Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
КАК ДА НАПРАВИМ ПАРФЮМ У ДОМА

24.02.2022 14:36:24

КАК ДА НАПРАВИМ ПАРФЮМ У ДОМА

В нашата фамилия имаме член на семейството, който е алергичен към парфюми закупени от търговската мрежа. Това ни провокира да потърсим по-естествена и натурална алтернатива на парфюм, който да не дразни със силния си натрапчив аромат и да не предизвиква кихане веднага след нанасяне. И какво по-хубаво от парфюмно масло с етерични масла направено у дома. Това начинание е подходящо за всички експериментатори, за тези от вас, които също страдат от неконтролируемо кихане, за всички които търсят по-естествени и нежни аромати. Освен това с етеричните масла можете да създавате множество различни ухания, когато се запознаете с основните принципи.

Важно да уточним, че парфюмът, който ще направите у дома, няма да е толкова траен, колкото тези от парфюмерията. Това се дължи на факта най-вече, че ще бъде създаден на маслена основа и е по-коректно да го наричаме парфюмно масло. Преносителят на аромата е растително масло (арганово, бадемово или жожоба), което прониква в кожата, улавяйки ароматните молекули на етеричното масло. Тъй като те са летливи по природа, ще се изпарят и избледнеят по-бързо. В съществото си парфюмите са със сложни формули на алкохолна основа и вода, а и там съставките са по-комплексни и се изисква много повече опит, за да се създаде такъв продукт. Направата на истински парфюм е изкуство, познато още от древни времена, но тук няма да задълбаваме в историята на парфюмерията.

Когато решите да градите своите парфюмни композиции, работете само с висококачествени, чисти етерични масла, абсолюти и екстракти.

Какви са различните концентрации на парфюма?

Ако сте обръщали внимание, в парфюмерийните магазини можете да намерите тоалетна вода (Eau de Toilette ) или одеколон (Eau de Cologne) или парфюм (Parfum), но каква е съществената разлика между тях? Най-общо казано ароматите се класифицират според процента чисти етерични масла и абсолюти (ароматни масла, в които може да има и други видове).

 • Eau Fresh е най-малко концентрираната форма на аромата и обикновено съдържа от 1 до 3% парфюмни масла
 • Eau de Cologne също малко концентрация на аромата. Съдържа от 2 до 4% парфюмни масла, разтворени във вода и алкохол.
 • Eau de Toilette обикновено съдържа около 5 до 15% чисти масла.
 • Eau de Parfum обикновено има около 15 до 20% чисти масла.
 • Parfum (най-концентрираният, най-редкият и най-скъп) има около 20 до 30% чисти масла.

Ние обаче няма да правим твърде сложни композиции, няма да добавяме алкохол и дестилирана вода, а ще използваме по-тежката форма с основа на растително масло. Казваме тежка, тъй като растителното масло по-трудно попива в кожата, поради по-големите си молекули. Добре е да се подбере такова базово масло, което ще попие бързо и лесно в кожата, а също така няма да има и твърде силен ядков аромат. Препоръчваме ви да ползвате био фракционно кокосово масло, бадемово, арганово масло или жожоба (по същество това е восък). Задължително е добавянето на витамин Е, който ще стабилизира сместа, тоест няма да позволи лесното окисление и гранясване на маслата.

От какво ще имате нужда

 • 20 мл бутилка/шише от тъмно амбър стъкло или висококачествено виолетово. Бутилката трябва да се затваря добре с капачка.
 • Рол-он апликатор
 • 2 суп. лъжици базово/растително масло
 • 30 капки етерични масла по избор.
 • 1 суп. лъжица витамин Е
 • Малка фунийка
 • Картонени лентички за проба

Преди да започнем, добре е да знаем

Най-трудната част от създаването на собствен парфюм е да решите, кои аромати ви харесват най-много. И така, като начало, искате да създадете флорален аромат или такъв, базиран на дървесни нотки? Има хиляди възможности! Ако знаете какъв вид аромат искате да създадете, това ви дава и представа, какви етерични масла да смесите.

Трябва да смесите етеричните масла по начина, по който се композира музикален акорд, с високи, средни и ниски ноти, които се допълват взаимно. Без значение какъв аромат искате да създадете, започнете с формирането на основния акорд базовата нотка, която може да бъде и по-сложна с повече аромати. Базовата нотка е най-трайна като аромат, така че тя е изключително важна за парфюмното масло.

Но как да разберете, дали избраните от вас аромати ще се съчетаят добре? Изрежете малки картонени лентички и накапете по капка от всяко масло. Съчетанието е доста силно, но така ще можете да усетите приблизително дали ви харесва тази комбинация. Направете колкото се може повече комбинации, за да се уверите че вървите в правилна посока. Преди да изпробвате ароматите, изчакайте поне 24 часа, дайте време на маслата да се смесят. Вдишайте бавно аромата, задръжте дъха си и опознайте отделните ухания на етеричните масла и тяхната сила. Опитът идва с това, когато успеете да създадете балансиран, абсолютно нов аромат, където нито едно от етеричните масла не преобладава над другите. Ако усетите, че сте се предозирали с аромати, рестартирайте рецепторите си, като вдишате смляно кафе.

Научете, как се съчетават ароматите

Първата стъпка към създаването на перфектния парфюм е да научите, как се съчетават ароматите. Парфюмът ви ще се състои от три вида нотки в различно съотношение: базови нотки, средни нотки и връхни нотки. Важно! Трябва да добавяте маслата в този ред.

Парфюмът по същество е комбинация от съставки или компоненти, всеки от които добавя определена характеристика към цялото. Етеричните масла не се задържат много дълго върху кожата, тъй като са много летливи. Поради малкия размер на молекулите си, те напускат кожата и достигат до рецепторите в носа най-бързо, затова и се възприемат първи. Парфюмеристите ги наричат връхни нотки на парфюма и те създават първото впечатление за всеки аромат. Пример за връхна нотка е цитрусовата, като портокал, лимон или бергамот.

Средните нотки по същество са „сърцето“ на вашия аромат, придават топлина и плътност на парфюма. Те осигуряват развиващ се втори слой на аромата и служат за модифициране на базовите нотки – най-големите молекули, които осигуряват фиксиране или трайност на уханието и са последните впечатления от аромата, които остават върху кожата.

Базовите нотки се развиват с течение на времето, така че в началото може и да не ги усетите. Но след като всички други аромати избледнеят, базовите нотки разгръщат своята дълбочина. Често те са с по-ободряващи аромати, като кедрово дърво, сандалово дърво, ветивер и др.

Изкуството на парфюмерията се състои в комбинирането на тези групи компоненти, за да се постигне цялостен ефект, независимо дали той е дълбок, богат и екзотичен, или свеж, чист и модерен.

 • Популярни връхни нотки: босилек, бергамот, грейпфрут, лимон, лайм, мента, нероли, розмарин, сладък портокал.
 • Популярни средни нотки: черен пипер, кардамон, лайка, дафинов лист, лавандула, здравец, хвойна, индийско орехче, бял равнец. Тук попадат и абсолю от роза, жасмин, османтус, тубероза, франджипани, мимоза и др.
 • Популярни базови нотки: тамян, кедър, кипарис, джинджифил, пачули, бор, сандалово дърво, ванилия, ветивер.

Знаем, че е малко объркващо, а и не е необходимо да сте наясно с всичко в тази необятна област. Затова в онлайн магазин МаКаСа сме се постарали да можете лесно да се ориентирате, кое масло, каква нотка притежава. Просто филтрирайте тази характеристика в менюто (или в описанието на самото масло) и така лесно ще намерите това, което ви е необходимо.

Бутилката, която ще направите своя парфюм трябва да е с тъмен цвят

След като използвате етерични масла и искате да се запази аромата по-дълго, е важно да ги съхранявате в тъмна бутилка, която не пропуска светлина. Винаги разклащате леко парфюмното си масло, преди да го нанесете, за да се смесят добре ароматите. Съхранявайте на тъмно, не излагайте на пряка слънчева светлина. Отбележете на коя датата сте съставили парфюма и имайте предвид, че неговата максимална трайност е 6 месеца. След този период рискът от замърсяване и оксидация е много висок.

Препоръчваме ви да използвате рол-он  за етерични масла. Понякога е по-удобно парфюмът да е в малко рол-он шише, което лесно да пренасяте в чантата си. Тъй като ще бъдат разредени в базово масло, течността ще е по-плътна от стандартния парфюм на алкохолна основа.

Дайте време на ароматите да се слеят и разгърнат пълния си потенциал

Въпреки че можете да използвате парфюма си веднага, най-добре е да оставите ароматите да се комбинират и слеят. Ако решите да използвате парфюма си веднага, твърде вероятно е ароматът да бъде по-малко благоуханен, а отделните масла да не са имали време да се съчетаят в прекрасно ухание. Ето защо е полезно да го оставите да престои известно време, тогава сте му дали време да разгърне пълния си потенциал.

Парфюм, направен у дома с етерични масла, първоначално може да ухае чудесно, но след време ароматите могат да се комбинират до нещо, което не ухае много привлекателно. Ако оставите да престои, ще добиете по-добра представа за това как ще ухаят комбинираните аромати. Препоръчваме минимум 48 часа престой на хладно и тъмно, далеч от достъпа на деца. Колкото по-дълго го оставите, толкова по-силен ще бъде ароматът (можете да го оставите и до 6 седмици)

Експериментирайте с ароматите си

Ако сте изпробвали няколко различни комбинации и не сте доволни, трябва просто да експериментирате повече с ароматите си. Изпробвайте различни етерични масла, докато не откриете комбинацията, която ви харесва.

Може да предпочитате по-дървесен аромат и да искате да се придържате към по-сладките с ванилия, сандалово дърво, тонка боб. Или пък може да харесвате много флорални аромати и да искате да използвате лавандула, иланг-иланг или жасмин. Може би цените плодовите аромати и искате да използвате лимон, сладък портокал или мандарина.

ДА НАПРАВИМ ПАРФЮМ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА , СТЪПКА ПО СТЪПКА

Измийте хубаво шишето и дезинфекцирайте със спирт (оставате да изсъхне добре). Добавете в него базово масло (тук ще ви бъде в помощ малката фуния), а след него и витамин Е. Освен че ще запази сместта от замърсяване, Витамин Е (Tocopherol) е изключително полезен за кожата. Подобрява еластичността на клетъчните мембрани, което на свой ред забавя процесите на стареене и поддържа кожата здрава. Бъдете внимателни при смесването на отделните съставки, старайте се да работите чисто, без да разливате.

Първа стъпка: Добавете базовата нотка

Първата стъпка към създаването на вашия аромат е добавянето на базовата нотка. Често пъти базовите нотки са земни аромати, които осигуряват добър дълготраен аромат на парфюма и могат да бъдат до 55 % от вашата смес. Това е ваше лично предпочитание и можете да експериментирате, за да видите какви аромати ви харесват. Помнете, базовите нотки са тези, които разгръщат аромата си след време. Тяхното ухание ще усетите едва след като вече парфюмът е престоял на кожата ви.

Втора стъпка: Добавете средната нотка

Етеричните масла, които ще добавите ще бъдат сърцето на вашия аромат, уханието, което се появява след разсейването на връхната нотка. Някои хора предпочитат да използват по-флорални аромати, но отново това е ваше лично предпочитание. Често пъти средните нотки могат да бъдат най-голямата част от вашата смес, но отново това варира в зависимост от експериментите.

Трета стъпка: Добавете връхната нотка

И накрая, последната добавка към вашето парфюмно масло е връхната нотка, която бързо ще избледнее, но ще бъде първият аромат, който ще усетите, когато отворите парфюма си. Често те могат да бъдат от 5 до 20 процента от сместа, но можете да добавите повече или по-малко, ако решите. Можете да използвате цитрусови, ментови или освежаващи аромати за своята връхна нотка. Ако не сте сигурни, изпробвайте различни аромати и вижте кой ви харесва най-много.

Четвърта стъпка: Разклатете парфюма си и изчакайте преди да го използвайте

След като сте добавили всички съставки на вашия парфюм, разклатете го. Това ще позволи на ароматите да се слеят и смесят. След това, ако сте достатъчно търпеливи, оставете го да престои около месец, преди да го използвате. Можете да го използвате и преди това, но ароматите ще станат по-силни, когато престои.

Направете си кремообразен парфюм

Можете също така да създадете кремообразен парфюм, като използвате пчелен восък и масло от жожоба. Лесна рецепта, която да опитате.  

Ще ви бъдат необходими: бурканче от 100 мл, 5 суп. лъжици пчелен восък, 5 суп. лъжици жожоба, 5 суп. лъжици витамин Е, 20 капки масло от сандалово дърво, 18 капки екстракт от ванилия, 10 капки масло от грейпфрут и 8 капки масло от бергамот. Разтопете пчелния восък на слаб огън в подходящ стъклен или керамичен съд. След това добавете маслото от жожоба, докато сместа се хомогенизира. Оставете леко да се охлади и след това пристъпете към добавяне на етеричните масла. Съхранявайте в малко бурканче с добре затваряща се капачка.

Малко вдъхновение с различни комбинации

Ако имате нужда от малко вдъхновение, за да започнете, ето няколко възможни комбинации от етерични масла, които да опитате в зависимост от настроението, характера и личните си предпочитания.

 • Освежаващ и енергизиращ – етерично от масло от грейпфрут, джинджифил, ветивер
 • Романтичен и изпълнен с копнежи – етерично от масло от роза, лайм, ветивер
 • Чувствен и дълбок – етерично от масло от сладък портокал, иланг-иланг, сандалово дърво
 • Сладък и летен – етерично от масло от лавандула, лайка, кардамон, кедър, здравец
 • Ярък и освежаващ – етерично от масло от мента, розмарин, лимон, градински чай, хвойна
 • Билков и дървесен – етерично от масло от смърч, хвойна, кедър, ветивер, бергамот
 • Богат и пикантен – етерично от масло от лавандула, карамфил, индийско орехче, ванилия, иланг-иланг

Няколко рецепти, които може да пробвате

Предлагаме ви три парфюмни композиции, които може да изпробвате у дома.

Парфюмна композиция „Нежни милувки“

Парфюмна композиция „Флорална магия“

Парфюмна композиция „Тайната на Изтока“

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Източници: Wikipedia, https://shop.perfumersapprentice.com/t-PerfumersCorner.aspxaromaweb.com
https://basenotes.com/threads/primer-on-how-to-make-perfume-version-1-0.158437/
Написа: Кремена Петрова

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Натурална козметика

Натурална козметика | MAKASA.ORG

КАК ДА НАПРАВИМ ПАРФЮМ У ДОМА

Как да направим парфюм у дома | MAKASA.ORG

Ако се чудите дали и как може да направите ароматен парфюм от етерични масла в домашни условия, тази статия е точно за Вас. Експериментирайте смело. Ако се чудите дали и как може да направите ароматен парфюм от етерични масла в домашни условия, тази статия е точно за Вас. Експериментирайте смело. 2022-03-22T12:13:21+02:00 КАК ДА НАПРАВИМ ПАРФЮМ У ДОМА

<p>В нашата фамилия имаме член на семейството, който е алергичен към парфюми закупени от търговската мрежа. Това ни провокира да потърсим по-естествена и натурална алтернатива на парфюм, който да не дразни със силния си натрапчив аромат и да не предизвиква кихане веднага след нанасяне. И какво по-хубаво от парфюмно масло с <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla">етерични масла</a> направено у дома. Това начинание е подходящо за всички експериментатори, за тези от вас, които също страдат от неконтролируемо кихане, за всички които търсят по-естествени и нежни аромати. Освен това с етеричните масла можете да създавате множество различни ухания, когато се запознаете с основните принципи.</p> <p>Важно да уточним, че парфюмът, който ще направите у дома, няма да е толкова траен, колкото тези от парфюмерията. Това се дължи на факта най-вече, че ще бъде създаден на маслена основа и е по-коректно да го наричаме парфюмно масло. Преносителят на аромата е растително масло (арганово, бадемово или жожоба), което прониква в кожата, улавяйки ароматните молекули на етеричното масло. Тъй като те са летливи по природа, ще се изпарят и избледнеят по-бързо. В съществото си парфюмите са със сложни формули на алкохолна основа и вода, а и там съставките са по-комплексни и се изисква много повече опит, за да се създаде такъв продукт. Направата на истински парфюм е изкуство, познато още от древни времена, но тук няма да задълбаваме в историята на парфюмерията.</p> <p>Когато решите да градите своите парфюмни композиции, работете само с висококачествени, чисти етерични масла, абсолюти и екстракти.</p> <h3><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/perfume-lass-concetration.jpg" class="alignleft" width="574" height="236" /></span></h3> <h3><span style="color: #99cc00;">Какви са различните концентрации на парфюма?</span></h3> <p>Ако сте обръщали внимание, в парфюмерийните магазини можете да намерите тоалетна вода (Eau de Toilette ) или одеколон (Eau de Cologne) или парфюм (Parfum), но каква е съществената разлика между тях? Най-общо казано ароматите се класифицират според процента чисти етерични масла и абсолюти (ароматни масла, в които може да има и други видове).</p> <ul> <li>Eau Fresh&nbsp;е най-малко концентрираната форма на аромата и обикновено съдържа от 1 до 3% парфюмни масла</li> <li>Eau de Cologne също малко концентрация на аромата. Съдържа от 2 до 4% парфюмни масла, разтворени във вода и алкохол.</li> <li>Eau de Toilette обикновено съдържа около 5 до 15% чисти масла.</li> <li>Eau de Parfum обикновено има около 15 до 20% чисти масла.</li> <li>Parfum (най-концентрираният, най-редкият и най-скъп) има около 20 до 30% чисти масла.</li> </ul> <p>Ние обаче няма да правим твърде сложни композиции, няма да добавяме алкохол и дестилирана вода, а ще използваме по-тежката форма с основа на растително масло. Казваме тежка, тъй като растителното масло по-трудно попива в кожата, поради по-големите си молекули. Добре е да се подбере такова базово масло, което ще попие бързо и лесно в кожата, а също така няма да има и твърде силен ядков аромат. Препоръчваме ви да ползвате био <a href="https://makasa.org/product/frakcionno-kokosovo-maslo-plant-therapy">фракционно кокосово масло</a>, бадемово, <a href="https://makasa.org/product/arganovo-maslo-30100-ml-wooden-spoon">арганово масло</a>&nbsp;или жожоба (по същество това е восък). Задължително е добавянето на витамин Е, който ще стабилизира сместа, тоест няма да позволи лесното окисление и гранясване на маслата.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">От какво ще имате нужда</span></h3> <ul> <li>20 мл бутилка/шише от тъмно амбър стъкло или висококачествено виолетово. Бутилката трябва да се затваря добре с капачка.</li> <li>Рол-он апликатор</li> <li>2 суп. лъжици базово/растително масло</li> <li>30 капки етерични масла по избор.</li> <li>1 суп. лъжица витамин Е</li> <li>Малка фунийка</li> <li>Картонени лентички за проба</li> </ul> <h3><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-blog-how-to-build-perfume-2.jpg" class="alignleft" width="692" height="461" /></span></h3> <h3><span style="color: #99cc00;">Преди да започнем, добре е да знаем</span></h3> <p>Най-трудната част от създаването на собствен парфюм е да решите, кои аромати ви харесват най-много. И така, като начало, искате да създадете флорален аромат или такъв, базиран на дървесни нотки? Има хиляди възможности! Ако знаете какъв вид аромат искате да създадете, това ви дава и представа, какви етерични масла да смесите.</p> <p>Трябва да смесите етеричните масла по начина, по който се композира музикален акорд, с високи, средни и ниски ноти, които се допълват взаимно. Без значение какъв аромат искате да създадете, започнете с формирането на основния акорд базовата нотка, която може да бъде и по-сложна с повече аромати. Базовата нотка е най-трайна като аромат, така че тя е изключително важна за парфюмното масло.