Слънцезащитни продукти

Всички знаем, че слънцезащитният крем помага за предотвратяване на слънчеви изгаряния и увреждания на кожата. В богатия козметичния свят, понякога може да ви се стори сложнои трудно да изберете подходящия за вас продукт. Каква е разликата между натуралния и конвенционалния слънцезащитен крем? И как да разберете дали слънцезащитният крем, който сте избрали, е безопасен и си върши работата?

Натуралният слънцезащитен крем, известен още, като минерален слънцезащитен крем, използва основни съставки, като цинков оксид, титанов диоксид или комбинация от двете, за да блокира и отразява вредните слънчеви UV лъчи. Много от естествените и сертифицирани органични слънцезащитни продукти не съдържат други потенциално вредни химикали, като парабени и фталати. Конвенционалните слънцезащитни продукти са химически слънцезащитни продукти – това означава, че съдържат химикали, като оксибензон и авобензон за абсорбиране на UV лъчи.

 

Грижа за по-здрава кожа

 

Цинковият оксид и титаниевият диоксид са единствените две активни слънцезащитни съставки, които са признати за безопасни и ефективни (от FDA – Американската агенция по храните и лекарствата). Счита се, че оксибензонът – химическа слънцезащитна съставка, направена от нефт и използвана в 70 процента от слънцезащитните продукти, както и октиноксатът са ендокринни разрушители. Въпреки, че няма все още окончателни доказателства, се смята, че те могат да причинят хормонални смущения.

 

 

Грижа за океаните и моретата

 

Учените са изчислили, че по света, всяка година 14 000 тона слънцезащитни продукти попадат в океаните и моретата. Голяма част от тези слънцезащитни кремове съдържат оксибензон и октиноксат, които допринасят за избелването на коралите. Дори в малки дози е доказано, че оксибензонът бързо избелва коралите и забавя растежа му. Слънцезащитните продукти, които измивате под душа, могат да преминат и през системите за пречистване на водата в местните реки и морета. 

През 2021 година Хавай въвежда забрана за продажба на слънцезащитни продукти, съдържащи оксибензон и октиноксат, в опит да защити красивите коралови рифофе, както и фауната в океана.

 

 

Широк спектър на действие на минералната слънцезащита

 

Слънцето излъчва два вида вредна UV светлина: UVA и UVB. UVA лъчите могат да причинят старчески петна и по-бързо появяване на видимите бръчки, а UVB лъчите са отговорни за слънчевите изгаряния. Широкоспектърният слънцезащитен крем помага да ви предпази и от двете.

 

 

По-добър ли е по високия SPF защитен фактор?

Слънцезащитният фактор (SPF) представя, колко добре слънцезащитният крем предпазва от UVB лъчи. Понастоящем няма оценка за UVA защита. Когато се прилага правилно, слънцезащитният крем SPF 15 блокира 93 процента от UVB лъчите, SPF 30 блокира почти 97 процента от UVB лъчението, а SPF 50 блокира само един процент повече. По високият фактор, не означава, че можете безопасно да седите по-дълго време на слънце, защото така излагате кожата си на повече вредни слънчеви лъчи.

 

Какъв слънцезащитен фактор трябва да изберем?

 

Минималният фактор, който предлагаме е SPF 25 – той позволява излагането на слънце, без да изгори кожата, 25 пъти по-дълго, отколкото без нанесен крем. Факторът е добре да се избере според това, от каква защита имате нужда, колко чувствителна и бледа е кожата ви и най-вече колко дълго ще бъдете изложени на слънце. Стандартният, широкоразпространен е фактор SPF 30. Препоръчително е кремът да се нанася минимум по два пъти на всеки два часа.

 

Съвети за правилно прилагане на слънцезащитни продукти

 

  • Най-голямата грешка при прилагането на слънцезащитни продукти е, че повечето хора не използват препоръчаното от производителя количество. Следвайте инструкциите на конкретния продукт за най-добри резултати. Половин чаена лъжичка или количество на двата ви пръста –  толкова трябва да се използва за покриване на лицето и врата. Ако прилагате по-малко от това, получавате и по-малко покритие и по-малко защита. Използването на само половината от необходимото количество слънцезащитен крем SPF 30 осигурява ефективен SPF само от около 5,5.
  • Не забравяйте често пропускани места като устните, върховете на ушите и краката и клепачите. И не забравяйте да носите слънцезащитни продукти дори в облачни дни или на закрито – UV лъчите преминават през облаци и стъкло.
  • Повторно прилагайте слънцезащитен продукт, поне на всеки два часа, особено след изпотяване, плуване или избърсване на кожата с кърпа или дреха.
  • Изберете слънцезащитния си крем, който ще е най-подходящ за вашата кожа, както и за вашето ежедневие.
    Овлажнител със слънцезащитен крем е чудесен за пътуване до работното място, но походът или бягането изискват водоустойчив слънцезащитен крем с по-голяма защита.
  • Винаги използвайте водоустойчиви формули, когато сте на море или за други водни дейности.
Филтри
Марки
Цена