ЗА КАЧЕСТВОТО НА АРОМА ПРОДУКТИТЕ PRIMAVERA

ЗА КАЧЕСТВОТО НА АРОМА ПРОДУКТИТЕ PRIMAVERA
1 април 2021

Когато купуваме и използваме етерични масла или готови за употреба ароматизиращи смеси (блендове, синергии), можем ли да разберем от пръв поглед, дали наистина притежават претендираното качество? Дали цената им определя това или има други индикатори, на които трябва да обърнем внимание? Можем ли сами да оценим стойността на едно етерично масло или готова за употреба ароматна смес?

 

Тъй като много често срещаме клиенти, които не са наясно, какво всъщност гарантира високото качество на едно етерично масло, в тази статия ще обърнем повече внимание на продуктите на PRIMAVERA и техния висок клас. И защо се гордеем да бъдем техни дистрибутори за България.

 

 

ЗАЩО ИЗБРАХМЕ PRIMAVERA

 

 1. Ароматерапевтичен бранд номер 1 в Германия, както за начинаещи, така и за професионалисти в областта. Продуктите за ароматерапия PRIMAVERA са неразделна част от ежедневна работа в холистичните болници и здравни заведения в Германия. Провеждат обучения за професионалисти, които се доверяват на експертите на PRIMAVERA.
 2. Пионери в органичната ароматерапия – преди повече от 30 години, чистите и органични растителни и етерични масла бяха трудни за намиране на пазара. Но основателите на PRIMAVERA разбират, че холистичното изцеление, се корени само в най-чистите и с най-високо качество продукти от натурални съставки.
 3. Органично качество – Използват най-голямото количество сертифицирани органични съставки. 72% от техните основни масла в момента се добиват чрез биологично земеделие.
 4. 100% чисти и натурални – Етеричните масла PRIMAVERA винаги са неподправени и се произвеждат от изброеното в състава растение. Никога няма да използват синтетика или идентични с природата добавки.
 5. Органични ферми и партньорство – Със световна общност от биологични фермери, с които поддържат дългосрочни взаимоотношения, основани на почтеност и уважение. От семена в почвата до рафта в магазина, нашите партньорства ни позволяват да участваме във всяка стъпка.
 6. Качествен контрол –  Вътрешният контрол на качеството PRIMAVERA гарантира, че се спазват най-високите и строги стандарти.
 7. Съществено експертно мнение – Обменят познанията си за лечебните растения с терапевти и други професионалисти в областта, които споделят практически познания за холистичното благополучие.
 8. Гаранция за безопасност – Гарантират безопасното използване въз основа на декларация, отговаряща на изискванията на закона и стриктна оценка на безопасността в Германия и Еропейски съюз.
 9. Продажбите са въпрос на доверие – Когато продаваме техните продукти, разчитаме на квалифицирани терапевти, професионалисти, обучени от PRIMAVERA.
 10. Сертификати за гарантирано качество – Качеството на PRIMAVERA се проверява от независими сертификационни организации, на които клиенти ни по целия свят могат да се доверят.
 11. PRIMAVERA произвежда над 300 висококачествени растителни съставки от повече от 44 страни.
 12. Над 400 ефективни ароматерапевтични продукти, дистрибутирани в 32 страни, една от която е и България!
 13. Централата на PRIMAVERA един истински рай – с повече от 62 000 хил. ароматни и лечебни растения и 600 различни сорта рози, 5 естествени езера, хотели за различни насекоми, обогатяващи естествената среда, пчелни кошери и басейни на Кнайп (басейни с последователно редуване на топла и студена вода), името казва всичко.
 14. От основаването си през 1986 г. PRIMAVERA предлага активна гама от семинари за отговорно използване на етерични масла. Всяка година се обучават над 7500 клиенти.

 

 

ЦЕННИ И ЧИСТИ СУРОВИНИ С ОРГАНИК КАЧЕСТВО

Напълно натурален продукт с пълната сила на растението.

 

Едно ястие е толкова добро, колкото и съставките, които са използвани за направата му. Това важи не само в кулинарията, но и в производството на етерични масла и арома продукти. Семената, климатът, но също така и различните методи на отглеждане, времето на прибиране на реколтата, имат голямо влияние върху качеството на етеричните масла. Растението винаги ще предпочете най-добрите условия, ако е в естествената си среда, ще развие специалната си сила, поради идеалните климатични условия, перфектното качество на почвата и биологичното му отглеждане.

 

Характерът на почвата също е определящ за развитието на ароматите. Например, лавандулата се чувства най-комфортно на слънчеви места с добре дренирани, бедни на хранителни вещества и каменисти почви. Киселите почви (глинести или торфени), не са подходящи за отглеждане на лавандула. Тъй като защитеното био земеделие поддържа биологичното разнообразие и забранява използването на генетично модифицирани семена, суровините на PRIMAVERA са само от семена с органик качество.

 

Каква е задължителната маркировка на етикета на висококачественото етерично масло?

 

Като потребители, често е трудно да разберем защо някои продукти се рекламират само за конкретно приложение, въпреки че могат да се използват по различни начини. Причината за това са различните регламенти и декларации на Европейски Съюз  – в зависимост от приложението, за което е предназначен даден продукт, се прилагат различни закони. Регламентите в рамките на ЕС предвиждат, че потребителят трябва да вземе информирано решение за покупка, спрямо информацията на етикета, когато производителя е посочил цялата информация ясно и точно. Тази информация гарантира прозрачността и чистотата на самия продукт и се оценява, като част от добрите търговски практики.

 

Когато закупувате етерично масло на даден производител, на етикета трябва да намерите следната информация:

 • Страна на произход на суровината
 • Ботаническо име на растението от което е добито маслото
 • Име на растението на английски (или на конкретния език на производителя)
 • Съставки (INCI)
 • Метод на екстракция
 • Част от растението, от което е получено маслото
 • Място на производство и производител
 • Лого на сертифициращия орган по качество (напр. Bio/Organic, Demeter, NaTrue)
 • Милилитри
 • Срок на годност след отваряне
 • Партиден номер
 • Фармацевтичен централен номер (PZN) (според законодателството на страната на производство) – това е стандартизиран идентификационен ключ за лекарства, помощни средства и други аптечни продукти.
 • Инструкции за употреба и дозиране
 • Ароматен профил и ароматен ефект (не е задължително, но производителите с по-висококачествени продукти описват и тази информация)
 • Инструкции за безопасност

Освен това, според българското законодателство, продуктите трябва да имат и етикет на български, с посочен дистрибутор и контакти. Винаги се отнасяйте със съмение към продукти, които нямат етикет на български и не е посочен дистрибутора.

 

Разбира се, големият брой лога на сертифициращи органи, не винаги улесняват потребителите да се ориентират в света на органичната козметика. PRIMAVERA работят с няколко избрани, независими сертифициращи асоциации, които редовно проверяват спазването на указанията за производство, посредством одити. Това включва и сертификацията на ЕС за биологично производство, което се дава само на продукти, чиито съставки произхождат от най-малко 95% биологично земеделие.

 

Продуктите на PRIMAVERA притежават сертификати Demeter и NaTrue.

 • NaTrue е международна асоциация с нестопанска цел за защита и популяризиране на естествената козметика в цял свят. Като независим стандарт, NaTrue признава само натурални козметични продукти по целия свят, които отговарят на най-високите стандарти по отношение на естественост, прозрачност и достоверност.
 • Demeter е един от най-строгите сертифициращи стандарти в био земеделието! Demeter e стандартизация на суровини от биодинамично земеделие. Производителите на този сертифициращ орган са членове на отделни регионални общности. Всеки член на такава общност има договор Demeter, чрез който се задължава да работи за по-нататъшното усъвършенстване на качеството. От 1992 предприятията се контролират допълнително според наредба на ЕС. По този начин се гарантират такива продукти на екологичното земеделие из цяла Европа, които са произведени според изискванията на строго определени стандарти.

 

 

ВНИМАТЕЛНО И ФИНО ИЗВЛИЧАНЕ И ОБРАБОТКА

 

Извличането на висококачествени етерични масла е голямо изкуство. Има много неща, които трябва да имате предвид, за да постигнете възможно най-добрия резултат. В допълнение към вече споменатите критерии, определящи са времето на прибиране на реколтата, времето на обработка, вида на растителния материал, продължителността на дестилацията, опитът и компетентността на фермерите, дестилаторите, и много други .

 

Няма да навлизаме дълбоко в тези производствени подробности. Това, което си струва да се отбележи, е че производителността при маслата, които се добиват от цветната част на растението и тези, който се добиват от листата му е много различна. Например, за получаването на един литър етерично розово масло, са необходими около 4000 килограма цветя. За сревнение за извличането на един литър етерично масло от каяпут, са достатъчни около 100 килограма листа.

 

Както знаем, има съществена разлика между методите на дестилация чрез пара, дестилация с вода, студено пресоване и екстракция. По-голямата част от всички етерични масла се произвеждат с помощта на парна дестилация. Кондензната вода, която се образува по време на дестилационния процес, съдържа следи от етерично масло и други топлоустойчиви и водоразтворими компоненти на растението. Това е така нареченият хидролат (флорална вода), който поради други съставки, понякога има и напълно различен аромат от етеричното масло.

 

ДОВЕРИЕ И ПО-ДОБЪР КОНТРОЛ

 

Абсолютно безупречен, висококачествен продукт, без никакви примеси и остатъци.

 

 

За да се гарантира постоянно високо качество, етеричните и базови/растителни масла трябва редовно да се подлагат на строг лабораторен контрол за качество. В лабораториите на PRIMAVERA, всяка входяща суровина е с различни стойности. За тази цел свойствата на всяко отделно етерично или базово масло, първо преминават т. нар. сензорен анализ. Продуктите се проверяват за техния характерен аромат, вид и ефект.

 

Следват различни допълнителни етапи на тестване, които включват измерване на плътността, определяне на пероксидната стойност (определя свежестта) и определяне на съставките на етеричните масла с помощта на газов хроматограф с интегриран масспектрометър. Суровините се проверяват за примеси и фалшификации.

 

Ако отделът по качеството на PRIMAVERA открие дефект в поръчаната суровина, продуктът ще бъде подложен на рекламация и върнат обратно към производителя. Благодарение на този сложен аналитичен метод, смесите, които имат евентуални синтетични компоненти, могат бързо да бъдат идентифицирани.

 

Суровините могат да бъдат пуснати за по-нататъшна обработка, само след по-задълбочен преглед. Това гарантира, че потребителите получават безупречното качество на PRIMAVERA.

 

Гаранция за качество PRIMAVERA

 • Защита от окисление
  За да ги предпазят от окисляване, повреме на пълнене, всички етерични и базови масла са „обвити“ в среда със слой благороден газ (аргон). По този начин може да се гарантира оптималният срок на годност на продуктите.
 • Предпазна капачка
  Всички етерични масла са снабдени с капачка защитена от деца.
 • Малки количества
  Маслата се предлагат основно от 5 мл, тъй като малките количества остават свежи по-лесно. Това намалява риска от нетрайност и следователно от алергични реакции.
 • UV защита
  Продуктите за ароматерапия са в кафяви или зелени стъклени бутилки, някои от които допълнително се обработват с екологично чист, UV защитен лак на водна основа. По този начин PRIMAVERA гарантира 100% UV слънчева защита (UVC, UVB и UVA – от 200 до 325 Nm).

 

 

 

СРОК НА ГОДНОСТ И ТРАЙНОСТ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

 

Срокът на годност на етеричните масла, зависи от състава и условията на съхранение. Цитрусовите масла и иглолистните масла имат срок на годност около една година, а другите етерични масла имат среден срок на годност между 2 и 3 години. На някои етерични масла, като сандалово дърво, ветивер или пачули, ароматът се развива все по-добре с по-дълго съхранение от поне 3 години. За по-добро съхранение и запазване свежестта при бутилирането, етеричните масла са покрити с аргон – вид газ, без цвят и мирис, който се изпозва широко за премахване на кислороа при производство (изпозлва се широко и във винопроизводството). Оптималните условия за съхранение са в добре затворени шишенца, защитени от светлина и при стайна температура (между 20° C и 22° C).

 

 

ЗАЩО НЯКОЙ МАСЛА И АРОМАТНИ СМЕСИ ИМАТ СИМВОЛИ ЗА ОПАСНОСТ?

 

Всеки един продукт, който се предлага на Европейския пазар, се класифицира със спецификата си за определено ползване и попада под различни законови регламенти на Европейския парламент.

Етеричните масла са концентрати, произведени от растения, които имат разнообразни съставки. Някои от съставките са индивидуално класифицирани, като опасни вещества съгласно Наредбата за опасните вещества на Европейски съюз (например като корозивни, силно запалими, опасни за околната среда)...

Законът не прави разлика, дали съответната съставка е синтетично произведена или се среща естествено в етеричното масло. По същия начин регламентът не прави разлика при етикетиране, дали етеричното масло се бутилира в 5 мл или се доставя в 50 кг барел.

Това означава, че дори малки количества, като 5 мл, трябва да бъдат маркирани със символи за опасни вещества и фрази за опасност, дори ако тези количества не са вредни.

 


Ароматните смеси (блендове), спрейове за стая и смесите за сауни на Примавера, са предназначени за ароматизиране на помещения и следователно са предмет на Регламент (EC) № 1272/2008 (Класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси). Затова имат и предупредителни знаци и символи на своя етикет – те са законово изискуеми и попадат в задължително съдържание при етикетиране. В зависимост от състава на етеричното масло, съществува определена класификация, която описва безопасната работа с продукта, чрез поставяне на специални предупредителни символи.

 

Етеричните масла, попадат под директивата за козметични продукти (Регламент (ЕО) № 1223/2009) на Европейския парламент и поради това, тяхното съдържание на информация на етикетите е различно.

 

Етеричните масла, които са предназначени и за вътрешен прием, се класифицират, като хранителна добавка. Законите за хранителните добавки са съвсем различни, от тези за продуктите за козметични цели и тези етерични масла, попадат под различни регулации. Въпреки това, винаги съветваме нашите клиенти да бъдат изключително внимателни и всеки прием на етерично масло вътрешно, да бъде съгласуван с професионален ароматерапевт или поне да бъде под наблюдението на клиничен арома специалист. 

 

 

 

ЯСНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ДОЗИРАНЕ ЗА БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА

 

 

Тъй като етеричните масла са силно концентрирани вещества, важно е да ги използвате в правилното количество за безопасна употреба. Знаем, че етеричните масла никога не трябва да се използват неразредени върху кожата. 

Ето препоръките на PRIMAVERA за правилно разреждане на етеричните масла в базовите основи.

PRIMAVERA

МаКаСа има честта да е официален представител на продуктите на PRIMAVERA за България. Съвсем скоро цялата продуктова линия ще бъде налична във физическия ни магазин в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22, както и в нашия сайт на www.makasa.org.

Щастливи сме, че можем да споделим качеството и професионализма на този бранд и да предоставим на всички наши клиенти удоволствието от техните магични арома продукти!

 

 • Продуктите на марката, можете да намерите тук.
 • Повече информация за търговци на едро – моля, свържете се с нас на info@makasa.org.

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още