КАК БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

КАК БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
2 декември 2020
Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, уханието и спокойствието, с които ни даряват натуралните аромати. Но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция? Срокът на годност, качеството, полезните свойства и безопасното използване на етеричното масло до голяма степен зависи от начина, по който се съхранява.
 
При избор на подходящия съд и правилна температура, етеричното масло може да издържи максимално дълго време (от около една година). В някои случаи, в зависимост от вида на самото масло и условията на съхранение, срокът на годност може да достигне десет и повече години. 
 
В тази статия, ще разгледаме подробно правилните начини на съхранение на етерични масла и какви са рисковете, ако използваме масло с изтекъл срок на годност.

 

ЗАЩО Е ВАЖНО БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА
 
Всяко едно етерично масло, след определено време, става негодно за употреба, но именно правилното съхранение, може да удължи живота му. Качеството на маслото започва постепенно да намалява с процеса на окисляване, като по този начин губи аромата си, както и своите ползи. Добрата новина е, че някои масла имат по-дълъг срок на годност от други.
 
Например, етеричните масла със земни или дървесни аромати, като пачули и сандалово дърво, са доста по-трайни и техния аромат, дори може да се засили с времето. Продължителността на „живота“ на маслото може да варира значително в зависимост от качеството на източника и реколтата, метода на екстракция и условията, при които маслото се дестилира, партидата, съхранението и обработката на маслото.
 
Важен фактор е и начинът, по който доставчикът бутилира, съхранява и борави с маслото. От друга страна, етеричните масла от цитрусовите плодове са известни с това, че се окисляват по-бързо от всички останали. Те губят своите аромати и предимства след шест месеца след отварянето им. 
 
 
КАК МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ДАЛИ ВАШЕТО МАСЛО Е ИЗГУБИЛО СВОЙСТВАТА СИ?

 

Има четири основни начина да разберете дали етеричното масло вече е негодно за използване:
 • Ароматът му е станал по-силен и вероятно неприятен или е отслабнал, в зависимост от маслото.
 • Цвета на маслото се е променил, като е станал по-тъмен, по-светъл или дори безцветен, в зависимост от маслото.
 • Изглежда мътно.
 • Консистенцията се е променила и се е сгъстило.
В някои случаи е възможно окисленото етерично масло да не прояви изброените по-горе признаци, но вече да не става за употреба. Поради тази причина силно се препоръчва всички масла да се съхраняват правилно, да се обработват и използват преди посочения от производителя срок на годност.
 
 
КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕТЕ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ВЕЧЕ ОТВОРЕНИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?
 

 

Всеки производител на етерични масла е задължен да постави символ или указание за срока на годност на продуктите си, след тяхното отваряне. Това ще ви даде ориентир, за колко дълго можете да изпозлвате маслото.

 
МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ХЛАДИЛНИК?
 
Да, етеричните масла могат да се съхраняват в хладилник, особено ако използвате маслата рядко – например няколко пъти в годината.
 

 

МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ВЪВ ФРИЗЕР?
 
Да, етеричните масла могат да се съхраняват във фризера. Имайте предвид, все пак, че етеричните масла не обичат спада на температурата. Добре е да не позволявайте често замръзване-размразяване, както и други резки промени в температурата.
 
Ако все пак замръзнат или образуват кристали, преди да ги използвате е нужно да ги оставите известно време на стайна температура. Времето, необходимо за „размразяване“, зависи от маслото и може да варира от минути до няколко часа. Някои кристализирани масла е вероятно да започват да се втечняват, ако подържите шишенцето в ръката си, а други може да имат нужда от повече време. Препоръчваме Ви да ги поставите в купичка с топла, но не гореща вода.
 
Който и метод да изберете, първо се уверете, че капачката на шишенцето е добре затворена, а количеството масло не е съвсем до горе. В противен случай може, когато извадите маслото от фризера и го затоплите, ще се натрупа налягане в бутилката и когато капачката се отстрани, маслото може да се пръсне навсякъде.
 

 

МЕСТА, КЪДЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
 
Не съхранявайте етеричните масла в горещи, светли или влажни помещения, като например в банята, близо до печка, на перваза на прозореца или зони, където са изложени на пряка слънчева светлина. Не се препоръчват места с постоянно променящите се стайни температури, които могат да влошат качеството на маслото.
 

 

КОИ ФАКТОРИ ВЛИЯЯТ НА СРОКА НА ГОДНОСТ И КАЧЕСТВАТА НА МАСЛОТО?

 

 • ТОПЛИНА – Поради запалимостта си, етеричните масла никога не трябва да се държат в близост до открит пламък или източници на топлина или огън, като слънчева светлина, свещи и печки. Ако ги съхранявате в помещения с високи температури има възможност да достигнат своите точки на възпламеняване, които са индивидуални за всяко масло. Честото излагане на топлина ще влоши много бързо качеството на маслото.
 • КИСЛОРОД  – Когато маслата са изложени на повече кислород, те се окисляват, а съставките им започват да се изпаряват, което означава, че техните аромати – наред с други качества им изчезват. Това до голяма степен се дължи на оставянето на капачката на бутилката на маслото отворена за по-дълъг период от време. За да се предотвратят или забавят процесите на окисляване и изпаряване, е важно бутилките да останат плътно затворени, когато етеричните масла не се използват. Оксидираните масла не се препоръчват за локална употреба или ароматерапия.
 • СВЕТЛИНА – Когато етеричните масла се съхраняват на места, където попада пряка слънчева светлина, техните свойства могат да намалеят, в това число: аромати, външен вид и обща ефективност. Поради тази причина качествените етерични масла се продават и съхраняват в тъмни бутилки (най-често кехлибарени, но в момента са разпространени и пипенца в тъмно синьо, зелено, виолетово и черно), за да се предотврати проникването на UV лъчите в бутилката. Независимо от тъмния цвят, все пак е най-добре да избягвате поставянето на масла на пряка слънчева светлина, тъй като периодичното нагряване и охлаждане ще улесни окисляването на маслата.
 • ВЛАГА – Влагата може да попадне в шишенцата с масло, когато ги оставите без капачка за продължителен период. В такъв случай маслата стават мътни.
 
 
МОЖЕМ ЛИ ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В:
 
 
 • Прозрачни стъклени шишенца? – По-скоро не. Въпреки че прозрачните/безцветни стъклени бутилки няма да причинят щети на етеричните масла, те също така няма да предотвратят пропускането на UV лъчи, които ще повлияят върху качеството на маслото. Вместо това се препоръчват бутилки с по-тъмен цвят (като кехлибарени бутилки).
 • Алуминиеви бутилки? – И да, и не. Алуминиевите бутилки са подходящи за съхранение, ако вътрешността им е облицована със специална епоксидна облицовка.
  Те са безопасен метод за транспортиране на етерично масло и са идеални за краткосрочно съхранение.
 • Метални или неръждаеми контейнери? – Да, можем. Неръждаемата стомана е идеален материал за съхранение на етерични масла, както и за смесването им при работа с естествени рецепти. Избягвайте пластмасови или дървени материали, когато работите със смеси от етерични масла.
 • Пластмасови шишенца – В никакъв случай! – Съхраняването на етерични масла в пластмасови бутилки причинява ламперия и нефтохимичните вещества в материала, могат да реагират негативно с етеричните масла.
  Известно е също, че пластмасата абсорбира етерични масла, което представлява предизвикателство при почистване на шишенцата.
 
 
 
СЪХРАНЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ
 
За да съхранявате правилно и безопасно етеричните масла, когато ви се наложи да пътувате, може да използвате специални калъфчета, които ще предпазят маслата, като ги запазят здрави.
 

 

КАКВИ СА ОПАСНОСТИТЕ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ?
 
 
Запомнете, че развалените етерични масла са вредни и използването им може да навреди на здравето на човека. Счита се, че причиняват някои вреди на кожата, дразнене, зачервяване, обриви, възпаление и изгаряне, наред с различни други потенциално неприятни резултати.
 

 

НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ ОТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

 

 • Трябва да използвате етеричните масла по предназначение! На опаковката е посочено, дали те се използва само за външна употреба.
 • Задължително е да се консултирате с лекар преди да използвате тези масла за терапевтични цели. Бременните и кърмещите жени не бива да използват етерични масла без консултация със специалист, тъй като те могат да имат ефект върху определени хормонални секрети и не е ясно, дали този ефект може да се прехвърли на бебета в различните етапи на развитие.
 • Винаги съхранявайте етеричните масла на място, недостъпно за деца, особено на възраст под 7 години.
 • Препоръчителна е консултацията с лекар преди използването на етерични масла, ако имате някое от следните заболявания: рак, сърдечни заболявания, кожни заболявания или алергии, хормонални заболявания или епилепсия. Хората, които приемат лекарства с рецепта, претърпели са тежка операция или са изложени на по-голям риск от инсулти, инфаркти или атеросклероза, също трябва да потърсят медицинска консултация преди употреба.
 
Преди да използвате каквото и да е етерично масло, се препоръчително е да си направите кожен тест за поносимост. Как става това? Разредете 1 капка етерично масло с 1/2 ч.л. крем или друго базово масло, което ползвате, и нанесете много малко количество от тази смес върху част от кожата, която не е чувствителна.
 
Етеричните масла никога не трябва да се използват и нанасят близо до очите, вътре в носа и ушите, или върху други особено чувствителни участъци от кожата. Потенциалните странични ефекти на етеричните масла включват: зачервяване, обрив, парене, нарушения в кръвоносните съдове, ниско кръвно налягане, световъртеж, главоболие, гадене, диария и ускорен сърдечен ритъм.
 
В случай на алергична реакция, прекратете употребата на продуктите и незабавно посетете лекар, фармацевт или алерголог за здравна оценка и подходящо действие. За да предотвратите нежелани реакции, консултирайте се с медицински специалист преди употреба на етерично масло.
 
 
 
Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!
 

Източници

https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/how-to-store-essential-oils-to-maximize-oil-life.html

Превод: Надежда Георгиева

Снимки: Depositphotos, всички права запазени.

 
 
 

Ако се опитвате да възстановите блясъка на косата си или просто искате да подобрите общия ѝ вид с натурални средства, ви предлагаме да опитате някои от тези природни съставки.

прочети още

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още