ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН

ЕКЗОТИЧНИЯТ АРОМАТ НА ЖАСМИН
20 юни 2021

От векове жасминът е популярен със своя сладък, флорално хипнотичен и романтичен аромат, използван като средна нотка, част от състава на някои от най-известните парфюми в света. Абсолюто от жасмин попада в категорията на опияняващите ароматни материали, поради своя мощен и завладяващ аромат. Жасминът има особено чувствена синергия с други високо ценени, луксозни масла, като сандалово дърво и иланг-иланг.

 

Освен царствения му аромат, има и други причини, поради които ще заобичате да прилагате абсолю от жасмин в ароматерапията у дома. За тях и други интересни факти разказваме в тази статия.

 

Кратка история и интересни факти

 

Жасминът има богата история на употреба, датираща още от античността. Прилаган е на различни ритуали и религиозни церемонии в множество части на света. Родом от Арабския полуостров, тропическа Африка и Азия, жасминът пътува по пътя на коприната в търговията, за да затвърди репутацията си на уникално и изящно растение. 

 

Известен със свойството си, като силен афродизиак, жасминът има множество романтични асоциации в различни култури и религии. Символ на любовта и верността във Филипините, на божествената надежда в Индия, където често се използва и за украса в брачните церемонии. 

 

Едва в началото на XVII век, жасминът си проправя път към Европа. По-късно става неразделна част от традиционната френска парфюмерия. Производството на жасминово масло започва около средата на XVX век в района на Грас, за който някога се е смятало, че е най-големият производител в света. Този регион все още произвежда жасминово абсолю, но производството значително е намаляло от своя връх през 20-те и 30-те години на миналия век.

 

Какво е абсолю от жасмин и с какво се различава от етеричното масло

 

Абсолютът е силно концентрирано, силно ароматно масло, което се добива от ароматните цветове на жасмина. Подобно е на етеричното масло, но се извлича от конкрет (виж речник на термините тук), чрез разтворител етанол (алкохол).

 

За направата на абсолю от жасмин се използват основно два вида: 

 • Дневно цъфтящ Кралски жасмин (Jasminum grandiflorum)
 • Нощно цъфтящ арабски жасмин (Jasminum sambac)

 

Суровината на абсолюта от жасмин е твърде деликатна, за да бъде дестилирана на пара. Висококачественото масло от жасмин разгръща аромата си само чрез екстракция с разтворител. Този метод е подходящ за деликатен растителен материал, който трудно се дестилира. 

 

Жасминовите цветя са изключително крехки и се събират на ръка. Събраните цветове трябва да се обработят възможно най-бързо, тъй като с увяхването си, губят наситеността на аромата.

 

Jasmine-Essential-oil-4procent-PrimaveraВ миналото, абсолю от жасмин се е добивало чрез „анфльораж“. Анфльоражът е техника, която извлича уханието на растението посредством животинска мазнина. Процесът е продължавам повече от две седмици. Не се е използвало нагряване, но това е и най-древния начин за извличане на фин флорален аромат. 

 

Методът е много остарял и в днешни времена не се прилага, тъй като отнема изключително много време. Всяко едно венчелистче на растението се подрежда върху тънък слой мазнина, разпределена върху парче стъкло. След това се изваждат и заменят с нови свежи цветове. Процесът се повтаря до насищането на мазнината с ароматния парфюм. За цветовете на жасмина са необходими 24 часа, за да се извлече деликатното му ухание. 

 

Повечето суровини от жасмин в днешно време идват от Египет, Индия и Мароко. Абсолю от жасмин се използва главно в парфюмерията – това не е етерично масло, макар в състава си да съдържа компоненти от него. 

 

5 ползи от употребата на абсолю от жасмин

 

 • Ефективен антидепресант – Доказано (1) е, че ароматерапията прилагана у дома, може ефективно да намали симптомите на депресивни и нервни състояния. Изследванията сочат, че се наблюдава значително повишаване на насищането с кислород в кръвта, честотата на дишане и кръвното налягане. Изследователите заключават, че стимулиращият и активиращ ефект на жасминовия аромат може да бъде полезен за облекчаване на депресията и подобряване на настроението. Установено е, че маслото от жасмин, използвано при ароматерапевтичен масаж, е особено ефективно.

Друго проучване, публикувано в Journal of Health Research, изследва ефектите от вдишването на масло от жасмин върху централната нервна система и настроението. При вдишване жасминовото масло повлиява мозъчната активност и състоянието на настроението. Участниците в проучването  съобщават, че се чувстват по-позитивни, енергични и романтично настроени;

 • Антибактериално действие – Установено е, че абсолюто от жасмин, има антибактериални свойства. Неговите антисептични ефекти се борят с различни бактерии, като E.coli. Разредено в базово масло, абсолю от жасмин може да бъде ефективно при профилактика на различни кожни инфекции;
 • Успокояващо действие –  Въпреки, че е доказано, че абсолюто от жасмин може да повиши бдителността и енергийните нива, изследванията също показват, че може да има и успокояващ ефект. Необходимо е ароматът да е ​​при най-ниска концентрация, за да има седативен ефект върху настроението и нервната активност;
 • Облекчава симптоми на менопауза – Ароматерапевтичният масаж, включващ абсолю от жасмин, веднъж седмично, може значително да намали симптомите на менопаузата. Известни комбинации са с етерични масла от салвия, палмароза, лавандула, роза и здравец, които спомагат за намляване на усещането за горещи вълни и честа смяна на настроенията, депресивни състояния и нервност;
 • Афродизиак – Въпреки, че няма достатъчно проузчвания които да подкрепят ефектите му, се вярва, че че романтичният аромат на жасмина има афродизиачен ефект. За създаване на настроение за романтика в някои части на Индия цветята от жасмин често са част от сватбената украса в спалнята на младоженците.

Вдишването на аромата на жасмин или използването му в ароматерапевтичен масаж значително подобрява настроението, повишава романтичните и положителни чувства, а също и енергийните нива. Можете също да добавите няколко капки върху спално бельо, към соли за топла вана, или да нанесете малко разредено масло на врата си.

 

Как можете да използвате абсолю от жасмин

 

 • Парфюмна композиция – За любителите на натуралните парфюми, можете да експериментирате у дома с различни парфюмни композиции. В малко стъклено рол-он шише добавете към 1 супена лъжица базово масло капка абсолю от жасмин. Не забравяйте, че абсолютите са много по-концентрирани в аромата си, не прекалявайте с наситеността. Може да комбинирате с капка етерично масло от бергамот или лавандула, пачули, тамян, ветивер, сандалово дърво и иланг-иланг. Съчетайте любимите си аромати, играйте с въображението си!;
 • Ароматна вана – Към 100 г морска сол добавете капка абсолю или екстракт от жасмин. Разбъркайте добре и добавете към ароматната си вана. За по-наситен флорален аромат добавете етерично масла от роза, лавандула, гераниум или комбинация от трите; 
 • Пасивна дифузия – Активната дифузия, обикновено се прилага чрез ултразвуков дифузер, който разпръсква в стаята молекулите на етерични масла. Пасивната дифузия действа много по-различно, тъй като няма нищо, което да изтласква маслата във въздуха. Те се изпаряват сами и леко ароматизират въздуха около вас, докато ароматът се разсее напълно. Пасивни дифузери са ароматните керамични мини дифузери в различна форма. Това е едно прекрасно ароматно изживяване, подходящо за офиса, за нощното шкафче на хотелската стая или на бюрото у дома;
 • Успокояващ ароматерапевтичен масаж – Смесете в 30 мл масло от сладък бадем, 3 капки абсолю от жасмин с 3 капки етерично масло от лайка и 4 капки етерично масло Петитгрейн. Получената смес, масажирайте на гърба, врата и раменете, за да предизвика усещане за спокойствие и релаксация;
 • Ароматно крем/масло за тяло – В купа смесете равни количества масло от карите, какаово и кокосово масло. Добавете капка жасмин и разбийте с миксер до получаване на пухкава смес. Към сместа добавете и чаена лъжица витамин Е, за повече трайност на продукта. Дръжте в хладилник и използвайте не повече от 6 месеца. Нанасяйте след баня, кожата на тялото ви ще стане бебешко мека и уханна!


Jasmine-Essential-oil-Absolute-uses

 

Няколко съвета от нас

 

Препоръчваме ви да използвате абсолютите локално, добавени към базово/растително масло за парфюмни композиции, масажи, ароматни вани, козметични продукти, като скраб за тяло, да добавите капка към крема си за лице (когато не е силно парфюмиран). 

Съдържанието на разтворители, восъци или други компоненти в абсолюта, могат да повредят вашия домашен арома дифузер.

Пасивната дифузия също е един чудесен вариант, в който да се насладите на аромата на абсолютите. Още повече че можете да я прилагате навсякъде.

Винаги следвайте инструкциите за употреба от производителите и се доверявайте на компании с доказани ароматерапевтични продукти, като например немския бранд Primavera Life.
-----------------------

Източници

https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-jasmine-absolute.html
https://www.healthline.com/health/jasmine-essential-oil#benefits-and-uses
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/5869315/
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20184043/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15976995/
Wikipedia

Написа и преведе: Кремена Петрова
Снимки: Depositphotos, Primavera Life, всички права запазени

 

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още