КРАТЪК РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА

КРАТЪК РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА
14 септември 2020

 

Има толкова много терминология в света на ароматерапията и етеричните масла, че понякога можем лесно да се объркаме в определенията и техните значения, дори да не ни е ясно и за свойствата, които имат определени масла. За това, ние от био магазин МаКаСа, решихме да ви представим кратък терминологичен речник, чрез който лесно да се ориентирате в богатия свят на ароматерапията и чрез който се надяваме да изясним всякакви обърквания. 

 

Малко история за  произхода на Ароматерапията?

 

Ароматерапията се практикува от хиляди години и произхожда от древните общества на Изтока – Китай, Индия дори и от Египет. Известна е и терапията с етерични масла – холистичен подход за насърчаване на здравето и благополучието. Това е практиката, която използва ароматни етерични масла за подобряване състоянието на тялото, ума и духа.

Корените на ароматерапията могат да бъдат проследени до преди повече от 3500 години пр. н.е. В действителност историята на ароматерапията е свързана с развитието на хлистичната медицина, която в първите дни сама по себе си е била тясно свързана с религията, мистичното и магическите ритуали.

Известно е, че древните египтяни за първи път изгарят тамян, направен от ароматни дървесини, билки и подправки в чест на своите богове. Те вярвали, че когато димът се издига до небесата, той ще пренесе техните молитви. Откритията на ароматните вещества в природата, като лекарства ще създаде основите, върху които е изградена и ароматерапията.

 

„Класическа китайска медицина на жълтия император“ е най-старата оцеляла медицинска книга в Китай. Този забележителен текст съдържа информация за свойствата на над 300 различни растения и тяхното медицинско приложение. Предполага се, че китайската култура вероятно е предшествала египетската при познанията си на растителни лекарства. Въпреки че други цивилизации в Индия и Америка също са използвали ароматите за лечение, тези в Близкия изток и Китай, са ни оставили най-запазените и подробни записи.

 

И така, в тази богата и древна история, съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от обикновения любител. По-долу ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

 

 

Абсолю

 

Абсолютите са подобни на етеричните масла, но се извличат от конкрета, чрез етанол. Абсолютът е силно концентрирано, силно ароматно етерично масло, извлечено от растенията. Докато етеричните масла се произвеждат, чрез дестилация, кипене или пресоване, абсолютите се получават, чрез традиционна екстракция или екстракция на разтворителите (течно-течна екстракция – Liquid–liquid extraction). Този метод е за деликатен растителен материал, който е трудно да се дестилира. Няколко абсолютно фантастични примера за абсолюти са Роза и Жасмин.

Абсолютът е бистра или мътна течност в зависимост от конкрета, от които се извлича. Цветът на розовото абсолю например, е от тъмночервен до кафеникав.

 

 

Базови масла

 

Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата неразредени, защото могат да причинят обриви, изгаряния и по-опасни странични ефекти. Ето защо базовите масла са толкова важни – те гарантират безопасното прилагане на етеричните масла върху кожата. Базовото масло се получава от мастната част на растението, обикновено от семена или ядки. Всяка от тях има свои собствени терапевтични свойства, които могат да увеличат предимствата на етеричните масла, които разреждате в тях.

 

 

 

Бленд/синергия

 

Комбинация от етерични масла, внимателно подбрани от ароматерапевтите в компаниите, които можете да използвате в дифузер или разредени в базово масло. Има и такива, които можете да нанесете директно върху кожата, като например рол-он блендовете за деца на Plant TherapyСъщестуват и блендове със специфично приложение, например Комплект от етерични масла „Спокойствие“ на Tisserand.

 

 

Ботаническо име

 

Или така нареченото „научно наименование“. Ботаническото име е изписано на латиница и идентифицира рода и специфичния вид на растението. Първата дума е родът, тоест по-голямата група, към която принадлежи растението, а втората е видът. Ботаническото име за Бергамот, например е Citrus bergamia.

Кралските ботанически градини край Лондон и ботаническата градина в Мисури, САЩ, представят база данни, съдържаща имената на всички растения.

 

 

Дифузер

 

Повечето дифузери на пазара са ултразвукови. Това е проста технология, която използва електронни честоти, чрез които малък диск вибрира в долната част на дифузера. Вибрирайки, дискът създава фина мъгла, която прави етеричните масла да се изпаряват във въздуха, така че да можете да ароматизирате всяко пространство.

Ултразвукови дифузери в био магазин МаКаСа, може да намерите тук.

 
 
Инфузия

 

Инфузия (настойка) се прави, когато растителният материал кисне във вода или растително масло за определен период от време. Когато правите инфузия на водна основа, всъщност правите билков чай без варене – предварително кипвате водата, прибавяте желаната билка и киснете за период от 5 до 30 минути. Когато правите инфузия с растително масло времето на киснене на билките е по-дълго и може да продължи до няколко седмици в зависимост от желанието ви да добиете по-голяма наситеност на аромата. Растителното масло може да бъде предварително загрято или студено. Нашата препоръка е, преди да накиснете билките, да оставите зехтина/маслото на слънце за около час, за да се загрее по естествен начин.  

 
 
Канцерогенен

 

Когато етеричните масла не се разреждат правилно, могат да бъдат много опасни. Те могат да имат така наречената „системна токсичност“, която води до цитотоксичност, хепатотоксичност, невротоксичност и канцерогенност. Някои етерични масла имат естествени химически съставки, които, когато се използват или се приемат в големи дози, имат потенциал да причинят или предизвикат рак. Някои от тези съставки включват сафрол, метил хавикол и метил евгенол. Това е една от много причини, поради които правилното разреждане е важно при използването на етерични масла.

 
 
Конкрет

 

Най-важното, което трябва да знаем, когато го срещнем в описанията на етеричните масла е, че от него се извлича абсолю. Конкретът в парфюмерията е полутвърдата маса, получена чрез екстракция с разтворител от свеж растителен материал. Произвежда се предимно от цветя (роза, жасмин, нарцис, иланг-иланг, мимоза, борония и др.), но също така и от други растителни материали (лавандула, здравец, градински чай, дъбов мъх и др.) При производството на жасминов конкрет например, се добива около 0,3% на базата на изходния материал от цветове. 

 

 

Екстракция, чрез въглероден диоксид CO2

 

Този метод на екстракция използва течен въглероден диоксид, като разтворител за отстраняване на маслото от растителен материал. Чрез извличането с въглероден диоксид, скъпоценните масла се извличат при много по-ниска температура, което означава, че има много по-малко загуба на масло в процеса (и в това са полезните му свойства). Ароматите на екстрактите, чрез CO2 наподобяват аромата на прясно откъснато растение, от което са извлечени маслата.

 

 
Екстракция, чрез парна дестилация

 

По-голямата част от предлаганите в био магазин МаКаСа етерични масла са добити, чрез парна дестилация. Пропускането на пара през растителни вещества отделя етеричните масла и ги транспортира в събирателен съд, където те се носят по повърхността на водата (хидрозол), след което се отделят и бутилират.

Plant Therapy Essential Oil Steam Distillation

Разгледайте всички етерични масла, които предлагаме тук

 

 

Екстракция, чрез студено пресоване

 

Терминът се среща също, като „екстракция“ или „механично отделяне“. Студеното пресоване е начин за извличане на етерични масла без използване на топлина. Както подсказва името, ароматните части на растенията (кори и кора, например) се пробиват и пресоват без топлина, за да се извлекат етеричните масла. След пресоване се използват центробежни сили за отделяне и улавяне на маслата.

 

Някой от етеричните масла, добити чрез студено пресоване са:

 

 

Екстракция, чрез разтворител

 

Този метод на екстракция е за части от растения, чиито терапевтични съединения биха били повредени от традиционната дестилация с пара. Екстракцията с разтворител използва химикали, като алкохол за извличане на летливите елементи. Този процес произвежда това, което ние наричаме „абсолюти“.

  

 

Етерично масло

 

Етеричните масла са концентрирани летливи ароматни съединения на растенията, които обикновено се състоят от терпени, естери, алдехиди, кетони, алкохоли, феноли и окиси. С други думи, ароматните съединения на растението се отделят, за да се създаде маслена субстанция. Трябва да уточним за най-придирчивите специалисти,  че „технически“ етеричните масла не са масла като истинските, които са съставени от липиди. 

Обикновено етеричните масла са извлечени чрез парна дестилация. Растението се поставя в голям казан с вода и се вари. Отделящите се пари повличат ароматните съединения през система от тръби. Когато парата се охлади се превръща във вода и се събира на дъното на резервоара, докато етеричните масла се отвеждат в отделен резервоар. Събраната на дъното вода е позната, като хидрозол и съдържа следи от етерично масло и други компоненти от растението. 

Етеричните масла улавят „същността“ на растението, чрез дестилация или механично пресоване. По същество тези масла са концентрирани екстракти, които запазват или увеличават аромата и ефекта на техния източник. Маслата от различни растения или различни части на едно и също растение могат да имат много различни химични съставки, които променят аромата, абсорбцията и ефекта им върху тялото и ума.

 

 
Етерични масла за пиене или не?

 

Често ни питат – етеричните масла стават ли за пиене? Нашият кратък отговор е – не! Когато става въпрос за поглъщане на етерични масла (перорално приложение на етерични масла), Международната федерация на ароматерапевтите не препоръчва да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Без внимателен лекарски надзор, поглъщането на етерични масла може да причини сериозно токсично отравяне на организма. 

 

 

Окисление

 

От научна гледна точка окисляването се случва, когато атом, молекула или йон започне да губи електрони поради химична реакция. Когато едно етерично масло се окисли, миризмата и цвета му се променят. Ако попадне влага в бутилката, процеса на окисляване ще се ускори. Ако забележите, че маслото си е променило аромата, веднага го изхвърлете. Не забравяйте, че правилното съхранение, удължава живота на етеричните масла (на хладно и тъмно място без пряка слънчева светлина).

 

 

Органично/Organic

 

Всички етерични масла в био магазин МаКаСа са 100% чисти и неразредени. И така, какво е толкова специално на етикетите с посочени органични продукти? Всяка натурална суровина, чрез която се произвежда дадения продукт, притежава сертификат. Етеричните масла са сертифицирани съгласно строгите стандарти на съответната държава. Обикновено, това означава, че не са използвани генетично модифицирани организми (ГМО), и почвата, където растенията виреят, не трябва да е замърсена със забранени вещества в продължение на поне три години. Не могат да се използват и вредни пестициди. Освен това производството на биологични продукти помага за запазването на биологичното разнообразие.

 

 

Разреждане

 

Разреждане от 1% би означавало, че на всеки 100 капки базово масло се пада една капка етерично масло. Етеричните масла са съставени от стотици, ако не и хиляди, различни химични съставки, които съставляват общото масло. Именно тези различни съставки дават на етеричните масла техните „вълшебни сили“, но и това, което ги прави потенциално опасни. Разреждаме етерични масла, защото прилагането им неразредено може да доведе до нежелани реакции.

 
Oil and water in a tube
 
 
Сенсибилизация/Чувствителност

 

Известен също като алергичен контактен дерматит (ACD), сенсибилизацията е алергичен имунен отговор. Това обикновено се случва, когато етеричните масла се прилагат неразредени. Признаците, за които трябва да внимавате, включват сърбеж, обрив, екзема, задух и стягане в гърдите. Ето защо е толкова важно да се следват правилните насоки за разреждане.

 

 

Синергия

 

Когато комбинирате две или повече вещества и получената ефективност е по-голяма от сумата на техните части, получавате това, което наричаме „синергия“. Така че, когато комбинираме няколко различни етерични масла, ние създаваме синергично терапевтична полезна комбинация, защото взаимодействието между химичните съставки води до нещо ново и по-голямо от маслата, използвани поотделно. 

 
 
Фототоксичност

 

Има някои етерични масла (бергамот, сладък портокал, грейпфрут), които усилват въздействието на слънчевата светлина, причинявайки изгаряния, мехури и обезцветяване по кожата. По принцип фототоксичните масла съдържат химични съставки, които абсорбират UV светлината, съхраняват я и я освобождават в кожата. Тъй като реакциите могат да възникнат до 18 часа след използване на маслото, трябва да сме внимателни след прилагането на фототоксични масла. Използвайте препоръчителните нива на разреждане за тези масла, за да избегнете фототоксична реакция.

Ако обаче обожавате аромата и лечебните свойства на бергамота, маслото на Plant Therapy, което е безопасно за използване на слънце., тъй като не съдържа бергаптен (bergapten). 

 

 
Терапевтичен клас

(известен още само, като маркетингов термин)

 

„Терапевтичен клас“ е маркетингов термин, който компании изпозлват, за да поставят под съмнение продуктите на другите. Този термин е подвеждащ, не е фактор за качество и не е подкрепен с абсолютно никакви сертификати, проучвания или тествания. 100%-а измислица, моля, не се поддавайте на всякакви маркетингови манипулации! Вместо това потърсете публикувани доклади от тестове, които показват, че в етеричните масла няма добавки и са 100% чисти.

 

 

Терапевтични свойства

 

Когато говорим за етерични масла, обикновено говорим за техните ароматни свойства или терапевтичните им свойства (как взаимодействат с тялото). Когато даден продукт има „терапевтични свойства“, това означава, че съдържа съставки, които се използват за лечение на специфични заболявания. Например, Евкалипт Globulus е известен с противовъзпалителни свойства, така че бихме могли да кажем, че има терапевтично свойство, което поддържа здравето на мускулите и ставите.

 
 
Хемотип

 

Хемотип е начин да се каже, че едно и също растение може да има различни видове химични съставки. Повечето етерични масла нямат различни хемотипове, но е важно да отбележим, че хeмотипът определя техните терапевтични свойства. Тези вариации обикновено се появяват, когато едно и също растение се отглежда в различни среди. Мащерката например има шест хeмотипа, които имат различни ефекти върху тялото и ума. Важно е още да разберете страната на произход на растението и използваният процес на извличане.

 

 
Хидрозол

 

При производството на хидрозоли се дестилира целия растителен материал, за разлика от етеричните масла, когато се ползват избрани части на растението. Ето защо хидрозолите може да имат доста по-различен аромат, ако се сравняват с етерично масло от същото растение, но също така и аромата им е по-интензивен в сравнение с хидролатите.

Хидрозолите, които предлагаме в „МаКаСа“ са на словенската фирма Biopark Cosmetics. Притежават 3-5 пъти по-концентриран аромат, в сравнение с други марки и са с най-високо качество.

 

 

 


Надяваме се, че този кратък речник на термините в ароматерапията, ще ви бъде полезен! Ще се радваме на вашето мнение и ако има някакви други неясни термини или продукти, които искате да добавим към речника, моля публикувайте коментар и ние ще се опитаме да ви отговорим съвсем скоро!

 

 

 

------------------------------------

Източници

https://blog.planttherapy.com/blog/2020/05/14/essential-oil-glossary/

http://www.ekokpoint.com/2014/08/blog-post.html

https://www.quinessence.com/history-of-aromatherapy

http://en.chinaculture.org/chineseway/2014-07/29/content_553345.htm

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Слънцезащитен крем за лицето и тялото. Нашият пътеводител за натурална защита срещу слънцето.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още