В СВЕТА НА АБСОЛЮТИТЕ – ФЛОРАЛНАТА МАГИЯ

В СВЕТА НА АБСОЛЮТИТЕ – ФЛОРАЛНАТА МАГИЯ
6 май 2021

Пролетта е прекрасна със своите аромати, свежест, цветове и пробуждане на новия живот. Затова сметнахме за изключително полезно и подходящо да разкажем малко повече за абсолютите и техните свойства. Още повече, че в МаКаСа можете да намерите изключително разнообразие, не само от познатите абсолю от роза и жасмин, а екзотики, като тубероза, мимоза, франджипани и горска теменуга.

 

Не случайно ароматерапията е съчетание между науката и изкуството – за получаване на чудотворните смеси се прилагат еднакво научните знанията за растенията и маслата, като се комбинират с изкуството за добиване на най-финия аромат. Използвани широко в парфюмерията, ароматът на абсолюто, е по-близък до оригиналния растителен продукт, отколкото аромата на етеричното масло, получено чрез парна дестилация.

 

И така, нека научим, каква е разликата между етеричните масла, получени чрез парна дестилация или студено пресоване и абсолютите, добити чрез екстракция с разтворител.

 

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е АБСОЛЮ (АБСОЛЮТ)?

 

Абсолютът е силно концентрирано, силно ароматно масло, което се добива от ароматните цветове на растенията. Подобно е на етеричното масло, но се извлича от конкрет, чрез разтворител етанол (алкохол).

Суровините на абсолютите са или твърде деликатни, или твърде инертни, за да бъдат дестилирани на пара. Те могат да получат аромата си само чрез екстракция с разтворител. Абсолютите включват роза, жасмин, тубероза, иланг-иланг, мимоза, лавандула, лавандин, здравец, горска теменуга, тонка боб (Dipteryx odorata), борония, нарцис и др.

 

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА С ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО?

 

Абсолю се използва главно в парфюмерията - това не е етерично масло, макар в състава си да съдържа компоненти от него. Докато етеричните масла се произвеждат, чрез дестилация или студено пресоване, абсолютите се получават, чрез традиционна екстракция (анфлораж*) или екстракция на разтворителител. Този метод е подходящ за деликатен растителен материал, който трудно се дестилира.

* Анфлоражът е техника, която извлича уханието на растението посредством мазнина. Не се използва нагряване, но това е и най-древния начин за извличане на фин флорален аромат. Методът е много остарял и в днешни времена не се прилага, тъй като отнема изключително много време. Венчелистчетата на растението се подреждат върху тънък слой мазнина, разпределена върху парче стъкло. За цветовете на жасмина са необходими 24 часа, а за туберозата 72. След това се изваждат и заменят с нови свежи цветове, процесът се повтаря до насищането на мазнината с ароматния парфюм.

 

Primavera-Aromatherapy-Oils

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕКСТРАКЦИЯТА С РАЗТВОРИТЕЛ ( Т. НАР. ЛЕТЛИВИ РАЗТВОРИ)

 

При този вид екстракция, разтворителят „изтегля“ маслото от растителния материал. За да могат да се обработват цветя като Роза Дамасцена, Тубероза или Мимоза, експертите усъвършенстват техниката, която е основана на използването на летливи разтвори.

 

Дестилацията чрез пара или студено пресоване може да повреди нежните цветове, произвеждайки масло с нежелан аромат или по-ниско качество. В някои случаи при екстракция с разтворител се получава и повече масло, отколкото при други методи на производство.

 

По-малките молекули на етеричните масла, произведени чрез парна дестилация, се изпаряват по-бързо във въздуха и лесно губят своята трайност на аромата. Екстракцията с разтворител, от друга страна, произвежда масла с по-тежки молекули – ето защо много абсолюти често са по-трайни на аромат от етеричните масла. Някой молекули в растенията са прекалено големи. При добив чрез парна дестилация е невъзможно да се проявят в етеричното масло, но ще се проявят в абсолюто.

 

 

В КОИ СЛУЧАИ МОЖЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АБСОЛЮТИ И ЗА КАКВО?

 

Препоръчваме ви да използвате абсолютите само локално, добавени към базово/растително масло, тъй като съдържанието на разтворители, восъци и други компоненти, могат да повредят вашия домашен арома дифузер.

 

Флоралните абсолюти са известни със своя невероятен успокояващ или повдигащ аромат. Прекрасни са за различни СПА процедури – арома масажи, арома вана, арома парна баня. Ако сте преживели напрегнат ден, ароматът на тези масла спомага да се намали нивото ви на стрес. Можете също така да успокоите напрежението си, чрез кратък масаж у дома.

 

И разбира се абсолютите са чудесни за направата на домашни парфюми. Необходимо ви е подходящо базово масло (фракционно кокосово, жожоба, бадемово, арганово). Имайте предвид, че абсолютите са с много по-силно концентриран аромат, в повечето случай ще имате нужда не повече от 1 капка на 10-20 мл базово масло.

И един съвет от нас, можете да добавите капка абсолю към флорална вода и така да обогатите нейния приятен аромат!

 

 

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ОСОБЕНОСТИ

 

Можете ли да смесвате абсолю с етерично масло – да, можете, но не забравяйте да следвате мерките за безопасно разреждане на етерични масла. Правилата за правилно и безопасно използване на етерични масла, са същите и при приложение на абсолюти – с една дума, никога не прилагайте неразредени на кожата! Разреждайте с базово/растително масло според конкретните нужди. Повече за безопасността можете да прочетете ТУК.

 

 

КРАЛИЦАТА НА НОЩТА - АБСОЛЮ ОТ ТУБЕРОЗА

Absolute-oils-Tuberose-Primavera

Туберозата присъства във флорални и ориенталски композиции, като нейният аромат представлява сладко, опияняващо и магическо ухание. Част от световно популярните парфюми, като Channel No.5, Gucci Gracious Tuberose, Amarige Givenchy, Dior Poison, Estée Lauder Tuberose Gardenia и др. Вдъхновителката на Карл Лагерфелд, който през 1975 г създава красивия и женствен парфюм „Chloe“.  

 

Абсолю от тубероза предлагаме на комапнията Primavera. 

Туберозата напомня  съвсем леко аромата на лилия и зюмбюл. Ароматът ѝ се усеща най-силно вечер и именно затова я наричат „Кралицата на нощта“. Родното ѝ място е Мексико, но се отглежда още и във Франция, Италия, Испания, както и по земите на Индия и Мароко. В тези страни това удивително цвете расте не само за декоративни цели, а обикновено целите плантации се използват за производството на парфюмната съставка.

 

Уханието ѝ действа хармонизиращо, отпускащо, но същевремнно опияняващо. Подходяща е за масажни смеси, арома вани и парфюмни композиции с базови масла. Туберозата е и ефективен антидепресант. Помага да се намали тревожността и да се успокои умът ви. Облекчава депресивни състояния, нервност и други неврологични неразположения. Маслото помага за стимулиране на кръвообращението и ще ви отпусне при медитация.

 

 

АБСОЛЮ ОТ МИМОЗА – СИМВОЛ НА ЖЕНИТЕ

 

Мимозата, наричана още сребърна акация, е вечнозелено дърво с перести, синьо-зелени, сребристи листа и ярко слънчево-жълти цветове, които цъфтят в топлия климат на Средиземноморието. Дървото расте до 12 метра височина и намира приложение за направата на мебели. Цветята и върховете на клонките са популярни сред цветарските магазини, като изключително екзотична украса.

 

Absolute-oils-Mimosa-Primavera

 

През 1946 г. UDI (Unione Donne Italiane) избира мимозата, като символ на Международния ден за правата на жените, защото е едно от най-красивите растения, които първи цъфтят в края на февруари. Елегантно и силно растение, точно като всички жени.

 

Използва се широко в парфюмерийната индустрия, като фиксатор на аромата, който балансира останалите съставки. Има топъл, флорален, сладникав аромат с лек дървесен подтон. В ароматерапията намира приложение за успокоение, хармонизиране, естествен антидепресант. Често се прилага и в козметичната индустрия, заради подхранващото и овлажняващото си свойство, което допълва ефикасността на кремове и серуми.

 

 

АБСОЛЮ ОТ ЛИСТА НА ГОРСКА ТЕМЕНУГА – СИМВОЛ НА ПЛОДОРОДИЕТО И ЛЮБОВТА

 

Absolute-oils-Violet-sweet-Primavera

 

Един наистина екзотичен, тъмнозелен абсолют, който можете да намерите в магазин МаКаСа. Има интересен зелен аромат с лек земен, флорален характер при ниски разреждания. Прекрасен за домашни арома композции и парфюми и обогатяване на терапевтични масажни смеси. Особено добре се смесва с етерични масла от семействата на цветя, билкови, дървесни.

 

Това абсолю е изключително подходящо при „плахост на духа“, може да помогне за насърчаване на сигурността, смелостта и увереността ни.

 

Древните гърци са смятали горската теменуга за символ на плодородието и любовта и са я използвали в любовни отвари. От свежите листа на приятно ухаещите теменужки, особено разновидността „Виктория“, се получава тъмнозеленото абсолю, което е истинска ценност сред ароматните вещества и служи за акцент на флоралните парфюми.

 

 

НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО РОЗАТА

 

Въпреки, че можем да напишем цяла статия за розата и нейните чудни свойства, тук ще се опитаме съвсем накратко да ви разкажем за трите основни продукта, които се добиват – розов конкрет, розово абсолю и розово масло. Много различни понятия, които не трябва да се бъркат.

 

Absolute-oils-Rose-oil-Alteya-Organics

Розов конкрет

 

Розовият конкрет е продукт добит от цветове на българската маслодайна роза, извлечен по метода на екстракция с етер. За получаването на 1 кг розов конкрет са необходими приблизително 350 кг цветове на маслодайна роза. Използва се за получаване на розово абсолю и е компонент в много козметични продукти за грижа за кожата, както и в парфюмерията.

Розовите цветове се заливат последователно с разтворител. Така сместта се изпомпва в други съдове, наречени евапоратори, от където при сравнително ниска температура се дестилира по-голямата част от разтворителя. Полученият концентриран разтвор се дестилира на вакуум, при което се получава твърд, червено оцветен продукт, наречен розов конкрет.

Розовият конкрет съдържа всички компоненти на розовото масло, като преобладващ е фенилетиловият алкохол – около 70%. В състава на конкрета влизат над 166 компонента. Доказано е, че произведеният конкрет, чрез преработка на цветовете на Българската маслодайна роза е с най-високо качество в световен мащаб.

 

 

Розово абсолю

 

Розовото абсолю, което предлагаме в МаКаСа е на българският висококачествен производител на Alteya Organics – компания популярна с козметичните си продукти, съдържащи вълшебните свойства на розовото масло.

Абсолюто е продукт получен чрез екстракция с етилов алкохол на розов конкрет, извлечен от венчелистчета на българската роза Rosa Damascena. Изключително ценено в натуралната парфюмерия. Абсолюто се различава от розовото маслото, тъй като съдържа не само етерично масло, но е и с по-наситен цвят, по-високо съдържание на восъци и други компоненти от растението.

Розовият абсолют е вискозна течност с оранжево жълт, червеникав или леко маслинено жълтеникав цвят с изключително богат, топъл и флорална аромат. Абсолюто завладява с наситеното си ухание на роза, като в зависимост от реколтата е с повече или по-малко изразена медоносна нотка.

 

Alteya-Organics-Rose-Oils

 

100% чист продукт на Alteya Organics, розовото абсолю е сертифициран продукт от назначената от българското правителство лаборатория към Институт по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък – върховният авторитет на розата в света.

 

 

Розово масло Rose Otto

 

Малко интересна история за розите – маслодайните рози започват най-напред да се отглеждат в Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Счита се, че войниците на Александър Македонски при походите си са я принесли на Балканския полуостров.

Заради своите качества и цена маслото е известно и като „течно злато“. Добивът му е трудоемък, а за един килограм розово масло са необходими около 3 тона розов цвят.

 

България е популярна със своите традиции в отглеждане и дестилиране на розово масло. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално ароматът и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията.

 

Висококачественото българско розовото масло Rose otto се добива, чрез дестилация на маслодайната роза Rosa damascena. Названието „Българско розово масло“ е защитено с патент през 2014 г., като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия географски наименования.

 

Българското розово масло печели златни медали на изложенията в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано. България е била световен лидер в износа на розово място до 1983 г. В наши дни, въпреки вековните ни традиции и култура, най-големият производител и износител (с дял от 65%) на розово масло в света е Турция.

 

Българската Роза Дамасцена е известна със своето стягащо и антиспазмалогично действие. Силен афродизирак, антидепресант и антисептик, маслото има антивирусно, седативно, тонизиращо и регулиращо апетита действие. Розовото Масло създава усещане за спокойствие и благоденствие.

 

Органичното Розово Масло на Alteya Organics се смята за едно от най-висококачествените, които можете да намерите на пазара. Богатата молекулярна структура на розовото масло го превръщат в едно от най-полезните етерични масла в продукти за кожата и лична грижа. Българското Розово Масло на Alteya Organics  съдържа силни лечебни, възстановяващи и противостареещи свойства в много концентрирана форма  допринася за жизненост и баланс.

Може да го добавите към към хидратиращ крем или лосион, за да подмлади кожата и подобри текстурата ѝ.

 

 

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още