Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО – РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

30.01.2022 13:43:45

УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО – РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Силата на натуралните аромати в областта на ароматерапията е позната още от древни времена. Балансиращите свойства на някой етерични масла, могат да имат заземяващ ефект и да ни помогнат за успокоение на ума и настроенията ни, както и да облекчат състояния предизвикани от силен стрес и безпокойство. В последната година дните ни са изпълнени с повече проблеми и стресови ситуации, които ни въвеждат в непрестанно чувство на страх и обреченост. Макар и неприятни, тези психични състояния обикновено са нормалната реакция на тялото ни към дадена заплаха.

Усещането за силен уплах често наподобява тези симптоми – пулсът ни се ускорява, имаме силно сърцебиене, кръвта се насочва към мускулите, за да ги подготви, а голямо количество хормони, в това число и кортизол, се освобождават, за да може тялото да посрещне опасността. В клиничните случаи, тези реакции на стрес са познати, като паник атаки и могат да продължат повече време, да се случват често и периодично, засягайки нормалното ни ежедневие.

Още от 1900 г. ароматерапевтите се възползват от примамливите аромати и ценните свойства на етеричните масла, за да облекчават различни психични проблеми, като имат успокояващ за ума ефект. Синергията между огромия брой химически съединения, които се съдържат в определени етерични масла, има положително въздействие върху настроението, отношението към живота и цялостното психично състояние на човека. Лавандуловото етерично масло е добър пример за това и мнозина са изпитали прекрасния му аромат, и успокояващото му действие. Днес вече има много изследвания за ефектите на етеричните масла върху стреса, тревожността и свързаните с тях проблеми, включително безсъние и депресия. Някои от етеричните масла, известни със своите успокояващи ума или противотревожни ефекти, използвани в ароамтерапевтичните рецепти за борба със стреса и безпокойството включват:

В допълнение, химичните съединения в състава на етеричните масла, които са потвърдени в различни научни изследвания, като такива с успокояващи, седативни, релаксиращи и облекчаващи мускулното напрежение качества включват и успокоение на ума.

  • Лимонен (Limonene) – намиращ се в етеричните масла от лимон, портокал, лайм, бергамот и други цитрусови масла.
  • Линалол (Linalool)– присъстващ в етеричните масла от лавандула, бергамот, иланг-иланг, градински чай, дърво Хо, босилек и розмарин.
  • Линалил ацетат (Linalyl acetate)– открит в лавандулата, бергамота и градинския чай.
  • Цитронелол (Citronellol) – съдържащ се в маслото от цитронела, гераниум и евкалипт.
  • Гераниол (Geraniol) – съдържащ се в маслото от цитронела, гераниум, и палмароза.

Разчитайки на магичния свят на ароматите и въздействайки на тялото, чрез техники като масаж, дифузиране и други ритуали, можем да постигнем състояние на спокойствие и емоционална хармония, да се отървем от негативните мисли и чувства. Според Институт Тисеранд, продължаващата пандемия може да допринесе за нови източници на стрес, водещи до проблеми, като хронична тревожност и дори различни фобии.

РЕЛАКСИРАЩ МАСАЖ ЗА УСПОКОЯВАНЕ НА УМА И ТЯЛОТО

Ароматерапевтичният масаж е ефективен начин за успокояване на ума. Натрупването на стрес и тревожност може да доведе до напрежение в области, като челото, шията, китките, раменете, кръста и стъпалата – могат да се проявят в болки, като скованост и болезненост. Масажът и грижата за тялото с помощта на терапевтични етерични и базови масла може да ни отпусне в дълбоко чувство за спокойствие и да ни освободи от ежедневните тревоги.

Противно на общоприетото схващане, масажът е практика, която не е нужно да се извършва само от партньор или от професионален масажист. Самомасажът, като ежедневен ритуал, също е подходящ начин да облекчим натрупаното напрежение. Как можем да направим това?

Легнете в удобно положение на постелка или се отпуснете в меко кресло, или диван. Използвайте пръстите си и масажирайте  с длани. Започнете с дълги, плъзгащи движения, за да притиснете мускулите, които усещате уморени и стегнати. Това движение е известно, като effleurage (от фр. „леко досокване“) в ароматерапевтичния масаж и спомага за бавното загряване, и отпускане на мускулите. След това с помощта на пръстите „омесете“ всички напрегнати зони с по-голям натиск с бавно, равномерно движение. Кокалчетата също могат да се използват за изпълнение на тази техника, известна още като petrissage (от фр. „силен натиск“), която допълнително успокоява мускулите и засилва кръвообращението. успокоение на ума

За да облекчите неприятното усещане, провокирано от главоболие или мигрена, нежно масажирайте задната част на врата, слепоочията, скалпа и раменните мускули. С леки масажни движения с върха на пръстите и без натиск, масажирайте бузите, челото и зоната между очите.

КАК ПРАВИЛНО ДА СМЕСИМ МАСАЖНИТЕ БЛЕНДОВЕ

В стъклено шишенце налейте първо базовото масло, след това етеричните масла и течния витамин Е (ако е включен в рецептата). Смесете съставките, като разклатите добре. Преди да нанесете върху желаните зони от тялото, затоплете част от готовата смес между дланите на ръката си. Повече за правилното смесване на етеричните масла прочетете в нашата статия СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА – ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ БЕЗОПАСНОСТТА

Препоръчва се тест с палстир на кожата преди употреба, особено за хората с чувствителна кожа. Избягвайте излагането на слънце в продължение на минимум 12 часа след използване на блендове, съдържащи етерични масла от бергамот или лимон, тъй като са фоточувствителни.

Дълбоко отпускащ масажен бленд

Успокояващ масажен бленд

РЕЦЕПТИ ЗА ДИФУЗЕР

Смята се, че обонянието е мощно средство за регулиране на емоциите. Ето защо любимият аромат от детството (като този на мента или прясно изпечени бисквити) може да създаде усещане за комфорт, докато други (като миризмата на хлор) могат да предизвикат чувство на обреченост или паника.

Всъщност вдишването на етерични масла остава един от най-популярните методи в ароматерапията. Чрез дифузиране на масла, човек може да създаде среда, която да е успокояваща и предразполагаща към спокойствие. Вдишването при дифузиране може да бъде особено полезно за страдащите от безсъние, както и за неспокойни деца (не забравяйте, че трябва да се внимава и да се изберат масла, които са безопасни и подходящи за възрастта им).Ако страдате от безсъние, създайте си рутина преди заспиване, така ще подготвите тялото си за предстоящия комфорт. Достатъчният сън и ограниченото използване на мобилни телефони и телевизори преди лягане, само могат да облекчат общото ни състояние на умора.Етеричните масла, известни със своите седативни ефекти са маслата от лавандула, римска лайка, майорана, иланг иланг, сандалово дърво и салвия. Дифузирайте тридесет минути преди лягане, за да създадете спокойна атмосфера за здравословен сън. Ето и рецептите за ароматни блендове:

Бленд за дифузер „Спокоен сън“

при трудности със заспиването
Бленд за дифузер „Приспивна песен“
за деца, които са стресирани или тревожни

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРАВИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Ароматерапевтичните рецепти по-горе могат да бъдат използвани в дифузер или пулверизатор. За да дифузирате етеричните масла от рецептата, смесете ги в стъклено шишенце от 5 мл и  го завъртете между дланите си, за да се смесят. В зависимост от инструкциите на производителя на вашият дифузер, добавете необходимият брой капки. Можете да променяте рецептите в зависимост от вашите предпочитания и големината на дифузера.

РЕЦЕПТИ ЗА ВАНА – УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО

Ароматерапевтичните вани могат да бъдат важен компонент от ежедневните релаксиращи ритуали. Подмладяваща баня с топла вода, която включва етерични масла и други подхранващи растителни продукти, действа като метод за прочистване и обновяване, както на тялото, така и на ума. Ваната премахва чувството на страх или притеснение.

Ритуалите, свързани с вода, са били възприети още от древните цивилизации, включително египтяните, римляните и гърците, и могат да бъдат проследени чак до 500 г. пр. Н. Е. Древните римляни например са създали пищни спа центрове, наречени „терми“, коити са ползвали за къпане, релаксация и социален живот. Тези елегантни конструкции са били оборудвани с огромни парни бани, древни сауни и съоръжения за масаж с ароматни масла. Римляните посвещавали много време на къпането, тъй като вярвали, че това е ключово за здравето и благополучието им.

Взимането на ароматна вана е ценно време за психическо освобождаване от стрес, възстановяване на изгубената енергия и успокояване на духа. Ваната преди лягане може да бъде отличен начин да се отделите от дневните грижи, докато подготвяте ума си за почивка и сън. Експериментирайте със свещи, соли за вана, масла за вана, маски, чайове и вина, за да добавите малко разнообразие към вашето релаксиращо преживяване.

За тези от нас, които не разполагаме с достатъчно време, едно накисване на краката (рецептата е дадена по-долу) също може да се използва като релаксиращо спа изживяване.

Успокояваща лавандулова вана

Напълнете ваната с топла вода, смесете базовото масло и етертичните масла предварително и внимателно ги изсипете във водата (за най-безопасен варинат препоръчваме да разтворите етеричните масла в 1 лъжица чиста морска сол или мед). Потопете се за 20 минути. Когато излизате от ваната внимавайте, тъй като базовото масло може да направи ваната хлъзгава.

Луксозна вана с балончета

В малък съд оставете водата леко да заври и разтворете настъргания сапун. В отделен съд налейте базовото масло и флоралната вода от хамамелис. Затворете и разклатете енергично. Внимателно изсипете разтопения сапун във втория съд и разклатете още веднъж добре. Това ще формира вашата основа за вана с балончета. За да я използвате, добавете етеричните масла от лавандула и гераниум към 15 мл от основата, преди да добавите към водата за баня.

Цитрусова вана за крака

Напълнете голям съд с топла вода и добавете сол от Мъртво море (или друга фина морска сол). След като се разтвори, добавете етеричните масла, последвани от чаените листа или билките (мента или розмарин са добър избор). Накиснете краката си в леген за 15–20 минути.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА


Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение!
ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ – Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с внимание. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – Доверяваме се на Международната федерация на ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата. Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства. Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек. Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Концентрираните продукти могат да бъдат вредни за организма преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно.
КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ – Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба. Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла.
ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ –светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

Източници: https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/aromatherapy-recipes-for-relaxation.html, превод: Таня Банева
Снимки: Photo by Elly Fairytale from Pexels, Depositphotos, Primavera Life All rights reserved5.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Ароматерапия

Статии за Ароматерапия | MAKASA.ORG

УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО – РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Успокоение на ума и тялото с етерични масла | MAKASA

Силата на натуралните аромати в областта на ароматерапията е позната още от древни времена. Свойствата на някой етерични масла имат успокояващ ефект. Силата на натуралните аромати в областта на ароматерапията е позната още от древни времена. Свойствата на някой етерични масла имат успокояващ ефект. 2023-03-04T15:56:38+02:00 УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО – РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

<p>Силата на натуралните аромати в областта на ароматерапията е позната още от древни времена. <span style="color: #99cc00;"><strong>Балансиращите свойства на някой <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a>, могат да имат заземяващ ефект и да ни помогнат за успокоение на ума и настроенията ни,</strong></span> както и да облекчат състояния предизвикани от силен стрес и безпокойство. В последната година дните ни са изпълнени с повече проблеми и стресови ситуации, които ни въвеждат в непрестанно чувство на страх и обреченост. Макар и неприятни, тези психични състояния обикновено са нормалната реакция на тялото ни към дадена заплаха.</p> <p>Усещането за силен уплах често наподобява тези симптоми &ndash; пулсът ни се ускорява, имаме силно сърцебиене, кръвта се насочва към мускулите, за да ги подготви, а голямо количество хормони, в това число и кортизол, се освобождават, за да може тялото да посрещне опасността. В клиничните случаи, тези реакции на стрес са познати, като <strong><span style="color: #99cc00;">паник атаки</span></strong> и могат да продължат повече време, да се случват често и периодично, засягайки нормалното ни ежедневие.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-relaxation-blends-blog-bergamotte.jpg" class="alignleft" width="683" height="455" />Още от 1900 г. ароматерапевтите се възползват от примамливите аромати и ценните свойства на етеричните масла, за да облекчават различни психични проблеми, като имат успокояващ за ума ефект. Синергията между огромия брой химически съединения, които се съдържат в определени етерични масла, има положително въздействие върху настроението, отношението към живота и цялостното психично състояние на човека. Лавандуловото етерично масло е добър пример за това и мнозина са изпитали прекрасния му аромат, и успокояващото му действие.&nbsp;Днес вече има много изследвания за ефектите на етеричните масла върху стреса, тревожността и свързаните с тях проблеми, включително безсъние и депресия. Някои от етеричните масла, известни със своите успокояващи ума или противотревожни ефекти, използвани в ароамтерапевтичните рецепти за борба със стреса и безпокойството включват:</p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/maslo-ot-lavandula-finna-demeter-5-ml-primavera.html" target="_blank" rel="noopener">Лавандула</a></li> <li><a href="https://makasa.org/rimska-laika-chamaemelum-nobile-5-ml.html" target="_blank" rel="noopener">Римска лайка</a></li> <li><a href="https://makasa.org/maslo-ot-limon-demeter-5-ml-primavera.html" target="_blank" rel="noopener">Лимон</a></li> <li><a href="https://makasa.org/maslodaina-roza-rosa-centifolia-5-ml.html" target="_blank" rel="noopener">Роза</a></li> <li><a href="https://makasa.org/geranium-ili-indrishe-pelargonium-graveolens-10-ml.html" target="_blank" rel="noopener">Гераниум</a></li> <li><a href="https://makasa.org/gradinski-chai-salvia-sclarea-10-ml.html" target="_blank" rel="noopener">Градински чай</a></li> <li><a href="https://makasa.org/maslo-ot-bergamot-bio-5-ml-primavera.html" target="_blank" rel="noopener">Бергамот</a></li> <li><a href="https://makasa.org/sandalovo-darvo-santalum-album-5-ml.html" target="_blank" rel="noopener">Сандалово дърво</a></li> <li><a href="https://makasa.org/eterichno-maslo-ot-koriandar-9-ml-tisserand.html" target="_blank" rel="noopener">Кориандър</a></li> <li><a href="https://makasa.org/maiorana-origanum-marjorana-5-ml.html" target="_blank" rel="noopener">Майорана</a></li> <li><a href="https://makasa.org/doterra-div-portokal-citrus-sinensis-15-ml.html" target="_blank" rel="noopener">Горчив портокал</a></li> <li><a href="https://makasa.org/maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera.html" target="_blank" rel="noopener">Сладък портокал</a></li> <li><a href="https://makasa.org/maslo-ot-ilang-ilang-kompl-bio-5-ml-primavera.html" target="_blank" rel="noopener">Иланг-иланг</a></li> </ul> <p>В допълнение, химичните съединения в състава на етеричните масла, които са потвърдени в различни научни изследвания, като такива с успокояващи, седативни, релаксиращи и облекчаващи мускулното напрежение качества включват и успокоение на ума.</p> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Лимонен (Limonene)</span></strong> &ndash; намиращ се в етеричните масла от лимон, портокал, лайм, бергамот и други цитрусови масла.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Линалол</span></strong> <span style="color: #99cc00;"><strong>(Linalool)</strong></span>&ndash; присъстващ в етеричните масла от лавандула, бергамот, иланг-иланг, градински чай, дърво Хо, босилек и розмарин.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Линалил ацетат</span></strong> <span style="color: #99cc00;"><strong>(Linalyl acetate)</strong></span>&ndash; открит в лавандулата, бергамота и градинския чай.</li> <li><strong><span style="color: #99cc00;">Цитронелол</span></strong> <span style="color: #99cc00;"><strong>(</strong></span><span><span style="color: #99cc00;"><strong>Citronellol)</strong></span>&nbsp;</span>&ndash; съдържащ се в маслото от цитронела, гераниум и евкалипт.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Гераниол</strong> <strong>(Geraniol)</strong></span> &ndash; съдържащ се в маслото от цитронела, гераниум, и палмароза.</li> </ul> <p>Разчитайки на магичния свят на ароматите и въздействайки на тялото, чрез техники като масаж, дифузиране и други ритуали, можем да постигнем състояние на спокойствие и емоционална хармония, да се отървем от негативните мисли и чувства. Според Институт Тисеранд, продължаващата пандемия може да допринесе за нови източници на стрес, водещи до проблеми, като хронична тревожност и дори различни фобии.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-ilang-ilang-extra-supeacuterieur-bio-5-ml" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-relaxation-blends-blog-yalng-ylang.jpg" class="alignleft" width="681" height="454" /></a>РЕЛАКСИРАЩ МАСАЖ ЗА УСПОКОЯВАНЕ НА УМА И ТЯЛОТО</span></h4> <p>Ароматерапевтичният масаж е ефективен начин за успокояване на ума. Натрупването на стрес и тревожност може да доведе до напрежение в области, като челото, шията, китките, раменете, кръста и стъпалата &ndash; могат да се проявят в болки, като скованост и болезненост. Масажът и грижата за тялото с помощта на терапевтични етерични и базови масла може да ни отпусне в дълбоко чувство за спокойствие и да ни освободи от ежедневните тревоги.</p> <p>Противно на общоприетото схващане, масажът е практика, която не е нужно да се извършва само от партньор или от професионален масажист. Самомасажът, като ежедневен ритуал, също е подходящ начин да облекчим натрупаното напрежение. Как можем да направим това?</p> <p>Легнете в удобно положение на постелка или се отпуснете в меко кресло, или диван. Използвайте пръстите си и масажирайте&nbsp; с длани. Започнете с дълги, плъзгащи движения, за да притиснете мускулите, които усещате уморени и стегнати. Това движение е известно, като <i>effleurage</i> (от фр. &bdquo;леко досокване&ldquo;) в ароматерапевтичния масаж и спомага за бавното загряване, и отпускане на мускулите. След това с помощта на пръстите &bdquo;омесете&ldquo; всички напрегнати зони с по-голям натиск с бавно, равномерно движение. Кокалчетата също могат да се използват за изпълнение на тази техника, известна още като <i>petrissage </i>(от фр. &bdquo;силен натиск&ldquo;), която допълнително успокоява мускулите и засилва кръвообращението. успокоение на ума</p> <p>За да облекчите неприятното усещане, провокирано от главоболие или мигрена, нежно масажирайте задната част на врата, слепоочията, скалпа и раменните мускули. С леки масажни движения с върха на пръстите и без натиск, масажирайте бузите, челото и зоната между очите.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">КАК ПРАВИЛНО ДА СМЕСИМ МАСАЖНИТЕ БЛЕНДОВЕ</span></h4> <p>В <a href="https://makasa.org/stakleno-kafiavo-shishe-za-eterichni-masla-20-ml.html" target="_blank" rel="noopener">стъклено шишенце</a> налейте първо базовото масло, след това етеричните масла и течния витамин Е (ако е включен в рецептата). Смесете съставките, като разклатите добре. Преди да нанесете върху желаните зони от тялото, затоплете част от готовата смес между дланите на ръката си. Повече за правилното смесване на етеричните масла прочетете в нашата статия <a href="https://makasa.org/article/smesvane-na-eterichnite-masla-teoriya-i-praktika" target="_blank" rel="noopener">СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА &ndash; ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА.</a></p> <h4><span style="color: #99cc00;">НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ </span><a href="https://meloncello.org/how-to-use-essential-oils-safe/" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">БЕЗОПАСНОСТТА</span></a></h4> <p>Препоръчва се тест с палстир на кожата преди употреба, особено за хората с чувствителна кожа. Избягвайте излагането на слънце в продължение на минимум 12 часа след използване на блендове, съдържащи етерични масла от бергамот или лимон, тъй като са фоточувствителни.</p> <table style="width: 1012px;" height="85"> <tbody> <tr> <td style="width: 225px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon-63919ca17b2fb.png" class="aligncenter" width="90" height="105" /></td> <td style="width: 771px;"> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Дълбоко отпускащ масажен бленд</strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/sandalovo-darvo-biopark-cosmetics" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Сандалово дърво</a> &ndash; 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-indiyski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Тамян</a>&nbsp;&ndash; 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-ilang-ilang-kompl-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от иланг-иланг</a>&nbsp;&ndash; 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" target="_blank" rel="noopener">Базово масло</a> по ваш избор&nbsp;&ndash; 30 мл</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p></p> <table style="width: 1009px;" height="63"> <tbody> <tr> <td style="width: 222.683px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon-63919ca17b2fb.png" class="aligncenter" width="90" height="105" /></td> <td style="width: 768.317px;"> <p><strong><span style="color: #99cc00;">Успокояващ масажен бленд</span></strong></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bergamot-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Бергамот</a> &ndash; 10 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/rimska-layka-chamaemelum-nobile" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Римска лайка</a>&nbsp;&ndash; 5 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" target="_blank" rel="noopener">Базово масло</a> по ваш избор&nbsp;&ndash; 30 мл</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/ultrazvukov-aroma-difuzer-feel-happy-primavera" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/relaxation-blends-blog-feel-happy-diffuser.jpg" class="alignleft" width="658" height="438" /></a>РЕЦЕПТИ ЗА ДИФУЗЕР</span></h4> <p>Смята се, че обонянието е мощно средство за регулиране на емоциите. Ето защо любимият аромат от детството (като този на мента или прясно изпечени бисквити) може да създаде усещане за комфорт, докато други (като миризмата на хлор) могат да предизвикат чувство на обреченост или паника.</p> <p>Всъщност вдишването на етерични масла остава един от най-популярните методи в ароматерапията. Чрез дифузиране на масла, човек може да създаде среда, която да е успокояваща и предразполагаща към спокойствие.&nbsp;Вдишването при дифузиране може да бъде особено полезно за страдащите от безсъние, както и за неспокойни деца (не забравяйте, че трябва да се внимава и да се изберат масла, които са безопасни и подходящи за възрастта им).Ако страдате от безсъние, създайте си рутина преди заспиване, така ще подготвите тялото си за предстоящия комфорт. Достатъчният сън и ограниченото използване на мобилни телефони и телевизори преди лягане, само могат да облекчат общото ни състояние на умора.Етеричните масла, известни със своите седативни ефекти са маслата от лавандула, римска лайка, майорана, иланг иланг, сандалово дърво и салвия. Дифузирайте тридесет минути преди лягане, за да създадете спокойна атмосфера за здравословен сън. Ето и рецептите за ароматни блендове:</p> <table style="width: 1032px;"> <tbody> <tr style="height: 133.5px;"> <td style="width: 237px; height: 133.5px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon-63919ca17b2fb.png" class="aligncenter" /></td> <td style="width: 779px; height: 133.5px;"> <p><span><strong><span style="color: #99cc00;">Бленд за дифузер &bdquo;Спокоен сън&ldquo;</span><br /></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/mayorana-biopark-cosmetics" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Майорана </a>&ndash; 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-indiyski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Тамян</a>&nbsp;&ndash; 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Сладък Портокал&nbsp;</a>&ndash; 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Лавандула</a> &ndash; 3 капки</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p></p> <table style="width: 1029px;" height="123"> <tbody> <tr> <td style="width: 232.033px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon-63919ca17b2fb.png" class="aligncenter" width="95" height="110" /></td> <td style="width: 777.967px;"> <p><i>при трудности със заспиването</i><b><br /><span style="color: #99cc00;">Бленд за дифузер &bdquo;Приспивна песен&ldquo;</span><br /></b><i>за деца, които са стресирани или тревожни</i></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Лавандула</a> &ndash; 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-geranium-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Гераниум&nbsp;</a>&ndash; 1 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-tamyan-indiyski-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Тамян</a>&nbsp;&ndash; 1 капки</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРАВИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ</span></h4> <p>Ароматерапевтичните рецепти по-горе могат да бъдат използвани в дифузер или пулверизатор. За да дифузирате етеричните масла от рецептата, смесете ги в <a href="https://makasa.org/stakleno-shishe-ot-violetovo-staklo-5-ml.html" target="_blank" rel="noopener">стъклено шишенце от 5 мл</a> и&nbsp; го завъртете между дланите си, за да се смесят. В зависимост от инструкциите на производителя на вашият дифузер, добавете необходимият брой капки. Можете да променяте рецептите в зависимост от вашите предпочитания и големината на дифузера.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">РЕЦЕПТИ ЗА ВАНА &ndash; УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО</span></h4> <p>Ароматерапевтичните вани могат да бъдат важен компонент от ежедневните релаксиращи ритуали. Подмладяваща баня с топла вода, която включва етерични масла и други подхранващи растителни продукти, действа като метод за прочистване и обновяване, както на тялото, така и на ума. Ваната премахва чувството на страх или притеснение.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-relaxation-blends-blog-orange.jpg" class="alignleft" width="694" height="462" /></a>Ритуалите, свързани с вода, са били възприети още от древните цивилизации, включително египтяните, римляните и гърците, и могат да бъдат проследени чак до 500 г. пр. Н. Е. Древните римляни например са създали пищни спа центрове, наречени &bdquo;терми&ldquo;, коити са ползвали за къпане, релаксация и социален живот. Тези елегантни конструкции са били оборудвани с огромни парни бани, древни сауни и съоръжения за масаж с ароматни масла. Римляните посвещавали много време на къпането, тъй като вярвали, че това е ключово за здравето и благополучието им.</p> <p>Взимането на ароматна вана е ценно време за психическо освобождаване от стрес, възстановяване на изгубената енергия и успокояване на духа. Ваната преди лягане може да бъде отличен начин да се отделите от дневните грижи, докато подготвяте ума си за почивка и сън. Експериментирайте със свещи, соли за вана, масла за вана, маски, чайове и вина, за да добавите малко разнообразие към вашето релаксиращо преживяване.</p> <p>За тези от нас, които не разполагаме с достатъчно време, едно накисване на краката (рецептата е дадена по-долу) също може да се използва като релаксиращо спа изживяване.</p> <table style="width: 1016px;" height="116"> <tbody> <tr> <td style="width: 249px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon-63919ca17b2fb.png" class="aligncenter" width="90" height="105" /></td> <td style="width: 751px;"> <p><span><strong><span style="color: #99cc00;">Успокояваща лавандулова вана</span><br /></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Лавандула</a> &ndash; 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bergamot-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Бергамот</a> &ndash; 1 капка</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-pachuli-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Пачули</a>&nbsp;&ndash; 1 капка</li> <li><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-ilang-ilang-kompl-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Иланг-иланг</a> &ndash; 1 капка</li> <li><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-kaysievi-yadki-100-ml-ikarov" target="_blank" rel="noopener">Базово масло от кайсиеви ядки</a> &ndash; 1-2 суп. лъжици</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p></p> <p>Напълнете ваната с топла вода, смесете базовото масло и етертичните масла предварително и внимателно ги изсипете във водата (за най-безопасен варинат препоръчваме да разтворите етеричните масла в 1 лъжица чиста морска сол или мед). Потопете се за 20 минути. Когато излизате от ваната внимавайте, тъй като базовото масло може да направи ваната хлъзгава.</p> <table style="width: 1015px;" height="117"> <tbody> <tr> <td style="width: 245.133px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon-63919ca17b2fb.png" class="aligncenter" width="91" height="106" /></td> <td style="width: 750.867px;"> <p><span><strong><span style="color: #99cc00;">Луксозна вана с балончета</span><br /></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"></a>Натурален, чист сапун &ndash; настърган, 120 г</li> <li>Вода 0 1 чаша (250 мл)</li> <li><a href="https://makasa.org/product/floralna-voda-hamamelis-organik-100-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Флорална вода от Хамамелис</a> &ndash; 50 мл</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Лавандула</a> &ndash; 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-geranium-bio-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Гераниум</a> &ndash; 2 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/maslo-ot-kaysievi-yadki-100-ml-ikarov" target="_blank" rel="noopener">Базово масло от кайсиеви ядки</a> &ndash; 1-2 суп. лъжици</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p></p> <p>В малък съд оставете водата леко да заври и разтворете настъргания сапун. В отделен съд налейте базовото масло и флоралната вода от хамамелис. Затворете и разклатете енергично. Внимателно изсипете разтопения сапун във втория съд и разклатете още веднъж добре. Това ще формира вашата основа за вана с балончета. За да я използвате, добавете етеричните масла от лавандула и гераниум към 15 мл от основата, преди да добавите към водата за баня.</p> <table style="width: 1032px;" height="102"> <tbody> <tr> <td style="width: 258px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/recipes-icon-63919ca17b2fb.png" class="aligncenter" width="90" height="105" /></td> <td style="width: 758px;"> <p><span><strong><span style="color: #99cc00;">Цитрусова вана за крака</span><br /></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula-fina-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener"></a><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limon-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Лимон</a> &ndash; 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-portokal-demeter-5-ml-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Сладък портокал </a>&ndash; 3 капки</li> <li><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">Етерично масло от Евкалипт</a> &ndash; 1 капка</li> <li>Морска сол от Мъртво море (или др. фина морска сол) &ndash; 2 суп. лъжици</li> <li>Сушени билки по желание (мента или розмарин) &ndash; 1-2 суп. лъжици</li> </ul> </td> </tr> </tbody> </table> <p></p> <p>Напълнете голям съд с топла вода и добавете сол от Мъртво море (или друга фина морска сол). След като се разтвори, добавете етеричните масла, последвани от чаените листа или билките (мента или розмарин са добър избор). Накиснете краката си в леген за 15&ndash;20 минути.</p> <p></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-nar-plodat-na-jivota">МАСЛО ОТ НАР &ndash; ПЛОДЪТ НА ЖИВОТА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/ricinovo-maslo-polzi-i-upotreba">РИЦИНОВО МАСЛО &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/chaeno-darvo-masloto-s-naturalni-lechebni-kachestva">ЧАЕНО ДЪРВО &ndash; МАСЛОТО С НАТУРАЛНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta">ЛАВАНДУЛА &ndash; ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"></a><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image"></span></a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> <p></p> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog-2.jpg" /></a></p> <p><a href="https://makasa.org/bazovi-masla.html" target="_blank" rel="noopener"></a></p> <hr /> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение!</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ &ndash;&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с внимание. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА &ndash;&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Доверяваме се на Международната федерация на ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата.&nbsp;Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства.&nbsp;Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек.&nbsp;Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Концентрираните продукти могат да бъдат вредни за организма преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно.</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ &ndash;&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба.</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">&nbsp;Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла.<br /></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ &ndash;светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><i>Източници: https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/aromatherapy-recipes-for-relaxation.html,&nbsp;</i></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><i>превод: Таня Банева<br />Снимки: Photo by Elly Fairytale from Pexels, Depositphotos, Primavera Life All rights reserved5.</i></span></p>

,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки