ТАМЯН - ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО

ТАМЯН - ЗЛАТНОТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО
20 август 2020

Известен, като царя на етеричните масла, днес тамянът получава заслужено голямо внимание, като едно от най-приложимите лечебни средства в света на ароматерапията. Етеричното масло притежава мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо и имуностимулиращо действие и се използва много успешно за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната и имунна система, при респираторни смущения, стрес и тревожност.

В биомагазин МаКаСа можете да намерите голямо разнообразие от видове и марки – Primavera Life (Boswellia Seratta), Biopark Cosmetics(Boswellia Frereana),TISSERAND(Boswellia Carterii),Plant Therapy (Boswellia Carterii),Alteya Organics(Boswellia Serrata, Boswellia Carterii).

Нека разкажем малко повече за това чудодейно масло и неговите невероятни качества.

 

ИСТОРИЯ НА ТАМЯНА

 

В миналото е било ценено повече от златото. Още в древен Вавилон при провеждането на  традиционните ритуали са били изгаряни почти 60 000 кг тамян годишно. По-късно е документирано, че влъхвите са носили, като дар за раждането на малкия Исус наред с даровете от злато и масла от смирна и тамян. В Библията тамянът е споменаван, като краля на маслата. 

В древни времена индусите, вавилонците, персите, римляните, китайците и гърците, както и представителите на старите американски цивилизации използвали естествени смоли, какъвто е тамяна, предимно за балсамиране и за обредни ритуали. Те твърдо вярвали, че когато тези материали влязат в контакт с огъня, димът и ароматът, които те произвеждат, не само успокоявали душите им, но и отдавали почит на техните богове. Изгарянето на тези естествени смоли се е превърнало във важен компонент на техния културен живот. Те ги изгаряли по време на жертвоприношения и ежедневни ритуали, за да предотвратят влиянието на злите духове върху душите им или да почитат мъртвите.

В традиционната китайска медицина смолата от тамян се използва за синини, подуване, язви и болка от травматични наранявания. В древен Египет е използван за направата на регенериращи маски за лице, в козметиката и парфюмерията. С медицинска цел е използван по целия свят за широк кръг от състояния, включващи сифилис, ревматизъм, респираторни и уринарни инфекции, кожни проблеми, както и храносмилателни и оплаквания от страна на нервната система.

Днес много култури все още го употребяват, както в древността, а именно сомалийска, етиопска, арабска и индийска култура. Смята се, че ароматът му ще донесе добро здраве, ще почисти дома и ще пречисти дрехите от натрупаното зло.КАК СЕ ИЗВЛИЧА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ТАМЯН?

 

Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Изключително голям дял от добиваната сурова смола се обработва, чрез водно-парна дестилация. Така се извлича високо цененото етерично масло Frankincense. Добива се, чрез внимателно набраздяване с нож на кората на дървото. Това се нарича „вадене на сок“ и позволява на смолата да потече навън и да се втвърди от слънчевите лъчи. Тези втвърдени парченца растителна смола се наричат сълзи. Съществуват няколко вида и сортове дървета, всяко произвеждащо малко по-различен вид смола. Вътре в самите видове разликите в почвата и климата създават още по-голямо разнообразие от растителни смоли. 

Дърветата започват да произвеждат смола, когато станат на 10 години. Ваденето на сока се прави два до три пъти годишно, като последните нарези произвеждат най-добрите сълзи, заради тяхното високо ароматно терпеново, сесквитерпеново и дитерпеново съдържание. Най-общо казано, по-непрозрачните смоли са с най-доброто качество. 

В дестилериите суровите „кристали“ на тамяна се натрошават на прах и се поставят в маслена баня. След  което се подлага на парна дестилация или на екстракция, чрез въглероден диоксид CO2, то произвежда приятно ароматно етерично масло със земен и дървесен аромат. В Европа най-големите дестилерии за преработка на суров тамян се намират в България и Великобритания. В Азия съответно те са в Индия и Китай.

Както при всички други етерични масла и тамянът ще запази своите качества и ще има по-дълъг срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина, с плътно затворена капачка.

 

 

ДЕЙСТВИЕ И ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ТАМЯНА

 

Основните химични съставки на етеричното масло са Лимонен (Limonene), Пинен (Pinene), Борнеол (Borneol), Фарнезол (Farnesol), Феландрен (Phellandrene), Мирсен (Myrcene) и други. Limonene –  има антиоксидантни, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Смята се, че намалява чувството на безпокойство и стимулира имунната система.  Pinene –  известно е, че укрепва и ободрява дихателната система и че има диуретични свойства. Borneol – допринася за тонизиращи, анестетични, седативни и антиспазматични свойства на това масло. Farnesol е компонентът, който позволява на това масло да намали признаците на стареене, като изглади бръчките и повиши еластичността на кожата. 

Някои изследвания показват обнадеждителни резултати от действието на Boswellia Serrata и при борбата с рак, както и в превенцията срещу него. Тази хипотеза все още е в процес на доказване. 

Тамянът представлява бледо жълта или леко зеленикава течност със свежи терпенови върхови нотки и топъл, богат, сладко-балсамов основен аромат. Добре се съчетава със сандалово дърво, игли от бяла ела, бор, ветивер, гераниум, лавандула, нероли, портокал, бергамот, камфор, босилек, черен пипер, канела. Тамянът променя сладостта на цитрусовите масла по интригуващ начин. Не е токсичен и не предизвиква раздразнения.

Как етеричното масло от тамян, влияе при различните приложения?

 • Локално и козметично – има стягащи и цитофилактични качества, които въздействат  върху общото състояние и против стареенето на клетките. Намалява появата на бръчки и несъвършенства на кожата, като промяна на тена. Стимулира растежа на нови клетки, насърчава по-бързото заздравяване.
 • В ароматерапията, тамянът действа, като отхрачващо средство за прочистване на носния канал, облекчава затрудненото дишане. Сладкият,  дървесен аромат действа успокоително на дихателната система и подобрява настроението,  намалява чувството на стрес и тревожност. Подобрява концентрацията и паметта.
 • Локално, лечебно – известно с противовъзпалителните си качества, успокоява възпалената кожа, като намалява зачервявания, подуване и сърбеж. Помага за по-бързото зарастване на рани и белези. Стимулира растежа на нови кожни клетки, влияе добре и на по-доброто кръвообращение.

 

 

ВИДОВЕ ТАМЯН И ТЯХНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ

 

Съществуват четири основни вида Boswellia, от които се добива качествен материал – Boswellia Carterii, Boswellia Serrata и Boswellia Frereana, както и по-малко разпространения вид Boswellia Sacra. Все още има неизучени и рядко срещани видове.

Въпреки че четирите основни вида тамян на пазара се различават по химичен състав, много професионални ароматерапевти са на мнение, че терапевтичните им свойства до голяма степен са еднакви. Най-често, освен ако няма категорични проучвания, които да твърдят друго, е въпрос на личните ви предпочитания, кой от видовете да използвате в рецептите си.

 

Етерично масло от Тамян – FRANKINCENSE CARTERII

Най-разпространения вид етерично масло, така нареченото традиционно. Добива се от Обединени арабски емирства, Оман, Йемен, Етиопия, Сомалия, Судан.

Ароматен профил: зелен и балсамов

Действие: 

 • Намалява признаците на стареене, регенерира клетките на кожата, намаляват появата на бръчки.
 • Засилва концентрацията.
 • Успокоява, облекчава чувството за безпокойство.
 • Противовъзпалителни свойства на кожата.
 • Стимулира и защитава имунната система.
 • Стимулират растежа на нови клетки.

В био магазин МаКаСа предлагаме от марките Alteya Organics, TISSERAND, Plant Therapy, Zoya Goes Pretty

 

Етерично масло от Тамян – FRANKINCENSE FREREANA

Този сорт е добре известен със своите подмладяващи качества, когато се добавя към рутината ви за грижа за кожата. Добива се предимно от Индия. Може да помогне и за изглаждане на бръчки, белези, при суха и увредена кожа. По-долу ще намерите рецепта за антиейдж серум с тамян и лавандула.

Ароматен профил: дървесно-пикантен, привлекателен аромат

Действие:

 • Изглажда бръчките, обновява клетъчния обмен.
 • Намалява уврежданията, нанасяни на тялото ни от свободните радикали.
 • Има полезни ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми.
 • Ефективен и срещу възпалителните реакции, атакуващи мозъка.

Добре се съчетава с етерично масло от: босилек, бергамот, кардамон, кедър, лайка, канела, градински чай, кориандър, здравец, джинджифил.

В био магазин МаКаСа предлагаме от словенската марка Biopark Cosmetics

 

Етерично масло от Тамян – FRANKINCENSE SERRATA

Най-добрият избор за подпомагане на облекчаване на болки или подути стави. Има полезни ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми – за регулиране на менструацията, пречистване на отлагания в матката, подобряване на кръвообращението в репродуктивните органи. Силен афродизиак. 

Комбинирайте с масла, като евкалипт и игли от ела за облекчение на дишането.

Ароматен профил: дървесен, балсамов

Действие:

 • Ароматизира и пречиства въздуха, като елиминира вредните бактерии.
 • Облекчава дискомфорт от възпаления, като зачервяване, сърбеж и подуване.
 • Засилва концентрацията и духовните преживявания.
 • Успокоява физическите и емоционални неприятни усещания, като главоболие, тревожност.

Етерично масло от тамян от този вид, ще намерите от българската марка Alteya Organics и немската Primavera Life

 

Който от видовете тамян да изберете за вашата ароматерапия, трябва да знаете, че всеки е полезен и има  широко поле на действие:

 • Грижа за лицето – при суха и зряла кожа, белези, рани, в борба с бръчките
 • Респираторната система – при астма, бронхити, катарални възпаления, кашлица, ларингити
 • Генитално – уринарна система – цистити, дисменорея, левкорея
 • Имунна система – настинки и грип
 • Нервна система – тревожност, нервно напрежение и състояния предизвикани от стресови ситуации – тамянът има свойството да успокоява и да задълбочава дъха, което е много благоприятно при молитви и медитация.

 

Други полезни приложения:

 • Смолата и маслото се използват като фиксиращи и ароматни компоненти в производството на сапуни, козметика и парфюми, особено в ориенталските и мъжките аромати.
 • Използва се и във фармацевтичната индустрия при производството на пастили за гърло и различни мехлеми.
 • Маслото от тамян се използва в минимални количества при обработката на някои храни, като месни продукти например.

 

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ 

 

Предлагаме ви и няколко рецепти с етерично масло от тамян, които биха ви помогнали в различни ситуации.

 

БЛЕНД ПРИ ТРЕВОЖНОСТ

В подходящ стъклен или керамичен съд, смесете етеричните масла.

 • За вана – смесете 2-3 капки от комбинацията по-горе с няколко супени лъжици базово масло по ваш избор (например гроздови семки или бадемово) и добавете във водата.
 • За масаж – смесете 2-3 капки с една супена лъжица базово масло (5 мл)  и използвайте, колкото е необходимо.

 

Както вече знаем, етеричното масло от тамян се използва много широко в грижата за кожата за предотвратяване появата на бръчки, тъй като запазва младежкия ѝ тонус. Изключително подходящо е за отпусната кожа, то има тонизиращо, успокояващо и антисептично действие.

 

АНТИЕЙДЖ СЕРУМ С ТАМЯН И ЛАВАНДУЛА

 

Капнете необходимия брой капки от маслата в стъклено шише с пипета. Добавете (около 6-7 суп. лъжици) фракционно кокосово масло или масло от жожоба. Разклатете добре енергично. Нанасяйте сутрин и вечер върху почистената кожа на лицето с леки масажни движения.

 

При други неразположения:

 

 • Масажно масло пpи астма, бpoнxит, ĸaшлицa, нacтинĸи, грип и ларингити, изпoлзвaйтe 2-3 ĸaпĸи в 2 суп. лъжици базово масло. Paзтpийтe с леки масажни движения въpxy гъpдитe. Moжe дa ce използвайте 2-3 ĸaпĸи в дифyзep и дa вдишвaтe пapaтa.
 • При paни и наранявания – може да използвайте 2-3 ĸaпĸи, разтворени в 100 мл вода, наложени на cтyдeн ĸoмпpec. Пpилoжeтe го въpxy зaceгнaтият paйoн.
 • При ревматизъм и болки в ставите – 2-3 ĸaпĸи в 2 суп. лъжици базово масло и нaнeceтe диpeĸтнo въpxy зaceгнaтитe paйoни. Moжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo затоплящ ĸoмпpec.

Искаме само да напомним на всички начинаещи любители на етеричните масла, че Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Моля, прочетете нашите препоръки за БЕЗОПАСНОСТ тук.

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Още за етеричните масла и тяхното приложение, можете да прочетете в ТУК.

 

Източници:

 • Уикипедия
 • Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения
 • Тhe Encyclopedia of Essential oils – Julia Lawless, Harper Thorsons Publishers
 • https://blog.planttherapy.com/blog/2018/11/22/frankincense-essential-oil-uses/
 • https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-frankincense-oil.html
 • https://ekaterinaminkova.com

 

 

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още