Свържете се с нас! 
0893770988
         [email protected]
МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ

11.07.2022 10:57:08

МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ

Популярната билка жълт кантарион се използва от векове, благодарение на невероятните си лечебни сили. Химическите компоненти на жълтия кантарион включват набор от антиоксиданти, които могат да имат благоприятно въздействие върху хормоналното и физическото здраве на целия ни организъм.

Базовото масло от жълт кантарион, както и етеричното масло от Жълт кантарион притежават разнообразни и много полезни свойства за нашето здраве. Действат противовъзпалително, противомикробно, ранозаздравяващо, отпуска мускулно напрежение. Тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, засилва сърдечната дейност, леко понижава артериалното налягане, има пикочогонен ефект.

Билката жълт кантарион се събира около Еньовден (24 юни). В много западни страни се нарича „билка на Свети Йоан“ (на английски St. John’s Wort), или кръвта на Йоан, тъй като при откъсване отделя червеникаво-оранжев сок. Според една стара легенда жълтият кантарион е поникнал на мястото на обезглавяването на Йоан Кръстител. Дяволът, като видял какво се случва надупчил листата, уплашен от лечебните, лековити ползи на жълтия кантарион. В България, жълтия кантарион е известен и с наименованието лечебна звъника.

Жълтият кантарион е изключително популярна билка, като билков лек за много здравословни проблеми. Повечето от неговите ползи за здравето са проверени от научната общност, поради което билката се използва при производството на лекарствени препарати и хранителни добавки.

Жълтият кантарион е богат на етерични масла и носи в себе си вещества, които са силно успокояващи и заздравяващи. Танините, съдържащи се в него, са естествен антибиотик, които се борят с възпалителните процеси. Флавоноидите допринасят за нормализиране на чревната подвижност – укрепват стените на кръвоносните съдове, прочистват жлъчните пътища и стимулират храносмилането.

Витамините, съдържащи се в него, както и съставката гераниол, действат като имуностимуланти. Витамините от група В и хиперицинът стимулират възстановителните процесите, а алкалоидите имат благоприятен ефект върху нервната система.

Жълтият кантарион е цъфтящо растение от рода Hypericum, което има ботаническото наименование Hypericum perforatum. Разпространено е из цяла Европа. В тази статия ще разгледаме употребите и ползите от етеричното масло от жълт кантарион, както и приложението на базово/растително масло от жълт кантарион на кожата.

Антидепресантни десйтвия

Може би най-известният ефект на жълтия кантарион е неговият антидепресивен характер. Широко използван за облекчаване на симптомите на депресия. Жълтия кантарион съдържа рядка комбинация от антидепресантни химикали, които инхибират или забавят обратното захващане на определени невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин. За антидепресантното си действие, жълтия кантарион може да бъде приготвен, като чай от сушената билка, или чрез дифузиране на етеричното масло. Целта е химичните компоненти да попаднат в кръвообращението.

Облекчава безпокойството

Ползите за здравето от жълтия кантарион се простират отвъд депресията, тъй като те помагат и на хора, страдащи от тревожност и промени в настроението. Жълтият кантарион помага за регулиране на хормоналния баланс в тялото. Билката е в състояние да възстанови метаболизма и вътрешния часовник, осигурявайки помощ при безсъние, раздразнителност и хронична умора. Дифузирайте етерично масло от жълт кантарион или направете отпускащ масаж на стъпалата с базово масло от жълт кантарион.

Възстановява хормоналния баланс

Както вече знаем за антидепресивните ефекти на жълтия кантарион, активните съставки също имат силно въздействие върху хормоналната регулация в тялото. Хипотиреоидизмът е едно от най-честите заболявания на щитовидната жлеза и е доказано, че тази билка намалява симптомите му и помага на щитовидната жлеза да освободи отново нормалните нива на хормони.

Противовъзпалително средство

Успокояващите свойства на маслото от жълт кантарион и богатата концентрация на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения го правят перфектен за облекчаване на болката при артрит, подагра, дискомфорт в ставите и мускулни болки. Точно както помага за облекчаване на възпалението на кожата, жълтият кантарион намалява възпалението в сърдечно-съдовата система, като по този начин помага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на стреса върху сърцето.

Грижа за кожата

Ако използвате жълт кантарион за локално приложение под формата на мехлем или тинктура, може да ускори процеса на заздравяване на изгаряния, натъртвания и ожулвания, като стимулира циркулацията на наситена с кислород кръв към увредените кожни клетки.

Доказано е, че локалната употреба на жълт кантарион повишава еластичността и хидратацията на кожата, намалява възпалението и облекчава болката, причинена от често срещани заболявания. В локална форма, като масло, жълтият кантарион може да ускори процеса на заздравяване на изгаряния, натъртвания и белези, тъй като маслото подпомага процеса на възстановяване на клетките на кожата и стимулира циркулацията на наситена с кислород кръв към увредените клетки.

Маслото от жълт кантарион насърчава противовъзпалителните и антимикробни действия в организма ни. Химичната съставка хиперицин, съдържащ се в жълтия кантарион, допринася за червеникавия цвят на маслото, има и меко антидепресивно действие. Друга съставка – хиперфоринът, допринася за антимикробния и заздравяващ ефект на рани. В комбинация със светлина, хиперфоринът инхибира вирусите и други патогени.

Богато на антиоксиданти, маслото от жълт кантарион също може да помогне за облекчаване на болката от артрит, мускулни болки и други ставни неразположения. Ежедневното използване на масло от жълт кантарион ще помогне за заздравяването, стягането и овлажняването на кожата ви.

Ранозаздравяващо действие

  • Множеството активни вещества в маслото ускоряват зарастването на рани и действат противовъзпалително.
  • Хиперицинът, който всъщност е пигментът на цветята, противодейства на бактериални възпаления.
  • Полифенолите имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.
  • Ензимът хиперфорин ускорява образуването на нови кръвоносни съдове, има противовъзпалителен ефект и подпомага заздравяването на рани.
  • Дъбилните вещества (танини), съдържащи се в цветовете, имат стягащ ефект и също подпомагат заздравяването на рани.
  • Някои активни съставки в маслото стимулират образуването на кератиноцити, което може да доведе до ускорено възстановяване на увредените кожни клетки.

Тъй като маслото от жълт кантарион има множество свойства при раздразнена и наранена кожа, то е идеално за грижа при сухота, екземи и кожни ожулвания. При невродермит или псориазис активните съставки в маслото успокояват и облекчават сърбежа.

Предпазни мерки и противопоказания

Веществото хиперицин, съдържащо се в маслото, е не само ефективно срещу бактериите, но и сенсибилизира кожата към UV светлина. Проучванията показват, че чувствителността към светлина възниква само при много силно концентрирани количества.

Препоръчително е да се избягва излагането на пряка слънчева светлина, когато се прилага вътрешно (перорално) масло от жълт кантарион. Приемът на жълт кантарион може да доведе до взаимодействия с различни лекарства.Не се препоръчва приема на жълт кантарион под каквато и да е било форма заедно с други антидепресанти. Бременни жени, кърмачки, деца и юноши също трябва не трябва да прилагат жълт кантарион.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

Източници: https://www.bmj.com/content/313/7052/253.short, https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2009.0066, https://link.springer.com/article/10.2165/00023210-200317080-00001, https://jpet.aspetjournals.org/content/307/1/254.short, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/17425255.2012.680886, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2017.01639/full
Написа и преведе: Кремена Петрова
Снимки: Adobe Stock, Primavera Life, всички права запазени

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Базови масла

Статии за Базови масла | MAKASA.ORG

МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ

Масло от Жълт Кантарион – ползи и приложения | MAKASA

Популярната билка жълт кантарион се използва от векове, благодарение на невероятните си лечебни сили. Химическите компоненти на жълтия кантарион включват н Популярната билка жълт кантарион се използва от векове, благодарение на невероятните си лечебни сили. Химическите компоненти на жълтия кантарион включват н 2022-10-21T13:11:37+03:00 МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН – ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ

<p>Популярната билка жълт кантарион се използва от векове, благодарение на невероятните си лечебни сили. Химическите компоненти на жълтия кантарион включват набор от антиоксиданти, които могат да имат благоприятно въздействие върху хормоналното и физическото здраве на целия ни организъм.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jalt-kantarion">Базовото масло от жълт кантарион</a>, както и <a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-jalt-kantarion-bio-1-ml-primavera">етеричното масло от Жълт кантарион</a> притежават разнообразни и много полезни свойства за нашето здраве. Действат противовъзпалително, противомикробно, ранозаздравяващо, отпуска мускулно напрежение. Тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, засилва сърдечната дейност, леко понижава артериалното налягане, има пикочогонен ефект.</p> <p><a href="https://makasa.org/product/eterichno-maslo-ot-jalt-kantarion-bio-1-ml-primavera"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/st-john-essential-oil.jpg" class="alignleft" width="220" height="295" /></a>Билката жълт кантарион се събира около Еньовден (24 юни). В много западни страни се нарича &bdquo;билка на Свети Йоан&ldquo; (на английски St. John&rsquo;s Wort), или кръвта на Йоан, тъй като при откъсване отделя червеникаво-оранжев сок. Според една стара легенда жълтият кантарион е поникнал на мястото на обезглавяването на Йоан Кръстител. Дяволът, като видял какво се случва надупчил листата, уплашен от лечебните, лековити ползи на жълтия кантарион. В България, жълтия кантарион е известен и с наименованието лечебна звъника.</p> <p>Жълтият кантарион е изключително популярна билка, като билков лек за много здравословни проблеми. Повечето от неговите ползи за здравето са проверени от научната общност, поради което билката се използва при производството на лекарствени препарати и хранителни добавки.</p> <p>Жълтият кантарион е богат на етерични масла и носи в себе си вещества, които са силно успокояващи и заздравяващи. Танините, съдържащи се в него, са естествен антибиотик, които се борят с възпалителните процеси. Флавоноидите допринасят за нормализиране на чревната подвижност &ndash; укрепват стените на кръвоносните съдове, прочистват жлъчните пътища и стимулират храносмилането.</p> <p>Витамините, съдържащи се в него, както и съставката гераниол, действат като имуностимуланти. Витамините от група В и хиперицинът стимулират възстановителните процесите, а алкалоидите имат благоприятен ефект върху нервната система.</p> <p>Жълтият кантарион е цъфтящо растение от рода Hypericum, което има ботаническото наименование Hypericum perforatum. Разпространено е из цяла Европа. В тази статия ще разгледаме&nbsp;употребите и ползите от етеричното масло от жълт кантарион, както и приложението на базово/растително масло от жълт кантарион на кожата.</p> <h2><span style="color: #99cc00; font-size: 12pt;">Антидепресантни десйтвия</span></h2> <p>Може би най-известният ефект на жълтия кантарион е неговият антидепресивен характер. Широко използван за облекчаване на симптомите на депресия. Жълтия кантарион съдържа рядка комбинация от антидепресантни химикали, които инхибират или забавят обратното захващане на определени невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин. За антидепресантното си действие, жълтия кантарион може да бъде приготвен, като чай от сушената билка, или чрез дифузиране на етеричното масло. Целта е химичните компоненти да попаднат в кръвообращението.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Облекчава безпокойството</span></h3> <p>Ползите за здравето от жълтия кантарион се простират отвъд депресията, тъй като те помагат и на хора, страдащи от тревожност и промени в настроението. Жълтият кантарион помага за регулиране на хормоналния баланс в тялото. Билката е в състояние да възстанови метаболизма и вътрешния часовник, осигурявайки помощ при безсъние, раздразнителност и хронична умора. Дифузирайте етерично масло от жълт кантарион или направете отпускащ масаж на стъпалата с базово масло от жълт кантарион.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Възстановява хормоналния баланс</span></h3> <p>Както вече знаем за антидепресивните ефекти на жълтия кантарион, активните съставки също имат силно въздействие върху хормоналната регулация в тялото. Хипотиреоидизмът е едно от най-честите заболявания на щитовидната жлеза и е доказано, че тази билка намалява симптомите му и помага на щитовидната жлеза да освободи отново нормалните нива на хормони.</p> <h3><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/product/bio-maslo-ot-jalt-kantarion"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/st-john-carrier-oil.jpg" class="alignleft" width="287" height="465" /></a>Противовъзпалително средство</span></h3> <p>Успокояващите свойства на маслото от жълт кантарион и богатата концентрация на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения го правят перфектен за облекчаване на болката при артрит, подагра, дискомфорт в ставите и мускулни болки. Точно както помага за облекчаване на възпалението на кожата, жълтият кантарион намалява възпалението в сърдечно-съдовата система, като по този начин помага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на стреса върху сърцето.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Грижа за кожата</span></h3> <p>Ако използвате жълт кантарион за локално приложение под формата на мехлем или тинктура, може да ускори процеса на заздравяване на изгаряния, натъртвания и ожулвания, като стимулира циркулацията на наситена с кислород кръв към увредените кожни клетки.</p> <p>Доказано е, че локалната употреба на жълт кантарион повишава еластичността и хидратацията на кожата, намалява възпалението и облекчава болката, причинена от често срещани заболявания. В локална форма, като масло, жълтият кантарион може да ускори процеса на заздравяване на изгаряния, натъртвания и белези, тъй като маслото подпомага процеса на възстановяване на клетките на кожата и стимулира циркулацията на наситена с кислород кръв към увредените клетки.</p> <p>Маслото от жълт кантарион насърчава противовъзпалителните и антимикробни действия в организма ни. Химичната съставка хиперицин, съдържащ се в жълтия кантарион, допринася за червеникавия цвят на маслото, има и меко антидепресивно действие. Друга съставка &ndash; хиперфоринът, допринася за антимикробния и заздравяващ ефект на рани. В комбинация със светлина, хиперфоринът инхибира вирусите и други патогени.</p> <p>Богато на антиоксиданти, маслото от жълт кантарион също може да помогне за облекчаване на болката от артрит, мускулни болки и други ставни неразположения. Ежедневното използване на масло от жълт кантарион ще помогне за заздравяването, стягането и овлажняването на кожата ви.</p> <h3><span style="color: #99cc00;">Ранозаздравяващо действие</span></h3> <ul> <li>Множеството активни вещества в маслото ускоряват зарастването на рани и действат противовъзпалително.</li> <li>Хиперицинът, който всъщност е пигментът на цветята, противодейства на бактериални възпаления.</li> <li>Полифенолите имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.</li> <li>Ензимът хиперфорин ускорява образуването на нови кръвоносни съдове, има противовъзпалителен ефект и подпомага заздравяването на рани.</li> <li>Дъбилните вещества (танини), съдържащи се в цветовете, имат стягащ ефект и също подпомагат заздравяването на рани.</li> <li>Някои активни съставки в маслото стимулират образуването на кератиноцити, което може да доведе до ускорено възстановяване на увредените кожни клетки.</li> </ul> <p>Тъй като маслото от жълт кантарион има множество свойства при раздразнена и наранена кожа, то е идеално за грижа при сухота, екземи и кожни ожулвания. При невродермит или псориазис активните съставки в маслото успокояват и облекчават сърбежа.</p> <h4><span style="color: #99cc00;">Предпазни мерки и противопоказания</span></h4> <p>Веществото хиперицин, съдържащо се в маслото, е не само ефективно срещу бактериите, но и сенсибилизира кожата към UV светлина. Проучванията показват, че чувствителността към светлина възниква само при много силно концентрирани количества.</p> <p>Препоръчително е да се избягва излагането на пряка слънчева светлина, когато се прилага вътрешно (перорално) масло от жълт кантарион. Приемът на жълт кантарион може да доведе до взаимодействия с различни лекарства.Не се препоръчва приема на жълт кантарион под каквато и да е било форма заедно с други антидепресанти. Бременни жени, кърмачки, деца и юноши също трябва не трябва да прилагат жълт кантарион.</p> <p></p> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА</span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-bosilek-polzi-za-zdraveto">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК &ndash; ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-mashterka-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МАЩЕРКА &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichno-maslo-ot-rozmarin-polzi-i-upotreba">ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН &ndash; ПОЛЗИ И УПОТРЕБА</a></span></li> <li><a href="https://makasa.org/article/kakaovo-maslo-polzi-za-kojata"><span style="color: #99cc00;">КАКАОВО МАСЛО &ndash; ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА</span></a></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/article/eterichni-masla-prilojeniya-i-polzi-v-aromaterapiyata">МАСЛО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ &ndash; ЕЛИКСИР ЗА КОЖАТА</a></span></li> </ul> <div class="_sidebar-box-title"> <h4><span style="color: #99cc00;"></span></h4> <h3><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00">КАТЕГОРИИ<br /></span></strong></span></h3> <p><span style="color: #99cc00;"><strong><span color="#99cc00"></span></strong></span></p> <ul> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/aromaterapiya">АРОМАТЕРАПИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/eterichni-masla">ЕТЕРИЧНИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/bazovi-masla">БАЗОВИ МАСЛА</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/metodi-na-difuziya">МЕТОДИ НА ДИФУЗИЯ</a></span></li> <li><span style="color: #99cc00;"><a href="https://makasa.org/blog/category/naturalna-kozmetika">НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА</a></span></li> </ul> </div> <p><a href="https://makasa.org/category/lice"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/26293/files/image/primavera-organic-skincare-banner.jpg" /></a></p> <p><em><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">Източници: https://www.bmj.com/content/313/7052/253.short,&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2009.0066,&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://link.springer.com/article/10.2165/00023210-200317080-00001,&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://jpet.aspetjournals.org/content/307/1/254.short,&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/17425255.2012.680886,&nbsp;</span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;">https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2017.01639/full<br />Написа и преведе: Кремена Петрова<br />Снимки: Adobe Stock, Primavera Life, всички права запазени</span></em></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки