ЛАВАНДУЛА – ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА

ЛАВАНДУЛА – ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА
4 октомври 2020
Едно от най-обичаните и популярни етерични масла в ароматерапията, което има хиляди приложения, това е етеричното масло от лавандула. Но въпреки своята известност и широко приложение, вярваме, че има още какво да разкажем за това неповторимо по ухание растение. 
 
Лавандулата е издържала изпитанията на времето, вдъхновявайки интереса към себе си през толкова различни епохи и поколения, което свидетелства за многопрофилното и полезно действие. 
Широкото ѝ приложение е обусловено от извличането на етерично масло от цветовете на лавандулата (0,8 – 1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, козметиката, фармацевтичната индустрия, ароматерапията и др.
 

 

КРАТКА ИСТОРИЯ
 
Lavandula angustifolia (най-разпространения вид) позната, като Лавандула (Lavender) е многогодишно вечнозелено растение, от което се произвежда най-използваното в света етерично масло повече от 2500 години. Името нa pacтeниeтo пpoизлизa oт лaтинcĸaтa дyмa „Lаvеrа“, ĸoятo в буквален превод oзнaчaвa „зa миене“. 
 
Лавандулата е известна, като ароматно и лечебно растение още от древността. С успокояващия си и балансиращ емоциите аромат, често се е използвала за релаксиращи ефекти върху тялото. Според древните текстове, приложенията ѝ варират от лечебни до религиозни – от прочистване на порязвания, повърхностни кожни наранявания, синини и раздразнения, както и за ароматизиране на въздуха в духовните практики.
 
Най-старите записи показват, че лавандулата е използвана в процеса на мумификация в древен Египет. През 1922 г. при отварянето на гробницата на Тутанкамон, археолозите откриват съдове с мехлеми, които все още миришат на лавандула след цели 3000 години.
 
Pимлянитe ca използвали лaвaндyлaта в cвoитe бани и ca въвели този обичай и в Англия. Прилагана широко и в народната медицина.
 
 
 
БЪЛГАРИЯ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЛАВАНДУЛА
 
 
България е водещ производител на лавандулово масло още през 70-те години на 20 век. С площи от 70 000 декара, България добива 155 тона лавандулово масло и 7400 кг лавандулов конкрет. Така тя се очертава, като световен лидер в индустрията. България е призната като най-голям производител и изпреварва Франция още през 2012. Българското лавандулово масло с БДС ISO стандарт 3515 е високо оценено и търсено в световен мащаб. Характеризира се с дълготраен и фин аромат.*
 
Огромната част от продукцията на българско лавандулово масло отива за износ – около 85–90 %. Основни страни за които България изнася лавандула и лавандулово масло са Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Италия, САЩ, Япония, Дубай, Кувейт, Бахрейн, Саудитска Арабия.
 
Най-големите производители на лавандула се намират разбира се в Розовата долина. Основните лавандулови стопанства са в областите Стара Загора с два подрайона – Чирпански и Казанлъшки, на изток и запад от гр. Казанлък и Пловдив – Карловски и Зелениковски. Отглежда се основно в Подбалканските полета, Североизточна и Източна България. Чирпанската лавандула е с много високо качество, както и Карловската, също в Зелениково и на изток и запад от Казанлък.
 

 

СОРТОВЕ И ДОБИВ НА ЛАВАНДУЛА
 
 
Съществуват над 30 вида лавандула и стотици генотипове, които се отличават с формата на растеж и химичния състав на техните етерични масла, от които най-широко разпространен е Lavandula angustifolia, който често наричаме само лавандула. Lavandula angustifolia (английска лавандула), е била известна още като Lavandula officinalis (лечебна лавандула), или Lavandula vera (истинска или холандска лавандула, макар някои да твърдят, че последната е отделен и обособен вид на Lavandula spica).
 
От самата Lavandula spica (спайк или староанглийска лавандула) се добива едноименното масло (лавандула спика), към която се отнася и вида Lavandula latifolia (широколистна лавандула). Лавандиновото масло (изписва се, като Lavandin) пък се добива чрез дестилация на един хибрид, кръстоска между същинска лавандула/теснолистна (Lavandula angustifolia) и лавандула спика/широколистна (Lavandula latifolia).
 
Химичният състав на етеричното масло от лавандула се състои от над 100 съставки, включително linalool, linalyl acetate, camphor, limonene, cineole, tannins, coumarins, flavonoids, triterpenes и perillyl alcohol (линалол, линалилацетат, камфор, лимонен, цинеол, танини, кумарини, флавоноиди, тритерпени и перилил алкохол).
 
 
 
В България се отглеждат седем различни сорта лавандула – Хебър, Севтополис, Хемус, Юбилейна, Дружба, Карлово и Рая, които се различават по количеството на добив. При всички сортове растенията достигат 60–80 см в диаметър и между 60–90 см височина. Листата са многогодишни и не окапват през зимата. Лавандулата започва да цъфти обикновено през втората половина на месец юни и цъфтежа продължава от 22 до 40 дни в зависимост от сорта.
 
Етеричното масло от лавандула се извлича, чрез процеса на парна дестилация. Най-висококачественото се получава само от свежите лавандулови цветя и никоя друга част от растението. Дестилационната част от производствения процес определя стойността на маслото, поради факта, че налягането или температурите, приложени върху цветята, могат потенциално да променят структурата на ароматните молекули и по този начин да променят химичните съставки на маслото.
 
Маслото е жълто-зелено на цвят и има силен флорален, свеж, леко сладък, тревист и понякога нежно плодов аромат.
 
В био магазин МаКаСа предлагаме висококачествени български етерични масла от лавандула на Alteya OrganicsEcomaat, Zoya Goes Pretty. Също така можете да намерите и масла от световноизвестни марки, като Apiarium, Primavera, Plant Therapy, Tisserand и Biopark Cosmetics, които също са водещи, като качество на чуждестранните пазари.
 
 
ЛАВАНДУЛОВА ВОДА

 

Освен етерично масло от растението се извлича и лавандулова вода, отново чрез парна дестилация. Лавандуловата вода е направена от свеж лавандулов цвят и намира широко приложение за омекотяване и овлажняване особено добре повлиява на проблемна кожа.

Възстановява и енергизира, често се използва и за почистване и хидратиране. Прилага се при кожни раздразнения и ухапване от насекоми. Облекчава сърбежа и намалява зачервяването. Може да се използва за ароматизиране и освежаване на тялото и косата. Ароматът на лавандула отблъсква молци, мухи и други насекоми от домовете.

 
 
ПРИЛОЖЕНИЯ И СВОЙСТВА НА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА
 
Лавандуловото масло има антибактериално действие и присъствието му е задължително във вашата ароматерапевтична колекция. Неговите релаксиращи и подобряващи емоционалното състояние свойства помагат в борбата със стреса, подобряват съня.
 
 
 
 
Ако се използва в по-голямо от нужното количество обаче, лавандуловото масло всъщност може да действа като стимулант, затова е важно да се спазват препоръките за използване.
 
Въпреки подчертано флоралния му аромат, лавандуловото масло се харесва и на мъжкото съсловие, особено в комбинация с всички масла от групата на цитрусите, иглолистните дървета, както и с мента.
 
Етеричното масло от лавандула е чудесно масло, което може да се използва безопасно, когато се разрежда в препоръчваните дози, при леки порязвания и ожулвания при деца, тъй като има антибактериално, успокояващо действие.
 
 
 
Основните лечебни качества на лавандулата, можем да обобщим тук:
 • Лавандулата притежава мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са точно свръх лечителите, от които нашия организъм се нуждае. Свободните радикали, създавани от токсините, замърсителите, химикалите и дори стреса, са виновни за ръста на хроничните заболявания и потискането на имунитета.
 • Защита на неврологичното здраве – етеричното масло от лавандула се използва за облекчение на стреса и тревожността. Предпазващите нервите свойства на лавандулата са потвърждавани многократно, като най-забележим е пълния литературен обзор в International Journal of Psychiatry in Clinical Practice през 2013 година.
 • Противомикробен агент – близо 100 публикувани изследвания документират ролята на лавандулата, като противомикробно средство при инфекции. Учени от университета в Уитуотърсранд, Южна Африка, са изследвали 45 бленда за противомикробна защита и са открили, че синергичните блендове дават най-добри резултати. Най-мощни се оказали смесите между лавандула и листа от канела, както и лавандула с портокал.
 • Успокоява кожата – Особено когато се смеси с успокояващо базово масло, като гроздови семки или гел от алое (в съотношение 12 капки на 30 милилитра базово масло). Етеричното масло от лавандула е много ефективно за облекчение на слънчеви изгаряния, леки порязвания, драскотини и ожулвания.
 • Помага при болки от общ характер, ревматизъм, мускулни разтежения, главоболие, болки в ушите, мигрена. Стимулира регенерацията на кожните клетки, използва се при изгаряния, рани, белези, акне, ухапвания от насекоми.
 • Облекчава коликите предизвикани от газове и нарушеното храносмилане. Лавандулата действа добре и против гъбичките по краката. Полезен репелент е срещу насекоми, облекчава неприятното усещане след ухапване.
 • Има тонизиращо и успокоително действие върху сърцето, помага за понижаване на високото кръвно налягане.
 • Прилага се при претоварване на лимфната система, целулит, задържане на течности и менструални болки.
 
 
РЕЦЕПТИ, КОИТО ДА ИЗПРОБВАТЕ
 
 
Ако страдате от безсъние или заспивате трудно вечер, можете да изпробвате рецептата за спрей за възглавница. Ето и как да го приготвите: в шише със спрей помпа, сипете всички съставки и разклатете добре. Всяка вечер преди лягане, пръскайте леко възглавницата от около 8–10 см. Разклащайте добре пред употреба.
 
Бленд 1
Бленд 2
 
При мигрена действа добре дифузирането на комбинация от:
 

 

 

НЯКОЛКО ПРОДУКТА С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА, КОИТО СИЛНО ПРЕПОРЪЧВАМЕ
 
Екологичен течен перилен препарат без алергени, без изкуствени избелители, с аромат от органично етерично масло от лавандула! Идеален за пране на дрехи от всякакви тъкани. Той съдържа повърхностно активни вещества от растителни и биологични суровини от възобновяеми източници, които ефективно почистват, щадейки околната среда.
 
 
 
Натурален продукт за по-меко и по-ароматно пране! Естествен омекотител с екстракт от лавандулово масло – дълготрайно ухание, който да придаде на дрехите ви свежестта на пролетта. Благодарение на своята екологична формула с повърхностно активни вещества от растителни суровини и възобновяеми източници, ефективна грижа за тъканите, кожата и околната среда.
 
Подходящ за бели и цветни дрехи. Както всички препарати на италианската марка Greenatural, е с ефективни, концентрирани, дермо-съвместими и биоразградими съставки.
 
 
 
Нежен интимен гел с невен, лавандула и боровинки, който оставя кожата омекотена, защитена и хидратирана. Продуктът съдържа противовъзпалителни и успокояващи кожата активни съставки. Липсата на изкуствени багрила и синтетични парфюми, не вредят допълнително на алкално-киселинния баланс. Подходящ за ежедневно ползване.
 
 
 

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете: 

                                

 
ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ
 
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 
 
ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ
 
Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. 
 
ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
 
Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата. 
 
Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства.
Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек. 
 
Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон. 
 
Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.
 
КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ
 
Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба. 
 
Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му. 
 
Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома: 
 • Алергия и сенна хрема. 
 • Астма.
 • Кожни състояния, като екзема или псориазис.
Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла. 
 
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ
 
Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата. 
 
Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне. 
 
Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар. 
 
 
 
Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!
 
 

Източници: Институт по розата и етеричномаслените култури, гр. Казанлък, Уикипедия,
600 Ароматерапевтични рецепти – Бет Джоунс, издателство Вдъхновения, Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, издателство Вдъхновения – книгите могат да се закупят от магазин МаКаСа.
www.aromaweb.com
www.blog.planttherapy.com
* Данни за производството на лавандула в България – Гергана Андреева, изпълнителен директор на БНАЕМПК (член на БСК), пред Economy.bg, https://www.bia-bg.com/news/view/27519/
Снимков материал Depositphotos, makasa.org, Primavera
 

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още