Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
СКЪПОЦЕННОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАТОЧИНА

01.10.2021 17:54:59

СКЪПОЦЕННОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАТОЧИНА

Маточината е оценена още от древността, препоръчвана е от времето на Авицена, като средство за изостряне на паметта и подобряване на когнитивните способности. Надземната част на маточината е използвана от древните гърци и римляните, заради приятния ѝ, свеж аромат, напомнящ този на лимонова кора. Широко използвана в козметичната индустрия, името на маточината неслучайно идва от гръцката дума за „мед“ – цветовете на растението пълни нектар и излъчващ сладък, лимонов аромат привличат пчелите. Чрез парна дестилация на листата се освобождава уникално сладко, цитрусово масло, което е идеално за емоционален баланс и успокояване на силни емоции. Използвано в дифузер, етеричното масло от маточина ще помогне за облекчаване на тревожността.

Етеричното масло от маточина има множество приложения, от облекчение на обриви и акне, за масажна ароматерапия у дома и успокояващи СПА процедури. Заради противовъзпалителните си свойства намира приложение и при облекчение при появата на херпес. Инхалациите с масло от маточина ускоряват оздравителните процеси на дихателната система. Маслото съдържа цитрал, цитронелол, мирцен, гераниол – вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система. В състава ѝ влизат още витамин С, кератин, органични киселини и флавоноиди, които са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие.

Етеричното масло е с по-висока цена, тъй като за производството на 1 кг масло са нужни 7 тона листна маса. Средната изкупна цена на едро за килограм българско масло от маточина е около три хиляди лева, а сертифицираното био етерично масло достига от двайсет до около петдесет лева за шишенце от 5 мл в зависимост от произхода и марката. По-евтин вариант е 10-процентовата смес с базово бадемово масло или масло от жожоба, която е и по-лесна за приложение директно върху кожата. 

Интересно е, че част от съвременните проучвания за лечение на Алцхаймер са насочени към свойствата на билката. Предварителната теза е, че биоактивните съставки на растението успешно подпомагат „отпушването“ на склерозиралите нервни трасета в главния мозък. По-късно арабски писатели я споменават в творбите си, като средство за облекчаване на меланхолия и сърдечни проблеми. Славата на маточината продължава и във Франция, като става част от тоалетна вода с името Eau de melisse des Carmes, която е дестилирана от монаси през 1611 г. Освен, като одеколон е била използвана и при храносмилателни проблеми, тъй като има спазмолитично действие.

ИСТОРИЯ, ПРОИЗХОД И БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ 

Маточината Melissa officinalis е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в южна Европа и Средиземноморието. За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Внесена в Северна Европа от римляните. Култивира се в много страни на Европа и Северна Америка. На височина достига 70–150 см. Листата ѝ имат лек и много приятен аромат на лимон, леко са набръчкани и назъбени, на цвят бледо зелени, подобни на листата от коприва, с малки бели цветове. На пръв поглед много прилича на ментата.

В края на лятото се появяват малки цветове, пълни с нектар, които привличат пчелите, откъдето идва и наименованието ѝ melissa (от гръцки език – мед, пчела). Маточината се бере от края на май до юли месец, преди да е цъфнала, защото след това губи лечебните си свойства. Може да се възпроизвежда до 10 години на едно и също място. Оцелява в зимни условия, но измръзва при много ниски температури и на открити площи. От маточина се приготвят чай, ароматни води, масла, използва се в кулинарията, включва се в козметични маски и компреси.

Смесва се добре с етерично масло от: роза, нероли, гераниум, лавандула.

МАТОЧИНА ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ 

Има множество етерични масла, които спомагат за успокоение и облекчават симптомите на тревожност. От векове растението маточина е средство за облекчение на безпокойство и нервни разстройства. Успокояващите му свойства показаха много обещаващи резултати. Когато усетите, че нивата ви на стрес са високи, добавете маточина към домашния си дифузер, за да създадете по-спокойна атмосфера.

МАТОЧИНАТА ОБЛЕКЧАВА СПАЗМИТЕ

Освен ефикасно успокоително и отпускащо средство, етеричното масло може бързо да облекчи спазмите във всички части на тялото. Спазмът е прекомерно свиване на тялото, което може да възникне в дихателната, мускулната, нервната или храносмилателната система. Те могат да предизвикат тежка кашлица, мускулни крампи, гърчове, задух и силни коремни болки. Препоръчваме ви терапевтичен масаж с базово масло и етерично масло от маточина, което ще окаже мощно въздействие върху тялото. Терапията чрез масаж може да бъде изключително ефективна за облекчаване на леките болки по тялото. 

МАТОЧИНА ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ

Удивително е, че същите здравословни свойства в маслото от маточина, които насърчават релаксацията на ума, могат да имат същия успокояващ ефект и върху тялото. Маточината може да облекчи леко главоболие, тъй като успокояващите ѝ свойства помагат за намаляване на мускулното напрежение. 

ПОДДЪРЖА ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА

Смята се, че маслото от маточина има имуностимулиращо действие, заради противовъзпалителните си свойства. Може да се насладите на мощната му подкрепа, дифузирайки маслото у дома. Добавете други поддържащи масла като тамян, пачули или палмароза, за да създадете своя собствена рецепта за дифузер.

Маточината може да помогне за поддържането на здрава имунна система, за да се чувствате добре всеки ден.

ДОМАШНА КОЗМЕТИКА И ПРИЛОЖЕНИЕ

Етеричното масло от маточина може да бъде полезно при акне и мазна кожа. Тъй като е с по-висока цена и е нужно да бъде разредено преди използването му върху кожата, а флоралната вода от маточина може да бъде много добър допълващ продукт в грижата за кожата.

Органичната вода от маточина е натурален продукт за козметични цели, който се приготвя, чрез парна дестилация на пресен лист маточина. Използва се като тоник за освежаване на кожата, както и за освежаване  през деня, при упражняване на  спорт, пътуване. Действа успокояващо; подходяща е и за фрикции след баня. Масло от маточина е основна съставка на aкне коректор „Мелиса“, който съдържа още етерични масла от лавандула, жълт кантарион, бял равнец и екстракт от невен. Продуктът има бактерицидно и противовъзпалително свойство и помага при лечението на акне. А за отпускане на мускулите и напрежението в тях ви предлагаме една рецепта на д-р Ерик Зелински:

Олио за тяло за премахване на болката

Накапете етеричните масла в шишенцето. Добавете базовото масло и разбъркайте добре. Масажирайте болезнените стави или скованите мускули при нужда.

 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

-------------------------

Източници: Уикипедия
https://www.aromaweb.com/essential-oils/melissa-oil.asp, 
https://www.lekar.bg/33918/%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0/#i-8
Лечебната сила на етеричните масла – Д-р Ерик Зелински, издателство Вдъхновения, книгата може да бъде закупена от МаКаСа.


Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

СКЪПОЦЕННОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАТОЧИНА

Скъпоценното етерично масло от маточина | MAKASA.ORG

Маточината е оценена още от древността, препоръчвана е от времето на Авицена, като средство за изостряне на паметта Маточината е оценена още от древността, препоръчвана е от времето на Авицена, като средство за изостряне на паметта 2022-02-09T14:17:50+02:00 СКЪПОЦЕННОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАТОЧИНА

<p><span>Маточината е оценена още от древността, препоръчвана е от времето на Авицена, като средство за изостряне на паметта и подобряване на когнитивните способности. Надземната част на маточината е използвана от древните гърци и римляните, заради приятния ѝ, свеж аромат, напомнящ този на лимонова кора.&nbsp;Широко използвана в козметичната индустрия, името на маточината неслучайно идва от гръцката дума за &bdquo;мед&ldquo; &ndash; цветовете на растението пълни нектар и излъчващ сладък, лимонов аромат привличат пчелите. Чрез парна дестилация на листата се освобождава уникално сладко, цитрусово масло, което е идеално за емоционален баланс и успокояване на силни емоции. Използвано в дифузер, етеричното масло от маточина ще помогне за облекчаване на тревожността.</span></p> <p><span><span style="color: #99cc00;"><strong><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-matochina-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етеричното масло от маточина</a></strong> </span>има множество приложения, от облекчение на обриви и акне, за масажна ароматерапия у дома и успокояващи СПА процедури. Заради противовъзпалителните си свойства намира приложение и при облекчение при появата на херпес. Инхалациите с масло от маточина ускоряват оздравителните процеси на дихателната система. Маслото с</span><span>ъдържа цитрал, цитронелол, мирцен, гераниол &ndash; вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система. В състава ѝ влизат още витамин С, кератин, органични киселини и флавоноиди, които са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/melissa-herb.jpg" class="alignleft" width="377" height="372" />Етеричното масло е с по-висока цена, тъй като за производството на 1 кг масло са нужни 7 тона листна маса. Средната изкупна цена на едро за килограм българско масло от маточина е около три хиляди лева, а сертифицираното био етерично масло достига от двайсет до около петдесет лева за шишенце от 5 мл в зависимост от произхода и марката. По-евтин вариант е 10-процентовата смес с базово бадемово масло или масло от жожоба, която е и по-лесна за приложение директно върху кожата.&nbsp;</span></p> <p><span>Интересно е, че част от съвременните проучвания за лечение на Алцхаймер са насочени към свойствата на билката. Предварителната теза е, че биоактивните съставки на растението успешно подпомагат &bdquo;отпушването&ldquo; на склерозиралите нервни трасета в главния мозък. По-късно арабски писатели я споменават в творбите си, като средство за облекчаване на меланхолия и сърдечни проблеми.&nbsp;</span><span>Славата на маточината продължава и във Франция, като става част от тоалетна вода с името <em>Eau de melisse des Carmes</em>, която е дестилирана от монаси през 1611 г. Освен, като одеколон е била използвана и при храносмилателни проблеми, тъй като има спазмолитично действие.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ИСТОРИЯ, ПРОИЗХОД И БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ&nbsp;</span></h4> <p><span>Маточината <em>Melissa officinalis</em>&nbsp;е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в южна Европа и Средиземноморието. За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Внесена в Северна Европа от римляните. Култивира се в много страни на Европа и Северна Америка. На височина достига 70&ndash;150 см. Листата ѝ имат лек и много приятен аромат на лимон, леко са набръчкани и назъбени, на цвят бледо зелени, подобни на листата от коприва, с малки бели цветове. На пръв поглед много прилича на ментата.</span></p> <p><span>В края на лятото се появяват малки цветове, пълни с нектар, които привличат пчелите, откъдето идва и наименованието ѝ </span><em><span>melissa</span></em><span> (от гръцки език &ndash; мед, пчела). Маточината се бере от края на май до юли месец, преди да е цъфнала, защото след това губи лечебните си свойства. Може да се възпроизвежда до 10 години на едно и също място. Оцелява в зимни условия, но измръзва при много ниски температури и на открити площи. От маточина се приготвят чай, ароматни води, масла, използва се в кулинарията, включва се в козметични маски и компреси.</span></p> <p><span>Смесва се добре с етерично масло от: роза, нероли, гераниум, лавандула.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">МАТОЧИНА ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ&nbsp;</span></h4> <p><span style="font-style: inherit;">Има множество етерични масла, които спомагат за успокоение и облекчават симптомите на тревожност.&nbsp;От векове растението маточина е средство за облекчение на безпокойство и нервни разстройства.&nbsp;Успокояващите му свойства показаха много обещаващи резултати.&nbsp;</span>Когато усетите, че нивата ви на стрес са високи, добавете маточина към домашния си дифузер, за да създадете по-спокойна атмосфера.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/duft-und-beruehrung-aromapflege.jpg" class="alignleft" width="640" height="540" />МАТОЧИНАТА ОБЛЕКЧАВА СПАЗМИТЕ</span></h4> <p><span>Освен ефикасно успокоително и отпускащо средство, етеричното масло може бързо да облекчи спазмите във всички части на тялото.<span>&nbsp;</span>Спазмът е прекомерно свиване на тялото, което може да възникне в дихателната, мускулната, нервната или храносмилателната система.<span>&nbsp;</span>Те могат да предизвикат тежка кашлица, мускулни крампи, гърчове, задух и силни коремни болки.&nbsp;Препоръчваме ви терапевтичен масаж с базово масло и етерично масло от маточина, което ще окаже мощно въздействие върху тялото. Терапията чрез масаж може да бъде изключително ефективна за облекчаване на леките болки по тялото.&nbsp;</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">МАТОЧИНА ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ</span></h4> <p><span style="font-style: inherit;">Удивително е, че същите здравословни свойства в маслото от маточина, които насърчават релаксацията на ума, могат да имат същия успокояващ ефект и върху тялото.&nbsp;Маточината може да облекчи леко главоболие, тъй като успокояващите ѝ свойства помагат за намаляване на мускулното напрежение.&nbsp;</span></p> <p><span></span></p> <h3><span style="color: #99cc00;">ПОДДЪРЖА ЗДРАВА ИМУННА СИСТЕМА</span></h3> <p><span>Смята се, че маслото от маточина има имуностимулиращо действие, заради противовъзпалителните си свойства.&nbsp;</span><span>Може да се насладите на мощната му подкрепа, дифузирайки маслото у дома.<span>&nbsp;</span>Добавете други поддържащи масла като тамян, пачули или палмароза, за да създадете своя собствена рецепта за дифузер.</span></p> <p><span>Маточината може да помогне за поддържането на здрава имунна система, за да се чувствате добре всеки ден.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ДОМАШНА КОЗМЕТИКА И ПРИЛОЖЕНИЕ</span></h4> <p><span>Етеричното масло от маточина може да бъде полезно при акне и мазна кожа. Тъй като е с по-висока цена и е нужно да бъде разредено преди използването му върху кожата</span><strong>,</strong><span> а</span> флоралната вода от маточина<span> може да бъде много добър допълващ продукт в грижата за кожата.</span></p> <p><span>Органичната вода от маточина е натурален продукт за козметични цели, който се приготвя, чрез парна дестилация на пресен лист маточина. Използва се като тоник за освежаване на кожата, както и за освежаване&nbsp; през деня, при упражняване на&nbsp; спорт, пътуване. Действа успокояващо; подходяща е и за фрикции след баня.&nbsp;</span><span>Масло от маточина е основна съставка&nbsp;</span>на aкне коректор &bdquo;Мелиса&ldquo;<span>, който съдържа още етерични масла от лавандула, жълт кантарион, бял равнец и екстракт от невен. Продуктът има бактерицидно и противовъзпалително свойство и помага при лечението на акне.&nbsp;</span><span>А за отпускане на мускулите и напрежението в тях ви предлагаме една рецепта на д-р Ерик Зелински:</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Олио за тяло за премахване на болката</strong></span></p> <ul> <li><span>10 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от лавандула</a></span></li> <li><span>10 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от мента</a></span></li> <li><span>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-matochina-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично масло от маточина</a></span></li> <li><span>30 мл от <a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" target="_blank" rel="noopener">любимото базово масло</a></span></li> <li><a href="https://makasa.org/category/aksesoari" target="_blank" rel="noopener">Стъклено шише за смесване</a></li> </ul> <p><span>Накапете <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етеричните масла</a> в шишенцето.&nbsp;</span><span>Добавете базовото масло и разбъркайте добре.&nbsp;</span><span>Масажирайте болезнените стави или скованите мускули при нужда.</span></p> <p>&nbsp;</p> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px 0px 20px; padding: 0px; text-decoration: none; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"></span></p> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px 0px 20px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-geranium-sladkoto-dahavo-mushkato" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">МАСЛО ОТ ГЕРАНИУМ &ndash; СЛАДКОТО ДЪХАВО МУШКАТО</span></a></span></p> </li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/ekzotichniyat-aromat-na-jasmin" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН</span></a></span></p> </li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-lavdan-skalnata-roza-na-sredizemnomorieto" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВДАН &ndash; СКАЛНАТА РОЗА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</span></a></span></p> </li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><a href="https://makasa.org/article/gorska-temenuga-absolyu" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-size: 10pt; color: #99cc00;">ГОРСКА ТЕМЕНУГА АБСОЛЮ &ndash; НЕЖНАТА ВИОЛЕТОВА МАГИЯ</span></a></p> </li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</span></a></span></p> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: -20px; padding: 20px; position: relative; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"> <h4 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.2; color: #617335; margin: 0px 0px 5px; font-size: 14px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 20px 0px 0px; text-decoration: none; font-style: normal; text-transform: uppercase;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"></span></h4> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;">КАТЕГОРИИ<br style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;" /></span></strong></span></h3> <p><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"></span></strong></span></p> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;<span>Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.</span><br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.<br /></em></span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">-------------------------</span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници: </em><em>Уикипедия<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.aromaweb.com/essential-oils/melissa-oil.asp,&nbsp;<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.lekar.bg/33918/%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0/#i-8<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Лечебната сила на етеричните масла &ndash; Д-р Ерик Зелински, издателство Вдъхновения, книгата може да бъде закупена от МаКаСа.</em></span></p> <p><br /><br /><br /><br /><br /></p>

, ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки