Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САЛВИЯ – ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО И УПОТРЕБА

14.11.2022 14:19:55

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САЛВИЯ – ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО И УПОТРЕБА

Етеричното масло от салвия не случайно е спечелило прякора си „женското масло“ в ароматерапията. Благодарение на своите ползи за здравето на жените, етеричното масло от салвия Salvia sclarea, оказва благоприятно влияние върху хормоните, менструацията и благоприятно овладява симптомите при менопауза. Повлиява положително и балансиращо на хормонални разстройства, успокоява и балансира. Етеричното масло от салвия облекчава световъртеж, безпокойство и раздразнителност. 

Един от химичните компоненти на маслото от салвия е склереол – той има способността да „имитира“ ефектите на хормона естроген в организма. Поради тази причина етеричното масло може да бъде ефективно за намаляване на някои от симптомите на менопаузата. Някои изследвания показват, че нанесено на стъпалата на краката, етеричното масло от салвия може да облекчи горещите вълни.

Етеричното масло от салвия има антидепресивни, противогъбични, антиинфекциозни, антисептични, спазмолитични, стягащи и противовъзпалителни свойства. Тонизира, успокоява и загрява.

В тази статия ще разгледаме употребите и предполагаемите ползи за здравето от етеричното масло от салвия. Ще разгледаме и дали има научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.Ще разкажем също как се използва маслото и в какви полезни козметични продукти можете да го намерите, като готова смес.

Какво представлява етеричното масло от салвия?

Салвията е многогодишно растение от рода Salvia и е с ботаническо наименование е Salvia sclarea. Не бива да се бърка с така познатия на всички градински чай – Clary Sage (Salvia officinalis). Родът на растенията Salvia е най-голям от семейство Lamiaceae, включващ близо 1000 вида храсти и тревисти растения. В този род са поставени няколко широко използвани билки – градински чай (Salvia officinalis), салвия Salvia Sclarea и обикновения розмарин (S. Rosmarinus).

В ароматерапията се слави, като едно от най-добрите етерични масла регулиращи хормоналния баланс, особено при жените. Популярно е и със способността си да засилва кръвообращението и да подпомага храносмилателната система.

Салвията получава името си от латинската дума „clarus“, която означава „ясен“. Многогодишно растение, което цъфти от май до септември, и произхожда от северното Средиземноморие, както и от някои райони в Северна Африка и Централна Азия.

Изключително красиви са полетата със салвия, която цъфти на гроздове, характеризиращи се с пъстри цветове – от люляково до лилаво.

Основните компоненти на етеричното масло от салвия са склареол, алфа-терпинеол, гераниол, линалилацетат, линалоол, кариофилен, нерил ацетат и гермакрен-D. Маслото има висока концентрация на естери – около 72%.

Ползи за здравето от етеричното масло от салвия

Облекчава менструалния дискомфорт

Салвията действа регулиращо на менструалния цикъл, като балансира по естествен начин нивата на хормоните. Маслото има силата да облекчава симптомите на ПМС, включително подуване на корема, спазми, промени в настроението и глад за храна.

Етеричното масло има спазмолитично действие, което означава, че облекчава спазми и свързаните с тях проблеми като мускулни крампи, главоболие и стомашни болки Повлиява благорпиятно на целия организъм и отпуска нервните импулси, които не можем да контролираме.

Подпомага хормоналния баланс

Етеричното масло от салвия влияе благоприятно върху хормоните на организма, тъй като съдържа естествени фитоестрогени, наричани „диетични естрогени“, които се получават от растенията, а не в рамките на ендокринната система. Тези фитоестрогени дават на салвията способността да предизвиква естрогенни ефекти. Маслото успява да регулира нивата на естрогена и осигурява дългосрочно здраве на матката.

Много здравословни проблеми днес – безплодие, синдром на поликистозните яйчници, се дължат на излишък на естроген в организма. Тъй като салвията помага за балансиране на нивата на естроген, тя е изключително ефективно етерично масло за облекчаване на всички симптоми предизвикани от небалансирани хормони.

Научни проучвания свързани с ползите на етеричното масло от салвия

Менструални болки

Интересно проучване, проведено в университета „Оксфорд Брукс“ в Обединеното кралство, анализира влиянието, което ароматерапията оказва върху раждащите жени. Изследването е проведено в продължение на осем години и в него са участвали 8058 жени.

Данните от това проучване сочат, че ароматерапията може да бъде ефективна за намаляване на майчината тревожност, страх и болка по време на раждането. От 10-те етерични масла, които са били използвани по време на раждането, най-ефективни за облекчаване на болката са били маслото от маточина и маслото от лайка.

При друго проучване от 2012 г. е измерен ефектът на ароматерапията като болкоуспокояващо средство по време на менструалния цикъл на момичета в тийнейджърска възраст. Имало е група с ароматерапевтичен масаж и група с парацетамол (болкоуспокояващо и понижаващо температурата средство). Ароматерапевтичният масаж е извършен на участничките в лекуваната група, като коремът е масажиран еднократно. Използвани масла от градински чай, майорана, канела, джинджифил и здравец, разтворени в бадемово масло.

Нивото на менструалната болка е оценено 24 часа по-късно. Резултатите показват, че намаляването на менструалните болки е значително по-голямо в групата на ароматерапията, отколкото в групата на парацетамола.

Хормонален дисбаланс

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Phytotherapy Research, установява, че вдишването на масло от градински чай е в състояние да намали нивата на кортизол с 36% и да подобри нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Изследването е проведено върху 22 жени в постменопауза на възраст около 50 години, някои от които са били диагностицирани и с депресия.

В края на проучването изследователите заявяват, че „маслото от градински чай има статистически значим ефект върху понижаването на кортизола и има антидепресивен ефект, подобряващ настроението“.

Как безопасно да използваме етерично масло от салвия

Изследванията са установили положителни ефекти на маслото от салвия при вдишване от ароматерапия или локално приложение върху кожата, поради което има много възможности за приложението на маслото. Важно е да отбележим, че трябва да винаги да избирате 100% чисто етерично масло от салвия. Качеството на маслото е от изключително значение за терапевтичния му ефект.

  • За облекчаване на стреса с ароматерапия – разпръснете или вдишайте 2–3 капки етерично масло от салвия в любимия си дифузер.
  • За подобряване на настроението или при болки в ставите добавете 3–5 капки масло от салвия към морска сол или мед. След това разтворете в топла вода във ваната. Опитайте да комбинирате етеричното масло с английска сол и сода за хляб, за да си приготвите лечебни соли за вана.
  • За облекчаване на спазми и болки направете масажно масло, като разтворите 5 капки масло от етерично масло от салвия в 30 мл базово масло  – например бадемово, жожоба. Масажирайте върху болезнените зони.
  • За да облекчите храносмилането, масажирайте корема с масажно масло от бадем (шише от 50 мл), като разтворите в него около 7–10 капки етерично масло от салвия.
  • За да подсилите своята медитация, смесете 6 капки масло от градински чай с 2 капки масла от тамян, бяла ела или портокал. Добавете сместа в любимия си дифузер.
  • За здрава коса можете да направите маска – смесете 2–3 капки масло от салвия и масло от розмарин в базово масло от арган. Масажирайте всяка вечер  скалпа, оставете през нощта. Сутринта измийте косата с щадящ шампоан и нанесете подходящ балсам.

Козметични продукти, съдържащи етерично масло от салвия

PRIMAVERA разработват продуктовата линия FemComfort специално за нуждите на жените. Козметичниата линия от масажни масла и спрейове ефективно подкрепя жените във всички фази от живота. Със силата на 100% натурални етерични масла, продуктите поддържат любящ подход към женствеността, даряват с чувствени ласки тялото, ума и душата.

Линията съдържа 4 продукта – масажно масло и рол-он „Менструален баланс“, масло за интимната зона, спрей „Горещи вълни“. Терапевтичните масла имат съдържание на етерични масла от салвия, гераниум, масло от аврамово дърво, роза дамaсцена, бергамот и др.

  • Грижовният спрей за тяло „Горещи вълни“ от серията Fem Comfort на PRIMAVERA, освежава и има балансиращ ефект. Балансираната смес от ценна био флорална вода от роза, етерично масло от салвия, градински чай и мента, оформят подхранващата основа на охлаждащия спрей. Обогатен със 100% естествени етерични масла от салвия, роза дамасцена и бергамот, фино ароматизираният спрей обгръща кожата, успокоява сетивата и осигурява баланс в случай на хормонални колебания на настроението.
  • Чувственото и ароматно масло „Менструален баланс“ от серията Fem Comfort на PRIMAVERA дава усещане за спокойствие и хармония – ценен подарък за всички героини и силни жени. Нежният масаж с маслото, осигурява облекчение на месечното нераположение и отпуска тялото, ума и душата.
  • Масло за интимната зона от серията Fem Comfort на PRIMAVERA дарява с интензивна грижа кожата, благодарние на успокояващо етерично масло от салвия. Приятно ароматизираното органично масло Intimate Sensitive на PRIMAVERA е подходящо за поддържаща грижа при женски неразположения, които могат да възникнат в резултат на изпотяване или ходене на басейн. Сместа с основа от ценни био растителни масла, като био масло от кайсиеви ядки и био масло от жълт кантарион, успокоява раздразнената кожа в областта на интимната зона.

Странични ефекти и безопасност

Не използвайте етерично масло от салвия, ако сте прекалили с алкохола. Комбинацията от двете причинява гадене, повръщане и мигрена. Маслото не бива да се бърка с градинския чай (Sage), използван като съставка в мехлеми и тинктури. За локално приложение, разумната предпазна мярка би била да се тества малък участък от кожата, преди маслото да се прилага върху големи участъци от кожата. Избягвайте употребата на масло от салвия преди шофиране или работа с тежки машини. При възникнали неразположение преустановете употребата на маслото и се консултирайте с вашия личен лекар.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА


Източници: Wikipedia, www.aromaweb.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28326753/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5432889/
https://www.nature.com/articles/s41598-017-08673-9
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28093319/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700459/

Написа и преведе: Кремена Петрова
Снимки: Primavera Life, Adobe Stock, всички права запазени



Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла - ползи

Статии за ползите от Етеричните масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САЛВИЯ – ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО И УПОТРЕБА

Етерично масло от Салвия - ползи за здравето | MAKASA

Етеричното масло от салвия не случайно е спечелило прякора си „женското масло“ в ароматерапията. Прочетете повече за невероятните му свойства в тази статия. Етеричното масло от салвия не случайно е спечелило прякора си „женското масло“ в ароматерапията. Прочетете повече за невероятните му свойства в тази статия. 2022-11-15T10:13:24+02:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САЛВИЯ – ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО И УПОТРЕБА

<p><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;"><strong>Етеричното масло от салвия не случайно е спечелило прякора си &bdquo;женското масло&ldquo; в ароматерапията.</strong></span> Благодарение на своите ползи за здравето на жените, етеричното масло от салвия </span><i><span style="font-weight: 400;">Salvia sclarea</span></i><span style="font-weight: 400;">, оказва благоприятно влияние върху хормоните, менструацията и благоприятно овладява симптомите при менопауза. Повлиява положително и балансиращо на хормонални разстройства, успокоява и балансира. Етеричното масло от салвия облекчава световъртеж, безпокойство и раздразнителност.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Един от химичните компоненти на маслото от салвия е склереол &ndash; той има способността да &bdquo;имитира&ldquo; ефектите на хормона естроген в организма. Поради тази причина етеричното масло може да бъде ефективно за намаляване на някои от симптомите на менопаузата. Някои изследвания показват, че нанесено на стъпалата на краката, етеричното масло от салвия може да облекчи горещите вълни.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от салвия има антидепресивни, противогъбични, антиинфекциозни, антисептични, спазмолитични, стягащи и противовъзпалителни свойства. Тонизира, успокоява и загрява.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия ще разгледаме употребите и предполагаемите ползи за здравето от етеричното масло от салвия. Ще разгледаме и дали има научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.Ще разкажем също как се използва маслото и в какви полезни козметични продукти можете да го намерите, като готова смес.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-salviya-sklareya"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/shop-here-makasa-org-6372324ca52c0.jpg" class="alignleft" width="229" height="350" /></a>Какво представлява етеричното масло от салвия?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Салвията е многогодишно растение от рода Salvia и е с ботаническо наименование е </span><i><span style="font-weight: 400;">Salvia sclarea</span></i><span style="font-weight: 400;">. Не бива да се бърка с така познатия на всички градински чай &ndash; Clary Sage (</span><i><span style="font-weight: 400;">Salvia officinalis</span></i><i><span style="font-weight: 400;">). </span></i><span style="font-weight: 400;">Родът на растенията Salvia е най-голям от семейство Lamiaceae, включващ близо 1000 вида храсти и тревисти растения. В този род са поставени няколко широко използвани билки &ndash; градински чай (Salvia officinalis), салвия Salvia Sclarea и обикновения розмарин </span><i><span style="font-weight: 400;">(S. Rosmarinus).</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">В ароматерапията се слави, като едно от най-добрите етерични масла регулиращи хормоналния баланс, особено при жените. Популярно е и със способността си да засилва кръвообращението и да подпомага храносмилателната система.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Салвията получава името си от латинската дума &bdquo;clarus&ldquo;, която означава &bdquo;ясен&ldquo;. Многогодишно растение, което цъфти от май до септември, и произхожда от северното Средиземноморие, както и от някои райони в Северна Африка и Централна Азия.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Изключително красиви са полетата със салвия, която цъфти на гроздове, характеризиращи се с пъстри цветове &ndash; от люляково до лилаво.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Основните компоненти на етеричното масло от салвия са склареол, алфа-терпинеол, гераниол, линалилацетат, линалоол, кариофилен, нерил ацетат и гермакрен-D. Маслото има висока концентрация на естери &ndash; около 72%.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Ползи за здравето от етеричното масло от салвия</span></strong></span></h2> <p><span style="color: #99cc00;"><b>Облекчава менструалния дискомфорт</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Салвията действа регулиращо на менструалния цикъл, като балансира по естествен начин нивата на хормоните. Маслото има силата да облекчава симптомите на ПМС, включително подуване на корема, спазми, промени в настроението и глад за храна.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло има спазмолитично действие, което означава, че облекчава спазми и свързаните с тях проблеми като мускулни крампи, главоболие и стомашни болки Повлиява благорпиятно на целия организъм и отпуска нервните импулси, които не можем да контролираме.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><b>Подпомага хормоналния баланс</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от салвия влияе благоприятно върху хормоните на организма, тъй като съдържа естествени фитоестрогени, наричани &bdquo;диетични естрогени&ldquo;, които се получават от растенията, а не в рамките на ендокринната система. Тези фитоестрогени дават на салвията способността да предизвиква естрогенни ефекти. Маслото успява да регулира нивата на естрогена и осигурява дългосрочно здраве на матката.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Много здравословни проблеми днес &ndash; безплодие, синдром на поликистозните яйчници, се дължат на излишък на естроген в организма. Тъй като салвията помага за балансиране на нивата на естроген, тя е изключително ефективно етерично масло за облекчаване на всички симптоми предизвикани от небалансирани хормони.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Научни проучвания свързани с ползите на етеричното масло от салвия</span></strong></span></h2> <p><span style="color: #99cc00;"><b>Менструални болки</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Интересно проучване, проведено в университета &bdquo;Оксфорд Брукс&ldquo; в Обединеното кралство, анализира влиянието, което ароматерапията оказва върху раждащите жени. Изследването е проведено в продължение на осем години и в него са участвали 8058 жени.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Данните от това проучване сочат, че ароматерапията може да бъде ефективна за намаляване на майчината тревожност, страх и болка по време на раждането. От 10-те етерични масла, които са били използвани по време на раждането, най-ефективни за облекчаване на болката са били маслото от маточина и маслото от лайка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При друго проучване от 2012 г. е измерен ефектът на ароматерапията като болкоуспокояващо средство по време на менструалния цикъл на момичета в тийнейджърска възраст. Имало е група с ароматерапевтичен масаж и група с парацетамол (болкоуспокояващо и понижаващо температурата средство). Ароматерапевтичният масаж е извършен на участничките в лекуваната група, като коремът е масажиран еднократно. Използвани масла от градински чай, майорана, канела, джинджифил и здравец, разтворени в бадемово масло.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нивото на менструалната болка е оценено 24 часа по-късно. Резултатите показват, че намаляването на менструалните болки е значително по-голямо в групата на ароматерапията, отколкото в групата на парацетамола.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><b>Хормонален дисбаланс</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Проучване от 2014 г., публикувано в </span><i><span style="font-weight: 400;">Journal of Phytotherapy Research,</span></i><span style="font-weight: 400;"> установява, че вдишването на масло от градински чай е в състояние да намали нивата на кортизол с 36% и да подобри нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Изследването е проведено върху 22 жени в постменопауза на възраст около 50 години, някои от които са били диагностицирани и с депресия.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В края на проучването изследователите заявяват, че &bdquo;маслото от градински чай има статистически значим ефект върху понижаването на кортизола и има антидепресивен ефект, подобряващ настроението&ldquo;.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Как безопасно да използваме етерично масло от салвия</span></strong></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Изследванията са установили положителни ефекти на маслото от салвия при вдишване от ароматерапия или локално приложение върху кожата, поради което има много възможности за приложението на маслото. Важно е да отбележим, че трябва да винаги да избирате 100% чисто етерично масло от салвия. Качеството на маслото е от изключително значение за терапевтичния му ефект.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">За облекчаване на стреса с ароматерапия &ndash; разпръснете или вдишайте 2&ndash;3 капки етерично масло от салвия в любимия си дифузер.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">За подобряване на настроението или при болки в ставите добавете 3&ndash;5 капки масло от салвия към морска сол или мед. След това разтворете в топла вода във ваната. Опитайте да комбинирате етеричното масло с английска сол и сода за хляб, за да си приготвите лечебни соли за вана.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">За облекчаване на спазми и болки направете масажно масло, като разтворите 5 капки масло от етерично масло от салвия в 30 мл базово масло&nbsp; &ndash; например бадемово, жожоба. Масажирайте върху болезнените зони.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">За да облекчите храносмилането, масажирайте корема с масажно масло от бадем (шише от 50 мл), като разтворите в него около 7&ndash;10 капки етерично масло от салвия.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">За да подсилите своята медитация, смесете 6 капки масло от градински чай с 2 капки масла от тамян, бяла ела или портокал. Добавете сместа в любимия си дифузер.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">За здрава коса можете да направите маска &ndash; смесете 2&ndash;3 капки масло от салвия и масло от розмарин в базово масло от арган. Масажирайте всяка вечер&nbsp; скалпа, оставете през нощта. Сутринта измийте косата с щадящ шампоан и нанесете подходящ балсам.</span></li> </ul> <h3><a href="https://makasa.org/product/maslo-chuvsvitelna-koja-fem-comfort"><strong><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/fem-comfort-new-email.jpg" /></span></strong></a></h3> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Козметични продукти, съдържащи етерично масло от салвия</span></strong></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">PRIMAVERA разработват <a href="https://makasa.org/search?query=fem+comfrot">продуктовата линия FemComfort</a> специално за нуждите на жените. Козметичниата линия от масажни масла и спрейове ефективно подкрепя жените във всички фази от живота. Със силата на 100% натурални етерични масла, продуктите поддържат любящ подход към женствеността, даряват с чувствени ласки тялото, ума и душата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Линията съдържа 4 продукта &ndash; масажно масло и <a href="https://makasa.org/product/rol-on-menstrualen-balans-fem-comfort">рол-он &bdquo;Менструален баланс&ldquo;</a>, <a href="https://makasa.org/product/maslo-chuvsvitelna-koja-fem-comfort">масло за интимната зона</a>, <a href="https://makasa.org/product/sprey-goreshti-valni-fem-comfort">спрей &bdquo;Горещи вълни&ldquo;</a>. Терапевтичните масла имат съдържание на етерични масла от салвия, гераниум, масло от аврамово дърво, роза дамaсцена, бергамот и др.</span></p> <ul> <li class="text-alignleft"><span style="font-weight: 400;"><strong><span style="color: #99cc00;">Грижовният спрей за тяло &bdquo;Горещи вълни&ldquo; от серията Fem Comfort на <span>PRIMAVERA</span>,</span></strong> освежава и има балансиращ ефект. Балансираната смес от ценна био флорална вода от роза, етерично масло от салвия, градински чай и мента, оформят подхранващата основа на охлаждащия спрей. Обогатен със 100% естествени етерични масла от салвия, роза дамасцена и бергамот, фино ароматизираният спрей обгръща кожата, успокоява сетивата и осигурява баланс в случай на хормонални колебания на настроението.</span></li> <li class="text-alignleft"><span style="font-weight: 400;"><a href="https://makasa.org/product/masajno-maslo-menstrualen-balans-fem-comfort"><span style="color: #99cc00;"><strong>Чувственото и ароматно масло &bdquo;Менструален баланс&ldquo;</strong></span></a> <strong><span style="color: #99cc00;">от серията Fem Comfort на <span>PRIMAVERA</span></span></strong>&nbsp;дава усещане за спокойствие и хармония &ndash; ценен подарък за всички героини и силни жени. Нежният масаж с маслото, осигурява облекчение на месечното нераположение и отпуска тялото, ума и душата.</span></li> <li class="text-alignleft"><span style="font-weight: 400;"><strong><span style="color: #99cc00;">Масло за интимната зона от серията Fem Comfort на PRIMAVERA дарява с интензивна грижа кожата</span></strong>, благодарние на успокояващо етерично масло от салвия. Приятно ароматизираното органично масло <em>Intimate Sensitive</em> на PRIMAVERA е подходящо за поддържаща грижа при женски неразположения, които могат да възникнат в резултат на изпотяване или ходене на басейн. Сместа с основа от ценни био растителни масла, като био масло от кайсиеви ядки и био масло от жълт кантарион, успокоява раздразнената кожа в областта на интимната зона.</span></li> </ul> <h3><span style="font-size: 8pt;"><a href="https://makasa.org/product/masajno-maslo-menstrualen-balans-fem-comfort"><span style="font-weight: 400; color: #999999;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/femcomfort_balance_oil_primavera.jpg" /></span></a></span></h3> <h3><span style="font-weight: 400; font-size: 8pt; color: #999999;">Странични ефекти и безопасност</span></h3> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 8pt; color: #999999;">Не използвайте етерично масло от салвия, ако сте прекалили с алкохола. Комбинацията от двете причинява гадене, повръщане и мигрена. Маслото не бива да се бърка с градинския чай (Sage), използван като съставка в мехлеми и тинктури.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400; font-size: 8pt; color: #999999;">За локално приложение, разумната предпазна мярка би била да се тества малък участък от кожата, преди маслото да се прилага върху големи участъци от кожата. Избягвайте употребата на масло от салвия преди шофиране или работа с тежки машини. При възникнали неразположение преустановете употребата на маслото и се консултирайте с вашия личен лекар.</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-kanela-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАНЕЛА &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/admin/blog/article/edit/%D0%9C%D0%90%D0%A1%D0%9B%D0%9E%20%D0%9E%D0%A2%20%D0%96%D0%AA%D0%9B%D0%A2%20%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%9E%D0%9D%20%E2%80%93%20%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%97%D0%98%20%D0%98%20%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF">МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН &ndash; ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-rozmarin-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/unikalnite-svoystva-na-masloto-ot-konopeno-seme">МАСЛО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ &ndash; ЕЛИКСИР ЗА КОЖАТА</a><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"></a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/arganovo-maslo-zlatoto-na-maroko">АРГАНОВО МАСЛО &ndash; ЗЛАТОТО НА МАРОКО</a></span><br /><span style="color: #99cc00;"></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/product/sprey-goreshti-valni-fem-comfort"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/femcomfort_hot-flash_spray_primavera.jpg" /></a></p> <p></p> <p><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Източници: Wikipedia, www.aromaweb.com,&nbsp;<span style="font-weight: 400;">https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28326753/<br /></span><span style="font-weight: 400;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5432889/<br /></span><span style="font-weight: 400;">https://www.nature.com/articles/s41598-017-08673-9<br /></span><span style="font-weight: 400;">https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28093319/<br /></span><span style="font-weight: 400;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/<br /></span><span style="font-weight: 400;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700459/</span></span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Написа и преведе: Кремена Петрова</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Снимки: Primavera Life, Adobe Stock, всички права запазени</span><br /><br /><br /><br /></p>

Сравнение на продукти