ДИФУЗЕР ЗА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ МОДЕЛ

ДИФУЗЕР ЗА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ МОДЕЛ
18 януари 2021

Дифузерът за етерични масла, бързо се превърна в един от най-популярните начини за постигане на предимствата на ароматерапия у дома. Той не само ароматизира прекрасно дома ни, но и носи редица полезни ползи от прилагането на етеричните масла, особено в предизвикателните времена, в които живеем. Освен това е и прекрасен допълващ аксесоар към интериора ни, който може да има и повече от една функция.

 

Ако сте начинаещи в прилагането на ароматерапия, изборът на дифузер най-вероятно ще ви затрудни, поради голямото разнообразие и видове, които се предлагат на пазара.

 

В МаКаСа, можем да ви предложим висококачествени дифузери на немската ароматерапевтична компания Primavera, които могат да задоволят всякакви изисквания. Освен това, с качеството с което са изработени, доказано ще ви служат за по-дълъг период от време, без да ви създават главоболия по тяхната поддръжка! Основите им са направени от т.нар. BPA free пластмаса – висококачествен материал, които не съдържа поликарбонатни пластмаси и епоксидни смоли. Това е от съществено значение при употребата на етерични масла.

 

И нещо много важно, което според нас трябва да уточним – дифузерите на Primavera, не са произведени в Китай, както повечето масови широкоразпространени модели. В това ще се убедите още щом отворите кутията на уреда.

 

Написахме този наръчник, за да ви водим стъпка по стъпка през процеса на избор на най-подходящия за вас дифузер за етерични масла, защото държим да ви насочим към наистина висококачествени уреди, с различни функционалности и предназначения. 

 

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВА ДИФУЗЕРА?

 

Дифузер е всяко устройство, което позволява на течността да се изпари, като по този начин създава аромат в помещението. Процесът на дифузия обикновено се осъществява по четири различни начина:

 • Овлажняване – чрез използване на вода и етерично масло, се образува фина мъгла, която изпълва въздуха. Тази мъгла се произвежда от малък диск в контейнера на устройството, който създава ултразвуковите вълни.
 • Вентилация – изпаряването се постига, чрез използване на малък вентилатор за създаване на въздушен поток. Въздухът преминава през абсорбираща подложка, която задържа етеричното масло.
 • Топлина – чрез прилагане на нежна топлина, повишената температура ще доведе до изпаряване на етеричното масло във въздуха.
 • Небулизация – това е процес, който принуждава разграждането на етеричните масла до много малки частици. Изисква висока скорост, въздушен поток под налягане и специално проектирана струйна дюза.
 
ВИДОВЕ ДИФУЗЕРИ

 

Има четири основни семейства дифузери на етерични масла:

 1. Ултразвуков дифузер
 2. Дифузер с вентилаторно разпръскване
 3. Дифузер с нежно загряване
 4. Дифузер тип небулайзър (Nebulizer)

 

Всички тези технологии за дифузия на етерични масла имат една и съща цел, но начинът да се постигне е различен. Принципът е прост – разпръснатите молекули на етеричните масла във въздуха се вдишват и по този начин се наслаждаваме на ползите от тях.

 

Тук искаме да обърнем внимание на пулверизаторите или така наречените овлажнители за въздух, които често се рекламират и като дифузери (лесно ще ги познаете, във вътрешността си имат филтър, който се потапя във водата на контейнера). Те служат само за овлажняване на сухия въздух в помещенията и нямат свойствата да ароматизират с етерични масла.

Основните недостатъци, когато етерични масла сe използват в пулверизатор, който не е предназначен за това са:

 • Нужно е по-голямо количество етерично масло, за да се усети аромата му.
 • Овлажнява се пространството около самия уред, тъй като струята за дифузия не е достатъчно силна и достатъчно фина.
 • Материалите, от които пулверизаторите са направени, не са предназначени за използване на етерични масла. Те могат да се деформират от състава на маслата. Фини пластмасови частици могат да проникнат дори във водата и така всъщност да се загуби целия полезен ефект от използването на овлажняващия уред.
 • Почистването и поддържката са по-трудоемки и отнемат повече време и внимание.

 

Има няколко важни въпроса, които трябва да си зададете, за да можете да изберете най-правилният за вас вариант:

 • Колко голямо е вашето помещение?

Не се притеснявайте, независимо дали живеете в апартамент или къща, можем да ви предложим подходящ дифузер за етерични масла! По-малките пространства означават повече възможности, тъй като няма да имате голяма площ за покриване. Голямо пространство изисква по-голям дифузер, на който ароматa да достигне равномерно и в най-далечния край на стаята. Лесно ще се ориентирате – в описанията на самите уреди, са посочени обхвата и площта на помещението, което покриват.

 

Primavera-essential-oils-aromatherapy-pine-niedle-ambiente-diffuser

 

Средните варианти с капацитет на резервоара от 100 мл и обхват на аромата 4–5 метра, обикновено са подходящи за помещения до 25–30 м2. В тези случай ви препоръчваме дифузер Ambiente. Керамичната горна част на дифузера, нежно осветява стаята и придава стилен завършек на всеки хол и всяка спалня.

Една от най-полезните функции на един уред е неговата възможност да регулира не само времетраенето на дифузия, но и силата на разпръскване на фината мъгла – по този начин всъщност задавате по-интезивното изпаряване на етеричните масла в помещението. Ако желаете да се наслаждавате на специалните ароматни вълни за по-дълго време, можете да настроите ароматизирането и осветяването на стаята, като използвате опцията за работа на дифузера с прекъсване.

 

 • Къде прекарвате най-много от времето си?

Ако в ежедневието ви сте на крак по цял ден не означава, че не можете да се възползвате от полезните свойства на етеричните масла! Опитайте личен инхалатор за ароматерапия  – представлява малък стик с напоен с етерични масла тампон.

Лесен за употреба, изключително компактен, побира се във всяка чанта и джоб. В сезона на настинките и грипа, особено подходящ е арома инхалаторът „Дишай с удоволствие“  освежаващите и ободряващи аромати на евкалипт, иглички от смърч и мента, ще укрепват дихателната ви система. Или просто си закупете инхалатор, който не е предварително ароматизиран.

 

 • Търсите дифузер за лично ползване или за наслада на цялото семейство?

Понякога не всички от семейството искат да се наслаждават едновременно на дифузията. В тези моменти имате нужда от личен дифузер! Той е полезен и в случаите, когато искате да ароматизирате само пространството около работното ви място вкъщи или в офиса, без това да разсейва околните.

 

Primavera-Aroma-Stream-to-Go-personal-diffuser

 

Препоръчваме ви дифузера за лична ароматерапия, като Aroma Stream to Go, който може да се използва навсякъде благодарение на USB кабела. Дифузерът има и отделение за батерии за още по-голяма гъвкавост. Ароматът се пулверизира с помощта на вентилатор, не е необходимо добавяте вода. Маслото се накапва на специален за целта тампон.

Да, въпреки малкия си вентилатор, дифузерът е тих (ако работите в абсолютна тишина, ще дочуете движението на вентилатора разбира се), перфектен е за всяка офис среда, за лично дифузиране, елегантен аксесоар за домашна релакс зона. Освен това има и много симпатична ленена торбичка, в която лесно да го съхранявате, когато го местите.

Ще ви споделим, че докато пишем тази статия, ни прави компания точно този модел с аромат на сладка мента за стимулиране и вдъхновение!  За този тип дифузери, чрез вентилаторно изпаряване, ще разкажем малко по-долу, където разглеждаме видовете дифузери.

 

 • Искате ли да ароматизирате колата?

Ако прекарвате много време в колата си и често пътувате, то за вас най-подходящ би бил арома дифузер за кола. Но внимавайте  ароматизирайте внимателно, за да не предозирате сетивата си. Също така ви препоръчваме да използвате стимулиращи масла, който да не пречат на шофирането.

Комплектът за дифузия в автомобил „Приятно пътуване“ на Primavera, освен устройството включва и ароматен бленд „Приятно пътуване“ (съчетание от 100% чисти етерични масла от грейпфрут, дугласка ела и лимонова трева).

Изключително лесен е за използване – горната част на плочката се дърпа, а плочката, която се напоява има нужда от не повече от 3–5 капки етерично масло.

От нашия личен опит, плочката се нуждае от презареждане на всеки три дни, тъй като маслата се изпаряват с времето. Всъщност функцията му се базира на обдишването с въздух от климатика в колата. Подходящ е за всички видове решетки, елегантно допълнение, без нужда от загряване или добавяне на вода.

Сега, след като си отговорите на тези въпроси, е време да разкажем малко повече за видовете дифузери, техните свойства и полезни качества. И най-вече какви дифузери, можете да намерите в магазин МаКаСа и защо ви препоръчваме точно тях.

 
УЛТРАЗВУКОВ ДИФУЗЕР

 

По много причини, които ще опишем тук, това е най-предпочитаният модел дифузер! Ултразвуковият дифузер, използва вода, в която се накапват, определен брой според модела на уреда, капки етерично масло. Вибрациите от ултразвуковите вълни, карат водните молекули да се разделят, създавайки фина мъгла, която се разпръсква от дифузера.

 

Feel-Happy-Primavera-aroma-diffuser

 

Дифузерът функционира и като йонизатор, който отделя отрицателни йони във въздуха, които се борят с вредните положителни йони. Успоредно с пречистването на помещението и разпръснатия приятен аромат, ултразвуковият дифузер действа и като нежен овлажнител. Особено е полезен в студените зимни месеци, при сух климат, при дихателни проблеми или различни кожни заболявания, при често използване на климатик в стаята.

Размерът частиците съдържащи етерично масло, които се разпръскват е достатъчно малък, за да може лесно да се вдишва и използва за ароматерапия.

Нашият безпорен фаворит и любим модел е арома дифузерът „Feel Happy“ – това просто е уред с много възможности. Освен елегантния му дизайн, „Feel Happy“ предлага многобройни варианти за работа и ароматизира помещения до 30 м² с деликатната си ароматна мъгла.

Както казахме и по-горе, едни от най-важните фактори, които свидетелстват за качество в изработка на арома дифузер, е регулирането на силата на разпръскваната мъгла. При „Feel Happy“ количеството мъгла може да варира в три степени от 15 до 30 мл на час. Капацитетът на резервоара му е 200 мл. Има и три степени за избиране на време, в което да работиДали с настроена до 12 часа работа с автоматично изключване, или ароматизиране 8 часа през фиксиран интервал, вярваме, че ароматният дифузер „Feel Happy“ ще удовлетвори всякакви желания. LED светлинната му лента, също има степени за регулация – постоянна или плаващо преливаща, можете да изберете и цвят по желание.

Въпреки многообразните си функции е много лесен за употреба, а също и се почиства много бързо и без проблеми. Затова смятаме, че е идеален за всякакво приложение, било то в жилищни помещения или в офис среда.

 
ДИФУЗЕР С ВЕНТИЛАТОРНО РАЗПРЪСКВАНЕ

 

Дифузирането на етерични масла, чрез вентилация на студен въздух, позволява бързото и равномерно разпръскване на аромат в помещенията. Този тип дифузери са много лесни за използване, нужно е просто да поставите капки етерично масло върху касетата (представлява подложка от текстилен материал за напояване) предназначена за това. Те обикновено са изключително устойчиви, а дифузията им е чиста, тъй като не се добавя вода.

 

Aroma-Stream-Primavera-Diffuzer

Модерният вентилаторен дифузер Aroma Stream на Primavera работи без вода или нагряване – идеален e за по-големи жилищни или офис помещения до 45 м². Обхватът на аромата му е 6–7 метра и има две степени на вентилация.

При този тип дифузери, препоръчваме да подменяте касетите за напояване, при всяка смяна на аромата.

 
ДИФУЗЕР С НЕЖНО ЗАГРЯВАНЕ

 

Дифузерите с нежно загряване, са изключително елегантни и лесни за употреба. Техниката на дифузия се състои в нагряване на етеричните масла при ниска температура – тя никога не е повече от 49° C, за да не се загубят изцяло техните свойства. По този начин етеричните масла естествено се разпръскват във въздуха.

 

Simply-Silent-Primavera-Diffuzer1

 

Ако искате абсолтно безшумен дифузер, ви препоръчваме термоароматният камък „Simply Silent“ на Primavera, изработен от висококачествена глазирана керамика! Трябва да имате предвид, че този тип дифузери са подходящи за по-малки помещения до 20 м² или за лична дифузия, тъй като имат обхват на аромата 3–4 метра. С леко натискане отгоре върху уреда, се затоплят бързо и безшумно етеричните масла, без да има нужда от добавяте вода.

Докато работи, основата му се осветява от матовобяла LED лампа и така придава допълнително очарование на атмосферата в жилището. След един час „Simply Silent“ изключва автоматично нагряването и осветлението.

Уредът се поддържа много лесно, подходящ е за спалнята и за офиса, едно елегантно керамично бижу във вашия дом.

 
ДИФУЗЕР ЗА ДЕТСКАТА СТАЯ

 

Искаме да обърнем специално внимание на този тип дифузери и изобщо прилагането на ароматерапия при деца. Това всъщност е наистина важен фактор, който трябва да се има предвид при избора на дифузер.

 

Funny-friends-aroma-diffuser-kids-Primavera

 

Ако имате деца под три години не препоръчваме да използвате етерични масла около тях. Когато става въпрос за дифузери, най-добре е да запазите етеричните си масла като нещо, на което можете да се насладите лично. В тези случай опитайте пасивен ароматерапевтичен личен инхалатор, за да можете да се възползвате от вашите масла, без да разпръсквате аромат около бебето. Преди да дифузирате масла и изобщо прилагате ароматерапия вкъщи, моля, прочетете насоките за безопасност при използване на етерични масла върху деца, които сме описали в нашата статия ТУК.

 

Ако имате деца между 3 и 10 години, поздравления! Можете да използвате определени етерични масла на децата си (например маслата от серията Primavera KIDS, всички блендове за деца с марката KidSafe на Plant Therapy, както и рол-он серията на dōTERRA)!

За тази възраст, сме убедени, че както вие, така и вашите деца, ще се влюбят в арома дифузера „Весели приятели“ на Primavera. Казваме го така с увереност, защото помага на нашите деца да заспят, не само заради нежния разпръскващ аромат, но и заради прекрасния му забавен вид и нежна музика.

Разработеният в детски дизайн ултразвуков дифузер предлага многобройни варианти за работа и ароматизира помещения до 30 м2 с нежна ароматна мъглаБлагодарение на тази техника той и овлажнява деликатно въздуха в помещениетоПълни се със 145 мл вода и няколко капки от 100 % натурален бленд от аромати или единично етерично маслоКоличеството образувана мъгла е около 35 мл на час.

 

Funny-friends-aroma diffuser for kids Primavera

 

Дифузерът има 3 различни сменяеми комплекта уши  – с дизайн на котка (на някой им прилича и на лисиче  , мечка и заекТези уши придават онзи специален и единствен по рода си вид, който прогонва всяка скука в ежедневието на децата ниУшите може да се сменят и комбинират по желание, няма ограничения за въображението. В допълнение може да се включи отпускаща музика, която е създадена специално за този дифузер и пресъздава звуковете на природатаТя призовава към спокойни игри, успокоение и заспиване. Увеличаването става на 3 степени, според личните слухови възприятия.

Вграденият таймер позволява настройване на 3 периода на ароматизиране:  2 и 4 часа в режим на работа или 8 часа през определен интервалОсвен това може да се избира между отделни цвята на светлината (пастелносиньо, пателножълто и пастелнолилавоили функцията за автоматично редуване на цветоветеДифузерът „Весели приятели“ може да се използва и като нощна лампа.

 

Primavera-Aromatherapy-Essential-oils

 
ДИФУЗЕР NEBULIZER

 

Пулверизиращият дифузер разгражда етеричното масло на малки частици, чрез използването на високоскоростен въздушен поток под налягане и струйна дюза. Когато маслото се освободи от дифузера, то отива във въздуха под формата на фина мъгла. Фината мъгла, създадена от небулайзера, не променя химичния състав или аромата – тя дифузира цялото масло наведнъж, вместо на етапи.

Този тип дифузери не използват топлина или вода и разпръскват цялото масло във въздуха с многоинтензивна мъгла. Изработени са от дърво, стъкло и BPA free пластмаса. Тъй като използват само етеричното масло (няма други вещества, като вода или топлина), за ароматерапия е нужно много повече масло в сравнение с другите дифузери. Някои модели са и доста шумни.

В нашето семейство във всяка стая има различен според предназачението си уред, който ни помага да се наслаждаваме на етеричните масла пълноценно! Важна част от поддържането на дифузера ви, за да работи безпроблемно, е да го поддържате чист. В повечето случаи, изплакването и избърсването му с мека кърпа ще бъде достатъчно. Но има масла, който са по-тежки, плътни с интензивен цвят, при които ще се наложи да използвате подходящ препарат. В никакъв случай не мийте дифузера под чешмата с тежки абразивни препарати! За тази цел в МаКаСа имаме специален препарат, чрез който можете да премахнете замърсяванията.
AromEx на Primavera е специален двуфазен почистващ препарат за арома лампи и дифузери. Рецептата му се основава изключително на възобновяеми суровини. Нужно е да изсипете една чаена лъжичка (около 2,5 мл) неразреден препарат в контейнера на дифузера. След което добавете вода и оставете да подейства. Така ще удължите живота на вашите арома дифузери!

 

 


Снимки: Makasa.org, Primavera Life, Jana Rothe (снимка на дифузер Feel Happy), всички права запазени

 

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Могат ли да ни помогнат етеричните масла при ухапвания от насекоми? Кои са най-подходящи

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още