Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
КРАТЪК РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА

04.10.2021 13:47:59

КРАТЪК РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА

Има толкова много терминология в света на ароматерапията и етеричните масла, че понякога можем лесно да се объркаме в определенията и техните значения, дори да не ни е ясно и за свойствата, които имат определени масла. За това, ние от био магазин МаКаСа, решихме да ви представим кратък терминологичен речник, чрез който лесно да се ориентирате в богатия свят на ароматерапията и чрез който се надяваме да изясним всякакви обърквания. 

КРАТКА ИСТОРИЯ НА АРОМАТЕРАПИЯТА

Ароматерапията се практикува от хиляди години и произхожда от древните общества на Изтока – Китай, Индия дори и от Египет. Известна е и терапията с етерични масла – холистичен подход за насърчаване на здравето и благополучието. Това е практиката, която използва ароматни етерични масла за подобряване състоянието на тялото, ума и духа.

Корените на ароматерапията могат да бъдат проследени до преди повече от 3500 години пр. н.е. В действителност историята на ароматерапията е свързана с развитието на хлистичната медицина, която в първите дни сама по себе си е била тясно свързана с религията, мистичното и магическите ритуали. Известно е, че древните египтяни за първи път изгарят тамян, направен от ароматни дървесини, билки и подправки в чест на своите богове. Те вярвали, че когато димът се издига до небесата, той ще пренесе техните молитви. Откритията на ароматните вещества в природата, като лекарства ще създаде основите, върху които е изградена и ароматерапията.

„Класическа китайска медицина на жълтия император“ е най-старата оцеляла медицинска книга в Китай. Този забележителен текст съдържа информация за свойствата на над 300 различни растения и тяхното медицинско приложение. Предполага се, че китайската култура вероятно е предшествала египетската при познанията си на растителни лекарства. Въпреки че други цивилизации в Индия и Америка също са използвали ароматите за лечение, тези в Близкия изток и Китай, са ни оставили най-запазените и подробни записи.

И така, в тази богата и древна история, съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от обикновения любител. По-долу ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

АБСОЛЮ

Абсолютите са подобни на етеричните масла, но се извличат от конкрета, чрез етанол. Абсолютът е силно концентрирано, силно ароматно етерично масло, извлечено от растенията. Докато етеричните масла се произвеждат, чрез дестилация, кипене или пресоване, абсолютите се получават, чрез традиционна екстракция или екстракция на разтворителите (течно-течна екстракция – Liquid–liquid extraction). Този метод е за деликатен растителен материал, който е трудно да се дестилира. Няколко абсолютно фантастични примера за абсолюти са Роза и Жасмин.

Абсолютът е бистра или мътна течност в зависимост от конкрета, от които се извлича. Цветът на розовото абсолю например, е от тъмночервен до кафеникав.

БАЗОВО (РАСТИТЕЛНО) МАСЛО

Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата неразредени, защото могат да причинят обриви, изгаряния и по-опасни странични ефекти. Ето защо базовите масла са толкова важни – те гарантират безопасното прилагане на етеричните масла върху кожата. Базовото масло се получава от мастната част на растението, обикновено от семената или ядките. Всяка от тях има свои собствени терапевтични свойства, които могат да увеличат предимствата на етеричните масла, които разреждате в тях.

БЛЕНД (СИНЕРГИЯ)

Комбинация от етерични масла, внимателно подбрани от ароматерапевтите в компаниите, които можете да използвате в дифузер или разредени в базово масло. Има и такива, които можете да нанесете директно върху кожата, като например рол-он блендовете за деца на Plant Therapy. Съществуват и блендове със специфично приложение, например арома бленд „Спокойствие“ на Primavera.

БОТАНИЧЕСКО ИМЕ 

Или така нареченото „научно наименование“. Ботаническото име е изписано на латиница и идентифицира рода и специфичния вид на растението. Първата дума е родът, тоест по-голямата група, към която принадлежи растението, а втората е видът. Ботаническото име за Бергамот, например е Citrus bergamiaКралските ботанически градини край Лондон и ботаническата градина в Мисури, САЩ, представят база данни, съдържаща имената на всички растения.

ДИФУЗЕР

Повечето дифузери, които можете да намерите са ултразвукови. Това е проста технология, която използва електронни честоти, чрез които малък диск вибрира в долната част на дифузера. Вибрирайки, дискът създава фина мъгла, която прави етеричните масла да се изпаряват във въздуха, така че да можете да ароматизирате всяко пространство. Разгледайте всички дифузери в МаКаСа тук.

ИНФУЗИЯ

Инфузия (настойка) се прави, когато растителният материал кисне във вода или растително масло за определен период от време. Когато правите инфузия на водна основа, всъщност правите билков чай без варене – предварително кипвате водата, прибавяте желаната билка и киснете за период от 5 до 30 минути. Когато правите инфузия с растително масло времето на киснене на билките е по-дълго и може да продължи до няколко седмици в зависимост от желанието ви да добиете по-голяма наситеност на аромата. Растителното масло може да бъде предварително загрято или студено. Нашата препоръка е, преди да накиснете билките, да оставите зехтина/маслото на слънце за около час, за да се загрее по естествен начин.  

КАНЦЕРОГЕНЕН

Когато етеричните масла не се разреждат правилно, могат да бъдат много опасни. Те могат да имат така наречената „системна токсичност“, която води до цитотоксичност, хепатотоксичност, невротоксичност и канцерогенност. Някои етерични масла имат естествени химически съставки, които, когато се използват или се приемат в големи дози, имат потенциал да причинят или предизвикат рак. Някои от тези съставки включват сафрол, метил хавикол и метил евгенол. Това е една от много причини, поради които правилното разреждане е важно при използването на етерични масла.

КОНКРЕТ

Най-важното, което трябва да знаем, когато го срещнем в описанията на етеричните масла е, че от него се извлича абсолю. Конкретът в парфюмерията е полутвърдата маса, получена чрез екстракция с разтворител от свеж растителен материал. Произвежда се предимно от цветя (роза, жасмин, нарцис, иланг-иланг, мимоза, борония и др.), но също така и от други растителни материали (лавандула, здравец, градински чай, дъбов мъх и др.) При производството на жасминов конкрет например, се добива около 0,3% на базата на изходния материал от цветове.

ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД CO2

Този метод на екстракция използва течен въглероден диоксид, като разтворител за отстраняване на маслото от растителен материал. Чрез извличането с въглероден диоксид, скъпоценните масла се извличат при много по-ниска температура, което означава, че има много по-малко загуба на масло в процеса (и в това са полезните му свойства). Ароматите на екстрактите, чрез CO2 наподобяват аромата на прясно откъснато растение, от което са извлечени маслата.

ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ

По-голямата част от предлаганите в магазин МаКаСа етерични масла са добити, чрез парна дестилация. Пропускането на пара през растителни вещества отделя етеричните масла и ги транспортира в събирателен съд, където те се носят по повърхността на водата (хидрозол), след което се отделят и бутилират. Разгледайте всички етерични масла, които предлагаме тук

ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ СТУДЕНО ПРЕСОВАНЕ

Терминът се среща също, като „екстракция“ или „механично отделяне“. Студеното пресоване е начин за извличане на етерични масла без използване на топлина. Както подсказва името, ароматните части на растенията (кори и кора, например) се пробиват и пресоват без топлина, за да се извлекат етеричните масла. След пресоване се използват центробежни сили за отделяне и улавяне на маслата. Някой от етеричните масла, добити чрез студено пресоване са: грейпфрут, бергамот, лимон, сладък портокал.

ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ РАЗТВОРИТЕЛ

Този метод на екстракция е за части от растения, чиито терапевтични съединения биха били повредени от традиционната дестилация с пара. Екстракцията с разтворител използва химикали, като алкохол за извличане на летливите елементи. Този процес произвежда това, което ние наричаме „абсолюти“.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО

Етеричните масла са концентрирани летливи ароматни съединения на растенията, които обикновено се състоят от терпени, естери, алдехиди, кетони, алкохоли, феноли и окиси. С други думи, ароматните съединения на растението се отделят, за да се създаде маслена субстанция. Трябва да уточним за най-придирчивите специалисти,  че „технически“ етеричните масла не са масла като истинските, които са съставени от липиди. 

Обикновено етеричните масла са извлечени чрез парна дестилация. Растението се поставя в голям казан с вода и се вари. Отделящите се пари повличат ароматните съединения през система от тръби. Когато парата се охлади се превръща във вода и се събира на дъното на резервоара, докато етеричните масла се отвеждат в отделен резервоар. Събраната на дъното вода е позната, като хидрозол и съдържа следи от етерично масло и други компоненти от растението. 

Етеричните масла улавят „същността“ на растението, чрез дестилация или механично пресоване. По същество тези масла са концентрирани екстракти, които запазват или увеличават аромата и ефекта на техния източник. Маслата от различни растения или различни части на едно и също растение могат да имат много различни химични съставки, които променят аромата, абсорбцията и ефекта им върху тялото и ума.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПИЕНЕ ИЛИ НЕ

Често ни питат – етеричните масла стават ли за пиене? Нашият кратък отговор е – не! Когато става въпрос за поглъщане на етерични масла (перорално приложение на етерични масла), Международната федерация на ароматерапевтите не препоръчва да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Без внимателен лекарски надзор, поглъщането на етерични масла може да причини сериозно токсично отравяне на организма. 

ОКИСЛЕНИЕ

От научна гледна точка окисляването се случва, когато атом, молекула или йон започне да губи електрони поради химична реакция. Когато едно етерично масло се окисли, миризмата и цвета му се променят. Ако попадне влага в бутилката, процеса на окисляване ще се ускори. Ако забележите, че маслото си е променило аромата, веднага го изхвърлете. Не забравяйте, че правилното съхранение, удължава живота на етеричните масла (на хладно и тъмно място без пряка слънчева светлина).

ОРГАНИЧНО (Organic) КАЧЕСТВО

Всички етерични масла в био магазин МаКаСа са 100% чисти и неразредени. И така, какво е толкова специално на етикетите с посочени органични продукти? Всяка натурална суровина, чрез която се произвежда дадения продукт, притежава сертификат. Етеричните масла са сертифицирани съгласно строгите стандарти на съответната държава. Обикновено, това означава, че не са използвани генетично модифицирани организми (ГМО), и почвата, където растенията виреят, не трябва да е замърсена със забранени вещества в продължение на поне три години. Не могат да се използват и вредни пестициди. Освен това производството на биологични продукти помага за запазването на биологичното разнообразие.

РАЗРЕЖДАНЕ

Разреждане от 1% би означавало, че на всеки 100 капки базово масло се пада една капка етерично масло. Етеричните масла са съставени от стотици, ако не и хиляди, различни химични съставки, които съставляват общото масло. Именно тези различни съставки дават на етеричните масла техните „вълшебни сили“, но и това, което ги прави потенциално опасни. Разреждаме етерични масла, защото прилагането им неразредено може да доведе до нежелани реакции.

СЕНСИБИЛИЗАЦИЯ (ЧУВСТВИТЕЛНОСТ)

Известен също като алергичен контактен дерматит (ACD), сенсибилизацията е алергичен имунен отговор. Това обикновено се случва, когато етеричните масла се прилагат неразредени. Признаците, за които трябва да внимавате, включват сърбеж, обрив, екзема, задух и стягане в гърдите. Ето защо е толкова важно да се следват правилните насоки за разреждане.

СИНЕРГИЯ

Когато комбинирате две или повече вещества и получената ефективност е по-голяма от сумата на техните части, получавате това, което наричаме „синергия“. Така че, когато комбинираме няколко различни етерични масла, ние създаваме синергично терапевтична полезна комбинация, защото взаимодействието между химичните съставки води до нещо ново и по-голямо от маслата, използвани поотделно. 

ФОТОТОКСИЧНОСТ

Има някои етерични масла (бергамот, сладък портокал, грейпфрут), които усилват въздействието на слънчевата светлина, причинявайки изгаряния, мехури и обезцветяване по кожата. По принцип фототоксичните масла съдържат химични съставки, които абсорбират UV светлината, съхраняват я и я освобождават в кожата. Тъй като реакциите могат да възникнат до 18 часа след използване на маслото, трябва да сме внимателни след прилагането на фототоксични масла. Използвайте препоръчителните нива на разреждане за тези масла, за да избегнете фототоксична реакция.

Ако обаче обожавате аромата и лечебните свойства на бергамота, маслото на Plant Therapy, което е безопасно за използване на слънце., тъй като не съдържа бергаптен (bergapten).

ТЕРАПЕВТИЧЕН КЛАС
(известен още само, като маркетингов термин)

„Терапевтичен клас“ е маркетингов термин, който компании изпозлват, за да поставят под съмнение продуктите на другите. Този термин е подвеждащ, не е фактор за качество и не е подкрепен с абсолютно никакви сертификати, проучвания или тествания. 100%-а измислица, моля, не се поддавайте на всякакви маркетингови манипулации! Вместо това потърсете публикувани доклади от тестове, които показват, че в етеричните масла няма добавки и са 100% чисти.

ТЕРАПЕВТИЧНИ СВОЙСТВА

Когато говорим за етерични масла, обикновено говорим за техните ароматни свойства или терапевтичните им свойства (как взаимодействат с тялото). Когато даден продукт има „терапевтични свойства“, това означава, че съдържа съставки, които се използват за лечение на специфични заболявания. Например, Евкалипт Globulus е известен с противовъзпалителни свойства, така че бихме могли да кажем, че има терапевтично свойство, което поддържа здравето на мускулите и ставите.

ХЕМОТИП

Хемотип е начин да се каже, че едно и също растение може да има различни видове химични съставки. Повечето етерични масла нямат различни хемотипове, но е важно да отбележим, че хeмотипът определя техните терапевтични свойства. Тези вариации обикновено се появяват, когато едно и също растение се отглежда в различни среди. Мащерката например има шест хeмотипа, които имат различни ефекти върху тялото и ума. Важно е още да разберете страната на произход на растението и използваният процес на извличане.

ХИДРОЗОЛ

При производството на хидрозоли се дестилира целия растителен материал, за разлика от етеричните масла, когато се ползват избрани части на растението. Ето защо хидрозолите може да имат доста по-различен аромат, ако се сравняват с етерично масло от същото растение, но също така и аромата им е по-интензивен в сравнение с хидролатите. Хидрозолите, които предлагаме в „МаКаСа“ са на словенската фирма Biopark Cosmetics. Притежават 3-5 пъти по-концентриран аромат, в сравнение с други марки и са с най-високо качество.


Надяваме се, че този кратък речник на термините в ароматерапията, ще ви бъде полезен! Ще се радваме на вашето мнение и ако има някакви други неясни термини или продукти, които искате да добавим към речника, моля публикувайте коментар и ние ще се опитаме да ви отговорим съвсем скоро!

 

 

 

---------

Източници – Wikipedia
http://www.ekokpoint.com/2014/08/blog-post.html
https://www.quinessence.com/history-of-aromatherapy
http://en.chinaculture.org/chineseway/2014-07/29/content_553345.htm

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Ароматерапия

Статии за Ароматерапия | MAKASA.ORG

КРАТЪК РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА

Кратък речник на термините в Ароматерапията | MAKASA

Има толкова много терминология в света на ароматерапията и етеричните масла, че понякога можем лесно да се объркаме в определенията и техните значения, дор Има толкова много терминология в света на ароматерапията и етеричните масла, че понякога можем лесно да се объркаме в определенията и техните значения, дор 2023-03-04T07:36:36+02:00 КРАТЪК РЕЧНИК НА ТЕРМИНИТЕ В АРОМАТЕРАПИЯТА

<p><span>Има толкова много терминология в света на ароматерапията и етеричните масла, че понякога можем лесно да се объркаме в определенията и техните значения, дори да не ни е ясно и за свойствата, които имат определени масла. За това, ние от био магазин МаКаСа, решихме да ви представим кратък терминологичен речник, чрез който лесно да се ориентирате в богатия свят на ароматерапията и чрез който се надяваме да изясним всякакви обърквания.&nbsp;</span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">КРАТКА ИСТОРИЯ НА АРОМАТЕРАПИЯТА</span></h4> <p><span>Ароматерапията се практикува от хиляди години и произхожда от древните общества на Изтока &ndash; Китай, Индия дори и от Египет. Известна е и терапията с етерични масла &ndash; холистичен подход за насърчаване на здравето и благополучието. Това е практиката, която използва ароматни етерични масла за подобряване състоянието на тялото, ума и духа.</span></p> <p>Корените на ароматерапията могат да бъдат проследени до преди повече от 3500 години пр. н.е. В действителност историята на ароматерапията е свързана с развитието на хлистичната медицина, която в първите дни сама по себе си е била тясно свързана с религията, мистичното и магическите ритуали. Известно е, че древните египтяни за първи път изгарят тамян, направен от ароматни дървесини, билки и подправки в чест на своите богове. Те вярвали, че когато димът се издига до небесата, той ще пренесе техните молитви. Откритията на ароматните вещества в природата, като лекарства ще създаде основите, върху които е изградена и ароматерапията.</p> <p>&bdquo;Класическа китайска медицина на жълтия император&ldquo; е най-старата оцеляла медицинска книга в Китай. Този забележителен текст съдържа информация за свойствата на над 300 различни растения и тяхното медицинско приложение. Предполага се, че китайската култура вероятно е предшествала египетската при познанията си на растителни лекарства. Въпреки че други цивилизации в Индия и Америка също са използвали ароматите за лечение, тези в Близкия изток и Китай, са ни оставили най-запазените и подробни записи.</p> <p>И така, в тази богата и древна история, съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от обикновения любител. По-долу ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.</p> <p></p> <h4><a href="https://makasa.org/category/absolyu-i-ekstrakti" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">АБСОЛЮ</span></a></h4> <p><span>Абсолютите са подобни на етеричните масла, но се извличат от конкрета, чрез етанол. Абсолютът е </span><span style="color: #99cc00;"><strong>силно концентрирано, силно ароматно етерично масло</strong></span><span><span style="color: #99cc00;">,</span> извлечено от растенията. Докато етеричните масла се произвеждат, чрез дестилация, кипене или пресоване, абсолютите се получават, чрез традиционна екстракция или екстракция на разтворителите (течно-течна екстракция &ndash; Liquid&ndash;liquid extraction). Този метод е за деликатен растителен материал, който е трудно да се дестилира. Няколко абсолютно фантастични примера за абсолюти са </span><strong><span>Роза</span> <span>и</span> <span>Жасмин.</span></strong></p> <p><span>Абсолютът е бистра или мътна течност в зависимост от конкрета, от които се извлича. Цветът на розовото абсолю например, е от тъмночервен до кафеникав.</span></p> <p></p> <h4><a href="https://makasa.org/category/bazovi-masla" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">БАЗОВО (РАСТИТЕЛНО) МАСЛО</span></a></h4> <p><span>Етеричните масла </span><span style="color: #99cc00;"><strong>не трябва да се прилагат директно върху кожата</strong> <strong>неразредени,</strong></span><span> защото могат да причинят обриви, изгаряния и по-опасни странични ефекти. Ето защо базовите масла са толкова важни &ndash; те гарантират безопасното прилагане на етеричните масла върху кожата. Базовото масло се получава от мастната част на растението, обикновено от семената или ядките. Всяка от тях има свои собствени терапевтични свойства, които могат да увеличат предимствата на етеричните масла, които разреждате в тях.</span></p> <p></p> <h4><a href="https://makasa.org/category/blendove" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">БЛЕНД (СИНЕРГИЯ)</span></a></h4> <p><span>Комбинация от етерични масла, внимателно подбрани от ароматерапевтите в компаниите, които можете да използвате в дифузер или разредени в базово масло. Има и такива, които можете да нанесете директно върху кожата, като например рол-он блендовете за деца на Plant Therapy.&nbsp;Съществуват и блендове със специфично приложение, например&nbsp;арома бленд &bdquo;Спокойствие&ldquo; на Primavera.</span></p> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">БОТАНИЧЕСКО ИМЕ&nbsp;</span></h4> <p><span>Или така нареченото &bdquo;научно наименование&ldquo;. Ботаническото име е изписано на латиница и идентифицира рода и специфичния вид на растението. Първата дума е родът, тоест по-голямата група, към която принадлежи растението, а втората е видът. Ботаническото име за Бергамот, например е </span><em><span>Citrus bergamia</span></em><span>.&nbsp;</span><span>Кралските ботанически градини край Лондон и ботаническата градина в Мисури, САЩ, представят база данни, съдържаща имената на всички растения.</span></p> <p><span></span></p> <h4><a href="https://makasa.org/category/difuzeri" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">ДИФУЗЕР</span></a></h4> <p><span>Повечето дифузери, които можете да намерите са ултразвукови. Това е проста технология, която използва електронни честоти, чрез които малък диск вибрира в долната част на дифузера. Вибрирайки, дискът създава фина мъгла, която прави етеричните масла да се изпаряват във въздуха, така че да можете да ароматизирате всяко пространство.&nbsp;</span>Разгледайте всички дифузери в МаКаСа тук.</p> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ИНФУЗИЯ</span></h4> <p><span>Инфузия (настойка) се прави, когато растителният материал кисне във вода или растително масло за определен период от време. Когато правите инфузия на водна основа, всъщност правите билков чай без варене &ndash; предварително кипвате водата, прибавяте желаната билка и киснете за период от 5 до 30 минути. Когато правите инфузия с растително масло времето на киснене на билките е по-дълго и може да продължи до няколко седмици в зависимост от желанието ви да добиете по-голяма наситеност на аромата. Растителното масло може да бъде предварително загрято или студено. Нашата препоръка е, преди да накиснете билките, да оставите зехтина/маслото на слънце за около час, за да се загрее по естествен начин.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">КАНЦЕРОГЕНЕН</span></h4> <p><span>Когато етеричните масла не се разреждат правилно, могат да бъдат много опасни. Те могат да имат така наречената &bdquo;системна токсичност&ldquo;, която води до цитотоксичност, хепатотоксичност, невротоксичност и канцерогенност. Някои етерични масла имат естествени химически съставки, които, когато се използват или се приемат в големи дози, имат потенциал да причинят или предизвикат рак. Някои от тези съставки включват сафрол, метил хавикол и метил евгенол. </span><span style="color: #99cc00;">Това е една от много причини, поради които правилното разреждане е важно при използването на етерични масла.</span></p> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">КОНКРЕТ</span></h4> <p><span>Най-важното, което трябва да знаем, когато го срещнем в описанията на етеричните масла е, че </span><span style="color: #99cc00;"><strong>от него се извлича абсолю</strong></span><span>. Конкретът в парфюмерията е полутвърдата маса, получена чрез екстракция с разтворител от свеж растителен материал. Произвежда се предимно от цветя (роза, жасмин, нарцис, иланг-иланг, мимоза, борония и др.), но също така и от други растителни материали (лавандула, здравец, градински чай, дъбов мъх и др.) При производството на жасминов конкрет например, се добива около 0,3% на базата на изходния материал от цветове.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД CO2</span></h4> <p><span>Този метод на екстракция използва течен въглероден диоксид, като разтворител за отстраняване на маслото от растителен материал. Чрез извличането с въглероден диоксид, скъпоценните масла се извличат при много по-ниска температура, което означава, че има много по-малко загуба на масло в процеса (и в това са полезните му свойства). Ароматите на екстрактите, чрез CO2 наподобяват аромата на прясно откъснато растение, от което са извлечени маслата.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/traditional-steam-destilation-essential-oils-300x280.jpg" class="alignleft" />ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ</span></h4> <p><span>По-голямата част от предлаганите в магазин МаКаСа етерични масла са добити, чрез парна дестилация. Пропускането на пара през растителни вещества отделя етеричните масла и ги транспортира в събирателен съд, където те се носят по повърхността на водата (хидрозол), след което се отделят и бутилират.&nbsp;</span><span><strong>Разгледайте всички етерични масла, които предлагаме тук</strong></span></p> <p><span><strong></strong></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ СТУДЕНО ПРЕСОВАНЕ</span></h4> <p>Терминът се среща също, като &bdquo;екстракция&ldquo; или &bdquo;механично отделяне&ldquo;. Студеното пресоване е начин за извличане на етерични масла без използване на топлина. Както подсказва името, ароматните части на растенията (кори и кора, например) се пробиват и пресоват без топлина, за да се извлекат етеричните масла. След пресоване се използват центробежни сили за отделяне и улавяне на маслата.&nbsp;Някой от етеричните масла, добити чрез студено пресоване са:&nbsp;грейпфрут,&nbsp;бергамот,&nbsp;лимон,&nbsp;сладък портокал.</p> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ЕКСТРАКЦИЯ ЧРЕЗ РАЗТВОРИТЕЛ</span></h4> <p><span>Този метод на екстракция е за части от растения, чиито терапевтични съединения биха били повредени от традиционната дестилация с пара. Екстракцията с разтворител използва химикали, като алкохол за извличане на летливите елементи. Този процес произвежда това, което ние наричаме &bdquo;абсолюти&ldquo;.</span></p> <p><span></span></p> <h4><a href="https://makasa.org/category/eterichni-masla" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНО МАСЛО</span></a></h4> <p><span>Етеричните масла са концентрирани летливи ароматни съединения на растенията, които обикновено се състоят от терпени, естери, алдехиди, кетони, алкохоли, феноли и окиси. С други думи, ароматните съединения на растението се отделят, за да се създаде маслена субстанция. Трябва да уточним за най-придирчивите специалисти,&nbsp; че &bdquo;технически&ldquo; етеричните масла не са масла като истинските, които са съставени от липиди.&nbsp;</span></p> <p><span>Обикновено етеричните масла са извлечени чрез парна дестилация. Растението се поставя в голям казан с вода и се вари. Отделящите се пари повличат ароматните съединения през система от тръби. Когато парата се охлади се превръща във вода и се събира на дъното на резервоара, докато етеричните масла се отвеждат в отделен резервоар. Събраната на дъното вода е позната, като</span><strong>&nbsp;<span>хидрозол</span></strong><span> и съдържа следи от етерично масло и други компоненти от растението.&nbsp;</span></p> <p><span>Етеричните масла улавят &bdquo;същността&ldquo; на растението, чрез дестилация или механично пресоване. По същество тези масла са концентрирани екстракти, които запазват или увеличават аромата и ефекта на техния източник. Маслата от различни растения или различни части на едно и също растение могат да имат много различни химични съставки, които променят аромата, абсорбцията и ефекта им върху тялото и ума.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПИЕНЕ ИЛИ НЕ</span></h4> <p><span>Често ни питат &ndash; етеричните масла стават ли за пиене? Нашият кратък отговор е &ndash; не! Когато става въпрос за поглъщане на етерични масла (перорално приложение на етерични масла), Международната федерация на ароматерапевтите </span><strong>не препоръчва</strong><span> да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Без внимателен лекарски надзор, поглъщането на етерични масла може да причини сериозно токсично отравяне на организма.&nbsp;</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ОКИСЛЕНИЕ</span></h4> <p><span>От научна гледна точка окисляването се случва, когато атом, молекула или йон започне да губи електрони поради химична реакция. Когато едно етерично масло се окисли, миризмата и цвета му се променят. Ако попадне влага в бутилката, процеса на окисляване ще се ускори. Ако забележите, че маслото си е променило аромата, веднага го изхвърлете. Не забравяйте, че правилното съхранение, удължава живота на етеричните масла (на хладно и тъмно място без пряка слънчева светлина).</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ОРГАНИЧНО (Organic) КАЧЕСТВО</span></h4> <p>Всички етерични масла в био магазин МаКаСа са 100% чисти и неразредени. И така, какво е толкова специално на етикетите с посочени органични продукти? Всяка натурална суровина, чрез която се произвежда дадения продукт, притежава сертификат. Етеричните масла са сертифицирани съгласно строгите стандарти на съответната държава. Обикновено, това означава, че не са използвани генетично модифицирани организми (ГМО), и почвата, където растенията виреят, не трябва да е замърсена със забранени вещества в продължение на поне три години. Не могат да се използват и вредни пестициди. Освен това производството на биологични продукти помага за запазването на биологичното разнообразие.</p> <p></p> <h4><span style="color: #99cc00;">РАЗРЕЖДАНЕ</span></h4> <p><span>Разреждане от <span style="color: #99cc00;">1% би означавало, че на всеки 100 капки базово масло се пада една капка етерично масло.</span> Етеричните масла са съставени от стотици, ако не и хиляди, различни химични съставки, които съставляват общото масло. Именно тези различни съставки дават на етеричните масла техните &bdquo;вълшебни сили&ldquo;, но и това, което ги прави потенциално опасни. Разреждаме етерични масла, защото прилагането им неразредено може да доведе до нежелани реакции.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">СЕНСИБИЛИЗАЦИЯ (ЧУВСТВИТЕЛНОСТ)</span></h4> <p><span>Известен също като алергичен контактен дерматит (ACD), сенсибилизацията е алергичен имунен отговор. Това обикновено се случва, когато етеричните масла се прилагат неразредени. Признаците, за които трябва да внимавате, включват сърбеж, обрив, екзема, задух и стягане в гърдите. Ето защо е толкова важно да се следват правилните насоки за разреждане.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">СИНЕРГИЯ</span></h4> <p><span>Когато комбинирате две или повече вещества и получената ефективност е по-голяма от сумата на техните части, получавате това, което наричаме &bdquo;синергия&ldquo;. Така че, когато комбинираме няколко различни етерични масла, ние създаваме синергично терапевтична полезна комбинация, защото взаимодействието между химичните съставки води до нещо ново и по-голямо от маслата, използвани поотделно.&nbsp;</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ФОТОТОКСИЧНОСТ</span></h4> <p><span>Има някои етерични масла (бергамот, сладък портокал, грейпфрут), които усилват въздействието на слънчевата светлина, причинявайки изгаряния, мехури и обезцветяване по кожата. По принцип фототоксичните масла съдържат химични съставки, които абсорбират UV светлината, съхраняват я и я освобождават в кожата. Тъй като реакциите могат да възникнат до 18 часа след използване на маслото, трябва да сме внимателни след прилагането на фототоксични масла. Използвайте препоръчителните нива на разреждане за тези масла, за да избегнете фототоксична реакция.</span></p> <p><span>Ако обаче обожавате аромата и лечебните свойства на бергамота, <strong>маслото на Plant Therapy</strong>, което е безопасно за използване на слънце., тъй като не съдържа бергаптен (bergapten).</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ТЕРАПЕВТИЧЕН КЛАС<br /></span><span style="font-size: 8pt; color: #99cc00;"><em>(известен още само, като маркетингов термин)</em></span></h4> <p><span>&bdquo;Терапевтичен клас&ldquo; е маркетингов термин, който компании изпозлват, за да поставят под съмнение продуктите на другите. <span style="color: #99cc00;">Този термин е подвеждащ, не е фактор за качество и не е подкрепен с абсолютно никакви сертификати, проучвания или тествания.</span> 100%-а измислица, моля, не се поддавайте на всякакви маркетингови манипулации! Вместо това потърсете публикувани доклади от тестове, които показват, че в етеричните масла няма добавки и са 100% чисти.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ТЕРАПЕВТИЧНИ СВОЙСТВА</span></h4> <p><span>Когато говорим за етерични масла, обикновено говорим за техните ароматни свойства или терапевтичните им свойства (как взаимодействат с тялото). Когато даден продукт има &bdquo;терапевтични свойства&ldquo;, това означава, че съдържа съставки, които се използват за лечение на специфични заболявания. Например, Евкалипт Globulus е известен с противовъзпалителни свойства, така че бихме могли да кажем, че има терапевтично свойство, което поддържа здравето на мускулите и ставите.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ХЕМОТИП</span></h4> <p><span>Хемотип е начин да се каже, че едно и също растение може да има различни видове химични съставки. Повечето етерични масла нямат различни хемотипове, но е важно да отбележим, че хeмотипът определя техните терапевтични свойства. Тези вариации обикновено се появяват, когато едно и също растение се отглежда в различни среди. Мащерката например има шест хeмотипа, които имат различни ефекти върху тялото и ума.&nbsp;Важно е още да разберете страната на произход на растението и използваният процес на извличане.</span></p> <p><span></span></p> <h4><span style="color: #99cc00;">ХИДРОЗОЛ</span></h4> <p>При производството на&nbsp;<span style="color: #99cc00;">хидрозоли</span>&nbsp;се дестилира целия растителен материал, за разлика от етеричните масла, когато се ползват избрани части на растението. Ето защо хидрозолите може да имат доста по-различен аромат, ако се сравняват с етерично масло от същото растение, но също така и аромата им е по-интензивен в сравнение с хидролатите.&nbsp;<span style="color: #99cc00;">Хидрозолите,&nbsp;</span>които предлагаме в &bdquo;МаКаСа&ldquo; са на словенската фирма&nbsp;<span><strong>Biopark Cosmetics</strong>.</span> Притежават 3-5 пъти по-концентриран аромат, в сравнение с други марки и са с най-високо качество.</p> <p><br /><span>Надяваме се, че този кратък речник на термините в ароматерапията, ще ви бъде полезен!&nbsp;</span><span>Ще се радваме на вашето мнение и ако има някакви други неясни термини или продукти, които искате да добавим към речника, моля публикувайте коментар и ние ще се опитаме да ви отговорим съвсем скоро!</span></p> <p>&nbsp;</p> <div data-original-attrs="{"> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;"></span></strong></p> <span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno"><span style="color: #99cc00;"></span></a></span> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/kak-bezopasno-da-sahranyavame-eterichni-masla">КАК БЕЗОПАСНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/da-podsilim-imunnata-sistema-s-eterichni-masla">ДА ПОДСИЛИМ ИМУННАТА СИСТЕМА С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a><a href="https://makasa.org/article/kratak-rechnik-na-terminite-v-aromaterapiyata"></a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/kak-da-izpolzvame-eterichnite-maslata-bezopasno">КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛАТА БЕЗОПАСНО?</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-s-aromat-na-gora">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА С АРОМАТ НА ГОРА<span style="font-size: 10pt; color: #99cc00;"></span></a></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <ul> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></li> <li><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></li> </ul> </div> </div> <div data-original-attrs="{">&nbsp;</div> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">---------</span></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници &ndash;&nbsp;</em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><i>Wikipedia<br /></i><em>http://www.ekokpoint.com/2014/08/blog-post.html<br /></em><em>https://www.quinessence.com/history-of-aromatherapy<br /></em><em>http://en.chinaculture.org/chineseway/2014-07/29/content_553345.htm</em></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки