МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ – ВИДОВЕ, ПОЛЗИ И НАЧИН НА УПОТРЕБА

МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ – ВИДОВЕ, ПОЛЗИ И НАЧИН НА УПОТРЕБА
27 ноември 2020

Едно от най-популярните етерични маслаевкалиптът, е добре познат със своите прекрасни ползи и приложения при респираторни проблеми, включително за облекчаване на запушен нос при хрема, при простудни неразположения, треска и дори бронхит. Чудесно етерично масло за масаж или други локални смеси за облекчаване на мускулна болка и артрит.

 

В тази статия ще разкажем малко повече за видовете, ползите от неговата употреба и как можем да го прилагаме в своето ежедневие. Евкалиптовото дърво често се свързва с мечките коали, тъй като листата му са основният им източник на храна. Повечето от 700-е сорта евкалипт растат като дървета, докато други растат и като храсти. Въпреки множеството сортове евкалипт, всички те споделят общи характеристики, включително свежите им, чисти камфорови аромати, които понякога се описват и като нотки на лимон, мента или дървесни нюанси. Изключителните му качества са добре познати на аборигенския народ на Австралия, които го използват за заздравяване при различни наранявания.

 

Днес евкалиптът продължава да бъде популярно етерично масло, което се прилага в различни козметични продукти, като кремове, мехлеми, както и в стоматологичните хигиенни продукти за подпомагане на дихателната система, за подобряване на здравето на устната кухина и за успокояване на различни здравни дискомфорти.

 

 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

 


Английска легенда разказва за първото използване на листата на евкалиптовите дървета за медицински цели: Когато палецът на ранен английски заселник е бил случайно отрязан от брадва, баща му го е посъветвал да наложи превръзка, направена от вързани листа от евкалипт, около зашития разрез – нещо, което е научил от изучаване на аборигенска народна медицина.

Хирург, който по-късно е изследвал раната, е впечатлен от скоростта на зарастване и отсъствието на инфекция в пръста. Тъй като истории, като тази се разпространяват из цяла Австралия, фармацевтите започнали да разработват план за комерсиално производство на евкалиптово масло. Малко след това листата от вида Eucalyptus Radiata започват да се дестилират.

 

 

ПРОИЗХОД И ВИДОВЕ

 

Въпреки че Австралия е водещият източник на евкалиптово масло, производството му е разпространено и в други части на света, включително Бразилия, Европа, Китай и Индия. От 700 вида евкалипт в целия свят, приблизително 500 от тях произвеждат етерично масло, а световното производство на евкалиптово масло е основно от вида Eucalyptus globulus.

Eycaliptus-Globulus-Meloncello-blog-essential-oilРазликата между Eucalyptus globulus и Eucalyptus radiata се свежда до леки вариации в терапевтичните свойства и аромата им, като Eucalyptus globulus е по-силният от двата и по двата показателя. Въпреки тoва Eucalyptus radiata има изключителни лечебни качества и много потребители, за които етеричните масла са нова материя, го предпочитат заради по-мекият му и по-сладък аромат.

 
 
Eucalyptus Citriodora – известно още, като етеричното масло от лимонов евкалипт, се получава чрез парна дестилация на листата и клоните на растението Eucalyptus citriodora. Въпреки че принадлежи към семейството на евкалиптите, етеричното масло от лимонов евкалипт не притежава отличителния аромат на цинеол (подобен на камфор), както е при Eucalyptus globulus и Eucalyptus radiata. Вместо това тази разновидност има прекрасен, сладък аромат на лимон.
 
Етеричното масло от лимонов евкалипт съдържа цитронелол, алдехид, който е отговорен за неговия аромат, антимикробните му свойства и способноста му да отблъсква насекоми.
 
Eucalyptus Dives – добива се чрез парна дестилация на листата на ментовото дърво. Има силен билков, дървесен, ментов аромат, който стимулира и повдига настроението.
 
Евкалиптът от подвид Dives има невероятни терапевтични свойства. Прилагайте го, за да спрете хремата и кихането. Освежаващите му свойства могат да помогнат да третирате уморените крака в релаксираща вана след изморителен ден. Стимулиращия аромат може да помогне за повдигане на мотивацията ви, когато ви липсва нужното желание.

Biopark-Eucaliptus-Essential-Oil.jpgЕтеричното масло от евкалипт е едно от любимите масла за използване в домакинството, като добавка или основна съставка в препарати за почистване. След използването на препарат с евкалиптово масло, домът ви ще ухае на свежест и чистота. Ефективно премахва мазнините и замърсяванията, което го прави отличен почистващ продукт и за кухнята. Може да се смесва и с домашно приготвени сапуни за ръце и препарати за пране.

Добавен към естествените домашни спрейове, може да се използва за измиване на тоалетни чинии, подове, плотове и прозорци. Свежият му аромат го прави ефективен освежител за тъкани и може да се смеси с етерични масла от лимон или чаено дърво, разредени с вода, след което да се напръскат вътрешността на обувките. Освен това евкалиптовото масло е ефективно и за премахване на мухъл в банята.

Друго приложение е в козметиката за лице – може да изравни тена и тонизира кожата, особено тази предразположена към образуване на пъпки.
 

 

ПОЛЗИ ОТ ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО

 
 
Активните химически компоненти на етеричното масло от евкалипт допринасят за неговата репутация, като пречистващо и повишаващо имунитета масло, което е идеално, както за локална употреба, така и за ароматерапия. Известно е със способността си да намалява и елиминира вредните бактерии, както и инфекциите при контакт.
 
Сред другите му предимства са: улеснява дишането, засилва чувството за релаксация, създава освежаващо усещане, когато се използва при масажи, успокоява нервното напрежение. Тези полезни лечебни ползи се дължат на противовъзпалителните, антиспазматични,  антисептични, антибактериални и стимулиращи качества на маслото, наред с други ценни свойства.
 

 

СВОЙСТВА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ МАСЛА ОТ ЕВКАЛИПТ

 

 

Видове евкалиптово масло

 

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ

 

Течен сапун за ръце за дълбоко почистване от бактерии
 • ¼ чаша дестилирана вода
 • ¼ чаша течен кастилски сапун Dr Bronner’s
 • 1 ½ чаени лъжички витамин Е
 • 1 ½ чаени лъжички масло от сладък бадем или жожоба
 • 10 капки ЕМ евкалипт
 • 5 капки ЕМ чаено дърво
 • 5 капки ЕМ лимон

Смесете водата и течния сапун в стъклено шише с помпа, добавете витамин Е, маслото от сладък бадем и етеричните масла. Затворете и разклатете добре.

 

Инхалатор за енергия и фокус

 • 4 капки ЕМ евкалипт
 • 4 капки ЕМ тамян
 • 4 капки ЕМ мента
 • 4 капки ЕМ розмарин
 • 4 капки ЕМ сандалово дърво
 • Материали: Предварително отрязан памучен тампон

 

Поставяте тампона в тръбичката на инхалатора, накапете етеричните масла директно върху тампона. Отворете инхалатора и вдишайте дълбоко пет пъти, когато имате нужда от бърз, фокусиран приток на енергия и яснота на ума.

 

Makasa Bio Shop Burgas

 

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22.

 
 • ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 
 
 • ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ
 
Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. 
 
 • ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
 
Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата. 
 
Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства.
Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек. 
 
Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон. 
 
Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.
 
 • КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ
 
Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба. 
 
Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му. 
 
Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома: 
 • Алергия и сенна хрема. 
 • Астма.
 • Кожни състояния, като екзема или псориазис.
Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла. 
 
 • ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ
 
Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата. 
 
Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне. 
 
Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар. 
 
Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!
 

Източници
https://www.aromaweb.com/essential-oils/eucalyptus-oil.asp
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-eucalyptus-oil.html
Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, Издателство Вдъхновение, 2019

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още