Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
АРОМАТЕРАПИЯ ПРИ ХЕРПЕС ЗОСТЕР

31.12.2022 11:48:06

АРОМАТЕРАПИЯ ПРИ ХЕРПЕС ЗОСТЕР

Счита се, че около 98 % от всички възрастни са носители на вируса варицела-зостер, който причинява варицела при първо заразяване и херпес зостер при повторно заразяване. Всеки, който е на възраст над 50 години и страда от COVID-19, има 15% по-голяма вероятност да развие херпес зостер – бустерните ваксинации все повече се свързват с риска от заболяване от херпес зостер.

Всеки, който иска да подкрепи конвенционалното медицинско лечение с натуропатична медицина, ще намери надеждни спътници в естествените, чисти етерични масла. Можете да облекчите болката, свързана с херпес зостер, и естествено да подобрите процеса на оздравяване.

Различни проучвания показват, че етеричните масла са много ефективни срещу херпес симплекс, подобен тип вирус. Това предполага, че те също могат да помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на процеса на възстановяване в случай на заболяване на херпес зостер.

Херпес зостер е повторна инфекция с вируса варицела зостер, вирус от семейството на херпесните вируси, за който се смята, че предизвиква варицела при първата инфекция. След като преживее инфекцията с варицела, вирусът остава в тялото за цял живот и оцелява в нервните окончания на гръбначния мозък и черепните нерви. При хора с отслабена имунна система вирусът се активира отново по всяко време, дори при силен стрес или след силно ултравиолетово лъчение. Тогава не се стига до повторно заболяване на варицела, а до херпес зостер. Само хора, които са боледували  от варицела, могат да развият херпес зостер.

СИМПТОМИ НА ХЕРПЕС ЗОСТЕР

Първите признаци на херпес зостер са умора, лека треска и едностранна, понякога пареща болка в засегнатата област на кожата. Областта на гърба или гърдите обикновено е засегната и симптомите са ограничени до едната страна на тялото.
Лицето или главата също могат да бъдат проявят симптоматика – получава се замъглено зрение или парализа на лицето. Болезнени, пълни с течност мехури обикновено се образуват в областта на заразените нервни връзки. През това време пациентът се счита за заразен.
След няколко дни мехурите се пукат и се образуват корички, които могат да останат белези или да се обезцветят. Отзвучаването на симптомите може да отнеме до един месец.

Поради острото възпаление на нервите, заболяването може да причини силна болка, която може да се превърна и в хронична. Рискът от тази така наречена постхерпетична невралгия нараства с възрастта.

АНТИВИРУСНИТЕ, БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ И РЕГЕНЕРИРАЩИ КОЖАТА МАСЛА ОБЛЕКЧАВАТ СИМПТОМИТЕ

Етеричните масла могат да помогнат за намаляване на болката и ускоряване на заздравяването. За тази цел профилактиката трябва да започне възможно най-рано.

Противовъзпалителните, антивирусните, болкоуспокояващите и регенериращите кожата масла са особено подходящи. Равинсара, маточина, розов здравец, лавър, ниаули, палмароза, чаено дърво и роза се считат за антивирусно ефективни и щадящи кожата. Известни със своите аналгетични ефекти и често използвани в смеси за лечение на херпес зостер са и етерични масла от карамфил, лавандула и каяпут.

Маслото от жълт кантарион обикновено се използва като основа за тези смеси, защото е полезно при нервни болки и също така има противовъзпалително и силно възстановяващо кожата действие. Както показват експерименталните изследвания през последните години, това се дължи главно на съдържащия се в него хиперфорин, който има изразени противовъзпалителни свойства. Той също така подпомага развитието на кожна бариера.

В специализираната книга за ароматерапия от Рут фон Брауншвайг и Моника Вернер има две основни смеси, които могат да се добавят към 100 мл хидрозол от роза и да се напръскат (особено ако засегнатата област на кожата е много чувствителна на допир) или в 100 мл Масло от жълт кантарион за приложение:

Смес Херпес зостер:
Изпозлвайте 100 мл био розова вода или 100 мл био масло от жълт кантарион, като основа за следните две смеси:

Първа смес

Алтернативен микс

При остри случаи добавете една от смесите към 100 мл органична розова вода и напръскайте върху засегнатата област няколко пъти на ден с пулверизатор. За последваща грижа, т.е. веднага щом симптомите отшумят, една от смесите може да се разреди с още 100 мл био масло от жълт кантарион и да се втрива внимателно веднъж дневно в продължение на поне осем дни.

Емулсия при херпес зостер (Anusati Thumm)

Използвайте един до три пъти на ден. Винаги разклащайте добре преди употреба. След нанасяне за кратко може да се появи сърбеж и дискомфорт. След това всички оплаквания, включително усещането за болка, се успокояват.

УКРЕПВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Хората, страдащи от херпес зостер, определено трябва да засилят имунната си система. За целта може да се използва например масло от семена на черен кимион, тъй като има имунорегулиращи свойства. Други начини за укрепване на имунната система са сутрешното издърпване с масло (т.нар. oil pulling – древна техника за лечение и профилактика в Аюрведа, която използва масла за прочистване на устата). или редуващи се душове и процедури по метода на Кнайп (упражнения във вода, водни компреси, лечение с пара и др. водни процедури).

Здравословният начин на живот с достатъчно сън, редовните упражнения и балансираната и здравословна диета също са от решаващо значение за възстановяването.

Тъй като стресът и претоварването също се считат за отключващи фактори на заболяването, отпускането и забавянето на темпото също са важни за общото благосъстояние на организма. Ароматерапията с балансиращи ароматни смеси за дифузер, релаксиращи вани или смеси за масаж и грижа за тялото предлага много възможности. Aрома Рол-он „Без стрес", успокояваща смес от етерични масла или масло за тяло био лавандула и ванилия са прекрасни продукти, които ще помогнат за общото укрепване на тялото и ума.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база лечение! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

Източник: https://www.primaveralife.com/news/aromatherapie-bei-pilzinfektionen
Снимки: Primavera Life, Adobe Stock, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Рецепти с етерични масла

Рецепти с етерични масла | MAKASA.ORG

АРОМАТЕРАПИЯ ПРИ ХЕРПЕС ЗОСТЕР

Ароматерапия при Херпес Зостер | MAKASA.ORG

Всеки, който иска да подкрепи конвенционалното медицинско лечение на херпес зостер с натуропатична медицина, ще намери решение в чистите етерични масла Всеки, който иска да подкрепи конвенционалното медицинско лечение на херпес зостер с натуропатична медицина, ще намери решение в чистите етерични масла 2023-01-05T22:03:07+02:00 АРОМАТЕРАПИЯ ПРИ ХЕРПЕС ЗОСТЕР

<p>Счита се, че около 98 % от всички възрастни са носители на вируса варицела-зостер, който причинява варицела при първо заразяване и херпес зостер при повторно заразяване. Всеки, който е на възраст над 50 години и страда от COVID-19, има 15% по-голяма вероятност да развие херпес зостер &ndash; бустерните ваксинации все повече се свързват с риска от заболяване от херпес зостер.</p> <p>Всеки, който иска да подкрепи конвенционалното медицинско лечение с натуропатична медицина, ще намери надеждни спътници в <span style="color: #99cc00;"><strong>естествените, чисти <a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla">етерични масла</a>.</strong></span> Можете да облекчите болката, свързана с херпес зостер, и естествено да подобрите процеса на оздравяване.</p> <p><em><span style="color: #99cc00;">Различни проучвания показват, че етеричните масла са много ефективни срещу херпес симплекс, подобен тип вирус. Това предполага, че те също могат да помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на процеса на възстановяване в случай на заболяване на херпес зостер.</span><br /></em><br />Херпес зостер е повторна инфекция с вируса варицела зостер, вирус от семейството на херпесните вируси, за който се смята, че предизвиква варицела при първата инфекция. След като преживее инфекцията с варицела, вирусът остава в тялото за цял живот и оцелява в нервните окончания на гръбначния мозък и черепните нерви. При хора с отслабена имунна система вирусът се активира отново по всяко време, дори при силен стрес или след силно ултравиолетово лъчение. Тогава не се стига до повторно заболяване на варицела, а до херпес зостер. Само хора, които са боледували&nbsp; от варицела, могат да развият херпес зостер.</p> <h2><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;">СИМПТОМИ НА ХЕРПЕС ЗОСТЕР</span></h2> <p>Първите признаци на херпес зостер са умора, лека треска и едностранна, понякога пареща болка в засегнатата област на кожата. Областта на гърба или гърдите обикновено е засегната и симптомите са ограничени до едната страна на тялото.<br />Лицето или главата също могат да бъдат проявят симптоматика &ndash; получава се замъглено зрение или парализа на лицето. Болезнени, пълни с течност мехури обикновено се образуват в областта на заразените нервни връзки. През това време пациентът се счита за заразен.<br />След няколко дни мехурите се пукат и се образуват корички, които могат да останат белези или да се обезцветят. Отзвучаването на симптомите може да отнеме до един месец.<br /><br />Поради острото възпаление на нервите, заболяването може да причини силна болка, която може да се превърна и в хронична. Рискът от тази така наречена постхерпетична невралгия нараства с възрастта.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">АНТИВИРУСНИТЕ, БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ И РЕГЕНЕРИРАЩИ КОЖАТА МАСЛА ОБЛЕКЧАВАТ СИМПТОМИТЕ</span></h4> <p>Етеричните масла могат да помогнат за намаляване на болката и ускоряване на заздравяването. За тази цел профилактиката трябва да започне възможно най-рано.</p> <p>Противовъзпалителните, антивирусните, болкоуспокояващите и регенериращите кожата масла са особено подходящи. Равинсара, маточина, розов здравец, лавър, ниаули, палмароза, чаено дърво и роза се считат за антивирусно ефективни и щадящи кожата. Известни със своите аналгетични ефекти и често използвани в смеси за лечение на херпес зостер са и етерични масла от карамфил, лавандула и каяпут.</p> <p>Маслото от жълт кантарион обикновено се използва като основа за тези смеси, защото е полезно при нервни болки и също така има противовъзпалително и силно възстановяващо кожата действие. Както показват експерименталните изследвания през последните години, това се дължи главно на съдържащия се в него хиперфорин, който има изразени противовъзпалителни свойства. Той също така подпомага развитието на кожна бариера.</p> <p>В специализираната книга за ароматерапия от Рут фон Брауншвайг и Моника Вернер има две основни смеси, които могат да се добавят към 100 мл хидрозол от роза и да се напръскат (особено ако засегнатата област на кожата е много чувствителна на допир) или в 100 мл Масло от жълт кантарион за приложение:<br /> <br /><strong><span style="color: #99cc00;">Смес Херпес зостер:</span></strong><br />Изпозлвайте 100 мл био розова вода или <a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jalt-kantarion">100 мл био масло от жълт кантарион,</a> като основа за следните две смеси:<br /><br /><span style="color: #99cc00;">Първа смес</span></p> <ul> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo">чаено дърво, био</a></li> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula">фина лавандула, био</a></li> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-geranium-bio-5-ml-primavera">гераниум, био</a></li> <li>3 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-rimska-layka-bio">римска лайка, био</a></li> <li>1 капка <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-matochina-primavera">маточина, био</a></li> </ul> <p><span style="color: #99cc00;">Алтернативен микс</span></p> <ul> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-kayaput">Каяпут extra</a></li> <li>5 капки гераниум, био</li> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-manuka-5-ml-primavera">манука</a></li> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-ravintsara-bio-5-ml-primavera">равинтсара, био</a></li> </ul> <p>При остри случаи добавете една от смесите към 100 мл органична розова вода и напръскайте върху засегнатата област няколко пъти на ден с пулверизатор. За последваща грижа, т.е. веднага щом симптомите отшумят, една от смесите може да се разреди с още 100 мл био масло от жълт кантарион и да се втрива внимателно веднъж дневно в продължение на поне осем дни.<br /> <br /><span style="color: #99cc00;">Емулсия при херпес зостер <em>(Anusati Thumm)</em></span></p> <ul> <li>50 мл <a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jalt-kantarion">био масло от жълт кантарион</a></li> <li>50 мл био розова вода&nbsp;</li> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-kayaput">Капяут extra</a></li> <li>3 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-geranium-bio-5-ml-primavera">гераниум, био</a></li> <li>1 капка <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-karamfil-bio-5-ml-primavera">карамфил, био</a></li> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lavandula">фина лавандула, био</a></li> <li>5 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-ravintsara-bio-5-ml-primavera">равинтсара, био</a></li> <li>1-2 капки <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-matochina-primavera">маточина, био</a></li> </ul> <p>Използвайте един до три пъти на ден. Винаги разклащайте добре преди употреба. След нанасяне за кратко може да се появи сърбеж и дискомфорт. След това всички оплаквания, включително усещането за болка, се успокояват.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">УКРЕПВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА</span></h4> <p>Хората, страдащи от херпес зостер, определено трябва да засилят имунната си система. За целта може да се използва например<a href="https://makasa.org/article/maslo-ot-semena-na-cheren-kimion-polzi-i-upotreba"> масло от семена на черен кимион</a>, тъй като има имунорегулиращи свойства. Други начини за укрепване на имунната система са сутрешното издърпване с масло (т.нар. oil pulling &ndash; древна техника за лечение и профилактика в Аюрведа, която използва масла за прочистване на устата). или редуващи се душове и процедури по метода на Кнайп (упражнения във вода, водни компреси, лечение с пара и др. водни процедури).<br /><br />Здравословният начин на живот с достатъчно сън, редовните упражнения и балансираната и здравословна диета също са от решаващо значение за възстановяването.<br /><br />Тъй като стресът и претоварването също се считат за отключващи фактори на заболяването, отпускането и забавянето на темпото също са важни за общото благосъстояние на организма. Ароматерапията с балансиращи ароматни смеси за дифузер, релаксиращи вани или смеси за масаж и грижа за тялото предлага много възможности. <a href="https://makasa.org/product/aroma-rol-on-ndash-bez-stres-organik-10-ml-primavera">Aрома Рол-он &bdquo;Без стрес"</a>, успокояваща смес от етерични масла или <a href="https://makasa.org/product/maslo-za-tyalo-relaxing">масло за тяло био лавандула и ванилия</a> са прекрасни продукти, които ще помогнат за общото укрепване на тялото и ума.</p> <h3><span><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/detski-balsam-za-studenoto-vreme" style="box-sizing: border-box; -webkit-user-drag: none; color: #aec745; background-color: transparent; text-decoration: none; outline: 0px; transition: color 0.2s ease 0s, opacity 0.2s ease 0s; outline-offset: -2px;">БАЛСАМ ЗА СТУДЕНОТО ВРЕМЕ</a><span><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-to-chaeno-darvo-prilojeniya-i-polzi"></a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/admin/blog/article/edit/%D0%9C%D0%90%D0%A1%D0%9B%D0%9E%20%D0%9E%D0%A2%20%D0%96%D0%AA%D0%9B%D0%A2%20%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%9E%D0%9D%20%E2%80%93%20%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%97%D0%98%20%D0%98%20%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF">МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН &ndash; ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ</a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-rozmarin-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/article/arganovo-maslo-zlatoto-na-maroko">АРГАНОВО МАСЛО &ndash; ЗЛАТОТО НА МАРОКО</a><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"></a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/article/maslo-za-kosa-s-vaniliya">АРОМАТНО МАСЛО ЗА КОСА С ВАНИЛИЯ</a></span><br /><span></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/vendor/primavera-life"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/aromatherapy-primavera.jpg" /></a></p> <p><span style="color: #999999;"><em>Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база лечение! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.</em></span></p> <p><span style="color: #999999;"><em>Източник: <a href="https://www.primaveralife.com/news/aromatherapie-bei-guertelrose">https://www.primaveralife.com/news/aromatherapie-bei-pilzinfektionen</a></em></span><br /><span style="color: #999999;"><em>Снимки: Primavera Life, Adobe Stock, всички права запазени</em></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки