Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

26.06.2022 16:05:32

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Ободряващо. Освежаващо. Стимулиращо. Етеричното масло от розмарин очарова със своя енергизиращ, дървесен, сладко тревист, билков аромат. Розмаринът (Rosmarinus Officinalis) е ароматна билка, която произхожда от Средиземноморието и получава името си от латинските думи „ros“ (роса) и „marinus“ (море), което в буквален превод означава „роса на морето“. Етеричното масло от розмарин се извлича от ароматната билка Rosmarinus Officinalis, растение, принадлежащо към семейството на ментата, което включва босилек, лавандула, мирта и градински чай.

В античността розмаринът е бил посветен на Афродита и символизирал вярността. Розмаринът бил съставна част прочутата „Унгарска вода“, един от най-старите парфюми, датиращ още от XIII век. Заради множеството си полезни свойства, е съставна част на „Билки от Прованс“, смес от подправки и важна суровина за парфюмерията, козметиката и фармацията.

В Древността розмаринът е смятан за свещен от древните гърци, египтяни, евреи и римляни и е използван за многобройни цели. Гърците носели гирлянди от розмарин около главите си, докато учели, тъй като се смятало, че той подобрява паметта. Римляните използвали розмарин в почти всички фестивали и религиозни церемонии, включително сватби, като напомняне за живота и смъртта. 

В Средиземноморието листата от розмарин и етерично масло от розмарин са били популярни за кулинарни цели, а в Египет растението, както и екстрактите от него, са били използвани за опушване/кадене при различни церемонии. 

Етеричното масло от розмарин с най-високо качество се получава от цъфтящите върхове на растението и е най-известно със своите стимулиращи, успокояващи и болкоуспокояващи свойства. Розмаринът е доста стимулиращ и помага за запазване на паметта и поддържане на концентрация и бдителност. Розмаринът е добър избор за смеси за шофиране на дълги разстояния и за дълги учебни сесии. Етеричното масло е популярно със свосйтвто си да укрепва косата и космените фоликули, да заздрасвява скалпа, да предотратява косопад, да помага при алопеция.

Етеричното масло от розмарин има няколко хемотипа. Хемотип е начин да се каже, че едно и също растение може да има различни химични съставки. Повечето етерични масла нямат различни хемотипове, но е важно да отбележим, че хeмотипът определя техните терапевтични свойства. Тези вариации обикновено се появяват, когато едно и също растение се отглежда в различни среди/местоположения. :

 • Етеричното масло от розмарин, хемотип вербенон (Rosmarinus officinalis c.t. verbenon) съдържа по-малко камфор. Ароматът е по-тревист и е предпочитан от мнозина. В ароматерапията намира приложение при локално приложение в областта на черния дроб и корема, за масаж и различни компреси. Неговите свойства са идеални за преодоляване на пролетна умора и за подсилване на общата концентрация.
 • Етерично масло от розмарин, хемотип цинеол (Rosmarinus officinalis c.t. cineol) е най-ефективно за облекчение на респираторни заболявания, особено дихателни и бронхиални. Етеричното масло притежава силни противовъзпалителни, обезболяващи и облекчаващи задръстванията на бронхите свойства.
 • Етерично масло от розмарин, хемотип камфор (Rosmarinus officinalis c.t. camphor) има интензивен ментов и тревист аромат. Ефективно пречиства и детоксикира черния дроб. Етеричното масло е мощен стимулант, известно също и със своите тонизиращи свойства – благоприятства дренажа и кръвообращението, което го прави предпочитано масло за облекчение на проблеми със задържането на вода, тежки крака или целулит.

Полезни свойства на етеричното масло от розмарин

Днес в много терапевтични мехлеми и козметични средства съдържат етерично масло от розмарин. И това не е случайно, тъй като това е едно от етеричните масла, за които вече има повече изследвания за неговите ползи за нашето здраве. Ето и някой от тях:

Помага при косопад и алопеция

Редовната употреба на етеричното масло от розмарин може да спомогне за стимулиране на фоликулите, като по този начин косата расте по-дълга и по-силна. То може също така да помогне за забавяне на преждевременното посивяване и косопад. Според доклад в Skin Med Journal маслото помага за сгъстяване на косата. Проучването установява, че при доброволци, страдащи от силен коспад, се наблюдава значително подобрение след прилагане на маслото в продължение на шест месеца. Редовното масажиране на скалпа с масло от розмарин подхранва скалпа и премахва пърхота.

Подобрява когнитивните функции

Розмаринът традиционно се свързва с паметта и запаметяването. Проучванията установяват, че при прилагане чрез ароматерапия с етерично масло от розмарин се подобряват както когнитивните способности, така и общото ни настроение. По-високата концентрация подобрява резултатите. И не само това, тестовете показват значителни подобрения в концетрацията и паметта. 

Облекчава стреса

Чувствате се стресирани? Няколко капки от маслото във вашия любим дифузер за ароматерапия могат да ви помогнат да се освободите от стреса и да бъдете активни и енергични. Вдишването на комбинация от масло от розмарин и лавандулово масло в продължение на пет минути значително намалява нивата на кортизол (нашия хормон на стреса), съдържащ се в слюнката. Всъщност етеричното масло от розмарин често се използва в ароматерапията за подобряване на настроението.

Укрепва имунната система

Масажът и дифузирането на етерично масло от розмарин може да подобри имунитета ви, тъй като повишава нивата на кортизола в организма ни и го предпазва от оксидативен стрес. Проучване от 2017 г., публикувано в списание Cogent Biology, установява, че смес от етерични масла, която включва масло от розмарин, повишава противовъзпалителните и имуномодулиращите реакции на организма. Така че редовната употреба или вдишване на маслото в сеанси по ароматерапия може да подпомогне укрепването на имунната ви система.

Облекчава болката

Маслото от розмарин показва силен потенциал за облекчаване на болката при различни проучвания. В южнокорейско проучване преживелите инсулт с болки в рамото изпитват 30-процентно намаление на болката след прилагане на акупресура със смесени масла, които включват масло от розмарин. Друго проучване показва, че маслото има противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на болката. То се използва в ароматерапията за облекчаване на главоболие, мускулни болки, ревматизъм и дори артрит. 

Как да използваме етеричното масло от розмарин за предотвратяване на косопад и за укрепване на косата

Можете да използвате етеричното масло от розмарин за третиране на косата и скалпа по различни начини. Въпреки това, за да има някакви потенциални ползи за растежа на косата, прилагането трябва да бъде редовно и по-продължително. Не очаквайте видими резулати след третото нанасяне.  

Когато използвате масло от розмарин за растеж на косата, е препоръчително приложение всеки ден, като маска за коса през нощта, поне през първите 6 месеца. В допълнение използвайте само безсулфатни, не агресивни шампоани за коса, както и ограничете всички стилизиращи продукти.

 • Направете си маслен серум за коса: Комбинирайте етерично масло от розмарин с любимото си базово масло, като бадемово или жожоба. Може да добавите други масла, с които да третиране на растежа на косата, като например масло от тиквени семки или рициново масло. Нанесете го върху скалпа и внимавайте да го масажирате с възглавничките на пръстите си. Оставете го да действа за около 4-6 часа, преди да го измиете.
 • Добавете масло от розмарин към шампоана: можете да добавите няколко капки масло от розмарин към шампоана си, преди да измиете косата си. Това вероятно няма да бъде толкова ефективно, колкото директното нанасяне, но все пак може да получите някои ползи от маслото.
 • Използвайте продукти с масло от розмарин: Линията за коса на Икаров, съдържа три продукта, две масла за коса и серум, които съдържат масло от розмарин и други съставки, подпомагащи растежа на косата. Подходящи за ежедневна употреба, като маска преди сън или преди баня. Може да ги закупите в онлайн магазин МаКаСа. 

В заключение за етеричното масло от розмарин

 • Противовъзпалително и съдоразширяващо средство
 • Основни ползи: Стимулира растежа на косата, подобрява кръвообращението и успокоява скалпа, подобрява паметта, успокоява, има болкоуспокоителен ефект. Помага при респираторни проблеми.
 • Приложение на етеричното масло от розмарин: Всеки, който има проблеми с накъсана или изтощена коса, при косопад и алопеция, може да разтвори няколко капки масло от розмарин в базово масло и да втрива в скалпа. Преди да предприемете каквито и да е самолечения, препоръчваме първо да се консултирате с вашия личен лекар, за да определите причината за косопада.
 • Колко често можете да го използвате: Може да се използва ежедневно или толкова често, колкото миете косата си, стига да не сте алергични към маслото. Никога не го нанасяйте неразредено на кожата, косата или скалпа. Следвайте препоръчителните дози за разареждане от производителите.
 • Работи добре с: Други съставки, които подпомагат растежа на косата, като масло от тиквено семе, рциново масло.
 • Не използвайте с: Не са известни съставки, които да влияят негативно на маслото от розмарин. Въпреки това, винаги съществува вероятност от дразнене и трябва да преустановите употребата, ако това се случи.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

КАТЕГОРИИ

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.

Източници: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23312025.2017.1340112, https://www.mdpi.com/2218-0532/81/2/531, https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-rosemary-oil.html, https://www.aromaweb.com/essential-oils/rosemary-oil.asp
Написа и оформи Кремена Петрова, Снимки: Adobe Stock, Primavera life, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Етерично масло от розмарин - ползи и употреба | MAKASA

Ободряващо. Освежаващо. Стимулиращо. Етеричното масло от розмарин очарова със своя енергизиращ, дървесен, сладко тревист, билков аромат.  Ободряващо. Освежаващо. Стимулиращо. Етеричното масло от розмарин очарова със своя енергизиращ, дървесен, сладко тревист, билков аромат.  2022-07-16T14:36:30+03:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

<p><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;"><strong>Ободряващо. Освежаващо. Стимулиращо. <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-cineol-bio-5-ml-primavera">Етеричното масло от розмарин</a> очарова със своя енергизиращ, дървесен, сладко тревист, билков аромат.&nbsp;</strong><span style="color: #000000;">Розмаринът (<i>Rosmarinus Officinalis) </i>е ароматна билка, която произхожда от Средиземноморието и получава името си от латинските думи &bdquo;ros&ldquo; (роса) и &bdquo;marinus&ldquo; (море), което в буквален превод означава &bdquo;роса на морето&ldquo;. Етеричното масло от розмарин се извлича от ароматната билка <i>Rosmarinus Officinalis</i>, растение, принадлежащо към семейството на ментата, което включва босилек, лавандула, мирта и градински чай.</span></span></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В античността розмаринът е бил посветен на Афродита и символизирал вярността. Розмаринът бил съставна част прочутата &bdquo;Унгарска вода&ldquo;, един от най-старите парфюми, датиращ още от XIII век. Заради множеството си полезни свойства, е съставна част на &bdquo;Билки от Прованс&ldquo;, смес от подправки и важна суровина за парфюмерията, козметиката и фармацията.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/rosmarinus-essential-oil-benefits.jpg" />В Древността розмаринът е смятан за свещен от древните гърци, египтяни, евреи и римляни и е използван за многобройни цели. Гърците носели гирлянди от розмарин около главите си, докато учели, тъй като се смятало, че той подобрява паметта. Римляните използвали розмарин в почти всички фестивали и религиозни церемонии, включително сватби, като напомняне за живота и смъртта.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В Средиземноморието листата от розмарин и етерично масло от розмарин са били популярни за кулинарни цели, а в Египет растението, както и екстрактите от него, са били използвани за опушване/кадене при различни церемонии.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от розмарин с най-високо качество се получава от цъфтящите върхове на растението и е най-известно със своите стимулиращи, успокояващи и болкоуспокояващи свойства.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Розмаринът е доста стимулиращ и помага за запазване на паметта и поддържане на концентрация и бдителност. Розмаринът е добър избор за смеси за шофиране на дълги разстояния и за дълги учебни сесии. Етеричното масло е популярно със свосйтвто си да укрепва косата и космените фоликули, да заздрасвява скалпа, да предотратява косопад, да помага при алопеция.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-verbenon-bio-5-ml-primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/rosmarinus-verbenon.jpg" class="alignleft" width="239" height="337" /></a>Етеричното масло от розмарин има няколко хемотипа. Хемотип е начин да се каже, че едно и също растение може да има различни химични съставки. Повечето етерични масла нямат различни хемотипове, но е важно да отбележим, че хeмотипът определя техните терапевтични свойства. Тези вариации обикновено се появяват, когато едно и също растение се отглежда в различни среди/местоположения. :</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-verbenon-bio-5-ml-primavera"><span style="color: #99cc00;"><b>Етеричното масло от розмарин, хемотип вербенон</b></span></a><span style="font-weight: 400;"> (Rosmarinus officinalis c.t. verbenon) съдържа по-малко камфор. Ароматът е по-тревист и е предпочитан от мнозина. В ароматерапията намира приложение при локално приложение в областта на черния дроб и корема, за масаж и различни компреси. Неговите свойства са идеални за преодоляване на пролетна умора и за подсилване на общата концентрация.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-cineol-bio-5-ml-primavera"><span style="color: #99cc00;"><b>Етерично масло от розмарин, хемотип цинеол </b></span></a><span style="font-weight: 400;">(Rosmarinus officinalis c.t. cineol) е най-ефективно за облекчение на респираторни заболявания, особено дихателни и бронхиални. Етеричното масло притежава силни противовъзпалителни, обезболяващи и облекчаващи задръстванията на бронхите свойства.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-kamfor-bio-5-ml-primavera"><span style="color: #99cc00;"><b>Етерично масло от розмарин, хемотип камфор</b></span></a><span style="font-weight: 400;"> (Rosmarinus officinalis c.t. camphor) има интензивен ментов и тревист аромат. Ефективно пречиства и детоксикира черния дроб. Етеричното масло е мощен стимулант, известно също и със своите тонизиращи свойства &ndash; благоприятства дренажа и кръвообращението, което го прави предпочитано масло за облекчение на проблеми със задържането на вода, тежки крака или целулит.</span></li> </ul> <h2><span style="font-weight: 400; color: #99cc00; font-size: 14pt;">Полезни свойства на етеричното масло от розмарин</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Днес в много терапевтични мехлеми и козметични средства съдържат етерично масло от розмарин. И това не е случайно, тъй като това е едно от етеричните масла, за които вече има повече изследвания за неговите ползи за нашето здраве. Ето и някой от тях:</span></p> <h3><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-cineol-bio-5-ml-primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/rosmarinus-cineol.jpg" class="alignleft" width="239" height="336" /></a>Помага при косопад и алопеция</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Редовната употреба на етеричното масло от розмарин може да спомогне за стимулиране на фоликулите, като по този начин косата расте по-дълга и по-силна. То може също така да помогне за забавяне на преждевременното посивяване и косопад. Според доклад в </span><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/"><span style="font-weight: 400;">Skin Med Journal</span></a><span style="font-weight: 400;"> маслото помага за сгъстяване на косата. Проучването установява, че при доброволци, страдащи от силен коспад, се наблюдава значително подобрение след прилагане на маслото в продължение на шест месеца. Редовното масажиране на скалпа с масло от розмарин подхранва скалпа и премахва пърхота.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Подобрява когнитивните функции</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Розмаринът традиционно се свързва с паметта и запаметяването. </span><a href="https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2045125312436573"><span style="font-weight: 400;">Проучванията </span></a><span style="font-weight: 400;">установяват, че при прилагане чрез ароматерапия с етерично масло от розмарин се подобряват както когнитивните способности, така и общото ни настроение. По-високата концентрация подобрява резултатите. И не само това, </span><a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1016/j.ejbas.2017.04.002"><span style="font-weight: 400;">тестове</span></a><span style="font-weight: 400;"><a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1016/j.ejbas.2017.04.002">те</a> показват значителни подобрения в концетрацията и паметта.&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Облекчава стреса</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Чувствате се стресирани? Няколко капки от маслото във вашия любим дифузер за ароматерапия могат да ви помогнат да се освободите от стреса и да бъдете активни и енергични. Вдишването на комбинация от масло от розмарин и лавандулово масло в продължение на пет минути значително намалява нивата на кортизол (нашия хормон на стреса), съдържащ се в слюнката.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Всъщност етеричното масло от розмарин често се използва в ароматерапията за подобряване на настроението.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Укрепва имунната система</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Масажът и дифузирането на етерично масло от розмарин може да подобри имунитета ви, тъй като повишава нивата на кортизола в организма ни и го предпазва от оксидативен стрес. </span><a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23312025.2017.1340112"><span style="font-weight: 400;">Проучване от 2017 г., публикувано в списание </span><i><span style="font-weight: 400;">Cogent Biology,</span></i> </a><span style="font-weight: 400;">установява, че смес от етерични масла, която включва масло от розмарин, повишава противовъзпалителните и имуномодулиращите реакции на организма. Така че редовната употреба или вдишване на маслото в сеанси по ароматерапия може да подпомогне укрепването на имунната ви система.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Облекчава болката</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от розмарин показва силен потенциал за облекчаване на болката при различни проучвания. В южнокорейско проучване преживелите инсулт с болки в рамото изпитват 30-процентно намаление на болката след прилагане на акупресура със смесени масла, които включват масло от розмарин. Друго проучване показва, че маслото има противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на болката. То се използва в ароматерапията за облекчаване на главоболие, мускулни болки, ревматизъм и дори артрит.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-blog-jojoba-carrier-oil-benefits-62b8584cd2e1d.jpg" class="alignleft" width="542" height="361" /><span style="font-size: 14pt;">Как да използваме етеричното масло от розмарин за предотвратяване на косопад и за укрепване на косата</span></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Можете да използвате етеричното масло от розмарин за третиране на косата и скалпа по различни начини. Въпреки това, за да има някакви потенциални ползи за растежа на косата, прилагането трябва да бъде редовно и по-продължително. Не очаквайте видими резулати след третото нанасяне.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато използвате масло от розмарин за растеж на косата, е препоръчително приложение всеки ден, като маска за коса през нощта, поне през първите 6 месеца. В допълнение използвайте само безсулфатни, не агресивни шампоани за коса, както и ограничете всички стилизиращи продукти.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Направете си маслен серум за коса:</b></span><span style="font-weight: 400;"> Комбинирайте етерично масло от розмарин с любимото си базово масло, като бадемово или жожоба. Може да добавите други масла, с които да третиране на растежа на косата, като например масло от тиквени семки или рициново масло. Нанесете го върху скалпа и внимавайте да го масажирате с възглавничките на пръстите си. Оставете го да действа за около 4-6 часа, преди да го измиете.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Добавете масло от розмарин към шампоана</b></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">:</span> можете да добавите няколко капки масло от розмарин към шампоана си, преди да измиете косата си. Това вероятно няма да бъде толкова ефективно, колкото директното нанасяне, но все пак може да получите някои ползи от маслото.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Използвайте продукти с масло от розмарин:</b></span><span style="font-weight: 400;"> Линията за коса на Икаров, съдържа три продукта, две масла за коса и серум, които съдържат масло от розмарин и други съставки, подпомагащи растежа на косата. Подходящи за ежедневна употреба, като маска преди сън или преди баня. Може да ги закупите в <a href="https://makasa.org/category/podhranvashti-produkti">онлайн магазин МаКаСа.</a>&nbsp;</span></li> </ul> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">В заключение за етеричното масло от розмарин</span></h4> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><strong><span style="color: #99cc00;">Противовъзпалително и съдоразширяващо средство</span></strong></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Основни ползи:</b></span><span style="font-weight: 400;"> Стимулира растежа на косата, подобрява кръвообращението и успокоява скалпа, подобрява паметта, успокоява, има болкоуспокоителен ефект. Помага при респираторни проблеми.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Приложение на етеричното масло от розмарин: </b></span><span style="font-weight: 400;">Всеки, който има проблеми с накъсана или изтощена коса, при косопад и алопеция, може да разтвори няколко капки масло от розмарин в базово масло и да втрива в скалпа. Преди да предприемете каквито и да е самолечения, препоръчваме първо да се консултирате с вашия личен лекар, за да определите причината за косопада.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b><span style="color: #99cc00;">Колко често можете да го използвате:</span> </b><span style="font-weight: 400;">Може да се използва ежедневно или толкова често, колкото миете косата си, стига да не сте алергични към маслото. Никога не го нанасяйте неразредено на кожата, косата или скалпа. Следвайте препоръчителните дози за разареждане от производителите.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Работи добре с:</b></span><span style="font-weight: 400;"> Други съставки, които подпомагат растежа на косата, като масло от тиквено семе, рциново масло.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Не използвайте с:</b></span><span style="font-weight: 400;"> Не са известни съставки, които да влияят негативно на маслото от розмарин. Въпреки това, винаги съществува вероятност от дразнене и трябва да преустановите употребата, ако това се случи.</span></li> </ul> <p></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-bosilek-polzi-za-zdraveto">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК &ndash; ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО</a></span></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-mashterka-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/bezsmartniche-bilkata-na-sredizemnomorieto">БЕЗСМЪРТНИЧЕ &ndash; БИЛКАТА НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-vetiver-aromatat-na-zemyata">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВЕТИВЕР &ndash; АРОМАТЪТ НА ЗЕМЯТА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-aromatherapy-natural-cosmetics-banner.jpg" /></a></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br /><br />Източници:&nbsp;https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23312025.2017.1340112,&nbsp;https://www.mdpi.com/2218-0532/81/2/531,&nbsp;https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-rosemary-oil.html,&nbsp;https://www.aromaweb.com/essential-oils/rosemary-oil.asp<br /></em><em>Написа и оформи Кремена Петрова, Снимки: Adobe Stock, Primavera life, всички права запазени</em></span></p> </div>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки