Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
КАКВО ЗНАЕМ ЗА НАТУРАЛНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА?

06.10.2021 15:24:40

КАКВО ЗНАЕМ ЗА НАТУРАЛНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА?

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата. Какво представлява широкоспектърната защита и защо трябва да избягваме някой слънцезащитни съставки? В МаКаСа вярваме в силата на натуралните продукти, които са създадени с мисъл за природата. Но знаем и че преминаването към екологичните алтернативи на конвенционалната козметика, е дълъг и понякога не толкова лесен процес.

Наясно сме, че слънцезащитните продукти помагат за предотвратяване на слънчеви изгаряния, пигментация, рак на кожата и други увреждания. Но много хора си задават въпроса, тогава каква е разликата между минералния (срещан и като натурален, но това наименование, не винаги е правилно) и конвенционалния (използващ предимно химически UV филтри) слънцезащитен крем? И как да разберем, дали кремът, който сме избрали, е безопасен и си върши работата? Тук ще се опитаме да дадем отговори на всички тези въпроси.

Какво представлява минералния слънцезащитен крем?

Минералният слънцезащитен крем използва цинков оксид, титанов диоксид или комбинация от двете, за да блокира и отразява вредните слънчеви лъчи от кожата ни. Натуралните и сертифицирани органични слънцезащитни продукти прилагат, като основна съставка точно тези минерали – това са UV филтри, които не позволяват слънчевата светлина да проникне в кожата ни. Цинковият оксид е единственият филтър, който е еднакво ефикасен, както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите, тоест той е широкоспектърен. Минералните филтри са доказано по-безопасни и осигуряват по-добра защита на кожата.

Колкото по-големи са частиците, толкова по-добре отразяват светлината – ние възприемаме този процес, като бял цвят. Ето защо, когато нанасяме слънцезащитен продукт с минерални UV филтри, се получава така наречения „бял филм“. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор (SPF), толкова по-плътен е белия цвят, който се получава на кожата. За да се намали избелването, слънцезащитната формула трябва да е с наночастици, които отразяват повече лъчи в невидимия спектър на UV светлината.

Повечето слънцезащитни продукти на рафтовете на аптеките са химически слънцезащитни продукти – това означава, че те използват химикали, като оксибензон и авобензон за абсорбиране на UV лъчите. 

Защо да използваме минерални слънцезащитни кремове

  • С мисъл за нашето здраве

Цинковият оксид (както и цинков оксид в нано форма*) е единствената активна слънцезащитна съставка, която е призната за безопасна и ефективна от Европейски Съюз**. Щом има регулация от Европейски съюз за прилагането на тази съставка в козметичните продукти, това автоматично означава, че слънцезащитните кремове, които се предлагат на пазара преминават стриктни проверки, за наличието или не, на нарушения спрямо този регламент. Това гарантира нашата безопасност и здраве.

Счита се, че оксибензонът – химическа слънцезащитна съставка, които се добива от нефтите продукти и използвана в 70% от слънцезащитните продукти, и октиноксатът са ендокринни разрушители. Това означава, че те могат да имитират и да увредят производството на хормоните в организма ни. Според Американската федерация по безопасност на храните, химическите слънцезащитни съставки, като оксибензон могат да се абсорбират през кожата и да навлязат в кръвта.

* Тук следва да отбележим, че оценката, която Европейската комисия дава за употребата на цинков оксид в наноформа в козметичните продукти, е безопасна за човешкия организъм до максимална концентрация от 25%.
** Регламент 2016/621, за изменение на приложение VI към Регламент (ЕО) № 1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно козметичните продукти.

  • С мисъл за здравето на моретата и океаните

От януари 2021, Хавай забрани продажбата на слънцезащитни продукти със съдържание на оксибензон и октиноксат. И има защо. Учените са изчислили, че 14 000 тона слънцезащитни продукти попадат в океаните по света всяка година. Голяма част от този слънцезащитните кремове съдържат оксибензон и октиноксат, които допринасят за избелването и унищожаването на коралите. Дори в малки дози е доказано, че оксибензонът бързо избелва коралите и забавя растежа му.

Слънцезащитните продукти, измити под душа, когато сте били на басейн или на поход в планината, могат да преминат през пречиствателните системи на водата и да се влеят в местните водни пътища или в нашето Черно море.

Да поговорим за широкия спектър и защо е толкова важен

Слънцето излъчва два вида вредна UV светлина: UVA и UVB. UVA лъчите могат да причинят старчески петна и бръчки, а UVB лъчите са отговорни за слънчевите изгаряния. Широкоспектърният слънцезащитен крем помага да ви предпази и от двете. Слънцезащитните кремове, които не са етикетирани като широкоспектърни, често предпазват само от UVB лъчи и оставят кожата ни уязвима на трайни увреждания.

Що е то наночастици и каква роля имат в минералните слънцезащитни продукти 

Установено е, че наночастиците не трябва да се вдишват, затова и продуктите, които се предлагат с такъв състав са под формата на крем, а не в аерозол. Както казахме и по-горе, Европейската комисия определя използването на цинков оксид в наноформа за безопасен, само когато са спазени процентните съотношения и регламенти за този вид козметични продукти.

По-високият SPF защитава ли повече или не?

Според различни проучвания са ни необходими само около 15 минути излагане на слънце, за да могат UV лъчите да увредят кожата ни. Слънцезащитният фактор SPF (съкращение от Sunburn Protection Factor) измерва защитата от ултравиолетовите лъчи UVB на слънцето. Факторът на опаковката на продуктите за слънце измерва колко UV защита осигурява продуктът. По-високият SPF блокира повече слънчеви лъчи. Продукт, съдържащ SPF 30, ще предпазва кожата от почти 97% от UVB лъчите на слънцето. Но какво точно означават тези цифри?

SPF е ръководство за това колко дълго можем да останем на пряка слънчева светлина, преди кожата да започне да изгаря. За да разберем това, е необходимо да знаем колко минути отнема на кожата ни да стане розова от слънцето без да прилагаме някаква защита. Ако обикновено изгаряте след 10 минути излагане на слънце, умножете този номер с SPF фактора, който използвате. Така лесно можем да изчислим колко дълго ще бъде защитена кожата. Например, ако изгаряме след 10 минути незащитено излагане на слънце и сме нанесли SPF 30, ще получим 5 часа защита от слънцето (10 минути x 30 = 5 часа).

SPF скалата обаче не е линейна:

  • SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите – средна защита
  • SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите – висока защита
  • SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите – много висока защита [1]

Един от начините за разшифроване на скалата е, че слънцезащитните фактори SPF 30 ни дават само 4% повече защита от слънцезащитния фактор SPF 15. Въпреки това ви съветваме, винаги да избирате по-високата защита!

За да предпазим лицето си от вредните слънчеви лъчи, препоръчваме Био Слънцезащитен крем за лице Bio Damascena със слънцезащитен фактор SPF 25, предпазващ от вредното влияние на UVA (състаряващи лъчи) и UVB (изгарящи) лъчи. Кремът предоставя добра защита от слънцето, като едновременно с това подхранва и хидратира кожата.

Обогатен е с чисто Българско био розово масло, осигуряващо надеждна  защита от слънчевите лъчи. Едновременно с това  хидратира и успокоява кожата и спомага за предотвратяване появата на видимите следи на стареене. Маслото от мастиха съдейства за постигане на младежкия и  сияен тен, освен това допринася и за намаляване появата на фини линии и бръчки. Маслото от акай и екстрактът от облепиха предпазват и успоковат кожата, оставяйки я хидратирана и блестяща. Био слънчевата защита е подходяща за ежедневна употреба и може да се нанася преди грима.

Съвети за правилно използване на минерален слънцезащитен крем

Нито един слънцезащитен крем не е ефективен, ако не го използвате правилно. Изберете слънцезащитен крем, който е най-подходящ за вашия тип кожа и дейностите през деня.

Овлажнител със слънцезащитен крем е чудесен за пътуване до работното място, но походът в планината или бягането в парка или на плажната ивица, изискват водоустойчив слънцезащитен крем с по-голяма защита. Не забравяйте често пропускани места като устните, върховете на ушите, горната част на стъпалата и клепачите. И не забравяйте да носите слънцезащитни продукти дори в облачни дни или на закрито – UV лъчите преминават през облаци и стъкло. Повторно прилагайте поне на всеки два часа и след изпотяване, плуване или избърсване на кожата с кърпа или дреха. 

За количеството – използвайте поне 30 грама слънцезащитен крем 

Препоръчително е да използваме поне една чаена чаша през деня със слънцезащитни продукти, които да покрият равномерно тялото ни – от върховете на краката до линията на косата. От нея около половин чаена лъжичка трябва да се използва за покриване на лицето, шията и гърдите. Ако прилагате по-малко, получавате по-малко покритие и по-малко защита.

Най-важното, за най-добър резултат, е да следвайте инструкциите за употреба от производителите на конкретния продукт! По възможност използвайте водоустойчиви формули за плуване и други водни дейности, дали слънцезащитният крем е такъв – това ще е посочено на опаковката.

Безопасно излагане на слънце и още няколко полезни съвета

  • Ултравиолетовите лъчи са най-силни и вредни за кожата в обедните часове. Избягвайте излагане на слънце в диапазона 12:00-16:00 часа, а ако все пак ви се налага, търсете сенчести места и не забравяйте да се хидратирате с достатъчно вода.
  • Използвайте правилото за сянка: ако вашата сянка е по-къса от вас, то слънчевите лъчи са най-силни и трябва да намерите сянка.
  • Внимавайте около повърхности като вода, сняг и пясък, които отразяват вредните лъчи на слънцето и увеличават риска от изгаряне.
  • Нанасяйте продуктите за слънчева защита на всеки 2 часа. А ако плувате или се потите, използвайте дори и по-често!
  • Не забравяйте за слънцезащитни продукти дори и при облачно време.
  • Носете винаги слънчеви очила. Освен прекрасен летен аксесоар, те защитават очите от ултравиолетовите лъчи и намаляват риска от катаракта (на популярен език наричана „перде на окото“). Те също така предпазват нежната кожа около очите ви от изгаряне и поява на фини линии.
  • Преждевременно стареене на кожата на лицето, известно като фотостареене, се причинява от UV лъчението. Използването на специален слънцезащитен продукт само за лице е основната превантивна мярка.
  • Слънчевите алергии, известни още като фотодерматит, са много разпространени при хора със светла кожа. Най-често те са под формата на червен обрив, съпроводен със сърбеж. Обикновено се появяват, когато кожата за пръв път се изложи на силно слънце. Най-добрият начин да се предпазим от появата им е силна слънчева защита още от първия момент на излагане на слънце. [2]

Натурални масла за здравословен и красив тен

Можете да използвате след слънце, в късните следобедни часове, когато сте на сянка или вечерно време. НЕ ГИ ПРИЛАГАЙТЕ самостоятелно на плажа в активното слънце сутрин и по обяд! Домашните слънцезащитни рецепти може да са по-здравословни, но не са толкова ефективни, тъй като притежават много нисък UVA фактор (около 15). Те успокояват и омекотяват раздразнена кожа, но не предпазват. Препоръчваме ви никога да не пропускате слънцезащитния крем!

  • Масло от семки от малини 

Подходящо масло за по-светла и чувствителна кожа, тъй като семената от малини съдържат високи нива на омега-3 и 6 мастни киселини, както и антиоксиданти и естествен витамин Е. Маслото притежава силни антивъзпалителни свойства. Добавете гел от Алое вера към него и ще имате прекрасен лосион за след слънце!

  • Масло от семена на моркови 

Маслото от семена на моркови има високо съдържание на витамин А и притежава силни антиоксидантни, антисептични и противогъбични свойства. Разредено с други масла и нанесено върху кожата, то осигурява успокоение на раздразнена от слънцето кожа.

  • Масло от пшенични зародиши 

Маслото от пшенични зародиши овлажнява кожата и действа като антиоксидант, като предотвратява увреждането ѝ от свободните радикали. Освен това, пшеничните зародиши са един от най-добрите естествени източници на витамините К и В.

Други масла, които можете да ползвате за тялото, като лосион след слънце:

  • Сусамовото масло може да се ползва и за защита на косата.
  • Маслото от карите (ший) е с фактор 6-10 и може да се ползва и за след слънце, тъй като засилва тена на кожата. Съчетайте с какаово масло или масло от орех, ако искате наистина шоколадов тен!
  • Зехтинът помага за придобиване на златен загар и съдържа много антиоксиданти.
  • Кокосовото масло също може да предпазва и косата, има лек, нежен аромат.
  • Бадемовото масло подходящо за всеки тип кожа, смесете с арганово и алое вера за успокояващ, хидратиращ и омекотяващ лосион за след слънце.
  • Маслото от авокадо е чудесно решение за хора със суха кожа.

А ако все пак слънчевите лъчи са успяли да наранят кожата ви, можете да прочетете няколко полезни рецепти за слънчево изгаряне. 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! 
Източници: Укипедия, grove.co/welcome/natural-sunscreen-guide/, eur-lex.europa.eu, [1],[2] forlife.bg, Автор: Лиляна Узунова
Написа и преведе: Кремена Петрова, МаКаСа

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Натурална козметика

Натурална козметика | MAKASA.ORG

КАКВО ЗНАЕМ ЗА НАТУРАЛНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА?

Какво знаем за натуралната слънцезащита? | MAKASA.ORG

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас 2023-05-05T18:14:31+03:00 КАКВО ЗНАЕМ ЗА НАТУРАЛНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА?

<p><span>Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата. Какво представлява широкоспектърната защита и защо трябва да избягваме някой слънцезащитни съставки?&nbsp;</span>В МаКаСа вярваме в силата на натуралните продукти, които са създадени с мисъл за природата. Но знаем и че преминаването към екологичните алтернативи на конвенционалната козметика, е дълъг и понякога не толкова лесен процес.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/slancezashtiten-losion-baby-family-spf-50" target="_blank" rel="noopener" title="Натурална минерална слънцезащита SPF 50"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/7_print-scaled.webp" class="alignleft" width="339" height="508" /></a>Наясно сме, че <span style="color: #99cc00;"><strong><a href="https://makasa.org/category/slancezashtitni-produkti" target="_blank" rel="noopener">слънцезащитните продукти</a></strong></span> помагат за предотвратяване на слънчеви изгаряния, пигментация, рак на кожата и други увреждания. Но много хора си задават въпроса, тогава каква е разликата между минералния (срещан и като натурален, но това наименование, не винаги е правилно) и конвенционалния (използващ предимно химически UV филтри) слънцезащитен крем? И как да разберем, дали кремът, който сме избрали, е безопасен и си върши работата? Тук ще се опитаме да дадем отговори на всички тези въпроси.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">Какво представлява минералния слънцезащитен крем?</span></h4> <p>Минералният слънцезащитен крем използва цинков оксид, титанов диоксид или комбинация от двете, за да <span><strong>блокира и отразява</strong></span> вредните слънчеви лъчи от кожата ни. Натуралните и сертифицирани органични слънцезащитни продукти прилагат, като основна съставка точно тези минерали &ndash; това са UV филтри, които не позволяват слънчевата светлина да проникне в кожата ни. Цинковият оксид е единственият филтър, който е еднакво ефикасен, както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите, тоест той е широкоспектърен. Минералните филтри са доказано по-безопасни и осигуряват по-добра защита на кожата.</p> <p>Колкото по-големи са частиците, толкова по-добре отразяват светлината &ndash; ние възприемаме този процес, като бял цвят. Ето защо, когато нанасяме слънцезащитен продукт с минерални UV филтри, се получава така наречения &bdquo;бял филм&ldquo;. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор (SPF), толкова по-плътен е белия цвят, който се получава на кожата. За да се намали избелването, слънцезащитната формула трябва да е с наночастици, които отразяват повече лъчи в невидимия спектър на UV светлината.</p> <p>Повечето слънцезащитни продукти на рафтовете на аптеките са химически слънцезащитни продукти &ndash; това означава, че те използват химикали, като оксибензон и авобензон за абсорбиране на UV лъчите.&nbsp;</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/category/slancezashtitni-produkti" target="_blank" rel="noopener" title="Натурални слънцезащитни продукти"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/dsc09348-3.webp" class="alignright" width="343" height="515" /></a>Защо да използваме минерални слънцезащитни кремове</span></h4> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">С мисъл за нашето здраве</span></strong></li> </ul> <p>Цинковият оксид (както и цинков оксид в нано форма*) е единствената активна слънцезащитна съставка, която е призната за безопасна и ефективна от Европейски Съюз**. Щом има регулация от Европейски съюз за прилагането на тази съставка в козметичните продукти, това автоматично означава, че слънцезащитните кремове, които се предлагат на пазара преминават стриктни проверки, за наличието или не, на нарушения спрямо този регламент. Това гарантира нашата безопасност и здраве.</p> <p>Счита се, че оксибензонът &ndash; химическа слънцезащитна съставка, които се добива от нефтите продукти и използвана в 70% от слънцезащитните продукти, и октиноксатът са ендокринни разрушители. Това означава, че те могат да имитират и да увредят производството на хормоните в организма ни. Според Американската федерация по безопасност на храните, химическите слънцезащитни съставки, като оксибензон могат да се абсорбират през кожата и да навлязат в кръвта.</p> <p><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>* Тук следва да отбележим, че оценката, която Европейската комисия дава за употребата на цинков оксид в наноформа в козметичните продукти, е безопасна за човешкия организъм до максимална концентрация от 25%.<br /></em></span><span style="color: #999999; font-size: 8pt;"><em>** Регламент 2016/621, за изменение на приложение VI към Регламент (ЕО) № 1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно козметичните продукти.</em></span></p> <ul> <li><strong><span style="color: #99cc00;">С мисъл за здравето на моретата и океаните</span></strong></li> </ul> <p><span>От януари 2021, Хавай забрани продажбата на слънцезащитни продукти със съдържание на оксибензон и октиноксат.</span> И има защо. Учените са изчислили, че 14 000 тона слънцезащитни продукти попадат в океаните по света всяка година. Голяма част от този слънцезащитните кремове съдържат оксибензон и октиноксат, които допринасят за избелването и унищожаването на коралите. Дори в малки дози е доказано, че оксибензонът бързо избелва коралите и забавя растежа му.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/sunny-sunscreen-mineral.jpg" class="alignleft" width="484" height="323" />Слънцезащитните продукти, измити под душа, когато сте били на басейн или на поход в планината, могат да преминат през пречиствателните системи на водата и да се влеят в местните водни пътища или в нашето Черно море.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">Да поговорим за широкия спектър и защо е толкова важен</span></h4> <p>Слънцето излъчва два вида вредна UV светлина: UVA и UVB. UVA лъчите могат да причинят старчески петна и бръчки, а UVB лъчите са отговорни за слънчевите изгаряния. Широкоспектърният слънцезащитен крем помага да ви предпази и от двете. Слънцезащитните кремове, които не са етикетирани като широкоспектърни, често предпазват само от UVB лъчи и оставят кожата ни уязвима на трайни увреждания.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">Що е то наночастици и каква роля имат в минералните слънцезащитни продукти</span>&nbsp;</h4> <p>Установено е, че наночастиците не трябва да се вдишват, затова и продуктите, които се предлагат с такъв състав са под формата на крем, а не в аерозол. Както казахме и по-горе, Европейската комисия определя използването на цинков оксид в наноформа за безопасен, само когато са спазени процентните съотношения и регламенти за този вид козметични продукти.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">По-високият SPF защитава ли повече или не?</span></h4> <p>Според различни проучвания са ни необходими само около 15 минути излагане на слънце, за да могат UV лъчите да увредят кожата ни. Слънцезащитният фактор SPF (съкращение от <em>Sunburn Protection Factor</em>) измерва защитата от ултравиолетовите лъчи UVB на слънцето. Факторът на опаковката на продуктите за слънце измерва колко UV защита осигурява продуктът. По-високият SPF блокира повече слънчеви лъчи. Продукт, съдържащ SPF 30, ще предпазва кожата от почти 97% от UVB лъчите на слънцето. Но какво точно означават тези цифри?</p> <p>SPF е ръководство за това колко дълго можем да останем на пряка слънчева светлина, преди кожата да започне да изгаря. За да разберем това, е необходимо да знаем колко минути отнема на кожата ни да стане розова от слънцето без да прилагаме някаква защита. Ако обикновено изгаряте след 10 минути излагане на слънце, умножете този номер с SPF фактора, който използвате. Така лесно можем да изчислим колко дълго ще бъде защитена кожата. Например, ако изгаряме след 10 минути незащитено излагане на слънце и сме нанесли SPF 30, ще получим 5 часа защита от слънцето (10 минути x 30 = 5 часа).</p> <p><span style="color: #99cc00;">SPF скалата обаче не е линейна:</span></p> <ul> <li>SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите &ndash; средна защита</li> <li>SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите &ndash; висока защита</li> <li>SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите &ndash; много висока защита <span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>[1]</em></span></li> </ul> <p>Един от начините за разшифроване на скалата е, че слънцезащитните фактори SPF 30 ни дават само 4% повече защита от слънцезащитния фактор SPF 15. Въпреки това ви съветваме, винаги да избирате по-високата защита!</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><a href="https://makasa.org/product/bio-slancezashtiten-krem-za-lice-bio-damascena-spf25-50-ml" target="_blank" rel="noopener" title="Био Слънцезащитен крем за лице Bio Damascena SPF25 50 мл"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/bio-slantsezashtiten-krem-za-litse-spf25-50-ml-bio-damascena-alteia-organiks-s-kutia-1-820x820.jpg" class="alignleft" width="304" height="304" /></a>За да предпазим лицето си от вредните слънчеви лъчи, препоръчваме&nbsp;Био Слънцезащитен крем за лице Bio Damascena</strong></span> със слънцезащитен фактор SPF 25, предпазващ от вредното влияние на UVA (състаряващи лъчи) и UVB (изгарящи) лъчи. Кремът предоставя добра защита от слънцето, като едновременно с това подхранва и хидратира кожата.<br /><br />Обогатен е с <span>чисто Българско био розово масло</span>, осигуряващо надеждна&nbsp; защита от слънчевите лъчи. Едновременно с това&nbsp; хидратира и успокоява кожата и спомага за предотвратяване появата на видимите следи на стареене. Маслото от мастиха съдейства за постигане на младежкия и&nbsp; сияен тен, освен това допринася и за намаляване появата на фини линии и бръчки. Маслото от акай и екстрактът от облепиха предпазват и успоковат кожата, оставяйки я хидратирана и блестяща. Био слънчевата защита е подходяща за ежедневна употреба и може да се нанася преди грима.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">Съвети за правилно използване на минерален слънцезащитен крем</span></h4> <p>Нито един слънцезащитен крем не е ефективен, ако не го използвате правилно. Изберете слънцезащитен крем, който е най-подходящ за вашия тип кожа и дейностите през деня.</p> <p>Овлажнител със слънцезащитен крем е чудесен за пътуване до работното място, но походът в планината или бягането в парка или на плажната ивица, изискват водоустойчив слънцезащитен крем с по-голяма защита. Не забравяйте често пропускани места като устните, върховете на ушите, горната част на стъпалата и клепачите. И не забравяйте да носите слънцезащитни продукти дори в облачни дни или на закрито &ndash; UV лъчите преминават през облаци и стъкло. Повторно прилагайте поне на всеки два часа и след изпотяване, плуване или избърсване на кожата с кърпа или дреха.&nbsp;</p> <h4><span style="color: #99cc00;">За количеството &ndash; използвайте поне 30 грама слънцезащитен крем&nbsp;</span></h4> <p>Препоръчително е да използваме поне една чаена чаша през деня със слънцезащитни продукти, които да покрият равномерно тялото ни &ndash; от върховете на краката до линията на косата. От нея около половин чаена лъжичка трябва да се използва за покриване на лицето, шията и гърдите. Ако прилагате по-малко, получавате по-малко покритие и по-малко защита.</p> <p><span style="color: #99cc00;"><strong>Най-важното, за най-добър резултат, е да следвайте инструкциите за употреба от производителите на конкретния продукт!</strong> </span>По възможност използвайте водоустойчиви формули за плуване и други водни дейности, дали слънцезащитният крем е такъв &ndash; това ще е посочено на опаковката.</p> <h4><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/bio-slancezashtiten-losion-baby-family-spf-30" target="_blank" rel="noopener" title="Натурална минерална слънцезащита SPF 30"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/sugarcane-tube-16-250x250.webp" class="alignleft" /></a>Безопасно излагане на слънце и още няколко полезни съвета</span></h4> <ul> <li class="text-alignleft">Ултравиолетовите лъчи са най-силни и вредни за кожата в обедните часове.&nbsp;Избягвайте излагане на слънце в диапазона 12:00-16:00 часа, а ако все пак ви се налага, търсете сенчести места и не забравяйте да се хидратирате с достатъчно вода.</li> <li class="text-alignleft">Използвайте&nbsp;правилото за сянка:&nbsp;ако вашата сянка е по-къса от вас, то слънчевите лъчи са най-силни и трябва да намерите сянка.</li> <li class="text-alignleft">Внимавайте около повърхности като&nbsp;вода, сняг и пясък, които отразяват вредните лъчи на слънцето и увеличават риска от изгаряне.</li> <li class="text-alignleft">Нанасяйте&nbsp;продуктите за слънчева защита на всеки 2 часа. А ако плувате или се потите, използвайте дори и по-често!</li> <li class="text-alignleft">Не забравяйте за слънцезащитни продукти дори и при облачно време.</li> <li class="text-alignleft">Носете винаги&nbsp;слънчеви очила. Освен прекрасен летен аксесоар, те защитават очите от ултравиолетовите лъчи и намаляват риска от катаракта (на популярен език наричана &bdquo;перде на окото&ldquo;). Те също така предпазват нежната кожа около очите ви от изгаряне и поява на фини линии.</li> <li>Преждевременно стареене на кожата на лицето, известно като&nbsp;фотостареене, се причинява от UV лъчението. Използването на специален слънцезащитен продукт само за лице е основната превантивна мярка.</li> <li>Слънчевите алергии, известни още като фотодерматит, са много разпространени при хора със светла кожа. Най-често те са под формата на червен обрив, съпроводен със сърбеж. Обикновено се появяват, когато кожата за пръв път се изложи на силно слънце. Най-добрият начин да се предпазим от появата им е силна слънчева защита още от първия момент на излагане на слънце. <span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>[2]</em></span></li> </ul> <h4><span style="color: #99cc00;"> Натурални масла за здравословен и красив тен</span></h4> <p>Можете да използвате след слънце, в късните следобедни часове, когато сте на сянка или вечерно време. <span style="color: #99cc00;"><strong>НЕ ГИ ПРИЛАГАЙТЕ самостоятелно на плажа в активното слънце сутрин и по обяд!</strong></span> Домашните слънцезащитни рецепти може да са по-здравословни, но не са толкова ефективни, тъй като притежават много нисък UVA фактор (около 15). Те успокояват и омекотяват раздразнена кожа, но не предпазват. Препоръчваме ви никога да не пропускате слънцезащитния крем!</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Масло от семки от малини</strong></span>&nbsp;</li> </ul> <p>Подходящо масло за по-светла и чувствителна кожа, тъй като семената от малини съдържат високи нива на омега-3 и 6 мастни киселини, както и антиоксиданти и естествен витамин Е. Маслото притежава силни антивъзпалителни свойства. Добавете гел от Алое вера към него и ще имате прекрасен лосион за след слънце!</p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><strong>Масло от семена на моркови</strong></span>&nbsp;</li> </ul> <p>Маслото от семена на моркови има високо съдържание на витамин А и притежава силни антиоксидантни, антисептични и противогъбични свойства. Разредено с други масла и нанесено върху кожата, то осигурява успокоение на раздразнена от слънцето кожа.</p> <ul> <li><span><strong><span style="color: #99cc00;">Масло от пшенични зародиши</span></strong>&nbsp;</span></li> </ul> <p>Маслото от пшенични зародиши овлажнява кожата и действа като антиоксидант, като предотвратява увреждането ѝ от свободните радикали. Освен това, пшеничните зародиши са един от най-добрите естествени източници на витамините К и В.</p> <p>Други масла, които можете да ползвате за тялото, като лосион след слънце:</p> <ul> <li><span><span style="color: #99cc00;">Сусамовото масло</span></span> може да се ползва и за защита на косата.</li> <li><span><span style="color: #99cc00;">Маслото от карите (ший)</span></span> е с фактор 6-10 и може да се ползва и за след слънце, тъй като засилва тена на кожата. Съчетайте с какаово масло или масло от орех, ако искате наистина шоколадов тен!</li> <li><span><span style="color: #99cc00;">Зехтинът</span></span> помага за придобиване на златен загар и съдържа много антиоксиданти.</li> <li><span style="color: #99cc00;">Кокосовото масло</span> също може да предпазва и косата, има лек, нежен аромат.</li> <li><span><span style="color: #99cc00;">Бадемовото масло</span></span> подходящо за всеки тип кожа, смесете с арганово и алое вера за успокояващ, хидратиращ и омекотяващ лосион за след слънце.</li> <li><span><span style="color: #99cc00;">Маслото от авокадо</span></span> е чудесно решение за хора със суха кожа.</li> </ul> <p>А ако все пак слънчевите лъчи са успяли да наранят кожата ви, можете да прочетете няколко полезни рецепти за <span>слънчево изгаряне.&nbsp;</span></p> <p></p> <h3><strong><span color="#99cc00" style="color: #99cc00;">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><a href="https://makasa.org/article/floralnite-vodi-doza-svejest-za-tyaloto">ФЛОРАЛНИТЕ ВОДИ &ndash; ДОЗА СВЕЖЕСТ ЗА ТЯЛОТО</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/aloe-vera-svoystva-i-polzi">АЛОЕ ВЕРА &ndash; СВОЙСТВА И ПОЛЗИ ЗА КРАСОТА, И ЗДРАВЕ</a><a href="https://makasa.org/article/ricinovo-maslo-polzi-i-upotreba"></a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/lesni-recepti-pri-slanchevo-izgaryane">ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ПРИ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ</a><a href="https://makasa.org/article/uspokoenie-na-uma-i-tyaloto-recepti-s-eterichni-masla"></a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta">ЛАВАНДУЛА &ndash; ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО НА ДРЕВНОСТТА</a></li> <li><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image"></span></a></li> <li> <div> <p><a href="https://makasa.org/article/lesni-recepti-pri-slanchevo-izgaryane">ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ПРИ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ</a></p> </div> </li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/recepti-s-eterichni-masla"><span class="_blog-category-name _blog-category-name-image">РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</span></a></span></li> </ul> </div> <p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-banner-blog.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение!&nbsp;</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Източници: Укипедия, grove.co/welcome/natural-sunscreen-guide/, eur-lex.europa.eu, [1],[2] forlife.bg, Автор: Лиляна Узунова</span><br /><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Написа и преведе: Кремена Петрова, МаКаСа</span></p>

Сравнение на продукти