Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

24.09.2022 14:15:47

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Етеричното масло от карамфил се извлича от карамфилови дървета Syzygium aromaticum , които виреят предимно в Югоизточна Азия. Произвежда се чрез дестилация на изсушените цветни пъпки на дървото. За производството на етерично масло от карамфил, могат да се използват и други части на дървото, като стъблото или листата. 

Съдържащият се в етеричното масло евгенол се използва и в дентална анестезия, и понякога ароматът му ни напомня зъболекарския кабинет. Етеричното масло от карамфил улеснява храносмилането, бори се с бактериални храносмилателни инфекции, помага и за облекчението на физическата и иумствена умора. Ароматът му има свойството и да преодолява чувството на глад.

Какви са ползите от етеричното масло от карамфил?

  • Етеричното масло от карамфил помага при зъбобол.
  • Естествено противовъзпалително средство, намалява болката.
  • Има широкоспектърни антимикробни/почистващи свойства.
  • Облекчава респираторни неразположения.

Кратка история на етеричното масло от карамфил

Историята на разпространението на това растение е доста интересна. Смята се, че китайците са го познавали още ІІІ в пр. Хр. Португалците засадили това растение на Молукските острови и постигнали монопол за търговията с този вид подправки за почти 100 г. 

През периода от ХVІІ до началото на ХІХ век карамфилът бил превозван с кораби до Европа. Конкуренцията водела до морски битки между португалци, испанци, холандци и англичани. 

Големият френски мореплавател Поавр, след огромни трудности, успял да открадне растението от Молукските острови и да го пренесе на островите Бурбон (сега Реюнион) и Мавриций, на които бил губернатор. 

Така възникнали карамфиловите плантации.

Карамфилото дърво Syzygium aromaticum е вечнозелен вид, принадлежащ към семейство Миртови (Myrtaceae), което нараства до над 10 метра височина. Пъпките на карамфила се подбират ръчно преди да цъфтят, така се добива подправката карамфил. В изсушено състояние имат тъмнокафяв цвят, силен приятен аромат и парлив, пикантен вкус. 

Подправката е популярна съставка в коледни бисквити и други ястия. След изсушаване прилича по форма на цвят карамфил, откъдето е наименованието на растението. 

Подправката съдържа рекордно количество ароматно масло, което достига 20%.

Етеричното масло е богато на растителни фенилпропаноиди, като основното съединение е евгенол. Другите биоактивни съединения могат да включват тимол, карвакрол и цинамалдехид. Цветът на етеричното масло от карамфил може да варира от бледожълт до златистокафяв, а ароматът му е силно пикантен, опушен подобен на подправката карамфил.

Ползи за здравето при употреба на карамфилово масло

Преди да пристъпим към многобройните ползи за здравето от употреба на карамфилово масло, е нужно да подчертаем, че етерчиното масло попада при така наречените „горещи масла“ – тоест необходимо е да бъде разреждано силно, тъй като може да предизвика чувствителност по кожата. 

При локалната му употреба винаги трябва да се използва разредено в базово масло и с особено внимание от хора с по-чувствителна кожа, тъй като може да предизвика алергична реакция.

Помага за облекчаване на болката при зъбобол

Може би една от най-популярните и традиционно разпространени употреби на това масло е за облекчаване на зъбобол или болка във венците. Евгенолът, който е един от най-популярните химични елементи на карамфила, локално може да действа като естествен анестетик. 

Въпреки че карамфиловото масло няма да може да премахне вашия вече образуван кариес или абсцес и не може да лекува първопричината за вашите зъбни проблеми, то може да направи чудеса и да облекчи болката, ако е необходимо да изчакате докато дойде време за часа ви при зъболекаря. 

За целта най-добре е етеричното масло да го разредите с базово/расително (като масло от маслини)и така да го приложите върху проблемната зона. 

Има силни антибактериални, противогъбични и антимикробни свойства

Благодарение на своите антимикробни свойства, етеричното масло от карамфил може да се прилага за предотвратяване на инфекции. Полезно е при рани, порязвания, гъбични инфекции, натъртвания и други видове наранявания. 

Употребата на етерично масло от карамфил облекчава и ухапвания и ужилвания от насекоми. 

Карамфиловото масло може да има силни антибактериални и противогъбични свойства. Благодарение на химичния си състав може да инхибира растежа на плесени, дрожди и бактерии. Различни изследвания доказват, че фенолните съединения в маслото могат да убият няколко грам-отрицателни и грам-положителни бактерии.

Може да засили имунната система

Както карамфилът, така и неговото масло могат да бъдат полезни за подсилване на имунната система. Потенциалните му антивирусни свойства могат да помогнат за укрепване на устойчивостта към множество заболявания, вероятно защото антиоксидантите в етеричното масло от карамфил пречистват тялото от опасни свободни радикали. 

Богато съдържание на антиоксиданти

Евгенолът в това масло е мощен антиоксидант с висока активност на улавяне на свободните радикали. Може да има някои антиоксиданти свойства и да се класира високо в стойността на ORAC (капацитет за абсорбиране на кислородни радикали), което означава, че използването му в малки количества или нанасянето му върху кожата може да намали оксидативния стрес и да предотврати хронични заболявания.

Употреба на етерично масло от карамфил

  • Репелент против насекоми: Използва се като съставка в репеленти или свещи против насекоми, тъй като ароматът може да отблъсква комари и други неприятни вредители. 
  • Козметично/локално: Може да се използва, като масажно масло. Поради силния си аромат, успокояващ ефект и антисептични свойства, карамфиловото масло често се добавя като активна съставка в сапуни и други козметични продукти. Добавете максимум 5 капки към 50 мл био базово масло от бадем и масажирайте, ако имате болка в мускулите
  • Ароматерапия: Маслото от карамфил може да се смеси добре с много етерични масла, босилек, розмарин, роза, канела, грейпфрут, лимон, индийско орехче, мента, портокал, лавандула и здравец. Дифузирайте в любимия си арома дифузер, за да се насладите на мекия му, пикантен аромат.

Съвети за безопасност и потенциални странични ефекти

Карамфиловото масло може да предизвика силно усещане за парене, ако се използва концетрирано върху кожата. Препоръчително е винаги да прилагате малки количества етерично масло, които да са предварително разредени в базово масло, като бадем, жожоба или арганово масло. Не е е препоръчително употребата му при деца. 

Страничните ефекти на карамфиловото масло включват:

  • Алергични и токсични ефекти: Прекомерната доза може да причини алергични реакции или токсични ефекти поради съдържанието на евгенол.
  • Чревни проблеми: Може да причини чревен дискомфорт, предимно при деца.
  • Ниски нива на кръвната захар: Това масло може да доведе до спад на кръвната захар.
  • Нарушения на кръвосъсирването: Хората с нарушения на кръвосъсирването като хемофилия или тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да избягват това масло.

Бременните жени и тези, които кърмят, не трябва да използват карамфилово масло, тъй като не е ясно дали това силно съединение преминава в кърмата. Освен това пациентите трябва да спрат да приемат маслото преди операция или стоматологична процедура, тъй като може да увеличи риска от кървене.

Както при всяка промяна на диета или хранителна добавка, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да я приложите или добавите към своя режим.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Написа и преведе: Кремена Петрова
Източници: Wikipedia, www.aromaweb.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21796701/, https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.1989.tb02456.x, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла - ползи

Статии за ползите от Етеричните масла | MAKASA.ORG

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Етерично масло от карамфил - ползи и употреба | MAKASA

Етеричното масло от карамфил се извлича от карамфилови дървета Syzygium aromaticum , които виреят преимно в Югоизточна Азия. Произвежда се чрез дестилация Етеричното масло от карамфил се извлича от карамфилови дървета Syzygium aromaticum , които виреят преимно в Югоизточна Азия. Произвежда се чрез дестилация 2022-09-24T14:36:59+03:00 ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ – ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

<p><span style="font-weight: 400;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-karamfil-bio-5-ml-primavera">Етеричното масло от карамфил</a> се извлича от карамфилови дървета </span><i><span style="font-weight: 400;">Syzygium aromaticum </span></i><i><span style="font-weight: 400;">,</span></i><span style="font-weight: 400;"> които виреят предимно в Югоизточна Азия. Произвежда се чрез дестилация на изсушените цветни пъпки на дървото. За производството на етерично масло от карамфил, могат да се използват и други части на дървото, като стъблото или листата.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съдържащият се в етеричното масло евгенол се използва и в дентална анестезия, и понякога ароматът му ни напомня зъболекарския кабинет. Етеричното масло от карамфил улеснява храносмилането, бори се с бактериални храносмилателни инфекции, помага и за облекчението на физическата и иумствена умора. Ароматът му има свойството и да преодолява чувството на глад.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-karamfil-bio-5-ml-primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/clove-essential-oil.jpg" class="alignleft" width="170" height="260" /></a>Какви са ползите от етеричното масло от карамфил?</span></h2> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от карамфил помага при зъбобол.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Естествено противовъзпалително средство, намалява болката.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Има широкоспектърни антимикробни/почистващи свойства.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Облекчава респираторни неразположения.</span></li> </ul> <h2><span style="font-weight: 400; color: #99cc00; font-size: 12pt;">Кратка история на етеричното масло от карамфил</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Историята на разпространението на това растение е доста интересна. Смята се, че китайците са го познавали още ІІІ в пр. Хр. Португалците засадили това растение на Молукските острови и постигнали монопол за търговията с този вид подправки за почти 100 г.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">През периода от ХVІІ до началото на ХІХ век карамфилът бил превозван с кораби до Европа. Конкуренцията водела до морски битки между португалци, испанци, холандци и англичани.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Големият френски мореплавател Поавр, след огромни трудности, успял да открадне растението от Молукските острови и да го пренесе на островите Бурбон (сега Реюнион) и Мавриций, на които бил губернатор.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така възникнали карамфиловите плантации.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Карамфилото дърво </span><i><span style="font-weight: 400;">Syzygium aromaticum</span></i><span style="font-weight: 400;"> е вечнозелен вид, принадлежащ към семейство Миртови (Myrtaceae), което нараства до над 10 метра височина. Пъпките на карамфила се подбират ръчно преди да цъфтят, така се добива подправката карамфил. В изсушено състояние имат тъмнокафяв цвят, силен приятен аромат и парлив, пикантен вкус.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Подправката е популярна съставка в коледни бисквити и други ястия. След изсушаване прилича по форма на цвят карамфил, откъдето е наименованието на растението.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Подправката съдържа рекордно количество ароматно масло, което достига 20%.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло е богато на растителни фенилпропаноиди, като основното съединение е евгенол. Другите биоактивни съединения могат да включват тимол, карвакрол и цинамалдехид. Цветът на етеричното масло от карамфил може да варира от бледожълт до златистокафяв, а ароматът му е силно пикантен, опушен подобен на подправката карамфил.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/clove-bud-tree.jpg" /></span></p> <h2><span style="font-weight: 400; color: #99cc00; font-size: 12pt;">Ползи за здравето при употреба на карамфилово масло</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да пристъпим към многобройните ползи за здравето от употреба на карамфилово масло, е нужно да подчертаем, че етерчиното масло попада при така наречените &bdquo;горещи масла&ldquo; &ndash; тоест необходимо е да бъде разреждано силно, тъй като може да предизвика чувствителност по кожата.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При локалната му употреба винаги трябва да се използва разредено в базово масло и с особено внимание от хора с по-чувствителна кожа, тъй като може да предизвика алергична реакция.</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Помага за облекчаване на болката при зъбобол</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Може би една от най-популярните и традиционно разпространени употреби на това масло е за облекчаване на зъбобол или болка във венците. Евгенолът, който е един от най-популярните химични елементи на карамфила, локално може да действа като естествен анестетик.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки че карамфиловото масло няма да може да премахне вашия вече образуван кариес или абсцес и не може да лекува първопричината за вашите зъбни проблеми, то може да направи чудеса и да облекчи болката, ако е необходимо да изчакате докато дойде време за часа ви при зъболекаря.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За целта най-добре е етеричното масло да го разредите с базово/расително (като масло от маслини)и така да го приложите върху проблемната зона.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400;">Има силни антибактериални, противогъбични и антимикробни свойства</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Благодарение на своите антимикробни свойства, етеричното масло от карамфил може да се прилага за предотвратяване на инфекции. Полезно е при рани, порязвания, гъбични инфекции, натъртвания и други видове наранявания.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Употребата на етерично масло от карамфил облекчава и ухапвания и ужилвания от насекоми.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Карамфиловото масло може да има силни антибактериални и противогъбични свойства. Благодарение на химичния си състав може да инхибира растежа на плесени, дрожди и бактерии. Различни изследвания доказват, че фенолните съединения в маслото могат да убият няколко грам-отрицателни и грам-положителни бактерии.</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Може да засили имунната система</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Както карамфилът, така и неговото масло могат да бъдат полезни за подсилване на имунната система. Потенциалните му антивирусни свойства могат да помогнат за укрепване на устойчивостта към множество заболявания, вероятно защото антиоксидантите в етеричното масло от карамфил пречистват тялото от опасни свободни радикали.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Богато съдържание на антиоксиданти</span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Евгенолът в това масло е мощен антиоксидант с висока активност на улавяне на свободните радикали. Може да има някои антиоксиданти свойства и да се класира високо в стойността на ORAC (капацитет за абсорбиране на кислородни радикали), което означава, че използването му в малки количества или нанасянето му върху кожата може да намали оксидативния стрес и да предотврати хронични заболявания.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400; color: #99cc00;">Употреба на етерично масло от карамфил</span></h3> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">Репелент против насекоми:</span> Използва се като съставка в репеленти или свещи против насекоми, тъй като ароматът може да отблъсква комари и други неприятни вредители.&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">Козметично/локално:</span> Може да се използва, като масажно масло. Поради силния си аромат, успокояващ ефект и антисептични свойства, карамфиловото масло често се добавя като активна съставка в сапуни и други козметични продукти. Добавете максимум 5 капки към 50 мл био базово масло от бадем и масажирайте, ако имате болка в мускулите</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">Ароматерапия:</span> Маслото от карамфил може да се смеси добре с много <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a>, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bosilek-bio-primavera">босилек,</a> <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-rozmarin-kamfor-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">розмарин</a>, <a href="https://makasa.org/product/bio-rozovo-maslo-rosa-damascena-alteya-organics" target="_blank" rel="noopener">роза</a>, <a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-kora-na-kanela-bio-60-5-ml-primavera">канела,</a> <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-greypfrut-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">грейпфрут</a>, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limon" target="_blank" rel="noopener">лимон</a>, индийско орехче, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera" target="_blank" rel="noopener">мента</a>, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">портокал</a>, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula" target="_blank" rel="noopener">лавандула </a>и <a href="https://makasa.org/product/zdravec-geranium-alteya-organics" target="_blank" rel="noopener">здравец</a>. Дифузирайте в любимия си <a href="https://makasa.org/product/ultrazvukov-difuzer">арома дифузер,</a> за да се насладите на мекия му, пикантен аромат.</span></li> </ul> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00; font-size: 10pt;">Съвети за безопасност и потенциални странични ефекти</span></h4> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 10pt;">Карамфиловото масло може да предизвика силно усещане за парене, ако се използва концетрирано върху кожата. Препоръчително е винаги да прилагате малки количества етерично масло, които да са предварително разредени в <a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" target="_blank" rel="noopener">базово масло</a>, като <a href="https://makasa.org/product/bio-bademovo-maslo" target="_blank" rel="noopener">бадем</a>, <a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jojoba" target="_blank" rel="noopener">жожоба </a>или <a href="https://makasa.org/product/bio-arganovo-maslo" target="_blank" rel="noopener">арганово масло</a>. Не е е препоръчително употребата му при деца.&nbsp;</span></p> <h4><span style="font-weight: 400; color: #99cc00; font-size: 10pt;">Страничните ефекти на карамфиловото масло включват:</span></h4> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 10pt;">Алергични и токсични ефекти: Прекомерната доза може да причини алергични реакции или токсични ефекти поради съдържанието на евгенол.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 10pt;">Чревни проблеми: Може да причини чревен дискомфорт, предимно при деца.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 10pt;">Ниски нива на кръвната захар: Това масло може да доведе до спад на кръвната захар.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 10pt;">Нарушения на кръвосъсирването: Хората с нарушения на кръвосъсирването като хемофилия или тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да избягват това масло.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 10pt;">Бременните жени и тези, които кърмят, не трябва да използват карамфилово масло, тъй като не е ясно дали това силно съединение преминава в кърмата. Освен това пациентите трябва да спрат да приемат маслото преди операция или стоматологична процедура, тъй като може да увеличи риска от кървене.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 10pt;">Както при всяка промяна на диета или хранителна добавка, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да я приложите или добавите към своя режим.</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-limon-polzi-za-zdraveto">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН &ndash; ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-djindjifil-polzi-za-zdraveto">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ДЖИНДЖИФИЛ &ndash; ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-neven-polzi-i-prilojeniya">МАСЛО ОТ НЕВЕН - ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-jalt-kantarion-polzi-i-prilojeniya">МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН - ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></span><br /><span style="color: #99cc00;"></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/page/primavera-organic-skincare"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-organic-skincare-banner3.jpg" /></a></p> <p><span style="font-size: 8pt;"><em><span style="font-weight: 400; color: #999999;">Написа и преведе: Кремена Петрова</span></em></span><br /><span style="font-size: 8pt;"><em><span style="color: #999999;">Източници: Wikipedia, www.aromaweb.com,&nbsp;<span style="font-weight: 400;">https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21796701/,&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.1989.tb02456.x,&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/</span></span></em></span></p>

Сравнение на продукти