КАКВО ЗНАЕМ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ КРЕМОВЕ ОТ ПРИРОДАТА

КАКВО ЗНАЕМ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ КРЕМОВЕ ОТ ПРИРОДАТА
17 май 2021

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата. Какво представлява широкоспектърната защита и защо трябва да избягваме някой слънцезащитни съставки?

 

 

В МаКаСа вярваме в силата на натуралните продукти, които са създадени с мисъл за природата. Но знаем и че преминаването към екологичните алтернативи на конвенционалната козметика, е дълъг и понякога не толкова лесен процес.

Наясно сме, че слънцезащитните продукти помагат за предотвратяване на слънчеви изгаряния, пигментация, рак на кожата и други увреждания. Но много хора си задават въпроса, тогава каква е разликата между минералния (срещан и като натурален, но това наименование, не винаги е правилно) и конвенционалния (използващ предимно химически UV филтри) слънцезащитен крем? И как да разберем, дали кремът, който сме избрали, е безопасен и си върши работата? Тук ще се опитаме да дадем отговори на всички тези въпроси.

 

 

Какво представлява минералния слънцезащитен крем?

 

Минералният слънцезащитен крем използва цинков оксид, титанов диоксид или комбинация от двете, за да блокира и отразява вредните слънчеви лъчи от кожата ни. Натуралните и сертифицирани органични слънцезащитни продукти прилагат, като основна съставка точно тези минерали – това са UV филтри, които не позволяват слънчевата светлина да проникне в кожата ни. Цинковият оксид е единственият филтър, който е еднакво ефикасен, както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите, тоест той е широкоспектърен. Минералните филтри са доказано по-безопасни и осигуряват по-добра защита на кожата.

Колкото по-големи са частиците, толкова по-добре отразяват светлината – ние възприемаме този процес, като бял цвят. Ето защо, когато нанасяме слънцезащитен продукт с минерални UV филтри, се получава така наречения „бял филм“. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор (SPF), толкова по-плътен е белия цвят, който се получава на кожата. За да се намали избелването, слънцезащитната формула трябва да е с наночастици, които отразяват повече лъчи в невидимия спектър на UV светлината.

 

Повечето слънцезащитни продукти на рафтовете на аптеките са химически слънцезащитни продукти – това означава, че те използват химикали, като оксибензон и авобензон за абсорбиране на UV лъчите. 

 

Защо да използваме минерални слънцезащитни кремове

 

 • С мисъл за нашето здраве

 

Цинковият оксид (както и цинков оксид в нано форма*) е единствената активна слънцезащитна съставка, която е призната за безопасна и ефективна от Европейски Съюз**. Щом има регулация от Европейски съюз за прилагането на тази съставка в козметичните продукти, това автоматично означава, че слънцезащитните кремове, които се предлагат на пазара преминават стриктни проверки, за наличието или не, на нарушения спрямо този регламент. Това гарантира нашата безопасност и здраве.

Счита се, че оксибензонът – химическа слънцезащитна съставка, които се добива от нефтите продукти и използвана в 70% от слънцезащитните продукти, и октиноксатът са ендокринни разрушители. Това означава, че те могат да имитират и да увредят производството на хормоните в организма ни. Според Американската федерация по безопасност на храните, химическите слънцезащитни съставки, като оксибензон могат да се абсорбират през кожата и да навлязат в кръвта.

 

* Тук следва да отбележим, че оценката, която Европейската комисия дава за употребата на цинков оксид в наноформа в козметичните продукти, е безопасна за човешкия организъм до максимална концентрация от 25%.

** Регламент 2016/621, за изменение на приложение VI към Регламент (ЕО) № 1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно козметичните продукти.

 

 

 • С мисъл за здравето на моретата и океаните

 

От януари 2021, Хавай забрани продажбата на слънцезащитни продукти със съдържание на оксибензон и октиноксат. И има защо. Учените са изчислили, че 14 000 тона слънцезащитни продукти попадат в океаните по света всяка година. Голяма част от този слънцезащитните кремове съдържат оксибензон и октиноксат, които допринасят за избелването и унищожаването на коралите. Дори в малки дози е доказано, че оксибензонът бързо избелва коралите и забавя растежа му.

Слънцезащитните продукти, измити под душа, когато сте били на басейн или на поход в планината, могат да преминат през пречиствателните системи на водата и да се влеят в местните водни пътища или в нашето Черно море.

 

Да поговорим за широкия спектър и защо е толкова важен

 

Слънцето излъчва два вида вредна UV светлина: UVA и UVB. UVA лъчите могат да причинят старчески петна и бръчки, а UVB лъчите са отговорни за слънчевите изгаряния. Широкоспектърният слънцезащитен крем помага да ви предпази и от двете. Слънцезащитните кремове, които не са етикетирани като широкоспектърни, често предпазват само от UVB лъчи и оставят кожата ни уязвима на трайни увреждания.

 

 

Що е то наночастици и каква роля имат в минералните слънцезащитни продукти

 

Установено е, че наночастиците не трябва да се вдишват, затова и продуктите, които се предлагат с такъв състав са под формата на крем, а не в аерозол. Както казахме и по-горе, Европейската комисия определя използването на цинков оксид в наноформа за безопасен, само когато са спазени процентните съотношения и регламенти за този вид козметични продукти.

 

 

По-високият SPF защитава ли повече или не?

 

Според различни проучвания са ни необходими само около 15 минути излагане на слънце, за да могат UV лъчите да увредят кожата ни. Слънцезащитният фактор SPF (съкращение от Sunburn Protection Factor) измерва защитата от ултравиолетовите лъчи UVB на слънцето. Факторът на опаковката на продуктите за слънце измерва колко UV защита осигурява продуктът. По-високият SPF блокира повече слънчеви лъчи. Продукт, съдържащ SPF 30, ще предпазва кожата от почти 97% от UVB лъчите на слънцето. Но какво точно означават тези цифри?

SPF е ръководство за това колко дълго можем да останем на пряка слънчева светлина, преди кожата да започне да изгаря. За да разберем това, е необходимо да знаем колко минути отнема на кожата ни да стане розова от слънцето без да прилагаме някаква защита. Ако обикновено изгаряте след 10 минути излагане на слънце, умножете този номер с SPF фактора, който използвате. Така лесно можем да изчислим колко дълго ще бъде защитена кожата. Например, ако изгаряме след 10 минути незащитено излагане на слънце и сме нанесли SPF 30, ще получим 5 часа защита от слънцето (10 минути x 30 = 5 часа).

 

SPF скалата обаче не е линейна:

 • SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите – средна защита
 • SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите – висока защита
 • SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите – много висока защита [1]

 

Един от начините за разшифроване на скалата е, че слънцезащитните фактори SPF 30 ни дават само 4% повече защита от слънцезащитния фактор SPF 15. Въпреки това ви съветваме, винаги да избирате по-високата защита!

 

За да предпазим лицето си от вредните слънчеви лъчи, препоръчваме Био Слънцезащитен крем за лице Bio Damascena със слънцезащитен фактор SPF 25, предпазващ от вредното влияние на UVA (състаряващи лъчи) и UVB (изгарящи) лъчи. Кремът предоставя добра защита от слънцето, като едновременно с това подхранва и хидратира кожата.

Обогатен е с чисто Българско био розово масло, осигуряващо надеждна  защита от слънчевите лъчи. Едновременно с това  хидратира и успокоява кожата и спомага за предотвратяване появата на видимите следи на стареене. Маслото от мастиха съдейства за постигане на младежкия и  сияен тен, освен това допринася и за намаляване появата на фини линии и бръчки. Маслото от акай и екстрактът от облепиха предпазват и успоковат кожата, оставяйки я хидратирана и блестяща. Био слънчевата защита е подходяща за ежедневна употреба и може да се нанася преди грима.

 

 

Съвети за правилно използване на минерален слънцезащитен крем

 

Нито един слънцезащитен крем не е ефективен, ако не го използвате правилно. Изберете слънцезащитен крем, който е най-подходящ за вашия тип кожа и дейностите през деня.

Овлажнител със слънцезащитен крем е чудесен за пътуване до работното място, но походът в планината или бягането в парка или на плажната ивица, изискват водоустойчив слънцезащитен крем с по-голяма защита. Не забравяйте често пропускани места като устните, върховете на ушите, горната част на стъпалата и клепачите. И не забравяйте да носите слънцезащитни продукти дори в облачни дни или на закрито – UV лъчите преминават през облаци и стъкло.

Повторно прилагайте поне на всеки два часа и след изпотяване, плуване или избърсване на кожата с кърпа или дреха.

 

 

За количеството – използвайте поне 30 грама слънцезащитен крем

 

Препоръчително е да използваме поне една чаена чаша през деня със слънцезащитни продукти, които да покрият равномерно тялото ни – от върховете на краката до линията на косата. От нея около половин чаена лъжичка трябва да се използва за покриване на лицето, шията и гърдите. Ако прилагате по-малко, получавате по-малко покритие и по-малко защита.

Най-важното, за най-добър резултат, е да следвайте инструкциите за употреба от производителите на конкретния продукт! По възможност използвайте водоустойчиви формули за плуване и други водни дейности, дали слънцезащитният крем е такъв – това ще е посочено на опаковката.

 

 
Безопасно излагане на слънце и още няколко полезни съвета

 

 • Ултравиолетовите лъчи са най-силни и вредни за кожата в обедните часове. Избягвайте излагане на слънце в диапазона 12:00-16:00 часа, а ако все пак ви се налага, търсете сенчести места и не забравяйте да се хидратирате с достатъчно вода.
 • Използвайте правилото за сянка: ако вашата сянка е по-къса от вас, то слънчевите лъчи са най-силни и трябва да намерите сянка.
 • Внимавайте около повърхности като вода, сняг и пясък, които отразяват вредните лъчи на слънцето и увеличават риска от изгаряне.
 • Нанасяйте продуктите за слънчева защита на всеки 2 часа. А ако плувате или се потите, използвайте дори и по-често!
 • Не забравяйте за слънцезащитни продукти дори и при облачно време.
 • Носете винаги слънчеви очила. Освен прекрасен летен аксесоар, те защитават очите от ултравиолетовите лъчи и намаляват риска от катаракта (на популярен език наричана „перде на окото“). Те също така предпазват нежната кожа около очите ви от изгаряне и поява на фини линии.
 • Преждевременно стареене на кожата на лицето, известно като фотостареене, се причинява от UV лъчението. Използването на специален слънцезащитен продукт само за лице е основната превантивна мярка.
 • Слънчевите алергии, известни още като фотодерматит, са много разпространени при хора със светла кожа. Най-често те са под формата на червен обрив, съпроводен със сърбеж. Обикновено се появяват, когато кожата за пръв път се изложи на силно слънце. Най-добрият начин да се предпазим от появата им е силна слънчева защита още от първия момент на излагане на слънце. [2]
 
Натуралните масла за здравословен и красив тен

 

Можете да използвате след слънце, в късните следобедни часове, когато сте на сянка или вечерно време. НЕ ГИ ПРИЛАГАЙТЕ самостоятелно на плажа в активното слънце сутрин и по обяд! Домашните слънцезащитни рецепти може да са по-здравословни, но не са толкова ефективни, тъй като притежават много нисък UVA фактор (около 20). Те успокояват и омекотяват раздразнена кожа, но не предпазват. Препоръчваме ви никога да не пропускате слънцезащитния крем!

 

Подходящо масло за по-светла и чувствителна кожа, тъй като семената от малини съдържат високи нива на омега-3 и 6 мастни киселини, както и антиоксиданти и естествен витамин Е. Маслото притежава силни антивъзпалителни свойства. Добавете гел от Алое вера към него и ще имате прекрасен лосион за след слънце!

 

 • Масло от семена на моркови 

Маслото от семена на моркови има високо съдържание на витамин А и притежава силни антиоксидантни, антисептични и противогъбични свойства. Разредено с други масла и нанесено върху кожата, то осигурява успокоение на раздразнена от слънцето кожа.

Маслото от пшенични зародиши овлажнява кожата и действа като антиоксидант, като предотвратява увреждането ѝ от свободните радикали. Освен това, пшеничните зародиши са един от най-добрите естествени източници на витамините К и В.

Други масла, които можете да ползвате за тялото, като лосион след слънце:

 • Сусамовото масло може да се ползва и за защита на косата.
 • Маслото от карите (ший) е с фактор 6-10 и може да се ползва и за след слънце, тъй като засилва тена на кожата. Съчетайте с какаово масло или масло от орех, ако искате наистина шоколадов тен!
 • Зехтинът помага за придобиване на златен загар и съдържа много антиоксиданти.
 • Кокосовото масло също може да предпазва и косата, има лек, нежен аромат.
 • Бадемовото масло подходящо за всеки тип кожа, смесете с арганово и алое вера за успокояващ, хидратиращ и омекотяващ лосион за след слънце.
 • Маслото от авокадо е чудесно решение за хора със суха кожа.

 

А ако все пак слънчевите лъчи са успяли да наранят кожата ви, можете да прочетете няколко полезни рецепти за слънчево изгаряне тук. 

 

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! 

Източници: Укипедия, grove.co/welcome/natural-sunscreen-guide/, eur-lex.europa.eu, [1],[2] forlife.bg, Автор: Лиляна Узунова

Написа и преведе: Кремена Петрова, МаКаСа

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още