Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
3-ТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЗАБЛУДИ ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

04.05.2022 17:11:16

3-ТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЗАБЛУДИ ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

В днешно време, етеричните масла и ароматерапията придобиват все по-голяма популярност. С познания за безопасното приложение у дома, могат да значително да подобрят общото ни благосъстояние и да повлияят положително върху начина ни на живот. Въпреки това често се разпространява много дезинформация за ползите от тях и правилната им употреба.

В тази статия ще разгледаме 3-те най-големи заблуди, които се срещат за етеричните масла и ще се вслушаме в експертното мнение на професионалните ароматерапевти от PRIMAVERA.

„Фактът, че особено в интернет, се разпространява объркваща или дори невярна информация, показва колко е важно да се предоставят разяснения и научнообоснована информация“, казва експертът по ароматерапия Анусати Тум. Международно признатият експерт по ароматерапия и директор на семинарите в PRIMAVERA разглежда най-често срещаните погрешни схващания, за да помогне на нас, обикновените потребители да изясним 

ЗАБЛУДА 1: ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА МОГАТ ДА „ЛЕКУВАТ“

„Етеричните масла са съставени от сложни химични, органични съединения. Тяхното въздействие върху нашия организъм е много разнообразно.

Етеричните масла наистина могат да направят много за нашето тяло. Въпреки това всеки, който създава впечатление, че заболявания, изискващи медицинско лечение, могат да бъдат излекувани с помощта на тези масла, не може да бъде приеман сериозно и пренебрегва научно обосновани знания", казва  Анусати Тум. 

Много етерични масла не са изследвани обстойно за тяхното цялостно въздействие върху нашия организъм, затова е неправилно да се твърди, че етеричните масла могат да лекуват. Да, могат да ни помогнат при определени неразположения, болки, настинки, да облекчат определени състояния и т.н., но в никакъв случай не трябва да се разчита само на тяхното приложение, когато не се чувстваме добре.

Дървесните масла могат да облекчат дишането и да осигурят по-спокоен и релаксиращ сън. Лавандуловото масло помага за облекчаване на стреса или проблемите със заспиването. Етеричното масло от портокал може да облекчи тревожността и напрежението и да подобри способността за концентрация.

Други масла, като етерично масло от риган или равинтсара се оказват много ефективни, когато става въпрос за намаляване на броя на микробите във въздуха, за балансиращ ефект или за подобряване на общото благосъстояние на организма. Знаем, че етеричните масла винаги въздействат както физически на тялото ни, така и емоционално на ума и душата ни.

Освен това комбинирането на етеричните масла с полезни базови масла позволява създаването на ароматни и интензивно подхранващи смеси за третиране на тялото. В случай на треска, настинка, болки в мускулите и ставите, както и на дискомфорт в корема, компресите или мехлемите могат да осигурят облекчение.

Важно е да следвате правилото, когато не се чувствате добре, първо да се обърнете към вашия лекуващ лекар или педиатър.

ЗАБЛУДА 2: ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА СА „ЗДРАВОСЛОВНИ“ – НЕЗАВИСИМО ОТ НАЧИНА, ПО КОЙТО ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ

Това твърдение също не е вярно. Етеричните масла са силно концентрирани активни растителни съставки, които трябва да се използват внимателно. Много от тях предизвикват дразнение на кожата и лигавиците. Ето защо, с малки изключения, те не трябва да се използват в чист вид и не трябва да влизат в контакт с очите или лигавиците.

Етеричните масла никога не трябва да се нанасят на отворени рани, освен ако опитен в ароматерапията лекар изрично не предпише това. За грижа за кожата етеричните масла трябва задължително да се разреждат с органично базово масло.

Важно е да споменем, че поглъщането на етерични масла също не е препоръчително. Изключение правят етеричните масла, които са обявени за хранителни продукти или добавки и следователно са подходящи за подправяне/ароматизиране на храни. Те са преминали съответните институции, както и регулации на Европейски съюз, където е изследвана тяхната безопасност при използване.

Изискването на ЕС за деклариране на определените продукти предвижда, че производителите трябва да определят конкретен вид употреба и това трябва да бъде ясно посочено на етикета.

Етеричните масла обикновено се декларират като козметични средства за употреба върху кожата или като стоки за ароматизиране на помещения. И в двата случая не се предвижда перорален прием.

Висококачествените доставчици ясно указват тази важна информацията, която е отпечатана върху етикета на продукта.

Повече за безопасното приложение на етерични масла, може да прочетете в нашата статия Как да използваме етеричните масла безопасно.

ЗАБЛУДА 3: ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ВИНАГИ СА НЕПОДПРАВЕНИ ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ

За съжаление това също не е така. Висококачествените чисти масла се извличат само директно от листата, цветовете, семената, плодовете, клоните и корените на растението, от което произхождат, и не се разреждат. Колебанията на органичните съставки, които зависят от вида почвата, климата и метеорологичните условия по време на периода на растеж и прибиране на реколтата, както и от рода на растението, не се видоизменят във висококачествените етерични масла.

Следователно 100-процентово чистите етерични масла не съдържат никакви биотехнологично произведени аромати, които по закон могат да бъдат обозначени като „натурални“.

Ето защо, когато купувате тези продукти, трябва да проверите дали етеричното масло не съдържа синтетични или „идентични на природата“ добавки, а дали е напълно натурално и по възможност от сертифицирано биологично земеделие.

Причината: Синтетичните, с други думи изкуствено произведени аромати, не съдържат никаква информация от растителен произход. Така и до днес нито една лаборатория не е успяла да „пресъздаде“ чисти етерични масла, тъй като те често съдържат няколкостотин вещества и затова се обозначават като многокомпонентни смеси.

Освен описаните по-горе чисти етерични масла съществуват и така наречените стандартизирани етерични масла. Според фармакопеята (DAB, AUB - немска, австрийска) това са стандартизирани масла, които трябва да отговарят на стандартите на фармакопеята за съответната страна по отношение на количествата и плътността на съдържанието.

Тези спецификации гарантират, че етеричното масло винаги ще бъде съвместимо по отношение на съставките и физичните си свойства.

Ако натуралното етерично масло не отговаря на тези стандарти, се добавят натурално идентични или изолирани съставки, като гераниол или ментол. Но тогава това вече не е чист и натурален продукт!

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Източник: https://www.primaveralife.com/en/news/greatest-misconceptions-essential-oils?fbclid=IwAR0LKnC5xButgqXQe1Md6uzjo7rs2u17714PluSGgXB6E7ude4_MqsyJBPM
Написа: Кремена Петрова
Снимки: Primavera Life, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Ароматерапия

Статии за Ароматерапия | MAKASA.ORG

3-ТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЗАБЛУДИ ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

3-ТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЗАБЛУДИ ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

В тази статия ще разгледаме 3-те най-големи заблуди, които се срещат за етеричните масла, според експертното мнение на ароматерапевтите от PRIMAVERA. В тази статия ще разгледаме 3-те най-големи заблуди, които се срещат за етеричните масла, според експертното мнение на ароматерапевтите от PRIMAVERA. 2022-05-04T17:55:18+03:00 3-ТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЗАБЛУДИ ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

<p><span style="font-weight: 400;">В днешно време, <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla">етеричните масла</a> и ароматерапията придобиват все по-голяма популярност. С познания за безопасното приложение у дома, могат да значително да подобрят общото ни благосъстояние и да повлияят положително върху начина ни на живот. Въпреки това често се разпространява много дезинформация за ползите от тях и правилната им употреба.</span></p> <p><strong><span style="color: #99cc00;">В тази статия ще разгледаме 3-те най-големи заблуди, които се срещат за етеричните масла и ще се вслушаме в експертното мнение на професионалните ароматерапевти от PRIMAVERA.</span></strong></p> <p><span style="font-weight: 400;">&bdquo;Фактът, че особено в интернет, се разпространява объркваща или дори невярна информация, показва колко е важно да се предоставят разяснения и научнообоснована информация&ldquo;, казва експертът по ароматерапия Анусати Тум. Международно признатият експерт по ароматерапия и директор на семинарите в PRIMAVERA разглежда най-често срещаните погрешни схващания, за да помогне на нас, обикновените потребители да изясним&nbsp;</span></p> <h2><strong><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/94014_waldbroschre_2019-2-627288dbb4996.jpg" class="alignleft" width="417" height="417" /><span style="font-size: 12pt;">ЗАБЛУДА 1: ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА МОГАТ ДА &bdquo;ЛЕКУВАТ&ldquo;</span></span></strong></h2> <p><span style="font-weight: 400;">&bdquo;Етеричните масла са съставени от сложни химични, органични съединения. Тяхното въздействие върху нашия организъм е много разнообразно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричните масла наистина могат да направят много за нашето тяло. Въпреки това всеки, който създава впечатление, че заболявания, изискващи медицинско лечение, могат да бъдат излекувани с помощта на тези масла, не може да бъде приеман сериозно и пренебрегва научно обосновани знания", казва&nbsp; Анусати Тум.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Много етерични масла не са изследвани обстойно за тяхното цялостно въздействие върху нашия организъм, затова е неправилно да се твърди, че етеричните масла могат да лекуват. Да, могат да ни помогнат при определени неразположения, болки, настинки, да облекчат определени състояния и т.н., но в никакъв случай не трябва да се разчита само на тяхното приложение, когато не се чувстваме добре.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дървесните масла могат да облекчат дишането и да осигурят по-спокоен и релаксиращ сън. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera">Лавандуловото масло</a> помага за облекчаване на стреса или проблемите със заспиването. <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera">Етеричното масло от портокал</a> може да облекчи тревожността и напрежението и да подобри способността за концентрация.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Други масла, като <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-rigan-bio-primavera">етерично масло от риган</a> или <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-ravintsara-bio-5-ml-primavera">равинтсара</a> се оказват много ефективни, когато става въпрос за намаляване на броя на микробите във въздуха, за балансиращ ефект или за подобряване на общото благосъстояние на организма. Знаем, че етеричните масла винаги въздействат както физически на тялото ни, така и емоционално на ума и душата ни.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това комбинирането на етеричните масла с полезни <a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla">базови масла</a> позволява създаването на ароматни и интензивно подхранващи смеси за третиране на тялото. В случай на треска, настинка, болки в мускулите и ставите, както и на дискомфорт в корема, компресите или мехлемите могат да осигурят облекчение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Важно е да следвате правилото, когато не се чувствате добре, първо да се обърнете към вашия лекуващ лекар или педиатър.</span></p> <h4><strong><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/94200_primavera-welten-21-22.jpg" class="alignleft" width="422" height="350" /><span style="font-size: 12pt;">ЗАБЛУДА 2: ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА СА &bdquo;ЗДРАВОСЛОВНИ&ldquo; &ndash; НЕЗАВИСИМО ОТ НАЧИНА, ПО КОЙТО ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ</span></span></strong></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Това твърдение също не е вярно. Етеричните масла са силно концентрирани активни растителни съставки, които трябва да се използват внимателно. Много от тях предизвикват дразнение на кожата и лигавиците. Ето защо, с малки изключения, те не трябва да се използват в чист вид и не трябва да влизат в контакт с очите или лигавиците.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричните масла никога не трябва да се нанасят на отворени рани, освен ако опитен в ароматерапията лекар изрично не предпише това. За грижа за кожата етеричните масла трябва задължително да се разреждат с органично базово масло.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Важно е да споменем, че поглъщането на етерични масла също не е препоръчително. Изключение правят етеричните масла, които са обявени за хранителни продукти или добавки и следователно са подходящи за подправяне/ароматизиране на храни. Те са преминали съответните институции, както и регулации на Европейски съюз, където е изследвана тяхната безопасност при използване.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Изискването на ЕС за деклариране на определените продукти предвижда, че производителите трябва да определят конкретен вид употреба и това трябва да бъде ясно посочено на етикета.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричните масла обикновено се декларират като козметични средства за употреба върху кожата или като стоки за ароматизиране на помещения. И в двата случая не се предвижда перорален прием.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Висококачествените доставчици ясно указват тази важна информацията, която е отпечатана върху етикета на продукта.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повече за безопасното приложение на етерични масла, може да прочетете в нашата статия <a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno">Как да използваме етеричните масла безопасно.</a></span></p> <h2><strong><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/69284085_2482121755164282_3359165429112111104_n-62728926e7f7e.jpg" class="alignleft" width="476" height="476" /><span style="font-size: 12pt;">ЗАБЛУДА 3: ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ВИНАГИ СА НЕПОДПРАВЕНИ ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ</span></span></strong></h2> <p><span style="font-weight: 400;">За съжаление това също не е така. Висококачествените чисти масла се извличат само директно от листата, цветовете, семената, плодовете, клоните и корените на растението, от което произхождат, и не се разреждат. Колебанията на органичните съставки, които зависят от вида почвата, климата и метеорологичните условия по време на периода на растеж и прибиране на реколтата, както и от рода на растението, не се видоизменят във висококачествените етерични масла.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Следователно 100-процентово чистите етерични масла не съдържат никакви биотехнологично произведени аромати, които по закон могат да бъдат обозначени като &bdquo;натурални&ldquo;.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето защо, когато купувате тези продукти, трябва да проверите дали етеричното масло не съдържа синтетични или &bdquo;идентични на природата&ldquo; добавки, а дали е напълно натурално и по възможност от сертифицирано биологично земеделие.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Причината: Синтетичните, с други думи изкуствено произведени аромати, не съдържат никаква информация от растителен произход. Така и до днес нито една лаборатория не е успяла да &bdquo;пресъздаде&ldquo; чисти етерични масла, тъй като те често съдържат няколкостотин вещества и затова се обозначават като многокомпонентни смеси.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен описаните по-горе чисти етерични масла съществуват и така наречените стандартизирани етерични масла. Според фармакопеята (DAB, AUB - немска, австрийска) това са стандартизирани масла, които трябва да отговарят на стандартите на фармакопеята за съответната страна по отношение на количествата и плътността на съдържанието.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тези спецификации гарантират, че етеричното масло винаги ще бъде съвместимо по отношение на съставките и физичните си свойства.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако натуралното етерично масло не отговаря на тези стандарти, се добавят натурално идентични или изолирани съставки, като гераниол или ментол. Но тогава това вече не е чист и натурален продукт!</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"></span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichni-masla-pri-deca">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ ДЕЦА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/7-eterichni-masla-pri-rani-ojulvaniya-i-belezi">7 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПРИ РАНИ, ОЖУЛВАНИЯ И БЕЛЕЗИ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/5-saveta-za-vrashtane-v-uchilishte-sled-vakanciyata">5 СЪВЕТА ЗА ПРИЯТНО ВРЪЩАНЕ В УЧИЛИЩЕ СЛЕД ВАКАНЦИЯТА</a><a href="https://makasa.org/article/5-saveta-za-vrashtane-v-uchilishte-sled-vakanciyata"></a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image"></span></a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> </div> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog.jpg" /></a></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източник: https://www.primaveralife.com/en/news/greatest-misconceptions-essential-oils?fbclid=IwAR0LKnC5xButgqXQe1Md6uzjo7rs2u17714PluSGgXB6E7ude4_MqsyJBPM<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Написа: Кремена Петрова</em></span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимки: Primavera Life, всички права запазени</em></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки