Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАНЕЛА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

07.10.2022 16:15:46

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАНЕЛА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Топъл, пикантен, сладък – неповторимият аромат на етеричното масло от канела. Етеричното масло от канела се добива от дърво, което се разпознава с две ботанически имена: Cinnamomum zeylanicum и Cinnamomum vervun. И двете имена се отнасят до едно и също дърво, което се счита за т.нар. „истинска канела“. 

В ароматерапията, етеричното масло от канела е известно, че намалява чувството на депресия, отпадналост и изтощение, стимулира либидото и укрепва имунитета. Маслото ефективно облекчава болките, сковаността в мускулите и ставите, справя се с инфекции, подобрява кръвообращението. 

Отглеждана в низините на Шри Ланка, истинската цейлонската канела се добива от кората на вечнозелено растение Cinnamomum zeylanicum.

Канелата е подправка с древни традиции – присъства в направата на свещи и други ароматни аксесоари, в козметиката за ароматизиране на различни продукти за тяло, в кулинарията като една прекрасна топла подправка, която напомня за коледна утрин.

Но преди да залеете всичко около себе си с аромата на етерично масло от канела, е необходимо да сте добре информирани, че това масло трябва да се използва пестеливо.

Етеричното масло от канела е от т. нар. „горещи“ масла, с него трябва да се внимава, тъй като може да предизвика силна алергична реакция и чувствителност по кожата. Етеричното масло на PRIMAVERA e с концентрация от 60% (разтворено в алкохол), точно с тази цел, за да се намали риска от алергична реакция.

Видове етерично масло от канела и разликата между тях

Както споменахме и по-горе, етеричното масло от канела се извлича от кората или листата на няколко вида дървета – Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum и дървото Cinnamomum cassia.

В търговската мрежа, може да срещнете етерични масла от канела, а най-често подправката, които се извличат от дървото Cinnamomum cassia (канела касия). Канелата, която се извлича от Cinnamomum zeylanicum или Cinnamomum verum, е така наречената цейлонска канела. Този сорт е и по-скъп за добив, което оправдава и цената на етеричното масло.

Основната съставка на етеричното масло от канела зависи от това от коя част на растението идва маслото: цинамалдехид (кора), евгенол (листа) или камфор (корен). 

В ароматерапията може да срещнете два основни вида масла от канела, които се добиват от Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum: масло от канелена кора и масло от канела листа. Въпреки че имат някои прилики, етеричните масла имат малко по-различни приложения. 

Маслото от канела кора се извлича от кората на канеленото дърво и се смята за много мощно със силен, подобен на парфюм аромат. Маслото от канелена кора обикновено е по-скъпо от маслото от канелени листа.

Маслото от канела листа има по-мускусен и пикантен аромат, и обикновено е с по-светъл цвят. Докато маслото от листата на канелата може да изглежда жълто и мътно, маслото от канелена кора има по-наситен червено-кафяв цвят, който повечето хора обикновено свързват с подправката канела. 

И двете етрични масла имат своите ползи, но маслото от канела кора е по-мощно в своята същност.

Много от предимствата на маслото от канелена кора са свързани със способността му да разширява кръвоносните съдове. Етеричното масло от канела кора може да помогне за подобряване на функцията на азотен оксид, което води до повишен кръвен поток и по-ниски нива на възпаление.

Какви са ползите за здравето от етеричното масло от канела?

Някои от най-изследваните ползи за здравето от канеленото масло включват:

  • Намалява възпалението
  • Намалява кръвната захар
  • Намалява лошия холестерол
  • Бори се с инфекциите
  • Високо съдържание на антиоксиданти
  • Стимулира имунната система
  • Стимулира либидото
  • Бори се с паразитите

Употреба на масло от канела

За какво се използва етерично масло от канела? Препоръчваме да нанасяте локално етричното масло и да поддържате ниска концентрация на разреждане в базово масло. Например, концентрация от 0,01% или по-малко е еквивалентна на 1 капка етерично масло от канела в 30 до 40 милилитра базово масло. 

Нанесено локално, съставките на канеленото масло също попадат в кръвния поток. За разреждане използвайте био арганово масло, био масло от жожоба или био бадемово масло – важно е да бъдат с високо качество.

 Ето някои от най-популярните начини, чрез които можете безопасно да изпозлвате етеричното масло от канела:

  • Ароматерапия у дома – добавете капка, две към любимия си дифузер и се насладете на затоплящия, пикантен аромат. Може да добавите етерично масло от портокал/мандарина и екстракт от ванилия за синергичен ефект.
  • Локално приложение – загряващо масло с богат на антиоксиданти състав, е чудесно допълнение към успокояващи масажи, за подсилване на чувството за спокойствие. Разредете етеричното масло в базово масло, например арганово и се насладете на отпускащ масаж.

Свойства и ползи за здрвето от етерично масло от канела

Антибактериални свойства

Изследванията показват, че маслото от канела се бори с упорити бактериални организми. Проучване, което използва бактериални култури и лабораторни тестове, установява, че съединенията в канеленото масло имат антимикробен ефект срещу Pseudomonas aeruginosa, потенциално животозастрашаваща, устойчива на лекарства бактерия, която засяга растения, хора и други животни.

Поддържа оралното здраве. Установено е, че антибактериалните и противогъбични свойства на канелата са ефективни срещу Streptococcus mutans, върху Candida ssp, две бактерии, които причиняват орални инфекции и кариес в зъбите.

Антибактериалните свойства на маслото от канелена кора е ефективна, натурална добавка, която може да се използва за запазване на хранителните продуктите и увеличаване на срока им на годност.

Спомага за по-добро здраве на сърдечно съдовата система

Етеричното масло от канела може да помогне за укрепване на здравето на сърцето. Проучване публикувано през 2014 г., показва как екстрактът от канелена кора заедно с аеробните тренировки може да помогне за подобряване на работата на сърцето. Проучването също така показва как екстрактът от канела и упражненията могат да помогнат за понижаване както на общия холестерол, така и на LDL „лошия“ холестерол, като същевременно повишават HDL „добрия“ холестерол.

Доказано е също, че канелата помага за насърчаване на производството на азотен оксид, което е полезно за хора със сърдечни заболявания или които са претърпели инфаркт или инсулт. В допълнение, маслото съдържа противовъзпалителни и антитромбоцитни съединения, които могат допълнително да помогнат за артериалното здраве на сърцето.

Приложение: капнете 5 капки етерично масло от канела PRIMAVERA (то е с 60% концентрация, разтворено в лакохол) към 50 мл био базово масло от бадем. изпозлвате за масажи в областта на гърдите, като предварително се убедите, че не предизивква чувствителност.

Подобрява нивата на кръвната захар

Доказано е, че канелата има положителен ефект върху освобождаването на инсулин, и може да помогне за поддържане на по-стабилна кръвна захар. Здравословните нива на кръвната захар е от особено значение за здравето на нашия организъм. 

В проучване на 60 души с диабет тип 2 три различни количества (един, три или шест грама) добавки с подправката канела, приемани в продължение на 40 дни, са довели до по-ниски нива на кръвната захар, както и до по-ниски нива на триглицериди, LDL холестерол и общ холестерол.

Вдишването на висококачествено етерично масло от канела може да помогне при постоянно при чувство за глад. Капнете капка– две в любимия си дифузер и се отпуснете в ръцете на топлия аромат.

Препоръки за безопасност при употреба и странични ефекти

Подправката канела касия и влиянието ѝ над черния дроб

Не изпозлвайте твърде много канела касия, която е получена от дървото Cinnamomum cassia – подправката която ще срещнете във всеки хранителен магазин. Тя съдържа кумарин, химикал, който при натрупване може да причини увреждане на черния дроб и бъбреците и може да влоши състоянието на черния дроб.

Ако имате чернодробно заболяване, уверете се, че следвате указанията на опаковката, когато използвате етерично масло от канела, и се консултирайте с вашия личен лекар преди употреба.

Етерично масло от канела и лекарства за диабет

Ако имате диабет, се консултирайте с вашия личен лекар или фармацевт, преди да използвате етерично масло от канела. Ароматерапията може да повлияе на други лекарства за контрол на кръвната захар.

Маслото от канела е много силно и е лесно можем да се подведем, че имаме нужда от повече. Страничните ефекти и нежеланите реакции включват кожни обриви или парене.

Преди употреба на кожата е важно да разредите канеленото масло с базово. Опитайте да използвате една капка етерично масло от канела към две или повече чаени чаши базово масло, като био бадемово масло, био масло от жожоба или био масло от кайсиеви ядки.

Никога не втривайте или масажирайте етерично масло от канела директно върху кожата си, освен ако не е правилно разредено с базово масло.

Маслото от канела не се смесва с вода. Не изливайте неразредено масло директно във водата за баня, тъй като може да изгори или раздразни кожата.

При никакви обстоятелства не трябва да поглъщате чисто етерично масло от канела или да го изсипвате в капсули, предназначени за перорална употреба. Маслото от канела може да изгори лигавицата и хранопровода ви. Избягвайте да втривате чисто етерично масло от канела върху венците, на лицето си, около очите.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГАИзточници: Wikipedia, www.aromaweb.com, https://www.healthline.com/health/cinnamon-oil#how-to-use
Използвана информация от проучвания: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4888607/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25369660/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312399/
https://www.mdpi.com/1420-3049/19/2/1459/htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/
Написа и преведе: Кремена Петрова
Снимки: Adobe Stock, Primavera Life, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАНЕЛА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Етерично масло от канела – ползи и употреба | MAKASA

Намалява чувството на депресия, отпадналост и изтощение, стимулира либидото и укрепва имунитета. Ефективно облекчава болките, сковаността в мускулите Намалява чувството на депресия, отпадналост и изтощение, стимулира либидото и укрепва имунитета. Ефективно облекчава болките, сковаността в мускулите 2022-10-07T22:00:30+03:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАНЕЛА – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

<p><span style="font-weight: 400;">Топъл, пикантен, сладък &ndash; неповторимият аромат на етеричното масло от канела.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-kora-na-kanela-bio-60-5-ml-primavera">Етеричното масло от канела</a> се добива от дърво, което се разпознава с две ботанически имена: </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum zeylanicum и Cinnamomum vervun.</span></i><span style="font-weight: 400;"> И двете имена се отнасят до едно и също дърво, което се счита за т.нар. &bdquo;истинска канела&ldquo;.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><span><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-kora-na-kanela-bio-60-5-ml-primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/cinnamon-essential-oil.jpg" class="alignleft" width="200" height="306" /></a></span>В ароматерапията, етеричното масло от канела е известно, че намалява чувството на депресия, отпадналост и изтощение, стимулира либидото и укрепва имунитета. Маслото ефективно облекчава болките, сковаността в мускулите и ставите, справя се с инфекции, подобрява кръвообращението.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Отглеждана в низините на Шри Ланка, истинската цейлонската канела се добива от кората на вечнозелено растение </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum zeylanicum</span></i><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Канелата е подправка с древни традиции &ndash; присъства в направата на свещи и други ароматни аксесоари, в козметиката за ароматизиране на различни продукти за тяло, в кулинарията като една прекрасна топла подправка, която напомня за коледна утрин.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но преди да залеете всичко около себе си с аромата на етерично масло от канела, е необходимо да сте добре информирани, че това масло трябва да се използва пестеливо.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от канела е от т. нар. &bdquo;горещи&ldquo; масла, с него трябва да се внимава, тъй като може да предизвика силна алергична реакция и чувствителност по кожата. Етеричното масло на PRIMAVERA e с концентрация от 60% (разтворено в алкохол), точно с тази цел, за да се намали риска от алергична реакция.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Видове етерично масло от канела и разликата между тях</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както споменахме и по-горе, етеричното масло от канела се извлича от кората или листата на няколко вида дървета &ndash; </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum</span></i><span style="font-weight: 400;"> и дървото </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum cassia</span></i><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h2><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/cinamomum-cassia-ceylon-difference.jpg" class="alignleft" width="583" height="203" /></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">В търговската мрежа, може да срещнете етерични масла от канела, а най-често подправката, които се извличат от дървото </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum cassia</span></i><span style="font-weight: 400;"> (канела касия). Канелата, която се извлича от</span><i><span style="font-weight: 400;"> Cinnamomum zeylanicum </span></i><span style="font-weight: 400;">или </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum verum</span></i><span style="font-weight: 400;">, е така наречената цейлонска канела. Този сорт е и по-скъп за добив, което оправдава и цената на етеричното масло.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Основната съставка на етеричното масло от канела зависи от това от коя част на растението идва маслото: цинамалдехид (кора), евгенол (листа) или камфор (корен).&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В ароматерапията може да срещнете два основни вида масла от канела, които се добиват от </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum:</span></i><span style="font-weight: 400;"> масло от канелена кора и масло от канела листа. Въпреки че имат някои прилики, етеричните масла имат малко по-различни приложения.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от канела кора се извлича от кората на канеленото дърво и се смята за много мощно със силен, подобен на парфюм аромат. Маслото от канелена кора обикновено е по-скъпо от маслото от канелени листа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от канела листа има по-мускусен и пикантен аромат, и обикновено е с по-светъл цвят. Докато маслото от листата на канелата може да изглежда жълто и мътно, маслото от канелена кора има по-наситен червено-кафяв цвят, който повечето хора обикновено свързват с подправката канела.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И двете етрични масла имат своите ползи, но маслото от канела кора е по-мощно в своята същност.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Много от предимствата на маслото от канелена кора са свързани със способността му да разширява кръвоносните съдове. Етеричното масло от канела кора може да помогне за подобряване на функцията на азотен оксид, което води до повишен кръвен поток и по-ниски нива на възпаление.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Какви са ползите за здравето от етеричното масло от канела?</span></strong></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Някои от най-изследваните ползи за здравето от канеленото масло включват:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Намалява възпалението</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Намалява кръвната захар</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Намалява лошия холестерол</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Бори се с инфекциите</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Високо съдържание на антиоксиданти</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Стимулира имунната система</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Стимулира либидото</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Бори се с паразитите</span></li> </ul> <h3><strong><span style="color: #99cc00;">Употреба на масло от канела</span></strong></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За какво се използва етерично масло от канела? Препоръчваме да нанасяте локално етричното масло и да поддържате ниска концентрация на разреждане в базово масло. Например, концентрация от 0,01% или по-малко е еквивалентна на 1 капка етерично масло от канела в 30 до 40 милилитра базово масло.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нанесено локално, съставките на канеленото масло също попадат в кръвния поток. За разреждане използвайте <a href="https://makasa.org/product/bio-arganovo-maslo">био арганово масло,</a> <a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jojoba">био масло от жожоба</a> или <a href="https://makasa.org/product/bio-bademovo-maslo">био бадемово масло</a> &ndash; важно е да бъдат с високо качество.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Ето някои от най-популярните начини, чрез които можете безопасно да изпозлвате етеричното масло от канела:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #999999;"><strong>Ароматерапия у дома</strong></span> &ndash; добавете капка, две към любимия си дифузер и се насладете на затоплящия, пикантен аромат. Може да добавите етерично масло от портокал/мандарина и екстракт от ванилия за синергичен ефект.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #999999;"><strong>Локално приложение</strong></span> &ndash; загряващо масло с богат на антиоксиданти състав, е чудесно допълнение към успокояващи масажи, за подсилване на чувството за спокойствие. Разредете етеричното масло в базово масло, например арганово и се насладете на отпускащ масаж.</span></li> </ul> <h2><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;"><strong>Свойства и ползи за здрвето от етерично масло от канела</strong></span></h2> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>Антибактериални свойства</strong></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Изследванията показват, че маслото от канела се бори с упорити бактериални организми. Проучване, което използва бактериални култури и лабораторни тестове, установява, че съединенията в канеленото масло имат антимикробен ефект срещу </span><i><span style="font-weight: 400;">Pseudomonas aeruginosa</span></i><span style="font-weight: 400;">, потенциално животозастрашаваща, устойчива на лекарства бактерия, която засяга растения, хора и други животни.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Поддържа оралното здраве. Установено е, че антибактериалните и противогъбични свойства на канелата са ефективни срещу </span><i><span style="font-weight: 400;">Streptococcus mutans, </span></i><span style="font-weight: 400;">върху</span><i><span style="font-weight: 400;"> Candida ssp</span></i><span style="font-weight: 400;">, две бактерии, които причиняват орални инфекции и кариес в зъбите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Антибактериалните свойства на маслото от канелена кора е ефективна, натурална добавка, която може да се използва за запазване на хранителните продуктите и увеличаване на срока им на годност.</span></p> <h4><strong><span style="color: #99cc00;">Спомага за по-добро здраве на сърдечно съдовата система</span></strong></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от канела може да помогне за укрепване на здравето на сърцето. Проучване публикувано през 2014 г., показва как екстрактът от канелена кора заедно с аеробните тренировки може да помогне за подобряване на работата на сърцето. Проучването също така показва как екстрактът от канела и упражненията могат да помогнат за понижаване както на общия холестерол, така и на LDL &bdquo;лошия&ldquo; холестерол, като същевременно повишават HDL &bdquo;добрия&ldquo; холестерол.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Доказано е също, че канелата помага за насърчаване на производството на азотен оксид, което е полезно за хора със сърдечни заболявания или които са претърпели инфаркт или инсулт. В допълнение, маслото съдържа противовъзпалителни и антитромбоцитни съединения, които могат допълнително да помогнат за артериалното здраве на сърцето.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Приложение: капнете 5 капки етерично масло от канела PRIMAVERA (то е с 60% концентрация, разтворено в лакохол) към 50 мл био базово масло от бадем. изпозлвате за масажи в областта на гърдите, като предварително се убедите, че не предизивква чувствителност.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>Подобрява нивата на кръвната захар</strong></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Доказано е, че канелата има положителен ефект върху освобождаването на инсулин, и може да помогне за поддържане на по-стабилна кръвна захар. Здравословните нива на кръвната захар е от особено значение за здравето на нашия организъм.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В проучване на 60 души с диабет тип 2 три различни количества (един, три или шест грама) добавки с подправката канела, приемани в продължение на 40 дни, са довели до по-ниски нива на кръвната захар, както и до по-ниски нива на триглицериди, LDL холестерол и общ холестерол.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вдишването на висококачествено етерично масло от канела може да помогне при постоянно при чувство за глад. Капнете капка&ndash; две в любимия си дифузер и се отпуснете в ръцете на топлия аромат.</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong>Препоръки за безопасност при употреба и странични ефекти</strong></span></h3> <h4><span style="color: #99cc00;"><b>Подправката канела касия и влиянието ѝ над черния дроб</b></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Не изпозлвайте твърде много канела касия, която е получена от дървото </span><i><span style="font-weight: 400;">Cinnamomum cassia &ndash;</span></i><span style="font-weight: 400;"> подправката която ще срещнете във всеки хранителен магазин. Тя съдържа кумарин, химикал, който при натрупване може да причини увреждане на черния дроб и бъбреците и може да влоши състоянието на черния дроб.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако имате чернодробно заболяване, уверете се, че следвате указанията на опаковката, когато използвате етерично масло от канела, и се консултирайте с вашия личен лекар преди употреба.</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><b>Етерично масло от канела и лекарства за диабет</b></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Ако имате диабет, се консултирайте с вашия личен лекар или фармацевт, преди да използвате етерично масло от канела. Ароматерапията може да повлияе на други лекарства за контрол на кръвната захар.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от канела е много силно и е лесно можем да се подведем, че имаме нужда от повече. Страничните ефекти и нежеланите реакции включват кожни обриви или парене.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди употреба на кожата е важно да разредите канеленото масло с базово. Опитайте да използвате една капка етерично масло от канела към две или повече чаени чаши базово масло, като био бадемово масло, био масло от жожоба или био масло от кайсиеви ядки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Никога не втривайте или масажирайте етерично масло от канела директно върху кожата си, освен ако не е правилно разредено с базово масло.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от канела не се смесва с вода. Не изливайте неразредено масло директно във водата за баня, тъй като може да изгори или раздразни кожата.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><b>При никакви обстоятелства не трябва да поглъщате чисто етерично масло от канела или да го изсипвате в капсули, предназначени за перорална употреба. Маслото от канела може да изгори лигавицата и хранопровода ви. </b></span><span style="font-weight: 400;">Избягвайте да втривате чисто етерично масло от канела върху венците, на лицето си, около очите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"></span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-limon-polzi-za-zdraveto">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН &ndash; ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-djindjifil-polzi-za-zdraveto">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ДЖИНДЖИФИЛ &ndash; ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-neven-polzi-i-prilojeniya">МАСЛО ОТ НЕВЕН - ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-jalt-kantarion-polzi-i-prilojeniya">МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН - ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></span><br /><span style="color: #99cc00;"></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/banner-email-marketing-carrier-oil.jpg" /></a><br /><br /></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 8pt; color: #999999;">Източници: Wikipedia, www.aromaweb.com, https://www.healthline.com/health/cinnamon-oil#how-to-use<br /></span><span style="font-weight: 400; font-size: 8pt; color: #999999;">Използвана информация от проучвания:&nbsp;<br /></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><span style="font-weight: 400;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4888607/<br /></span></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><span style="font-weight: 400;">https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25369660/<br /></span></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><span style="font-weight: 400;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/<br /></span></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><span style="font-weight: 400;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312399/<br /></span></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><span style="font-weight: 400;">https://www.mdpi.com/1420-3049/19/2/1459/htm<br /></span></span><span style="font-weight: 400; font-size: 8pt; color: #999999;">https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/<br />Написа и преведе: Кремена Петрова<br />Снимки: Adobe Stock, Primavera Life, всички права запазени</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки