5 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ПОМОЩ ПРИ УХАПВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ

5 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ПОМОЩ ПРИ УХАПВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ
14 юли 2021

В топлите сезони, когато прекарваме повече време навън, ни се е случвало да пропуснем да се предпазим от досадните насекоми. Когато ни ухапе комар, той засмуква малко количество от нашата кръв, като едновременно с това инжектира част от собствената си слюнка в кожата ни. Това чуждо вещество кара тялото ни да освобождава хистамин. По този начин тялото ни защитава чрез имунитета, което пък води до сърбеж и подуване на ухапаното място. 

В тези ситуации на помощ идват етеричните масла, които могат да бъдат много ефективни при ухапвания и различни кожни раздразнения.Ефективността им се дължи на свойството да неутрализират бактериите и микроорганизмите, навлезли в кожата при ухапването. Успокояват и предпазват от инфекции. 

Ето и няколко ФАКТА за въздействието на етеричните масла при ухапване от насекоми: 

 

 • Изключително важно е етеричното масло да бъде правилно разредено с базово масло, преди нанасяне върху кожата;
 • Етеричните масла със силни антимикробни свойства могат да намалят риска от развитие на инфекция;
 • Противовъзпалителните масла могат да променят начина, по който тялото реагира на ухапванията от насекоми, да намалят сърбежа;
 • Въпреки чудотворните им свойства, препоръчваме на тези от вас, които страдат от различни алергии, да избягвате употребата на етерични масла.

 

Кои са подходящите етерични масла при ухапвания от насекоми?

 

Има много етерични масла, които могат да помогнат за облекчение на ухапвания от насекоми.Подбрали сме 5 от тях, които лично сме изпробвали и знаем, че действат безотказно:

 

Етерично масло от чаено дърво

 

Етерично масло от чаено дървоЕтеричното масло от чаено дърво е известно със своите болкоуспокояващи, потушаващи подувания и сърбежи по кожата качества. Благодарение на антимикробните си свойства, спомага за предотвратяване разпространението на бактериите. Намалява риска от инфекция, отличен избор за децата. 

Изследванията също така показват (1), че маслото от чаено дърво може да действа, като естествен антихистамин. Антихистамините намаляват активността на хистаминовите рецептори в тялото, които играят роля при алергични реакции и сърбеж.

 

Етерично масло от лавандула

 

Нейно величество лавандулата, е популярна със своите облекчаващи кожата различни раздразнения, при ухапвания, рани, натъртвания и други. Освен че подобрява настроението и има успокояващ ефект, лавандуловото масло може също да помогне за намаляване на болката и сърбежа при ухапвания от комари. Лавандулата действа болкоуспокояващо и при ухапвания и ужилвания от насекоми, като мравки и пчели.

 

Етерично масло от босилек

 

Босилекът е нежно противовъзпалително масло, което може да помогне при различни дразнения. Антимикробните свойства в растението, спомагат за предотвратяване на инфекции. Чудесно етерично масло за всякакви ухапвания от насекоми, особено при ужилвания от пчели и оси.

 

Проучване от 2013 г. (1) документира забележителни противовъзпалителни качества в босилека. Въпреки че изследването е тествало само мишки, е установено, че етеричното масло помага за облекчаване на артритни симптоми на възпаление . Противовъзпалителни свойства се откриват в много разновидности, включително сладък босилек, тайландски босилек и свещен босилек .

 

Етерично масло от римска или немска лайка

 

Лайката е ценена в традиционната медицина, заради нейните успокоителни и лечебни свойства. Именно те са полезни и могат да помогнат и при сърбеж, свързан с ухапвания и ужилвания от насекоми. 

Няколко проучвания показват, че лайката има противовъзпалителни свойства. Това означава, че може да помогне при леки алергични реакции, както и при сърбеж и парене, свързани с повечето ухапвания и ужилвания от насекоми.

 

Етерично масло от безсмъртниче

 

Етерично масло от безсмъртниче Етеричното масло от безсмъртниче е популярно със свойството си да подпомага естественото възстановяване на епидермиса. Маслото е отличен антиоксидант, има високи антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. 

Можете да го прилагате за облекчение на подуванията и зачервяванията причинени от ухапване. Съчетайте го с друго масло, като лавандула например, за да облекчите и сърбежа.

 

 

 

В допълнение

 

 

 

Флорална вода от Хамамелис

 

Флоралната вода от хамамелис на PRIMAVERA се дестилира от листата и стъблата на растението Hamamelis virginiana. Хамамелисът може да успокои ухапванията, като се бори с бактериите и поддържа кожата чиста. Хамамелисът също се използва за облекчение на различни възпаления и натъртвания. В миналото билката е използвана от индианците в Северна Америка, с която лекували предимно раните си и различни видове кожни заболявания. Поради съдържанието си на танини, особено в листата, растението действа кръвоспиращо и стягащо, благоприятства при подувания и други раздразнения.

Минималното ѝ съдържание на алкохол (14%) позволява добавянето на етерични масла е нея. Можете да я обогатите и да я използвате като облекчаващ спрей.

 

 

Как да използваме етеричните масла при ухапвания от насекоми

 

Начинът, по който ще използвате етеричните масла за облекчение от ухапванията,, зависи изцяло от вашите предпочитания. Не забравяйте винаги да разреждате правилно и да спазвате препоръките за безопасност от производителите. Доверете се само на висококачествени етерични масла, ние ви препоръчваме немската компания PRIMAVERA.  

Обичайните смеси могат да бъдат под формата на спрей, мехлем или лосион в рол-он бутилка. Ето и някой лесни методи за нанасяне на маслата при ухапвания.

 

 

Локално приложение

 

Избягвайте директното нанасяне на етерични масла върху кожата. То може да причини парене по кожата и да влоши още повече симптомите на ухапването. Разредете етерично масло в носител/базово масло – за възрастни направете 3% разтвор (6 капки на 10 мл базово масло). За повече удобство използвайте рол-он шише за лесно нанасяне. За приложение на деца, разреждайте повече, максимум 0,5% разтвор или 1–2 капки на 10 мл базово масло.

Винаги следвайте правилата за безопасност при използване на етерични масла, за които можете да прочетете повече ТУК.

Повече съвети за приложение на етеричните масла при деца, прочетете в нашата статия ТУК.

 

Направете си спрей с флорална вода PRIMAVERA

 

Хидрозолите на PRIMAVERA са произведени, чрез внимателен подбор и дестилация на ароматните растения. Водите съдържат по-малко количество етерично масло и водоразтворими компоненти на растението, поради което ароматът им не е толкова силен. Минималното съдържание на органичен алкохол (14%) позволява смесване и добавяне на етерични масла към флоралните води.

 

Всяка от флоралните води на Primavera има специфично предназначение и спомага при грижата за кожата. Препоръчваме ви вода от Лавандула, която да обогатите с чаено дърво и още няколко капки масло от фина лавандула. Така ще имате ароматерапевтичен спрей за облекчение на всякакви сърбежи и кожни раздразнения. На 100 мл можете да добавите максимум 30 капки етерично масло, сместа е за възрастни.

 

Облекчаващ мехлем

 

Можете да създадете свой собствен мехлем с етерични масла и има няколко начина да направите това. Добавете няколко капки етерично масло към базово масло, като кокосово масло или масло от карите, масло от жожоба, арган, бадем. Можете да съчетаете с пчелен восък, но предварително трябва да го втечните на водна баня. Пчелният восък има антибактериално свойство и се разтапя при температура от около 65–70 градуса. 

В бурканче с тъмно стъкло 30 мл, можете да добавите до 6 капки етерично масло (това е 1% разтвор).

 

 

Масла, които е добре да се избягват

 

Избягвайте да използвате следните масла след ухапване от насекоми или ако кожата е разранена. Те са силно алергенни, трябва да се разреждат силно и някой от тях имат затоплящ ефект, който може да влоши състоянието на кожата ви:

 • бахар
 • дафинов лист
 • канела
 • карамфил
 • копър
 • риган
 • мащерка

 

Жените, които са бременни или кърмят, трябва да се консултират със своя лекар, преди да нанасят етерични масла върху кожата си.

 

 

Когато маслата не са достатъчни

 

Понякога етеричните масла не са достатъчни за лечение на болката и сърбежа при ухапвания от насекоми.  

Ако ухапването стане много подуто или започне да се стича течност от него, това е сигнал, че трябва незабавно да се обърнете към вашия личен лекар. 

Хората, които изпитват тежки алергични реакции, които причиняват задух, зачервяване, обрив или повръщане, трябва да потърсят спешна помощ. 

 

 

Превенция за дома

 

Насекомите безспорно могат да бъдат голяма досада. Особенно неприятни са за  хора, които имат чувствителна или суха кожа. Етеричните масла предлагат просто противоотрова. 

Някои етерични масла могат да помогнат като цяло да се предотвратят ухапвания от насекоми. Етеричните масла от лимонов евкалипт и цитронела имат способността естествено да отблъснат комарите и някои други насекоми.

За да предпазите помещението можете да ги дифузирате, а за предотвратяване на ухапване е необходимо да бъдат смесени с базово масло преди нанасяне върху кожата.

 

Primavera-life-aromatherapy

 

-----------------

Източници
Wikipediа
(1) https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X13500614
https://www.healthline.com/health/essential-oil-for-bug-bites#best-essential-oils
https://www.byrdie.com/essential-oils-mosquito-bites-5069951

Написа Кремена Петрова, превод Magma-Digital Marketing Agency
Снимки: Depositphotos, Primavera Life, всички права запазени

 

Дали ароматите имат общо с нашата звездна карта и долко зодията ни може да бъде решаваща при избора ни на етерично масло.

прочети още

Могат ли етеричните масла да помогнат и да направят прехода към училищните занимания възможно най-плавен за вашето дете?

прочети още

Колко безопасни са етеричните масла за нашите домашни любимци и как им въздействат

прочети още

Непознатото красиво растение лавдан, известно още като скална роза и неговите полезни свойства

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за пасивната дифузия и къде да я прилагаме

прочети още

Изключително хидратиращо, овлажняващо и обновяващо течно злато за нашата кожа и коса.

прочети още

Полезни свойства, ползи за здравето и употреба на екзотичното абсолю от горска теменуга.

прочети още

Полезни съвети за употреба и рецепти с алое вера за красива кожа, които можем да направим и удома.

прочети още

Кои етерични масла можете да използвате върху раната си и как да ги приложите? Какво е действието им и как можете да ги комбинирате за най-добър ефект? 

прочети още

Полезни съвети, употреба и предимства на завладяващия аромат на абсолю от жасмин в ароматерапията.

прочети още

Изненадващи ползи за тялото и ума и интересни факти за етеричното масло от ветивер

прочети още

Полезен натурален овлажнител, богат на витамини C и Е, който подсилва естественото хидратиране – за по-здрави кожа и коса.

прочети още

Ръководство за минералните слънцезащитни продукти, на които може да се доверите. Защо е важна слънцезащитата да бъде безопасна не само за нас, но и за природата.

прочети още

Какво е абсолю (абсолют), как можем да го прилагаме у дома и какви са предимствата му пред етеричните масла. Полезни съвети в света на магичните аромати!

прочети още

Етерични масла PRIMAVERA със свежо и иглолистно ухание, които влияят благотворно не само на тялото, но и на душата ни.

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Етерични масла и арома продукти, които се извличат внимателно и се обработват в хармония с природата.

прочети още

Представяме ви компаниите, с които работим успешно вече две години! Започваме с ИКАРОВ и техният 30-годишен юбилей.

прочети още

Няколко лесни и бързи трика за красота с натурални масла, с които можете да развихрите своята креативност

прочети още

Общи насоки при употреба на етерични масла на деца и как да ги използваме безопасно

прочети още

Meloncello е блогът на био магазин МаКаСа, където ще споделяме интересни и полезни неща за един по-природoсъобразен живот.

прочети още

Как да изберем висококачествен дифузер за нашия дом или офис? Наръчник за начинаещи.

прочети още

Силният антиоксидант, който помага срещу свободните радикали. Имуностимулантът с мощен противовъзпалителен ефект

прочети още

Как да си направим бленд или синергия? Наръчник за смесване на етеричните масла и тяхната класификация.

прочети още

Да разкажем за популярния аналгетик, който облекчава болка, като главоболие, мускулни болки и различни възпаления и същевремнно има ободряващ енергизиращ аромат.

прочети още

Превърнете студените зимните дни в най-прекрасните празнични моменти с нашите предложения за Коледни аромати!

прочети още

Един от най-популярните аналгетици и антисептици, масло с изключителни противовъзпалителни свойства.

прочети още

Всички обичаме етеричните масла и ароматерапията, но знаем ли, как правилно да съхраняваме своята ароматерапевтична колекция?

прочети още

В тази статия ще разгледаме няколко от най-популярните видове евкалиптови масла, който можете да намерите и в био магазин МаКаСа.

прочети още

Кои масла да използваме и как да си направим първите рецепти за домашни почистващи препарати с етерични масла.

прочети още

Древните гърци и римляни, смятали боровата смола за едно от най-добрите средства за лечение на простудни заболявания.

прочети още

Едно от най-често използваните етерични масла, което разполага със страхотни лечебни качества. Има антибактериално действие с широк спектър на действие.

прочети още

7 етерични масла, с които можем да подсилим имуната ситема. Рецепти за домашни блендове в арома дифузери за здравословен начин на живот!

прочети още

Най-обичаното и популярно етерично масло в ароматерапията, с неповторимо ухание, което има хиляди приложения.

прочети още

За полезните свойства на чистото нерафинирано кокосво масло, богато на антиоксиданти, които я предпазват от свободните радикали, които нарушават нейната еластичност.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла в домашни условия

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Насоки за безопасност, които трябва да следваме, когато употребяваме етерични масла и продукти, получени от тях.

прочети още

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Етерични масла, които не са толкова популярни, но заслужават нашето внимание.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични цитрусови масла и тяхното приложение у дома, в дифузер или за домашна козметика

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още