СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА – ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА

СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА – ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА
10 януари 2021

Комбинирането на етерични масла е изключително креативно занимание, което понякога може да се води и от интуицията ви. Умението за смесване на етерични масла е изключително полезно и приятно занимание. Въпреки че броя на етеричните масла и възможните комбинации  изглеждат поразително много, с помощта на малко теория, прецизност, интуиция и доза креативност, създаването на собствени блендове е напълно постижима цел.

Специфчини класификации, разпределят маслата в различни групи, според индивидуалните им характеристики. Етеричните масла се категоризират спрямо ароматното семейство, към което принадлежат – флорални, дървесни, билкови, подправки, според скоростта на изпарение – т.нар. връхни, средни или базови нотки, и според техните терапевтични свойства – успокояващи, енергизиращи и др.

Уменията и усещането, необходими за създаването на балансирани и хармонични блендове, могат да се развият и усъвършенстват и с тази статия ще ви помогнем да постигнете това.

Независимо каква е крайната ви цел – преодоляване на конкретно състояние или създаване на неустоим аромат, това ръководство ще ви запознае, както с теорията, така и с практиката при смесването на етеричните масла.

 

ЧАСТ 1: ТЕОРИЯ НА СМЕСВАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

 
Защо изобщо да смесвате етеричните масла?

 

Етеричните масла са летливи ароматни есенции, добити от различни растения, които са сложни сами по себе си. Тази сложност не само формира уникалните аромати, които излъчват и свойствата, които проявяват, но е и причината за интересните резултати, наблюдавани при смесването на две или повече етерични масла.

Казано на обикновен език, когато етеричните масла взаимодействат помежду си, те могат да покажат свойства и ефекти, които не могат да бъдат сведени поотделно до никое едно от тях. В ароматерапията това явление е известно, като „синергия“.

 

Синергията доказва, че етеричните масла са най-общо казано по-мощни, като действие в комбинация, отколкото когато действат поотделно. Подобно на музикалните ноти, които заедно създават завладяваща мелодия, смесването на някои етерични масла, може да освободи примамливи аромати и да има терапевтични ефекти, които могат да бъдат различни от индивидуалните характеристики на всяко масло поотделно.

 

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

 

През цялата история на съществуването си етеричните масла са били групирани и класифицирани по безброй различни начини. Това групиране ни дава отговор на въпроса: Кои етерични масла се комбнинират добре? Смесването на несъвместими масла, може да доведе не само до неприятни аромати, но дори да намали терапевтичния им ефект.

Постигането на перфектно балансирана и хармонична комбинация от друга страна, може да има мощен терапевтичен ефект, съчетан с приятно балансиран аромат.

Има три основни техники (или модела) за класифициране на етеричните масла, които са и най-популярни в ароматерапията. 

 

 • Класификация базирана на ароматното семейство

В парфюмерията ароматите често се описват и изобразяват с помощта на цветовете или т.нар. „ароматни колела“. Тези рамки, като популярната, разработена от английския историк Майкъл Едуардс, се опитват да групират различните аромати в „семейства“ въз основа на тяхната уникална природа и ароматно усещане.

Същото може да се приложи и за етеричните масла. В таблицата по-долу можете да се запознаете с класификацията на етеричните масла според вида на ароматното им семейство.

 

Table-for-aromatherapy-sense-bases

Лесен начин за смесване, използвайки този модел, е да изберете етерични масла от едно и също семейство. Понеже химическата идентичност на тези масла е близка, се очаква да са съвместими едно с друго.

Друга техника е да се подберат етерични масла от две семейства, за които е известно, че се смесват ефективно. Тези взаимовръзки са изброени и в таблицата по-горе, например, можете да очаквате добър резултат при смесването на лютива мента, което е ментово етерично масло с цитрус, като грейпфрут или с дървесно масло като бор или кедър.

 

 • Класификация, базирана на скоростта на изпарение

Тази техника категоризира етеричните масла, използвайки аналогия с музикалната скала. През XVXв, Септимус Пийс, английски парфюмерист предполага, че има прилика по начина, по който хората усещат звуците и миризмите. Основния акорд, например, се състои от базова нота, основен трети интервал и перфектен пети интервал. Когато тези три прецизни тона се съчетаят в хармония, човешкият мозък регистрира приятен и балансиран звук.

 
Но могат ли ароматите на етеричните масла да действат по същия начин?

 

В крайна сметка било разкрито, че в теорията на Септимус Пийс има смисъл. Днес, парфюмерийната индустрия и производителите на етеричните масла ги разделят на три основни „нотки“ всяка от които изобразява отличително качество и скорост на изпаряване на маслото.

Върховите или т.нар. топ нотки включват масла, които имат ниско молекулярно тегло и съответно попада първо в обонятелните рецептори при вдишване. Освен това се изпарява доста бързо, което кара аромата да се развие и да направи останалите нотки много по-забележими.

Скоростта на изпаряване на средната нотка не е толкова висока като на върховата, но все пак е по-бърза от основната. Тази средна нотка действа като свързващ мост между по-леките и по-тежките масла, внасяйки усещане за хармония, богатство и баланс.

Базовите нотки се отнася към маслата с най-високо молекулярно тегло и като резултат от това, се изпарява най-бавно. Освен това задържа или фиксира останалите елементи от бленда и прави аромата по-траен.

 

Table-aromatherapy-blending

Използвайки теориите на парфюмерията, можем да създаваме аромати или блендове, които да притежават желаните характеристики. Например, избирайки масла от трите парфюмни категории, можем да създадем по-комплексен и балансиран бленд, който да се разгръща във времето. И обратното, избирайки масла от една и съща парфюмна нотка, може да доведе до по-хомогенен бленд с еднороден аромат и действие.

 

 • Класификация базирана на терапевтични свойства

Като се разграничим от техните примамливи и екзотични аромати, етеричните масла са добре познати и заради терапевтичните си свойства. Например, за масла като лавандулата, иланг-иланг се вярва, че имат изключителни успокояващи свойства, които могат да облекчат тревожноста и да насърчат съня и релаксацията. Масла като лимон, сладък портокал и мента, имат стимулиращ ефект, енергизират и оживяват атмосферата.

За тези, които искат да направят свой терапевтичен бленд, ще бъде от полза да знят, как етеричните масла могат да бъдат групирани според полезните си свойства.

 

Table-aromatherapy-blending-therapy

 

Това групиране ще направи по-лесен избора на етерични масла за личния ви бленд, според специфичните нужди, които имате.

Например, за да създадете бленд с успокояващо действие, можете да изберете масла, които релаксират или подобряват настроението, като бергамот, и да избягвате тези, които стимулират и енергизират, като джинджифил и грейпфрут.

Ако искате да направите масажен бленд, който да ви помогне да се отпуснете и да създаде чувствена обстановка, можете да използвате масла от групата на афродизиаците, като градински чай или сандалово дърво.

 
КОЙ МОДЕЛ ИЛИ ТЕХНИКА ДА ИЗБЕРА ЗА МОЯ БЛЕНД?

 

Често се казва, че смесването на етерични масла е колкото изкуство, толкова и наука. И това е много вярно!

Всеки модел е просто насочващ и кой ще използвате, зависи от вашите вкусове и предпочитания. Ако определена класификация ви допада повече от другите, можете нея да изберете. Различните модели също могат да се комбинират, като например можете да изберете върхова, средна и базова нотка, като всички да принадлежат към едно семейство или да имат сходни терапевтични свойства.

Ще откриете, че различните справочници, диаграми и книги, предлагат вариации, когато става въпрос за групиране. Това се дължи на сложността и субективната оценка, което е в самата природа на етеричните масла и понякога е трудно да бъдат поставени само в една категория.

По този начин някои масла могат да бъдат класифицирани както като базова, така и като средна нотка(преимер е маслото от черен пипер), а други могат да бъдат едновременно успокояващи и стимулиращи ума(като лимоновото масло)

 

ЧАСТ 2: ПРАКТИКА НА СМЕСВАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

 

 

В следващите редове ще откриете ръководство в шест стъпки, което ще ви помогне да създадете вашия собствен ароматен или терапевтичен бленд.

 

 • Стъпка 1: Разбиране и осъзнаване на важността от безопасността

Креативното смесване на етерични масла е много приятна и увлекателна дейност и може лесно да се забрави, че тези естествени летливи масла могат да причинят вреда, ако се използват неправилно.

Внимавайте да не ги разлеете, тъй като чистите неразредени масла могат да причинят дразнене в случай на контакт с кожата, а също така потенциално могат да увредят или оцветят определени материали и повърхности като гума, килими, мебели или дрехи.

Етеричните масла могат да раздразнят лигавицата на очите, така че се опитайте да спазвате подходяша дистанция при смесване и да затваряте добре шишенцата, когато не ги използвате.

Информацията относно безопасността на различните етерични масла може да варира, но е изключително важно да си направите собствено проучване преди да използвате всяко масло. Винаги четете етикета на бутилката.

 

 • Стъпка 2: Поръчайте или съберете нужното ви оборудване

Основното оборудване, от което се нуждаете за смесване, включва:

 • Стъклени бутилки от кехлибарено или тъмно синьо стъкло в предпочитан размер от 2 мл до 60 мл.

 • Стъклени капкомери.

 • Хариетни ленти за тестване на аромата (като тези в парфюмериите, можете да изрежете от по-дебела хартия).

 • Етикетираща лента или подходящи стикери.

 • Маркер за надписване.

Запомнете, че чистите етерични масла не бива да се съхраняват в пластмасови бутилки и също така могат да увредят гумени и дървени повърхности. Предлагат се стъклени капкомери и е добре да използвате отделен за всяко масло, за да предодвратите замърсяването им.

 

 • Стъпка 3: Избор на етерични масла

С помощта на теориите, описани в част 1, вече можете да изберете кои масла да включите във вашия бленд. Имайте предвид, че няма единен начин за използване на всичките категоризаци и те могат да бъдат комбинирани, за да отговорят на специфични нужди.

Можете да се съветвате с доверена справочна книга или таблица, докато измисляте идеи. Тази стъпка е много креативен процес, така че не бива да се страхувате да изследвате различни възможности и комбинации, докато използвате въображението си, за да постигнете желания резултат. Броят на избраните етерични масла винаги може да бъде стеснен впоследствие.

 

 • Стъпка 4: Ориентирайте се

Запознаването с всяко етерично масло поотделно е важна предварителна стъпка, преди да започнете със смесването. Обонятелното изживяване може да бъде силно запомнящо се.

Когато вдишате аромата на етеричното масло, неговите молекули бързо се придвижват до обонятелните рецептори в носната кухина. Тук информацията се регистрира и изпраща до мозъка, включително до структура позната, като лимбична система. Лимбичната система е отговрона за регулирането на емоциите и спомените. Ето защо ароматите могат да предизвикат силно емоционално преживяване.

Най-добрия начин да усетите аромата на етеричното масло, е да поставите една–две капки на парфюмна тестерна лента. След това размахайте лентата пред себе си и след това вдишайте. Можете да запишете първите думи, които се появят в съзнанието ви.

 • Каква е моята първоначална реакция към този аромат?

 • Положителна, отрицателна или неутрална е?

 • Какви думи бих използвал/а, за да го опиша?

 • Колко силен или интензивен е този аромат?

 • Как ме накара да се почувствам? Спокоен, балансиран, енергизиран?

 • Този аромат напомня ли ми нещо? Цвете, предмет или дори конкретен спомен?

След това направете кратка почивка преди да вдишате следващото масло. Това е с цел предодвратяване на обонятелна умора, която понякога може да повлияе негативно при претоварване с много аромати наведнъж.

Чрез този процес можете да стесните избора, за да създадете хармоничен собствен бленд. За начинаещи се препоръчва смес от три масла. За да добиете представа за крайния резултат, без да хабите масла, можете да поставите по две капки върху отделни ленти за тестване, да ги размахате пред вас и след това да вдишате.

 

 • Стъпка 5: Създайте вашия уникален бленд

Вече трябва да имате ясна представа кои точно масла ще бъдат включени във вашия бленд. Следващата стъпка включва малко експериментиране, за да се открият идеалните пропорции, необходими за получаването на балансирана смес.

Първоначално може да опитате със съотношение 1:1:1. Друго популярно съотношение е 3:5:2, което се отнася съответно до върхова, средна и базова нотка.

Така например, ако решите да ползвате втория вариант и искате вашата смес да се състои от общо 20 капки, то бихте смесили 6 капки от масло от групата на топ нотки, 10 капки от средната и накрая 4 капки от базовата. Добавяйте маслата си на капки в стъклена бутилка, ръководейки се не само от предпочитаното съотношение, но и от интуицията и обонятелните си рецептори.

Понякога ще ви се иска да добавите „само оше една капка“ и за да избегнете това е добре да правите кратки почивки, за да предодвратите обонятелната си умора.

 

 • Стъпка 6: Съхранение и използване на вашия ароматен бленд

След като вашия бленд е създаден, е време да запечатате и етикетирате стъклената си бутилка, да я поставите на тъмно и хладно място и да я оставите да се развие и узрее за 2–5 дни. През това време протича динамичен процес, при който съставките на всяко масло взаимодействат помежду си и се превръщат в крайния аромат. Когато дойде време да усетите вашето творение, е добре да се върнете на стъпка четири и да си зададете отново някои от въпросите, както и да отбележите нещата, които бихте променили в бъдещи експерименти.

 

Правилното съхранение на вашата смес е важно, за да се гарантира, че ще издържи по-дълго и няма да се увреди от слънчева светлина или топлина. Най-добрия начин за съхраняване на чисти смеси от етерични масла е в кехлибарено или тъмносиньо шише от тъмно стъкмо с плътно прилепваща капачка, далеч от светлина и влага. Някои хора предпочитат да съхраняват блендовете си в хладилник. Можете да прочетете повече за правилното съхранение в нашата статия ТУК.

 

Накрая решете кой би бил най-удачния начин да изпозлвате вашия бленд, за да постигнете максимални терапевтични ползи. За да се възползвате максимално от вдишването, можете да добавите 5–8 капки в ултразвуков дифузер.

 

Ако искате да направите свой собствен персонализиран аромат, смесете една супена лъжица (около 15 мл) масло от жожоба или сладък бадем в рол-он шише и добавете от 5 до 8 капки от вашата смес. Така ще направите 2% разреждане, което е приложимо върху китките, шията и сгъвките на ръцете.

 

За да включите бленда към грижа за красота, можете да добавите от сместа към крем или лосион, а за ваша масажна смес просто добавете 10–15 капки от бленда към 30 мл базово масло. За да го използвате, загрейте сместа в ръцете си и разтривайте или масажирайте с нежни движения, докато се абсорбира напълно.

 

Важно е да се наслаждаваме на ползите от използването на етерични масла като ги използваме правилно и безопасно. Това означава да не ги използваме неразредени, винаги да правим тест за поносимост, когато ги прилагаме върху кожата си, да сме запознати с маслата, които реагират на слънчева светлина, т.нар фоточувствителност и не на последно място, да купуваме само 100% чисти масла от реномирани производители.

 

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение!


Източник: https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/the-theory-practice-of-essential-oil-blending.html

Превод: Таня Банева

Снимки: Primavera life, Depositphotos, всички права запазени

 

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още