СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ КРЕМОВЕ ОТ ПРИРОДАТА

СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ КРЕМОВЕ ОТ ПРИРОДАТА
16 юни 2020

С първите пролетни лъчи отново започваме да се наслаждаваме на дългите топли дни и живота на открито. Както мнозина от горчив опит знаят, слънчевите изгаряния са в състояние бързо и трайно да помрачат тази радост. Решението – редовно и обилно мазане със слънцезащитен крем или масло.

Голяма част от слънцезащитните продукти включват различни химически компоненти, които колкото предпазват от слънцето, толкова пълнят тялото ни с елементи, които могат да нанесат други вреди. Сред тези съставки са оксибензон (бензофенон 3), при който все още се оспорват потенциалните вреди, тъй като тестове са правени само върху животни, но сред доказаните е потенциалната алергия към веществото – около четвърт от алергиите към слънцезащитни продукти се дължат на това вещество, а то от своя страна влиза в състава на над 65% от слънцезащитните продукти. Ретинил палмитат, октиноксат и метилизотиазолинон са други често срещани съставки, към които се гледа критично и е желателно да избягваме в козметиката си за слънцезащита.Заслужава си обаче да обърнем внимание на натуралните масла – безвреден и ефикасен заместител на слънцезащитен крем.

 

 

Натурални масла за здравословен и красив тен

 

 

 1. Масло от семки от малини – естествен слънцезащитен фактор между 28 и 40

Подходящо е за защита на светла и чувствителна кожа, тъй като семената от малини съдържат високи нива на омега-3 и 6 мастни киселини, както и антиоксиданти и естествен витамин Е. Маслото притежава силни антивъзпалителни свойства.

 

 1. Масло от семена на моркови – естествен слънцезащитен фактор между 38 и 40

Маслото от семена на моркови има високо съдържание на витамин А и притежава силни антиоксидантни, антисептични и противогъбични свойства. Разредено с други масла и нанесено върху кожата, то осигурява качествена слънцезащита и за хора с по-светла кожа.

 

 1. Масло от пшенични зародиши – естествен слънцезащитен фактор 20

Маслото от пшенични зародиши овлажнява кожата и действа като антиоксидант, като предотвратява увреждането й от свободните радикали. Освен това, пшеничните зародиши са един от най-добрите естествени източници на витамините К и В.

Естествена слънцезащита с фактор 5-10, подходяща за сутрешните и следобедните часове:

 Suntain-3

 

Един от високо защитните кремове, който предлагаме в био магазин МаКаСа е на българската марка еЛек, който е с много висок фактор SPF 50+. Слънцезащитният крем притежава естествен флавоноид, изключително добър за кожната фотопротекция срещу UVA и UVB. Той омекотява кожата и я овлажнява, успокоява и подхранва горния слой на епидермиса, като я прави по-блестяща.

Слънцезащитен крем SPF 50+ оказва благотворно въздействие върху кожата. Ценните му съставки –  слънцезащитни филтри с органичен произход и освежаващи природни антиоксиданти. Допълнени с богатството от витамин Е  се грижат по естествен начин за здравето и хубостта ѝ.

Продуктът е разработен в съответствие с всички Европейски стандарти за слънцезащитна грижа с използване на органични защитни филтри и без използване на наночастици. Специално разработената формула, гарантира 100% защита без остатък от бели следи по кожата. 

 

 

 

SPF – слънцезащитните фактори и степените им

 

Слънцезащитният фактор SPF (съкращение от Sunburn Protection Factor) измерва защитата от ултравиолетовите лъчи UVB на слънцето. Факторът на опаковката на мазилата за слънце измерва колко UV защита осигурява продуктът. По-високият SPF блокира повече слънчеви лъчи. Продукт, съдържащ SPF 30, ще предпазва кожата от почти 97% от UVB лъчите на слънцето. Но какво точно означават тези цифри?

SPF е ръководство за това колко дълго можем да останем на пряка слънчева светлина, преди кожата да започне да изгаря. За да разберем това, е необходимо да знаем колко минути отнема на кожата ни да стане розова от слънцето без да прилагаме някаква защита. Ако обикновено изгаряте след 10 минути излагане на слънце, умножете този номер с SPF фактора, който използвате. Така лесно можем да изчислим колко дълго ще бъде защитена кожата. Например, ако изгаряме след 10 минути незащитено излагане на слънце и сме нанесли SPF 30, ще получим 5 часа защита от слънцето (10 минути x 30 = 5 часа).

 

SPF скалата обаче не е линейна:

 • SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите – средна защита
 • SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите – висока защита
 • SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите – много висока защита

 

Един от начините за разшифроване на скалата е, че слънцезащитните фактори SPF 30 ни дават само 4% повече защита от слънцезащитния фактор SPF 15. Въпреки това ви съветваме, винаги да избирате по-високата защита!

 

Suntain-2

 

За да предпазим лицето си от вредните слънчеви лъчи, препоръчваме Био Слънцезащитен крем за лице Bio Damascena със слънцезащитен фактор SPF25, предпазващ от вредното влияние на UVA (състаряващи лъчи) и UVB (изгарящи) лъчи. Кремът предоставя най-добрата защита от слънцето като едновременно с това подхранва и хидратира кожата.

Обогатен е с чисто българско Био розово масло, осигуряващо надеждна  защита от слънчевите лъчи. Едновременно с това  хидратира и успокоява кожата и спомага за предотвратяване появата на видимите следи на стареене. Маслото от мастиха съдейства за постигане на младежкия и  сияен тен, освен това допринася и за намаляване появата на фини линии и бръчки. Маслото от акай и екстрактът от облепиха  предпазват и успоковат кожата, оставяйки я хидратирана и блестяща. Био Слънчевата защита е подходяща за ежедневна употреба и може да се нанася преди грима.

 

 

Химични продукти със слънцезащитни фактори

 

Химичните слънцезащитни продукти се абсорбират в кожата. Химичните филтри в тях абсорбират радиацията и превръщат UV лъчите в топлина, като не позволяват на лъчите да проникнат дълбоко в кожата. Недостатъкът на химичните филтри е, че могат да доведат до раздразнения на кожата при хора, склонни към алергии или с чувствителна кожа. Причината е, че те съдържат съставки като парафини, петролни деривати, силикони, химически аромати, парабени и др. Друго важно нещо, което трябва да отбележим е, че тяхното действие започва 30 мин, след като сме ги нанесли върху кожата. В допълнение, те предпазват най-добре от UVB радиация и предлагат много по-малко защита срещу UVA лъчи.

 

 

Минерална („физическа“) слънцезащита

 

Минералните слънцезащитни продукти са в прахообразна форма или стик, и не се абсорбират, а остават на повърхността на кожата. Продуктът съдържа две естествени съставки, титаниев диоксид и цинков оксид. Тези съставки работят като вид огледало и отразяват, разпръскват и блокират слънчевите лъчи. Цинковият оксид е единственият филтър, който е еднакво ефикасен както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите. Минералните филтри са доказано по-безопасни и осигуряват по-добра защита на кожата.

 

 

Естествена защита от слънцето

 

Слънцезащитните фактори се съдържат и в някои натурални масла, които са студено пресовани. Например кокосовото масло притежава слънцезащитен фактор SPF 6-10. То също може да предпазва косата от изсушаване и накъсване в следствие на слънцето, а освен това притежава приятен аромат.

Друго такова масло е какаовото масло, които притежава малка естествена слънчева защита SPF5 и едновременно с това подхранва и хидратира. Кожата, която се изсушава от жарките слънчеви лъчи и солената морска вода, е едновременно предпазена и омекотена.

Тъй като естествената слънцезащита на натуралните масла е ниска, препоръчва се употребата им съвместно с минералните продукти за оптимално предпазване от вредното влияние на слънцето.

 

 

Най-важните неща, които трябва да имаме предвид, за да предпазим кожата от вредното влияние на слънцето, са:

 • Ултравиолетовите лъчи са най-силни и вредни за кожата в обедните часове. Избягвайте излагане на слънце в диапазона 12:00-16:00 часа, а ако все пак ви се налага, търсете сенчести места и не забравяйте да се хидратирате с достатъчно вода.
 • Използвайте правилото за сянка: ако вашата сянка е по-къса от вас, то слънчевите лъчи са най-силни и трябва да намерите сянка.
 • Внимавайте около повърхности като вода, сняг и пясък, които отразяват вредните лъчи на слънцето и увеличават риска от изгаряне.
 • Нанасяйте продуктите за слънчева защита на всеки 2 часа. А ако плувате или се потите, използвайте дори и по-често!
 • Не забравяйте за слънцезащитни продукти дори и при облачно време.
 • Носете винаги слънчеви очила. Освен прекрасен летен аксесоар, те защитават очите от ултравиолетовите лъчи и намаляват риска от катаракта (на популярен език наричана „перде на окото“). Те също така предпазват нежната кожа около очите ви от изгаряне и поява на фини линии.
 • Преждевременно стареене на кожата на лицето, известно като фотостареене, се причинява от UV лъчението. Използването на специален слънцезащитен продукт само за лице е основната превантивна мярка.
 • Слънчевите алергии, известни още като фотодерматит, са много разпространени при хора със светла кожа. Най-често те са под формата на червен обрив, съпроводен със сърбеж. Обикновено се появяват, когато кожата за пръв път се изложи на силно слънце. Най-добрият начин да се предпазим от появата им е силна слънчева защита още от първия момент на излагане на слънце.

 

 

 

Източници: Уикипедия

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични масла от цитруси и тяхното приложение

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още