Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ЧУДНОТО МАСЛО ХВОЙНА ПЛОД

01.10.2021 22:19:25

ЧУДНОТО МАСЛО ХВОЙНА ПЛОД

Със своя свеж и дървесен аромат етеричното масло от хвойна е чудесно допълнение към вашата арома колекция. Маслото има разнообразни терапевтични ползи и е идеално, когато искате да се освободите от излишно натрупаните токсини и течности в организма.

В магазин МаКаСа можете да намерите висококачествени, 100% чисти етерични масла от различни световни и български марки – Biopark Cosmetics, Alteya Organics, Plant Therapy, Ecomaat.

Подбрали сме част от любимите ни начини, чрез които можете да включите това прекрасно масло във вашето арома ежедневие, но преди това нека да разкажем малко повече за произхода, както и няколко интересни факти.

КРАТКА ИСТОРИЯ

Предполага се, че растението хвойна съществува на земята от около 50 млн. години. Основни местообитания и държави производители на етерични масла са Италия, Франция и Испания.

В древността хвойната се е прилагала успешно при лечение от ухапване от змия, а хвойновите шишарки са се използвали, като много добро хигроскопично и антисептично средство. През палеолита е горена в Европа с цел прогонване на болестите.

Хвойновите клонки все още се използват в духовни практики и церемонии в Тибет, както и от първите заселници на Америка.

ВИДОВЕ И ХАРАКТЕРИСТИКИ

Хвойна (Juniperus) са род иглолистни дървета и храсти от семейство Кипарисови. На български, дребнораслата планинска хвойна с полегнало стъбло (J. communis depressa) понякога се нарича и „смрина“.

Разпознават се от 50 до 67 вида, разпространени широко в северното полукълбо от Арктика на юг до тропическа Африка, както и в планинските части на Централна Америка.

Най-характерната особеност на хвойните са техните шишарки (наричани още „плодове“). Люспите им са сраснали в една обща месеста обвивка и шишарките са или сферични, или продълговати.

Хвойните се разделят на два подраздела: Oxycedrus – с игловидни листа и Sabina – с по-дребни, люсповидни листа.Juniper berry - Wikipedia

В България се срещат пет вида:

 • Синя хвойна (communis L.)
 • Червена хвойна  (oxycedrus L.)
 • Ниска хвойна (pygmaea C. Koch)
 • Миризлива/казашка хвойна  (sabina L.)
 • Дървоводна хвойна (excelsa M. Bieb.)

Последните два вида са редки и защитени от закона. Хвойнaтa съдържа етерични ароматни масла, които се използват в медицината и парфюмерията. Шишарките на обикновената хвойна например се използват за ароматизиране на напитката джин.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ХВОЙНА

Използва се като антисептик и диуретик(според изследване на NCBI от 11.11.2014 г.) Тези му качества го правят незаменимо, когато човешкия организъм има нужда да се освободи от натрупани токсини, вода и соли. Ускорява процесите на разграждане и микроциркулация. В козметиката за лице, маслото от хвойна се препоръчва при „проблемна кожа“. 

Хвойната стимулира кръвообращението, отпуска кръвоносните съдове, прочиства червата и стомаха, белите дробове и кръвта.

Има много добро диуретично действие, укрепва стомаха и засилват метаболизма. Освен това премахва подпухналостта, полезна е срещу дерматит и различни кожни проблеми.

Подобрява обмяната на веществата в кожния слой, пречиства и детоксикира кожата, подпомага заздравяването ѝ. Тя е добро средство в борбата с целулита, премахва възпаления на белите дробове и бронхите, подобрява функциите на сърцето. 

Етеричното масло от хвойна се използва и за облекчаване на различни тревожни състояния, психическо изтощение и нервно напрежение. Тонизира черния дроб и регулира менструалния цикъл. Съчетава се много добре с масло от кедър, кипарис, здравец, грейпфрут, лимонена трева, бергамот и лайм.

НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ И НАЧИН НА УПОТРЕБА

 • В дифузер: 7–8 капки при физическа и умствена умора, неутрализира вредните енергийни влияния.
 • Ароматна вана: 6–10 капки разтворени в 1 с.л. мед или морска сол. При проблеми с опорно-двигателния апарат, ревматизъм, артрит, подагра, разширени вени, артеросклероза, нарушения в кръвообращението.
 • Масаж: 4 капки се смесват с 10 мл. базово масло, за лимфен дренаж и детоксикация, при целулит и застой в тъканите, отоци в следствие на ревматизъм и артрит.
 • Грижа за косата: може да се добавят 3–4 капки към количеството шампоан необходимо за едно измиване, втрива се добре и се оставя да действа няколко минути. Изплаква се обичайно. Действа добре при мазна коса, пърхут и косопад.

Почистваща маска за мазна и комбинирана кожа 

В малка купа добавете 1 ч. л. глина Расул. Добавете 2 ч.л. Хидрозол от хвойна и 2 капки етерично масло от сладък портокал. Смесете, за да образувате копринена паста. Нанесете с помощта на четка като маска на цялото лице, като избягвате зоната около очите. Оставете да действа 5 минути, след което изплакнете с хладка вода. Не забравяйте да нанесете подходящ серум за лице, тъй като той прониква дълбоко в кожата. Препоръчваме ви да изпозлвате био озаряващия серум от серията Rose&Mullein на Алтея Органикс.

Не пропускайте хидрозол(хидролат) Хвойна

Хидрозолът от хвойна се получава, чрез парна дестилация на шишарки от хвойна (ботаническо наименование: Juniperus communis L.). В процеса на дестилация на пара се получават два екстракта: етерично масло от хвойна и хидрозол от хвойна. Ароматът на хидрозол от хвойна е свеж, жив, тревист и леко сладникав. Препоръчително е да се съхранява в хладилник след отваряне, за да запази качествата си по-дълго време.

 • Здравословни ползи: Използва се като естествен дезодорант, при умора, нервност, подуване, болки в краката и стъпалата. Намалява целулита и подуването на корема. Хвойновите плодове са известни, като мощен диуретик и подпомагат оттичането на излишните течности в тялото. Хидрозолът от хвойна има свойството да детоксикира организма.
 • Грижа за лицето и тялото: използва се за почистване, тонизиране, стимулира кожната регенерация, подходящ при мазна кожа и акне, предодвратява образуването на пъпки, премахва подпухналостта и спомага за преминаването на синини по тялото.

Хвойната може да помогне за намаляване на подпухналостта на очите, като насърчава оттичането на излишната вода, заседнала в тази област. Освен това стимулира кръвообращението, подмладявайки зоната на очния контур. Хвойновият хидрозол има също и емоционални ефекти – помага за облекчаване на стреса, без да има седативен ефект. Може да се използва и в дуфузер или ароматна лампа, както и по време на медитация и други духовни практики.

 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

 

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.


-------------

Източници: Wikipedia, Етерични масла за всеки ден, Полина Маркова, Издателство Жануа, 2016 г.
The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy – Valerie Ann Worwood, New World Library

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

ЧУДНОТО МАСЛО ХВОЙНА ПЛОД

Чудното масло Хвойна плод | MAKASA.ORG

Със своя свеж и дървесен аромат етеричното масло от хвойна е чудесно допълнение към вашата арома колекция. Маслото има разнообразни терапевтични ползи. Със своя свеж и дървесен аромат етеричното масло от хвойна е чудесно допълнение към вашата арома колекция. Маслото има разнообразни терапевтични ползи. 2022-03-17T16:00:27+02:00 ЧУДНОТО МАСЛО ХВОЙНА ПЛОД

<p>Със своя свеж и дървесен аромат <a href="https://makasa.org/product/hvoyna-plod-juniperus-communis-10-ml" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">етеричното масло от хвойна</span></a> е чудесно допълнение към вашата арома колекция. Маслото има разнообразни терапевтични ползи и е идеално, когато искате да се освободите от излишно натрупаните токсини и течности в организма.</p> <p>В магазин МаКаСа можете да намерите висококачествени, 100% чисти <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a> от различни световни и български марки &ndash; <em>Biopark Cosmetics,&nbsp;Alteya Organics,&nbsp;Plant Therapy,&nbsp;Ecomaat.</em></p> <p>Подбрали сме част от любимите ни начини, чрез които можете да включите това прекрасно масло във вашето арома ежедневие, но преди това нека да разкажем малко повече за произхода, както и няколко интересни факти.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">КРАТКА ИСТОРИЯ</span></h4> <p>Предполага се, че растението хвойна съществува на земята от около 50 млн. години. Основни местообитания и държави производители на етерични масла са Италия, Франция и Испания.</p> <p>В древността хвойната се е прилагала успешно при лечение от ухапване от змия, а хвойновите шишарки са се използвали, като много добро хигроскопично и антисептично средство. През палеолита е горена в Европа с цел прогонване на болестите.</p> <p>Хвойновите клонки все още се използват в духовни практики и церемонии в Тибет, както и от първите заселници на Америка.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">ВИДОВЕ И ХАРАКТЕРИСТИКИ</span></h4> <p>Хвойна&nbsp;(<em>Juniperus</em>) са род иглолистни дървета и храсти от семейство&nbsp;Кипарисови. На български, дребнораслата планинска хвойна с полегнало стъбло (J. communis depressa) понякога се нарича и &bdquo;смрина&ldquo;.</p> <p>Разпознават се от 50 до 67 вида, разпространени широко в северното полукълбо от&nbsp;Арктика на юг до тропическа Африка, както и в планинските части на Централна Америка.</p> <p>Най-характерната особеност на хвойните са техните шишарки (наричани още &bdquo;плодове&ldquo;). Люспите им са сраснали в една обща месеста обвивка и шишарките са или сферични, или продълговати.</p> <p>Хвойните се разделят на два подраздела: <em>Oxycedrus</em>&nbsp;&ndash; с игловидни листа и <em>Sabina</em>&nbsp;&ndash; с по-дребни, люсповидни листа.<strong><img src="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Juniperus_communis_cones.jpg" alt="Juniper berry - Wikipedia" class="alignleft" width="355" height="209" /></strong></p> <p>В&nbsp;България се срещат пет вида:</p> <ul> <li>Синя хвойна (<em>communis&nbsp;L.</em>)</li> <li>Червена хвойна &nbsp;(<em>oxycedrus&nbsp;L.</em>)</li> <li>Ниска хвойна (<em>pygmaea C. Koch</em>)</li> <li>Миризлива/казашка хвойна &nbsp;(<em>sabina</em>&nbsp;<em>L.</em>)</li> <li>Дървоводна хвойна (<em>excelsa</em>&nbsp;<em>M. Bieb.)</em></li> </ul> <p>Последните два вида са редки и защитени от закона. Хвойнaтa съдържа етерични ароматни масла, които се използват в медицината и парфюмерията. Шишарките на обикновената хвойна например се използват за ароматизиране на напитката джин.</p> <h2><span style="color: #99cc00;"><span style="font-size: 12pt;">ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ХВОЙНА</span><br /></span></h2> <p>Използва се като антисептик и диуретик(според изследване на <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897106/" target="_blank" rel="noopener">NCBI</a> от 11.11.2014 г.) Тези му качества го правят незаменимо, когато човешкия организъм има нужда да се освободи от натрупани токсини, вода и соли. Ускорява процесите на разграждане и микроциркулация. В козметиката за лице, маслото от хвойна се препоръчва при &bdquo;проблемна кожа&ldquo;.&nbsp;</p> <p>Хвойната стимулира кръвообращението, отпуска кръвоносните съдове, прочиства червата и стомаха, белите дробове и кръвта.</p> <p>Има много добро диуретично действие, укрепва стомаха и засилват метаболизма. Освен това премахва подпухналостта, полезна е срещу&nbsp;дерматит и различни кожни проблеми.</p> <p>Подобрява обмяната на веществата в кожния слой, пречиства и детоксикира кожата, подпомага заздравяването ѝ. Тя е добро средство в борбата с&nbsp;целулита, премахва възпаления на белите дробове и бронхите, подобрява функциите на сърцето.&nbsp;</p> <p>Етеричното масло от хвойна се използва и за облекчаване на различни тревожни състояния, психическо изтощение и нервно напрежение. Тонизира черния дроб и регулира менструалния цикъл. Съчетава се много добре с масло от кедър, кипарис, здравец, грейпфрут, лимонена трева, бергамот и лайм.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ И НАЧИН НА УПОТРЕБА</span></h3> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>В дифузер</strong>:</span> 7&ndash;8 капки при физическа и умствена умора, неутрализира вредните енергийни влияния.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Ароматна вана</strong>:</span> 6&ndash;10 капки разтворени в 1 с.л. мед или морска сол. При проблеми с опорно-двигателния апарат, ревматизъм, артрит, подагра, разширени вени, артеросклероза, нарушения в кръвообращението.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Масаж</strong>:</span> 4 капки се смесват с 10 мл. базово масло, за лимфен дренаж и детоксикация, при целулит и застой в тъканите, отоци в следствие на ревматизъм и артрит.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Грижа за косата</strong>:</span> може да се добавят 3&ndash;4 капки към количеството шампоан необходимо за едно измиване, втрива се добре и се оставя да действа няколко минути. Изплаква се обичайно. Действа добре при мазна коса, пърхут и косопад.</li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Почистваща маска за мазна и комбинирана кожа&nbsp;</strong></span></p> <p><span>В малка купа добавете <strong>1 ч. л. глина Расул.</strong> Добавете 2 ч.л. <strong>Хидрозол от хвойна</strong> и <strong>2 капки етерично масло от сладък портокал.</strong> Смесете, за да образувате копринена паста. Нанесете с помощта на четка като маска на цялото лице, като избягвате зоната около очите. Оставете да действа 5 минути, след което изплакнете с хладка вода. Не забравяйте да нанесете подходящ серум за лице, тъй като той прониква дълбоко в кожата. Препоръчваме ви да изпозлвате&nbsp;<strong>био озаряващия серум от серията Rose&amp;Mullein</strong> на Алтея Органикс.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Не пропускайте хидрозол(хидролат) Хвойна</strong></span></p> <p>Хидрозолът от хвойна се получава, чрез парна дестилация на шишарки от хвойна (ботаническо наименование: Juniperus communis L.). В процеса на дестилация на пара се получават два екстракта: етерично масло от хвойна и хидрозол от хвойна. Ароматът на хидрозол от хвойна е свеж, жив, тревист и леко сладникав. Препоръчително е да се съхранява в хладилник след отваряне, за да запази качествата си по-дълго време.</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Здравословни ползи</strong>:</span> Използва се като естествен дезодорант, при умора, нервност, подуване, болки в краката и стъпалата. Намалява целулита и подуването на корема. Хвойновите плодове са известни, като мощен диуретик и подпомагат оттичането на излишните течности в тялото. Хидрозолът от хвойна има свойството да детоксикира организма.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Грижа за лицето и тялото: </strong></span>използва се за почистване, тонизиране, стимулира кожната регенерация, подходящ при мазна кожа и акне, предодвратява образуването на пъпки, премахва подпухналостта и спомага за преминаването на синини по тялото.</li> </ul> <p>Хвойната може да помогне за намаляване на подпухналостта на очите, като насърчава оттичането на излишната вода, заседнала в тази област. Освен това стимулира кръвообращението, подмладявайки зоната на очния контур. Хвойновият хидрозол има също и емоционални ефекти &ndash; помага за облекчаване на стреса, без да има седативен ефект. Може да се използва и в дуфузер или ароматна лампа, както и по време на медитация и други духовни практики.</p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">&nbsp;</span></p> <div style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> </div> <div style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"></div> <div style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;"> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px 0px 20px; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/masloto-ot-kamfor-i-protivovazpalitelnite-mu-svoystva" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">МАСЛОТО ОТ КАМФОР И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ МУ СВОЙСТВА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-evkalipt-vidove-polzi-i-nachin-na-upotreba" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ &ndash; ВИДОВЕ И ПОЛЗИ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px; line-height: 1.1; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-menta-vechnata-bilka-na-svejestta" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ</a></span></p> </li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: #ffffff; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px; line-height: 1.1; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif; font-size: 10pt;"><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-bor-drevnoto-lechebno-rastenie" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">МАСЛО ОТ БОР &ndash; ДРЕВНОТО ЛЕЧЕБНО РАСТЕНИЕ</a></span><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"></span></p> </li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></a> <p class="_blog-list-article-title-tag" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; margin: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; font-style: normal; color: #627531; font-size: 18px;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-size: 10pt; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #627531; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00;"></span></a></span></p> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: -20px; padding: 20px; position: relative; color: #666666; font-family: Montserrat; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; background-color: #ffffff;"> <h4 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.2; color: #617335; margin: 0px 0px 5px; font-size: 14px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 20px 0px 0px; text-decoration: none; font-style: normal; text-transform: uppercase;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"></span></h4> <h3 style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: Montserrat; font-weight: 400; line-height: 1.1; color: #627531; margin: 0px 0px 5px; font-size: 24px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px; text-decoration: none; font-style: normal;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #99cc00; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><strong style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-weight: bold;"><span color="#99cc00" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;">КАТЕГОРИИ<br style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;" /></span></strong></span></h3> <ul style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; margin: 0px; background-color: transparent; border: none; border-radius: 0px; padding: 0px 0px 0px 20px; text-decoration: none; list-style-type: square;"> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s;"><span style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; font-family: verdana, geneva, sans-serif;">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</span></a></li> </ul> </div> </div> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"></span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!&nbsp;Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.<br />Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span><br /><br /><span style="color: #999999; font-size: 8pt;">-------------</span></p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Източници: </em><em>Wikipedia, </em><em>Етерични масла за всеки ден, Полина Маркова, Издателство Жануа, 2016 г.<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy &ndash; Valerie Ann Worwood, New World Library</em></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки