш избор и внимателно масажирайте върху засегнатата зона.</span></li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;">Болка и възпаление</span></h4> <p><span>Обезболяващите и противовъзпалителни свойства на етеричното масло от лавдан работят заедно, за да успокоят възпалените мускули и стави. При болки в мускулите, артрит или други състояния, свързани с възпаление, етерично масло от лавдан може локално да облекчи симптомите.&nbsp;</span></p> <ul> <li><span>Просто смесете няколко капки етерично масло от лавдан с базово масло и масажирайте върху възпалените места.</span></li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;">Дихателни неразположения</span></h4> <p><span>Етеричното масло от лавдан има както отхрачващо така и муколитично действие, което помага да се освободят белите дробове и синусите от излишната слуз. А антимикробните му свойства помагат да се освободи тялото от вредни патогени, които могат да бъдат основната причина за респираторни симптоми.</span></p> <p><span>За да дишате по-лесно, дифузирайте етеричното масло от лавдан в целия си дом.</span></p> <ul> <li><span>При задух добавите няколко капки от това етерично масло в купа с гореща&nbsp; вода, след това покрийте главата си с кърпа и да вдишайте парите.</span></li> <li><span>При бронхиални инфекции, кашлица или други проблеми с горните дихателни пътища добавете няколко капки към базово масло и нанесете директно върху областта на гърдите, за да отворите дихателните пътища и да намалите кашлицата.</span></li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;">Медитация</span></h4> <p><span>В древността лавданът е бил използван, като тамян в духовните церемонии. Възхитителният аромат и успокояващия му ефект помагат да изчистите ума си и да се отървете от негативните емоции. Това подобрява преживяването от медитацията.</span></p> <ul> <li><span>За усещане на спокойствие и по-добра медитация, разпръснете етерично масло от цистус в целия си дом. Един от най-приятните за целата методи е чрез дифузиране.&nbsp;</span></li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;">Още ползи за здравето&nbsp;&nbsp;</span></h4> <p><span>Етеричното масло от лавдан стимулира петте сетива: допир, усещане, слух, зрение и вкус.</span></p> <ul> <li aria-level="1"><span>Подпомагане на&nbsp;</span><span><strong>кръвообращението</strong></span><span>, борба с инфекциите на пикочните пътища, намаляване на болката и подуването при артрит и подпомагане на кръвоизливи.</span></li> <li aria-level="1"><span>От&nbsp;</span><span><strong>емоционална и психическа&nbsp;</strong></span><span>гледна точка това етерично масло работи за отпускане на ума, успокояване на нервите и насърчаване на усещането за успокояване и лекота. Етеричното масло от лавдан помага да се променят негативните мисли, да се върнат емоциите на едно спокойствие и да се осигури баланс на хормоните.</span></li> <li aria-level="1"><span>Етеричното масло от лавдан е полезно за облекчение на&nbsp;</span><span><strong>болки в корема</strong></span><span>, причинени от менструация, цистит или други проблеми, когато се комбинира със сладък майоран.</span></li> <li aria-level="1"><span>За облекчение на симптоми при&nbsp;</span><span><strong>автоимунни заболявания</strong></span><span>, добавете няколко капки към дифузера си или към базово масло и нанасяйте локално в долната част на краката всяка вечер преди лягане.</span></li> <li aria-level="1"><span>Други употреби на етерично масло от цлавдан включват: добавяне към масажна смес с цел подпомагане на лимфния дренаж, предизвикване на забавена менструация или облекчаване на болката при менструални спазми.&nbsp;Може също да се дифузира в стаята, за да успокои ума след травмиращо събитие или да засили имунната система.</span></li> </ul> <p><span>Въпреки че етеричното масло от лавдан не е едно от най-често срещаните терапевтични масла, то има много лечебни свойства, които могат да бъдат от полза за всички.&nbsp;</span></p> <p><span>Ако търсите естествен начин за облекчаване на симптомите, етеричното масло от лавдан е идеалното допълнение към вашата домашна аптечка.</span></p> <p><span></span></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-geranium-sladkoto-dahavo-mushkato"><span style="color: #99cc00;">МАСЛО ОТ ГЕРАНИУМ &ndash; СЛАДКОТО ДЪХАВО МУШКАТО</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/ekzotichniyat-aromat-na-jasmin"><span style="color: #99cc00;">ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"><span style="color: #99cc00;">ЛАВАНДУЛА &ndash; ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА</span></a></span></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><a href="https://makasa.org/article/gorska-temenuga-absolyu"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;">ГОРСКА ТЕМЕНУГА АБСОЛЮ &ndash; НЕЖНАТА ВИОЛЕТОВА МАГИЯ</span></a></p> </li> <li> <p class="_blog-list-article-title-tag"><span style="font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"><span style="color: #99cc00;">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</span></a></span></p> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p><span></span></p> <p><span><img src="https://i.ibb.co/JrP0tDG/Primavera-life-aromatherapy.jpg" alt="Primavera-life-aromatherapy" width="827" height="261" /></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;<span>Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.</span><br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">-----------------</span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Източници<br />Wikipediа<br />https://www.aromaweb.com/essential-oils/cistus-oil.asp<br />https://www.edenbotanicals.com/cistus-traditional.html<br />https://perfumenw.blogspot.com/2011/03/labdanum.html<br />https://www.edenbotanicals.com/eden-botanicals-blog/Spanishoils/<br />https://monq.com/eo/essential-oils/cistus-rock-rose/</em></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Написа Кремена Петрова, превод Magma-Digital Marketing Agency<br />Снимки: Depositphotos, Primavera Life, всички права запазени</em></span></p> <p>&nbsp;</p>

, , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки