Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
6 ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ

12.08.2022 16:56:21

6 ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ

Знаете ли, че консумирането на грейпфрут може да помогне в диетата ви за загуба на тегло? Етеричното масло от грейпфрут се прилага успешно в ароматерапията за потискане на апетита и преумората. Счита се за естествен борец срещу стреса, маслото има и добро противовъзпалително, и антиканцерогенно действие.

Като едно от най-универсалните етерични масла, ароматът на маслото от грейпфрут е сладък, свеж с лека горчива нотка, малко по-различен от вкуса на самия плод. Има характерния тръпчиво енергичен аромат на цитрусови плодове, поради което често се използва за направата на натурални почистващи продукти за домакинството, както и домашно приготвени сапуни или козметика.

Етеричното масло от грейпфрут се добива от кората на плода Citrus Paradisi, която съдържа набор от полезни летливи съединения. При този метод „джобовете“, където се складира етеричното масло се разкъсват, тъй като кората е изложена на високо механично налягане.

Маслото на грейпфрута е разположено по-дълбоко в кората му, отколкото в другите цитрусови плодове. Това е причината и маслото от грейпфрут да бъде по-трудно за извличане, което допринася и за по-високата му цена в сравнение с етеричните масла от лимон или портокал. 

Основната химическа съставка на маслото от грейпфрут е лимоненът (limonene). Лимоненът е монотерпен, който е общ за цитрусовите масла. В контролирани лабораторни изследвания демонстрира множество пречистващи свойства и антиоксидантна активност. Смята се, че лимоненът играе важна роля в ефектите за подобряване на настроението, често приписвани на етеричните масла в ароматерапевтичните практики.

Маслото от грейпфрут обикновено се използва като връхна или средна нотка в парфюмерията и се съчетава добре с други цитрусови масла. Добре се допълва от  етерични масла от различни подправки, босилек, мента, кедър, лавандула, иланг-иланг, розмарин, кипарис, тамян и здравец.

Какво представлява етеричното масло от грейпфрут? 

Етеричното масло от грейпфрут е мощен екстракт, извлечен от растението грейпфрут Citrus paradisi. Ползите от етерично масло от грейпфрут включват:

 • Дезинфекцира различни повърхности.
 • Спомага за преодоляване на депресията.
 • Стимулира имунната система.
 • Спомага за намаляване на задържането на течности.
 • Ограничава желанието за консумация на захар и сладка храна.
 • Помага в диети за загуба на тегло.

Маслото от грейпфрут е с високо съдържание на антиоксиданти и фитохимикали, които намаляват оксидативния стрес и възпалението в организма, които са причина за различни заболявания. Много от предимствата на етеричното масло от грейпфрут се дължат на една от основните му съставки – limonene (който съставлява около 88% до 95% от маслото). Известно е, че лимоненът е фитохимикал, който предпазва ДНК и клетките от увреждане. Освен лимонен, етеричното масло от грейпфрут съдържа и други мощни антиоксиданти, включително витамин С, мирцен, терпинен, пинен и цитронелол. (1)

Най-често маслото от грейпфрут намира приложение за облекчаване на инфекции на гърлото и дихателните пътища, умора, мускулни болки, често и в мехлеми за облекчаване на артрит. Маслото помага за повишаване на енергията и метаболизма, освен това може да помогне за ограничаване на желанието за захар.

Като естествен детоксикиращ агент, маслото от грейпфрут може да помогне за пречистване на черния дроб от токсини. Масажът с етерично масло от грейпфрут може да активира лимфната система и да спомогне за контрола за задържане на течности в организма.

6 ползи от етеричното масло от грейпфрут

1. Помага за увеличаване на загубата на тегло

Чували ли сте някога, че грейпфрутът е полезен плод, който трябва да бъде включен в диетата за отслабване и при изгаряне на мазнини? Е, това е така, защото някои от активните му съставки работят за  засилване на метаболизма и намаляване на апетита. Известно е, че когато се вдишва или прилага локално, етеричното масло от грейпфрут намалява апетита и глада.

Разбира се, използването само на масло от грейпфрут не е вълшебната пръчица, с която ще свалите 10 килограма. Когато го включите в общия си план за промяна в диетата и начина на живот, маслото може да бъде от полза.

Етеричното масло от грейпфрут действа като отличен диуретик и лимфен стимулант. Това е една от причините да се включва в много кремове и смеси против целулит, които се прилагат и за сухо четкане. 

2. Действа като естествен антибактериален агент

Маслото от грейпфрут има антимикробни ефекти, които помагат за намаляване или елиминиране на вредните щамове бактерии. Изследванията показват, че маслото от грейпфрут може дори да се бори със силни бактериални щамове, които са отговорни за болести, причинени от храната, включително E. Coli и салмонела. ( 2 )

Грейпфрутът се използва и за убиване на кожни или вътрешни бактерии и гъбички, борба с мухъла, при консервиране на храна и дори дезинфекция на вода.

Лабораторно проучване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine , установява, че когато екстрактът от семена на грейпфрут е тестван срещу 67 различни биотипа, които са както грам-положителни, така и грам-отрицателни организми, той показва антибактериални свойства срещу всички тях. ( 3 )

3. Помага за намаляване на стреса 

Ароматът на етеричното масло от грейпфрут ободрява, успокоява и избистря. Известно е, че облекчава стреса и предизвиква усещане за спокойствие.

Изследванията показват, че вдишването на масло от грейпфрут или използването му за ароматерапия в дома ви може да помогне за повече спокойствие. Ароматът на етерично масло от грейпфрут може бързо да предизвика мозъчна дейност, която участва в контролирането на емоционалните реакции.

Проучване от 2002 г., публикувано в Journal of Japanese Pharmacology , изследва ефектите от вдишването на аромат на масло от грейпфрут върху симпатиковата мозъчна активност при възрастни. То установява, че маслото от грейпфрут (заедно с други етерични масла като масло от мента, естрагон, копър и роза) значително повлиява мозъчната активност и насърчава успокоението. ( 4 )

4. Намалява желанието за захар

Имате ли чувството, че често имате нужда от нещо сладко за хапване? Маслото от грейпфрут може да помогне за намаляване на желанието за консумация на захар и да помогне при борбата с пристрастяването към захарта. Доказано е , че лимоненът, един от основните компоненти в маслото от грейпфрут, балансира нивата на кръвната захар и намалява апетита. ( 5 )

5. Засилва кръвообращението и намалява възпалението

Висококачествените цитрусови етерични масла са известни със способността си да помагат за намаляване на възпалението и увеличаване на притока на кръв. Ефектът на грейпфрута за разширяване на кръвоносните съдове може да бъде полезен като  натурално средство за облекчение на главоболие, подуване на корема, умора и мускулни болки.

6. Действа като естествен енергизатор и повишава настроението

Като едно от най-популярните масла, използвани в ароматерапията, маслото от грейпфрут може да увеличи умствения ви фокус и да ви ободри. При вдишване стимулиращи му свойства го правят ефективно за намаляване на главоболието, сънливостта, мозъчна мъгла, умствена умора и дори лошо настроение.

Маслото от грейпфрут може да бъде полезно за облекчение на симптоми, като слаба мотивация, болки и мудност. Някои хора обичат да използват грейпфрут като лек, натурален антидепресант, тъй като може да повиши бдителността, като същевременно успокоява нервите.

Цитрусовите аромати са доказали, че помагат за възстановяване на предизвиканото от стрес имуносупресия и предизвикват спокойно поведение.

Как да прилагате у дома етерично масло от грейпфрут

Може да използвате етеричното масло от грейпфрут, чрез дифузиране за ароматерапия или локално на кожата за масажи и други козметични процедури . Предлагаме ви кратка разбивка на най-добрите начини за безопасно и ефективно използване на масло от грейпфрут:

 • Ароматерапия: Маслото от грейпфрут може да се дифузира във вашия дом с помощта на качествен арома дифузер или да се вдишва директно от бутилката. Опитайте този метод, като вдишвате изпарения от грейпфрут, за да помогнете на тялото да се освободи от подуване в корема и задържане на вода, при леко главоболие, натрупен през деня стрес или депресивни състояния.
 • Локално: Когато използвате масло от грейпфрут върху кожата си, то трябва да се разреди задължително с базово масло, като бадемово масло или масло от жожоба. Комбинирайте двете и след това ги втрийте на кожата при болки в мускули или корема, за да подобрите храносмилането.

Ето най-добрите употреби на етерично масло от грейпфрут:

 1. За да намалите желанието за похавапне и да облекчите натрупания стрес: Дифузирайте 5 капки в офиса или дома. Масажирайте 2-3 капки на гърдите и китките си (разредете предварително в базово масло).
 2. За да елиминирате неприятните миризми: За да се отървете от неприятните миризми във вашата кухня, уреди и банята, дифузирайте 5 капки масло от грейпфрут заедно с други цитрусови аромати, като етерично масло от лимон и портокал. Докато домът ви се изпълва с чист аромат, ще се елиминират и бактериите, Освен това можете да използвате малко количество етерично масло от грейпфрут върху дървени повърхности, плотове, подове или в домакински уреди, за да убиете бактериите и миризмата по естествен път.
 3. Подобрете кръвообращението: Смесете 2-3 капки масло от грейпфрут към морска сол или мед. Добвате сместта към вечерна вана или намажете 1-2 капки върху китките си.
 4. Подпомага храносмилането: Направете си домашен лосион за масаж с 3–5 капки масло от грейпфрут в 30 мл бадемово масло. След това разтрийте сместа върху корема си, за да подпомогнете храносмилането.
 5. Подобрете настроението си: Вдишайте масло от грейпфрут директно от бутилката, дифузирайте 5 капки у дома или на работа или втрийте 2-3 капки върху китките си.

Етеричното масло от грейпфрут работи добре с много други масла в зависимост от това за какво го използвате. Смесете го с етерично масло от босилек, портокалово масло, масло от мента, етерично масло от бергамот, масло от евкалипт, масло от чаено дърво или етерично масло от лимон. Имайте предвид, че всички цитрусови етерични масла са силно концентрирани и са пълни със здравословни киселинни свойства. Поради това ви препоръчваме да използвате стъклени съдове, когато ги съхранявате, за да не изядат пластмасата.

Предпазни мерки при употребата на масло от грейпфрут

Етеричното масло от грейпфрут се счита за безопасно, но може да взаимодейства с определени лекарства, включително антидепресанти и лекарства за кръвно налягане. Преди да добавите грейпфрут към вашата диета или да използвате масло от грейпфрут като естествено лечебно средство, консултирайте се с вашия личен лекар, ако приемате лекарства или имате чувствителна кожа.

Също така трябва да избягвате пряко излагане на слънце веднага след локално използване на масло от грейпфрут, тъй като някои цитрусови масла могат да увеличат фоточувствителността. Когато използвате маслото върху кожата си, изчакайте поне 24 часа, преди да излезете на слънце. 

И накрая, избягвате подвеждаща информация в интернет относно използването на големи количества масло от грейпфрут за отслабване, особено тези с ниско качество, които може да съдържат опасни добавки или химични разредители. Не приемайте етерично масло от грейпфрут перорално – това е много опасно и потенциално токсично. Консумацията на масло от грейпфрут може да стимулира свръхстимулацията на жлъчния мехур и да причини спазми и сериозни проблеми с храносмилането, като камъни в жлъчката или промени в жлъчните пътища.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Източници: https://www.healthline.com/nutrition/grapefruit-essential-oil#TOC_TITLE_HDR_9,https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/grapefruit-essential-oil-benefits-uses-and-recipes.html, www.aromaweb.com, Wikipedia
Написа и преведе: Кремена Петрова
Снимки: Adobe Stock, Primavera Life, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Етерични масла

Статии за Етерични масла | MAKASA.ORG

6 ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ

6 ползи от етеричното масло от грейпфрут | MAKASA.ORG

Етеричното масло от грейпфрут се прилага успешно в ароматерапията за потискане на апетита и преумората. Етеричното масло от грейпфрут се прилага успешно в ароматерапията за потискане на апетита и преумората. 2022-08-12T17:32:09+03:00 6 ПОЛЗИ ОТ ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ

<p><span style="font-weight: 400;">Знаете ли, че консумирането на грейпфрут може да помогне в диетата ви за загуба на тегло? <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-greypfrut-bio-5-ml-primavera">Етеричното масло от грейпфрут</a> се прилага успешно в ароматерапията за потискане на апетита и преумората. Счита се за естествен борец срещу стреса, маслото има и добро противовъзпалително, и антиканцерогенно действие.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><span>Като едно от най-универсалните етерични масла, ароматът на маслото от грейпфрут е сладък, свеж с лека горчива нотка, малко по-различен от вкуса на самия плод. Има характерния тръпчиво енергичен аромат на цитрусови плодове, поради което често се използва за направата на натурални почистващи продукти за домакинството, както и домашно приготвени сапуни или козметика.</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от грейпфрут се добива от кората на плода<em> Citrus Paradisi</em>, която съдържа набор от полезни летливи съединения.&nbsp;При този метод &bdquo;джобовете&ldquo;, където се складира етеричното масло се разкъсват, тъй като кората е изложена на високо механично налягане. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото на грейпфрута е разположено по-дълбоко в кората му, отколкото в другите цитрусови плодове. Това е причината и маслото от грейпфрут да бъде по-трудно за извличане, което допринася и за по-високата му цена в сравнение с <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-limon">етеричните масла от лимон</a> или портокал.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Основната химическа съставка на маслото от грейпфрут е лимоненът (limonene). Лимоненът е монотерпен, който е общ за цитрусовите масла. В <span>контролирани лабораторни изследвания</span> демонстрира множество пречистващи свойства и антиоксидантна активност. Смята се, че лимоненът играе важна роля в ефектите за подобряване на настроението, често приписвани на етеричните масла в ароматерапевтичните практики.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-greypfrut-bio-5-ml-primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/grapefruit-essential-oil.jpg" class="alignleft" width="271" height="415" /></a>Маслото от грейпфрут обикновено се използва като връхна или средна нотка в парфюмерията и се съчетава добре с други цитрусови масла. Добре се допълва от&nbsp; етерични масла от различни подправки, босилек, мента, кедър, лавандула, иланг-иланг, розмарин, кипарис, тамян и здравец.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400; font-size: 14pt; color: #99cc00;">Какво представлява етеричното масло от грейпфрут?&nbsp;</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от грейпфрут е мощен екстракт, извлечен от растението грейпфрут </span><i><span style="font-weight: 400;">Citrus paradisi.&nbsp;</span></i><span style="font-weight: 400;">Ползите от етерично масло от грейпфрут включват:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Дезинфекцира различни повърхности.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Спомага за преодоляване на депресията.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Стимулира имунната система.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Спомага за намаляване на задържането на течности.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Ограничава желанието за консумация на захар и сладка храна.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Помага в диети за загуба на тегло.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от грейпфрут е с високо съдържание на антиоксиданти и фитохимикали, които намаляват оксидативния стрес и възпалението в организма, които са причина за различни заболявания. Много от предимствата на етеричното масло от грейпфрут се дължат на една от основните му съставки &ndash; <em>limonene</em> (който съставлява около 88% до 95% от маслото). Известно е, че лимоненът е фитохимикал, който предпазва ДНК и клетките от увреждане. Освен лимонен, етеричното масло от грейпфрут съдържа и други мощни антиоксиданти, включително витамин С, мирцен, терпинен, пинен и цитронелол. <span style="font-size: 10pt; color: #999999;">(</span></span><span style="font-size: 10pt; color: #999999;"><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15862904"><span style="font-weight: 400;">1</span></a><span style="font-weight: 400;">)</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-често маслото от грейпфрут намира приложение за облекчаване на</span><b>&nbsp;</b>инфекции на гърлото и дихателните пътища<span style="font-weight: 400;">, умора, мускулни болки, често и в мехлеми&nbsp;</span>за облекчаване на артрит<span style="font-weight: 400;">. Маслото помага за повишаване на енергията и метаболизма, освен това може да помогне за ограничаване на желанието за захар.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Като естествен детоксикиращ агент, маслото от грейпфрут може да помогне за пречистване на </span>черния дроб<span style="font-weight: 400;"> от токсини. Масажът с етерично масло от грейпфрут може да активира лимфната система и да спомогне за контрола за задържане на течности в организма.</span></p> <h2><span style="font-size: 14pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">6 ползи от етеричното масло от грейпфрут</span></strong></span></h2> <p><strong><span style="color: #99cc00;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/makasa-blog-grapefruit-oil.jpg" /></span></strong></p> <h3><span style="font-size: 10pt;"><strong><span style="color: #99cc00;">1. <span style="font-size: 12pt;">Помага за увеличаване на загубата на тегло</span></span></strong></span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Чували ли сте някога, че грейпфрутът е полезен плод, който трябва да бъде включен в диетата за отслабване и при изгаряне на мазнини? Е, това е така, защото някои от активните му съставки работят за&nbsp; засилване на метаболизма и намаляване на апетита. Известно е, че когато се вдишва или прилага локално, етеричното масло от грейпфрут намалява апетита и глада.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се, използването само на масло от грейпфрут не е вълшебната пръчица, с която ще свалите 10 килограма. Когато го включите в общия си план за промяна в диетата и начина на живот, маслото може да бъде от полза.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от грейпфрут действа като отличен диуретик и лимфен стимулант. Това е една от причините да се включва в много кремове и смеси против целулит, които се прилагат и за сухо четкане.&nbsp;</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><b>2. Действа като естествен антибактериален агент</b></span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от грейпфрут има антимикробни ефекти, които помагат за намаляване или елиминиране на вредните щамове бактерии. Изследванията показват, че маслото от грейпфрут може дори да се бори със силни бактериални щамове, които са отговорни за болести, причинени от храната, включително E. Coli и салмонела. ( </span><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165191"><span style="font-weight: 400;">2</span></a><span style="font-weight: 400;"> )</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Грейпфрутът се използва и за убиване на кожни или вътрешни бактерии и гъбички, борба с мухъла, при консервиране на храна и дори дезинфекция на вода.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Лабораторно проучване, публикувано в </span><i><span style="font-weight: 400;">Journal of Alternative and Complementary Medicine</span></i><span style="font-weight: 400;"> , установява, че когато екстрактът от семена на грейпфрут е тестван срещу 67 различни биотипа, които са както грам-положителни, така и грам-отрицателни организми, той показва антибактериални свойства срещу всички тях. ( </span><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165190">3</a><span style="font-weight: 400;"> )</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><b>3. Помага за намаляване на стреса&nbsp;</b></span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ароматът на етеричното масло от грейпфрут ободрява, успокоява и избистря. Известно е, че </span><span style="color: #99cc00;"><b>облекчава стреса</b></span><span style="font-weight: 400;"> и предизвиква усещане за спокойствие.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Изследванията показват, че вдишването на масло от грейпфрут или използването му за ароматерапия в дома ви може да помогне за повече спокойствие. Ароматът на етерично масло от грейпфрут може бързо да предизвика мозъчна дейност, която участва в контролирането на емоционалните реакции.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Проучване от 2002 г., публикувано в </span><i><span style="font-weight: 400;">Journal of Japanese Pharmacology</span></i><span style="font-weight: 400;"> , изследва ефектите от вдишването на аромат на масло от грейпфрут върху симпатиковата мозъчна активност при възрастни. То установява, че маслото от грейпфрут (заедно с други етерични масла като </span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-lyutiva-menta-demeter-primavera"><b>масло от мента</b></a><span style="font-weight: 400;">, естрагон, копър и</span><span style="color: #000000;">&nbsp;роза</span><span style="font-weight: 400;">) значително повлиява мозъчната активност и насърчава успокоението. ( </span><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499579">4</a><span style="font-weight: 400;"> )</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><b>4. Намалява желанието за захар</b></span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Имате ли чувството, че често имате нужда от нещо сладко за хапване? Маслото от грейпфрут може да помогне за намаляване на желанието за консумация на захар и да помогне при борбата с пристрастяването към захарта. Доказано е , че лимоненът, един от основните компоненти в маслото от грейпфрут, балансира нивата на кръвната захар и намалява апетита. ( </span><a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Autonomic_nervous_system">5</a><span style="font-weight: 400;"> )</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><b>5. Засилва кръвообращението и намалява възпалението</b></span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Висококачествените цитрусови етерични масла са известни със способността си да помагат за намаляване на възпалението и увеличаване на притока на кръв. Ефектът на грейпфрута за разширяване на кръвоносните съдове може да бъде полезен като&nbsp; натурално средство за облекчение на главоболие, подуване на корема, умора и мускулни болки.</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><b>6. Действа като естествен енергизатор и повишава настроението</b></span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Като едно от най-популярните масла, използвани в ароматерапията, маслото от грейпфрут може да увеличи умствения ви фокус и да ви ободри. При вдишване стимулиращи му свойства го правят ефективно за намаляване на главоболието, сънливостта, мозъчна мъгла, умствена умора и дори лошо настроение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маслото от грейпфрут може да бъде полезно за об</span>лекчение на симптоми,<span style="font-weight: 400;"> като слаба мотивация, болки и мудност. Някои хора обичат да използват грейпфрут като лек, натурален антидепресант, тъй като може да повиши бдителността, като същевременно успокоява нервите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Цитрусовите аромати са доказали, че помагат за възстановяване на предизвиканото от стрес имуносупресия и предизвикват спокойно поведение.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400; color: #99cc00; font-size: 14pt;">Как да прилагате у дома етерично масло от грейпфрут</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Може да използвате етеричното масло от грейпфрут, чрез дифузиране за ароматерапия или локално на кожата за масажи и други козметични процедури . Предлагаме ви кратка разбивка на най-добрите начини за безопасно и ефективно използване на масло от грейпфрут:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Ароматерапия</b></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">:</span> Маслото от грейпфрут може да се дифузира във вашия дом с помощта на качествен <a href="https://makasa.org/product/ultrazvukov-difuzer">арома дифузер</a> или да се вдишва директно от бутилката. Опитайте този метод, като вдишвате изпарения от грейпфрут, за да помогнете на тялото да се освободи от подуване в корема и задържане на вода, при леко главоболие, натрупен през деня стрес или депресивни състояния.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="color: #99cc00;"><b>Локално:</b></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Когато използвате масло от грейпфрут върху кожата си, то трябва да се разреди задължително с базово масло, като <a href="https://makasa.org/article/bademovo-maslo-svoystva">бадемово масло</a> или <a href="https://makasa.org/article/10-polzi-na-masloto-ot-jojoba">масло от жожоба</a>. Комбинирайте двете и след това ги втрийте на кожата при болки в мускули или корема, за да подобрите храносмилането.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Ето най-добрите употреби на етерично масло от грейпфрут:</span></p> <ol> <li><span style="color: #99cc00;"><b>За да намалите желанието за похавапне и&nbsp;<span>да облекчите натрупания стрес</span></b></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">:</span> Дифузирайте 5 капки в офиса или дома. Масажирайте 2-3 капки на гърдите и китките си (разредете предварително в базово масло).</span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><b>За да елиминирате неприятните миризми</b></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">:</span> За да се отървете от неприятните миризми във вашата кухня, уреди и банята, дифузирайте 5 капки масло от грейпфрут заедно с други цитрусови аромати, като </span>етерично масло от лимон<span style="font-weight: 400;"> и </span>портокал<span style="font-weight: 400;">. Докато домът ви се изпълва с чист аромат, ще се елиминират и бактериите, Освен това можете да използвате малко количество етерично масло от грейпфрут върху дървени повърхности, плотове, подове или в домакински уреди, за да убиете бактериите и миризмата по естествен път.</span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><b> Подобрете кръвообращението</b></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">:</span> Смесете 2-3 капки масло от грейпфрут към морска сол или мед. Добвате сместта към вечерна вана или намажете 1-2 капки върху китките си.</span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><b> Подпомага храносмилането</b></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">:</span> Направете си домашен лосион за масаж с 3&ndash;5 капки масло от грейпфрут в 30 мл бадемово масло. След това разтрийте сместа върху корема си, за да подпомогнете храносмилането.</span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><b> Подобрете настроението си</b></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #99cc00;">:</span> Вдишайте масло от грейпфрут директно от бутилката, дифузирайте 5 капки у дома или на работа или втрийте 2-3 капки върху китките си.</span></li> </ol> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от грейпфрут работи добре с много други масла в зависимост от това за какво го използвате. Смесете го с <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bosilek-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">етерично&nbsp;<span style="color: #99cc00;">масло от </span></a></span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bosilek-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #99cc00;"><b>босилек</b></span></a><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-bosilek-polzi-za-zdraveto"><span style="color: #99cc00;"><b>,</b></span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;портокалово масло, масло от мента, <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bergamot-bio-5-ml-primavera">етерично масло от </a></span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bergamot-bio-5-ml-primavera">бергамот</a><span style="font-weight: 400;"><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-bergamot-bio-5-ml-primavera">,</a> <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-evkalipt-globulus-bio-primavera" target="_blank" rel="noopener">масло от евкалипт,</a><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo" target="_blank" rel="noopener"> масло от </a></span><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo" target="_blank" rel="noopener"><b>чаено дърво</b></a><span style="font-weight: 400;"> или етерично масло от лимон. Имайте предвид, че всички цитрусови етерични масла са силно концентрирани и са пълни със здравословни киселинни свойства. Поради това ви препоръчваме да използвате стъклени съдове, когато ги съхранявате, за да не изядат пластмасата.</span></p> <h5><span style="font-weight: 400;">Предпазни мерки при употребата на масло от грейпфрут</span></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Етеричното масло от грейпфрут се счита за безопасно, но може да взаимодейства с определени лекарства, включително антидепресанти и лекарства за кръвно налягане. Преди да добавите грейпфрут към вашата диета или да използвате масло от грейпфрут като естествено лечебно средство, консултирайте се с вашия личен лекар, ако приемате лекарства или имате чувствителна кожа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така трябва да избягвате пряко излагане на слънце веднага след локално използване на масло от грейпфрут, тъй като някои цитрусови масла могат да увеличат фоточувствителността. Когато използвате маслото върху кожата си, изчакайте поне 24 часа, преди да излезете на слънце.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И накрая, избягвате подвеждаща информация в интернет относно използването на големи количества масло от грейпфрут за отслабване, особено тези с ниско качество, които може да съдържат опасни добавки или химични разредители. </span><span style="color: #99cc00;"><b>Не приемайте етерично масло от грейпфрут перорално </b></span><span style="font-weight: 400;">&ndash; това е много опасно и потенциално токсично. Консумацията на масло от грейпфрут може да стимулира свръхстимулацията на жлъчния мехур и да причини спазми и сериозни проблеми с храносмилането, като камъни в жлъчката или промени в жлъчните пътища.</span></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-rimska-layka-polzi-i-prilojeniya">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИМСКА ЛАЙКА &ndash; ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-mashterka-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-rozmarin-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/kakaovo-maslo-polzi-za-kojata">КАКАОВО МАСЛО &ndash; ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА</a><a href="https://makasa.org/article/lavandula-eterichnoto-maslo-na-drevnostta"></a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ПРИЛОЖЕНИЯ И ПОЛЗИ В АРОМАТЕРАПИЯТА</a></span><br /><span style="color: #99cc00;"></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> <p><span><em></em></span></p> <p><span><a href="https://makasa.org/page/primavera-organic-skincare"><em><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-organic-skincare-banner.jpg" /></em></a></span></p> </div> <p><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Източници: https://www.healthline.com/nutrition/grapefruit-essential-oil#TOC_TITLE_HDR_9,https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/grapefruit-essential-oil-benefits-uses-and-recipes.html, www.aromaweb.com, Wikipedia</em><br /><em>Написа и преведе: Кремена Петрова</em><br /><em>Снимки: Adobe Stock, Primavera Life, всички права запазени</em><br /></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки