Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
КАК БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

05.10.2021 20:23:14

КАК БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, уханието и спокойствието, с които ни даряват натуралните аромати. Но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция? Срокът на годност, качеството, полезните свойства и безопасното използване на етеричното масло до голяма степен зависи от начина, по който се съхранява.
 
При избор на подходящия съд и правилна температура, етеричното масло може да издържи максимално дълго време (от около една година). В някои случаи, в зависимост от вида на самото масло и условията на съхранение, срокът на годност може да достигне десет и повече години. 
 
В тази статия, ще разгледаме подробно правилните начини на съхранение на етерични масла и какви са рисковете, ако използваме масло с изтекъл срок на годност.

 

ЗАЩО Е ВАЖНО БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Всяко едно етерично масло, след определено време, става негодно за употреба, но именно правилното съхранение, може да удължи живота му. Качеството на маслото започва постепенно да намалява с процеса на окисляване, като по този начин губи аромата си, както и своите ползи. Добрата новина е, че някои масла имат по-дълъг срок на годност от други.
 
Например, етеричните масла със земни или дървесни аромати, като пачули и сандалово дърво, са доста по-трайни и техния аромат, дори може да се засили с времето. Продължителността на „живота“ на маслото може да варира значително в зависимост от качеството на източника и реколтата, метода на екстракция и условията, при които маслото се дестилира, партидата, съхранението и обработката на маслото.
 
Важен фактор е и начинът, по който доставчикът бутилира, съхранява и борави с маслото. От друга страна, етеричните масла от цитрусовите плодове са известни с това, че се окисляват по-бързо от всички останали. Те губят своите аромати и предимства след шест месеца след отварянето им. 
 
 

КАК МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ДАЛИ ВАШЕТО МАСЛО Е ИЗГУБИЛО СВОЙСТВАТА СИ?

Има четири основни начина да разберете дали етеричното масло вече е негодно за използване:
  • Ароматът му е станал по-силен и вероятно неприятен или е отслабнал, в зависимост от маслото.
  • Цвета на маслото се е променил, като е станал по-тъмен, по-светъл или дори безцветен, в зависимост от маслото.
  • Изглежда мътно.
  • Консистенцията се е променила и се е сгъстило.
В някои случаи е възможно окисленото етерично масло да не прояви изброените по-горе признаци, но вече да не става за употреба. Поради тази причина силно се препоръчва всички масла да се съхраняват правилно, да се обработват и използват преди посочения от производителя срок на годност.
 

КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕТЕ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ВЕЧЕ ОТВОРЕНИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА? 

Всеки производител на етерични масла е задължен да постави символ или указание за срока на годност на продуктите си, след тяхното отваряне. Това ще ви даде ориентир, за колко дълго можете да изпозлвате маслото.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ХЛАДИЛНИК?

Да, етеричните масла могат да се съхраняват в хладилник, особено ако използвате маслата рядко – например няколко пъти в годината.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ВЪВ ФРИЗЕР?

Да, етеричните масла могат да се съхраняват във фризера. Имайте предвид, все пак, че етеричните масла не обичат спада на температурата. Добре е да не позволявайте често замръзване-размразяване, както и други резки промени в температурата. Ако все пак замръзнат или образуват кристали, преди да ги използвате е нужно да ги оставите известно време на стайна температура. Времето, необходимо за „размразяване“, зависи от маслото и може да варира от минути до няколко часа. Някои кристализирани масла е вероятно да започват да се втечняват, ако подържите шишенцето в ръката си, а други може да имат нужда от повече време. Препоръчваме Ви да ги поставите в купичка с топла, но не гореща вода.
 
Който и метод да изберете, първо се уверете, че капачката на шишенцето е добре затворена, а количеството масло не е съвсем до горе. В противен случай може, когато извадите маслото от фризера и го затоплите, ще се натрупа налягане в бутилката и когато капачката се отстрани, маслото може да се пръсне навсякъде.
 

МЕСТА, КЪДЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Не съхранявайте етеричните масла в горещи, светли или влажни помещения, като например в банята, близо до печка, на перваза на прозореца или зони, където са изложени на пряка слънчева светлина. Не се препоръчват места с постоянно променящите се стайни температури, които могат да влошат качеството на маслото.
 

КОИ ФАКТОРИ ВЛИЯЯТ НА СРОКА НА ГОДНОСТ И КАЧЕСТВАТА НА МАСЛОТО?

  • ТОПЛИНА – Поради запалимостта си, етеричните масла никога не трябва да се държат в близост до открит пламък или източници на топлина или огън, като слънчева светлина, свещи и печки. Ако ги съхранявате в помещения с високи температури има възможност да достигнат своите точки на възпламеняване, които са индивидуални за всяко масло. Честото излагане на топлина ще влоши много бързо качеството на маслото.
  • КИСЛОРОД  – Когато маслата са изложени на повече кислород, те се окисляват, а съставките им започват да се изпаряват, което означава, че техните аромати – наред с други качества им изчезват. Това до голяма степен се дължи на оставянето на капачката на бутилката на маслото отворена за по-дълъг период от време. За да се предотвратят или забавят процесите на окисляване и изпаряване, е важно бутилките да останат плътно затворени, когато етеричните масла не се използват. Оксидираните масла не се препоръчват за локална употреба или ароматерапия.
  • СВЕТЛИНА – Когато етеричните масла се съхраняват на места, където попада пряка слънчева светлина, техните свойства могат да намалеят, в това число: аромати, външен вид и обща ефективност. Поради тази причина качествените етерични масла се продават и съхраняват в тъмни бутилки (най-често кехлибарени, но в момента са разпространени и пипенца в тъмно синьо, зелено, виолетово и черно), за да се предотврати проникването на UV лъчите в бутилката. Независимо от тъмния цвят, все пак е най-добре да избягвате поставянето на масла на пряка слънчева светлина, тъй като периодичното нагряване и охлаждане ще улесни окисляването на маслата.
  • ВЛАГА – Влагата може да попадне в шишенцата с масло, когато ги оставите без капачка за продължителен период. В такъв случай маслата стават мътни.

МОЖЕМ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В:

  • Прозрачни стъклени шишенца? – По-скоро не. Въпреки че прозрачните/безцветни стъклени бутилки няма да причинят щети на етеричните масла, те също така няма да предотвратят пропускането на UV лъчи, които ще повлияят върху качеството на маслото. Вместо това се препоръчват бутилки с по-тъмен цвят (като кехлибарени бутилки).
  • Алуминиеви бутилки? – И да, и не. Алуминиевите бутилки са подходящи за съхранение, ако вътрешността им е облицована със специална епоксидна облицовка.
    Те са безопасен метод за транспортиране на етерично масло и са идеални за краткосрочно съхранение.
  • Метални или неръждаеми контейнери? – Да, можем. Неръждаемата стомана е идеален материал за съхранение на етерични масла, както и за смесването им при работа с естествени рецепти. Избягвайте пластмасови или дървени материали, когато работите със смеси от етерични масла.
  • Пластмасови шишенца – В никакъв случай! – Съхраняването на етерични масла в пластмасови бутилки причинява ламперия и нефтохимичните вещества в материала, могат да реагират негативно с етеричните масла.
    Известно е също, че пластмасата абсорбира етерични масла, което представлява предизвикателство при почистване на шишенцата.
 

СЪХРАНЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ

За да съхранявате правилно и безопасно етеричните масла, когато ви се наложи да пътувате, може да използвате специални калъфчета, които ще предпазят маслата, като ги запазят здрави.
 

КАКВИ СА ОПАСНОСТИТЕ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ

Запомнете, че развалените етерични масла са вредни и използването им може да навреди на здравето на човека. Счита се, че причиняват някои вреди на кожата, дразнене, зачервяване, обриви, възпаление и изгаряне, наред с различни други потенциално неприятни резултати.

 

НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ ОТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

  • Трябва да използвате етеричните масла по предназначение! На опаковката е посочено, дали те се използва само за външна употреба.
  • Задължително е да се консултирате с лекар преди да използвате тези масла за терапевтични цели. Бременните и кърмещите жени не бива да използват етерични масла без консултация със специалист, тъй като те могат да имат ефект върху определени хормонални секрети и не е ясно, дали този ефект може да се прехвърли на бебета в различните етапи на развитие.
  • Винаги съхранявайте етеричните масла на място, недостъпно за деца, особено на възраст под 7 години.
  • Препоръчителна е консултацията с лекар преди използването на етерични масла, ако имате някое от следните заболявания: рак, сърдечни заболявания, кожни заболявания или алергии, хормонални заболявания или епилепсия. Хората, които приемат лекарства с рецепта, претърпели са тежка операция или са изложени на по-голям риск от инсулти, инфаркти или атеросклероза, също трябва да потърсят медицинска консултация преди употреба.
 
Преди да използвате каквото и да е етерично масло, се препоръчително е да си направите кожен тест за поносимост. Как става това? Разредете 1 капка етерично масло с 1/2 ч.л. крем или друго базово масло, което ползвате, и нанесете много малко количество от тази смес върху част от кожата, която не е чувствителна. Етеричните масла никога не трябва да се използват и нанасят близо до очите, вътре в носа и ушите, или върху други особено чувствителни участъци от кожата. Потенциалните странични ефекти на етеричните масла включват: зачервяване, обрив, парене, нарушения в кръвоносните съдове, ниско кръвно налягане, световъртеж, главоболие, гадене, диария и ускорен сърдечен ритъм.
 
В случай на алергична реакция, прекратете употребата на продуктите и незабавно посетете лекар, фармацевт или алерголог за здравна оценка и подходящо последващо лечение. За да предотвратите нежелани реакции, консултирайте се с медицински специалист преди употреба на етерично масло.
 
Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!
 
Източници
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/how-to-store-essential-oils-to-maximize-oil-life.html
Превод: Надежда Георгиева

Снимки: Depositphotos, всички права запазени.

 
 
 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Ароматерапия

Статии за Ароматерапия | MAKASA.ORG

КАК БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Как безопастно да съхраняваме етерични масла?

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията и спокойствието, с които ни даряват натуралните аромати. Но знаем ли, как правилно да ги съхранявамe? Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията и спокойствието, с които ни даряват натуралните аромати. Но знаем ли, как правилно да ги съхранявамe? 2022-02-19T21:14:07+02:00 КАК БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

<div data-original-attrs="{">Всички обичаме&nbsp;етеричните масла&nbsp;и ароматерапията, уханието и спокойствието, с които ни даряват натуралните аромати. Но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция? Срокът на годност, качеството, полезните свойства и безопасното използване на етеричното масло до голяма степен зависи от начина, по който се съхранява.</div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">При избор на подходящия съд и правилна температура, етеричното масло може да издържи максимално дълго време (от около една година). В някои случаи, в зависимост от вида на самото масло и условията на съхранение, срокът на годност може да достигне десет и повече години.&nbsp;</div> <div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">В тази статия, ще разгледаме подробно правилните начини на съхранение на <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener">етерични масла</a> и какви са рисковете, ако използваме масло с изтекъл срок на годност.</div> <div data-original-attrs="{"> <p data-original-attrs="{">&nbsp;</p> <h4 data-original-attrs="{"><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/feel-happy-primavera-aroma-diffuser2.jpg" class="alignleft" width="496" height="502" />ЗАЩО Е ВАЖНО БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА</span></h4> <div data-original-attrs="{">Всяко едно етерично масло, след определено време, става негодно за употреба, но именно правилното съхранение, може да удължи живота му. Качеството на маслото започва постепенно да намалява с процеса на окисляване, като по този начин губи аромата си, както и своите ползи. Добрата новина е, че някои масла имат по-дълъг срок на годност от други.</div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">Например, етеричните масла със земни или дървесни аромати, като пачули и сандалово дърво, са доста по-трайни и техния аромат, дори може да се засили с времето. Продължителността на &bdquo;живота&ldquo; на маслото може да варира значително в зависимост от качеството на източника и реколтата, метода на екстракция и условията, при които маслото се дестилира, партидата, съхранението и обработката на маслото.</div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">Важен фактор е и начинът, по който доставчикът бутилира, съхранява и борави с маслото. От друга страна, етеричните масла от цитрусовите плодове са известни с това, че се окисляват по-бързо от всички останали. Те губят своите аромати и предимства след шест месеца след отварянето им.&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{"> <div> <h4><span style="color: #99cc00;">КАК МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ДАЛИ ВАШЕТО МАСЛО Е ИЗГУБИЛО СВОЙСТВАТА СИ?</span></h4> <div>Има четири основни начина да разберете дали етеричното масло вече е негодно за използване:</div> <ul> <li>Ароматът му е станал по-силен и вероятно неприятен или е отслабнал, в зависимост от маслото.</li> <li>Цвета на маслото се е променил, като е станал по-тъмен, по-светъл или дори безцветен, в зависимост от маслото.</li> <li>Изглежда мътно.</li> <li>Консистенцията се е променила и се е сгъстило.</li> </ul> <div>В някои случаи е възможно окисленото етерично масло да не прояви изброените по-горе признаци, но вече да не става за употреба. Поради тази причина силно се препоръчва всички масла да се съхраняват правилно, да се обработват и използват преди посочения от производителя срок на годност.</div> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕТЕ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ВЕЧЕ ОТВОРЕНИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?&nbsp;</span></h4> <p>Всеки производител на етерични масла е задължен да постави символ или указание за срока на годност на продуктите си, след тяхното отваряне. Това ще ви даде ориентир, за колко дълго можете да изпозлвате маслото.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h4><span style="color: #99cc00;">МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ХЛАДИЛНИК?</span></h4> <div>Да, етеричните масла могат да се съхраняват в хладилник, особено ако използвате маслата рядко &ndash; например няколко пъти в годината.</div> <div></div> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h4><span style="color: #99cc00;">МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ВЪВ ФРИЗЕР?</span></h4> <div>Да, етеричните масла могат да се съхраняват във фризера. Имайте предвид, все пак, че етеричните масла не обичат спада на температурата. Добре е да не позволявайте често замръзване-размразяване, както и други резки промени в температурата. Ако все пак замръзнат или образуват кристали, преди да ги използвате е нужно да ги оставите известно време на стайна температура. Времето, необходимо за &bdquo;размразяване&ldquo;, зависи от маслото и може да варира от минути до няколко часа. Някои кристализирани масла е вероятно да започват да се втечняват, ако подържите шишенцето в ръката си, а други може да имат нужда от повече време. Препоръчваме Ви да ги поставите в купичка с топла, но не гореща вода.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Който и метод да изберете, първо се уверете, че капачката на шишенцето е добре затворена, а количеството масло не е съвсем до горе. В противен случай може, когато извадите маслото от фризера и го затоплите, ще се натрупа налягане в бутилката и когато капачката се отстрани, маслото може да се пръсне навсякъде.</div> <div> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">МЕСТА, КЪДЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</span></h4> <div>Не съхранявайте етеричните масла в горещи, светли или влажни помещения, като например в банята, близо до печка, на перваза на прозореца или зони, където са изложени на пряка слънчева светлина. Не се препоръчват места с постоянно променящите се стайни температури, които могат да влошат качеството на маслото.</div> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/homemadecosmetics-bottles.png" class="alignleft" width="605" height="404" />КОИ ФАКТОРИ ВЛИЯЯТ НА СРОКА НА ГОДНОСТ И КАЧЕСТВАТА НА МАСЛОТО?</span></h4> <ul> <li><span style="color: #99cc00;">ТОПЛИНА</span>&nbsp;&ndash; Поради запалимостта си, етеричните масла никога не трябва да се държат в близост до открит пламък или източници на топлина или огън, като слънчева светлина, свещи и печки. Ако ги съхранявате в помещения с високи температури има възможност да достигнат своите точки на възпламеняване, които са индивидуални за всяко масло. Честото излагане на топлина ще влоши много бързо качеството на маслото.</li> <li><span style="color: #99cc00;">КИСЛОРОД</span>&nbsp;&nbsp;&ndash; Когато маслата са изложени на повече кислород, те се окисляват, а съставките им започват да се изпаряват, което означава, че техните аромати &ndash; наред с други качества им изчезват. Това до голяма степен се дължи на оставянето на капачката на бутилката на маслото отворена за по-дълъг период от време. За да се предотвратят или забавят процесите на окисляване и изпаряване, е важно бутилките да останат плътно затворени, когато етеричните масла не се използват. Оксидираните масла не се препоръчват за локална употреба или ароматерапия.</li> <li><span style="color: #99cc00;">СВЕТЛИНА</span>&nbsp;&ndash; Когато етеричните масла се съхраняват на места, където попада пряка слънчева светлина, техните свойства могат да намалеят, в това число: аромати, външен вид и обща ефективност. Поради тази причина качествените&nbsp;етерични масла се продават и съхраняват в тъмни бутилки (най-често кехлибарени, но в момента са разпространени и пипенца в тъмно синьо, зелено, виолетово и черно), за да се предотврати проникването на UV лъчите в бутилката. Независимо от тъмния цвят, все пак е най-добре да избягвате поставянето на масла на пряка слънчева светлина, тъй като периодичното нагряване и охлаждане ще улесни окисляването на маслата.</li> <li><span style="color: #99cc00;">ВЛАГА</span>&nbsp;&ndash; Влагата може да попадне в шишенцата с масло, когато ги оставите без капачка за продължителен период. В такъв случай маслата стават мътни.</li> </ul> <div></div> <h4><span style="color: #99cc00;">МОЖЕМ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В:</span></h4> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Прозрачни стъклени шишенца? &ndash; По-скоро не</strong>.</span> Въпреки че прозрачните/безцветни стъклени бутилки няма да причинят щети на етеричните масла, те също така няма да предотвратят пропускането на UV лъчи, които ще повлияят върху качеството на маслото. Вместо това се препоръчват бутилки с по-тъмен цвят (като кехлибарени бутилки).</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Алуминиеви бутилки? &ndash; И да, и не</strong>.</span> Алуминиевите бутилки са подходящи за съхранение, ако вътрешността им е облицована със специална епоксидна облицовка.<br />Те са безопасен метод за транспортиране на етерично масло и са идеални за краткосрочно съхранение.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Метални или неръждаеми контейнери? &ndash; Да, можем.</strong></span>&nbsp;Неръждаемата стомана е идеален материал за съхранение на етерични масла, както и за смесването им при работа с естествени рецепти. Избягвайте пластмасови или дървени материали, когато работите със смеси от етерични масла.</li> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Пластмасови шишенца &ndash; В никакъв случай!</strong></span> &ndash; Съхраняването на етерични масла в пластмасови бутилки причинява ламперия и нефтохимичните вещества в материала, могат да реагират негативно с етеричните масла.<br />Известно е също, че пластмасата абсорбира етерични масла, което представлява предизвикателство при почистване на шишенцата.</li> </ul> <div>&nbsp;</div> <h4><span style="color: #99cc00;">СЪХРАНЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ</span></h4> <div>За да съхранявате правилно и безопасно етеричните масла, когато ви се наложи да пътувате, може да използвате специални калъфчета,&nbsp;които ще предпазят маслата, като ги запазят здрави.</div> <h5>&nbsp;</h5> <h4><span style="color: #99cc00;">КАКВИ СА ОПАСНОСТИТЕ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ</span></h4> <div>Запомнете, че развалените етерични масла са вредни и използването им може да навреди на здравето на човека. Счита се, че причиняват някои вреди на кожата, дразнене, зачервяване, обриви, възпаление и изгаряне, наред с различни други потенциално неприятни резултати.</div> <p>&nbsp;</p> <h4><span style="color: #99cc00;">НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ ОТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</span></h4> <div> <ul> <li>Трябва да използвате етеричните масла по предназначение! На опаковката е посочено, дали те се използва само за външна употреба.</li> <li>Задължително е да се консултирате с лекар преди да използвате тези масла за терапевтични цели. Бременните и кърмещите жени не бива да използват етерични масла без консултация със специалист, тъй като те могат да имат ефект върху определени хормонални секрети и не е ясно, дали този ефект може да се прехвърли на бебета в различните етапи на развитие.</li> <li>Винаги съхранявайте етеричните масла на място, недостъпно за деца, особено на възраст под 7 години.</li> <li>Препоръчителна е консултацията с лекар преди използването на етерични масла, ако имате някое от следните заболявания: рак, сърдечни заболявания, кожни заболявания или алергии, хормонални заболявания или епилепсия. Хората, които приемат лекарства с рецепта, претърпели са тежка операция или са изложени на по-голям риск от инсулти, инфаркти или атеросклероза, също трябва да потърсят медицинска консултация преди употреба.</li> </ul> </div> <div>&nbsp;</div> <div>Преди да използвате каквото и да е етерично масло, се препоръчително е да си направите кожен тест за поносимост. Как става това? Разредете 1 капка етерично масло с 1/2 ч.л. крем или друго базово масло, което ползвате, и нанесете много малко количество от тази смес върху част от кожата, която не е чувствителна. Етеричните масла никога не трябва да се използват и нанасят близо до очите, вътре в носа и ушите, или върху други особено чувствителни участъци от кожата. Потенциалните странични ефекти на етеричните масла включват: зачервяване, обрив, парене, нарушения в кръвоносните съдове, ниско кръвно налягане, световъртеж, главоболие, гадене, диария и ускорен сърдечен ритъм.</div> <div>&nbsp;</div> <div>В случай на алергична реакция, прекратете употребата на продуктите и незабавно посетете лекар, фармацевт или алерголог за здравна оценка и подходящо последващо лечение. За да предотвратите нежелани реакции, консултирайте се с медицински специалист преди употреба на етерично масло.</div> </div> </div> <div> <div> <div></div> <div><span class="js-seo-google-url"></span></div> <div></div> <div></div> <div> <div data-original-attrs="{"> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;"></span></strong></p> <span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"><span style="color: #99cc00;"></span></a></span> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata"><span style="font-size: 10pt;"><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"><span style="color: #99cc00;">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</span></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/da-podsilim-imunnata-sistema-s-eterichni-masla"><span style="color: #99cc00;">ДА ПОДСИЛИМ ИМУННАТА СИСТЕМА С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</span></a><a href="https://makasa.org/article/kratak-rechnik-na-terminite-v-aromaterapiyata"></a></span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kratak-rechnik-na-terminite-v-aromaterapiyata"><span style="color: #99cc00;">КРАТЪК РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА</span></a></span></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-s-aromat-na-gora"><span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА С АРОМАТ НА ГОРА</span></a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> </div> </div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!</em></span></div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">&nbsp;</span></div> </div> <div><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/how-to-store-essential-oils-to-maximize-oil-life.html<br /></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Превод: Надежда Георгиева</em></span></div> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимки: Depositphotos, всички права запазени.</em></span></p> </div> </div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> </div> </div>

Сравнение на продукти