Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА - ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА

18.02.2023 14:24:03

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА - ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА

За много от нас предимствата на Хиалуроновата киселина са широко известни, като в тази статия ще се опитаме да  вникнем в детайлите на приложенията и за кожата.

Хиалуроновата киселина е основната съставна част на дермата - дълбокия слой на нашата кожа. Тя допринася за гладкостта на кожата, като свързва големи количества водни молекули. Хиалуроновата киселина може да свърже вода в количества, които са от 1000 до 4000 пъти по-големи от собственото ѝ тегло. Това е много повече отколкото могат да свържат други естествени или изкуствени вещества.

Хиалуроновата киселина, която е налична в дермата, играе важна роля и във възстановяването на тъканите. Когато кожата е прекомерно изложена на UV лъчи, тя може да се възпали (слънчев дерматит, слънчево изгаряне), което намалява производството на хиалуроновата киселина от клетките на дермата и уврежда кожата. Продуктите, които подпомагат регенерацията на хиалуроновата киселина след излагане на слънце, обикновено се абсорбират в кожата.

Поради нейният състав и способността си да задържа влагата, хиалуроновата киселина се свързва с подобряване на здравето на кожата, облекчаване на болките в ставите, облекчаване на сухотата в очите, увеличаване на здравината на костите и други ползи за здравето.

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина е естествено вещество, което се съдържа в човешката кожа, очите, съединителната тъкан и ставите.

"Хиалуроновата киселина действа в тъканите, като свързва и привлича водата", казва д-р Розми Бариос, експерт по антиейджинг и регенеративна медицина в клиниката за стволови клетки Swiss Medica. "Тя стимулира синтеза на еластин (белтък, който придава еластичност на кожата) и колаген (белтък, който помага за поддържането на кожата, костите и ставите здрави) и предпазва кожата от свободните радикали, като ни кара да изглеждаме по-млади."

Човешкото тяло произвежда хиалуронова киселина самостоятелно, но според д-р Бариос с напредването на възрастта производството се забавя. "С течение на времето концентрацията на хиалуронова киселина в кожата започва да намалява", обяснява тя. "В резултат на това започват да се появяват признаци на стареене, като бръчки и намалена еластичност."

Хиалуроновата киселина може да се доставя под формата на перорална добавка, инжекция, капки за очи или в различни видове локални приложения, в зависимост от начина на употреба. Локалната употреба на хиалуронова киселина често се среща в серуми, околоочни кремове и овлажнители, докато инжекциите са козметично средство за уголемяване на устните, намаляване на бръчките, а също така се използват за облекчаване на болките в коленните стави.

 

Какво казва науката за хиалуроновата киселина?

Ползите от хиалуроновата киселина за кожата са свързани с молекулното ѝ тегло и концентрация. В този случай размерът е от значение! Молекулното тегло се отнася до нейната маса или до това колко голяма е молекулата и. Тя се измерва в унифицирани единици за атомна маса - далтони или накратко kDa.

Хиалуронова киселина с концентрация между 50 и 1000 kDa е най-полезена за кожата, като според най-новите проучвания най-добъра  е HA с концентрация около 130 kDa. Всичко, което е по-високо, няма да доведе до голяма разлика. Всичко по-ниско може да предизвика възпаление.

Как се стига до това заключение? Когато разгледате проучванията, може да видите някаква закономерност, но в едно от най-задълбочените проучвания (1) е разгледана HA с различни молекулни тегла, включително 50, 130, 300, 800 и 2000 kDa.

След един месец се установява, че лечението с HA с молекулна маса 130 kDa е било най-ефективно, като е увеличило еластичността на кожата с 20 %. След 60 дни и при двете групи хиалуронова киселина с тегло 50 и 130 kDa се наблюдава значително подобрение в дълбочината на бръчките и грапавостта на кожата. Всички останали молекулни тегла също подобряват еластичността и хидратацията на кожата, но в по-малка степен.

Какви са ползите от хиалуроновата киселина за кожата?

Според проучванията хиалуроновата киселина има много потенциални вътрешни и външни ползи и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за няколко приложения, включително дермални пълнители, кремове за локални рани и инжекции за коленни стави.

Потенциалните ползи от хиалуроновата киселина за кожата включват:

 

  • Хидратира кожата. Хиалуроновата киселина може да задържи до 4000 пъти повече вода от теглото си, което я прави изключително ефективна за поддържане на хидратацията на кожата.
  • Намалява признаците на стареене. Хиалуроновата киселина стимулира производството на колаген, който е от съществено значение за поддържането на пухкава и младежка кожа.
  • Когато се прилагат върху повърхността на кожата, серумите с хиалуронова киселина могат да намалят бръчките, зачервяването и дерматита.

 

Хиалуронова киселина за кожата

Една от най-разпространените употреби на хиалуроновата киселина е като продукт за грижа за кожата. Много серуми, кремове и гелове, съдържащи хиалуронова киселина, се предлагат онлайн и в местните магазини. Някои кремове за рани, отпускани по лекарско предписание, също съдържат хиалуронова киселина - ключов компонент за регенерацията на тъканите и противовъзпалителния отговор.

Когато се използва локално, хиалуроновата киселина спомага за намаляване на появата на фини линии и бръчки чрез изпъване на кожата, според д-р Бариос. "Тъй като хиалуроновата киселина в организма намалява с възрастта, използването ѝ помага да се запази кожата млада, по-еластична и мека като на бебе", обяснява тя.

Най-добре е да нанасяте продукти, съдържащи хиалуронова киселина, преди лягане, според д-р Анджела Кейси, сертифициран дерматолог в Центъра за хирургична дерматология и дерматологични асоциации в Уестървил, Охайоl. Някои експерти препоръчват хиалуроновата киселина да се нанася върху влажна, а не върху суха кожа за постигане на оптимални резултати.

"Хиалуроновата киселина, нанесена върху кожата през нощта, прониква в нея и след това продължава да привлича вода към себе си - това позволява по-добра хидратация на кожата, докато спите", обяснява д-р Кейси. "Кожата, която е добре хидратирана, остава силна, еластична и здрава."

Как да добавите хиалуроновата киселина към ежедневната си бюти рутина?

Овлажнителите и серумите са два от най-често срещаните продукти съдържащи хиалуронова киселина.

  • Овлажнители. Използвайте хидратиращ крем за лице или флуид, обогатен с хиалуронова киселина. В идеалния случай това би било 2 пъти дневно и винаги след почистване, ексфолиране или нанасяне на серуми.
  • Серуми. Серумът с хиалуронова киселина включва малко по-различна рутинна процедура. След почистване, докато кожата ви е все още влажна, натиснете няколко капки върху лицето си с дланите на ръцете си. Не забравяйте веднага след това да нанесете овлажняващ крем, за да се запази цялата хидратация.

Хиалуроновата киселина се съчетава добре с повечето обичайни съставки за грижа за кожата, включително:

  • ретинол
  • витамин С
  • алфа хидрокси киселини (АХК)
  • бета хидрокси киселини (BHA)

Така че не е необходимо да се притеснявате и да променяте останалата част от рутинната си процедура.


Колко често можете да използвате продукти с хиалуронова киселина?

Винаги е най-добре да следвате конкретните инструкции за продукта.

Като цяло обаче можете спокойно да използвате хиалуронова киселина както сутрин, така и вечер, но съответно както вече споменахме за предпочиане е вечер.


Кога можете да очаквате резултати?

Всички продукти са формулирани по различен начин, така че времето за постигане на резултат може да варира.

Тъй като продуктите за локално приложение на хиалуронова киселина обикновено имат мигновенен ефект, може да започнете да забелязвате по-плътна и хидратирана кожа в рамките на няколко минути.

Но ако искате да намалите появата на фини линии и други признаци на стареене, може да се наложи да изчакате няколко месеца, за да видите разликата.

В заключение

За да поддържате най-добрия вид и усещане на кожата си, трябва да я хидратирате. А хиалуроновата киселина е един от най-простите начини да направите това.

Лесна за употреба, с малък шанс за странични ефекти и налична в редица продуктови формати: Това наистина е съставка за грижа за кожата, която може да бъде полезна за всеки.


ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

КАТЕГОРИИ

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение.

Източници: 

  • Уикипедия
  • Primavera Life
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22052267/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
  • https://www.health.harvard.edu/blog/the-hype-on-hyaluronic-acid-2020012318653

Снимки: Primavera Life

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Натурална козметика

Натурална козметика | MAKASA.ORG

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА - ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА

Хиалуронова киселина - ползи за кожата | MAKASA.ORG

Много хора са запознати с предимствата на хиалуроновата киселина в грижата за кожата, като например подобряване на контура и обема на лицето, но многобройн Много хора са запознати с предимствата на хиалуроновата киселина в грижата за кожата, като например подобряване на контура и обема на лицето, но многобройн 2023-02-24T20:21:11+02:00 ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА - ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА

<p>За много от нас предимствата на Хиалуроновата киселина са широко известни, като в тази статия ще се опитаме да&nbsp; вникнем в детайлите на приложенията и за кожата.</p> <p>Хиалуроновата киселина е основната съставна част на дермата - дълбокия слой на нашата кожа. Тя допринася за гладкостта на кожата, като свързва големи количества водни молекули. Хиалуроновата киселина може да свърже вода в количества, които са от 1000 до 4000 пъти по-големи от собственото ѝ тегло. Това е много повече отколкото могат да свържат други естествени или изкуствени вещества.</p> <div class="relative flex w-[calc(100%-50px)] flex-col gap-1 md:gap-3 lg:w-[calc(100%-115px)]"> <div class="flex flex-grow flex-col gap-3"> <div class="min-h-[20px] flex flex-col items-start gap-4 whitespace-pre-wrap"> <div class="markdown prose w-full break-words dark:prose-invert light"> <p>Хиалуроновата киселина, която е налична в дермата, играе важна роля и във възстановяването на тъканите. Когато кожата е прекомерно изложена на UV лъчи, тя може да се възпали (слънчев дерматит, слънчево изгаряне), което намалява производството на хиалуроновата киселина от клетките на дермата и уврежда кожата. Продуктите, които подпомагат регенерацията на хиалуроновата киселина след излагане на слънце, обикновено се абсорбират в кожата.</p> </div> </div> </div> </div> <p class="text-alignleft">Поради нейният състав и способността си да задържа влагата, хиалуроновата киселина се свързва с подобряване на здравето на кожата, облекчаване на болките в ставите, облекчаване на сухотата в очите, увеличаване на здравината на костите и други ползи за здравето.</p> <p></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Какво представлява хиалуроновата киселина?</span></strong></span></h2> <h2><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/istockphoto-1411534992-170667a.jpg" class="alignright" width="377" height="251" /></h2> <p>Хиалуроновата киселина е естествено вещество, което се съдържа в човешката кожа, очите, съединителната тъкан и ставите.</p> <p>"Хиалуроновата киселина действа в тъканите, като свързва и привлича водата", казва д-р Розми Бариос, експерт по антиейджинг и регенеративна медицина в клиниката за стволови клетки Swiss Medica. "Тя стимулира синтеза на еластин (белтък, който придава еластичност на кожата) и колаген (белтък, който помага за поддържането на кожата, костите и ставите здрави) и предпазва кожата от свободните радикали, като ни кара да изглеждаме по-млади."</p> <p>Човешкото тяло произвежда хиалуронова киселина самостоятелно, но според д-р Бариос с напредването на възрастта производството се забавя. "С течение на времето концентрацията на хиалуронова киселина в кожата започва да намалява", обяснява тя. "В резултат на това започват да се появяват признаци на стареене, като бръчки и намалена еластичност."</p> <p>Хиалуроновата киселина може да се доставя под формата на перорална добавка, инжекция, капки за очи или в различни видове локални приложения, в зависимост от начина на употреба. Локалната употреба на хиалуронова киселина често се среща в серуми, околоочни кремове и овлажнители, докато инжекциите са козметично средство за уголемяване на устните, намаляване на бръчките, а също така се използват за облекчаване на болките в коленните стави.</p> <p>&nbsp;</p> <h2 class="text-alignleft"><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Какво казва науката за хиалуроновата киселина?</span></strong></span></h2> <p>Ползите от хиалуроновата киселина за кожата са свързани с молекулното ѝ тегло и концентрация. В този случай размерът е от значение! Молекулното тегло се отнася до нейната маса или до това колко голяма е молекулата и. Тя се измерва в унифицирани единици за атомна маса - далтони или накратко kDa.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/istockphoto-1425753689-170667a.jpg" class="alignleft" width="357" height="208" />Хиалуронова киселина с концентрация между 50 и 1000 kDa е най-полезена за кожата, като според най-новите проучвания най-добъра&nbsp; е HA с концентрация около 130 kDa. Всичко, което е по-високо, няма да доведе до голяма разлика. Всичко по-ниско може да предизвика възпаление.</p> <p class="text-alignleft">Как се стига до това заключение? Когато разгледате проучванията, може да видите някаква закономерност, но в едно от най-задълбочените проучвания <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052267" target="_blank" rel="noopener">(1)</a> е разгледана HA с различни молекулни тегла, включително 50, 130, 300, 800 и 2000 kDa.</p> <p class="text-alignleft">След един месец се установява, че лечението с HA с молекулна маса 130 kDa е било най-ефективно, като е увеличило еластичността на кожата с 20 %. След 60 дни и при двете групи хиалуронова киселина с тегло 50 и 130 kDa се наблюдава значително подобрение в дълбочината на бръчките и грапавостта на кожата. Всички останали молекулни тегла също подобряват еластичността и хидратацията на кожата, но в по-малка степен.</p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Какви са ползите от хиалуроновата киселина за кожата?</span></strong></span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/na-hialuronovata-kiselina-63f0c3047ca49.jpg" class="alignright" width="300" height="581" /></h2> <p class="text-alignleft">Според проучванията хиалуроновата киселина има много потенциални вътрешни и външни ползи и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за няколко приложения, включително дермални пълнители, кремове за локални рани и инжекции за коленни стави.</p> <p>Потенциалните ползи от хиалуроновата киселина за кожата включват:</p> <p>&nbsp;</p> <ul> <li>Хидратира кожата. Хиалуроновата киселина може да задържи до 4000 пъти повече вода от теглото си, което я прави изключително ефективна за поддържане на хидратацията на кожата.</li> <li>Намалява признаците на стареене. Хиалуроновата киселина стимулира производството на колаген, който е от съществено значение за поддържането на пухкава и младежка кожа.</li> <li>Когато се прилагат върху повърхността на кожата, серумите с хиалуронова киселина могат да намалят бръчките, зачервяването и дерматита.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Хиалуронова киселина за кожата</span></strong></span></h2> <p>Една от най-разпространените употреби на хиалуроновата киселина е като продукт за грижа за кожата. Много серуми, кремове и гелове, съдържащи хиалуронова киселина, се предлагат онлайн и в местните магазини. Някои кремове за рани, отпускани по лекарско предписание, също съдържат хиалуронова киселина - ключов компонент за регенерацията на тъканите и противовъзпалителния отговор.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/istockphoto-1295805353-170667a.jpg" class="alignleft" />Когато се използва локално, хиалуроновата киселина спомага за намаляване на появата на фини линии и бръчки чрез изпъване на кожата, според д-р Бариос. "Тъй като хиалуроновата киселина в организма намалява с възрастта, използването ѝ помага да се запази кожата млада, по-еластична и мека като на бебе", обяснява тя.</p> <p class="text-alignleft">Най-добре е да нанасяте продукти, съдържащи хиалуронова киселина, преди лягане, според д-р Анджела Кейси, сертифициран дерматолог в Центъра за хирургична дерматология и дерматологични асоциации в Уестървил, Охайоl. Някои експерти препоръчват хиалуроновата киселина да се нанася върху влажна, а не върху суха кожа за постигане на оптимални резултати.</p> <p class="text-alignleft">"Хиалуроновата киселина, нанесена върху кожата през нощта, прониква в нея и след това продължава да привлича вода към себе си - това позволява по-добра хидратация на кожата, докато спите", обяснява д-р Кейси. "Кожата, която е добре хидратирана, остава силна, еластична и здрава."</p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Как да добавите хиалуроновата киселина към ежедневната си бюти рутина?</span></strong></span></h2> <p>Овлажнителите и серумите са два от най-често срещаните продукти съдържащи хиалуронова киселина.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/hialuronov-serum" target="_blank" rel="noopener" title="Серум с хиалуронова киселина"></a></p> <p><a href="https://makasa.org/product/krem-za-lice-ultra-soft-calming" target="_blank" rel="noopener" title="Крем за лице с хиалуронова киселина"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/krem-za-lice-ultra-soft-calming-30-ml-hydrating-primavera-62a30efb8e105_800x800.jpeg" class="alignleft" width="200" height="200" /></a><a href="https://makasa.org/product/hialuronov-serum" target="_blank" rel="noopener" title="Серум с хиалуронова киселина"></a></p> <ul> <li class="text-alignleft">Овлажнители. Използвайте <a href="https://makasa.org/product/krem-za-lice-ultra-soft-calming" target="_blank" rel="noopener">хидратиращ крем за лице</a> или флуид, обогатен с хиалуронова киселина. В идеалния случай това би било 2 пъти дневно и винаги след почистване, ексфолиране или нанасяне на серуми.<a href="https://makasa.org/product/hialuronov-serum" target="_blank" rel="noopener" title="Серум с хиалуронова киселина"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/hialuronov-serum-de-stressing-regenerating-30-ml-energy-boost-primavera-62a1fde79f70c_800x800.jpeg" class="alignright" width="219" height="219" /></a></li> </ul> <ul> <li>Серуми. <a href="https://makasa.org/product/hialuronov-serum" target="_blank" rel="noopener">Серумът с хиалуронова киселина</a> включва малко по-различна рутинна процедура. След почистване, докато кожата ви е все още влажна, натиснете няколко капки върху лицето си с дланите на ръцете си. Не забравяйте веднага след това да нанесете овлажняващ крем, за да се запази цялата хидратация.</li> </ul> <p>Хиалуроновата киселина се съчетава добре с повечето обичайни съставки за грижа за кожата, включително:</p> <p><a href="https://makasa.org/product/serum-s-vitamin-c" target="_blank" rel="noopener" title="Серум с витамин С и хиалуронова киселина"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/serum-s-vitamin-s-illuminating-balancing-30-ml-energy-boost-primavera-635a1ce752f62_800x800.jpeg" class="alignleft" width="200" height="200" /></a></p> <ul> <li class="text-alignleft">ретинол</li> <li class="text-alignleft">витамин С</li> <li class="text-alignleft">алфа хидрокси киселини (АХК)</li> <li class="text-alignleft">бета хидрокси киселини (BHA)</li> </ul> <p>Така че не е необходимо да се притеснявате и да променяте останалата част от рутинната си процедура.</p> <h2 class="text-alignleft"><br /><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Колко често можете да използвате продукти с хиалуронова киселина?</span></strong></span></h2> <p>Винаги е най-добре да следвате конкретните инструкции за продукта.</p> <p>Като цяло обаче можете спокойно да използвате хиалуронова киселина както сутрин, така и вечер, но съответно както вече споменахме за предпочиане е вечер.</p> <h2><br /><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">Кога можете да очаквате резултати?</span></strong></span></h2> <p>Всички продукти са формулирани по различен начин, така че времето за постигане на резултат може да варира.</p> <p>Тъй като продуктите за локално приложение на хиалуронова киселина обикновено имат мигновенен ефект, може да започнете да забелязвате по-плътна и хидратирана кожа в рамките на няколко минути.</p> <p>Но ако искате да намалите появата на фини линии и други признаци на стареене, може да се наложи да изчакате няколко месеца, за да видите разликата.</p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">В заключение</span></strong></span></h2> <p>За да поддържате най-добрия вид и усещане на кожата си, трябва да я хидратирате. А хиалуроновата киселина е един от най-простите начини да направите това.</p> <p>Лесна за употреба, с малък шанс за странични ефекти и налична в редица продуктови формати: Това наистина е съставка за грижа за кожата, която може да бъде полезна за всеки.</p> <p></p> <p></p> <hr /> <h3 class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></h3> <h3 class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/podhranvasht-shampoan-s-bira">ПОДХРАНВАЩ ШАМПОАН С БИРА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/uspokoyavashto-maslo-pri-menstrualni-bolki">УСПОКОЯВАЩО МАСЛО ПРИ МЕНСТРУАЛНИ БОЛКИ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/serum-s-vitamin-s-zashto-da-go-dobavim-kam-dnevnata-si-byuti-rutina">ВИТАМИН С СЕРУМ - ЗАЩО ДА ГО ДОБАВИМ КЪМ ДНЕВНАТА СИ БЮТИ РУТИНА?</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/uspokoyavashto-maslo-za-lice">УСПОКОЯВАЩО МАСЛО ЗА ЛИЦЕ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-layka-polzi-i-prilojeniya">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ НЕМСКА(СИНЯ) ЛАЙКА - ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ</a><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-shveycarski-bor-polzi-i-prilojeniya"></a><span style="color: #99cc00;"></span><span style="color: #99cc00;"></span></li> </ul> <h3 class="text-alignleft"><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul class="text-alignleft"> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/recepti-s-eterichni-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image">РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</span></a></span></li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/recepti-s-eterichni-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image"></span></a></span></p> <p><a href="https://makasa.org/selection/energie-boost" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-banner-energy-boost-primavera-63f36c66aeccc.jpg" /></a></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Източници:&nbsp;</em></span></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Уикипедия</em></span></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Primavera Life</em></span></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22052267/</em></span></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/</em></span></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>https://www.health.harvard.edu/blog/the-hype-on-hyaluronic-acid-2020012318653</em></span></span></li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;"><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>Снимки: Primavera Life<br /></em></span></span></p>

Сравнение на продукти