</p> <p>Но как да разберете, дали избраните от вас аромати ще се съчетаят добре? Изрежете малки картонени лентички и накапете по капка от всяко масло. Съчетанието е доста силно, но така ще можете да усетите приблизително дали ви харесва тази комбинация. Направете колкото се може повече комбинации, за да се уверите че вървите в правилна посока. Преди да изпробвате ароматите, изчакайте поне 24 часа, дайте време на маслата да се смесят. Вдишайте бавно аромата, задръжте дъха си и опознайте отделните ухания на етеричните масла и тяхната сила. Опитът идва с това, когато успеете да създадете балансиран, абсолютно нов аромат, където нито едно от етеричните масла не преобладава над другите. Ако усетите, че сте се предозирали с аромати, рестартирайте рецепторите си, като вдишате смляно кафе.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Научете, как се съчетават ароматите</span></h3> <p>Първата стъпка към създаването на перфектния парфюм е да научите, как се съчетават ароматите. Парфюмът ви ще се състои от три вида нотки в различно съотношение: базови нотки, средни нотки и връхни нотки. <span style="color: #99cc00;"><strong>Важно!</strong> <strong>Трябва да добавяте маслата в този ред.</strong></span></p> <p>Парфюмът по същество е комбинация от съставки или компоненти, всеки от които добавя определена характеристика към цялото. Етеричните масла не се задържат много дълго върху кожата, тъй като са много летливи. Поради малкия размер на молекулите си, те напускат кожата и достигат до рецепторите в носа най-бързо, затова и се възприемат първи. Парфюмеристите ги наричат връхни нотки на парфюма и те създават първото впечатление за всеки аромат. Пример за връхна нотка е цитрусовата, като портокал, лимон или бергамот.</p> <p>Средните нотки по същество са &bdquo;сърцето&ldquo; на вашия аромат, придават топлина и плътност на парфюма. Те осигуряват развиващ се втори слой на аромата и служат за модифициране на базовите нотки &ndash; най-големите молекули, които осигуряват фиксиране или трайност на уханието и са последните впечатления от аромата, които остават върху кожата.</p> <p>Базовите нотки се развиват с течение на времето, така че в началото може и да не ги усетите. Но след като всички други аромати избледнеят, базовите нотки разгръщат своята дълбочина. Често те са с по-ободряващи аромати, като кедрово дърво, сандалово дърво, ветивер и др.</p> <p>Изкуството на парфюмерията се състои в комбинирането на тези групи компоненти, за да се постигне цялостен ефект, независимо дали той е дълбок, богат и екзотичен, или свеж, чист и модерен.</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Популярни връхни нотки: </strong></span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bosilek-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">босилек, </a>бергамот, грейпфрут, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limon-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">лимон</a>, лайм, мента, нероли, розмарин, сладък портокал.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Популярни средни нотки:</strong> </span>черен пипер, кардамон, лайка, дафинов лист, лавандула, здравец, хвойна, индийско орехче, бял равнец. Тук попадат и абсолю от роза, жасмин, османтус, тубероза, франджипани, мимоза и др.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Популярни базови нотки:</strong></span> тамян, кедър, кипарис, джинджифил, пачули, бор, сандалово дърво, ванилия, ветивер.</li> </ul> <p>Знаем, че е малко объркващо, а и не е необходимо да сте наясно с всичко в тази необятна област. Затова в онлайн магазин МаКаСа сме се постарали да можете лесно да се ориентирате, кое масло, каква нотка притежава. Просто филтрирайте тази характеристика в менюто (или в описанието на самото масло) и така лесно ще намерите това, което ви е необходимо.</p> <h3><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/roll-on-essentail-oil-meloncello-blog-62177240778e7.jpg" class="alignleft" width="677" height="451" /></span></h3> <h3><span style="color: #99cc00;">Бутилката, която ще направите своя парфюм трябва да е с тъмен цвят</span></h3> <p>След като използвате етерични масла и искате да се запази аромата по-дълго, е важно да ги съхранявате в тъмна бутилка, която не пропуска светлина. Винаги разклащате леко парфюмното си масло, преди да го нанесете, за да се смесят добре ароматите. Съхранявайте на тъмно, не излагайте на пряка слънчева светлина. Отбележете на коя датата сте съставили парфюма и имайте предвид, че неговата максимална трайност е 6 месеца. След този период рискът от замърсяване и оксидация е много висок.</p> <p>Препоръчваме ви да използвате рол-он &nbsp;за етерични масла. Понякога е по-удобно парфюмът да е в малко рол-он шише, което лесно да пренасяте в чантата си. Тъй като ще бъдат разредени в базово масло, течността ще е по-плътна от стандартния парфюм на алкохолна основа.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Дайте време на ароматите да се слеят и разгърнат пълния си потенциал</span></h3> <p>Въпреки че можете да използвате парфюма си веднага, най-добре е да оставите ароматите да се комбинират и слеят. Ако решите да използвате парфюма си веднага, твърде вероятно е ароматът да бъде по-малко благоуханен, а отделните масла да не са имали време да се съчетаят в прекрасно ухание. Ето защо е полезно да го оставите да престои известно време, тогава сте му дали време да разгърне пълния си потенциал.</p> <p>Парфюм, направен у дома с етерични масла, първоначално може да ухае чудесно, но след време ароматите могат да се комбинират до нещо, което не ухае много привлекателно. Ако оставите да престои, ще добиете по-добра представа за това как ще ухаят комбинираните аромати. Препоръчваме минимум 48 часа престой на хладно и тъмно, далеч от достъпа на деца. Колкото по-дълго го оставите, толкова по-силен ще бъде ароматът (можете да го оставите и до 6 седмици)</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Експериментирайте с ароматите си</span></h3> <p>Ако сте изпробвали няколко различни комбинации и не сте доволни, трябва просто да експериментирате повече с ароматите си. Изпробвайте различни етерични масла, докато не откриете комбинацията, която ви харесва.</p> <p>Може да предпочитате по-дървесен аромат и да искате да се придържате към по-сладките с ванилия, сандалово дърво, тонка боб. Или пък може да харесвате много флорални аромати и да искате да използвате лавандула, иланг-иланг или жасмин. Може би цените плодовите аромати и искате да използвате лимон, сладък портокал или мандарина.</p> <h4><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/perfumes-essential-oils.jpg" class="alignleft" width="435" height="547" /></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;">ДА НАПРАВИМ ПАРФЮМ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА , СТЪПКА ПО СТЪПКА</span></h3> <p>Измийте хубаво шишето и дезинфекцирайте със спирт (оставате да изсъхне добре). Добавете в него базово масло (тук ще ви бъде в помощ малката фуния), а след него и витамин Е.&nbsp;Освен че ще запази сместта от замърсяване, Витамин Е (Tocopherol) е изключително полезен за кожата. Подобрява еластичността на клетъчните мембрани, което на свой ред забавя процесите на стареене и поддържа кожата здрава. Бъдете внимателни при смесването на отделните съставки, старайте се да работите чисто, без да разливате.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>Първа стъпка:</strong> Добавете базовата нотка</span></h4> <p>Първата стъпка към създаването на вашия аромат е добавянето на базовата нотка. Често пъти базовите нотки са земни аромати, които осигуряват добър дълготраен аромат на парфюма и могат да бъдат до 55 % от вашата смес. Това е ваше лично предпочитание и можете да експериментирате, за да видите какви аромати ви харесват. Помнете, базовите нотки са тези, които разгръщат аромата си след време. Тяхното ухание ще усетите едва след като вече парфюмът е престоял на кожата ви.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>Втора стъпка:</strong> Добавете средната нотка</span></h4> <p>Етеричните масла, които ще добавите ще бъдат сърцето на вашия аромат, уханието, което се появява след разсейването на връхната нотка. Някои хора предпочитат да използват по-флорални аромати, но отново това е ваше лично предпочитание. Често пъти средните нотки могат да бъдат най-голямата част от вашата смес, но отново това варира в зависимост от експериментите.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><strong>Трета стъпка:</strong> Добавете връхната нотка</span></h4> <p>И накрая, последната добавка към вашето парфюмно масло е връхната нотка, която бързо ще избледнее, но ще бъде първият аромат, който ще усетите, когато отворите парфюма си. Често те могат да бъдат от 5 до 20 процента от сместа, но можете да добавите повече или по-малко, ако решите. Можете да използвате цитрусови, ментови или освежаващи аромати за своята връхна нотка. Ако не сте сигурни, изпробвайте различни аромати и вижте кой ви харесва най-много.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">Четвърта стъпка: Разклатете парфюма си и изчакайте преди да го използвайте</span></h4> <p>След като сте добавили всички съставки на вашия парфюм, разклатете го. Това ще позволи на ароматите да се слеят и смесят. След това, ако сте достатъчно търпеливи, оставете го да престои около месец, преди да го използвате. Можете да го използвате и преди това, но ароматите ще станат по-силни, когато престои.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">Направете си кремообразен парфюм</span></h4> <p>Можете също така да създадете кремообразен парфюм, като използвате пчелен восък и масло от жожоба. Лесна рецепта, която да опитате. &nbsp;</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Ще ви бъдат необходими:</strong> </span>бурканче от 100 мл, 5 суп. лъжици пчелен восък, 5 суп. лъжици жожоба, 5 суп. лъжици витамин Е, 20 капки масло от сандалово дърво, 18 капки екстракт от ванилия, 10 капки масло от грейпфрут и 8 капки масло от бергамот. Разтопете пчелния восък на слаб огън в подходящ стъклен или керамичен съд. След това добавете маслото от жожоба, докато сместа се хомогенизира. Оставете леко да се охлади и след това пристъпете към добавяне на етеричните масла. Съхранявайте в малко бурканче с добре затваряща се капачка.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Малко вдъхновение с различни комбинации</span></h3> <p>Ако имате нужда от малко вдъхновение, за да започнете, ето няколко възможни комбинации от етерични масла, които да опитате в зависимост от настроението, характера и личните си предпочитания.</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Освежаващ и енергизиращ</strong></span> &ndash; етерично от масло от грейпфрут, джинджифил, ветивер</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Романтичен и изпълнен с копнежи</strong></span> &ndash; етерично от масло от роза, лайм, ветивер</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Чувствен и дълбок</strong></span> &ndash; етерично от масло от сладък портокал, иланг-иланг, сандалово дърво</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Сладък и летен</strong> </span>&ndash; етерично от масло от лавандула, лайка, кардамон, кедър, здравец</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Ярък и освежаващ</strong></span> &ndash; етерично от масло от мента, розмарин, лимон, градински чай, хвойна</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Билков и дървесен</strong></span> &ndash; етерично от масло от смърч, хвойна, кедър, ветивер, бергамот</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Богат и пикантен</strong></span> &ndash; етерично от масло от лавандула, карамфил, индийско орехче, ванилия, иланг-иланг</li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/69284085_2482121755164282_3359165429112111104_n.jpg" class="alignleft" width="567" height="567" />Няколко рецепти, които може да пробвате</span></h4> <p><span style="color: #000000;">Предлагаме ви три парфюмни композиции, които може да изпробвате у дома.</span></p> <p><strong><span style="color: #99cc00;">Парфюмна композиция &bdquo;Нежни милувки&ldquo;</span></strong></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Лавандула</a> - 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-karamfil-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Карамфил</a> - 4 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-hvoyna-plant-therapy" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Хвойна</a> - 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/jasmin-sambak-absolyu-1-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Абсолю от Жасмин</a> - 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-ilang-ilang-kompl-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Иланг-иланг </a>- 3 капки</li> </ul> <p><strong><span style="color: #99cc00;">Парфюмна композиция &bdquo;Флорална магия&ldquo;</span></strong></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-pachuli-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Пачули</a> - 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Лавандула</a> - 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-ilang-ilang-kompl-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Иланг-иланг</a> - 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/jasmin-sambak-absolyu-1-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Жасмин</a> - 1 капка</li> </ul> <p><strong><span style="color: #99cc00;">Парфюмна композиция &bdquo;Тайната на Изтока&ldquo;</span></strong></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/indiysko-orehche-biopark-cosmetics" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Индийско орехче</a> - 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-mey-chang-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Мей чанг</a> - 1</li> <li><a href="https://makasa.org/product/jasmin-sambak-absolyu-1-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Абсолю от Жасмин</a> - 4 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-gradinski-chay-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Градински чай</a> - 10 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-sandalovo-darvo-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Сандалово дърво</a> - 4 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-indiyski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично от масло от Тамян</a> - 4 капки</li> </ul> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></h3> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/gorska-temenuga-absolyu">ГОРСКА ТЕМЕНУГА АБСОЛЮ &ndash; НЕЖНАТА ВИОЛЕТОВА МАГИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/ekzotichniyat-aromat-na-jasmin">ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН</a></span></li> <li><a href="https://makasa.org/article/za-kachestvoto-na-aroma-produktite-primavera" target="_blank" rel="noopener">ЗА КАЧЕСТВОТО НА АРОМА ПРОДУКТИТЕ PRIMAVERA</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/smesvane-na-eterichnite-masla-teoriya-i-praktika">СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА &ndash; ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА</a><span style="color: #99cc00;"></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life" title="Ароматерапия с Primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner.jpg" /></a></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Източници: Wikipedia, https://shop.perfumersapprentice.com/t-PerfumersCorner.aspxaromaweb.com<br />https://basenotes.com/threads/primer-on-how-to-make-perfume-version-1-0.158437/<br />Написа: Кремена Петрова</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки