10 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА С НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА

10 ЕТЕРИЧНИ МАСЛА С НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
26 август 2020

Повечето от нас, които обичаме ароматерапията и етеричните масла, сме чували за лавандула, чаено дърво, бор, евкалипт, тамян, безсмъртниче, мандарина и техните благоприятни свойства. Прекрасни масла, част от личната ни ароматна колекция, които успокояват, усилват имунната ни система или просто ухаят невероятно!

 

Но в света на ароматерапията има и други етерични масла, които заслужават нашето внимание. В тази статия сме подбрали 10 от тях, които не са толкова популярни, но имат също толкова прекрасни лечебни свойства, колкото останалите. Всички те, се предлагат в био магазин МаКаСа.

 

 

 

Палисандър

 

  • Ботаническо име: Aniba Rosaeodora
  • Откъде произлиза и как се добива?

Маслото се добива от дървесината на Aniba rosaeodora, която се нарязва и след това се дестилира на пара. Богато е на линалол (linalool), химично вещество, чиито деривати са високо оценени в парфюмерийната индустрия.

  • Аромат и интересни факти

Етеричното масло от палисандър притежава фин, но изненадващо сладък, дървесен, плодов аромат, наподобяващ деликатна свежа роза. Поради тази причина също се нарича и розово дърво.

  • Защо е толкова специално?

Скъпоценното масло от палисандър е толкова ценно, заради забележителните си противоинфекциозни свойства – при бактериални, вирусни и гъбични инфекции. 

Локално козметично – намира приложение в козметиката за регенериране на кожата. Подпомага лечението на белези и стрии, на уморена кожа, намалява появата на бръчки. Особено благоприятства при кожа склонна към акне. 

Подходящо е при депресивни състояния, стрес, тревожност или умора. Комбинира се приятно с други етерични масла, като тамян, розмарин и мандарина.

Предимства

  • Уравновесява нервната система
  • Тонизира и балансира кожата
  • Подпомага при леки болки и възпаления
  • Спомага за регулиране омазняването на скалпа 
  • Засилва имунната система при борба с вируси и бактерии

 

Как да го използвате?

Препоръчваме ви този ароматен бленд с палисандър и мандарина, който можете да носите в чантата и винаги да освежавате кожата си:

Смесете всички съставки в стъклена  бутилка с рол-он. Разклатете добре и нанесете малко количество върху сгъвката на лакътя, за да проверите, своята индивидуална поносимост към маслата. ако кожата ви не покаже реакция, може да и приложите на шията, зад ушите и на китките на ръцете.

Вече имате прекрасен, натурален парфюм! 

Палисандър можете да намерите в био магазин МаКаСа и под формата на хидрозол. Той няма нужда от разреждане, можете да използвате директно. 

 

 

Петитгрейн

 

  • Ботаническо име: Citrus aurantium (orange leaf)
  • Откъде произлиза и как се добива?

Ах, красивият и свеж петитгрейн... Това е едно от любимите ни масла, заедно с етерично масло от нероли. Произвеждат се от едно и също дърво, но петитгрейн идва от листата и клоните на горчивото цитрусово дърво, докато нероли се добива от нежните цветчета.

  • Аромат и интересни факти

Притежава свеж, зелен, остър аромат с цитрусови нотки. През 18-ти век се използва в производството на парфюми, като връхна нотка. Буквално преведено, petit grain означава „малко зърно“. Името му произлиза от древни времена, когато малките и незрели портокали са били използвани за производството на това масло.

  • Защо е толкова специално?

Етеричното масло от петитгрейн е особено подящо за мазна и склонна към омазняване кожа. Спомага за свиване на разширените пори и за регулиране на себума. Повлиява добре при безсъние, тревожност и нервно напрежение.

Предимства

  • Действа енергизиращо, успокоява нервите, тревогата и безпокойството.
  • Облекчава безсънието.
  • Има дълбоко почистващо действие.
  • Много подходящо за грижа при мазна и акнетична кожа.

 

Как да го използвате?

Любимo нежно етеричното масло от петитгрейн, което е чудесно при комбинирана, мазна и акнетична кожа. Ефективното масло, може да помогне предотвратяването на поява на петна или за намаляне на мазния себум. Ето и рецепта за серум при мазна кожа. Смесете в стъклена шише с пипета:

Нанасяйте след баня на добре почистена кожа, като внимавате да не попадне в очите. Не забравяйте, винаги преди това, да направите тест за чувствитлност в сгъвката на лакътя. 

 

 

Майорана

 

  • Ботаническо име:  Origanum Marjorana
  • Откъде произлиза и как се добива?

Майорана е тревисто растение с червени или бели цветове и характерен силен аромат (сроден на ригана). Отглежда се предимно в Средиземноморието и Северна Африка. Получава се, чрез парна дестилация на цветята на растениетоПолзва се, както като подправка и билка, така и за целите на парфюмерията.

  • Аромат и интересни факти

Маслото е безцветно с топлата си, леко пикантна миризма. Майораната, както дафиновото дърво са били свещени растения в древността. Те се използвали особено много през Средните векове и главно за лекуване на епилепсия и женски болести. 

  • Защо е толкова специално?

Етеричното масло от майорана е известно със спазмолитичното си, антисептично, съдоразширяващо действие. Когато се разрежда в базово масло и се масажира върху корема, може да помогне за осигуряване на облекчение от менструални болки. Има и отлични болкоуспокояващи свойства – действа благоприятно при болки в мускулите, ревматични болки, навяхвания и спазми. Заради характерния си билков аромат, има успокояващо действие при дихателни проблеми, като астма и задух. 

 

Предимства

  • спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо действие, стимулира храносмилането
  • успокояващо действие при дихателни проблеми, като астма и задух.

 

Как да го използвате?

При стомашни проблеми, можете да си направите прекрасен мехлем с майорана. Разредете етеричното масло до 2-5% в любимото си базово масло (например жожоба) и внимателно масажирайте върху корема си по посока на часовниковата стрелка. Ако желаете, можете да смесите майорана с други ет. масла, за които е известно, че помагат при менструални смущения, като салвия и хидрозол давана.

 

 

Перуански балсам Толу

 

  • Ботаническо име:  Myroxylon Balsamum
  • Откъде произлиза и как се добива?

Перуанският балсам Толу, известен също като балсам за рани, расте в Централна Америка. Балсамът Толу има силни лечебни свойства, и се извлича подобно смола от балсамовото дърво myroxylon. 

  • Аромат и интересни факти

Ароматът на балсам Толу е деликатен, много приятно балсамов, топъл, кехлибарено смолист, прахообразен с леки дървесни нотки. Прекрасно масло, все едно комбинация между Бензоена смола и Ванилия.

  • Защо е толкова специално?

Като съставка в традиционната медицина, балсамът Толу се използва за лечение на инфекциозни заболявания и ускоряване на зарастването на рани. Етеричното масло от Перуански балсам Толу действа антисептично и противовъзпалително и се използва за лечение при рани и екземи. Внимавайте, не трябва да се използва в лечението на деца и за дълъг период. 

Действа като стимулант и антисептично в продукти за грижа за кожата и е подходящ за лечение на екземи и малки рани, но също така и за грижа за зряла и суха, напукана кожа.

 

Предимства

  • Помага с антисептично си действие при кожни раздразнения, рани, екземи.
  • Ефективен е при нервност, стрес и вътрешен дисбаланс.
  • Подходящ при грижа за зряла, суха и напукана кожа.

 

Как да го използвате?

Направете серум за подхранване на кожата. Ще ви бъдат необходими: 

Смесете всички съставки в стъклена бутилка с пипета. Разклатете добре и нанесете малко количество върху сгъвката на лакътя, за да проверите, своята индивидуална поносимост към маслата. Ако кожата ви не покаже реакция, може да и приложите серума след всяка баня на добре почистена кожа. Серумът е подходящ за зряла и комбинирана кожа.

 

 

Бензоена смола

 

  • Ботаническо име: Styrax Benzoe
  • Откъде произлиза и как се добива?

Бензоената смола се получава от кората на дървото „Styrax tonkinensis“. Необходимо е много време за добив на бензоена смола, тъй като дървото може да бъде обработвано, едва след като е навършило седем години!

  • Аромат и интересни факти

Интересно е, че има сладък, топъл и подобен на ванилия аромат. Бензоената смола е била много ценна съставка в миналото, заради своето богато и плътно ухание, което често е намирало приложение в парфюмерията. Използвал се е в древни и религиозни церемонии, тъй като хората вярвали, че мощният аромат – по-земен от ванилията и богат от сандалово дърво – може да прогони злите духове.

  • Защо е толкова специално?

Повечето хора не знаят, че освен с приятния си аромат, етерично масло от бензоена смола, има широкоспектърни свойства – за лечение и облекчение на ума и тялото. Маслото има така ценното в днешни времена противовъзпалително, диуретично, отхрачващо и седативно действие. 

 

Предимства

  • Помага при бронхит, кашлица, настинки,
  • Облекчава болки при ревматизъм, артрит, мускулни болки.
  • Има противовъзпалително, диуретично, отхрачващо и седативно действие.

 

Как да го използвате?

Направете си мехлем за облекчаване на ревматични болки.

Подходящо е и за инхалации с арома дифузер, просто добавете към водата: 

Вдишвайте около 15 минути парната инхалация и ще почувствате облекчение при настинка, кашлица, бронхит, запушен нос, респираторни алергии, ларингити и астма.

 

 

Каяпут

 

  • Ботаническо име: Melaleuca cajuputi
  • Откъде произлиза?

Каяпутът е роднина на чаено дърво (Melaleuca alternifolia)Извлича се, чрез парна дестилация от цветовете от растението. 

  • Аромат и интересни факти

Притежава свеж, дървесен аромат, напомнящи евкалипт и камфор с плодови нотки.

  • Защо е толкова специално?

Eтеричното масло от каяпут е едно от онези масла, които задължително трябва да имаме под ръка, когато настъпи сезона на настинките и грипа, особено подходящо е за употреба в дифузер. Подходящо за инхалации при настинки и инфекции на синусите, помага при дихателни проблеми, улеснява дишането и облекчава кашлицата по-добре от евкалипта.

Може да раздразни кожата, затова винаги трябва да се използва с повишено внимание и много добре разредено!

 

Предимства

  • Силни антибактериални свойства.
  • Помага при инхалации при настинки и инфекции на синусите, дихателни проблеми, улеснява дишането.
  • Облекчава кашлицата по-добре от евкалипта.

 

Как да го използвате?

Препоръчваме ви да го използвате само дифузно. До 2 капки в своя арома дифузер, съчетава се добре с етерично масло от евкалипт, чаено дърво и бор.

 

 

Хвойна плод 

 

  • Ботаническо име: Juniperus communis
  • Откъде произлиза?

Получава се, чрез парна дестилация на плодовете на хвойна.

  • Аромат и интересни факти

Има силен балсамов, дървесно-сладък, напомнящ борова гора аромат. Етеричното масло от хвойна се смесва добре с дървесни масла, като кедър, сандалово дърво и палисандър, както и други иглолистни дървета, като кипарис и ела. Хвойновите плодове са отговорни за придаването на отличителния вкус на джина.

  • Защо е толкова специално?

Етеричното масло плодове на хвойна е естествен антисептик. Едно от най-цените му качества е, свойството му да освежава и пречиства въздуха, и да убива микробите. Помага за облекчаване на стреса, без да има седативни ефекти, с които са известни градинския чай и лайката.

Предимства

  • Пречиства въздуха в стаята, убива микробите.
  • Подходящо за детокс на организма, има диуретично и пречитващо действие.
  • Много подхоящо масло за медитация.

 

Как да го използвате?

Препоръчваме ви да го използвате само дифузно. До 2 капки в своя арома дифузер, Съчетава се добре с етерично масло от сандалово дърво, кипарис, хималайски кедър, палисандър и бор.

 

 

Ветивер 

 

  • Ботаническо име:Vetiveria zizanoides
  • Откъде произлиза?

Етеричното масло от Ветивер се добива, чрез парна дестилация на корените на тропическата трева, която вирее в Индия, Шри Ланка. Традиционно тревата се използва и за много практични цели, включително изработка на рогозки и тъкане.

  • Аромат и интересни факти

Ветивер е много често използвана съставка в парфюмерията. Любопитен факт за ветивера е, че в зависимост от района, в който се отглежда, има различно ухание. Има много силен земен и дървесен аромат, приятен за сетивата.

  • Защо е толкова специално?

Етеричното масло от корените има прекрасни успокояващи свойства със седативен ефект. Локално е известно, като „масло на спокойствието“. Ветивер се използва в парфюмерийния бранш от много години, заради уникалния си аромат. Нужно само капка, за да ухае цялата ви стая. Нежен и ефективен при лечение на тъмните кожни петна, както и за здрава имунна система.

 

Предимства

  • Успокоява и облекчава напрежението.
  • Може да помогне за отпускане на ума преди лягане.
  • Поддържа здрава имунната система.
  • Нежен и ефективен при лечение на петна по кожата.

Как да го използвате?

Можете да го използвате в дифузер, за да ви помогне да заспите, но може да се използва и като подхранваща съставка при суха и зряла кожа. Добавете няколко капки към любимото си базово масло, за да си направите подхранващ лосион за тяло.

 

May Chang Essential Oil 

 

Мей Чанг

 

  • Ботаническо име: Litsea cubeba
  • Откъде произлиза?

Добива се, чрез парна дестилация на малките плодове (имат големината на черен пипер) на тропическото дърво, което се отглежда в Китай.

Защо е толкова специално?

Етеричното масло от Мей Чанг притежава най-прекрасния плодов, напомнящ лимон и лимонена трева, но по-мек аромат, който веднага ще повдигне настроението ви.

Предимства

  • Възстановява жизнеността, чрез повишаване на настроението и повишаване на енергията
  • Подкрепа за имунната система
  • Облекчава уморените мускули и сковаността.

Как да го използваме?

Използвано в дифузер, това етерично масло ще разсее всичките ви мрачни мисли! Избягвайте приложението му локално, особено кагато имате склонна към зачервяване и алергични реакции кожа.

 

 

 

 

Източници

Уикипедия

https://ifaroma.org/en_GB/home

https://naha.org/naha-blog

https://www.lovingessentialoils.com/blogs/diy-recipes

https://www.tisserand.com/blog/

https://blog.planttherapy.com/blog/

https://www.aromaweb.com/essential-oils

Съвременната ароматерапия въвежда термини, които не винаги са разбираеми от всеки арома любител. В тази статия ще се опитаме кратко да обясним някой от тях.

прочети още

Допълнение към вашата арома колекция, освобождава от излишно натрупаните течности в организма.

прочети още

Чудодейното етерично масло и неговите невероятни качества.

прочети още

Да запазим младежкия си вид с натурална козметика за лице

прочети още

Невероятните свойства на маточината, ценена още от древността.

прочети още

Лесно приложими рецепти с етерични масла за бързо облекчение на болезнена и чувствителна кожа.

прочети още

Какво е базово/растително масло? Кое масло е подходящо за различните типове кожа?

прочети още

Как ефикасно да предотвратим появата на портокалова кожа

прочети още

Какво е нужно да знаем за флоралните води и как да ги прилагаме

прочети още

Многобройните полезни свойства на безсмъртничето в ароматерапията.

прочети още

Какво знаем за слънчевата защита с натурални съставки и безопасна ли е тя.

прочети още

Поглезете кожата на тялото си с най-ароматните продукти за тяло на МаКаСа

прочети още

Етерични масла от цитруси и тяхното приложение

прочети още

Няколко полезни рецепти и блендове за приготвяне на домашен репелент против насекоми.

прочети още

Кратък наръчник за правилно и безопасно прилагане на ароматерапия с етерични масла

прочети още

За добре поддържана и подстригана брадата в домашни условия

прочети още

Малко за шампоаните или защо да използваме продукти с чисти съставки

прочети още

Чистите етерични масла, от терапевтичен клас, може да се изпозват безопасно от цялото семейство.

прочети още

Полезни съвети за подрханване и озаряване на кожата през пролетта

прочети още

Мъже, брадата винаги ще е на мода! В тази статия ще ви разкажем за всичко, което ще е необходимо за брадата Ви.

прочети още

Терапия със скрабовете за тяло IL Mare Addosso, Volga Cosmetici

прочети още

Рецепти за натурален дезинфекциращ спрей с етерични масла

прочети още

Грижа за коса и тяло с масла и билки, познати със своите качества още от древността.

прочети още

Ръцете ни имат нужда от хидратация, за да изглеждат добре...

прочети още